MEH LAH KLIK...

Monday, July 26, 2010

halal haram jersey bola

Aku faham kalau jersey bola itu "diharamkan" untuk dipakai oleh orang Islam kerana ada lambang menyerupai salib. E.g. Jersey Portugal, Barcelona.

Tapi.. yang aku baca sekejap tadi jersey Man United musim terbaru diharamkan kerana ada lambang setan? Wait the minute... is anyone here can verify that's how syaithon really looks like? I mean is syaithon really in red colour with spears in one hand and horned?

Who can verify this (devil image on Man United logo) is what syaithon really looks?

IMO, the devil image on Man United football club logo is merely what we call..an imagination. We, all of us are well feed with Hollywood-esque image of devil. Until we think it is the real image of syaithon.

Jersey kedua-dua pasukan Meryside, Liverpool dan Everton, masing masing ada tertera perkataan Calrsberg dan Chang. Kedua-duanya ialah jenama bir. Maka aku tak tahu apa hukum memakai jersey tersebut. Ada yang kata haram. How about minum teh ais dalam gelas yang tertera perkataan Carlsberg atau Budweiser? Is it haram too?

Aku bukan nak mempersoalkan hukum hakam agama, atau nak memandai mandai. Apa yang haram itu tetap haram, tapi jangan lah kita mengharamkan yang halal.

Jersey Malaysia bagaimana? click here.


3 comments:

nurul khairunie said...

ada pula berpak-pak tin beer tiger sana tepi tu. ahah

Anonymous said...

kalo minum air halal dlm bekas yg haram, tentunya menimbulkan syubhah (keraguan) kepada org lain. jersi liverpool dlu arak, mmglah haram, tp da tukar penaja, pemilik bkn lg yahudi. kenapa nk sokong manchester united yg xde 1 pn org islam? pemilik dan pengurus anti-Islam agaknye.

Jlascanteen said...

Annon,

bekas haram ni macam mana ya anon? how haram is haram? gelas yang tertulis tulisan carlsberg tu bekas haram eh? so mana yang lebih haram bekas bertulis jenama arak atau bekas dari hasil curian?


Sekarang saya menggunakan kompite berprocessor jenama intel. So amacam? haram tak kompite saya ni?

And for goodness sake, Man Utd is a football club cum enterprise. So apa kaitan nak masukan orang islam ni? mereka tu pilih pemain berdasarkan kualiti dan siapa yang menguntungkan mereka... hahahahahah lawak lah fan liverpool ni.. (fan liverpool kan?)