MEH LAH KLIK...

Tuesday, March 2, 2010

Marchie March

Tiada apa yang menarik buat masa ini. Oh ya aku kembali ke lab yang tidak berapa best tu untuk resume balik kerja2 yang ditinggalkan sejak submit.

I need job more than I need money *puke. Daripada aku bernafas seperti zombie, baik aku mengarut buat apa yang patut di lab tu. Enumerator pro bono, kerja yang aku nak/akan/sedang buat ni biasanya kerja bergaji part time around RM800-1200 sebulan. Aku buat free saja. baik kan aku?. Aku akan cuba untuk tidak berkompromi soal kualiti, akan tetapi I wont burnt myself for this.

ada beberapa lagi perkara penting yang aku perlu buat, seperti buat CV. iya.. sudah tua, CV sendiri nda berupdate. haha. Malas pun ada sebenarnya. apa lagi ya? oh start buat presentation slide untuk my viva la vida. selain dari itu aku nak start buat correction my kodek gigas. eh.. terlebih rajin? bukan sebab aku dah detect beberapa kesilapan *ehem* kecil maka mari kita betulkan sedikit demi sedikit.

sambil2 tu juga aku pergi mengacau orang, mangsa2 aku ialah rumah 60-1b, adik beradik sepeguruan, dan mereka yang hampir dengan 2 kumpulan ini.

tadi resume balik kisah zaman tok kaduk aku, iaitu Famili tumbuhan berbiji. Ni zaman UKM punya cerita. Tak sangka ada juga guna nya sekarang. Aku terulangkaji balik kes lama ni. Ok lah, bukan rugi pun. Sambil2 simpan dalam otak dijadikan pedoman masa depan.

Entah bila ada peluang nak belajar Etnobotani. Hopefully someday. Medicinal plants ni termasuk dalam cultural knowledge yang semakin hilang ditelan zaman (Perghh... ayat!). Pengetahuan Ibu kurang dari pengetahuan nenek, pengetahuan anak kurang dari pengetahuan ibu. Ketirisan indigenous knowledege ini sedang berlaku, dan tidak ramai yang sedar perkara ini (ok aku ni mengarut... tapi ini karutan yang tak karut sangat).

Oh ya finally, sudah tengok The Reader. (selamat duit aku dari membeli Dvdnya.. akan tetapi mungkin akan beli juga nanti).

Aku tengok Quantum of Solace juga. tapi Aku suka The Reader lagi. Tak tahu lah ni adaptasi kisah benar atau kisah fiksyen. Aku suka cerita ini jika dibandingkan dengan The Revolutionary Road,The Reader is much better. (the revolutionary road haram jaddah punya bosan, tak kisah lah berapa banyak sex scene dalam filem tu tetap bosan yang amat).

Little did I know the setting was in Germany post world war 2. (jeng jeng jeng ada cerita disebalik "little did I know"). Part ni yang aku kerap kecewa, cerita pasal orang Jerman tapi dalam bahasa Inggeris. Macam Valkyrie. Walaupun Valkyrie cerita pasal Nazi (tiada yang lebih Jerman selain Nazi bukan?) masih juga less German cerita itu kerana dalam bahasa Inggeris.

The Reader presents drama with high emotion (to some it is boring). Orang kampung memang tidak berkenan dengan cerita ini. Ala biasalah durang tu. Mula2 aku serius ingat cerita ini kisah di Britain, sebab Hanna merujuk seluar sebagai "Trousers" aksen pun British (dah Kate Winslet) budak lelaki yang memegang watak Micheal Berg (Pelakon Narnia) juga ialah seorang British. Oleh kerana aku tidak paid attention in the beginning, dah jauh sikit baru aku sedar ini cerita pasal orang Jerman.

Pada mulanya aku question (semasa plot melompat ke masa hadapan), kenapa pemandu disebalah kiri, kakak aku cakap sebab di Berlin. Then baru aku tahu selama ni cerita tu memang berlaku di Berlin bukan di Britain (lembab kan aku...).

Apapun, apart of menghighlight kisah hubungan seks bawah umur (yeah plenty of raw sex at the beginning, tapi kena tapis, but you and me know it is sex), selain dari itu peringatan tentang Holocaust secara tidak langsung buat ke Gajillion kalinya dari hollywood. seolah2 kita semua tidak tahu apa itu Holocaust (mereka takut kita lupa kot?). Apa yang lain dari yang lain untuk cerita ini ialah tentang buta huruf (illiteracy).

Bagaimana Hanna seorang yang gemar mendengar cerita2 dari novel tapi mempunyai rahsia bahawa dia tidak pandai membaca. Selain dari rahsia she was a Nazi. Bagaimanapun Hanna sanggup mengaku salah bahawa dia lah yang menulis report SS tentang pembakaran beramai-ramai tahanan di dalam gereja. Sedangkan dia tidak tahu menulis. Micheal tahu (ketika itu pelajar law) tentang kebenaran itu tapi enggan memberitahu mahkamah dan Hanna herself wasnt willing to tell the court about the truth. Akibatnya Hanna dipenjara seumur hidup kerana kesalahan membunuh 300 orang. Sanggup masuk jel kau.. dari diketahui umum sebagai buta huruf.

During her later years, Hanna taught herself how to read in the prison. Thanks to Micheal who sent her various stories, he reads the stories and taped his voice. I think this part is brilliant!.

Ayat yang aku suka when Micheal finally met Hanna,

Micheal: What did you learn?
Hanna: I learn how to read.

walaupun hidup Hanna sangat pelbagai, as she was a prison guard in one of Nazi's concentration camp, and then a train worker (penebuk tiket) who at the same time having sexual relationship with 15 years old boy (Micheal), convicted murderer, sent to prison for a very long time, taught herself to read in the prison.

dari semua pengalaman hidup what matter the most to Hanna is she learns how to read.

selain dari itu, ayat Professor undang2 Micheal.

"in law is not about what is right, but what is legal" (lebih kurang aku tak ingat sangat).

ya... dalam undang-undang, bukan tentang apa yang betul tapi apa yang sah (legal) disisi undang-undang.

kawan Micheal, membidas rakan2 dalam seminar (termasuk professor) tentang convicting 6 nazi prison guards would change nothing. kerana ada beratus2 kem tahanan di seluruh Europe kenapa harus meletakkan beban ke atas 6 pengawal?

Hanna juga accepted the fact that she was a nazi prison guard. Dan tak kisah lah dia kena penjara atau apa apa saja, for her the dead is still dead. dia sedekahkan duitnya 700 mark kepada seorang perempuan yahudi yang merupakan survivor dari kem tahananya. Mestilah perempuan yahudi tu tak akan maafkan Hanna, tapi gave her nod for Micheal donating the money to charity on behalf of Hanna.

Hanna mati membunuh diri di selnya pada hari dia sepatutnya dibebaskan. She didnt even pack her belongings. She was about 60++ years old (may be 66). And Micheal was there to fetch her, but in the end he was collecting her body.

At least she got what she always wanted. Ability to read.

Moral: Those who can read but refuse to read are LOSERS.

Hanna yang tak pandai membaca pun ada keinginan nak membaca. Kebolehan membaca ialah satu nikmat, gunakan sepenuhnya. after all, dalam Islam, wahyu pertama ialah tentang membaca.

p/s: Illiteracy + sex theme = Oscar

p/s 2: Nanti aku review The Challenging. Pergh.... I love period movie!.

No comments: