MEH LAH KLIK...

Saturday, May 15, 2010

Robin Hood- ulasan wayang

Bangkit dan Bangkit sehingga kambing menjadi singa.

Eceh... Robin Hood by Ridley Scott. Kalau kasi gred aku kasi A-. Syok. Lain dari cerita biasa Robin Hood. Cerita ini kisah prior/prequel sebelum Robin Hood menjadi pencuri dan melawan sistem cukai Raja John.

In this story, Robin Hood was a common archer in Richard The Lion Heart's crusaders army. On their way back to England from Jerusalem, King Richard was killed in a final battle in France. He was killed by a cook. (ini kena google aku tak percaya). The King's knight, Sir Robert Loxley decided to send The King's crown back to England, but he was hijacked by Godfrey the two faced agent, an English works for King Philip of France.

Nak di jadikan cerita, Robin and his friends were there. They found dying Loxley. In his dying breath Loxley asked Robin to send his sword back to his father, Sir Walter Loxley of Nottingham, and the crown back to England. So, Robin took the sword and the crown, riding on The King's horse, and crossing the channel on the King's ship as Sir Robert Loxley.

After presented the crown to Richard's mother, and Richard's brother, John was crowned as new King, Robin proceeds to Nottingham to hand Sir Robert's sword back to his father.

dipendekkan cerita, (sebab memang cerita panjang gila). Robin dianggap sebagai anak oleh Sir Walter, dan Robin membantu dalam proses mengumpulkan the northern nobles to not against the King (yet) but to stop the French from invading England. Robin terjatuh cinta pula dengan isteri Sir Robert, Lady Marion. Sir Walter suruh Marion anggap Robin sebagai Robert supaya Marion dapat mewarisi harta pusaka keluarga Loxley yang sebanyak 5 ribu ekar tu. Tanpa suami harta itu akan dirampas.

Watak-Watak, Babak-Babak, dan Suka/tidak
---------------------------------------------

aku suka, sebab cerita ni lain dari cerita yang kita selalu tengok/baca/dengar pasal robin hood. Tapi, aku rasa aku lebih tertarik dengan watak Lady Marion, yang memang rajin berusaha, dan gagah berani, sebagai wanita di zaman feudal. Walaupun seorang bangsawan, dia juga bekerja keras di ladang. Dia menentang cukai bodoh2 yang dikenakan oleh Raja, sebab sampai pak mertua dia jatuh miskin pun kena cukai. Tak cukup dengan cukai, benih2 bijirin pun raja nak rampas. She even has gut to ask from the paderi for not sending the seeds to York. apa punya bodoh lah paderi tu, orang kat Nottingham kelaparan dia boleh following the bishop order pulak. Lady Marion juga join sekali dalam perlawanan menentang France.

Strangely, I think, Godfrey character is lacking of evil. Dia cuma botak, the scar near his mouth didnt really help to make him looks mean. But I like he speaks French. Talam bermuka dua kena ada keupayaan berbahasa, ini ok. I like.

The Merry Men. Walaupun the merry men (Little John, Friar Tuck,) terasa seperti half significant in this movie. Aku rasa sesuai tidak ditekankan watak2 the merry men. Kerana, dalam masa ni Robin Hood belum lagi "rob the richer and give it to the poor" dan teknikalnya mereka belum lagi "merry men, the merry men". Robin Hood sekarang ni masih lagi seorang ex crusaders. So sesuai disana.

Robin Hood... Ok, lah... macam aku kata, aku lebih suka watak Lady Marion. Pendek katanya watak si Russel Crowe kali ini tak sehebat penangan watak2 beliau dalam cerita lain yang aku suka.

Tapi aku kesian gila dengan watak Sir Walter. A partially senile blind old man. Termengalir juga lah air mata sikit2. First when, his menantu, Marion tak sampai hati nak beritahu Robert dah mati. And Marion asked Robin to tell his father, Robert is now fighting in Jerusalem. But soon as Robin hands the sword to Sir Walter. the old guy knows his son was dead. Sebab dia tanya "how can Robert protect himself without his sword". (lebih kurang). ke-2 masa si Godfrey said to him, he killed Robert, masa tu memang lah marah orang tua tu. dah terketar2 pun still he managed to swing his sword and injured Godfrey. Op koz Gofrey killed him, later.

Marion, dia pun sedih juga masa Robin beritahu "Robert dah mati ni nak pulangkan pedang Robert kepada ayahnya" (masa ni Robin tak tahu Marion ni bini si Robert). I wonder mula2 apasal lah Marion ni cool juga masa lepas sedih/blank sekejap. I thought she being strong sebab pak mertua dia. Sekali... rupanya... they were married for about a week, then Robert went joining the crusade. Sebelum tu mereka tak bercintan cintun sangat pun. kira arranged married lah lebih kurang.

Fighting scene, tidak begitu intense. Ok, each time fighting scene dalam kepala hotak aku ialah The Gladiator, scene The Romans vs The Goths (eh? lupa lah..). Mungkin kerana Russel Crowe dan Ridley Scott. Tapi good thing is... fighting scenes were very organic. bukan CGI loaded... tapi macam fighting scene dalam Gladiator (masa tentera berperang bukan dalam gelanggang) atau macam dalam The Braveheart atau the Patriot (haha.. korang dah boleh agak aku suka siapa kan.. hehe). Fighting scene organic macam ni lah aku suka.

Aku suka raja philip bercakap french. Sebab selalu orang putih ni, walaupun orang roman tetap cakap english. Kira ok lah ni.. dia cakap french, konco2 si Godfrey pun cakap french.


all in all... bagi review aku yang caca marba ni. Aku suka cerita ni kerana jalan ceritanya. Walaupun watak Russel Crowe tu aku tak rasa hebat sangat pembawaannya. Still it is a good movie. walaupun agak meleret.. macam review aku juga. Plus.. ni macam cerita historical, dan yang paling penting scene di ENGLAND!. Classic uolls.




No comments: