MEH LAH KLIK...

Monday, August 30, 2010

sapu sawang

Musim cilok hasil kerja orang lain tanpa izin datang lagi, kali ini melibatkan karya Cik Khairunie.

Kontraktor pembikin papan iklan untuk hari kebangsaan yang tertera gambar CM Sabah di Kota Kinabalu telah menggunakan gambar milikan Khairunie tanpa izin. But she is a very nice person, so tiada lah legal isu setakat ini.

Dalam berjuta juta dan bergiga giga byte gambar yang memaparkan bangsa pelbagai kaum di Malaysia, kontraktor (yang tidak bertanggungjawab dan pencilok) itu telah memilih gambar milikan Khairunie. I've been following her work of art for a while now. I like it. Sebab gambar2 dia ada jiwa.

The City should thank Khairunie. Her work speaks for her talent.

Khairunie, (if you are reading this)

I personally think you should write a letter to CM's office or Mayor's or both to let them know about this issue. Supaya next time mereka berhati hati dalam mengapprove kerja kerja kontraktor papan iklan ni. Just my opinion lah...
..................

An anon commented on my post about halal haram jersey bola.

Aku cakap pasal isu pengharaman jersey bola kerana ada imej yang dikatakan syaithon. Anyway.. macam biasa anon ni gelabah.. buat aku tergelak pagi2 ni (nice job!). Tiba2 dia kaitkan pasal yahudi. Apa daa... sikit sikit salahkan yahudi, sikit-sikit yahudi jahat. Cuba kita lihat kelemahan kita sebagai orang Islam dulu. Acknowledge kita ada kelemahan. Jangan delusional sangat.

Bukan lah aku nak back up yahudi or alike. Hakikatnya memang banyak barangan di dunia ini adalah milikan perusahaan yahudi. Termasuk lah kelab bola EPL, entah entah korma yang kau makan hari hari tu pun tumbuh subur dari ladang ladang saudagar korma yahudi. Tapi ikut logik lah kan, ada kah orang yahudi EPL tu paksa orang Islam di Malaysia beriya iya sokong kelab mereka? ada? aku rasa orang yahudi EPL tu entah entah tak tahu Malaysia ni letak kat celah mana dalam globe.

Honestly, aku beli barangan dan jenama yahudi. In fact, burger dari perusahaan yahudi antara burger paling mengiurkan dan tasty di dunia. Bukan nak glorify lah yahudi ni. Tapi dah memang mereka berjaya dalam dunia perniagaan jenama antarabangsa, maka kau nak buat apa? boikot? dengki?.

Iya, aku tahu isu orang Palestine (orang arab Islam dan Kristian) ditindas oleh yahudi. Penduduk Gaza dibunuh, rumah orang Islam dimusnahkan. And endless suffering. Setiap kali aku tengok penderitaan orang Palestine di TV, aku cakap, "penderitaan mereka ni akan berlanjutan sampai kiamat". Aku rasa OIC pun dah berapa tahun 40? 60? bincang pasal isu Palestine, tapi keadaan tetap hancur lebur macam tu juga.

Siapa yang bertanggungjawab? Nak salahkan yahudi? memang mereka salah pun. Dah tahu dah, another same statement is merely a redundant. Masalah besar orang Palestine bukan sahaja orang yahudi yang jahat, masalah mereka ialah Pak Arab bangang dalam OIC tu. Too lazy to lift their hand to help fellow Arabs. All they concern about is counting their petrodollars. Buat kastil besar2, kalau ada 40 orang adik beradik, setiap 40 orang tu harus tinggal dalam kastil masing-masing. Lepas tu bila orang Palestine menderita, mereka main tuding jari saja kat yahudi. Tangan sebelah sibuk kira duit hasil minyak. Royalti dari syarikat minyak yahudi amerika.

Yang kita orang Malaysia ni pun gian nak jadi arab, ber ana-anta mengalahkan celik celik mata lahir kat tengah padang pasir. Orang Palestine menderita, tapi tak pernahnya nak selidik balik betapa Pak Arab berpecah belah, sedangkan populasi yahudi tu bukan besar mana pun kalau compare dengan populasi Pak Arab.

So apa jadi dengan Hamas dengan Hamas nya, Fatah dengan Fatah nya, Hizbollah dengan Hizbollah nya? Dia sendiri berpecah belah, lagi nak salahkan yahudi 100%. Bak kata ostad yang beri ceramah ramadhan minggu lepas. Perpaduan itu wajib!.

Thursday, August 26, 2010

Isu-isu pengajian tinggi

1. Higher Education? We dont want Higher Education Institution to stop educating. Or do we? Please make higher education more accessible for all. Especially The Young.

2. Publication Dilemma. Here is a good opinion, and I take it as an advice. My former professor once wrote on how we must not neglect or discriminate in house journal and only aim for High Impact one.

In agreement with him, I think we must serve our research to Malaysia first (national level), then followed by regional (SE Asia), continental (Asia), and then the world.

Aku pelik orang bersiku siku nak publish dalam high impact tapi research itu dibiyai oleh Rakyat Malaysia (grant dari Malaysia). Geran Malaysia, sudah tentu orang Malaysia diberi keutamaan untuk akses maklumat ilmu terbaru dalam kajian tersebut. Jika dihantar ke jurnal berimpak tinggi, maka, jika seorang Malaysian hendak akses jurnal tersebut, beliau terpaksa membayar yuran langganan kepada pihak jurnal asing. Sedangkan ilmu itu milik Rakyat Malaysia.

3. Suara orang muda. Detailnya sila godek disini dan sini. I like!



Wednesday, August 25, 2010

Live from My Office

1. Baca-baca jurnal lebih kurang, bukan baca betul pun, ala kadar sahaja. Ekologi, dan untuk bioindicator sampling. Pening. Kena buat homework sikit2. Supaya tak nampak bodoh.

2. Google uni. Saja window shopping. Cuak katak ok bila tengok tesis orang Thai tu. Menakutkan. But I like his.

3. Tadi urusan di Umtp, dan love it or hate it Pasca. Umtp follow up hari jumaat. Pasca, follow up... err... minggu depan kot. Bila bilik dah pasang extention.

4. Minggu ni/minggu depan kena follow up untuk HR. Surat akujanji. Biasak lah birokrasi.

5. Macam nak study untuk buat lab manual. Dah google2 untuk material minggu ke-2. Plant anatomy. Ha.Ha.Ha. When I was 18 I hated botany sooooo much. Now I am teaching botany to a bunch of 18 years old. Irony bukan?

6. Rasa macam nak kerat dan tampal2 itu label herbarium. Petang sikit kot.

Links for Journal

A methodology for the assessment of accidental copper pollution using the aquatic moss Rhynchostegium riparioides






Monday, August 23, 2010

Penat.

Esok:

1. Jemur baju.

2. Pergi kerja.

3. Pergi Maybank untuk kali ke-2 tanya pasal kad yang tertera no. akaun. Aku malas mau keluar untuk berurusan ni. Nanti orang cakap apa pula.

4. Around 11 am, pergi UMTP. Buat kad pekerja. Benci betul aku, sebab jabatan ni jauh gila aku tak tahu di celah mana ia terletak.

5. Angkat kain, dan sembahnyang Zohor.

6. Meeting jabatan pukul 2 petang.

7. Melepak lah di opis sampai pukul 5. Jangan bergerak ke mana-mana. Jangan punch card pukul 4. 30. Nanti merah.
.............................

Tadi aku rasa aku jumpa semua orang. Macam-macam. I wonder why those clerical workers always give me that look. Even if I do look like student, I dont think they should treat student like that.

I dont have my staff card yet. Kalau ada pun, aku tiada hati mau display kad tu seharian.

Tadi the big big boss give some advices. Good advices. Merangkumi macam-macam lah. Budak baru belajar kan.

I hope I can grow as a scientist. And a teacher.

p/s: Seriusly penat.Mau tulis review 3 movie Leonardo Di Caprio. Tapi... tu lah penat.

Saturday, August 21, 2010

Sabtu

Hari ini tidur tiduran saja di rumah putatan. Tidak balik kampung hujung minggu. Selain dari mengangkat kain di jemuran, aku tak buat apa-apa sangat. Kecuali baca blog blog yang aku baru jumpa atau pernah jumpa tapi belum baca.

Dalam 5.30 pm aku nak masak nasi untuk berbuka nanti. Simple2 saja juadah hari ini. Err.. duit pun makin surut. Malu nak suruh orang kampung beli macam2 di bazar.

Hujung minggu hari bermalas malasan. Dan buat laundry.

Friday, August 20, 2010

New Kid On The Blog

Ada orang sudah ada blogspot, nah link. Sudah lama, tapi aku baru tahu. Aku rasa kau bercinta lah, bila mau come clear ni? hahaha... anyway happy blogging. Craving for your update already. Online and offline.

Jentayu post tentang bau. Smell. I like!. Aku suka bau;

1. asphalt yang kering terbakar dibawah cahaya mentari tropika selepas di hujan. Macam mau buka tingkap everytime kalau hujan lepas panas. Psikedelik baunya.

2. baju yang rangup dan kering baru angkat dari jemuran. Ndak tau lah kenapa aku suka bau berunsur matahari ni.

3. my bantals, busuk or not. Sangat... emm... tranquilizing and *ditapis lagi*. Korang boleh lah beraroma terapi dengan lavender kah, urang aring kah, sunflower oil kah, minyak pati kah.. me, I like my bantals. Love my bantal-bantal.

on unrelated development, Fatihah, sudah ingat rasa stroberi. She recognizes the flavour, hopefully she will remember the smell. I miss the kiddo already. Sori lah ya saya marah2 Tihah... siapa suruh masuk bilik saya. When I am in my bedroom, maksudnya saya ingin sendiri. Sudah tentu dia belum paham

Makes me want to sing.. "Gondosari Gondosari, dengan rasa.... stroberi.."

Apa lagi ya?

Kiss and Tell.

I had the worst dream about wedding. Ok ada unsur ekzejereet di situ. It was like the bride and the groom planned the wedding separately, sebab kononnya nak maintain their individual traits/quality, konon independent lah ni walaupun married. Kononnya lah ya.

On the wedding day, the bride comes with classic white dress, and the groom wears pink outfit. The bride surprise mangkok lah bila the groom tiba2 tak klasik atau tak pilih warna yang konvensyenel sikit, ijo kah, biru air laut kah, kuning cair kah... ini pink. But refer balik sebab musabab the groom pilih baju pink, because they planned the wedding separately.

Macam gila jugak ya, well it is a wedding, the union of two hearts (jiwang nya aku...). Anyway the bride tak boleh nak meroyan sangat, so terima saja lah groom kau pakai baju pink itu. So in the end, sorang pakai baju putih, the other pakai baju pink. Korang dapat bayangkan tak reaksi mak cik mak cik, sepupu sepupu, orang ramai.

Speak about kawin2 ni. Salah satu sebab aku suka bulan ramadhan (yang ni sebab yang paling tak afdhal, jika ada 100 sebab, dia duduk no. 100), jarang jarang sangat sangat orang kawin bulan ramadhan. Seingat aku, aku hanya pernah temui 2 pasangan yang bernikah pada bulan ramadhan. So weekend bulan ramadhan tiada wedding. I like. I demand more wedding free weekend.

Nah sekarang aku mau layani filem indonesia terbitan tahun 1980-an. Teka apa tajuknaya?

Wednesday, August 18, 2010

1st week of Ramadhan 1431

1. Minggu pertama bulan Ramadhan pada tahun ini berlangsung dengan baik. Alhamdulillah. Semuanya seperti biasa. Rezeki makanan melimpah ruah seperti tahun-tahun sebelumnya. Bezanya dengan tahun lalu (paticularly), I eat in smaller portion this year. Yes, I try to cut down my carbo intake, drink more and more fluid, less sugar. Tak lah berjaya sangat, but I eat much much less during iftar and sahur compare to last year. And I give myself a (kesian) point for trying.

Sukar sikit nak jaga makan when live with your mother kan. Anyway, syukur kepada Allah SWT kerana memberi rezeki yang melimpah ruah.

2. I am a bit busy, driving cross the town to take care some papers. Papers and documents for my lapor diri. Sahkan itu, tandatangan ini, fotostet. And I had my blood tested, to verify which group my blood belongs to. Mine is A positive. The bloody test cost me another RM 20. I was pretty sure my blood group is A. But I wasnt sure what my Rh factor is. To verify, I went to the doctor.

Honestly my positive Rh. did bother me a little. But I google some infos about it. Everything is fine... I was worry too much.

Luckily my trusted cousin who works with local district office helped me a lot in smoothing the papers process. I just left my papers with her, and she kindly took care of them. Those papers need to be stamped and signed for, well... verification.

Took me about 3 days to do all these stuffs. Bureaucracy huh? Expect more next week.

Yesterday, I registered myself as an EPF member. Because I need to include my EPF number in my personal form. It was a quick process, small office in a small town often do much faster operation compare to big office in a big city. Smaller population size kan...

Tonight I will rearrange my papers to make sure everything needed is here. I hope for smooth procedure on friday.

Sort of enjoying my unemployment few last days.

3. Since I had submitted my hardcover, I prefer to stay at home. Plus it is Ramadhan. Just want to spend more time at home on my bed in my room. With my parents and family. Especially, my niece, she will celebrate this year hari raya with her maternal grandparents. And I dont think I can get early leave for Hari Raya, rasanya 30 ramadhan pun aku masih bekerja. Because I am not eligible for cuti peribadi yet.

I sleep better at night these days. Yes, the major problem that messed up my night slumber was my dissertation. Or rather dissertension. Other than internet. I spend less time online because I have to take care some matters, and watch more tv.

I enjoy my ramadhan so far. Hopefully I pray more and read more, especially Al-Quran. And of course less anger.

Friday, August 13, 2010

Gatal Tangan

Tangan kanan terasa gatal. Kali terakhir tangan kanan gatal, lepas itu dapat duit. Mau dapat duit kah lagi?

Wednesday, August 11, 2010

1st ramadhan 1431

Hardcover copies were submitted without much hassle. However, there were few hiccups I managed to take care off. This submission also indicated, this week would be my official final week at IBTP. Next week, I'll join different department.

Nothing much I can and want to say about IBTP. Laugh, sweat, and tears. Last ramadhan, I remember I was in my lab until iftar. One night, when I was alone in my lab I received heart breaking news of Nel's death. Hopefully this journey will be sugar-ed with me, receive my M. Sc. scroll. Surrounded with love of my life, my parents and family, my friends my cheerleaders.

I never regret with my choice. I choose IBTP, I faced with it, to the very end. Being a coursework student, sometimes, I did feel like I was the step child. But, hey, I survived. I was there to learn science, and grow as a scientist, not primadona.

From Viva to Hardcover.

There were so much hurdles before I had my chance to defend my research. I was a very very very angry person at that particular period. I understand if the admin staffs at Post Grad office hate me to the bone because of that. The only thing I didnt do was, stomping my feet on the front desk with a dagger in my hand. Everything else, from maki to kutuk, to ugut, to jerit, tepuk meja, trust me I did it all. That's what happened when I reciprocated their ill treatment. I am a control freak when I need to be one. Yes, I breathed behind their neck so they could work faster for me.

Thanks to my father for pumping endless money so I could prepare my hardcover copies. I have spent tonnes of money to get this messy task done. I can always trust my father, I can always rely on his money making ability. He is may be the most ordinary kampung chap, but never write him off. Thanks Pa, with you, money is just few phone calls away. Literally.

p/s: I still want to drive the old proton. I like it. I like the plate number. Can I choose mine?

Thanks to the girls; my mother, my sister, my niece, my aunt, my sis in laws, for being here and there for me, always. Especially my sister, my biggest cheerleader. Thanks for reminded me that, my problem was just a small problem, plenty of people out there have bigger problems. Thanks to the boys; my father, my brothers.

not forgotten, my friends, for their willingness to share, helps, encouragement, shoulder to cry on, etc etc etc...

And The Biggest Thank Goes To>>>>>>>>> Alhamdulillah, syukur, thank Allah SWT for all rezeki, helps, and blessing we get from Him. Alhamdulillah. Alhamdulillah. All good things are from Allah SWT, all the weaknesses are from us, human, the humble being.

I would like to click the like button, but.....

1. A person in my FB's friend list is recently got married. I dont know her personally. She is an American.

I like her wedding photos and would like to click the like button. But I dont. Because if I do so my face will appear on her wall. I dont want that.

Oh ya.. it was an American-Jewish wedding. I think the reason is obvious why I dont want my profile pic appears on her wall.

2. Another friend, who is also in my friend list, and I know personally, has a very handsome gorgeous and almost perfect boyfriend (or fiance) with very good resume. He is soooo sizzling hot. And I had met him in person. Yes, he is good looking, nice smelling guy.

I would like to click the like button whenever I like his photo or photo of him. But I dont. Because he is my friend's boyfriend and I dont think she'll like me if I ever like photo of her boyfriend.

3. I would like to text my friend's ex boyfriend, who is also my friend. Just want to say hi personally, exchange a news or two. But I dont. Because he is engaged. And I just dont know how to start.

4. I would like to tell my boss "I got job, will start this 20th". But I dont know how.

5. I dont understand why sometimes, people so obsess with Japan and everything Japanese. I dont stop them. I wont. They like to think whatever we do, the Japanese do it better. Or whatever we have, Japanese have something better. From car to electronic stuff, cartoon, food.. (oh my.. I never like Japanese food, I dont hate it tho).

And they (those who are obsess with Japanese) even use Japanese terms and jargon. Like saying the phrase Japanese always say before they start eating (istikimisu? istikimash?). They even bought Japanese mags even they dont read Japanese.

There are many Japanese in my field. So can you imagine how much Japanese obsession I have to deal with? Ahhh..

I know Japan is a developed country with unique people who somehow somewhere able to found balance between keeping up with the technology and preserving culture. Their restaurants serve food to us without even cooking. They are very advance indeed.

But I dont think we should obsess with them.

Tuesday, August 10, 2010

the sound of music

I feel light. Lighter than few nights ago. I feel real light. Like I lost some weight. Nope, I dont think I lost significant extra kilos. But the burden is minimized. Residues are still here and there. But I feel real light.

I re-listen to music again. It is more beautiful tonight. I listen to Harvey Malaiholo. I must confess, I am not into jazz music, but I listen to Malaiholo. And if I could play an instrument, I would like to play bass jazz.

I always love Broery Marantika. He put extra soul in every song he sang. Always prefer his version. Broery and Dwi Yull's Jangan Ada Dusta Di Antara Kita is my favourite duet of all times. Yes, even Endless Love couldnt beat the song.

Last week, I listened to Ahmad Nawab's Tiada Maaf Bagimu over and over again. I like it. Prefer Sharifah Aini's version. Also made to playlist, Tak Ingin Sendiri (all versions).

I guess, I have a slice of old soul in me.

Glee. Well, everyone love Glee. Even my 3 years old niece loves them. I love them.

I enjoy Train's radio friendly Hey Soul Sister. And also Ingrid Michealson's. Her music is so beautiful. Of course soothing too.

p/s: currently I am sooooooo in love with Johnny Deep as John Dilinger in Public Enemy. He looks so dangerously sexy!

Ramadhan datang lagi.

Salam Ramadhan untuk semua.

Aku harap Ramadhan tahun ini lebih bermakna. I will start working this Ramadhan. For real. Harap2 dipermudahkan.

Rezeki bulan Puasa biasanya melimpah ruah. Syukur kepada Allah SWT atas segala limpah kurnianya. Semoga kita semua dirahmati selalu oleh Nya.

Google-ing


I forgot the title of a movie. I have not watch this movie yet. So, like others, I use Google.

I simply type "indie movie about a *muscian girl meet and fall in love award winning.

*typing error, musician.

Look what I've found.

The movie's title is Once. I saw the DVD at near DVD store. But didnt buy it. I'll buy it later.

Saturday, August 7, 2010

Tidak Sihat Sangat

Dissertation update:
1. dah hantar 3 copy untuk hardcover binding. Hopefully good enough untuk memuaskan nafsu pasca dan for me to graduate.

2. ada 2 copy belum siap print, mine and boss'. Simply because, toner habis. I couldnt find new one. which will cost me another RM200++ a pop.

3. Harap2 semuanya berjalan lancar. seriusly sangat fed up. there is moment when I feel like whatever I do, no matter how hard, no matter what difficulties I have to face with. I am still not good enough to them. Masih nak compare itu dan ini.

Stress took it's toll. Nah... Kombinasi penat, tertekan, mengejar masa, kurang tidur, hilang selera makan, menyebabkan aku rasa tidak sedap badan. Muntah sangat ngeri dan seram sekali. Semalam aku muntah 4 kali. Horrible. Selepas muntah 1, aku stop buat kerja.Habis seram sejuk satu badan.

At time like this I want to sleep with someone. So freaking badly. Yes, sleeping alone is more preferable, But when you puke your stomach out (I could taste the bitter juice-Hempedu after 4th vomit) you feel like cuddling. Sangat wimpy ok last night. I texted my friend, to alert her, I wasnt well. I was kind of paranoid, like passed out alone in a locked room. But I am fine alhamdulilah.

Just a scary fact kan... remember few celebrities who died suffocated by their own vomit. Of course I was very sober last night.

Kerja sangat bertimbun2. Itu pun I prolong the procrastination my lab work. Simply because, printing my final fulltext for hardcover binding is simply sucking my energy, times, and money up. This is not me being a primadona. It just literally, make me feel older, less energetic, and sooo negative.

I am a big eater. I eat in big portion. Sekarang I couldnt even finish my 4th tokaikido (err..apa nama? kuih di 1 taste just like pancake). Nasi jangan cerita lah... serius tiada selera makan. Especially after my monster vanquishing vomit session last night. Habis semua isi perut. Nasib baik tak ada selera untuk habiskan nasi setapau semalam. If not, worse.

Masalah tidur jangan cakap. Mess up sungguh idup ku ini.

until the very end aku masih di lab ok.

I'll start working on 20th Aug. Still dont have enough gut to tell my boss personally. I dont know where and how to start actually.

Alhamdullilah, orang kolej will fast forward hal2 berkaitan felo. They called me. And informed me about the procedure. Simple one. Tak apa lah bertambah kerja memang prosedur biasa pun. Mudah2an berhasil kan. Oh ya, they want it by next monday *kesat peluh*

What else? emm.... Aku rasa dalam banyak2 benda aku perlu lebih bersyukur. Sebab hardcover dah nak siap, walaupun banyak juga hiccup sana sini. So far..ok kot. I can take it. I dont know for how long. Harap tak lama lagi lah.

Push to the very end. I saw on the chief saff's desk di pasca ada lagi pelajar jabatan kami baru beri surat hantar pembetulan. Rasanya semua orang tengah push harder and harder sekarang. So my situation ni kira normal jak lah. Walaupun rasa nak termuntah all the way.

Hal2 nak masuk kerja.. preparation tertangguh sikit sebab I give priority on my hardcover this week. I did several important things last monday. Ada lagi benda nak buat. Macam biasa, prosedur itu dan ini dan hal2 birokrasi.

Kerja lab tu nanti lah dulu. Mak busy uolls!. Penat sungguh.

Apa pun terima kasih banyak2 lah kepada adik beradik (esp. kaka), orang kampung, kawan2 seperjuangan dikampus yang sudi mendengar me berkeluh kesah, meluah rasa itu dan ini sepanjang journey Viva to Hardcover. Ada banyak lagi I simpan. Tu yang keluar dalam bentuk muntah tu. hehehe






Wednesday, August 4, 2010

Nonsense. Need to let off some steam. Uncluttered my mind.

One among many things I hate about marriage is; pause button doesn't exist. Yes, I know, there are couples who separated for life. And some people even move on without divorce, (especially senile old guy who thinks he has golden penis inside his pants, using religion to justify his quest for fresh pussies). Mutual separation is a stop button with sugar topping. Those people are in denial. They don't want to be together, with hope someday they will reconcile (mostly they won't). But they still don't want to give each other up.

When you are married. That's it. You are married. Mortgage kills you year in year out. But still you must stand your ground. Because you are MARRIED with kids. They need shelter, you need to provide it to them. Your wife nagging about you forgot to buy her Kicap Manis Adabi. You nod, and buy her one. And repeat that every times you forgot to buy her thing. That's not love, that's marriage. Your husband always, ALWAYS left his filthy clothes on the floor after fifteen years of marriage, and you HATE it to the bone, he knows you hate it, but still live with him. That's not love, that's marriage.

Can you pause from being married? No you can't. Some people said that's why marriage is beautiful. Together forever. For better for worse. Till death does us apart (or divorce paper is finalized or whichever comes first).

Together forever huh?. To quote Mr. Bingham, What's the purpose?

Up In The Air- ulasan

Aku tak pasti nak mula dari mana. Aku SANGAT suka filem ini. Kalau kasi gred dapat A+.

Suka:

1. Ryan Bingham dilakonkan oleh George Clooney. Well.. adakah sesiapa lagi selain George Clooney yang lebih sesuai menjadi Ryan Bingham? Tiada.

2. Ucapan Empty Your Backpack dari Ryan Bingham.

3. Ryan Bingham's view on marriage. Oh... dia dapat rumuskan my view on marriage. Tak lah sama sebiji sejiban. Tapi I like his view.

4. Ryan Bingham masa check in dan ketika melalui pemeriksaan keselamatan. Sangat pantas, berkesan, dan nampak kelihatan sangat sexy.

5.Ryan Bingham travels light. Aku tidak. Aku tak pandai travel light. Even untuk balik kampung for weekend. Tetap berbondong bondong beg aku bawa. Laundry, kertas2, printer, etc etc.

6. Kisah apabila rupanya Alex bukan lah seperti Ryan. Actually she has home. Ada kehidupan lain. Dan suka lah semua babak bersama Alex, masa di wedding, pecah masuk sekolah, dan apabila Alex telefon Ryan masa di parking lot.

7. Masa babak St Louis airport.

8. Studio apartment Ryan. Simple, minimal, empty. I like it. Actually bilik yang aku tinggal sekarang ni pun ada ciri2 tersebut. Ada beg untuk keperluan 2-3 hari, Almari kosong, rak kosong, cuma yang banyak kertas2, dan alat2 untuk menyiapkan tesis jak.

dan banyak lagi.....

Tidak Suka

1. emmmm.... oh masa Ryan dan Alex pecah masuk sekolah. Dan dan termasuk dalam kelas geografi. Macam overemphasize pula nak "shove it into our mouth" macam kita tak tahu ni cerita travel2 (dan juga pasal falsafah epicurean etc etc).

2. Masa Natalie datang dengan beg yang tak sesuai untuk light traveller. Aku rasa ini sangat expected, dan sangat cliche dan sangat well... betul.. sebab perempuan jarang travel ringan2 ni.. mungkin pergi beg memang ringan. Sekali balik... nah kau.. berhangkutan, silap2 sampai kena caj excess baggage. Nak nak naik airasia.


Lain2.

Sejak tengok filem ni, aku dah cuba2 untuk travel light atau lebih tepat move light. Aku jarang travel. Cuma aku hidup nomad. Seminggu tukar 3 buah "rumah". For the past 2 years "Moving is Living". Dan setiap kali aku moving, I move with bulk.

Aku rasa, Ryan develops kemahiran travel berdasarkan pengalaman. Lagipun dia cakap dia senang, dia stereotyping. Dia tahu macam mana travel cepat, not packing thing you dont even need, hotel mana ada servis baik, kereta sewa mana yang bagus, etc etc etc... he learns along the way...

Nak belajar lebih lagi macam mana nak travel light. Moving is Living.

Aku sangat suka filem ini. (dah tulis tadi, saja nak tulis lagi.. over-emphasize hahahahaha)

p/s: last time flying a year ago.. dah lama tak up in the air.

Tuesday, August 3, 2010

Selasa

1. Tadi aku terkaran diri sendiri. Tidak perasan penebat getah wayar sterika tu sudah haus. Pergh.. Ghau Ghau rasanya. Gabra sikit. But I am fine.

2. Aku di Lab ni. Depression Chamber. Banyak kerja. Lab ni ada nyamuk dan busuk, dan aku macam malas nak buat hal hal lab ni.

3. Duit makin surut. Perbelanjaan printing and hardcover binding mencapai beratus mungkin beribu. Ada orang kisah? aku tak rasa ada yang kisah. Kecuali famili dan kawan2 yang faham dan berada dalam masalah yang sama.

4. I have to stay longer than I expected. Sad. Aku kena pergi pesuruhjaya sumpah segala. fotostet fotostet fotostet. And of course buy something for myself so I dont look that sloppy on my first day at work. Duit lagi.

5. Now off to zohor. Then pergi cari printer laser jet. Pakai duit sendiri. Or should I wait for check kompeni Bapak. Yes, I am. Still. Using. My. Father's Money. I am not proud of it. But I like it.

p/s: semalam jiran aku muntah. Dia punya sound effect muntah... perghh... ngeri aku dengar. Aku stay alert juga mana tahu ada budak ketuk pintu minta bawa ke hospital. But she is fine I think. Serius bunyi dia muntah macam tertelan 1 liter wiski at on go.



Monday, August 2, 2010

Isnin

Baru lepas tengah malam. Aku rasa aku sibuk ya hampoon hari ni.

1. Medical Check Up
2. Pergi pendaftar dan uruskan segala2
3. Follow up disertasi di Pasca
4. Pulangan segala harta yang perlu/mahu dipulangkan
5. Melayan perintah apa2 yang patut. Yang tak patut tu pandai2 lah mengelak
6. Fotostet itu dan ini (jika sempat)
7. Pergi unit perumahan ambil borang. (jika sempat)
8. Beli shampoo.

Aku rasa medical check up jak pun dah makan banyak masa tu.

1 bitter truth, aku rasa raya tahun ni macam aku tak dapat nak bersakan sangat. Sebab; tiada cuti dan tiada duit. Sekian.