MEH LAH KLIK...

Thursday, December 30, 2010

Malaysia Juara Piala AFF Suzuki 2010

Juara!
His country favourite son! p/s: Jauhkan dia dari wartawan hiburan, artis tonggek di kolam renang.

Tahniah kepada pasukan Malaysia di AFF Suzuki, dari Safee Sali, ke Khairul Fahmi, ke Rajagopal, team medik, bancuh air, Dan kepada rakyat Malaysia semua.

Harap-harap satu masa nanti, kita semua berhenti menonton EPL, La Liga, MSL, tapi beralih menyokong pasukan negeri masing-masing.

Pics from google

Yasmin Ahmad's Films by Amir Muhammad

Masa habis baca buku Yasmin Ahmad's Films ni, arwah Yasmin Ahmad baru saja diberikan anugerah pengarah terbaik oleh Anugerah Skrin TV3 melalui filem Muallaf. Sampai ke hari ini aku belum menonton filem tersebut. Post humous recognition. Tipikal bukan? They did it to arwah P. Ramlee, arwah Sudirman Arshad, and now to arwah Yasmin Ahmad.

Bila bercerita tentang karya Yasmin Ahmad, aku lebih suka iklan-iklan beliau berbanding filem. Kenapa? I dont know. Amir M. menyenaraikan filem Yasmin kesukaan beliau ialah 1. The one with kite (Mukhsin), 2. The one with Kancil (Rabun), 3. The one with swing (Gubra). Filem Yasmin yang pernah aku tonton cuma lah Sepet, Gubra, Mukhsin, dan Talentime. I dislike Talentime.

"Then came the film itself, and I must admit to dissapointment" (Amir M., page 157).

Bagi pendapat aku buku ini ialah review karya Yasmin Ahmad dari pandangan Amir M sendiri. Di dalam review ini diselang selikan dengan pandangan beliau mengenai beberapa perkara di Malaysia yang berhubungkait secara tidak langsung dengan filem Yasmin. Contohnya, isu cetak rompak (Sepet).

"Yasmin described piracy as "stealing from greedy people" (Amir M., page 50).

Amir juga mengaitkan betapa kita, terutama penggiat dan penonton filem melayu masih termangu merayakan past glory filem melayu. Terutamanya filem filem karya P. Ramlee (page 59).

Menyebut tentang P. Ramlee, aku ada melihat dokumentari P. Ramlee di History Channel. Rakan dan kakak ipar arwah P. Ramlee, Mariani, mengatakan bahawa beliau tidak merasakan penganugerahan pangkat dan gelaran kepada P. Ramlee selepas kematiannya membawa apa-apa maksud dan kesan. Kerana P. Ramlee dipinggirkan ketika akhir-akhir hayatnya. Ibarat habis madu sepah dibuang.

Mengikut apa yang aku faham melalui tulisan Amir, Yasmin menganggap team produksi beliau sebagai keluarga (Aku rasa sebab ni lah Sharifah Amani selalu berlakon dengan beliau), Arwah Yasmin sangat particular tentang solat, ramai pelakon/kru yang lebih muda memanggil arwah Yasmin as "Mak" (Amani did too in her acceptance speech).

Jika filem, aku paling suka Gubra (Amir's no. 3), tapi hanya bahagian cerita Bilal, isteri bilal, dan jiran pelacur mereka. Sepet aku suka secara overall. Ya, mungkin.

Iklan pula, I think I like most of them. Iklan No Tiger in Sarawak menggunakan bahasa Iban. Well.. berapa orang filmmaker atau those in commercial industry have the same gut to use Bornean languages in their films/commercials?

Sesiapa yang suka atau mahu tahu tentang karya Yasmin patut baca buku ini. Selepas menonton filem filem beliau. Aku tak tahu how good this book is. I finished in 1 day and 1 night. Being a slow reader (read: lazy), I rarely finish a book in 4 days, so I bet it is a good book, at least to me.

nota kaki: I personally think, Yasmin Ahmad merayakan perbezaan sebagai sesuatu yang baik dan positif. And in Sabah, this is how we live.

p/s: nak beli buku Filem Malaysia Amir Muhammad, when I have extra money to burn!

Friday, December 24, 2010

iThink

Man
"I know what to choose, green or pink, burger over garden salad. I am just asking to make him feel important. Because I care for him. Decision? Dont worry, I can make it on my own."

Courting
"This is not about ayat mesti power, but it is all about hati mesti suka. Bila hati suka, nanti ayat jadi power."

Truth
"Frankly dear, I fake it. You are not that great. Your imperfection is perfect enough to me. But between us, we are real."

Decision
"Yes, we are the academics. But being one doesn't entitle us to make decision for those kids' future. Let them decide what they want to study or learn or become. Allow them to make some mistakes. After all, they are 18."

Finance
"Two dozens of roses. Charming. One perfect gardener. Priceless. Everything else leave it to MasterCard, (which I dont have any)."

Friend
"Of course I like him. Just, he wants to get married and breed. And I dont. So, I let him slipped through my fingers. We are friends, I must let him go."

Sexuality
"I am not saying it is ok to be gay. I am saying, I dont care."

Book
"Sometimes, when I read a book that I like, I feel like I am reading a blog. Either the quality of writing is deteriorating or I just have a very bad taste."

Tuesday, December 21, 2010

Smile :)

Thank you Lee!

Suka lah baca blog awak.

p/s: hati hati semasa holiday season ini. happy holiday to Lee and Avang!

Sleep is beauty

After countless night outings for 2 straight weeks, finally I called it off. At least pause for now. Yesterday, I came home early from work, (around 5.30pm,usually I left office around 6.30pm). The traffic was so so. It is festive season in KK. So I cant say much.

Last night was great. Awesome. Beautiful. Fantastic. But I had moderate headache. Never mind the headache. Made myself a simple dinner, watched Tv, took a painkiller, and hit the sack. This morning was... walla~. I felt great.

Start another series of night outing this week? Ahh... I dont think I can handle it. Not this week.



Monday, December 20, 2010

Not the primerose path

Pemilik weblog not the primerose path telah kembali ke rahmatullah. Didoakan semoga arwah ditempatkan bersama-sama mereka yang beriman. Al-Fatihah.

I dont know him personally, but I read his blog from time to time. He was a strong man, a fighter to the very end. Takziah kepada keluarga arwah, mudah-mudahan diberi kekuatan untuk menerima ujian ini.

p/s: His last post was fully dedicated to his beloved mother.

Thursday, December 16, 2010

Entry wordless wenesday ialah entry cap 888th

Gila sangap hari ni wei... tadi member aku melepak di bilik kami sembang kencang. Of course sesi upload mengupload perasaan. I need a vacation dowh.. (gila kenapa aku menulis macam budak 14 tahun baru period ni?).

Kerja aku ni memang tidak pandai siap, lepas satu satu. Bukan mengeluh ada kerja karang orang cakap tak bersyukur. Just I need a pause. yes I went to the jungle couple weeks ago. Masih rindu rinduan dengan tempat itu. Macam ntah apa2 kan. Apa aku mau buat ni? ahhhhhh.... tujuan hidup pun tiada ni. Apa tujuan hidup ni? kumpul duit lepas tu upload gambar di facebook dan tag semua orang dan captionnya "penat dowh kira duit, korang tolong tengok je lah". Babi pun tak haram macam ni ok.

Ok kembali kepada I-am-tired-I-need-a-vacation. Ahhhhh.... I've been trapped in KK for a very very long time. dah masuk bertahun. dont get me wrong, I like KK. sangat sangat sangat. Cuma aku nak berjalan2 ni. Tapi tidak tahu kemana hendak di tuju, ke hilir atau ke hulu.

Aku ni sangap kah apa ni? entah lah... tekanan persekitaran? aku tak tahu ni. taip saja meroyan siang2 buta di opis ni. Iya sila kutuk aku tak buat kerja. Kepala hotak.. semalam sampai lenguh belakang aku marking essay budak2 ok. Kesian aku dengan mereka. (siapa yang kesian aku?).

Tak apa lah anak2 ku, Ticer komen pedas2, ganas2, meroyan sampai habis ink pen merah tu bukan nya Ticer marah. I just want to stress on what thing you should know. Kalau Ticer tidak komen meroyan2.. biar kertas jawapan kau kosong suci murni putih bersih.. sampai bila kau nak tahu part mana yang kau salah part mana yang kau kurang. Ticer bukan pandai sangat, tapi well.. Ticer tau benda yang kau tak tahu kau tak tahu.

Orang sebelah menyebelah aku kecoh nak kawin, bertunang... aku tak kisah pun bukan aku marah. Kawin lah tunang lah beranak lah. Bukan aku yang kawin/bertunang/beranak, kau. Apa purpose kawin tunang beranak pun aku tak tahu.

Yang aku peduli ialah siapa lah nak melepak dengan aku kalau korang kawin bertunang beranak berpantang? ya, sangat selfish diriku ini.

suka hati korang lah kan...

dah nak melayan carbonmade ni kejap kot.... ke solat dulu? waktu zohor kejap lagi... Entri terbangang untuk bulan ini.

p/s: I like December, but weddings ruin my December, for I HATE WEDDING SO DAMN MUCH!

Wednesday, December 15, 2010

wordless wenesday

Monday, December 13, 2010

Good thing for those who wait.

Just wait, be patience. When the time comes, I'll make you my bride.

or

Just wait, be patience. When the time comes, I'll be your bride.

Congratulations to friends (married, getting married, engaged, getting engaged). Dont worry, yours truly is still single, and she likes every moment of it.

p/s: Congratulations to William & Catherine.

Sunday, December 12, 2010

December Dream

Last night I dreamed of him. Looked like he lost some weight. When I asked him how he is doing, he said he is just busy, doing and submitting his assignments. I saw he had few papers in his hands.

I miss you buddy, I miss you a lot. Even in my dream I couldnt say how much I miss you. I always miss you. Come to my dream again my dear, I'll tell you how much I love you, miss you, care for you, and simply listen to you. I miss your voice, your laugh, your jokes, your everything. Come to my dream again my dear. And dry my tears.

I miss you so much, Nel.

Friday, December 10, 2010

Syaiddul Ayyamm

I am backk... long hiatus? not really?. Aku tengah serabut ni, kemarin dah selamat dah lab reports anak-anak berserta dengan kuiz siap ditanda dan dikey-in markahnya. Next up, lepas marking report kita making report. Masalah terbesar ialah aku tiada mikroskop didalam ofis. Mana celah aku nak cari? Making report apa jadahnya kalau result cannot be obtained. Anyway aku dah taip dah sikit2 (ek eleh.. taip acknowledgement saja pun kecoh).

Next up ialah masalah mencari literature. Mana celah? I better start my own collection ni. Mesti!.

Pile up on my already memeningkan kepala punya kerja is lab manual untuk sem depan. Since someone replaced my desk with a new one last week (while I was away in the jungle) I dont know where is my course blueprint now.

Pening dan Lapar.

Monday, December 6, 2010

sapu sawang

sudah balik 2 hari. malas mau update. nanti upload gambar