MEH LAH KLIK...

Sunday, March 27, 2011

week review

1. Dapat surat pelawaan apply cuti belajar. Oh no!

2. Berjaya mengelak seorang salesperson majalah. Save rm200 (save eh?). Seriously I cant afford. Nasib kau lah datang bulan ni, this month my bajet lari berbatu batu.

3. Urusan convert skill 41 ke 45 agak tedious. Tapi semua hampir selesai, tinggal rearrange saja.

4. Kembali membaca buku, I feel great. Review ini buat aku pause. Pernah baca buku ni masa uni. pinjam buku library. Sekarang rasa macam mau baca balik, lagipun ada sebuah copy di 1borneo. Cuma bila pegang2 letak balik. Mungkin nanti pegang, beli, baca sampai habis. Hopefully.

5. Bidang akademik yang sangat buat aku bingung kadang kadang. Sebab tidak tahu mana satu mau buat dulu. Macam banyak kerja ni. Kerja aku tidak risau sangat, belajar ya. Sangat risau!. Ulangkaji bab-bab masa mula mula aku belajar biologi. Teringat saat mula jatuh cinta. haha.

6. Finance tidak berapa stabil. I try my very best to save as much as I can. Yes, saving. Forgot when the last time I am this berjimat cermat. Especially bila ada ura2 kena suruh belajar balik ni. Harap2 boleh beli 1 atau 2 komik bulan ni (eh cakap berjimat?).

7. Agak putus harapan nak angkat gadjet terkini . It is nice to have not something I must have (pujuk diri sendiri, yang nasib baik sedar diri bahawa tidak mampu).

8. Kejayaan anda diukur dengan kereta yang anda miliki? adakah dunia ini memerlukan lebih ramai orang memakai kereta BMW. I have nothing against BMW btw. Adakah dunia memerlukan lebih banyak BMW di jalan raya?

9. Aku telah berpindah ke twitter. Ayuh berkicauan di alam maya, tinggalkan kehidupan sebenar anda.

10. Please dont call those who want to get married as gatal. Walaupun kahwin ni so not my cup of tea. But I dont ridicule their decision to settle down. Neither do I brand them as gatal. Damn you people what about unconditional love? Iya, cinta tanpa syarat adalah sangat rare pada masa kini.

Saturday, March 26, 2011

Animal Farm by George Orwell

Sudah habis. Jarang aku baca buku secepat ini. It is good indeed!. Buku ini ialah satira kepada Revolusi Russia dan fahaman komunisme. Akan tetapi, amat sesuai dengan masa sekarang, bila mana negara rantau Arab sedang mengalami Revolusi Jasmine. Dan Malaysia pula akan berpilihanraya umum, dan sekarang Sarawak sedang dalam mood pilihanraya negeri. Para diktator, Ben Ali, Gadaffi, Mubarak, ramai lagi. Mereka ini sebenarnya menjadi orang yang mereka tentang 30 tahun yang lalu. Same goes to Fidel, Hitler.

Berbalik kepada cerita Animal Farm. Pemberontakkan telah berlaku di Ladang Manor selepas kematian seekor babi tua bernama Old Major. Sebelum mati, Old Major menggalakkan para haiwan di ladang menentang tuan mereka, En. Jones. Major malahan mengajarkan lagu Beasts of England, yang kemudian menjadi battle cry kepada pemberontakkan. Pemberontakkan berjaya dilakukan oleh kumpulan binatang yang diketuai oleh kumpulan babi. Mereka mengikuti arahan 2 ekor babi utama iaitu Snowball dan Napoleon.

Binatang menguruskan ladang sendiri berdasarkan 7 Perintah. Babi menyerlah kerana mereka lebih bijak dan boleh membaca. Binatang lain mengharap kebijaksaanaan babi untuk menguruskan ladang kerana bagi mereka selagi they dont feed human they are in a good hand, walaupun terang terangan babi menggunakan mereka.

Sebuah kapal tidak boleh berlayar lancar jika dikepalai oleh 2 nakhoda. Dengan taktik licik dan kotor, Napoleon berjaya menhapuskan Snowball, maka taring sang diktator mulai menyerlah tanpa rasa bersalah. Napoleon yang dulu bersama para binatang lain menjadi bidak di medan tempur semasa revolusi, kini berubah menjadi ketua yang menghisap darah, tidak ubah seperti En. Jones.

Babak paling menyedihkan aku bila Boxer, seekor kuda gagah perkasa, rajin bekerja, dan setia. Ditipu dan dihantar ke rumah sembelihan. Ini mengingatkan aku kepada kisah Che Guevarra dan Fidel Castro (walaupun mungkin tiada kaitan). Napoleon kemudian berpura pura menangisi kematian Boxer, dengan membuat majlis peringatan untuk Boxer. Boxer, hanya boleh mengenal huruf sampai D. Dia bercadang mengabdikan sisa hidupnya selepas bersara untuk mengenal huruf yang lain. Moto Boxer ialah, "Aku akan bekerja lebih kuat" dan "Napoleon sentiasa betul". Ini lah contoh kesetiaan membuta tuli. Walaupun Boxer sedar bahawa ada yang tidak kena dengan sikap Napoleon, tapi it is beyond his intelligence to really understand what is really wrong in the farm.

Buku ini ialah pengajaran kepada mereka yang dahaga kepada perubahan. Tapi sejarah sentiasa melihatkan kepada kita, in the end, it is all about power. Berubah jika ianya sesuatu yang lebih baik. Menukar En. Jones dengan Napoleon adalah sangat tidak berbaloi. Replacing Jones with Napoleon, is like replacing shit with turd. Dont expect the sweet smell of roses will arise from shit. Or turd.

Monday, March 21, 2011

lunch hour

Tiada mood sangat ni.

1. Offer letter masih dalam limbo. I dont know where exactly they throw my offer letter. Kepada mereka memang lah surat tu just another document, but for me it is a damn important one. I've been waiting about 3 months or so, dragging from February to March. Geram ok. Hopefully the long awaited letter will reach my desk before 5 today.

And knowing I have to wait. AGAIN. And keep on waiting may be until tomorrow, seriously buat aku bungkam sepanjang hari.

2. Missed the beautiful super moon, since I was super tired the whole week last week. Sometimes when I feel extra fatigue I cant sleep well. Minggu lepas cuma tidur about 4 hours per day, by friday I penat tidak bermaya.

3. I dont know what they put in the sandwich or kebab. But it is damn good, just too much onion. But it's ok, I can eat onion. Ahh.. addicted. Hidup biar sedap.

4. This week is a pay week. Woot!

5. Bought 3 comics last week. Impromptu. 2 collections/scrap books of Baby Blues, my most favourite comic strip. Mula baca Baby Blues masa zaman uni, but since I moved back to KK, sudah tidak baca yang printed version. Sekadar baca online, which tidak feeling macam baca yang dalam surat khabar.

I love the MacPhersons. Rasanya this is closest parenthood experience I can feel (for now?). Since I doubt if I can be a parent myself. By looking how tired and super busy Wanda is, I am happy where I am now.

Another one is an Introduction X Men, pop up version. My niece was so excited to see and play with the book, but I didnt allow her to touch it, I flipped it for her (kedekut kan?). I guess, I was as excited as she was.

My favourite of course Scott Summers, walaupun hero X Men ialah Encik Logan, akan tetapi dia pendek (ceh tak adilnya judgement aku). Pendek pendek Encik Logan pun lebih kuat dari Scott Summers. Tadi ada peeping Marvel website, macam ada beberapa wayang komik akan menerjah pawagam pada musim panas akan datang.

So I spent my weekend with comics, selain dari buat house keeping vaccuming, cleaning, laundry etc etc etc.

Wonder, what kind of comic character I want to be? When Heroes the TV series was the pisang goreng panas- first season (ini berlaku around my graduation, I had submitted my final year project, tu yang terlebih masa melayan Heroes), watak paling aku suka ialah the one yang boleh melihat masa depan and translate the vision in form of paint, If I am not mistaken the character's name was Issac, he was a painter cum narcotic user, lives in NY.

The irony part, I didnt really fond his ability to see future, but his ability to paint, with eyes close or err.. entah? tapi ada putih2. My brother said, one needs not to be a Hero or Mutant or X Man to paint. All you need is real talent.

p/s: I am having Bad Feeling!. Shooo bad feeling shooo..

Tuesday, March 15, 2011

what a long week.


from my bed. Nah.. who needs tv kan...

Baru habis berseminar. Esok masuk kerja macam biasa selepas 1 minggu tidak masuk office. Ada meeting esok. So tiada apa yang menarik sangat, except I watched sunrise di Kudat last week, which was awesome. Limpahan qirmizi di ufuk timur gitu... hehe... and of course I went to Simpang Mengayau. Pictures above cant do justice to describe how beautiful the view was. Go to Kudat and enjoy the sun rise by yourself.

Sa cuma login facebook dan twitter sepanjang berpergian, dan baca blog. Sebab tidak selesa mau update blog guna henpon.

Banyak sangat cerita ni tapi tidak tahu mana mau update dulu. Back to my buku buku lah lepas ni miss them so much.

Oh ya.. I would like to thank those researchers who I have worked with for mentioning my name as their collaborator in their works. Even though I am not an expert and not included in the paper directly, I really appreciate the credits given by them. Thank you so much for sharing your expertise and knowledge, hopefully we can do it again in the future.

Saturday, March 5, 2011

Killer Q.

Anak murid suka tanya soalan kan. Being a teacher, I always try my best to answer their questions. Their questions are varies, from academics to personal, to certain extend, I think they are so innocents and dont know what Google is or for.

Kadang-kadang pening juga, but when I was younger I asked questions too. Cuma masa aku sekolah dulu mana lah aku tahu google, internet apa jaddah semua ini. Biasanya kita tanya guru kan.

I like talk to my student, well sort of to know them a little bit more here and there. Aku lebih suka sembang dengan student macam ni, instead of using text message or email or worse facebook chat.

Biasanya I give straight answer, so my answer wont lead them to next (and more complex) question. They are hormone loaded 18 years old, most of their questions will lead to something that relates to my personal, of which I prefer not to share with them.

Contoh soalan anak murid (AM);

AM: Miss kenapa miss tidak ambil medik
Me: Sebab saya tidak pandai

dah terang terang aku jadi cikgu, lagi mau kenapa aku tidak belajar medik. Hahahahaha. Tidak apa, budak.

AM: Miss, kenapa miss ambil bio(logi)/botani?
Me: I followed the boys

Well partially true.

AM: Miss, bila miss mau kawin?
Me: *Why dont you just kill me

*ok tipu. biasanya aku jawab, saya tidak tahu, or I just laugh.

When I was 18, I didnt fancy marriage or the idea of being married so much. But seems like my students like the idea (especially girls? biasalah). Some people do start early I guess. One of my students, a girl, even asked me about kahwin masa belajar. I was stunned. Yeah, I really was. I was afraid my answer will affect her decision in the future. For those who know me (well), would know my overall err... view on marriage or being married. I am not in the right position to answer such question (Kids, like you, I am just a kid!). And I wont corrupt my kids with my personal view on marriage.

I just returned the question to her. Because she is the one yang nak kahwin (well.. whenever she wants lah, masa belajar, lepas belajar, sebelum konvo, whatever). I said, kahwin whenever you feel or think you want to. And be responsible with your decision. Selebihnya, tiada halangan di pihak saya. Means, whatever your decision is, whenever you want to get married, with whom... I dont think I have right to oppose. Cuma aku tekankan bahagian be responsible tu saja lah.

See.. I prefer these kids ask me about gene mutation or plant physiology (For record, I hate plant physiology even though I read botany, and I am horrible in molecular biology).

Old or young, they like the kahwin topic. Aisey....

Friday, March 4, 2011

down with high fever

Saya demam sejak malam khamis. Oleh itu MC 2 hari, dan terlepas kursus teknik analisis yang saya sangat sangat mahu attend sejak berminggu lalu (kita hanya merancang, Allah SWT yang menentukan).

Kawan saya kehilangan ibunya semalam, ya sangat mengejutkan. Takziah kepada beliau dan keluarga, mudah mudahan arwah ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. Al- Fatihah.

Tuesday, March 1, 2011

March

I was searching for potential new wallet, since mine is quite old and beat up and I found blogs about minimalism instead. Whatever it means, but I think it is quite interesting. Since our obsession towards product is getting worse by minute why not trying to be a minimalist. At least, try.

I like the idea so far, but the line between being a minimalist and a cheap is rather vague to me. But I certainly hate overspending. My value is simple, you shall not spend more than you can earn. So hutang is something you must avoid. Occasional credit card swipe (my father's) is permitted for buying air tickets or travel, but must pay as soon as possible. Sometimes I use my debit card (only twice actually. For shoes!). And cash is my bestfriend.

Accessory is unnecessary. But I do own the following;

2 phones (the old one, I rarely use, just put it in my bag or leave it at home)
A wallet (bought circa 2003, by using someone's money, I do keep cards I seldom use and pics in one extra wallet in my wardrobe. The wallet in is not even mine).
A purse (brand new, since I need it to keep my wallet, phone, and keys in one place, I hate bulging pocket).
2 sling bags (1 for jalan2, 1 for field work)
4 backpacks (1 for work, 1 for field work, 1 I got for free because I purchased a watch, 1 the big one for field work and travel).
2 watches (one is for work, another is for weekend).
4 pairs of shoes (1 for work-buruk already, 1 sneaker, 1 for sport-which I seldom use, 1 rubber shoes for field work).
1 pair of selipar
1 netbook (my laptop is kaput already)
1 mp3 player (yang murah and I only use it when I am travelling)
2 cameras (1 digital murah2 so I can snap whatever I want masa jalan2, 1 analogue for fun. Use my camera phone for merepek daily use)
broadband modem
A gold ring (I am not married, tapi dalam banyak2 perhiasan I like ring the most. This one is a gift)
Variety of brooches
2 pairs of glasses (1 buruk already, but I still keep it as a spare. 1 is for daily use, comes with detachable sunnies)
Books (not many, but I think among all, these are luxury that I have).

See... nothing interesting about stuffs I own. I dont have cool gadget (I do love gadget but choose not to spend my gaji yang tak seberapa on gadgets). I dont have car, still using my father's old proton. I live with my siblings in a house that is provided by our parents (my parents, my brother and his wife, and my aunt live in our primary home di kampung, and we come home for weekend). I have my own room in both houses.

Plan to apply for 1 hassle free credit card, buy my own car (a proton is a good enough, since I only use it to drive around KK and balik kampung, may be occasional road trip), and save as much as I can, since my current contract will be expired on August 2012.

Life is so ok so far. Am I a minimalist? no?