MEH LAH KLIK...

Thursday, April 29, 2010

mengarut

Kepala aku serabut sikit ni. Sebabnya ialah aku kembali membuat kerja-kerja formal, iaitu membuat presentation slide. Seorang rakan sudah selamat ujian viva voce, lalu dengan mendengarkan perkhabaran itu aku tiba-tiba semangat nak membuat presentation slide. Dapat lah 3-4 keping. Boleh lah kan. Semangat yang berkobar-kobar tidak harus dibiarkan begitu sahaja.

Ini lah punca keserabutan? Entah lah. Kata orang dalam internet, Kebahagiaan itu pilihan, seperti juga kesengsaraan. Bagaimana dengan keserabutan?

Apa pun aku harap pasca dapat memberikan tarikh viva secepat mungkin, kerana penantian adalah penyeksaan.

On unrelated story.

Since I declared war against dslr faggots and their faggotory behaviour, I have less interest in the real photography art. Yes, for me photography is an art, sadly dslr fags are doing very good job in bastardizing the art.

In Facebook, those dslr fags uploaded gigabytes of their lame photos and tagged everyone as if those photos are Monalisa's level of work of art. For me all of those are bullshit. Get a flickr account or start a photoblog you fool!.

Menyampah gila yang amat sangat bila benda ni dah jadi trendy gila. Terutamanya dikalangan guru-guru lelaki. Aku bukan nak maki guru in general, tapi yang gila berdslr atau jadi jalang dslr yang aku ketahui kebanyakkannya guru2 lelaki. Wow, their pay check must be heavy!. No wonder some of them scored their own pupils as their wive.

Dari apa yang aku perhatikan guru-guru lelaki yang berhampiran dengan aku, kebanyakkan mereka mempunyai hobi yang mahal dan trendy. Ada di antara mereka yang suka modified kereta sampai kereta jadi macam tukun ikan.

Sebelum aku memaki lebih lanjut, aku tahu some of you may say, biar lah duit mereka suka hati mereka lah. Yes, whatever fuck they do with their fucking salary is their fucking business. But their performance as teacher, that is for everyone to discuss.

Kalau tiada ko-relasi antara obsesi hobi guru-guru dengan prestasi pengajaran mereka, fine then. Tapi kalau waktu mengajar guru-guru sibuk nak upload gambar yang baru di ambil dengan dslr, edit gambar, usha lens, di internet. FUCK THEM. How do I know? Sebab aku main internet siang malam. tak kisah waktu pejabat atau tidak. Dan I can tell cikgu mana yang main facebook, upload gambar masa waktu bekerja. Worse if they are using laptop given by the gov. to do their activity. Fuck them.

So guru-guru, terutamanya yang berhampiran dengan tempat aku ni. Whatever your hobby is, enjoy it during your spare time, after office hour. Tolong lah bekerja dengan halal, ikhlas tak ikhlas peduli apa aku, tapi kau dibayar gaji bukan untuk surf internet masa waktu mengajar. haa... apa status hukum gaji kau, kalau kau buat kerja tak berkaitan semasa waktu kau sepatutnya mengajar? kau buat lah matematik sendiri.

Walaupun gaji cikgu cikgu lelaki yang berhampiran adalah cukup atau terlebih cukup untuk menampung kos hobi dslr faggotory dan modified kereta mereka, ramai antara mereka yang masih merempat di rumah mertua masing-masing. Atap untuk anak bini tak mampu nak sediakan, lens mahal berlumba-lumba pula nak beli. BODOH.

.....

Entah dah berapa kali aku tulis, the rule is simple, if you are poor dont breed. And of course nobody listens. Because their gonads are the good one.

Baru-baru ini ada lah aku berbual-bual kosong dengan orang kampung, so terbuka lah cerita kawin, biasa lah kan jemputan kawin, siapa kawin bila, majlis itu dan ini. So I have heard, there is a couple a very young couple got married. Very young, Ic start nombor 9 punya muda. Begitu muda. Tak tahu macam mana, sebab apa mereka kahwin, but they are married.

Dan dan juga aku menyumpah seranah. Mereka yang kahwin muda ni akan menyusahkan masyarakat. How? Mereka ini muda, dan secara generalnya bodoh. Tak lama lepas ni, about a year or so akan beranak. Breeding. Then problem start kat situ.

Aku bet 99% this young couple merempat kat rumah mak bapak. I mean merempat dalam erti kata, makan minum, bil lampu air semua mak bapak yang bayar. Entah mereka ni kerja atau tidak. Tapi kalau dah IC start nombor 9 korang rasa banyak mana sangat lah gaji dia. Kecuali kerjaya mereka sehebat Miley Cyrus atau Justin Bieber.

Alangkan couple yang dah bekerja pun merempat kat rumah mak bapak, ini kan pula budak2 ni. Bila dah beranak, op koz, anak itu akan membesar dan bersekolah. Lepas tu these couple tak lah muda sangat at the time anak mereka dah bersekolah. This kind of mak bapak lah yang jenis tak mampu nak sediakan kelengkapan sekolah anak, bayaran pibg, lepas tu meroyan2 marah kat cikgu sebab yuran tambahan sukan sekolah etc etc..

Woi bangsat, aku dah nasihat awal-awal, Kalau kau miskin jangan beranak. Nak tak nak, kerajaan kena subsidikan ibu bapa miskin macam ni, luckily sekarang Malaysia ada pihak macam bersamamu and their associate yang sudi menghulur bantuan. Tapi major nya orang akan mengadu dengan kerajaan, minta subsidi, turunkan harga tambang bas, percumakan buku teks, beri subsidi baju sekolah, beri bantuan kelengkapan sekolah, beri susu kotak percuma.

Memang bantuan-bantuan berkenaan zahirnya nampak free. Tapi dari kerajaan kompom lah subsidi berkenaan dari tax. yang bayar tax nya siapa? apa korang ingat ibu bapa yang ic start nombor 90 tu yang bayar tax. Couple yang tu hanya tahu kahwin, merempat, dan beranak sahaja. Jaga anak dia orang lain yang tolong semua, start mak bapak mereka, guru sekolah, jkkk, kerajaan, dan penonton tv 3.

Kalau seorang anak saja yang dapat bantuan subsidi tu, kira ok lah kan. Kira macam timbal balik lah sumbangan mak bapak dia kepada ekonomi negara. Tapi, kalau sumbangan mak bapak dia kepada ekonomi negara ialah sekadar menambah jumlah populasi penduduk setiap tahun, tak ke asyik2 satu negara kena kasi subsidi untuk dia anak beranak.

I dont hate poor people. I just cannot tolerate high level of stupidity. Macam mana aku tak kata orang macam ni bodoh... dah tahu kau duduk merempat dengan mak bapak. sah sah lah makan minum kau pun orang lain tanggung, yang kau gatal2 nak beranak apa hal? ahhh... benci betul aku.

average rumah ada berapa bilik? let's say 3 bilik. so, kalau mak bapak kau dan kau tinggal sekali, lepas tu kau beranak pinak, abis tu nak letak kat mana anak-anak kau nanti. Yeah, anak tu masa umur 7-8 tahun boleh lah sumbat sekali sebilik dengan kau. Kalau dah besar panjang semua, dah umur 12-17 tahun kau nak sumbat celah mana?

Ok, mari kita revised, rule number 1, if you are poor dont breed. meh sini aku nak kasi tambah rule number 2, make sure you have a proper house before you breed. bukan main taram saja beranak macam hamster. Hamster tu hamster, nak beranak sampai 2-3 liter setahun pun, anak hamster tak payah masuk u, tak payah nak ada pre-puberty period and such. So nak sumbat sekandang sampai 4-5 keturunan pun hamster tak kisah. Anak dara hamster tu bukannya nak perlu private space untuk try pakai bra. Engkau hamster ke nak beranak macam hamster?

Pasal makan minum, ni aku malas nak sentuh lah. Orang kata, di Malaysia ni tak ada nya orang mati kebulur. Tapi, ramai juga malnutrisi. Kau nak anak kau malnutrisi? nak? masa umur 2-3 tahun ok lah beri susu ibu, sampai 12 tahun tak kan nak bergantung harap dengan susu ibu, itu dah masuk kategori sumbang mahram namanya. Dah tahu miskin, lagi banyak pula kau beranak lagi banyak pula mulut kau nak suap. Tak ke bodoh tu nama nya. kalau mampu lain lah cerita kan.

Bagi aku ada 3 golongan yang tak perlu ada anak.
1. budak budak

Budak-budak tak perlu beranak kerana mereka masih budak. Tafsiran budak-budak bagi aku 21 tahun dan ke bawah.

Mungkin 18 tahun dan ke bawah, tapi memandangkan zaman dah semakin tunggang langgang. Aku kira kematangan seorang 18 tahun pada masa kini tak sesuai untuk menjadi ibu bapa.
2. orang miskin/tidak mampu dari segi mental dan fizikal

Need I say more? kat atas dah panjang berjela-jela aku taip.

3. Asshole.
Ini tafsiran dan penerangan panjang sikit. Aku dah tulis dulu. Asshole ni, biasanya mampu atau kira ok dari segi kewangan. Tapi memandangkan dia sejenis asshole, duit yang sepatutnya beli pampers anak dia dah buat beli dslr, atau lens kamera, atau ekzos kereta. Tak pasal gaji bini bail out belanja dapur bil2 semua. Contoh asshole termudah, lelaki yang perhabiskan duit beli benda mengarut, tapi masih merempat di rumah mertua (macam cikgu lelaki yang aku mention di atas).

Aku tak tahu kenapa orang nak beranak. Apatah lagi 3 golongan di atas, sedangkan mereka tak fit untuk menjadi parents. Aku judgemental ya, tapi korang fikir2 lah kan. Tanggungjawab untuk menjadi parents sangat besar. So kau tak boleh jadi parents simply because kau dah kahwin, orang kahwin MESTI beranak. Kau mampu berkahwin tak semestinya kau mampu untuk jadi parents.

I know, ramai ibu bapa di luar sana ialah proud parents. Dan jangan lah dinafikan ramai ibu bapa di sana juga ialah lost parents. Yang tak tahu adakah perlu mereka menjadi parents, adakah mereka mahu menjadi parents, adakah mereka fit menjadi parents, tahu tahu dah beranak pinak.

Jadi parents ni aku tahu tiada handbook manual, cuma ada mungkin rough guidelines (e.g. agama, moral). So kalau korang beranak, make sure korang tak menyusahkan orang lain, especially aku.aku benci budak-budak yang memekik kat Mc D atau any food joint, tapi yang lebih aku benci ialah mak bapak dia. Siyall bodoh, tahu beranak tapi tak nak jaga anak. Lain kali anak kau kalau nakal macam siyall macam tu, crush kan sikit prozac lepas tu bubuh dalam makanan dia.
........

Aku tak paham dengan orang kita. Kenapa orang kita expect kalau dah kerja kau patut kahwin? lepas kahwin kau mesti beranak? kalau kau dah kerja tak kahwin kau jadi buah mulut masa kenduri atau masa saudara mara berkumpul, same thing kalau kau kahwin tapi tak beranak.

Aku perasan lah member2 lelaki aku, asal dah kerja baru setahun-2 dah sibuk nak berbini. Well.. masing2 lah juga punya pilihan. Bagus juga lah muda muda dah bersedia untuk memikul tanggungjawab. Jangan kau kahwin atas sebab yang salah cukup. Tapi kalau salah pun, kau juga yang tanggung akibatnya.

Aku tak berkenan atau boleh dikira benci dengan lelaki yang diri sendiri terkontang kanting ada hati nak berbini. lepas tu duit habis untuk beli benda2 merepek haram jaddah, macam henpon mahal, gadget2, DSLR kamera haramjaddah bangsat siyall. Lepas tu bukan nya ingat nak kasi mak bapak duit. Worse, dah lah tak sedar diri nak bantu mak bapak, lepas tu tinggal pun merempat di rumah mak bapak. Tak cukup dengan itu, makan duit bini pulak.

Duit lelaki ni pula habis dengan benda merepek haram jaddah siyall bangsat. Makhluk siyall macam ni memang keparat bangsat siyall haram jaddah, patut di kastrasi supaya tak mencemar populasi dengan gen pemalas otak simpan di buku lali. Dah berbini tapi finance management macam siyall, uruskan kewangan sendiri macam kan dia tu lalat bukan manusia. Hidup tak ada tanggungjawab.

Aku salahkan wanita lah juga serba sedikit, panik sangat nak berlaki, takut sangat kalau tak berlaki, walaupun sudahnya kau dilayan macam kan lembu oleh laki kau yang siyall tu, tetap kau panggil sayang juga, tetap kau sayang juga.

Kau kira lah sendiri berapa banyak yang kau save sebelum dan selepas kau berlaki, keselesaan hidup kau. If your life is financially better and happier after nabbed a man, than syukur lah. Tapi kalau lepas berlaki duit dapur pun kau yang bayarkan dulu, duit anak2 pun pakai duit kau. Lepas tu berani laki tersiyall kau tu layan kau macam lembu bukan bini. Better kau kompol duit, and hire the best lawyer in town, strip down your douchebag husband, kikis sampai kulit skortum dia tersiat.

Wanita ni insan yang lemah. Betul.

Tapi jangan lah jadi bodoh.

Wanita, tolong lah. help yourself, not worth it lah semata2 kau nak berlaki, kau izinkan diri kau diperlaku sesuka hati oleh laki sendiri. Kes macam ni aku dah tengok banyak sangat. Laki yang siyall yang perasan diri dia besar sangat semata2 dia ada 2 skortum tu tapi layan bini macam lembu patut di kastrasi sahaja. Biar jadi docile macam sida sida istana zaman dinasti han di china dulu.

nanti-nanti lah aku maki lagi wanita yang sangat bangga berlaki walaupun laki douchebag gila babi.

till then, being single is not that bad.

1 comment:

Jairo said...

kalau mau kerja menhadap internet kerja di cybercafe.... ndak pun join kementerian facebnook malaysia...

p/s: aku mau rasa daging hamster