MEH LAH KLIK...

Sunday, March 28, 2010

Earth Hour datang lagi, with same old bullshit

Mula2 malas aku nak menyentuh kisah Earth Hour ni. Kerana ianya bullshit.

Apa pun aku menyokong sebarang usaha menjimatkan sumber di muka bumi ini. Aku senang saja, buat benda kecil2 tak perlu nak bercandle light vigil di KLCC, konon2 anda concern kepada pencemaran alam dan pemanasan global. Cukuplah padam kan main power bila tidak menggunakan peralatan elektrik dan elektronik, jimatkan penggunaan petrol, padamkan paip air semasa gosok gigi/shave, dan bawa beg reuseable semasa membeli belah di pasar raya atau bakul makcik2 masa pergi ke pasar basah. Setiap hari. jadikan rutin. bukan hanya sejam dalam masa setahun. itu populist namanya.

Be creative in helping to save resources. Kesedaran tanpa tindakkan tu bullshit namanya.

click here to read my previous postings on environment issue. (amaran: posting semua panjang2 dan kadang aku cakap pasal benda lain juga sekali dalam tu). Semua mak nenek pendapat aku pasal plastik, air, pencemaran alam sekitar, kitar semula aku dah tulis dalam post2 yang ada dalam link itu

2 comments:

nurul khairunie said...

earth hour is more like a trend and symbol.

kalau care sangat pasal penjimatan tenaga, tiap2 masa pun boleh buat kan.

i always agree with you, in whatever topic you're writing.

jlascanteen said...

terima kasih kerana bersetuju.

People participated Earth Hour because it is Big Event by Big Organisation.

Ala... kalau yang penjimatan kecil2an tu kita buat hari2 itu lebih bermakna.