MEH LAH KLIK...

Wednesday, June 1, 2011

On Repeat Mode

Meh sini aku nak cerita sikit musical preference aku sejak akhir-akhir ini. Sekarang aku suka lagu yang ada banyak bunyi gitar atau versi akustik. Mana-mana lagu yang aku dengar sekarang aku akan selongkar youtube untuk cari cover versi akustik yang banyak bunyi gitar.

Taste muzik aku tiada lah avant grade, aku suka muzik biasa-biasa, something I like to listen, lyrics I can relate with. Dulu aku suka dengar Red Hot Chili Pepper, walaupun lirik tak tercapai akal ku, tapi muzik dia aku suka. I listen to Bruno Mars too.. sebab sedap lah kot lagu dia, tapi lirik agak macam harom gitu atau lebih tepat mengada-ngada. Catch a grenade? What for Bruno? Jump in front of train? Tolong lipat kain lebih seksi kot. Tapi apa lah folding laundry jika nak dibandingkan hiperbolanya dengan catch a grenade kan?. You need hype kan.

Lagu firework dari Kate Perry pun aku suka. Cuma lagu-lagu dari Kate Perry ni terlalu banyak perencah masa producing. Aku tak tahu lah apa istilah muzik whatever ni, tapi kalau kau strip down lagu-lagu Kate Perry tu, buang segala aksesori yang ditambah. Lagu dia tak lah best mana. Tapi oleh kerana mereka (orang putih) kalau buat kerja jenis all out.. dia bubuh rempah ratus cukup-cukup, penyanyi kasi meletop, pitching kasi auto correct, mikropon beli yang custom made, muzik video spend duit juta2. Taddaaa.. lagu jadi acceptably good lah pulak.

Ok honestly aku suka Jason Mraz, tak semua lagu lah tapi, sekarang aku memang didalam tidur dan jaga asyik-asyik dengar lagu Jason Mraz, ada beberapa spesifik tracks iaitu.

Lucky feat Colbie Cailat
If It Kills me
You and I
Beautiful Mess

Aku cari-cari cover, tapi yang original dari Jason Mraz juga yang aku suka. Kalau versi akustik pun aku nak Jason Mraz juga yang nyanyi. I am Yours pun aku suka, cuma sekarang ni tak main sangat dalam playlist repeat mode aku. Jason Mraz is a better songwriter than Bruno Mars.

Selain Jason Mraz, aku juga dengar merepeat mode kan lagu-lagu Maroon 5. Adam is sexy, he is the perfect Adam who can sing, good looking, and sleeps with supermodel. Eh.. kan nak cerita pasal muzik. Ada beberapa tracks dari Maroon 5 aku dengar sekarang iaitu

Never leave this bed (video tak lah gah, tapi aku suka tengok sebab shirtless Adam boleh tahan ada pemandangan ditepian pantai California)
Just a Feeling
Goodnight Goodnight

Just a feeling aku prefer akustik version, ada bersepah-sepah dalam youtube, korang boleh selongkar sendiri.

Lagu lain;
I Do Colbie Cailat
Seaside, I Already Miss You, Shine On - The Kooks
Ingrid Michealson's
Never Knew I Needed - Ne Yo
Animal - Neon Tree
Rhythm of Love -Plain white T's

Super love Rhythm of Love, tak payah cari versi akustik, versi biasa yang main di radio hari-hari tu aku cukup suka. Video pun cantik, sebab di tepi pantai. Ya aku memang suka pantai, sejak akhir-akhir ini extra suka. After all hari-hari pergi kerja lalu tepi laut apa... :)

Itu saja lah kot. Tapi dalam banyak (banyak lah sangat..) lagu yang aku repekkan disini pemenangnya ialah Jason Mraz's If It Kills Me. Jason Mraz aku dengar sejak lebih kurang 7-8 tahun lalu, lagu You and I, it was a massive hit back in good ol' matric. Pada masa yang sama, ringtone henpon aku (masa tu monophonic apa ntah.. tapi kuno lah) Harder to Breath by Maroon 5. I started listen to them when I was 17 going 18 lah macam tu... and still I am. Tempat ke-2 ialah tie between Never leave this bed dan Just a feeling.

If It Kills Me ini liriknya just in case you wonder. I like it so much. Sebab sometimes I just like, no need reason for liking (I have reason, but I wont tell here).

If It Kills Me - Jason Mraz

hello, tell me you know, yeah, you've figured me out
Something gave it away
And it would be such a beautiful moment to see the look on your face
To know that I know that you know now

And baby that's a case of my wishful thinking
You know nothing
'Cause you and I, why we go carrying on for hours on end
We get along much better than you and your boyfriend

Well, all I really want to do is love you
A kind much closer than friends use
But I still can't say it after all we've been through

And all I really want from you is to feel me
As the feeling inside keeps building
And I will find a way to you if it kills me, if it kills me

Well, how long can I go on like this, wishing to kiss you
Before I rightly explode
And this double life I lead isn't healthy for me in fact it makes me nervous
If I get caught I could be risking it all
Well, baby there's a lot that I miss in case I'm wrong

All I really want to do is love you
A kind much closer than friends use
But I still cant say it after all we've been through

And all I really want from you is to feel me
As the feeling inside keeps building
And I will find a way to you if it kills me, if it kills me

If I should be so bold, I'd ask you to hold my heart in your hand
Tell you from the start how I've longed to be your man
But I never said a word I guess I'm gonna miss my chance again

Well, all I really want to do is love you
A kind much closer than friends use
But I still can't say it after all we've been through

And all I really want from you is to feel me
As the feeling inside keeps building
And I will find a way to you if it kills me, if it kills me
I think it might kill me

And all I really want from you is to feel me
It's a feeling inside that keeps building
And I will find a way to you if it kills me, if it kills me
It might kill me

3 comments:

nurul khairunie said...

i love this song very much! even if i have changed my phone 3 times, this song mesti wajib ada in my playlist =)

Jentayu said...

Ekey dedicated the Ne-Yo song to me. aku dedicate utk ko plak..mimang sesuai utk ko..haha XD

Jlascanteen said...

Khairunie: memang suka lagu ni..

Jentayu: ala lagu u n ekey ndak payah lah dedicate dgn aku, marah nanti dia hahaha.. suka lagu tu, tapi sekarang aku kurangkan dengar. Aku dengar Ne Yo's Miss Independent