MEH LAH KLIK...

Wednesday, February 2, 2011

Recently

Watched

1. The Tourist (tak lah recent sangat).
Ok ok sahaja. All Angelina had to do is look milf-ly sexy. Kalau cikgu Maths muka macam Johnny Depp... kau fikir?

2. My Sister's Keeper.
The long awaited. My Sister's Keeper ni mula2 aku nak baca novel dia dulu. Tapi tak terbeli2 (let alone nak baca). So, aku buka hbo semalam ada pula tayang, airing time 10.50-12-40am. Lantaklah... nak tengok juga. Memang tear jerker sangat sangat.. memang berendam air mata lah tengok. Aku rasa ni lagi sedih dari tengok Beautiful Life n My Girl back to back. Aku sangat tertarik dengan movie ini kerana, sem lalu aku buat kuiz bab Imunisasi menggunakan wayang/novel ini sebagai situasi yang dirujuk (referred situation).

Datang opis dengan muka sembab. hahaha padah weepy2 sepanjang malam... macam zombie pun ada aku rasa.

3. Precious
Ni pun dah lama nak tengok, malam tadi Star Movie tayang. Airing time: 11.40-1.40. Hahaha.. lantak nak tengok juga. Tak lah sedih sangat (walaupun memang sedih juga cerita ni just ini bukan tear jerker).

Jar dropping! how human could do such horrible thing to their own offspring. And how amazingly Precious could endure her life even after all those shits happened to her.

Mihir (read: pengotor) pun ada cerita ni. Yucck Yuuccckkk... geli2 aku tengok. Part dia melahap makanan, part mak dia yang chain smoker haram jaddah tu. Part muntah.

Geram aku tengok mak dia. Sangat selfish. Adakah patut dia salahkan Precious rampas kekasih dia. Sedangkan Precious ialah mangsa sumbang mahram bapak sendiri. Not once, but well enough to produce two kids, and one of them is mentally defect. Pendek kata mak bapak Precious ni gila babi punya tak ada peri kemanusiaan. Even binatang pun tak macam ni. Physically, sexually, mentally abused since the age of 3. And the yucckiest thing of all... ayah dia yang perogol tu janji nak kawin dengan Precious.. whatdehell kan.

Later on si perogol tu mati akibat Aids (lah kot). Dan Precious adalah HIV positif. Precious dapat balik anak sulung dia, Mongo, (before was living with her grandmother n mother) dan keep her second born, Abdul.

Satu line/monolog yang aku paling suka ialah masa Precious jumpa dengan Ms. Rain, and kawan dia. Precious figured out those two are gays. Walaupun mak Precious yang monster tu told Precious gay ni jahat. But Precious found out homosexual people are very kind to her. Homosexual didnt rape her and all. But they help her even she is stranger, tapi her parents who supposed to love her abused her instead. I think this part is monumental, on how we should evaluate people.

Read:

1. Cerita Piala Dunia.
Ok lah buku ni. Walaupun kadang2 hilang minat di beberapa bab. Yang aku setuju ialah entry/tulisan Pipiyapong tentang sepatutnya Malaysia ni ada komik bertemakan sukan bola. Macam Super Strika (ni versi PPSMI), atau Captain Tsubasa (versi nippon go). Supaya budak-budak ada minat nak bersukan. Tak ada jaminan lah.. tapi kenapa tidak cuba dulu. Rasanya upin dan ipin pun sesekali buat episod bertemakan sukan.

Buku ulasan sukan jarang2 aku baca (ni first kot, at least untuk Malaysia). So amacam, penulis2 sukan, tak nak keluarkan lebih banyak buku seumpanya atau nak tunggu orang di sini buat Siri Almanak EPL/Liga Juara Juara Eropah/Liga Malaysia?

Aku tak lah suka sangat bola. Can do lah. Aku rasa anak-anak sekolah patut di galakkan pergi bersukan dengan lebih giat bukan jawab soalan tuisyen online macam Score ehem ehem tu. Hopefully, lepas baca buku ni aku akan kembali menyokong pasukan Sabah Rhino macam aku sokong mereka (sampai pergi stadium tengok game) whole heartedly masa aku berumur 11-12 tahun. Oh ya Sabah Rhino sudah jadi SabaHawk. Whatever...

p/s: I didnt buy this book, curi baca for the weekend.

4 comments:

nurul khairunie said...

i read the book, i mean my sister's keeper. lagi sedih dari movie. every page was heartbreaking but excruciatingly beautiful. i didn't watch the movie but i heard they kinda change the plot line where anna actually died in the end?

Jlascanteen said...

havent read the book yet. Yes, anna died in the end of the movie. I bet the book is faaarrr better than the movie. cannot wait for the next pay day... mau beli juga tu buku.

nurul khairunie said...

oh if only we live nearby, i would lend you the book =)

Jlascanteen said...

wa.. bagusnya.. hehe.. but today I am going to bookshop to buy a copy.