MEH LAH KLIK...

Sunday, January 30, 2011

Buta dan Delusi

Listen Ladies, Wives, Girlfriends...

DON'T EVER FIGHT FOR A MAN WHO CHEATS

Korang ni aku sangat tak faham. To be fair, mungkin sebab aku single sebab tu aku tak faham. Kalau dah sah sah your guy is cheating on you, yang korang terpekik melalak melolong nak kan dia balik, berselak lengan baju nak cakar perempuan perampas tu apahal? Dah sah sah that lelaki curang. Why fight for a cheater. Come fucking on...

Yang tak hounour his vow, janji sumpah taat setia tu laki kau kot... kan... now siapa yang fucking cheater. siapa yang salah. Op koz take two to tango shits. Tapi sebelum kau cakar perempuan lain, cari bomoh, salahkan bomoh tu, perempuan sihir segala. Apa kata kau pergi pejabat kadi yang terdekat.

Kenapa tiba2 aku meroyan pasal ni? sebab this thing happened just now in front of my nose, between my eyes... serius shits. Geram aku.

This is why, penting untuk wanita bekerja. I dont buy lebih suka menjaga kebajikkan anak dan suami dari mengejar kerjaya bull!. Fuck off.. buatnya laki kau mati before his time (sila fahamkan betul2, bukan nak menentang takdir ke apa.. kalau dah ajal tu mati juga, I mean dia mati anak2 kau masih merayap kecil2 dan kau tak bekerja).

Daripada korang (yang dicurangi) buang masa mencari jalan nak pikat balik laki yang curang haramjaddah lahanat tu. Apa kata korang strip him down di mahkamah syariah.. tuntut segala harta sepencarian (I know easy to say than done), fight until he needs to cukur his bulu to pay your back, strip him down until he pukes his own blood and send him the legal bill. If he cant afford any of those make sure, the court send him to the deepest dungeon sebab dah lah miskin tak sedar diri, gaji bini pun dia makan, merempat tempat rumah mertua bertahun2 ada hati nak berbini lagi. And if he hides behind religion to justify what he did, make sure you berbaik dengan your madu, and berganding bahu memusnahkan lelaki yang kamu kongsi. Sebab ini adalah lebih praktikal dari membuang masa fight to win back the heart of the cheater who terang terang curang lahanat.

Wanita, cukup2 lah buta. Jangan lah jadi delusi. Wanita, kita mesti ada sisterhood spirit. Maksud aku, please lah tolong sedaya upaya jangan melakukan sesuatu yang menyakiti wanita lain e.g. sleep with someone's husband, or rather married.

Wanita jangan delusi, if you are married to an asshole, with sense you can change him by being their babies' momma.. listen to me very good, pay your attention very well.. YOU ARE WRONG!. Kalau kau kahwin dengan asshole, selama-lama nya dia akan tetap menjadi seekor asshole. Until... well.. I think if you want to get yourself out... you know where to find the kadi right?

Ya aku tahu, ada orang kata bertahan demi anak2.. well if he puts you and his children aside for the quest of fresh pussies... or just for the hell of his mid life crisis.. clearly all he cares about is his balls, not you and your kids.

Use the court, and strip this asshole down, bring him to his knees, make him screams his lung out for forgiveness, make him weeps like bitch in reality show!. Yes, sound kejam? memang. Stop being or playing nice. You shall not give honey, sugar & spice, or spread your legs for an asshole who cheats. Dan pihak berwajib pula jangan kecoh nak ketuk2 pintu bilik tangkap basah orang sahaja.. tu kes ibu tunggal tuntut nafkah, isteri terainaya ditinggalkan suami, jangan di biar pending bertahun2.

Friday, January 28, 2011

He is immaculately beautiful

I got so many things in my mind. And I prefer not over analyzing and all. I read the journals, they are frustrating. I dont understand most of the contents. I ask around about the mountain that I want to study.. well.. . plan to study, and the answer is depressing me even further. Like you have to walk for 14 km. I dont know if I can do such gauntlet task. Let alone setting up plots, squatting to collect samples, stay there for a week, endure the rough tropical weather. Alone. Yes, all alone. With financial support is nowhere to be seen (yet).

I am scouting for a place to continue my study. No, I am not that eager to back to school, but this is sort of my job. Part of it of course. Deep down I want to stay in the office for another year or two, at least until I finish my 2 years tenure. Relatively speaking, 2 years is not that long. I need to save some money, and go to Cambodia.

Beside I need to buy my own car this year.

About the study, I have already marked few places, mostly in Europe. I dont know if I have the strength to endure all these shits all over again. For the next 18 months or less, I can feel that my back is whipped, to find a place. I have also find potential agency to smooth the logistic necessities (e.g. accommodation, visa, bla bla).

At time like this, I always find my way to divert my attention. I read novel, The Catcher in the Rye by J. D. Salinger. I love it so far. Just need to find more time to finish it quickly. I try to read faster. I call the novel, Holden Caufield. Every adolescents, men, and women should read this novel. KPM should include the novel in SPM syllabus. If you have kids, buy them this novel. They will like this novel. They will think about this novel when they are all grown up.

The novel is so good, I want to sleep with it. (ok.. hype!).

I have slightly less than half way left to finish. Cant wait to finish it, and read it again, read the review, the discussion, and all. I am into classic nowadays, I want to balik kampung and bring back my own copy of Tale of Two Cities with me. I want to re-read the masterpiece and finish it.

I want these 3 books;
1. To Kill a Mockingbird
2. 120 Malay Movies (this one is really menggoda!)
3. Rubbiyat by Omar Khayamm (poetry book yang cekik darah harganya).

Between reading (journals and novel), and napping (sleeping is more likely). I found this immaculately beautiful Male SuperModel. He is beautiful.. they listed him in 50 top male models or something to the same effect. But this particular guy caught my attention the most. Enjoy!.

Ladies and Gents,
.
.
.
.
Mr. Ben Hill. The SuperModel.


Pics from google!

Sunday, January 23, 2011

Rupanya Mona lebih advance!

Last week aku pergi melawat kawan. I crashed her room lah. Mula2 memang nak ajak dia check in hotel. Tapi since dia ada kelas, macam susah juga kalau kami check in hotel jauh2 segala. Nak dijadikan cerita, kawan aku ni ada roomie. ala biasa lah kan... baik juga. Nice enough to let me used her bed for three nights.

Masa kawan aku pergi kelas, aku pun pandai2 lah merayap bawa badan jumpa member se uni dulu2. Jumpa lah 2-3 orang. Aku pun maklum, yang lain2 bizi kan.. nak beranak lah, nak itu ini lah. Bila masa lain aku dengan member aku menyeret kaki lah berjalan2 sambil shopping lite2 (sebab pergi tengah bulan tak check kalender.. ha.. hambik kau lebih banyak telan air liur).

Semuanya berjalan secara normal. Sampai lah aku balik....

So bila dah balik kerja, kerja pun bertimbun sebab cuti kan. Aku bizi2, sampai tak tercatch up apa cerita member. Sampai lah kami berchit chat2. Rupanya ada masalah besar gajah afrika telah terkeluar sejak aku balik dari melawat dia.

The Roomie tu suka dengan kawan aku. Dalam erti kata lain she is gay. Dan dia sort of jealous (yang aku faham lah ya) kemesraan aku dgn kawan aku. I was like euuwwwwwww whathekepalahotak!. Memang lah aku baik denga kawan aku, sebab kami kan kawan. Ala kawan2 macam korang kawan dengan bestie korang. Very the common kawan2.

Aku tak tahu lah apa kejadiaan confession yang berlaku antara kawan aku dengan The Roomie yang saiko tu. But yang aku pasti The Roomie jenis yang tegar tak faham2 bahawa kawan aku tu straight. This Roomie tiada lah menunjukkan dia ni seorang gay, sepanjang aku disana, aku rasa dia sangat lah akak IPTA yang tipikal yang korang boleh jumpa di mana2 IPTA di seluruh Malaysia. Malahan beliau juga kelihatan agak konservatif. So aku pun memang menjaga perangai lah juga masa di situ. I mean dari segi percakapan atau masa buat lawak. I avoided to melawak something related with pork whenever we had meals, walaupun lawak ni aku selalu buat. Atau pun cerita pasal something/someone that related to ciggies or alcohol, (ni cerita boleh dikira common kalau time ngumpat n gossip). Nak menjaga sensitiviti kononya.. sekali lain pula jadinya. Rupanya Mona Lebih Advance!

The scary part was, The Saiko Roomie tu pernah try nak kiss2 kawan aku masa kawan aku tidur. Macam celaka tak? celaka sungguh hokeh. Siap tulis love letters bagai.

We get it, you are gay. Aku bukan nak jadi polis moral segala. Your sexuality is your personal business. There are plenty things about you other than your sexual preference. I am not saying it is ok to be gay, I am saying I DONT CARE. Aku tak suka nak judge2 orang macam ni. Kalau kau baik, baik lah gay or straight. Kalau jahat pun macam tu juga. But when you after someone who is straight, and demand the straight person to reciprocate you romantic affection that is sooo WRONG. Siap paksa, dan cium curi. Kalau lelaki pun memang minta penumbuk nak cium curi2 macam tu, ni kan pulak kan....

I understand, you have crush or something. Tapi macam orang straight terjatuh suka dengan orang gay lah. Tak jalan juga kan. Ok, lah you dah confess you isi hati yang you suka. Enough there lah, apahal pulak nak paksa, and kiss orang tiba2 masa that person was sleeping. Itu psycho namanya!.

I am straight, apa point dia nak jealous aku dengan kawan aku, itu kena tanya dia. Kepala hotak dah mereng macam tu lah. Kau gay sorang2 dah lah, yang kau pukul rata ingat oran lain gay sekali apa hal?

And we talk about guys all the time kot. Ala biasalah kan, that guy hensem, this fair skinned guy from other department is still single, talk about our previous crushes, this laki orang of this department still ngaku bujang ngorat orang lain. You know the silly conversations we girls always have. I think that gives clear sign that we are not gay. But this stupid Roomie hati hitam tak reti bebal tak faham2 lagi. Masih nak paksa2 orang, siap dengan aku2 sekali terjebak dalam kancah yang sooooo not necessary!.

Perlukah nak buat statement untuk emphasize yang kita ni straight?

Friday, January 21, 2011

Yes, that is (half of) my name.

When I was 13, I wanted to read Islamic Study in UKM. I did enroll to UKM though, but I wasnt there reading Syariah or Islamic Study or Arabic as I initially wanted, I studied Biology instead. Since I was 14 (or 15), I knew Biology is something I will do for many years. I was right, and the rest is history.

A man said, when you have passion, patience will stay in your heart forever. This is where my heart belongs.

Thursday, January 20, 2011

The Clerk's Dilemma

Mesin fotostet rosak. Boleh? dah lah aku ada sebebat kertas nak di fotostet ni. Anyway.. baru balik dari KL. Nanti lah aku upload gambar kalau rajin (rujuk my profile).

Gila bizi aku hari ni.. macam dari pagi before 8 aku dah menstapler, menyusun, menaip, mengopy paste, bukak excel, bukak word, memprint, kutip used dawai kokot (bukak, stapler,bukak balik, stapler balik), colour coding partition, filing bla bla.... Sekarang aku tahu beban tugas seorang kerani. Satu habuk kerja berkaitan saintifik aku tak buat lagi. Damn betul ISO ni.. yahudi mabok mana lah yang cipta benda ni.

P/s: Kata bizi tapi sempat hapdet blog sebelum pergi meeting lembaga akreditasi... What?

Friday, January 14, 2011

Ringkasan

1. satu blok kedai zama era yang dibina pada zaman penjajah di kampung aku hangus terbakar hari ini. Antara kedai termusnah ialah kedai milik Encik Kuang, sebuah kedai borong yang sudah mencapai status Legend-wait for it-Dary dan kereta proton saga model 90'an yang juga milik beliau. Bookshop+billiard saloon kegemaran semua anak anak remaja membeli komik keluaran Ma Wing Shing, Tony Wong, juga turut musnah. Tapi tiada casualty jiwa dilaporkan.

2. Selesai sudah semester 2 pada hari ni dengan rasmi. Hari ni aku jadi Pengawas, Dispatcher, Pelari jarak dekat, Problem Solver, dan Penyabar. First semester yang aku involve dari mula sampai akhir. Kita tunggu hasilnya.

3. Facebook semakin membosankan. seriusly.

4. Bakal kopak RM399 hari ini sebab melanggan majalah yang boleh dikategorikan sebagai dinch perlu. Tapi aku nak beli because the salesman offered me something that I hard to refuse. Subscription untuk majalah Time (1 yr)+ Nat Geo (2 yrs inculding special ed.)=RM 499. Sudah bayar RM 100 kemarin. If the saleperson doesnt show up by 5 today. I am officially pwned. Aku akan maki dia semaki2 nya. If dia tak datang lah.

5. Out of office 15 Jan-19 Jan.

Tuesday, January 11, 2011

pengalaman bertembung dengan syaithon MLM

Seminggu dua ni aku selalu baca pasal MLM melalui tulisan blog blog. Saja nak tahu, tapi bukan aku berminat nak join, cuma sekadar nak tambahkan maklumat tentang penipuaan, scam, sains palsu semua ni. Nak sebarkan maklumat supaya keluarga dan kawan kawan terdekat tidak terjerut dalam skim penipuan MLM.

Ni aku nak kongsi pengalaman sikit berdepan dengan MLM. Aku dah tulis pasal ni dulu, tapi aku nak highlight lagi sekali.

Masa tu aku tengah sibuk sangat2 nak siapkan thesis, sebab memang dah tercekik macam nak mampus kejar deadline. Kawan seperjuangan aku ajak attend 1 talk tentang satu produk webucation atau pembelajaran melalui internet. Kawan ni dah spends sometimes browsing MLM mana dia berminat nak join, kebetulan friends from college dah ramai join produk webucation, so dia lebih minat nak join kompeni sama.

Masa talk tu ada lah beberapa orang budak berhingus baru nak buat bachelor join sekali. Masa gebang2 pasal webucation, mula2 memang pasal ini adalah produk yang boleh menjana gred A di slip keputusan UPSR, PMR, SPM anak anak. Dan kononnya mereka juga ialah sekumpulan motivator. Siap tunjuk gambar program motivasi yang mereka dah buat. Tadi aku browse Facebook mereka. Well business is booming as usual. Mereka pergi ke sekolah2 sekitar Sabah dan Sarawak. (Yang Semenanjung, cawangan belah sana lah kot yang buat benda sama). Tahun 2010 (masa itu) pun masih ada lagi yang buat ceramah motivasi?. Aku ingat zaman aku saja anak sekolah dimomokkan dengan ceramah motivasi, pecutan di petak akhir, and whatever crap motivasi ni. As long as the person has a PhD, who can talk by using Vocabulary Dari Kayangan Ayah Pin, dia dah qualify dah buat ceramah motivasi. Tu zaman aku.

Zaman sekarang, budak hingusan kurang hajjar putar alam, cuma ada bachelor engineering/sains, pengalaman kerja sales setahun 2. Dah qualify dah buat talk motivasi, seminar kejayaan macam mana nak dapat duit berkepok dengan menghisap darah.

Lepas tu masuk pula cerita makan gaji duit tak akan cukup. Gaji ciput kerja nak mampos. Pendek kata siapa makan gaji (macam aku n korang) ni memang hidup melarat tiada erti sebab duit sikit. Bla bla hell and craps, kesudahannya kata program webucation ni disamping jana A boleh buat duit. Starting pack RM 600 (lebih kurang) ada diskaun kononnya. Lepas tu cari lah lagi kawan yang nak join. Aku dalam hati "aaahh... sudah~". Ada office maya, apa ntah.. sort of laman web yang tumpang 1 domain saja. Tu masuk sekali lah dalam pack RM 600.

Among dalam crowd penonton tu ialah bekas pelajar lab aku. Dalam hati aku memaki2 juga budak tu sebab aku tahu dia punya Final Year Project tak siap lagi tapi ada masa pula join talk MLM.

Yang produk pendidikan webucation tu tak kisah sangat lah kan. Siapa rasa anak dia perlu tuisyen internet tu go a head lah beli. Iya lah dulu zaman kita mana ada webucation ni kan... Bagi aku lepas tengok demo webucation tu. Tiada beza webucation dengan buat latihan guna buku kerja dan buku rujukkan biasa (ala yang macam kita belajar dulu2). Bezanya cuma benda tu online. Sama juga dengan buku, tak kisah lah buku kerja/latihan matematik (contoh) tu bagus ke ada bank soalan ke ditulis expert ke... kalau kau tak buat tak dapat skill juga nak jawap soalan. Same thing with this webucation.

Plus aku tak setuju suruh anak belajar semata mata nak skor A. Bila belajar nak skor A, bukan sebab nak dapat ilmu, nah.. bila besar nanti jadi lah taik duit, buat biz MLM, putar alam, tipu sana sini. Sebab niat bekerja dah money orientated semata.

Then the GrandMaster (kononnya co-founder cawangan sabah sarawak) buat closing. Dia kata dia dulu masa belajar duit kurang, susah, kena kerja sambilan well the same old fucking story about student with no money. Dia kata masa dia kerja teruk, buat sales komisyen sikit (ni kompeni cha ya nun alif lah dia kerja ni). Dia pun cari jalan macam mana nak jana duit dengan banyak supaya boleh beli itu dan ini, kereta, baju mahal2. Ala cerita pasal nak beli crap that we think we need it but actually we are just fine without it.

Dia kata lepas join MLM webucation bisnes magnet segala haramjaddah ni maka dapat lah dia pulangan about RM10,000/month and counting. Apa kau ingat duit RM10,000 tu banyak sangat eh?. Maka boleh lah dia beli segala tahi dan gel rambut.

Kalau ikut hati nak aku maki mamat GrandMaster tu bahawa, kau jangan kelentong lah RM10,000 ni hasil jualan produk. Tu mesti hasil downline downline segala tu. (mereka tak guna sangat term downline, guna term lain.. macam Leverage, Time Leverage... entah apa lagi lah vocab kayangan mereka).

Habis bla2 ni. Mereka edarkan minuman kotak (refreshment). Aku ambil lah sekotak, then balik. Beberapa bulan lepas tu (banyak bulan juga lah). Aku terjumpa semula salah seorang budak uni berhingus baru buat bachelor tengah promote bisnes MLM webucation dia di Kedai McD berhampiran (kedai McD favret aku di dunia pulak tu). Aku tengok saja lah dia kelentong kawan2 apa benda semua tu. Let the idiot live and die as an idiot kan... orang suruh masuk uni untuk belajar, dia belasah belajar buat biznez atas angin menipu orang.

Satu saja lah aku nak kongsi dengan ibu bapa yang berminat nak belikan anak2 mereka produk webucation ni, orang-orang webucation haprak tu bukan minat nak tolong anak korang pandai belajar, they come to you to siphon your honest hard earn money to their pocket. Memang kita semua perlukan duit, duit tu penting, tapi tu saja kah tujuan hidup di dunia ni. Kumpul duit, belanjakan duit, tanpa mengira punca duit tu halal haram atau syubahah.

Jauhkan diri anda dari scam piramid, MLM haram jaddah yang tak tahu entah apa tahi yang dia jual lepas tu dapat duit (haram) berkepok. Duit tak tentu asal usul ni duit panas, easy come easy go.

Aku sedih juga tengok kawan2 yang sepatutnya 'Educated' menjadi penipu dan ditipu dengan bisnes atas angin air liur tin kosong.





Friday, January 7, 2011

merepek di hari jumaat

I went for solo lunch today. Again. Entah kali ke berapa minggu ini makan lunch solo.

Last night I went to cinema to watch The Tourist (review layyytttteeerrr). Yes, alone. Had a very simple dinner at cinema, padahal lapar sangat masa tu tidak sempat pergi dinner since the movie started at 7.10, so I grabbed whatever offered on the counter. Special treatment lah pula semalam, since the hall was sooo empty.. like less than 15 viewers, the stewardess was kindly deliver my meal ke dalam panggung ok. First time. Baik sangat2. Dan burger itu baru masak.

Sebenarnya tengah serabut and susah hati sikit2. Since I havent receive any (good) news from the HR department and my big boss said, there is still chance that my position wont be converted to 1 level higher (41 to 45) but they will ask/offer/order (pick which term you prefer) to further my study instead (with current skill lah).

I dont mind much about pangkat and all (sikit2 adalah juga). What bother me the most is the further study part. Yes I have started reading and thinking, but semua masih mentah. The idea, the tajuk, the field, the scopes, the location, the money, the jatidiri segala azam dan kekuatan are still obscure.

Of course I have more or less a blueprint in my mind, but so far it is so vague, and I cant put it in words or plan.

Semalam dah start godek jurnal sana sini, sambung hari ni. Koleksi saja lah kan. Tak tahu lah hot hot ciken shit or what. Yang penting masa ada semangat nak buat kerja kita buat lah dulu. Lagipun I do justice to my tugas hakiki. I have already done all jobs need to be done so far, just waiting for the answer scripts reached my desk (if they want me to mark them lah). The lab manual for first practical is done, the draft for third practical is 90% done, and I have planned for 2nd and 4th week practical. I think those already cover the workload for half of next semester.

Bila baca jurnal2 ni, what I crave the most is discussion with expert or at least someone who knows what exactly these journals are about. I wish boleh diskas dengan sesiapa... I do prefer work alone, locked inside my room. But I still need help/advice/suggestion from others. Sadly tiada sesiapa yang boleh diskas dengan masa ni.

Wednesday, January 5, 2011

Let the chips fall where they may

I just dont want it. I dont want it so much until I dont know why exactly I dont want it at the first place.

Someday may be, I'll be old and alone. And someday, I'll curse Ryan Bingham in between my chesty rib breaking coughs.

Till the someday comes, I always have this right feeling for liking Ryan Bingham or to certain extent whoever wrote him. Ryan Bingham was successfully verifying my view, in the most suave way a view can be verified.

Call me "In 2 years you will change your view" or anything to the same effect.

I have said my mind. Let the chips fall where they may.

Bimbo's note: For some reasons, this week I like Mr. Pep. click here for wordless wenesday. stupid crush actually!

Tuesday, January 4, 2011

To someone who never born? (yet)?

"You don't know what to decide. It's ok, I decide for you. When you know, I'll let you."