MEH LAH KLIK...

Monday, June 28, 2010

German vs. England.

Aku sebenarnya bizi bizi cendawan ni (bukan bizi gila) tapi nak tulis juga.

England kalah semalam. Ok, nak buat macam mana. Siapa lah aku kalau dibandingkan warganegara England dan penjudi penjudi, nak kata aku kecewa sangat sangat. I slept and wake up just fine. Siap layan History Channel lagi lepas game tu semalam. Tak ada hal. Dulu aku memang suka sangat sokong England, kerana.... err... mungkin David Beckham. Nanti aku cerita lebih lebih pasal David Beckham. Kalau dulu friendly game pun aku layan. Siap kecewa yang amat sangat bad mood kalau England kalah. Sekarang dah tawar. Lepas aku masuk Uni. Aku dah tak berapa layan England, epl, atau segala mak nenek bola sepak di dunia. Mungkin kerana tiada tv. Oh ya, kecuali masa sea game kot tahun bila ntah. Itu pun pasukan Malaysia.

Even semalam pun aku tak tengok perlawanan menentang England dari mula sampai habis. Sebab bapa aku tengok mentor, dia dah follow mentor dari mula masa ujibakat. Jadi aku pun pergi kedai beli milky tea, vanilla drink, dan oreo ntah apa ice blended. RM 10. 50 semuanya. Habis rancangan mentor baru pasang bola. Sudah tertinggal 2-0.

Yang aku tak berapa pelik, kenapa lah perlawanan bola diheret ke kancah politik. Biasa lah ni. Bak kata satu artikel mingguan di Berita Harian masa zaman Tun Che Det dulu. Lelaki hanya fikir tentang 3 perkara; wang, seks, politik. Bola termasuk dalam wang dan politik, mungkin juga seks (skortum kerap di rujuk sebagai balls bukan?).

Ada yang kata jangan sokong England kerana England pernah menjajah Malaysia. Mereka kaphir. Mereka makan babi. Adik aku dulu masa dia kecil pernah tanya aku, "David Beckham tu makan babi kah?".

Atau, sokonglah Jerman, kerana mereka menghapuskan orang orang Yahudi. Kerana mereka pakai jersey Adidas, England cuma pakai jersey Umbro (apa jenama ntah, cap ayam sungguh). Kerana Adidas milik orang Jerman. Dan orang Jerman pernah membunuh beribu ribu orang Yahudi.

Musuh Yahudi ialah kawan kita.

Apa pun,

England memang lemah kalau kena counter attack.

Goal keeper England memang tak pernah nya jaguh. Goalie yang paling jaguh pernah bermaik di England ialah Peter Schmicheal. Kononnya, may be. Oh ya.. dia orang Denmark.

Micheal Owen, eh.. dia hanya tinggal sejarah. David Beckham, aku terkejut dia tak bermain untuk pasukan Emerika.

England ialah pasukan yang megah dengan kejayaan yang lepas. 40 years something glory or 60 years something, because they still brag about won the world wars. (politik lagi!).

Ada yang kata padan muka anglophile. Padan muka England yang angkuh. Padan muka Alex Ferguson. Eh.. dia orang scottish.

Kita mesti akui, England telah berjaya membuka franchise peminat di Malaysia. Melalui EPL, dan memang ramai pun yang bekas belajar di UK menyokong England. Aku tak suka orang yang tertonggeng tonggeng sokong team EPL mengalahkan dia celik celik mata dilahirkan di England, menyokong pasukan negara lain. Memang lah suka hati mereka nak sokong yang mana. Tapi kalau dah suka Jerman apasal tak bermatian tengok Bundesliga sahaja? Oh ya, kau pandai cakap English, tak paham Bahasa Jerman.

In the end of the day, It Just A Game.

P/s: Stuart Peace pernah bermain untuk Newcastle. Betul bukan?


Sunday, June 27, 2010

Into the Wild- Rebiu

Ini satu lagi filem yang dibuat berdasarkan buku. Cuma aku keliru adakah "adapted" dengan "based on" adalah 2 perkara berbeza. Mengikut ulasan ulasan di internet, sebenarnya mood yang disampaikan oleh filem ini berbeza dengan mood yang disampaikan oleh buku. Dan ada beberapa bahagian cerita yang diubah suai. Really?

Aku tak pernah baca buku Into the Wild. So I wont compare them.

Yang aku suka.

1. setting masa dan tempat.

Masa: 1990-1992.
Tempat: all over america. Alaska yang digambarkan dalam wayang ini sangat cantik dan menarik. Like, you can just sit there and die. Yang paling menarik perhatian aku ialah Slab City. Sebab bandar ni aku pernah tengok dalam Discovery Channel. Bandar hippies. Dan Salvation Mountain di Slab City.

2. bila dia tambah lubang di tali pinggang. Nampak sangat lah dah kurus sebab kelaparan.

3. Cerita bersama Ron Franz. Seorang duda tua di ___? Sea City. Ron Franz tu siap ajar dia buat tali pinggang dan mengukir kulit. Ron Franz tu siap offer Chris a.k.a Alexander Super-Tramp jadi anak angkat dia. or cucu angkat.

4. Masa dia bekerja di sebuah ladang gandum/jagung. Sebab aku dulu ada cita-cita nak join biznez pertanian. Tapi tak menjadi. Sebutir habuk pun tak jadi.

5. Masa dia baca buku mengenal tumbuhan. "call it by its real name". Sudah tentu aku suka babak macam ni.. memang itu lah kerja aku.

aku tak suka

1. Plot yang jagged, bagai ditarik ke depan dan belakang. Perlu lebih concentration semasa melihat. Kejap2 dia di Slab City, kejap2 di Alaska, kejap2 dia menuai gandum, kejap2 dia hiking, kejap2 dia di Alaska semula, kejap2 flashback ke kampung halaman dan famili nya.

2. kebodohannya yang sangat obvious.
Tapi kalau dia tak bodoh tak lah jadi cerita kan. Kau dah tau beras dah nak habis pergi lah cari ikhtiar cepat2. Ni tak, tunggu sampai makanan habis licin dah lapar gila2 baru nak terhegeh2 menyeberang sungai, yang obviously dah cair selepas musim sejuk.

3. Yang scene masa kat bandar. Masa dia nak dapat balik ID nya yang konon hilang. aku tak tahu kenapa, aku tak berapa suka scene ini.

Apapun aku rasa Sean Penn buat filem ini in the scene of nak cerita kan kisah si Chris dengan cara heroic. Seorang hero yang bersungguh dalam mencari kehidupan yang dia mahukan. Sebab few last words si Chris stated dia sebenarnya gembira dengan apa yang dia pilih. Walaupun eventually killed him. He killed himself actually.

Mengikut ulasan-ulasan dari internet, ramai juga yang memaki2 si Chris ni. Sebab dia ni main radak saja nak beradvanture tapi tak berfikir panjang.

Classic story of mengikut darah muda.

Ikut hati mati, ikut rasa binasa, ikut nafsu lesu. Walaupun ketika mencari kebahagiaan.

or in his own words, Happiness is only real when shared. (in the movie).

Kalau nak kasi gred dapat lah B++. Suka juga tapi tak nak kasi A.

p/s: Tukang buat skrip dan pengarah filem Lagenda Budak Setan sila pergi belajar dengan Sean Penn macam mana nak buat filem.





Thursday, June 24, 2010

awan ke 9


Ahh... Cloud 9 choc. Today I really enjoy this cheap choc with caramel. It is sinfully delicious. I used to enjoy it when I was a kid. I used to eat this everyday during my sekolah agama days. At 20 cent a pop (30 cent today, inflation yeah!), it is still cheap. Much cheaper than Snickers, I loved Snickers too but seldom I enjoyed it because of the tag price. Lama sudah tak makan Snickers.
.............

Another cloud 9 story, someone (or a gang) plundered my room. I asked the office clerk who is as lazy as stranded whale on beach about it. And she said she simply knew nothing, and gave me reason why she didnt know. I terminated the conversation immediately because I dont want to spend my precious time talking to an idiot.

They took my stand fan, 2 plug extensions, 2 pails and everything in it, selipar jamban, my 3 in 1 drinks, and the wall fan which is belong to HEP.

Fuck them all.

Image from google.



Tuesday, June 22, 2010

S for aSStro

Entri ini ialah entri tindakbalas (positif) kepada pendapat pendapat yang telah dilontarkan oleh peminat sukan bola sepak tempatan di sokernet, yang dimulakan oleh blogger Obe.

Rumah famili aku ada astro tapi tiada Saluran sukan supersport dan lain lain. Masa Piala Dunia aku ingat RTM dan TV 3 and co. akan join sekaki buat siaran langsung seperti edisi sebelum ini.

Tapi rupanya tak ada. Kecuali masa opening match dan juga mungkin beberapa perlawanan terpilih. Reaksi aku ketika itu, "malas lah.. biar lah... bukan ada team Malaysia pun main". Lagipun pada masa yang sama Sukma berlangsung di Melaka (Bad timing!). Mungkin sebab tu RTM belum lagi nak siarkan Piala Dunia.

Aku pun dah tak berapa minat bola. Cuma suka suka tengok atau poser. Tapi adik aku nak tengok. So nak tak nak kena telefon astro minta pakej saluran sukan. Kaching kata Ananda!. Geram juga, kalau ikut aku memang tak ada nya aku nak pasang pakej saluran sukan. Biar lah tidak tengok world cup. so far pun tiada aku tengok game dari mula sampai habis. Not even for England. Sebab aku dah tak larat nak berjaga malam (pukul 1 pagi dah berlinangan air mata nak tahan mengantuk). Ya mungkin age takes its toll. Lagipun aku rasa panjang sangat masa yang terbuang tengok main bola. Sebab aku kena cari journal bla bla nak buat correction (yeah right).

Aku rasa RTM n TV3 & co. kalah dalam bidding hak penyiaran dengan astro. Aku akui itu lah asam garam dunia kapitalis dan konglomerat. Lagi satu aku rasa astro beriya nak bolot semua hak penyiaran tu kerana nak promote HD. Memang lah best tengok siaran lebih terang tapi kalau main cam haram bubuh lah tengok live tepi bench pemain simpanan, tak best juga. Aku berharap sangat astro b.yond tu tak laku macam astro maxx (astro maxx laku eh? tak pasti pulak). Apap pun jangan lah pasang b.yond. sebab astro ni mengada-ngada, Piala Dunia 4 tahun sekali pun nak bolot.

Piala dunia kali ni lain macam sikit. Maxis tak perlu berpura pura menyokong bola boleh tak? Astro, kalau betul for the love of the game, kasi lah chance orang yang tak mampu pasang astro tengok Piala Dunia di siaran tv percuma. Kan korang dah bolot segala liga di dunia ni.

Tony Cottee. Korang ingat tak? Masa Tony ni main dalam Malaysia aku budak lagi, sekolah rendah kot? Tapi aku ingat dia main untuk Selangor. Pemain termahal dalam liga tak silap aku. Tapi dia primadona sangat time tu. Lepas tu dia blah. Aku tak pasti kerana apa. Tapi sebab dia sombong kot. Tony Cottee, you were not that good. If you were, you would play for bigger league in Europe. Lepas tu si Tony Cottee ni pula yang jadi pengulas sukan untuk Astro. Siyal tak? op koz sial. At least panggil lah, Shebby.

Konglomerat dan strategi mereka. Cis bedebah!.

Key to happiness

Kadang-kadang aku tak faham perempuan. Sedangkan aku perempuan.

Kenapa perempuan sanggup diperhamba laki sedangkan masa kau hidup bujang kau lebih senang?. Faham tak apa aku nak sampaikan ni?

Ok, aku pernah jumpa perempuan perempuan yang sanggup jadi pemberi makan laki asalkan dia berlaki. Oh.. tak kisah lah jadi hamba pencari duit sebab nak tanggung laki yang penting berlaki. Hey world look at me, I successfully nabbed a man!. Now I need to buy him a car with my own money. Because err... err... we are married. Yes, I am married. I am so happy. Abang, abang nak apa? Oh.. henpon baru... ambik saja, tak cukup nah guna kredit kad ayang dulu.

Apa jaddah kah semua ini?

Kalau dah asyik kau saja kena bail out pampers anak, duit dapur, abis tu apa fungsinya laki kau? pederma sperma? Kalau gen berkualiti tak apa juga. Kalau sama malas haram jaddah anak beranak buat apa? Buat merosak gene pool dan menghabiskan sumber di muka bumi sahaja.

Oh tak apa, we are team mesti tolong menolong. Guna akal yang waras dan bantuan kalkulator henpon. How much your keringat/tenaga/duit mengalir to keep your rumah tangga together and how much his?

Oh tak apa, we are married jangan lah berkira sangat. Ahhh... iya. When he is using his mid life crisis to screw with younger pussy, masa tu dah terlambat kau nak kira jerih perih susah kau dengan laki pemalas penggaru pantat tak guna tu.

This oh tak apa syndrome ni ialah sebenarnya penyakit ignorance. Orang kata ignorance is a bliss. Hanya ignorant saja yang kata begitu.

Kalau padan dengan tembirang (means: poyo berlagak, actually aku tak tahu apa maksud tembirang dalam bahasa Melayu), asyik dia saja nak beli barang mahal, konon kualiti terjamin, konon wise investment, or wise purchase tapi guna duit adinda. ha kat tahap ini nanti kalau kau masih kata ignorance is a bliss, memang kau bodoh.

Aku dah nampak banyak kes macam ni. Macam drama pun ada. Husband ill treats his own wife and the wife just let him. Mungkin kerana anak anak, mungkin kerana better have husband who treats you badly than have no husband at all kind of thinking. If the latter.... aku tak tahu mana aku nak maki dulu, the husband or the wife. Or shall I say those two idiots deserve each other.

Meh sini aku nak kasi words of wisdom sikit.

1. Perempuan insan lemah, aku akui. Tapi jangan jadi bodoh.

2. Retail therapy is a bitch. especially for those who make less than MYR 40K per year.

3. You can survive without your laki pengotor pemalas who do nothing but scratching his fat ass off and shamelessly asking you to bail his sorry face out tiap tiap bulan.

4. taklik taklik taklik.

Review your taklik. To those yang belum kawin or nak kawin, check with your local pejabat kadi or peguam syariah (if needed) about hukum taklik and all. Whether undang undang syariah permits you to do your own taklik or not. If yes, ask them to what extend. Or you need assistance from pegawai agama/peguam syariah etc etc to pre-write your taklik.

Remember ladies, talak is a husband's right but taklik is a wife's right.

Yes, dont just go to kursus kawin and listen to the lame shit story of adab malam pertama or sex this and sex that. We are the most advance primate ever walk on earth, if roaches know how to do it, so could we. You dont need Al Ustaz to tell you this and that. You are not 13, are you?

Do we know about marriage laws and hukum hakam? that's what we need to learn more. Kau dah nak kawin tak kan baru sekarang nak belajar beristinjak?. Kalau newly converted aku faham lah jugak.

Ask your kursus kawin ustaz about taklik. This is very important matter that most of brides love to forget. Some of my friends are in vague when I mention about taklik matter. Ya lah, sibuk dengan baju nikah kaler apa, pelamin berapa tingkat, kek perisa apa, door gift, dekorasi bilik tidur, berapa persalinan sanding. Taklik? ala... ikut saja yang default text from pejabat agama.

5. Take care your own ass. Figuratively and literally.

Oh ya... another thing, ada perempuan yang baru kawin/sudah kawin suka sangat atau tak sabar nak orang panggil dia Puan (bukan semua, ada lah kot segenggam dari 100 guni). Aku pun tak paham kenapa they care so much about the title Puan. Pernah aku dengar (tengok tak ya..) Ada sorang budak ni cerita dengan aku, mereka hantar report lab. Biasalah kan cover report tu mesti ada nama ahli, tajuk report dan juga nama lab demonstrator. Akak demo to cross out title "cik" kat nama dia ganti dengan title "puan" manually, sebab budak2 tu letak title "cik" kat pangkal nama dia.

Nak announce kat budak2 tu kau dah berlaki ke kak?

Yang benar,
Cik J.syko.



Monday, June 21, 2010

Carpe diem!

1. Korang pernah tengok satu cerita TV dari Amerika bertajuk The Black Donalleys?. Kisah adik beradik gangster berketurunan Irish di Amerika. Aku tak tahu apa kesudahan cerita ni. sebab macam tak berapa menyerlah kerana terlalu dibayangi oleh The Sopranos. Walaupun The Sopranos itu ialah cerita gangster orang Itali. (Ironi juga sebab Irish memang tak ngam dengan Italian).

Dalam cerita tu aku ada belajar satu perkara penting, iaitu "Dont lend your money to those you cant beat up". Lebih kurang lah, aku tak ingat sangat the exact words. Aku rasa Along along loan shark di Malaysia ni tahu apa yang mereka lakukan. And they are good in what they do.

2. Kenapa aku suka bunga Tulip?

Dalam banyak banyak tumbuhan berbunga yang aku tahu dan belajar, tulip lah yang paling aku tertarik perhatian. Ada satu poster promosi tentang pelanjutan pelajaran di Belanda bertema "People come here for the Tulip" (means Holland offers more than just beautiful Tulip lah kot?). Tapi aku kenal beberapa orang yang suka Tulip.

They have their own reason.

Maka kenapa aku suka tulip?

One day or night or err... I cant remember, let say one moment during my sophomore year in UKM I borrowed a novel from the Uni's library. Aku jarang baca novel, jarang yang amat sangat. Biasanya kalau aku pinjam buku di PTSL pun buku teks rujukkan sahaja. Itu pun jarang. Novel yang aku pinjam itu ialah The Black Tulip tulisan Alexandre Dumas yang sudah di alih bahasa ke English.

Aku masa tu tak tahu hala tuju atau cita-cita atau apa apa saja yang aku nak buat. Tiada matlamat jangka panjang. Lepas grad nak buat apa. Nothing. Perkara yang matter me the most at the time was my CGPA. Tambahan pula masa tahun 2 aku kena ambil subjek Biokimia yang aku memang tak pandai. Selain beberapa subjek subjek killer yang lain (especially molecular yang memang aku tak suka).

Lepas aku baca novel The Black Tulip tu, baru aku sedar there is world out there. I mean memang lah aku tahu dunia ini luas. Just I didnt care much about it. Sebab aku tak berapa cemerlang, maka aku kena berkorban sikit supaya CGPA aku tu tak nampak macam haram nombornya. Why spend RM 20k for 2.1 CGPA? come on...

Sejak dari itu aku dah plan nak buat bidang yang aku buat sekarang. Lagipun masa tahun 2 lah juga kali pertama aku belajar taksonomi. Selain pilih bidang, aku juga nak pergi belajar for study or leisure or work or all of above di Belanda sambil tengok bunga tulip.

Carpe diem!.

3. Aku dah siap baca novel The Great Gatsby. Aku tak berapa terkejut ending novel tu begitu. Tapi aku rasa novel itu terlalu Amerika untuk citarasa ku. Walaupun sebelum ini aku memang ada baca novel tulisan orang Amerika, but still The Great Gatsby is too American for my taste.

Aku berkira kira nak beli (dan baca) novel klasik yang lain seperti To Kill a Mocking Bird. Or anything by John Grisham or Truman Capote.

4. Sebut pasal Amerika ni. Tadi aku tanya adik aku pasal nak sambung belajar di Amerika. Malam sebelum aku berbual dengan kakak aku tentang Belanda (Because she loves tulip too).

Sepanjang aku menggodek2 di manakah terletaknya makmal makmal lumut di Dunia, well I can say that Amerika mempunyai banyak makmal makmal lumut yang agak prominent. Tapi bidang mereka agak maju. Sebab kalau tak buat DNA mesti buat biologi perkembangan (developmental biology/embryology). I hate both. Ada juga yang buat ekologi.

Selain Amerika, Jerman dan Jepun juga mempunyai makmal makmal lumut yang bagus dan popular. Cuma masalahnya mereka tidak gemar bicara dalam Bahasa Inggeris dan aku tidak pandai berbahasa Jepun atau Jerman. Jerman aku boleh baca lagi sikit sikit. Jepun haram langsung tak.

5. Ada apa dengan Jepun?

Korang perasan tak ada satu berus gigi jenama S..... Dalam iklan untuk berus gigi tu disebut berus gigi nombor 1 di Jepun. Aku dah jumpa berus gigi tu di supermarket, harganya lebih mahal dari berus gigi jenama lain. Motif harga mahal macam tu? entahlah. Mungkin kerana bersandarkan dengan "Berus gigi nombor 1 di Jepun"? atau kualiti memang baik?

Kenapa kita harus berfikir barangan Jepun semua bagus bagus belaka?.

Aku akui memang Jepun lebih maju, matawang lebih mahal, kualiti barangan lebih bagus. Tapi tak kan lah sebegitu hebat inferiority complex kita sampai penyapu pun nak dari Jepun, raga tempat simpan bawang pun nak kualiti Jepun. Apa tak best sangat kah Malaysia ni sampai raga bawang buatan tempatan pun kualiti tak setaraf raga bawang dari Jepun?.

Memang lah banyak barangan Jepun yang kualiti terjamin, seperti barangan letrik, kereta and all. Kalau sampai berus gigi pun nak banding dengan berus gigi Jepun, apasal tak sapu habis banding semua berus jamban, mop lantai, hanger baju etc..

Aku ada kenal ramai orang yang obses dengan jepun. Kotak cd pun nak beli jenama Jepun. Jepun Jepun Jepun. Kalau tok nenek kau yang menderita masa zaman Jepun dulu tahu anak cucu dia akan obses dengan Jepun mesti mereka kecewa.

Kalau kualiti healthcare dan dental care tu logik juga lah kita berkejaran nak sama kualiti dengan negara maju seperti Jepun.

6. Aku orang bumiputra. The bumiputra work as hard as the non Bumi. I am tired with people stereotyping bumi as makan di suap (spoon feed-ed), because hey, we are working our ass out too.

Ini perkara lama tapi masih releven. Give more and more scholarship to Bumiputra. Tak semestinya biasiswa melanjutkan pelajaran luar negara, dalam negara pun boleh.

Tak pernah lagi ada wakil kerajaan/pekerja kerajaan/wakil PM/wakil CM, out of blue, one fine morning, ketuk pintu rumah aku lepas tu kata "Child, take this bag, it is loaded with cash. take it child, because you are a bumiputra". Dan aku pasti bumi lain pun tak pernah lagi di campak sekarung duit out of blue kerana mereka ialah bumiputra.

TAK PERNAH! Maka jangan lah nak stereotype bumi semua asyik di suap head to toe. Kami pun berusaha juga.

Itu saja yang aku nak katakan.

Saturday, June 19, 2010

Real man pays his bills.

1. Real man pays his bills. I dont understand why a man who doesnt pay his bills still call himself a man. I know you have 2 balls hanging down there. But if you cant pay your own bills, malu lah sikit. Worse if you are still merempat di rumah mertua (staying with in laws). So, pay your bills and be a man. Not faggot (I think even faggot pays his own bills, see faggot is better than a man who cant pays his bills).

2. I went to wedding this morning. Very early morning. The food is relatively good. Usually I dont eat at wedding, but today I liked the food. The event is still going on. Simple wedding. I always prefer simpler version of wedding. There are several events in my kampung today. Wedding, engagements, aqiqahs, and a funeral.

Congratulation to those who just got hitched.

And my condolences to the family of the deceased. Al Fatihah, semoga roh arwah dicucuri rahmat.

3. World cup 2010. I think South American teams preforms way better than European for the first round. May be the European just play safe or they are suck. Oh ya, since South Africa is located in the southern hemisphere, it is not a Summer World Cup.

If I have to choose which team will win, it is Brazil.

4. Celcom Broadband is suck as usual. I need to download several journals. And the connection is not helping me well. I finish my chapter 1, now moving to the pin-on-the-ass chapter 2. The worst part would be I have limited references. All those big books are in the Uni. This is why I hate when people question my decision to stay in the campus even after I finished my viva voce. I dont have library at home, thats why I prefer to do my correction in the campus.

Aiyyaa.... some people just dont get it. Pandai cakap saja, go scratch your sorry ass and then put your fingers into your mouth. I know what I am doing lah. With lousy internet connection here, take me hours to open my gmail inbox.

5. Home sweet home, what I love the most is the food. My mother's big big kitchen, the freezers stuffed with foods, and more food, TV and Astro, and everything seems like very spacious. Plus I really love my bedroom and my bed. Except here at home is a place to chillax not really a place to work.

I am typing this entry by using my small laptop on a very small desk for 5 years old. I dont have proper office setting here, because here is not an office. With constant pestering by my niece. Yes I confessed before how much I dont like kids. But as much I love my niece, I hate whenever she is pestering me when I am in my bedroom.

My bedroom is for me and me only. I dont spend time with real people in my bedroom. I always prefer to sleep alone remember? Untuk orang lain sila ke ruangan lain, seperti bilik orang lain atau dapur/ruang makan/depan tv.


Ok stop this mengarut with nightmare English. I need to do my correction. And still I cant open my gmail.

Thursday, June 17, 2010

Bidding Good Bye and Saying Hello.

Acer travelmate 4000 sudah menamatkan tempoh perkhidmatan sehingga diperbaiki kelak. Aku pun tak tahu nak perbaiki atau tak. Tapi kalau ada rezeki nanti aku perbaiki.

Di saat saat aku nak buat correction masa ni lah dia nak kong segala. Tapi kompite tu memang dah lama. We had a long run buddy!. 6 tahun sudah aku guna laptop tu. Masa aku sem 2 di UKM lagi. Sampai aku habis M. Sc. di UMS. The last task preformed would be my Viva Voce presentation slides. Sedih juga. Sebab aku memang nak guna kompite tu sampai aku hantar hardcover. Apa kan daya.

Setelah 2 proposals, 1 final year project, 1 dissertation, countless assignments and office tasks, countless hours of web browsing. Acer travelmate 4000 yang sangat ku sayang kini terpaksa direhatkan atas masalah kesihatan yang tidak mengizinkannya untuk terus berkhidmat.

Terima kasih Acer travelmate 4000 for being there with me through thick and thin. Menemani malam malam yang sunyi dan bosan di asrama asrama yang pernah diduduki. And being my occasional sleeping mate. Rahsia kita biarlah tersimpan rapi didalam hard drive mu.

Hello HP Mini.
.........................

HP mini ni bukan lah pilihan pertama. Sebab aku lebih suka guna laptop normal bukan mini. Oleh kerana bajet yang telah diluluskan oleh akaun CIMB bank ku hanya lah RM 1300. Maka aku hanya mampu untuk HP Mini sahaja. Yang berharga RM 1299. Adalah baki RM 1 lepas beli.

Aksesori tambahan cuma lah whatever free gifts yang diberikan oleh kedai tersebut.

Selain dari bersaiz kecil (nama pun mini), touchpad HP Mini ini juga boleh membuat kan aku hilang sabar sedikit sebanyak. Nanti lah aku belajar perlahan-lahan. Seriously, HP Mini is a pathetically small. Sesuai lah dengan harganya kot?.

Window 7 juga berjaya membuatkan aku terkial kial. Selama ini memang aku suka sangat sangat dengan Window XP sampai aku tak pernah install Window Vista pun. Aku pernah guna Window 7 di kompite orang lain sebelum ini. Tapi bila guna dengan kompite sendiri aku terasa kurang cerdik.

Mungkin aku terlalu selesa dengan Window XP sebab tu bila dapat Window 7 ni macam ntah apa apa seketika. Nak tukar wallpaper pun aku tak pasti celah mana nak click. Belum buat partition lagi. Nanti aku godek godek lagi.

HP Mini juga mempunyai wayar charger yang pendek. Sesuai juga lah dengan nama nya Mini. Apa pun keyboard sangat lah awesome. Sedap nak diketuk ketuk. Tetapi malang saiz kecil, again, sesuai dengan namanya.

Aku rasa Window 7 starter ni agak slow banding dengan Window 7 dalam desktop Acer abang aku. Agak slow lah. Mungkin sebab kapasiti RAM dan segala isi perut HP Mini ini agak kecil, maka persembahannya pun agak terkebelakang sedikit.

Malam ini ku harap aku dapat memulakan tugasan yang menyebabkan aku membeli laptop baru ini. Dissertation correction!.


Wednesday, June 16, 2010

HP

Baru beli kompite ni. HP mini. Biasa-biasa saja. Serba serbi kecil. Apa nak buat ni saja yang termampu setakat ni. Syukur lah apa yang ada.

Agak rabak juga lah lepas beli benda ni. Lepas ni boleh stop makan tengahari sampai tahun depan. kot? boleh kah?

Kompite ni biasa biasa saja. nanti aku review lah cerita membeli kompite ni kemudian. Sebab betri dah nak habis. Betul lah kata orang kibod HP sedap, tapi tak lah sampai boleh menyebabkan gaya penulisan dan tatabahasa anda menjadi cemerlang.

Sunday, June 13, 2010

My June Story (so far)

1. Defying Gravity at Mt. Kinabalu

I went to Mt. Kinabalu from 2-4 June. My trip was largely sponsored by AB Residential College (the college where I have been residing since emmm.. may be last December). By saying largely, I covered some portion of my expenses on my own, But their money did cover my trip well, not entirely but enough. It was my first attempt to climb Mt. Kinabalu.

I managed to drag my fat ass up to Laban Rata (More than 3,000 m alt. about 11,000 ft.). 8 torturing hours up. I was breathing like an old race horse. I didnt go to the peak, because I didnt want to. Beside I was having mild fever and I couldnt sleep well the night before we started the climb. IT WAS FREEZING!. Very very cold. By the time I reached Laban Rata (about 4.30-5.00 PM) the temperature dropped as low as 13 degrees Celsius. And it was raining.

I slept at 8.30 pm in Laban Rata. The hostel was small, you couldnt demand much at that elevation. but woke up at 10.30. Then at 1 am. The rest of the team went for their supper. I didnt. Because it was very windy, misty, and extremely cold. I think the temperature dropped below 13 degrees at 1 am. After that I bunked on my cold bed until before 6. Since I had to wait for the rest of them, I managed to enjoy morning view of Mt. Kinabalu from Laban Rata. BEAUTIFUL!.

The view is awesome, fantastic, just beautiful. Even I didnt go to the peak. But on the way up to Laban Rata, the view is amazingly beautiful. And I saw mosses. Lots of them. I love it. I saw the Giant Moss, Dawsonia longlifolia for the first time in wild. My first Dawsonia longlifolia was a herbarium specimen kept in UKMB. I saw the very common Hypnodendron, Trismegistia, Thuidium, Pogonatum, Dicranoloma, some liverworts and the common lichen, Usnea on my way up. Mt. Kinabalu has very beautiful flora indeed. The view is simply heaven.

And I think I saw Bill Keith, the fashion designer too. I think. He was very nice, greeted us on our way up, while him descended to Timpohon Gate.

The next day, we started our journey back at 12 pm. Because my team needed to catch their breaths and all. I took another 5 painful hours to reach the starting point, Timpohon Gate.

Mt. Kinabalu, I'll be back.
........................................

2. My viva voce.

When I was freezing at Laban Rata, my boss called me, told me my viva voce could be on 9th June. Yes, I was at more than 3,000 m above sea level and talked about my viva voce.

Thankfully, because of clashed schedule and yada yada. The 9th June came and went just like that. Which gave me some relief since I needed to nurse my bruises and scratches I got from Mt. Kinabalu. Took me 3 days to recover from painful muscles ache.

On 7th June, I got call confirming my new viva voce session schedule. It was on 11th June, Friday, at 9 am. Fuuuhhh!!!.. finally.

It went ok. Not awesome. More comments than questions. I survived my viva voce. The most wanted. I had been waiting for quite sometimes. I know some people wait longer than I was. It was done.

Sadly, my 6 years old computer crashed. Now I need to fix it first before proceed with another messy correction procedure.
..............................

3. Weddings

One of my childhood friend got married on 12th June. I determined to attend her wedding. She invited me, and we are practically neighbour. Her house just a stone throw from my family's. So does her family in law's house.

I usually hate wedding. But this one I didnt hate it at all. I was having blast with my girlfriends. We attended the same schools since we were 5. A small reunion.

The bride looked very beautiful beside her new husband.

Took gigabytes of photos.

Selamat Pengantin Baru to Sue and Ben. Semoga berbahagia selalu.

Beside this wedding, I attended 2 weddings last weekend (6th June). First was my friend's brother's wedding, and then my ex classmate's. Both weddings were hosted next to each other.

Congratulation to them.

School holiday is a time for lovebirds to tie the knot.

Friends who recently (or soon) changed their relationship's status to married

1. Norjizam - Terengganu
2. Zahidin & Sabriyah - KL-Seremban
3. Fairuz - Terengganu
4. Aimi - Kedah
5. Hiernizah - hometown (attended)
6. Suriati - hometown (attended)

CONGRATULATION!!
....................................

5. A job interview.

I got a job interview. In the middle of my viva vice mess i received an email, invited me for a job interview.

It is scheduled on 15th June, Tuesday. I dont think I can make it. I dont have plane's ticket, i dont have any budget, I dont prepare anything. And my father doesnt want me to give it a try.

I think I have to let it go. And make peace with it. Thanks UKM for giving me a chance.
.......................

6. World Cup 2010 Africa.

I dont pay much attention to this edition. I didnt in 2006. But still I care about England.

I think this 2010 is belong to Brazil.
.......................

7. Haircut

Since I finished and survived my viva voce, now I can get my hair cut. This is the longest hair I ever keep. My last hair cut was about 2 years ago.

Before, I have promised myself to not cutting my hair until I survive my viva voce. I survived. So hair saloon here I come!.

Saturday, June 12, 2010

D-Day: Viva la Vida! I Survived! Alhamdulillah

Ada lah kena komen pedas pedas sikit, manja-manja, bantai sana sini (especially my maps). Ok, I took all those. The bottom line is I survived my viva voce. I finally finished my M. Sc. I am graduated with my M. Sc.

May be it was delayed but never denied.

Dan semestinya ku bersyukur ke hadrat Allah SWT yang mempermudahkan semua urusan, terima kasih kepada ibu bapa dan keluarga yang dikasihi. Cikgu cikgu, rakan-rakan yang banyak membantu, dari jadi pasukan sorak yang menghamburkan sorakan emosi melalui sms dan juga mereka yang miss call aku supaya bangun pagi.

What A Long Journey!. Sempat aku buat reputasi akak garang di pejabat Pasca. But I did what I did to ensure we do what suppose to be done.

I have spent (not really my money lah, my sponsors') almost MYR 20K. Mind you, some people get married with this much amount of money. But I dont. Worth every penny? We'll see.... hahaha.

Macam tak percaya pun ada. Tapi percayalah kerana ini adalah benar. Semoga kita semua dilindungi Allah SWT.

Next up?

Of course my correction is on the top of my priority. Belum ada masa lagi berjimba jimba maksimum. but I had lunch with my girlfriends, (yes tikamlidah contrary to popular belief, I do have friends). Nice lunch indeed.

On unrelated development. Sudah isi borang kuiz emosi EQ tu. Tapi belum tahu lah dapat hadir atau tidak temuduga, since it is 4 days away. I have wedding to attend tomorrow. Wedding? oh I Hate Wedding!.

Thursday, June 10, 2010

musing

ahhh.. I dont know what to expect for tomorrow. Am I worried? Of course. Hopefully I wont panic. Tomorrow will be the day. Viva voce for my M. Sc. A friend will get married tomorrow, and me, I will have my dissertation defense session.

When I was googling for moss related info, I stumbled upon a blog on moss. It is very helpful. The blogger is a Phd candidate in America, and I love what she writes about mosses. When I ransack her previous posts, I found out, she went to Sabah before. I am happy such blog exists. Unlike mine, her is more well written and very informative. I wish someday I can write a proper science blog. But my English is a nightmare (it is my second or third language). My scientific knowledge is scarce.

I went to post grad centre earlier, everything is pretty normal there, sluggish. And I met this guy, I think we've met before. Of course I shall not mention his name. But he survived his viva voce, and he will be graduated officially this October (yes, I overheard while waiting).

My previous bitter experiences with post grad centre are some kind of valuable lessons for me. How cruel bureaucratic errors and mess could be.

I pray Allah SWT will give me strength, patience and wisdom to through all these things. And protects me.

I've thrown lots of nasty insult to Admin team before, because they deserved them. But along the way, we are picking up pieces, trying to make it happen, giving room for each other, and do what suppose to be done. Yes, mistake happens, please minimize. Please dont mess up this time,if you help me, I'll help you. After all I am the paying client. I've paid you my money, please serve me well. Walloping almost MYR 10K per year, of course I am bitter if they dont serve me well. They dont actually or at least didnt. They still have time to make things right. So do I.

I hope I will be professional tomorrow. Present my dissertation well, answer any questions in the most scientific manner, articulate as possible, and be patience during the whole process. Also I hope the panels will be at the top of their professionals' level and have mercy, for I am not the brightest of the whole bunch.

...............................

On unrelated development, I received an interview invitation via email on monday (but only read the email last night), I dont know what to do yet. First thing first, I need to survive my viva voce. Then, may be fly back to good ol' Bangi.

I'll decide later.

Plus my 6 years old or so laptop crashed. I need to fix it first. Then we talk about Bangi Homecoming.

D-Day: Esok Viva

Viva nya esok. tapi kompite ku crash. kan.... dugaan!. Sabar.

Monday, June 7, 2010

Orang Tamak Selalu Rugi

Macam-macam cerita lah sekarang ni, Internal Politics yang tak berkesudahan. Kisah tikam belakang, orang tak puas hati sana sini. Well ini lah part of parcel kehidupan akademik. Nampak tak berkaitan tapi sebenarnya ini lah hakikat sebenar.

Apa pun aku selalu ingatkan diri sendiri supaya jangan terlalu tamak dan terlalu ambitious. Atau consumed by endless desire. I take my time. Aku sebenarnya sedih dengan keadaan dan orang sekeliling yang terlalu tamak sehingga sanggup mengetepikan nilai2 yang bagus.

Baru2 ni aku ada baca blog seorang pelajar Phd Malaysia di London. Muda lagi akak ni, tapi banyak juga lah tip tip yang menarik yang dia kongsikan berkenaan pengalaman memohon Phd dan biasiswa. Salah satu nasihat beliau ialah, kau buat Phd kerana kau nak buat Phd bukan sebab nak tinggal abroad. Mestilah pengalaman tinggal abroad tu salah satu yang akan kau alami kalau buat Phd di luar negara, tapi pastikan Phd first, travel guna duit biasiswa second or third or last.

Aku ada saja kenal orang yang terlampau eager nak luar negara. Nak travel. Dengan menggunakan buat Phd atau sambung belajar sebagai alasan. Lepas tu minta funding sana sini. Dia nak travel guna funding duit kerajaan atau istilah politiknya, duit rakyat. Alasan nak sambung belajar tu pretext semata2. Sebenarnya nak berjalan ke sana sini dengan percuma dan menghabiskan duit biasiswa. Then upload gambar ke facebook.

Nak travel ketika belajar tak ada masalah. Baguslah, kalau berpeluang. Cuma jangan travel tu perkara utama, dan buat Phd tu hanya sekadar alasan. Lebih-lebih lagi kalau funding datang dari kerajaan.
Satu lagi bab funding ni, jangan tamak. Duit funding datang dengan tanggungjawab. Aku pun on scholarship. And somehow I feel like it is a burden. Maksudnya aku kena bertanggungjawab dengan duit yang diberikan, use it wisely and give my sponsor the answer they want. Which is, I am graduated.

Aku tak pernah claim apa2 dari sponsor. Apa yang dia beri that's it. Nak claim duit thesis or duit field, never. Apa yang dia beri tu, walaupun tak sebanyak mana, aku tak larat nak claim duit yang lain.

Ada jak orang yang asyik2 nak minta funding. Walaupun entitle RM1000. Tapi dapat lebih dari itu, still nak menadah tangan lagi minta duit. Sumbangan kepada pemberi duit. emm.. ahh.... lemme check.. Almost zero!. Kaki claim tamak haloba macam ni selalu rugi, percaya lah. Diberi Rm1000 nak Rm 2000, dapat Rm 2000, nak Rm 4000. Orang tamak selalu rugi. Orang belajar mestilah invest duit. Lagi dia claim nak refund duit. Sudah dapat jawatan, bergaji, ada saja tak cukup. Last2 duit ke mana belajar ke mana.

Free things sometimes come with price. even higher. Nanti tercirit lah kau nak bayar hutang kau nanti. What if they demand something else over money? like your times? can you afford it?

Sikit2 nak claim, minyak kereta nak minta funding, hotel apa tah lagi, even duit makan pun minta belas ihsan orang. Woit, sedar sedar lah diri sikit bila nak minta duit rakyat ni. Tak kan makan pun kau nak claim dan buat jadual kontenjensi. Come on lah. Tamak pun biarlah berpada-pada. percayalah tamak ni hanya membawa kerugian.

p/s: Aku senang saja. Buka aku punya fail, berapa banyak aku claim, berapa banyak aku dah makan duit UMS. So far, all my fundings came from outside of UMS.

Happy Birthday Mama and Fatihah.

Selamat ulang tahun kepada mama, she turned 55 on 6th June 2010. And my niece, Fatihah turns 3 today.

Semoga sihat dan gembira selalu. I love you both.

Friday, June 4, 2010

Defying Gravity- Mt. Kinabalu

update later