MEH LAH KLIK...

Wednesday, September 29, 2010

Hikmat Jurus Di Pandang Boleh Di Sentuh Jangan

Arakian keadaannya kala ini aku sangat letih lagi malas malasan. Bukan kerana nasi terhidang tidak sempat berjamah, minuman di kendi tidak turun ke tekak. Halnya kerana, aku beradu tanpa mantera, usai menjamah karipap karipap kafe, yang rasa hanya sedang sedang tapi sedap juga apabila lapar.

Dan hai teruna aduka nyawa, jangan kau cuba, jangan kau cuba sekali jangan. Kerana aku memperhalusi langkah, buah, Hikmat Jurus Di Pandang Di Sentuh Jangan. Langkah sulit extra cakar penunduk naga.

Heeyahhhhhh......

Ku utus warkah sila dibalas. Ku tunggu, biar redup mentari, biar burung terbang ke sarangnya kembali. Kerana jalan jem setengah mati, entah siapa tidak punya hati perut menghon sesuka hati.

Obi Wan..

Ku seru nama mu tiga kali,

Obi Wan Obi Wan Obi Wan.

Tiada Asap. Tiada Bunyi.

Aku terbangun. Ini bukan mimpi ngeri. Hanya kerana alarm clock berbunyi. Kedengaran Mizz Nina berdendang.. Sexy my name hey sexy my name.

Mandi lekas mandi. Lepas subuh, terlihat limpahan qirmizi, maka bermulanya satu hari lagi.

Monday, September 27, 2010

Wedding Video

Sejak aku demam minggu lepas, aku melepak saja di rumah. Sambil godek internet. Happen to be, I stumbled upon video kahwin. Memang gempak gila lah video video kahwin tersebut.

Ramai kawan2 yang re-post video2 tersebut. Anyway... kawan2 aku ramai yang bertunang, so aku rasa mereka pun teringin nak buat video kawin gempak2.

Just now, I saw few girls menonton Nadia Nasimuddin & Hamzah Alang's wedding video di kafe. Pergh.. spread like split fire. Aku akui, video perkahwinan Nadia & Hamzah sangat cantik. Awesome!. Video pre wedding mereka pun cantik. Jauh lebih cantik dari muzik video artis tempatan.

Ada lagi few video dari Manggis production aku suka. Ok ni promote ni bukan aku ada kaitan pun dengan production company ni. Tapi video mereka hasilkan memang cantik.

Untuk menghasilkan video kahwin yang cantik, awesome, worth multiple repost on facebook, comment beratus2, memerlukan Majlis Kahwin yang awesome dan cantik to begin with.

Ada team perakam yang awesome sahaja tak menjamin video yang terhasil awesome, the majlis itself mesti awesome terlebih dahulu. Pendek kata majlis grand=duit kena banyak.

Ada 1 video dari Manggis Production juga sangat cantik. Video kahwin yang guna muzik Dancing with myself. What a fun couple. Memang mereka nampak happy, funny, and enjoy every moment of their nuptial day. Pelamin buaian seyyy... I like. Party like a rockstar.

Oh ya... my friends pun ramai yang kawin last weekend. Also yang bertunang.

Tahniah kepada, Yanti & husband, Pija & husband, Awen & tunang.


Sunday, September 26, 2010

Still not feeling well. But better

I live in a very communal society. I am asian, so no surprise about that. Communal society, where every one sort of live with each other, like under the same roof. Lack of privacy. But sometime it is good especially when you always have people who care for you.

Communal Society. Are we Communists by practice. no?

Thursday, September 23, 2010

Update and Announcement for RocKtoberfest.

I am not busy. Just not feeling well. Chesty cough, runny nose, dizziness, and most of the time hungry. Hence, lack of update. Plus I usually super exhausted at night. Yes, your dearly night crawler has been tamed by the power of 9 to 5 rule.

My 9 to 5 is from 5.50 am to 5.30 pm, sometimes 6 pm. I think there is good chance someday I will be a PAS supporter (hold the applaud Jose, supporter is not necessarily a voter). Because, when I go to work every morning, the moon is bright and shiny, and it is still, bright. And shiny, when I am on my way home. I managed to avoid heavy traffic at the morning. But there is no way I can avoid congested road at evening.

On unrelated development, I will be graduated officially on 9. october. 2010. So RocKtoberfest is coming to town. The kick off will be on the very 1st october when the extravaganza open house will be hosted.

They have no remorse in commercializing religious celebration. And I am part of them, because if you cant stop them, join them. But I do have remorse, so that's make me insignificantly different.

Btw, I am addicted to milked tea.


Friday, September 17, 2010

Al-Fatihah

7 syawal 1431 (16 september 2010) khamis, my grandfather passed away, because of natural causes (old age). The last man standing, sebab my grandparents lain semua dah tiada.

Nothing much. Semua biasa2 saja. Yang penting urusan yang wajib sudah selesai. Keluarga sebelah bapak memang semua tinggal di kampung. So kira smooth saja urusan. Plus, arwah pun memang di rumah. Kenduri2 ni aku tidak kisah sangat, like I said, yang penting yang wajib.

Terima kasih kepada kawan2 yang kirimkan ucapan takziah.

Semoga roh arwah dicucuri rahmat. Al-Fatihah.

Wednesday, September 15, 2010

Membebel pasal raya

ahh... apa mau post? malam tadi bukan main bergiga giga idea. Tapi biasalah idea bergiga ni timbul masa nak tidur. Aku rasa macam nak auto blogging straight from the hotak saja. Eh.. tak boleh bahaya. Auto blogging straight dari hotak akan membuatkan Encik Cobb senang nak pancing idea dari kepala hotak kita.

Raya... Raya.. How was my raya? Macam biasa... standard activities. Makan, salam2, compulsory minta maaf, potong bawang sampai tangan, betis, lengan, jari jemari cramp, berjimba2 dengan rakan taulan. Ada orang beli new Olympus PEN masa puasa, didnt tell me, so hukumannya, ambil gambar aku banyak2.

Yang standard tu standard cuma ada customize sikit2. How I wish I own a camera. Sebab masa raya pertama tu tidak ambil gambar with family. Aku suka ambil gambar masa festival season. Yes, the very lame family photos, yang duduk beratur, berdiri sama tinggi duduk sama rendah, pakai baju sama warna tu. Masa juga agak rushing masa raya pertama. Well standard lah juga my bapak yang always rushing here and there.

Nantilah beli kamera biasa2. Yang penting capture the moment. Ada lah juga snap2 2-3 gambar. Guna kamera bapak. Tu pun gambar the girls sahaja. Raya tiap2 tahun pun ada. Tiap2 tahun pun lain dari lain. Tujuan gambar, nak freezing the memory. Iya, ingatan bergambar ada dalam kepala hotak kita. Tapi just untuk kenang2an yang boleh dipegang, dilihat semula, (dan diupload ke dalam facebook).

Ok, aktiviti standard pergi kubur lepas sembahyang raya. Sudah beberapa tahun tidak pergi. Selalu pergi on last week of ramadhan. Memandangkan tahun ni aku tiada cuti sangat, maka tak lah pergi masa bulan puasa. Lagipun tahun ni raya pertama pada hari jumaat. Dulu aku ada dengar ustad dalam tv kata, kalau ziarah kubur pada hari jumaat tu dah kira sedekah. Tak tahu lah pulak. Tapi hari jumaat, baca surah yassin 2-3 round ok lah tu, perkara baik jugak.

Sons were unavailable this time. Kami all girls saja pergi 1 team. Bapak aku team lain, my adik driver was his driver. Sebab mereka nak pergi solat jumaat, so nak lekas dan cepat. The other sons.. like I said, were unavailable this time. Ok... biarkan di sana. The good thing tak pergi dengan boys, kakak aku lead baca doa n tahlil segala. Siap suruh jangan panjang sangat harakat mad asli tu. Dia nak abiskan baca yassin cepat2. Sebab pas tu dia yang baca tahlil and doa. Oleh kerana kami semua perempuan, senang lah. Aku aminkan sahaja. Kalau ada lelaki susah lah..lelaki lah kena lead the prayer, perempuan aminkan.

Kalau ikutkan kubur tu ada saja sepanjang tahun. dan ikutkan aku memang malas nak pergi. Tapi my mama asked us to come along, so I did it for her lah. Sort of. Sebab nak lepak baca yassin, dalam rumah, hari2 pun boleh buat. Sambil2 lawat kubur jumpa saudara mara yang happened to be melawat kubur juga. kira +1 untuk markah sosial di sana. walaupun di cemetery.

Open haus. My bapak's was backbreaking as usual. Pergh... panjang ni kalau mau eloberet. Aku kena buat separate entry untuk explain head to toe. Why I did what I did during bapak's open haus. Apa pun, kesian my mama. Penat.

Backbreaking open haus is like wedding. I. HATE. IT.

Kawan2 inner circle aku ada datang melawat. Thanks. Lepas kawan2 datang aku blah join mereka berjimba sambil beraya. Which was 2000 times infinity lebih menyeronokkan dari melayan tetamu yang datang ke rumah bapak aku. Half aku tak kenal siapa ntah. another half aku kena ambil masa figure it out, apa kaitan aku dengan mereka. Oh ya.. saudara sesama Islam.

Kira ok lah aku dah potong bawang halia segala, kacau kawah selama 2 malam tu dah ok lah bagi aku. To be fair, my actual tetamu those kawan jimba2 aku sahaja. Selebihnya, bukan jemputan aku.

Open haus ni perlu dipersonalkan. Tapi dah namanya open haus... ha. ha. personal apa dia? open open lah kan.

Esok cuti umum. Seronok cuti umum. Cuti lah selalu. Cuti means, balik cuti kerja kau setimbunan sampai ke pintu bilik.

Wednesday, September 8, 2010

Ramadhan berunsur pergi

Ramadhan bakal berakhir kurang dari 48 jam. Alhamdulilah, mudah mudahan kita semua beroleh rahmat yang melimpah pada Ramadhan tahun ini dan berterusan sampai ketemu tahun hadapan.

Rasa sekejap saja, Ramadhan yang digemari dan disayangi kini hampir melabuhkan tirai, tanda datangnya Syawal. Syawal yang dinanti-nanti. Mudah-mudahan Syawal dapat disambut dengan kegembiraan dan kesyukuran sempena berjaya menamatkan ibadah puasa.

Di masa umat Islam sibuk membuat persiapan, what touch me the most is when I see parents are buying new clothes for their kids. Kadang-kadang kita tahu, parents ni bukan lah punya keupayaan dana yang banyak. But for their kids, they are more than willing to scrap the last coin in their account/pocket. Barang mahal sekarang. Ada kalanya terpaksa ditolak permintaan anak sendiri yang inginkan barangan lebih. Bukan kerana tidak mahu anak gembira, tapi tidak mampu to do so.

It is not easy to be a parent. right?

Kids, they are expensive. Like, very very expensive. And thats why people said, anak ini ialah harta. Ahh...

Anyway. Nothing interesting with my raya preparation. Mungkin recycle pakai baju kurung yang ada sekarang, yang juga ialah baju kerja pakai hari-hari ke ofis. Asal ada baju sesuai dengan occasion cukup. dont have to be baju baru pun.

Cuma nak spend masa dengan famili dan kawan-kawan sekampung walaupun cuti singkat. And my wild thing, my niece sudah pulang ke kampung sebelah sana. It is ok, I will always love you. Tadi pagi lepas subuh, sebelum bertolak she actually called me. Thanks kiddo. Miss you already.

Harap I dont overstuffing my body with food. Sudah tentu makanan yang enak sukar ditangkis godaannya. I'll try to makan berpada-pada dan tidak mengikut nafsu.

Balik sehari sebelum raya.. wah feeling balik kampung paling intense pernah ku rasa. oh really? What makes raya is raya , is not about baju baru, barang mahal, makanan banyak, kuih sedap, it is about reconnecting with people, who we actually care the most, but often neglected in our busy life. Thats make my raya is raya. Special and rare.

And lol of this season would be people spend their time to argue intensely about a tv commercial. The legendary flying tricycle. How ridiculous life can be? Take it easy holy people. Go eat some rendang to comfort and calm your paranoid nerve.

To relate the commercial with Christianity, Illuminati, and Freemasonry is simply, outrages! Well.. I dont think Christianity and Iluminati shall be put in the same camp. Oh my... ask your ustaz lah, may be his explanation is better than wiki. (just in case you dont trust wiki site because it could be sponsored by some faith crushing 2000 years old underground cult that has been working continuously to destroy human being).

Festival, be it religious or cultural, Islamic or not, often promoting and encouraging good deeds, love, family, happiness, togetherness, generosity, prosperity, and all positive tagged vocabulary you can find. So why bother nak bergocoh (walaupun sekadar keyboard war) kerana err... you... well how to say this..... lebih mulia dari orang lain?

Anyway, have a good hari raya, maaf zahir batin, happy holy-day. Salam lebaran untuk semua umat Islam yang dikasihi.

Monday, September 6, 2010

Paranoid dengan iklan tv.

Korang sudah tengok iklan hari raya tv3 yang kontroversi lah sangat tu? Aku mula2 tak aware, sebab tiada tv, kalau ada tv pun asyik menengok astro memanjang (bila balik kampung). Semalam ada orang dalam facebook postkan iklan tu. Aku tengok pun sekerat sekerat kerana celcom broadband perangai cam haram.

Ada yang cakap macam iklan krismas lah, ada yang cakap macam iluminati lah, berunsur hindu-budha lah, unsur kristian lah. Well...calm down, tu iklan saja lah. So kalau iklan tu ada pengaruh buruk kau nak ikut kah? Allah SWT anugerahkan akal untuk berfikir. Bila kau tengok yang terpapar di tv tu buruk, yang kau nak ikut buat apa. Iklan tv tu iklan tv, komersial, duniawi, etc etc. Kau nak guide, aturan hidup yang betul, ikut Al- Quran dan As-Sunnah. Ni tak ko rujuk astro, kau rujuk tv.

Ni lagi satu perangai buruk, sikit sikit iluminati, sikit sikit yahudi, sikit2 kapir jahat. Apa korang ingat orang kapir tu semua tak ada benda lain nak dibuat asyik nak kacau dan musnahkan hidup orang Melayu/Malaysia sahaja?. Nanti astro tak bersiaran pun kau salahkan yahudi juga, walaupun kau yang tak bayar bil. Bak kata mak shah rukh khan dalam My Name is Khan, "dalam dunia ni ada 2 jenis orang, orang baik dan orang jahat". Kalau dia kapir (tak islam) tapi dia baik, so apa masalahnya? Kapir kapir orang Emerika, orang putih, orang barat tu pun, dorang punya pengurusan badan kebajikan, dan fund raising untuk charity lebih tersusun banding kita.

Orang merempat disediakan shelter dan bantuan makanan. Even binatang seperti anjing dan kucing terbiar pun disediakan shelter. Tu cara orang yang kapir iluminati freemason yang orang kita benci sangat sangat hidup. Ni orang kita, nak buat shelter untuk bayi luar nikah pun semua melatah, meroyan. Bayi luar nikah tu manusia juga ok. Apa salahnya disediakan rumah perlindungan. Kononnya rumah perlindungan akan menggalakan zina. Zina ni, dari zaman dahulu kala pun dah terjadi, zaman naik unta di tengah padang pasir pun dah ada zina. Kan orang selalu cakap, pelacuran ialah antara pekerjaan tertua di dunia.

Kadang-kadang sikap paranoid melampau lampau ni membinasa diri sendiri. Bagus lah juga tv3 tarik balik iklan tu. Kalau tetap disiarkan pula nanti makin teruk. So they did a right thing dengan membatalkan penyiaran iklan tersebut. Bak kata kartun robot dulu2, the power of imagination is more terrifying than what meet the eyes.

Balik kepada iklan tadi. Pasal kopiah putih tu lagi lah tak logik. Korang tak pernah tengok pak cik pakai kopiah putih? Ramai saja ulamak di Malaysia ni pakai kopiah putih. Nak pakai kopiah hijau kah, kuning kah.. ikut suka lah kan. Cuma biasa lah orang Islam ni, warna putih atau warna natural lebih preferable, seperti putih dan hijau. Disamakan dengan pope lah pulak?. Peduli lah pope tu nak pakai kopiah sama warna dengan Al Imam Sheikh kat mana2. Agama mereka agama mereka lah, Agama Islam agama Islam. Sila rujuk Al-Quran, surah Al-Kafirun.

Buku yang dipegang oleh budak itu melambangkan bible? Pada pendapat aku, bible tu terjemahan langsungnya ialah buku. Kan kristian bertapak di eropah melalui Constantine memeluk agama kristian ketika gering tahap nazak di atas katilnya. Constantine convert menjadi kristian selepas bertahun2 menghumban penganut kristian pada masa dulu ke kandang singa lapar. Zaman2 dulu, di Eropah, bahasa sarjana, bahasa literature menggunakan bahasa latin. So pada pendapat aku sebab tu orang kristian namakan buku suci mereka bible. Dalam bahasa jerman perpustakaan (tempat simpan buku) di panggil bibliothek, orang yang minat membaca kerap digelar bibliophile. Bible simply maksud dia buku. Kawan2 aku ramai yang panggil kitab kristian mereka Al-Kitab bukan Bible. Al-Kitab tu bahasa arab, terjemahannya, buku. Jadi dalam iklan tu, buku yang budak tu pegang melambangkan buku, tak semestinya kitab agama kristian. Buku itu melambangkan ilmu. Pada pandangan aku lah.

Sikit2 kata umat Islam dimurtadkan. Memang lah diakui ada orang melayu/islam murtad. Bagi aku exchange penganut ni selalu berlaku lah. Ada orang asalnya pagan menganut kristian, ada orang asalnya kristian menganut islam, ada orang asalnya islam dah tukar agama lain, atau label diri sendiri not practicing muslim, liberal muslim, dan sebagainya.

Apa yang penting kita berpegang kepada Al-Quran dan Sunnah. Aku rasa ini jalan yang paling selamat. Korang selesa eh hidup dalam status paranoid dengan orang lain memanjang? Jangan diberatkan perkara yang mudah.

p/s: sekiranya ada fakta yang aku tulis disini salah atau kurang tepat, aku buka entry ini untuk teguran dan pembetulan.

Not your average travel story.

Lepas grad tahun 2007, Aku berazam untuk tidak pergi ke semenanjung selama setahun (The ban is lifted already). Dan bercita-cita untuk explore my own backyard, Sabah and Borneo.

2007 (December)
The travelog started with a visit to Brunei. Then to Kudat. (Ok I cant actually recall which was first, Kudat or Brunei, I am sure I visited Kudat on December, but I am not sure about Brunei). My 2nd time to Brunei, and my first time to Kudat. Brunei is Brunei. Kudat is awesome!. Especially Tanjung Simpang Mengayau. Actually Kudat is a quiet town. But I like it, the way it is. Simpang Mengayau is a slice of heaven.

2008
Since I had to prepare my dissertation paper, my study brought me to Sipitang. Sipitang is not very far from my kampung, but I dont visit the place that often. So, I explored some part of Sipitang forest and terrain. Twice. And actually, at 700 m a.s.l, inside Sipitang forest, you can feel very soothing breeze. Not too cold, just nice. The weather could be very dramatic, but you'll like it.

2009
I took de-tour, and fly to Jakarta. My first visit to Indonesia. For two weeks course. Went to err.. typical tourist spots in West Java. Hiking, meeting new people. My favourite would be Cibodas Botanical Garden and volcanoes, Kawah Putih and Tangkuban Perahu.

Had crush with a (probably married) guy. But hey, it was a location love struck, no biggie about it. I went home safely in one piece. Brought nothing but 2 bags of dirty laundry, 2 books, beautiful memories and valuable experiences. I still could not understand why Malaysian always have shopping spree in Indonesia (and everywhere), I think the goods sold are pretty much the same. My only regret is, I didnt buy more books there.

I went to Tg. Aru Beach more often. I like the place. Simply like it.

2010
The year kicked off pretty awful. I was racing with time. And time won without even cheating. Between November 2009 and early February 2010, was a very very volatile period of my life. I felt like living in a depression chamber. That period was my Great Depression. I had to finish my papers, submit it, etc, etc. I had another opportunity to travel to Indonesia, this time to East Java. I had to let it go.

On June, I climbed up the Mt. Kinabalu. My first time. It was a painful, expensive, relationship breaking, ass-whipping, journey. Managed to crawl up to Gunting Lagadan, the second last checkpoint before the peak. It was freezing as hell (err.. since when hell is freezing? hahaha). But I love Ranau. Love it so much. Macam mau tinggal sana pun ada. Got a call informing me about my viva voce when I was enjoying my morning 11 thousands feet a. s. l, at Gunting Lagadan. Cant wait for my next visit to Ranau. May be this coming hari raya? ada sesiapa mau join? (ok ini memang sengaja cari pasal).

Also went to Brunei for a weekend trip. Brunei is Brunei. As it always be. The currency change burned my wallet off.

On July, went to Labuan. Finally, after 6 years of planning and a death. It was a good trip. I like it. Spent a night there, had my chance to stroll around KML, my ex school, on Sunday morning (I forgot when the last time I woke up at early morning on Sunday!). Met my friend after a year, and met her 4 years old son for the first time. But it was a tight budget trip. I just bought 2 packets of choc for my niece.

I had opportunities to go to Kuching and Bangi this year. But I couldnt. Because of various problem, mostly time and money. See.. time wins without even cheating, always.

.........

So it is August now. I dont have plan yet. May be I'll go for a field work into Sabah's deep interior this October. Yes, they choose an excellent timing to for field work-the wet season. Well.. it is tropical rainforest, what make tropical rainforest a tropical rainforest? rain and forest.

I have a good travel plan in my mind, Royal Towns visit. I want to visit royal towns, Seri Menanti is a good place to start I guess. Then off to South or bound to North; Perak, Kedah, Perlis, or to East Coast.

Or shall I start, in Negeri Sembilan, than to Selangor? I dont know. But Royal Towns Visit plan is a good plan. At least for me.

Atau, jalan2 ikut mata angin? First up north, landed in Penang, off to Perlis, than bound to Langkawi, back to Alor Star. Fly from Alor Star to KL, then back to KK. Sounds good, and expensive.

Next trip, KK-KL, KL-Kota Bahru. Down to Terengganu-Kuantan. Kuantan-KL (by air or bus), KL-KK.

Then, South Invasion. KK-JB. JB-Singapore-JB. JB-KK.

Then Sarawak, KK-Miri-Kuching-KK.

East Coast Sabah, KK-Sandakan-Lahad Datu-Semporna-Tawau-Keningau-KK.

Then KK-Ranau-KK-Ranau-Kundasang-Ranau-KK-Ranau-ulang sampai infiniti (Ok, ada orang marah ni nanti hahahahahahahahahahahaha).

Friday, September 3, 2010

Jumaat Terakhir Untuk Ramadhan Tahun 1431h

Berita baik, aku dah kurang sikit makan. Biasanya portion aku 2 biji burger McD (Big Mac + McChicken/bubur large+beef burger). Tapi baru jak kejap tadi aku sedaya upaya habiskan Big Mac set large + apple pie. Habis juga walaupun lambat. fuuhhh.~

Dah lama tak makan Mc D. Baru lah ni. Dan tadi masa aku pergi Mc D. Kedai tu penuh semacam. Q panjang, drive thru panjang, kedai minyak tu pun boleh tahan laku.

Alhamdulillah, Ramadhan kali ini rezeki banyak, baik dari segi makan dan minum, mahu pun perkara lain, tesis pun dah siap binding hardcover dan hantar kepada Pasca, kerja pun dah dapat (Alhamdulillah sangat sangat), kesihatan pun alhamdulillah syukur, semuanya dalam keadaan baik dan normal, cuma berat badan ada naik lah (naik banyak pulak tu). 24 ramdhan 1431 h bersamaan 3 september 2010, senat akan bermesyuarat untuk endorse nama-nama graduan pada tahun ini. Aku harapkan berkat limpah rahmat ramadhan, dipermudahkan semua proses-proses akademik ini. Mudah2an nama endorse langsung dapat graduate officially pada oktober tahun ini. This is more for my parents, love of my life.

Perkara2 lain, seperti biasa. I think one of my biggest concern right now ialah masalah tempat tinggal. Aku ada beberapa pilihan. Sekarang cuba menimbang pilihan yang terbaik untuk keselesaan diri yang sesuai dengan kemampuan yang ada.

It is my long (and not so secret) ambition, to take care myself, dalam semua segi. Financially, and grow as an adult. Less and less dependent to my parents. Memang seronok hidup ditanggung 100%, well at least aku suka. Never proud about it, but I like it. Well it is about time, sudah masanya keluar dari zone extra selesa itu. And try to build everything from scratch. I am not saying building from scratch without help. Of course poor human like me need help all the time.

Walaupun there is no development on relationship department. I am just happy, manage to hold on to my dear buddy. I have lost one, I would like to keep this one warm, selama mungkin. Harap dia boleh datang konvo nanti. Kalau tidak on D-Day, the weekend pun ok. Nak tangkap gambar hehe.. (pastu standard lah upload di facebook).

Orang kata no news is a good news, and for me no development is a good development (relationship wise). I have plenty to focus on. Mungkin kena ambil TOEFL next year, may be as early as April. Well itu lama lagi. Scouting for agency may be. Yes, I think I need service from agency to help me smoothing all stuffs need to be done in the next 2 years. So to play it safe, it is the best to maintain the status quo.

Dad, as usual, this working young adult daughter of you needs your cash. More and more. Because I love you, and I know you loves me too. ha ha ha....

p/s: harap harap boleh mengaji Quran dengan lebih kerap di bulan ramadhan ini.



Wednesday, September 1, 2010

fikir fikir kerepek merepek

Banyak juga yang terfikir-fikir dalam kepala aku. Pelbagai cerita. Cuma bukan yang berat berat sekadar yang biasa sahaja.

Masa ini belum lagi sibuk sangat. Kadang membaca ala kadar, kadang menyiapkan specimen, kadang cuba cuba menyiapkan paper, kerapnya online. Tapi mungkin kerana bulan puasa contact di alam maya agak perlahan. Mungkin juga semua masing masing sibuk.

Kadang window shopping. Payah bershopping tanpa hala tuju. Tajuk belum tahu, bidang belum pasti. Maka teraba raba saja di dalam dunia siber. Meraba di dalam dunia siber tanpa arah, tanpa matlamat untuk mencari maklumat, emm.. bagaikan orang haus meminum dari pili bomba (to quote a quote).

Sekarang juga aku sibuk bereksperimentasi. Menikusmakmalkan diri sendiri. Driving dari rumah sebelum pukul 6 pagi. So far, aku berjaya mengelak trafik jam, tapi mengantuk ya hampooon. Dan sebelum pukul 10 pagi, prestasi dan produktiviti merudum ke paras merah/negatif. I reconsider nak cari bilik sewa. Tapi entah macam mana. So far, I go with the flow dulu. Nak kelam kabut menyewa pun bukannya ada modal yang banyak. Payment pertama ni pun entah dapat entah delay.

Emm... Aku macam ada withdraw syndrome, kini bukan lagi pelajar. I am officially in a work force. Atau istilah politiknya kaum buruh atau istilah impress your history teacher-nya, kaum proletariat.

I need time to adjust stuffs. Me, my clock, my everything. The worst part is not about I have to wake up before the lalat bangun, or I cant watch movie on weekdays, or cant no longer stay up until wee hours posting craps online. The worst part so far is, somehow I am still consider myself as a student who study. Still trapped in a .. emm... limbo? still in an intermediate zone, grey area. I know I can always be one. Tapi feeling sudah tidak sama macam yang dulu.

Apa lagi? nanti aku update.