MEH LAH KLIK...

Thursday, April 29, 2010

D-Day:17 May 2010 The Prequel

The countdown starts now. My most anticipated viva voce's date has been confirmed, on 17 May 2010.

Now, I am working on my presentation slide. A bit confuse, it's been awhile since my last presentation. for more than a year or so I have been working in the lab and writing up my dissertation. So this is it. This is the date, I have been waiting since 17 February 2010.

Now, I am nervous. I warn, I am very very very volatile during this period. I apologize in advance.



mengarut

Kepala aku serabut sikit ni. Sebabnya ialah aku kembali membuat kerja-kerja formal, iaitu membuat presentation slide. Seorang rakan sudah selamat ujian viva voce, lalu dengan mendengarkan perkhabaran itu aku tiba-tiba semangat nak membuat presentation slide. Dapat lah 3-4 keping. Boleh lah kan. Semangat yang berkobar-kobar tidak harus dibiarkan begitu sahaja.

Ini lah punca keserabutan? Entah lah. Kata orang dalam internet, Kebahagiaan itu pilihan, seperti juga kesengsaraan. Bagaimana dengan keserabutan?

Apa pun aku harap pasca dapat memberikan tarikh viva secepat mungkin, kerana penantian adalah penyeksaan.

On unrelated story.

Since I declared war against dslr faggots and their faggotory behaviour, I have less interest in the real photography art. Yes, for me photography is an art, sadly dslr fags are doing very good job in bastardizing the art.

In Facebook, those dslr fags uploaded gigabytes of their lame photos and tagged everyone as if those photos are Monalisa's level of work of art. For me all of those are bullshit. Get a flickr account or start a photoblog you fool!.

Menyampah gila yang amat sangat bila benda ni dah jadi trendy gila. Terutamanya dikalangan guru-guru lelaki. Aku bukan nak maki guru in general, tapi yang gila berdslr atau jadi jalang dslr yang aku ketahui kebanyakkannya guru2 lelaki. Wow, their pay check must be heavy!. No wonder some of them scored their own pupils as their wive.

Dari apa yang aku perhatikan guru-guru lelaki yang berhampiran dengan aku, kebanyakkan mereka mempunyai hobi yang mahal dan trendy. Ada di antara mereka yang suka modified kereta sampai kereta jadi macam tukun ikan.

Sebelum aku memaki lebih lanjut, aku tahu some of you may say, biar lah duit mereka suka hati mereka lah. Yes, whatever fuck they do with their fucking salary is their fucking business. But their performance as teacher, that is for everyone to discuss.

Kalau tiada ko-relasi antara obsesi hobi guru-guru dengan prestasi pengajaran mereka, fine then. Tapi kalau waktu mengajar guru-guru sibuk nak upload gambar yang baru di ambil dengan dslr, edit gambar, usha lens, di internet. FUCK THEM. How do I know? Sebab aku main internet siang malam. tak kisah waktu pejabat atau tidak. Dan I can tell cikgu mana yang main facebook, upload gambar masa waktu bekerja. Worse if they are using laptop given by the gov. to do their activity. Fuck them.

So guru-guru, terutamanya yang berhampiran dengan tempat aku ni. Whatever your hobby is, enjoy it during your spare time, after office hour. Tolong lah bekerja dengan halal, ikhlas tak ikhlas peduli apa aku, tapi kau dibayar gaji bukan untuk surf internet masa waktu mengajar. haa... apa status hukum gaji kau, kalau kau buat kerja tak berkaitan semasa waktu kau sepatutnya mengajar? kau buat lah matematik sendiri.

Walaupun gaji cikgu cikgu lelaki yang berhampiran adalah cukup atau terlebih cukup untuk menampung kos hobi dslr faggotory dan modified kereta mereka, ramai antara mereka yang masih merempat di rumah mertua masing-masing. Atap untuk anak bini tak mampu nak sediakan, lens mahal berlumba-lumba pula nak beli. BODOH.

.....

Entah dah berapa kali aku tulis, the rule is simple, if you are poor dont breed. And of course nobody listens. Because their gonads are the good one.

Baru-baru ini ada lah aku berbual-bual kosong dengan orang kampung, so terbuka lah cerita kawin, biasa lah kan jemputan kawin, siapa kawin bila, majlis itu dan ini. So I have heard, there is a couple a very young couple got married. Very young, Ic start nombor 9 punya muda. Begitu muda. Tak tahu macam mana, sebab apa mereka kahwin, but they are married.

Dan dan juga aku menyumpah seranah. Mereka yang kahwin muda ni akan menyusahkan masyarakat. How? Mereka ini muda, dan secara generalnya bodoh. Tak lama lepas ni, about a year or so akan beranak. Breeding. Then problem start kat situ.

Aku bet 99% this young couple merempat kat rumah mak bapak. I mean merempat dalam erti kata, makan minum, bil lampu air semua mak bapak yang bayar. Entah mereka ni kerja atau tidak. Tapi kalau dah IC start nombor 9 korang rasa banyak mana sangat lah gaji dia. Kecuali kerjaya mereka sehebat Miley Cyrus atau Justin Bieber.

Alangkan couple yang dah bekerja pun merempat kat rumah mak bapak, ini kan pula budak2 ni. Bila dah beranak, op koz, anak itu akan membesar dan bersekolah. Lepas tu these couple tak lah muda sangat at the time anak mereka dah bersekolah. This kind of mak bapak lah yang jenis tak mampu nak sediakan kelengkapan sekolah anak, bayaran pibg, lepas tu meroyan2 marah kat cikgu sebab yuran tambahan sukan sekolah etc etc..

Woi bangsat, aku dah nasihat awal-awal, Kalau kau miskin jangan beranak. Nak tak nak, kerajaan kena subsidikan ibu bapa miskin macam ni, luckily sekarang Malaysia ada pihak macam bersamamu and their associate yang sudi menghulur bantuan. Tapi major nya orang akan mengadu dengan kerajaan, minta subsidi, turunkan harga tambang bas, percumakan buku teks, beri subsidi baju sekolah, beri bantuan kelengkapan sekolah, beri susu kotak percuma.

Memang bantuan-bantuan berkenaan zahirnya nampak free. Tapi dari kerajaan kompom lah subsidi berkenaan dari tax. yang bayar tax nya siapa? apa korang ingat ibu bapa yang ic start nombor 90 tu yang bayar tax. Couple yang tu hanya tahu kahwin, merempat, dan beranak sahaja. Jaga anak dia orang lain yang tolong semua, start mak bapak mereka, guru sekolah, jkkk, kerajaan, dan penonton tv 3.

Kalau seorang anak saja yang dapat bantuan subsidi tu, kira ok lah kan. Kira macam timbal balik lah sumbangan mak bapak dia kepada ekonomi negara. Tapi, kalau sumbangan mak bapak dia kepada ekonomi negara ialah sekadar menambah jumlah populasi penduduk setiap tahun, tak ke asyik2 satu negara kena kasi subsidi untuk dia anak beranak.

I dont hate poor people. I just cannot tolerate high level of stupidity. Macam mana aku tak kata orang macam ni bodoh... dah tahu kau duduk merempat dengan mak bapak. sah sah lah makan minum kau pun orang lain tanggung, yang kau gatal2 nak beranak apa hal? ahhh... benci betul aku.

average rumah ada berapa bilik? let's say 3 bilik. so, kalau mak bapak kau dan kau tinggal sekali, lepas tu kau beranak pinak, abis tu nak letak kat mana anak-anak kau nanti. Yeah, anak tu masa umur 7-8 tahun boleh lah sumbat sekali sebilik dengan kau. Kalau dah besar panjang semua, dah umur 12-17 tahun kau nak sumbat celah mana?

Ok, mari kita revised, rule number 1, if you are poor dont breed. meh sini aku nak kasi tambah rule number 2, make sure you have a proper house before you breed. bukan main taram saja beranak macam hamster. Hamster tu hamster, nak beranak sampai 2-3 liter setahun pun, anak hamster tak payah masuk u, tak payah nak ada pre-puberty period and such. So nak sumbat sekandang sampai 4-5 keturunan pun hamster tak kisah. Anak dara hamster tu bukannya nak perlu private space untuk try pakai bra. Engkau hamster ke nak beranak macam hamster?

Pasal makan minum, ni aku malas nak sentuh lah. Orang kata, di Malaysia ni tak ada nya orang mati kebulur. Tapi, ramai juga malnutrisi. Kau nak anak kau malnutrisi? nak? masa umur 2-3 tahun ok lah beri susu ibu, sampai 12 tahun tak kan nak bergantung harap dengan susu ibu, itu dah masuk kategori sumbang mahram namanya. Dah tahu miskin, lagi banyak pula kau beranak lagi banyak pula mulut kau nak suap. Tak ke bodoh tu nama nya. kalau mampu lain lah cerita kan.

Bagi aku ada 3 golongan yang tak perlu ada anak.
1. budak budak

Budak-budak tak perlu beranak kerana mereka masih budak. Tafsiran budak-budak bagi aku 21 tahun dan ke bawah.

Mungkin 18 tahun dan ke bawah, tapi memandangkan zaman dah semakin tunggang langgang. Aku kira kematangan seorang 18 tahun pada masa kini tak sesuai untuk menjadi ibu bapa.
2. orang miskin/tidak mampu dari segi mental dan fizikal

Need I say more? kat atas dah panjang berjela-jela aku taip.

3. Asshole.
Ini tafsiran dan penerangan panjang sikit. Aku dah tulis dulu. Asshole ni, biasanya mampu atau kira ok dari segi kewangan. Tapi memandangkan dia sejenis asshole, duit yang sepatutnya beli pampers anak dia dah buat beli dslr, atau lens kamera, atau ekzos kereta. Tak pasal gaji bini bail out belanja dapur bil2 semua. Contoh asshole termudah, lelaki yang perhabiskan duit beli benda mengarut, tapi masih merempat di rumah mertua (macam cikgu lelaki yang aku mention di atas).

Aku tak tahu kenapa orang nak beranak. Apatah lagi 3 golongan di atas, sedangkan mereka tak fit untuk menjadi parents. Aku judgemental ya, tapi korang fikir2 lah kan. Tanggungjawab untuk menjadi parents sangat besar. So kau tak boleh jadi parents simply because kau dah kahwin, orang kahwin MESTI beranak. Kau mampu berkahwin tak semestinya kau mampu untuk jadi parents.

I know, ramai ibu bapa di luar sana ialah proud parents. Dan jangan lah dinafikan ramai ibu bapa di sana juga ialah lost parents. Yang tak tahu adakah perlu mereka menjadi parents, adakah mereka mahu menjadi parents, adakah mereka fit menjadi parents, tahu tahu dah beranak pinak.

Jadi parents ni aku tahu tiada handbook manual, cuma ada mungkin rough guidelines (e.g. agama, moral). So kalau korang beranak, make sure korang tak menyusahkan orang lain, especially aku.aku benci budak-budak yang memekik kat Mc D atau any food joint, tapi yang lebih aku benci ialah mak bapak dia. Siyall bodoh, tahu beranak tapi tak nak jaga anak. Lain kali anak kau kalau nakal macam siyall macam tu, crush kan sikit prozac lepas tu bubuh dalam makanan dia.
........

Aku tak paham dengan orang kita. Kenapa orang kita expect kalau dah kerja kau patut kahwin? lepas kahwin kau mesti beranak? kalau kau dah kerja tak kahwin kau jadi buah mulut masa kenduri atau masa saudara mara berkumpul, same thing kalau kau kahwin tapi tak beranak.

Aku perasan lah member2 lelaki aku, asal dah kerja baru setahun-2 dah sibuk nak berbini. Well.. masing2 lah juga punya pilihan. Bagus juga lah muda muda dah bersedia untuk memikul tanggungjawab. Jangan kau kahwin atas sebab yang salah cukup. Tapi kalau salah pun, kau juga yang tanggung akibatnya.

Aku tak berkenan atau boleh dikira benci dengan lelaki yang diri sendiri terkontang kanting ada hati nak berbini. lepas tu duit habis untuk beli benda2 merepek haram jaddah, macam henpon mahal, gadget2, DSLR kamera haramjaddah bangsat siyall. Lepas tu bukan nya ingat nak kasi mak bapak duit. Worse, dah lah tak sedar diri nak bantu mak bapak, lepas tu tinggal pun merempat di rumah mak bapak. Tak cukup dengan itu, makan duit bini pulak.

Duit lelaki ni pula habis dengan benda merepek haram jaddah siyall bangsat. Makhluk siyall macam ni memang keparat bangsat siyall haram jaddah, patut di kastrasi supaya tak mencemar populasi dengan gen pemalas otak simpan di buku lali. Dah berbini tapi finance management macam siyall, uruskan kewangan sendiri macam kan dia tu lalat bukan manusia. Hidup tak ada tanggungjawab.

Aku salahkan wanita lah juga serba sedikit, panik sangat nak berlaki, takut sangat kalau tak berlaki, walaupun sudahnya kau dilayan macam kan lembu oleh laki kau yang siyall tu, tetap kau panggil sayang juga, tetap kau sayang juga.

Kau kira lah sendiri berapa banyak yang kau save sebelum dan selepas kau berlaki, keselesaan hidup kau. If your life is financially better and happier after nabbed a man, than syukur lah. Tapi kalau lepas berlaki duit dapur pun kau yang bayarkan dulu, duit anak2 pun pakai duit kau. Lepas tu berani laki tersiyall kau tu layan kau macam lembu bukan bini. Better kau kompol duit, and hire the best lawyer in town, strip down your douchebag husband, kikis sampai kulit skortum dia tersiat.

Wanita ni insan yang lemah. Betul.

Tapi jangan lah jadi bodoh.

Wanita, tolong lah. help yourself, not worth it lah semata2 kau nak berlaki, kau izinkan diri kau diperlaku sesuka hati oleh laki sendiri. Kes macam ni aku dah tengok banyak sangat. Laki yang siyall yang perasan diri dia besar sangat semata2 dia ada 2 skortum tu tapi layan bini macam lembu patut di kastrasi sahaja. Biar jadi docile macam sida sida istana zaman dinasti han di china dulu.

nanti-nanti lah aku maki lagi wanita yang sangat bangga berlaki walaupun laki douchebag gila babi.

till then, being single is not that bad.

Wednesday, April 28, 2010

an update

I attended a wedding last weekend. I left before it was over.

Wedding is a perfect torturing chamber. Kecoh makciks, screaming kids, crowded place, hot and blazing temperature, dslr faggots, cam-whores, misogynist pakciks, etc etc etc, name it, wedding got it all.

dslr faggots, oh.. I fucking hate these creatures.

other than that there is no serious development. I have a party invitation by friend. I am not sure whether I can attend it or not. I like dinner party. Just I dont feel like going to any party right now. Plus I have to drive alone if I want to attend it.

Just now i recieved an sms, informing me I have to attend a meeting tomorrow.

ahh... shit things never have right time to be happened.

Friday, April 23, 2010

Back To Old Country

I am going to Brunei. Just a short trip, for a weekend. To attend a wedding. Still, I hate wedding.

Thursday, April 22, 2010

I got a (bad) feeling

Something really wired had happened on last tuesday's night. Aku macam biasa main internet. Masa tu dah pukul 1-2 pagi. Aku belum sembahyang isya lagi. So, aku pergi ambil wuduk. All of sudden masa ambil wuduk, badan aku sejuk seram semacam, like very shivering, takut gila2, sampai aku panik. I was very very afraid. And that night for the first time, I was hoping I have someone to sleep with me. I always prefer to sleep alone. But, well... I was scared like hell.

So I called my sister, but she was sleeping (obviously at 2 am). I was panic, sebab tanpa sebab musabab, badan aku sejuk menggigil, and my heart was pumping like super engine. I was very scared. So, I called my brother, nasib baik he was near by, so I asked him to wait for me, I wanted to go back to Putatan, that very night. At 2 am.

Earlier that day, I went out with few friends for dinner. Nothing really special, just an ordinary dinner. My day was pretty much ordinary, I went to lab, managed to settle load of works. Very much normal. But I had very bad feeling earlier this week. I cant explain how or why, but it was a bad bad feeling. Very bad. Sebab tu tiada mood sangat shopping plus, according to pesan orang2 tua, jangan gembira berlebihan nanti menangis. Maka aku berjimba ala kadar saja lah. Lagipun memang bad feeling sejak 2-3 hari lagi.

So I went back to Putatan around 2.30. Escorted by my brother. On wenesday's noon, I went back to ums to get some stuff and meet friends.

Bad feeling makes me feel afraid rather than bad. After series of death (family of friends, and artist) recently, I take bad feeling seriously. I drove back to kampung at 3.30++ on wenesday. I was sleepy, alone in the car, and the radio didnt really work. Alhamdulliah, arrived safely at home after 1 hour or so driving. Soon after I reached the main gate, there was an obituary announcement from our near by surau, I dont know who was the deceased. But a death. Again.

Daripada-Nya kita datang dan kepada-Nya kita akan kembali.

Death is a normal event. And it is normal to afraid of it. I am. I admit, I have trouble in handling death.

Al-Fatihah kepada yang telah pergi.

p/s: selepas kematian Achik Spin, aku selalu teringat lagu bola-bola api. Takziah kepada keluarga arwah.



Monday, April 19, 2010

Entry Panjang Yang Amat.

BROKEBACK MANCHESTER?
It's Bromance!.

Mula2 sekali ni nak cerita pasal bola. Aku dah lama tak layan bola. Malas atau sudah tidak minat seperti dulu. Cuma update cerita2 bola melalui status Fb penonton/peminat bola atau sekali2 tengok buletin sukan di TV3 atau baca sokernet. Aku suka baca Sokernet sebab ulasan santai, ditambah pula aktiviti bakar membakar antara satu sama lain. Boleh tahan lah Sokernet ni.

Dulu aku peminat Man. United. Game tengok, berita update, bla bla... WaGs pun aku ambil peduli (biasalah perempuan kan.. haha). Kalau negara op koz England. Dan pemain pilihan, op koz David Beckham. Sekarang tidak lagi. Aku dah tak kisah lah, Man U menang premiership ke, Chelsea menang di Anfield ke, Liverpool tukar pengurus, atau Arsenal kena belasah Chelsea. Biar lah mereka. Kalau tahun ni Man U kalah preimiership, tahun depan kan ada lagi musim baru, apa kisah. Same ol' shit tiap2 tahun.

Yang kayanya pemain dan pengurus kelab. Yang gemoknya dan semakin semputnya korang yang asyik tengok bola di Tv tapi malas nak bersenam main bola.

Ok, berbalik kepada gambar di atas, Neville mencium Scholes atas jaringan kemenangan kepada Man City (the blue half of Manchester) dalam masa tambahan 3 minit. Macam biasa Man U memang selalu skor masa injury ni. Nampak very the homo bukan? Tapi Neville dan Scholes ni sebatch lah lebih kurang, sama2 Man U, sama2 England. dah berapa World Cup dan Euro mereka sepasukan? banyak kali kan.. (aku tak ingat sebenarnya). To me it was a bromance kiss.. brotherly kiss. Of course it looks very homo. Anyway, ini akan dijadikan modal penyokong rival untuk menganjing penyokong Man U.

Gadoh lah korang... Gadoh sampai kenyang.

Aku sekarang di main campus semula, setelah 2-3 minggu berkampung di kampung halaman. Sebenarnya perasaan aku tak berapa bagus semalam dan 2-3 hari ini. Entah lah, after series of death yang melibatkan keluarga kepada kawan-kawan dan artis. Bagi aku, kematian ini sebagai ingatan berterusan kepada kita semua bahawa mati itu pasti. Seram aku. kau tak seram?. bukan apa... macam banyak jak dosa2 aku ni.

Mungkin minggu ini aku driving balik kampung sorang diri. Aisey man, malasnya (dan takutnya). Aku tak pernah driving sorang diri jauh2 ni. Tapi dalam minggu lepas aku dah training bawa kereta jauh (ditemani mama and anak buah, sambil di eskot boss besar guna kereta lain).

Aku agak sibuk juga (mengikut perancangan) pada minggu ini.

Isnin- buat kerja pro bono (baca: kuli batak) di lab. CHECKED.
Selasa- Pergi Ranau. Tiba2 ada peluang ke Ranau. tengok lah kalau aku awal bangun.
- pos kan borang UKM, atau segala haram borang yang perlu di poskan.
Rabu- Sambung buat kerja amal jariah al mizerebel tu lagi/tengok wayang.
Khamis- Balik Kampung/Tengok Wayang dulu, lepas tu balik kampung.
Jumaat-Di kampung halaman, sambung renovate/decorate bilik sendiri.
Sabtu- ke Brunei
Ahad- Balik dari Brunei.

Aku rasa macam nak kensel saja trip percuma ke Ranau tu. sebab aku nak perabis buat kerja kuli batak harammjaddah tu cepat2. Tadi aku pulun dalam 2-3 jam buat benda alah tu. Banyak juga siap dalam masa 2-3 jam tu. Dengan syarat aku tak on internet. Kompite pun aku tinggal kan di bilik. Aku buat kerja guna kompite lab. Lagipun ada kes kecurian harta benda sekarang ni. Ntah tak tahu lah aku. Aku tak update sangat cerita dan gossip jabatan sekarang, sebab aku dah berangkut balik kampung.

Kalau aku boleh pulun siap kan kerja (atau buat sebanyak yang terdaya) esok, maka hari rabu boleh lah aku bersenang lenang tengok wayang. Aku memang nak catch up nengok wayang Shutter Island itu. Walaupun Scorsese dan Di Caprio bergabung tenaga dalam wayang tu, aku tak kasi harapan tinggi lah.

Balik Kampung, boss besar a.k.a pihak penjamin telah menyuruh aku mengemas barang segala mak nenek yang masih tertinggal di bilik ku ini. Tapi aku nak relex... pening aku tengok barang2 banyak sangat ni hokeh...

Kalau ada duit lebih minggu ini, aku nak beli juga keyboard murahan tu, aku nak main lagu Halo Beyonce (tu diaa.... cita2 tinggi, key tak tahu sepatah haram terus langkah bendul nak main lagu Beyonce). Dengan bantuan kad member kakak ipar, dapat lah potongan harga yang mengiurkan. Keyboard murah2 dah lah, nak beli YAMAHA, aduii Mahal!. Aku ni jenis yang cepat bosan dalam berhobi, kejap jak, padam lah api2 cinta. (and that's also why aku ni jenis yang tak ngam berelationship). So beli lah yang murahan sahaja.

And memandangkan dah terlanjur bernafsu nak beli itu dan ini, kita up lagi nafsu pembelian dengan kemahuan untuk membeli basikal. Bukan fix gear, tapi yang murah2 basikal budak sekolah, cukup. Untuk aktiviti riadah di kampung. Tool yang ku kira berguna dalam prevention of zombization.

Kenapa ke Brunei? ada wedding. I hate wedding, still. Tapi aku saja nak berjalan2, terperap jak di kk-putatan-pimping, bosan lah. lagipun muka surat pasport banyak lagi tu, sayang kalau tidak digunakan. haha. Tengok lah macam mana ya... entah2 minggu ni aku sekadar melakukan aktiviti rutin, iaitu tengok tv dan internet.

Tadi pergi makan mcD. setelah beberapa minggu suci dari burger berperisa yahudi, tadi aku pergi lah makan. Kebetulan tadi aku tak makan lunch, sebab, well kereta buat hal.. (hal kecil, boss besar aku yang jarang jarang senyum tu pun boleh tersenyum akibat dari kelakuan aku yang gabra tak bertempat. wei.. serius, bapak aku jarang senyum, gambar dia mostly ekspresi muka jeneral perang, Ho Chi Minh pun lagi banyak senyum banding dia dalam gambar). So untuk menjimatkan masa, tadi aku tak makan, straight ke lab jadi kuli batak. Aku seksa diri sendiri kerana nak mengkulibatakkan diri sendiri (sudah nasib ku).

oh ya, tadi masa di McD jumpa orang kampung aku, ex skoolmet juga sebenarnya. 3 boys. Ejoy, Bobeck, dan Norman (kot?). Norman tu aku tak kenal sangat, bukan batch aku. Ejoy dan Bobeck tu memang kenal sejak tadika. huhu... ok lah bertegur sapa kan, siap mereka ajak aku duduk sebelah mereka. So dinner aku malam ni tak lah dinner seorang bujang yang makan sorang2 di McD. Mula2 aku memang dah perasan mereka, Ejoy panggil2 tapi.. aku boo layan kejap sebab aku nak order McD dulu, (sorry dude, I lapar). Lepas dah siap order, pastu join lah mereka. Ok lah.. lama tak jumpa sebenarnya. haha.

All in all, agak aktif juga aku hari ini dan berhasil. Kerja pun jalan, isi borang pun dah siap. Tinggal nak pos saja esok. hadiah pun dah bungkus (I had great feeling when I wrapped the present, lama dah tak kasi hadiah kat orang ni). Kira ok lah.. sebab biasanya aku tidur jak sepanhang hari.

Bad Bad Bad

I missed everything nice. Every fucking thing. And now my right eye is tweaking. ahhhhhhh....

Sunday, April 18, 2010

Things from Internet.

A guy wrote, "Kadang-kadang untuk mendapatkan apa yang kita cari, kita harus berhenti mencarinya".

Well, he is right, at least sometimes.

And, I found Einstein's quote about gravity.

goes more or less like, "The gravity force and falling in love are not related".

Just in case you don't know, In Malaysia, oral sex is illegal. Go google the Penal Code, I am too lazy to elaborate. I found out about this during the early turmoil of The Most Famous Sodomy Case vol. 2 (2? or more than 1 years?? ago). And someone who really loves Thailand just found out about this err... few weeks ago.

So, there is always Thailand for those who enjoy Thailand.

If you are not a lawyer, be careful when you are quoting the Penal Code, because Singapore has similar law. But of course different.

p/s: I dont know the one who loves Thailand personally.. hahahahahahaha. Yes, trust me. hahahahaha

senarai kepenatan

mula2 mau tulis dalam bahasa Brunei (baca: Berunai) Pimping 100%. Tapi.. bah baca jak lah dulu.

1. Aku ulang alik Putatan, bukan hari-hari, adalah 2-3 kali (nda ingat sudah). The worst part aku jadi driver. Aku nda suka driving, sakit kaki ku dan memenatkan. Kalau jadi penumpang, dari Tawau sampai ke Kuching guna jalan darat pun aku nda kisah.

2. Kelam kabut menyusun bilik. Naindah bertimbunan, nda tahu mana mau taruh. But managed to make my room looks better. Less Romper Stomper. Aku rasa mau masuk 2 minggu sudah aku memanyap2 bilik ni. Mula2 revamp lemari baju. Baju2 lama, nda muat sudah, dan nda mau pakai sudah di masukkan dalam beg besar lari dari rumah.

3. Kertas-kertasan segala barang berunsur kertas berkaitan pelajaran dan akademik masih lagi di longgok saja dalam basket, dalam beg-beg hitam. And I bought another plastic box to dump
them into it.

4. DVD Public Enemy nda kedapatan di mana mengampaikan.

5. Aku nda betidur last night semata2 nda mau lambat bangun. Sebab mau pigi ke Imigresen. Pergh.. sampai sana ada budak lagi menjerit. Sudah lah aku hang (the morning after effect). I had a very very long exhausting sleepless night, and this toddler was screaming while I was waiting for turn. pergh.. aku maki live and unplug depan2 tu juga.. (op koz volume suara sangat slow). Parents next time, bawa ibu jari budak tu jak. Budak kalau pagi2 kau bawa beratur di pejabat kerajaan memang meragam. Jangan kan budak, aku yang tua ni pun on mode "mahu bunuh orang".

And I was the driver, untuk pagi, balik adik aku yang bawa. Dan dia bawa macam haram.. benci aku. Memandangkan aku malas drive, suruh dia jak yang bawa, walaupun aku memaki bangsat haram jaddah sepanjang jalan. Aku nda biasa bawa kereta besar. Aku sudah lah hang, pening2 lalat, lepas tu driving lagi kereta aku nda biasa bawa. Lepas tu buat urusan formal lagi di pejabat kerajaan, mana nda moody. Drive kancil 120km/hr, drive 4wd 80km/hr jak.

Tapi, urusan di imigresen tu kira bagus lah. Tahniah kerajaan. Bukan selalu orang puji kaunter kerajaan ok. urusan siap dalam masa about 2 jam, start dari kau sampai di car park. Lagi pun mereka buka kaunter hari sabtu. Kira ok lah kan. About 10 am aku rasa people start swarmed the office.. kalau buka 7 hari seminggu 8 jam sehari pun kaunter imigresen memang macam tu, penuh jak.

6. start balik mendonlod segala borang. Yes, I need a job.

7. Rumah Putatan in construction, so habuk uinah... bukan lagi.. ni habuk simen ni. Adui, aku yang nda pandai pegang penyapu ni pun, terus2 pandai mengemop lantai. Sebab tu aku nda berapa suka di Putatan, plus, aku selalunya nda berapa tidur sana.. I mean... sleepless. nda tau kenapa.

8. I am craving for burger, lama sudah nda makan burger McD. Tapi dapat mengekang nafsu makan dari makan melampau2... kira ok lah. Tapi aku main kompite nda ingat masa pula.

9. Aku nda tahu mau pigi KL, Brunei atau buat De Tour ke Sandakan... etc.. nda tau.. sebab aku penat sekarang, dan tarikh viva... hoi UMS, Razman pun sudah tanya aku bila viva. adui...

10. Esok aku balik Putatan.

Takziah

Takziah kepada Norjizam a.k.a Mek Jie dan keluarga besar beliau, atas pemergian orang yang disayangi. Semoga diberikan kekuatan untuk menghadapi ujian ini.

Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang soleh.

Al-Fatihah.

Thursday, April 15, 2010

Rebiu Wayang: The Hurt Locker lwn Disrict 9

Awas: Entry Panjang!

The Hurt Locker. Fuhh... setelah berminggu aku mencari, baru dapat aku tengok movie ini. Movie ini sudah menang Academy Award untuk filem terbaik.
Berlatar belakangkan perang di Iraq, The Hurt Locker menceritakan kisah skuad pemusnah bom (op koz tentera amerika). Sebenarnya dari segi cerita tak lah jauh beza sangat dengan filem perang yang lain.. all about american heroes in foreign soil. Tapi dari segi karekter mungkin ada banyak beza. Frankly, aku punya standard untuk filem perang ialah Saving Private Ryan. Jika dibandingkan Saving Private Ryan dan The Hurt Locker, aku lebih suka Saving Private Ryan. Mungkin The Hurt Locker menggarap cerita atau menceritakan sesuatu yang berbeza dari Saving Private Ryan. But in comparison, I choose the latter.

berbalik kepada The Hurt Locker. well... kalau nak pilih karekter yang aku paling berkenan would be watak Sanborn. Kalau ikutkan memanglah watak si James William lebih menonjol, lebih heavy, lebih pekat. Tapi he is fucking annoying. mungkin that's the character all about kot.. menjengkelkan. reckless bak kata Sanborn. masa babak mula2 kan ada conversation pasal rumput between Sanborn and Owen Eldrigde.. ha itu aku rasa conversation yang relex.. masa perang ni kan.. in that situation.. aku rasa ngam lah kalau Eldridge terpikir Baghdad needs more grass.

Scene yang paling aku suka ialah masa skuad Sanborn terjumpa dengan askar kontrak (Ralph Fiennes)yang kerosakkan tayar dan tiba2 kena ambush. pergh.. masa tu.. si askar kontrak ni punyalah ceria bangat sebab dah dapat bounty. Aku rasa askar kontrak tu underestimate keupayaan askar lawan (pejuang iraq or pengganas bagi orang amerika).. in war, you underestimate the foe's bullet, the bullet will be put into your head or chest. masa dalam kelam kabut kena ambush tu, apa lagi.. cuak katak lah masing2 kan. mereka tak nampak musuh, tapi musuh nampak mereka. mereka main tembak buta tuli menghabiskan peluru. Oleh kerana sniper kontrak dah kena tembak dengan sniper lawan, Sanborn took over the big gun (aku tak tahu nama dia, tapi peluru besar gila 50 cal.), dia punya partner of course si James itu. Si Eldrige adalah sangat panic nak mampos... memang situasi boleh memamposkan pun. masa dah lama meniarap (sniper kan).. peluru abis, si James minta dengan si Eldridge, tapi budak tu panik. Masa ni, nampak lah James took care Eldridge, "spit and rub". "use your camel, spit and rub, alright.." si Eldridge dah panik katak time tu. Masa scene minum tu, aku ingat James nak minum jus, rupanya dia kasi Sanborn yang minum.

Scene kesian masa James jumpa mayat budak Beckham tu. Scene ini kesian tapi aku tak suka. Macam satu propaganda nak tunjukkan betapa baik dan compassionate askar amerika dengan penduduk iraq. James, bungkus mayat budak tu elok2.. lepas tu letak dalam trak sebab bangunan tempat mayat dijumpai tu akan diletupkan. Hakikatnya, American soldiers put bullet into innocents' heads. yes, even children. bullshit bangsat... walaupun mungkin betul lah ada askar yang berhati mulia. tapi bagi aku scene ini propaganda.

Scene kesian lagi, masa tengah skuad pemusnah bom jumpa mayat budak Beckham dan tengah konon2 nak cari bom, Si Kolonel Cambridge mendedahkan diri sendiri kepada bahaya. Dia ni psychiatrist, tapi hari tu dah ajal dia, dia pergi pula ikut meronda. Kalau ikutkan dia ni concern yang amat kepada Eldridge, sebab Eldridge seolah2 menyalahkan diri atas kematian Thompson. (ya.. kalau dia burned down the guy with handphone tak lah bom tu meletup, dan Thompson sempat lari). Dah siap2 nak packing pulang... Kababommm.. meletup bom and Cambridge was on the very top of it. Eldridge in denial... menangis2, kata Cambridge is still there.. sedangkan dia jumpa helmet Cambdrige. dah kompom2 kalau helmet tercampak.. kepala mesti putus.. tak pun berkecai.

Scene dah dekat2 nak habis, seorang iraq datang kepada tentera amerika dengan badan diikat dengan bom. with timer. dengan masalah bahasa, masa pun singkat. James cuba juga nak tolong, tapi masa terlampau singkat, orang tu dah menangis2 dah mengucap2... minta tolong supaya bom tu dimatikan. Sanborn dah tarik2 James, sebab the man is a dead meat. tak dapat di tolong. James cuba juga, dia sempat buka satu pad lock sahaja, lepas tu around the last 30 seconds, dia minta maaf dengan iraq tu, sebab tak dapat tolong. Iraq tu mengucap.. kababom... well ini lagi satu scene propaganda, aku rasa kalau kanak2 pun askar emerika sanggup tembak, ini kan pula lelaki strapped dengan bom. lagi lah kukuh alasan mereka untuk menembak.

Mula2 movie ada quote, War is drug. So ending movie ni.. kira2 macam mewajarkan quote itu, apabila setelah setel tugas di Iraq dan balik ke pangkuan keluarga, Si James masih terpikir2 pasal perang segala. Masa dia berbual2 dengan anak dia (anak kecik lagi lah..).. dia cakap "bila dah dewasa ni, mungkin kita hanya akan ada satu perkara yang kita betul2 suka".. and si James kembali ke medan perang untuk mendetonate bom dan hal2 bom.. buat kerja dia. Sebab dia suka bom.

Kalau korang perasan dalam movie ini ada proton wira berwarna merah. Tak ada lah glorifykan sangat kehadiran proton tu, cuma props semata2. Mungkin Katherin Bigelow boleh dipertimbangkan gelaran Datuk kerana memperkenalkan kereta proton wira dalam filem beliau. Terbukti Proton Wira kalis perang.

Gred: A-

District 9, ini pun quite sometime juga aku menunggu nak tengok. Aku tengok versi sedut haha. Aku mula2 skeptikal juga movie2 alien ini. Tapi ternyata District 9 bukan seperti filem alien yang pernah anda tengok. Eceh.. puji lebih ni sebab aku suka sangat2..

Ini adalah adaptasi buku. Dan tercalon dalam Academy Award, tapi kalah kepada... well you know.

Kisahnya di Johnnesberg atau Joberg ada sebuah kapal angkasa terapung. Dan manusia telah berjaya menangkap berjuta2 alien dalam kapal tu maka mereka diletakkan dalam sebuah penempatan atau ghetto versi alien yang dinamakan District 9. Kem ini dibawah selian MNU. memandangkan atas desakkan manusia/public, kem ini mesti dipindahkan. Pegawai MNU yang ditugaskan untuk menguruskan perpindahan ini ialah Wikus.

si Wikus ini ialah kind harted, dia sayangkan bininya. dan bersopan santun dengan alien. dia faham bahasa alien kot?. kebetulan boss dia ialah bapak mertua nya. Masa dia di ghetto tu, dia pergi ketuk2 pondok2 alien tersebut dan memberitahu pasal notis pindah. Kebetulan ada seorang alien yang genius, sedang membuat satu silinder yang berisi bahan bakar untuk kapal mereka, supaya alien tersebut boleh kembali ke kapal induk dan seterusnya ke planet mereka.

Wikus, terjumpa silinder itu, lalu terpercik cecair hitam ke mukanya. Mula2 tak ada apa2. Kemudian cuma muntah2 (yang ekstrem berciciran muntah si Wikus). Wikus, cedera di tangan kiri akibat dari di kasari oleh alien (alien berkenaan sudah dibunuh on the spot oleh tentera MNU). Wikus tak ada hal.. dan kecederaan tangan pun sudah dirawat di tempat kejadian. tapi masa makan hidung Wikus ada cecair hitam dia lap2, walaupun kawan dia rasa pelik gila. Balik ke opis, kuku dia tanggal, horror kalau kuku tertanggal macam tu. Wikus dah sedar something is wrong. Masa balik ke rumah, bini dia pula buat surprise bday party.. masa ini lah Wikus tumbang dan pengsan di atas kek, lalu bininya bawa ke hospital. Masa di hospital bila dokter buka balutan tangan Wikus, rupanya dah bertukar jadi cakar alien dah tangan Wikus. apa lagi.. panik like hell lah kan. Wikus dibungkus dalam plastik bag, dan dihantar ke lab MNU. That was the very last time his wife saw him.

Wikus mula2 nak kena jadikan tikus makmal, tapi dia escape dan well.. lari ke District 9. Di sana dia jumpa balik dengan si alien genius, sekarang nama alien genius tu Christopher, dan ada anak. Christopher tanya kat Wikus mana tu silinder, tapi Wikus kata silinder tu dah kat simpanan MNU, si Christopher kata keadaan Wikus boleh diubati, tapi mesin itu ada di kapal induk. so by hook or crook kena ambil silinder alien di MNU.

Wikus dan Christopher berjaya ambil silinder tu dan kembali ke District 9. Dan mula lah scene tembak menembak, badan hancur berkecai kena laser alien, langgar melanggar, pendek kata scene combat. Akhirnya Christopher berjaya kembali ke kapal induk bersama anaknya. Tapi si Wikus tertinggal kerana dalam kombat kombat tadi tu.. teruk si Wikus kena attack, walaupun dia pakai robot alien. Christopher janji dengan Wikus akan kembali kepadanya.. walaupun dia reluctant nak tinggalkan Wikus.

Wikus akhirnya complete his transformation sebagai alien. Alien2 di Distrit 9 dipindahkan ke District 10. more or less a concentration camp for alien. MNU, kawan dia, bini dia masih tak jumpa dia. mereka tak tahu Wikus sudah 100% seekor non human dan spekulate nasib si Wikus. Tak pasti apa jadi kat dia tapi Bini Wikus pernah dapat bunga ros dari tin from anonymous. Diakhir scene ada seekor alien sedang buat bunga ros dari tin/besi buruk.

Aku berharap sangat filem ini ada sequel, walaupun kalau buat sequel mesti buruk gila. Tapi.. aku suka filem ni. unexpected sungguh jalan ceritanya, watak utama pun bukan lah Brad Pitt, dan bukan lah saintis yang sungguh pandai, atau askar yang sangat kuat. problemnya satu sahaja, aksen english mereka aku tak berapa go.. aksen Afrika Selatan kot?

Gred: A.

Kesimpulannya: aku lebih suka cerita District 9 banding The Hurt Locker.

Penjarahan Bilik.

I am at home. My room was a ship wreck. Now I have cleaned it, well few things are still scattered on the floor and on the bed, but it is better than before. My bed is much better, I have put the sheet on. For two or three nights I slept on sheetless bed. Yes, I am lazy. I have no problem sleep on sheetless bed. If I need to sleep, I sleep anyway.

Even my messy brother said, my room was soooo Romper Stomper. Yes, it was. Except I dont paint a Swastika logo on my wall. I have lots of stuff. From yesteryears, this year, last month, this month. I am good in collecting, I guess. In this case, collecting memory (or rubbish). Well, I am a female, so every stuff has its own sentimental value. Sentimental value my ass. I have been living like a nomad for 2 years or so. So tiring, exhausting. And my stuffs are scattered. I try to put them in separate without label boxes and baskets. I know, I will have trouble to find them in future.

So I have thrown some rubbish. But still keep some. My old clothes are also well packed in a newly bought bag. It is a big bag. Those old clothes are very old, very very old, like from 1997 old. I was 12 in 1997 and my waist was less than 27. My wardrobe is full. Full with clothes, stuffs, bags, etc etc. You can even find a big Rambo's knife in it. Full. I just dump things I dont know where to put into a basket. Lumping my dissertation materials into a woven box. All important things in one box, and not so important things in the other.

I plan to throw out the desk. I dont know how the desk ended up in my room. The desk should be used as fire wood. Buat menyemak jak. I will put a smaller desk to replace the current desk.

The good thing with digging up the piles is, like, I have found my err... 4 or may be 5 years old brand new usb hub. Yes, I bought it many many years ago, but I forgot where I put it. Now I found it, hidden in a very old sling bag. I rarely used it. May be, few times. It is still new. I like it. I have another usb hub. Now, I have two usb hubs. Found some letters, official letters from my sponsor. Some old but still good stationeries. I like stationery so I spent quite some fortune on it. And of course I also found some shits too. I have plenty of not so wise purchase. Plenty.

Other than cleaning up my room, and throwing out rubbish from past, revamping my wardrobe. I have nothing much to do. I havent read my volume yet. May be later. I need them to tell me the exact date for my viva voce. So nothing much can I do before I know the date. I am waiting.

P/s: I received an email that I hate to read. I dont want to know the content, but I read it anyway. Soon I know I have to back to the depression chamber.


Monday, April 12, 2010

Kewarganegaraan.

Beberapa minggu lalu aku baca satu artikel ditulis oleh seorang wanita Malaysia berkaitan masalah kewarganegaraan anak wanita malaysia yang berbapakan rakyat asing yang dilahirkan di luar negara (overseas born child of malaysian woman, fathered by non malaysian) eh korang faham kan? ok.. click here for the rest of the article.

memandangkan aku tak bekerja, dan buat2 sibuk mengemas bilik aku yang memang bersepah, so messed up, looks like motley's crue just had an orgy party in it with their groupies. Sambil2 belek2 sini sana... aku terjumpa buku undang-undang Malaysia berwarna biru dalam Bahasa Melayu (bukan dalam bilik aku, dalam almari buku). Bosan buku tu, aku baca pun imbas lalu sahaja, pasal sejarah undang-undang Malaysia sejak kesultanan Melayu Melaka. Dan aku terpandang bab undang-undang berkaitan "Kewarganegaraan". Memandangkan artikel yang aku baca sebelum ini berkaitan dengan hal ehwal kewarganegaraan, maka aku lebih faham masalah yang diutarakan oleh penulis. And I have been thinking about it too. Berbelit juga aku nak paham apa benda yang di tulis dalam buku undang-undang tu, al maklomlah driver karat.

Personally I think our law on citizenship is weighing too much on patriarch. Anyway this could be connected back to the era of Adat Temenggung. Only Negeri Sembilan is practicing Adat Pepatih. I am sure most of you have learned these two laws in your history classes.

Dan baru kejap tadi aku belek2 celah bedah internet aku jumpa ini. And I welcome it with err.. relief. Bukan lah aku nak beranak anytime soon. Cuma bagi aku, itu lah, sepatutnya the law treats man and woman equally. Walaupun dasar sekarang masih lagi sukar, sebab kena daftar sendiri di Jabatan Pendaftaran Malaysia, di Malaysia, at least.. ada lah terbuka sikit pintu kemudahan untuk wanita Malaysia yang anaknya berbapakan rakyat asing, beranak di luar negara dan inginkan anaknya berwarganegarakan Malaysia.

Cukup2 lah diskriminasi jantina di sana sini. Cukup2 lah kehidupan yang misogynist ini, (ek eleh... aku pula yang emo..). Well, I come from very paternal oriented society and my father is a very traditional conservative (minus religious) Bruneis man, so aku tahu lah gender discrimination on the domestic level. Because I am in it. ok dah dah.. ini bukan pasal aku ini pasal undang2.

Prior this, kalau lelaki Malaysia beristerikan perempuan asing, dan menetap di England (contoh), lantas bini orang putihnya beranak di England, si Lelaki Malaysia (bapa) boleh apply citizenship untuk anak dia di Konsulat/Kedutaan. Kalau wanita Malaysia bersuamikan lelaki asing dan menetap di England (contoh), lantas wanita Malaysia (ibu) itu nak unborn child itu berIC kan IC Malaysia, dia kena naik kapal, balik ke Malaysia dan beranak di Malaysia, korang ingat senang ke nak naik kapal berbelas jam balik ke Malaysia tengah mengandung? Sekarang harap2 keadaan lebih baik dan layanan yang lebih baik kepada wanita yang anaknya hendak diwarganegarakan sebagai rakyat malaysia tapi anak itu dilahirkan di luar negara dan berbapakan rakyat asing.

Nampak tak diskriminasi jantina yang aku maksudkan? dah lah akak tu mengandung, kau suruh lagi dia naik long hour flight, kalau 13 jam tu terus sampai Malaysia ok lagi, kalau siap delay flight di Dubai ke Bombay ke...lepas tu terberanak di Bangkok.. hah.. sia-sia beli tiket kapal. Sebab tetap terberanak di luar negara juga. Logik lah sikit pak menteri oii... tu belum masuk risiko bleeding ke komplikasi semasa mengandung ke..

Kepada YBs (the lawmakers), ini lah yang anda perlu perjuangkan kesejahteraan rakyat. Mempermudahkan hidup rakyat, bukan nya sibuk bertwitter, berfacebook, berblog siang malam, well.. kami tahu sebagai YB memang banyak update nak dikongsi, jemputan majlis itu dan ini, maki hamun sesama YB. Tapi dalam pada YBs bermaki hamun dalam twitter tu, err buat lah kerja sebenar ya. Kalau jadi YB asyik picit2 butang blackberry atau tenyeh touchscreen iphone, well.. aku pun boleh kot.

Sunday, April 11, 2010

Married People and Me.

I facebook a lot. Well people do declare their marital/relationship status in facebook because they need recognition from emmm others facebook users (?). Anyway, my guy friends, well.. so do my girl friends often get jealous with our married friends. And they too want to get married so they can change their relationship status to married or just be married.

Ok fuck.

I dont know what married is. It is a relationship, obviously. But I dont know the essence or the what, why, how. Fuck it I dont want to know. What I know is, some married people are living in denial. The fact that their marriage is not so rosy at all, but they want it to appear so sweet and flowery and whatever shit that makes the relationship is worth to envy for by others.

Little did they know that, they are so fucked up, but afraid to make a u-turn because of kids, afraid of being alone, they are old, or the social stigma or whatever. Which is good if they put the kids' interest on the top. They compromised with their own shitty live and relationship. Well some guys may abuse the middle age crisis thingy and start looking for a fresh err.. woman (I want to use obscene word, but... well I am good, so I cant).

Well, Sex and Money are not problem in marriage until there is problem with sex or money or both. Get it? No? I dont care.

I talk about sex occasionally. No, not sex talk. Sometimes, somewhere, the sex topic slipped into the ordinary conversation (read: online chat). So there it goes. Whenever sex topic is discussed, few times people/friends suggest me to get married. Their reason is I must get married or "kau sudah wajib kahwin". I wonder why they give me such suggestion but that's what I got for quite few times from few people. I just dont get these people's logic. How they passed their judgment on who is wajib to kahwin or who is harus to kahwin or who is haram or who is sunat to kahwin? well I dont know about that either. So you fucking judgmental married oriented people, what is your yardstick to judge who is ready to get married and who isnt? How you determined it?

I dont know, may be just because I talk about sex, then to them I must get married? Damn!. Roaches have sex too. And we are human, sex is in us, with us. Marriage is more than just a sex you fucking dumbass!. Owh then what? refer to ustaz or ustazah and ask them to teach you the most proper way to screwed up? when and where? Thursday night (malam jumaat)? what? is it improper for the married couple to have sex on monday morning? sunday afternoon? what?

Fuck you, nobody tells me when to get married. Yes. Dont. You. Ever. Tell. Me. When. To. Get Married. Because I will shove your nikah certificate up into your filthy fat ass. So you will have problem to present it in court just in case your marriage end up in the court battle.

Sometimes I do think I hate married people. Because they are parading their relationship in such disgusted manner. I am not a marriage nazi. I dont care if they are just married. But if they judge me because I am unmarried and tell me in front of my nose I shall get married because I talk about sex, well that's too much. Fuck them. Worse if they tell me to have kids. What the fuck?. You fuck, you breed, I dont care. What I ask is, do not let your crying, screaming, jumping, fucking annoying sprems and ovums final products come near me. Especially when I eat. Because I care of my food, so feed your offspring and let me eat in peace. And whether I want to have offspring or not that's my call, my business. Dont tell me when, dont tell me how. If I want for your opinion, I promise, I'll ask for one.

I am an ordinary person, the good one, I let you being married, and please let me being single. Because that's the way I like it. If anyone who has gut to tell me "You must get married", I will eat their children. See? I can be bad too. One wrong question asked, I am bad.

Well, to the singles out there, especially ladies... being single is not that bad.

To adding some flavours, to married people (especially women), below are guides/indications to know your marriage is not so rosy after all. Or in other words Fucked Up.

1. If your (your wife's) tudung nikah is more expensive than your mas kahwin, watch out. There are plenty brides out there who are willing to sell their future kids' future college's fund over err... not so important things on their wedding day.

2. All your husband want is a new sport ream set for his proton while you are pregnant with your first child and his salary is less than RM 3000 per month. Yes, your husband doesnt know how to prioritize. You married to an asshole, now he is fathered your unborn child. Congratulation, you are sooo fucked up, literally and figuratively whatever, accept that. Move fucking on.

3. You are married for 3 months and have to buy another new wardrobe for your shoes. Yes, you have 2 legs but have like 3489010 pairs of shoes.

4. Your husband wants a new, bigger, stupider spoiler for his 1989 honda accord while you are pregnant with your third child, and you havent set up college funds for your toddler and your 1 year old baby. you are renting a 3 rooms flat or squatting in your parents' house, because your saving are insufficient to buy a house. Yes, again, your husband is an asshole. Happy?

5. Your husband wants to buy a new nikon SLR camera set for (retarded) novice, because all of sudden he finds passion in photography. Or because his pot bellied equally retarded buddies urge him to buy one so they can have a very faggot weekend outing together. And yes, you bail out your kids diapers money for that month, because your kids' father is simply an asshole. And may be a faggot with slr camera around his neck.

6. Your salary is below RM 3000 per month. Your wife is asking for new tea sets that you promised her for your last year's anniversary. Your parents want you to buy them a new air conditioner. Your wife wants you buy the same air conditioner for her parents. Your first born will enroll into standard one next year and you still have not prepare a thing for him/her. Just in time, your car needs new set of tyre, and the gearbox needs to be overhauled, and the road tax and insurance will be expired soon. Welcome to a marriage.

Yes, all 6 are related to money. The rule is simple, If you are poor dont breed.

Takziah

Takziah kepada Ain dan keluarga atas kehilangan orang tersayang. Diharap mendapat kekuatan dalam menjalani ujian ini.

Semoga roh Arwah dicucuri rahmat.

Al-Fatihah.

Thursday, April 8, 2010

Clash of The Titans 2010 the review.

Clash of the Titans. Watch it if you like Transformers: Revenge of The Fallen.

Aku sangat berharap nak tengok Clash of the Titans (COTT) ni. Sebab aku telah kecewa yang amat sangat semasa filem Solomon Kane. Lagi pun aku suka Sam Worthington. I knew it's going to be a graphic fest.

Apa pun buat kesekian kalinya aku kecewa. Harapan terlampau tinggi kot. Aku rasa dalam akhir2 ini satu2nya wayang yang menjangkau lebih dari jangkaan ialah 17 Again. Avatar, emm.. ok lah mencapai standard, lagipun pendapat aku tentang Avatar mungkin bias. Sebab aku memang orang sains alam sekitar.

Kembali kepada COTT. Ini ialah filem remake, aku tak pernah tengok yang sebelum ini (macam biasa, kalau remake, aku tengok yang latest). Tapi jalan cerita damn predictable. Macam aku boleh teka seekor2 binatang yang keluar. Kecuali kala jengking di padang pasir tu. Masa scene di padang pasir lawan kala jengking tu aku couldnt help but to relate the scene with scene in Transformers yang ada juga fighting scene di padang pasir. US army vs decepticon.

Watak 2 orang hunters tu pula yang berperanan adding humor dalam wayang ini macam watak 2 ekor robot kembar dalam Revenge of The Fallen. Watak Perseus pula aku asyik teringat2 bahawa ini ialah watak Hercules, btw, Hercules too was a demigod.

Err.. apabila mereka marching ke Gunung Nom, terus2 aku teringat scene dalam 300, apabila Leonidas berjumpa The Oracle. And I must say, scene berjumpa dengan The Oracle dalam 300 lebih bagus dari scene The Oracle dalam COTT. Lagi satu scene Ferryman, semasa hendak pergi ke underworld, ini soooo Pirate of Caribbean.

scenes yang recylce begini lah buat aku menyampah, tiada kejutan langsung. Watak Hades tu pula Aku tak berkenan sangat dengan pelakon tu. Memang tak berkenan, sejak dia pegang watak Encik pembunuh bersiri dalam Red Dragon. Dia juga ada berlakon dalam Maid of Manhattan dan The Reader. And Zeus dalam baju perang berkilat2... apa hal nya pula.. Poseidon pun sama gak. Dan cerita ni tak stress pasal Dewa Dewi di Olympus, tapi lebih kepada cerita baik menentang kejahatan. Ini lah kot Titans nya. Jika Titansnya Hades vs. Zeus, patut kasi stir lah power2 Zeus segala. Tapi mungkin Zeus itu diwakili oleh anaknya iaitu si Perseus.

Watak Io aku suka. Cantik, just nice. Tapi tak lah top sangat. Cantik dah cukup character kurang. I mean kalau dia tumpu/polish etc.. watak ni boleh sesignificant watak isteri Leonidas dalam 300.

Watak yang aku paling suka would be si orang Denmark tu, ala yang berlakon jadi penjahat dalam Casino Royale, well.. personally I think, his eyes are too sepet to be a Greek. Well.. aku tak study lah apa benda mak nenek genealogy, ethnics, anthropology segala. Just he looks very scandinivian, nasib baik rambut dan jambang palsu. Kebetulan masa sebelum aku masuk panggung nak tengok COTT, aku merayau2 dalam kedai Speedy, dan terjumpa DVD wayang lakonan dia. Lupa dah tajuk wayang tu. Si Denmark ni kalau berlakon untuk scene perang zamam medieval, sesuai. Tapi untuk scene perang tamadun klasik, we need someone like Eric Bana.

yang bagusnya, kesemua kestria tu mati kecuali si Perseus. Scene lain, macam biasa dalam keadaan tertekan mesti ada Cult Leader, ala yang orang gila tiba2 nak korbankan si Andromeda. Awal2 lagi dah agak dah.. the very first scene dia muncul, aku dah agak ni mesti ada something ni. Sebab first scene tu dia dah ada dialog dah. Tahu dia extra, tapi dia ni extra berdialog. So korang kalau tengok filem, jika ada extra berdialog di awal filem/scene, bersedia lah untuk jumpa the extra again along the way. Yang tak predictable ialah ending cinta, aku ingat si Perseus dengan Andromeda (well the myth should be like that), tapi dengan Si Io pula. Io memang lebih cun dari Andromeda, cuma Io is dead, resurrected oleh Zeus. Anyway, Io said she was cursed with agelessness, err.. kalau perempuan ini lah mereka suka ni, awet muda katanya. well agelessness bukan lah awet muda, it is a curse indeed, banyak lah movie pasal ni. macam immortality lah juga.

Apa pun, kalau Solomon Kane dapat C (minus eh? lupa dah) yang ni aku kasi B-. Ok lah, aku pun nak pujuk hati sendiri ni, sebab sayang duit beli tiket wayang, wayang below expectation or expectation aku terlampau tinggi, biasa2 jak wayang ni. Aku tengok sorang2 sebab masa opis hour kan. quite ramai juga orang time tu, ada lah hampir separuh penuh panggung (hari rabu). Ada abang yang dekat dengan seat aku tu siap kata "eh dorang ni nda pergi kerja kah tengok wayang hari ni?" aku cakap dalam hati "ek eleh.. abis yang kau tu apa?" sama juga The pot says to the kettle; "you are black!". Tapi dalam hati lah. ndak larat aku mau bergadoh2 di panggung cukuplah di online jak.

nanti aku rebiu The Hurt Locker.

ralat: aku keliru dengan Ralph Fiennes dan Liam Nesson. Earlier I referred Ralph Fiennes played the Zeus character but actually it was Liam Nesson who played the role, Fiennes played the Hades character. And I was right when saying Fiennes was also appeared in The Reader and Red Dragon.

Mula2 aku ingat dalam The Schindler's List watak Oskar ialah lakonan Fiennes, but it was actually Nesson. Fiennes played the Nazi Amon Goeth in the movie. muka 2 orang ni hampir sama pada pandangan mata ku. lepas tu ada 2 movie pula yang mereka berlakon sama2 (COTT and The Schindler's List). Fiennes also acted in The Hurt Locker (movie yang kunun2 aku mau rebiu lepas ni..). Fiennes orang English, Nesson orang Northern Irish, tapi muka 2 orang ni macam German. Especially the former. (pada mata aku lah kononnya ok).


Monday, April 5, 2010

stripping the truth. all you get is a bitter taste.

I have been living in denial mode for err.. I dont know for how long. I submitted my final draft, but still lingering around the campus and using the lab work which I always please to avoid as my excuses. I have been avoiding people, and most of all; the reality. Until my sharply depleting bank account steered me back to the bitter truth.

I have sent job application today. Luckily, found a contact for another possible job application just now. I will find more contact. I am hunting for job, thick face is a must. Real job. Regular job. Normal job. just like others'. May be I will snail-mail another application tomorrow or next week.

I havent pack my stuffs and belongings yet. I will, soon. As many as I can. plenty to do, writing a cover letter, updating/arranging my resume, printing, packing, arranging, cleaning. I made up my mind, I must back to my kampung for good.

Lots of things to do;

1. preparing for my who-knows-when viva voce.
2. Job hunting.
3. Toefl?
4. Paying debt. yes may be up to RM 1000++. (Strangely, doesnt really bother me)

etc etc..

I know days of money-is-just-one-phone-call-away are numbered. And I will fully capitalize those days.

Sleepyhead

I dont share bed. I always prefer to sleep alone. I like to do it alone. ALONE. Yes, I like to sleep alone. ALWAYS.

Saturday, April 3, 2010

At home for Easter weekend.

I have been waiting for two freakin' weeks to watch the movie. And now the dvd is suck ass. or the player is suck ass. I cannot catch with this technology. I dont have enough money for that.

Anyway, Din Beramboi was passed away. I was very critical on his works before. Well, that was before. I meant no ill intention. Let's assume I just didnt get his jokes.

I am jobless so I have no obligation to go to work as early as 6.30 am. I seldom listen to any breakfast show. Tapi kalau masa keluar lunch selalu ada ulang tayang drama sebabak, sometimes I found those merapu stuff funny. In a merapu way of course, but still funny.

I got the news via internet around 2.30 am. He was passed away on 12.30 am (official time). People concerned about him, they tweeted their condolences and offer prays/ Al-Fatihah for the deceased up until 3 am. Even Khairy Jamaluddin tweeted his condolences around 2.30-3 am (well that's what most of our lawmakers do, tweeting, blogging, or may be attacking someone's castle in castle age). And so did the former athlete, Dato Misbun Sidek.

What chilled me the most would be Din Beramboi's few last tweets. About death, and ibadah, and test. May be he felt something. He was passed away during the peak of his time. Hosted the most popular morning radio show, involved as judge in recent season of raja lawak.

Al-Fatihah to Arwah Din Beramboi, May Allah bless his soul. My condolences and prays to his wife and family.

........

Earlier tonight, I crossed the line in the facebook. actually it was one thing leads to another. I usually dont share sex stuff/jokes/etc etc with people. not even with family. let alone friends.

I sort of started the nonsense conversation about lubricant in the middle of gay themed tv drama (or movie) review by friends (and friends of friends). No biggie, but may be it is a big deal to others. Especially those makciks in friend list.

My view on homosexual is rather vague. I think I have wrote a thing or two about it in my previous postings

This is why I am glad my parents dont have facebook. But my siblings are in my friend list.

May be it is about time until I get caught posting improper comments in facebook. There are lots of people out there who care enough to screen shot comments, and start or join an anti something page. Well, transparency does come with price.

p/s: selamat menyambut musim bunga, have a great (extra long) weekend.

Thursday, April 1, 2010

Kecewanya seorang peminat Iron Maiden

screenshot carian google seorang peminat/pendownload karya Iron Maiden dari Perancis.

dia google Iron Maiden dan blog ini muncul sebagai result ke-2. Dia pun click blog aku. Kesian kan, little did he knows, tuan punya blog ni, asal buka mp3 mesti dengar lagu Broery Marantika (in fact, while typing this post, I am listening to Broery Marantika's song).

Tapi tak apa, aku ada link blog brother2 metal, so dia boleh pergi ke blog2 tersebut melalui blog ni. Mungkin kerana link itu juga, si peminat Iron Maiden dari Perancis ni tersesat ke sini. Lain kali klik iklan nuffnang aku ya. Kasi up itu duit.

Broery Marantika and Iron Maiden? Jauh gila. Tapi siapa tahu bukan?, yang mendengar Iron Maiden juga suka akan lagu2 dendangan Rano Karno atau Hail Amir. Muzik tetap ada 7 nota.

hahahaha.....