MEH LAH KLIK...

Sunday, July 4, 2010

WTF moments

aku terlibat dalam minggu suai mesra (or whatever fuck you may call it) secara tidak langsung or langsung because a fuck texted me on saturday morning reminded me about my scheduled pro bono duty. It is pro bono, so suka hati aku lah nak datang bila. Celaka betul orang itu. WTF!

Sememangnya pengurusan agak caca marba. More pit stops would further delay the process. They told parents and new intakes to put their luggages under and outside the tent in SST. Then proceed to residential college by using provided bus, private cars were not allowed. Maka pelajar baru pergi ke kolej tanpa bagasi mereka. WTF!. ajk MSM bertungkus lumus mengangkut beg2 tersebut, dengan hanya sebuah lori. WTF!.

Shortage of manpower was another issue. Kesian ajk tersebut, tapi nothing much I could do about it.My heart was like thumping outside my chest when me and one of the ajk helped a junior to carry her bag. I felt like fainted, first the bag was BIG and heavy and we were climbing uphill.

Next WTF moment is kaunter kesihatan. Very lah tak perlu, sebab cuma ambil suhu badan dan tanya alergik makanan. Dan yang bertugas di kaunter itu cuma lah student diploma nursing. Come on, I am not under estimate their skill. But they are not certified nurse yet. Dan apa jenis diagnosis kau boleh buat?. They couldnt diagnose anything macam tu, except demam. Lagi satu they way they handle the medical equipments seperti penyukat suhu badan yang check melalui telinga itu, sangat lah tidak hygenic ok. just wipe dengan tisu biasa, then stuck the thing inside another person ears. Aku tak tahu lah standard procedure macam mana bersihkan benda tu, but I think need more than just wipe it using facial tissue.

Kaunter kesihatan itu melambatkan pendaftaran, selain dari menjadikan pelajar baru sebagai spesimen kepada pelajar nursing. Next time you want to open a kaunter kesihatan make sure certified professional handle the procedure.

Aku nak marah pun tak berguna. And Hep people pun not helping much either.

Parents of the students. I wish I can say I hate them.

I know your kid masuk uni. Tapi boleh tak bersabar. Ni siap nak compare dengan UITM lah, UM lah dan segala Uni. Di Malaysia. Kata this uni ada sediakan khemah, that uni ada sediakan makanan, this uni ada sediakan this and that. You know what, Fuck You!. Lain kali home school your kid, atau jangan hantar ke sekolah. Biar bodoh from cradle to death.

Apa kau ingat anak kau that pandai eh? NO. Semua orang pun masuk uni. Oleh kerana semua orang masuk uni, sila beratur dan bersabar boleh. I know under the hot scorching sun, kita marah dengan lebih cepat. But please jangan mengada2. those ajks pun bertungkus lumus juga kasi peluang lah mereka buat kerja. Like I said before kekurangan tenaga manusia dan they run this show under tight budget.

Even budak2 ajk pun belum dapat tapau nasi for that day. When parents started saying about this Uni prepare buffet for them, memang aku rasa nak maki mak bapak orang time tu juga. Dah hantar anak kau pergi that uni, dan sila makan that uni. buffet. Happy?

Ibubapa ni hantar anak masuk uni. sebab nak makan buffet kah? stupid.

Next WTF moment about comparing Sabah with Semenanjung.

Eiii.. aku tak tahu ada lagi manusia bodoh macam tu. Memang lah sabah lain dari tempat lain. That's what makes Sabah, Sabah. Tolong lah buka kepala hotak kau sikit. Kalau tertutup pun jangan lah dedahkan kebodohan kau tengah2 berkacau bilau nak daftar anak ni. Tak ada siapa nak layan.

Lagi satu, masa mendaftar2 ni anak kecil bawah umur 5 tahun tu sila jangan bawa. Bila dah berpanas2 macam ni, tunggu pula lama, pandai pula kau salahkan orang atas ketidakselesaan kau anak beranak. Atau jangan beranak langsung. benci betul aku orang beranak yang expect orang lain akan berkorban demi keselesaan dia anak beranak ni.

Dan kalau terkejar kejar flight. Just drop your kid di pintu besar masuk perkarangan uni, and let him or her fights for his/her own existent. And you may catch your flight home dengan selesa.

Masuk uni awam jangan demand lebih2 boleh? Yes, you may have certain amount of demand, plesae voice yours at the right time. Masa kelam kabut macam ni... serius cakap tiada siapa mau layan lebih2.

........................................

Aku pun pernah thru that stage. I mean stage medaftar uni. Mine was full with sweat and tears, rather than joy. I think it was joyful, only the few first hours when I got the keputusan upu. Then, the preparation began. Masa prepare ni pun dah sneak peak bahawa it is pretty long process, nak kena pergi medical check up, bank, beli itu dan ini, packing and all.

bila dah masa hari pendaftaran, queuing and queuing and queuing. Felt like endless. masa matrik lagi hell aku rasa. Bikin putus asa pun ada rasanya. But I survived.

My parents pun like any other parents, bimbang kan anak. They were worried but not unreasonable. Aku paham kebimbangan ni, I know anak harta paling berharga shit. Cuma kita kena bertolak ansur, if you are asking for red carpet treatment, well I think you are in a wrong place. Tolong lah trust your kid more. If they are smart enough to go to college, believe me they are fine kids.

You dah give your best I guess, dah belikan bantal, ubat gigi, tuala mandi, baju, seluar, selimut, bantal semua cukup. All your kids need now, apart from more money, is your trust.

Bila dah tengok kacau bilau masa mendaftar ni, lagi lah aku tak ada hati nak beranak pinak. Seriously, it is too complicated, and I dont like it.

No comments: