MEH LAH KLIK...

Saturday, October 5, 2013

Diari Kaki Perempuan Yang Berlari

I like running, running is easy and cheap cardio. All u need is pair of leg and you want to run. So here I am going to share some err.. tips lah konon. Mind you, ini berdasarkan apa yang saya buat. Bukan tips pro..

Running tips atau tip tip berlari

1. Mula2 sebelum lari kalau anda overweight.. try to shed some kilos.. you can still do it semasa running. Sebab bila lari bodyweight semua akan pressure kaki dan lutut anda. Kalau overweight dan berlari, susah, kaki cepat sakit atau injured. So at least, try to kurangkan berat badan.

2. Berlari sekarang. Do it now. Jangan tunggu ahh nanti lah ada kawan. Kawan akan ajak anda lepak minum teh.. jarang akan join anda berlari.. sebab berlari penat, minum teh sedap. Masa juga masalah... kita semua bizi lah ada macam2.. just find your own time, kalau tiada masa siang, berlari pukul 4 pagi. Anything suit you.

3. Pair of good running shoes is good. Tak perlu kena ada jenama adidas nike puma... ada orang berlari barefoot still run juga.. tapi untuk protect supaya sole anda mulus dan kaki tidak cedera, pakai lah kasut. Any sport shoes is ok.. ada yang guna street sneakers, pun boleh. Kasut sekolah pun boleh. Kasut futsal pun boleh. Generally kasut sukan. just run. Kalau mau pakai kasut tumit tinggi nanti cedera.

4. Choose your running track yang ur comfort with.. ada suka lari dalam gym atas treadmill.. pun boleh. Saya suka running on road atau on track... lepas kerja.. around 5.00-6.00 pm. Ditempat kerja. I work in campus,  atas jalan atau atas track kompleks sukan.. lepas lari boleh back to my office, to change tshirt and solat. Mana2 yang sesuai untuk anda. Utamakan keselamatan.

5. Try stretch a bit sebelum lari.. jangan panaskan kaki sahaja.. stretch torso, bahu sikit... pinggang..

6. Bila lari.. pastikan kaki anda landed betul2 below your body.. kira straight... bukan didepan macam pelumba lari pecut.. bila kaki didepan itu akan menyebabkan bodyweight tidak disupport sepenuhnya oleh kaki... cepat penat.

7. Bila lari muka jangan tunduk tengok kaki.. kaki anda dibawah badan anda. bukan didepan.. Muka kepala pandang ke depan... look forward.

8. Tangan perlu untuk balance just place it selari dengan pinggang anda. Dan avoid lah memegang segala jenis botol air whatever... kadang2 saya pegang fon sebab mau track kelajuaan guna apps.

9. Belajar untuk berlari dengan "menggunakan" torso anda... your body as the core. bukan di kaki semata2.. ini susah sikit... me still belajar.

9. Jangan kisahkan sangat berapa laju anda berlari.. kita bukan bertanding. Do it atas kemampuan diri... belajar berlari lebih laju. Increase your running distance atau running time. Contoh hari ni lari 200m. Esok lari 250m.

10. Aim untuk keep fit. Bukan untuk bertanding whatever.. ini terpulang masing2.

11. Drink a lot of water.. a lot... a lot.. bukan saja masa berlari.. tapi masa anda tidak berlari.. biasa 2liter per day may be... ikut masing2

12. Cut down your carbo uptake.. try simple sugar yang lebih mudah dihadam body.. Me, I took more protein in my diet.. try to cut down nasi.. tapi ini kurang berkesan untuk kurangkan berat badan.. untuk badan saya lah.. cuma... bila lari tidak cepat sangat pancit. diet berbeza setiap orang begitu juga reaksi badan dengan diet... so find your own diet yang sesuai dengan anda.

13. Running ni cardio yang gila punya bosan pada satu tahap.. Tapi so far good to me.. i feel the acid lactic in my muscle and i feel endorphine and dopamine too. I fee high, penat and happy lepas lari. Cuba pelbagaikan lah aktiviti keep fit anda.. try cycle kah.. main bola a bit.. gym may be... ya.. selang selikan, dengan aktiviti fizikal lain. Me, I tried wall climbing.. ini buat aim nya sebulan sekali.. kadang2 kacau budak main futsal like 10 minit atau basketball.

14. Just run ok... forget about tiada kawan berlari.. tiada masa.. you want to keep fit you want to run just run... apa pun utamakan keselamatan anda lah juga.

Selamat berlari.. find your time untuk bergerak beraktiviti fizikal a bit.. bukan tujuan untuk bersukan dan menang medal.. sekadar.. well you feel good dapat bergerak gerak dengan lebih aktif.

2 comments:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya




(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.