MEH LAH KLIK...

Wednesday, February 16, 2011

Movies, books, and Birthday.

Watched.

1. Laskar Pelangi.

Awesome! how come Malaysia tidak buat filem begini? No thanks to Razak M., A. Idham, The Haslams, and Panel Skrip MIG.

Mau beli buku dia, cikgu aku cakap dia sudah kumpul siap beli dvd. Ok, secara rasminya saya cemburu. Kasi masuk dalam list lah dvd cerita ini.

Apa yang aku suka, setting cerita tahun 1970's (1979 to be exact). I like 1970's, except disco music. Scene menjawab kuiz itu mengingatkan aku masa zaman sekolah rendah, kami dulu ada pertandingan kuiz peringkat sekolah, daerah, bahagian. Tidak tahu lah sekarang ni masih ada kah?.

Read

1. The Catcher in the Rye

Awesome!. First of all sebab New York New York!. Hehe.. aku tau Holden Caufield ialah seorang err... budak mentah tidak sedar diri. Tapi ada beberapa ayat dalam buku ini aku sangat sangat suka. Sekurang2nya Holden honest? Dia ni agak bodoh pun ada juga, semua benda pun tidak berkenan.

Apa yang aku suka, dia sangat sayang adik beradik dia, especially Phoebe. Ada 2 brothers, abang D. B. a writer in Hollywood, adik, Allie sudah meninggal dunia.

And as much as dia ni ada kira macho or cool (tapi at some point lebih kepada wannabe) dia keep on delaying dari menelefon Jane. kata suka? apa hal bro? cat got your balls? (sesuaikah ayat ni?). Btw, paying for sex (or to get rid your virginity off) is soooo not cool. There is nothing wrong acting like 17 years old at the age of 17. Kecil2 dah pandai melanggan pelacur.

Dia ini sangatlah mengingatkan aku kepada watak James Dean dalam Rebel Without a Cause. Cuma boleh tukar tajuk ke Whine Without a Cause (at some point). Aku rasa buku ini patut dijadikan komponen sastera kepada all boys school like e.g. MCKK, sekolah mahad... La Salle. Tengok ada tak orang bakar membakar buku?

Apapun, I like The Catcher in the Rye. Dan mahu membaca The Perks of being a Wallflower. (thanks khairunie the photographer somehow your blog ignited rasa aku mau baca buku ini).

Somehow aku suka juga Rebel Without a Cause mungkin sebab James Dean. Kalau filem Malaysia agak2 apa wayang yang macam filem ni? Gila Gila Remaja? hahaha.

Currently reading

1. The color purple

slow sikit sebab baru beli 120 Malay Movies

2. 120 Malay Movies

Teman ku diatas katil. I sleep with it.

3. Tamu di Bukit Kenny

buku ni sudah lama ku mencari, tapi tahun ni aku mendapat. Tinggal sikit jak lagi habislah aku baca.

Nanti review panjang2 sikit (kalau rajin) pasal 3 buah buku diatas bila sudah abis baca.

Berkaitan cuti

Err... how to say ah? aku terpikir masa cuti, masa zaman Nabi Muhammad SAW masih hidup, ada kah sambut maulidurrasul ni? atau sambutan Maulidurrasul ni dimulakan selepas kewafatan Rasulallah.

Birthday Nabi Isa AS a.k.a Jesus memang disambut sebagai acara penting bagi orang Kristian. Itu pun pada 25 december. which is arguable, sebab ada yang kata the real birthday was on June (atau somewhere pada musim summer-spring yang penting bukan pada musim sejuk). Korang google lah sendiri.

The point is, boleh sambut atau tidak Maulidurrasul ni?

p/s: hari ni buat sandwich sendiri.

6 comments:

nurul khairunie said...

yeay! sila baca the perks of being a wallflower. hehe.

Jentayu said...

best kan laskar pelangi? aku mo cari bukunya yg asli, bukan edited version..haha

Jlascanteen said...

Khairunie: iya.. sudah search2 nanti minta Times 1b buat tempahan.

Jentayu: hebat! aku mau cari bukunya tapi mungkin translated version (if i am not mistaken ada translated version).

khairul h. said...

Cuma boleh tukar tajuk ke Whine Without a Cause

Agree! That's why I hate this book. I feel like strangling the protagonist.

Jentayu said...

ohh, di Malaysia cuma ada yg translated version...teda yg versi asal (dulu pernah ada, tapi dah abis rasanya)..huhu

Jlascanteen said...

khairul H: Ending novel tu mengecewakan.

ainil: cuba cari sudah. went to times, hariss, and eaton. di eaton aku jumpa Laskar Cinta penuh rak. Tapi beli dvdnya hari kemarin.