MEH LAH KLIK...

Saturday, January 28, 2012

Sandakan Januari 2012

English Tea House next to Agnes Keith's. We gave crochet a try. A pathetic try.
The Town. I kinda like it here because I was with the boyfriend :p
St Micheal's and all angels. Checking this place off of my list was a must. Sudah lama berhajat untuk sampai ke sini. I know nothing about architecture, but I like this one.
From observatory tower. We didnt go up to the tower. Nice view, banyak serangga.

Thank you very much to the dude for kindly be my tour guide, my friend, the driver. I love you dude.

I am going to Sandakan (again) next week. This time is for work.

Wednesday, January 18, 2012

Islam agama indah

Ramai tanya perubahan lepas haji. Ini jawapan aku:

Aku rasa biasa-biasa saja, tiada lah apa yang berubah. Macam tudung aku makin panjang atau aku pakai abaya berjalan2. Dari segi pakaian, masih macam dulu. Dari segi perasaan, macam biasa, cuma lebih kepada lega, sebab sudah tunai rukun. Alhamdulillah. Semuanya macam biasa sahaja.

Sekarang ni lebih banyak dengar muzik dan online macam biasa. Severe juga kebergantungan aku dengan internet ni. Agak teruk lah juga.

Perkara yang aku tidak berapa berkenan atmosfera alam maya di Malaysia sekarang ialah influx kemunculan ustad ustad internetwi. Bukan aku ni anti ustad, tapi yang aku perasan lah kan ada antara ustad ni suka sangat menerakhakan orang lain, terutama kaum wanita. Baik dalam facebook, twitter, youtube dan blog, bercambah2 ustad2 internet ni.

Lepas tu muncul lah hukum hakam yang kadang2 mengelirukan orang ramai. Kejap McD haram, kejap KFC haram, tak cukup dengan itu coca cola, ribena segala. Kadang2 ustad tu jawab berdasarkan soalan. Jadi hukum tu sangat spesifik mengikut kes study (soalan) berkenaan. Tapi tafsiran pengguna internet ni bercampur baur. So bukan lah salah ustad tu juga.

Akan tetapi ustad2 aku mohon sangat berhati-hati menghalal haram kan perkara ni. Sebab kamu tu namanya ustad, orang ramai serba serbi sedikit sebanyak terpengaruh kata2 kamu. Kalau yang bijak tu dia ada usaha nak verify hukum hakam yang kamu putuskan.. Yang tak berapa bijak amacam?

Let me be clear, aku minum coca cola, ribena. Makan McD, makan KFC. Kalau ada ustad kata harom, aku dengan yakin tetap telan ribena, coke, McD segala. Tanpa was was.

Bila berkaitan dengan kaum wanita, asyik memanjang lah kaum wanita salah. Hantaran mahal salahkan wanita, kes cerai salahkan wanita, suami kawin lain salahkan wanita, asyik2 masuk nerakha. Siap ada orang update status di Facebook ciri-ciri isteri nerakha. Apa jahanam lah isteri pun kau nerakhakan. Memang lah ada isteri yang mungkar/ingkar/lawan cakap, kan tu dah memang tugas suami menjaga isteri. Dah agak2 tak mampu hendak menjaga isteri, well you know what to do kan. Tak Tahu Apa Nak Buat? nampak sangat diri sendiri yang ilmu cetek nak jadi suami. Tapi tetap tak mengaku lalu salahkan isteri.

Wanita ni tanggungjawab lelaki. Dan juga ujian untuk lelaki. Kalau asyik2 kau nerakhakan wanita.. habis tu kau mahu kahwin dengan siapa? Lelaki? Kau nak berteman buat seks dengan siapa kalau asyik2 nak mencerca isteri, mengungkit ketidaksempurnaan isteri. Lepas tu pandai pula berpayung emas bagai konon hadis, entah hadis mana kau cedok? hadis Uslaimatul kazzab? Tolong lah for once jadi lelaki sejati. Bukan pengecut with no balls.

Islam ni agama indah, Allah SWT maha pengasih, maha penyayang, maha pengampun, maha pemurah, maha kaya, maha berkuasa.

Kenapa lah ceramah agama kau tu asyik masuk nerakha.. cuba highlight perkara2 yang indah, yang syorga, yang baik, yang cinta, yang gembira. Ustad-ustad jangan lah hanya pandai send women to hell and blame women and Jews for everything. Kau ni Nazi chauvinist ke apa?

Kalau asyik cakap masuk nerakha, nanti orang agama lain kata orang islam ni asyik2 masuk nerakha. Cuba lah sekali2 highlight, keindahan ibadat ke.. sifat Rasulallah yang wajar diikuti and so on.. instead of menerakhakan orang lain bagaikan engkau punya tiket masuk ke syorga.

Apa korang ingat tidak depress asyik2 orang mengata kau masuk nerakha.

Ustads, Nerakha syorga, Dosa pahala, semua itu rahsia Allah. Kita tidak tahu lagi mana pengakhiran kita. So tak payah nak judgemental berlebihan sampai orang nak minum coca cola pun korang pandang semacam, macam kan dia tu order menu dari nerakha.

Monday, January 16, 2012

The Planter's Girlfriend

Razman came last saturday, and brought this with him. So nice of you dude. He remembers, I used to say I hate flower when we were in college. I did, but I don't now. In fact, I was trained as botanist, and still reading and teaching biology and botany for living.

I super like this, I don't know he is that thoughtful. See you next weekend dude, I am so looking forward to spend Chinese new year break with you in your hometown. You are indeed the perfect gardener who keeps the garden in my heart blossoming :)

Monday, January 9, 2012

Bromance

When I was in Mecca, I saw adult men holding each other's hand. Usually when they did tawaf, or went out of The Grand Mosque after subuh prayer or simply walking in the street. Some of them Pakistani, some of them Bangladeshi, some of them Africans, some of them may be Turkish, Indonesian, even Arabs. And I saw Malaysian too, holding hand during tawaf, in the street, walking to Jamrat in Mina.

When we were walking inside the tunnel on our way to Jamrat in Mina, I saw three Malaysian men, quite old, holding hand. I understand their fear, me too was afraid. After all it was a very crowded tunnel, one way out, one way in, it could turn to death trap (God forbids).

It was like, "Hey dont worry my friend, I got your hand in my hand, we are together, nothing bad will happen to us, not when I am holding your hand". Of course those men didn't utter such words. But that what I felt when I saw them.

Simple little thing, but to me it is beautiful. The true bromance.

Thursday, January 5, 2012

I simply love malam jumaat. Hence, the photo.


This is like a very soothing picture, but the boyfriend said tidak comel (Hey kau sedar tak kau ngutuk anak siapa tu?). But, thanks for liking the meaning. Me too, like the meaning. Whoa~

I Miss you so much. And I am cool enough to tell you that everyday.

Dear ladies,

Pernah dengar tak pepatah atau saying "Perempuan kalau belajar tinggi-tinggi pun akhirnya ke ceruk dapur juga tempatnya"? Mesti pernah kan.. terutama perempuan.

Ok, aku perempuan, tidak lah belajar tinggi, cuma cukup. Aku masuk dapur, jika perlu dan aku tahu apa barang yang selalu ada didapur. Mungkin betulah apa pepatah tu katakan. Literally.

Dear Ladies,

Jika ada orang berkata kepada kamu, "Perempuan kalau belajar tinggi-tinggi pun akhirnya ke ceruk dapur juga tempatnya". Masuk lah ke dalam dapur. Di dalam dapur itu ada pisau (mungkin juga parang). Ambil pisau yang ada di dapur, dan tikamlah orang yang berkata itu dengan pisau. Sebanyak 7 kali.

When done, you may say; We women do go to kitchen, take the knife, and stab you seven times.

Yours truly,
Jlascanteen.

Wednesday, January 4, 2012

2011 and 2012

2011

1. Buat Haji dengan mama dan bapa (Alhamdulillah). Homesick hari-hari. Cabaran banyak. Tapi belajar pun banyak. Alhamdulillah. Moga2 ada rezeki pada masa hadapan. Semuanya dengan izin Allah SWT.

2. Job wise, semua macam biasa, converted to DS45 on April. Rezeki. Now, confirmation.

3. Start dating my best friend of 8 years. Of course not a smooth sailing, and distance makes it even harder. But.. hey I am happy. And I hope you too dude!

4. Merangkak-rangkak belajar menjadi dewasa.

5. Ada boros sikit berbelanja, tambahan lagi sudah pandai mengorder buku secara online.

2012

1. started biasa2 saja.

2. So far kerja biasa2. Tapi sudah mula menyelongkar jurnal semula. I need serious jolt to my neuron.

3. Diharap 2012 lebih baik hendaknya. Moga2 ada rezeki untuk semua... haha (biasa lah wish2 yang standard)

4. Wish2 special tidak payah lah tulis diblog. Panjatkan saja terus kepada Allah SWT (trip2 alim lah pula)