MEH LAH KLIK...

Saturday, February 6, 2010

slr lah konon.

Ingat nak kongsi gambar terbaru dari telefonku, tapi malangnya line hijau (gprs) maka, lain kali lah ya.

Sebenarnya aku bukan baru beli handphone. Dah setahun lebih dah kot telefon berkamera tu. Selalu guna. Cuma sekarang ni ada rasa nak kongsi gambar dalam blog pula. Selalu teks saja yang panjang berkilobytes.

Cerita pasal gambar2 ni, sekarang semua orang nak ada atau dah ada kamera slr. Aku suka sangat dengan slr dulu, sehinggalah ia menjadi trend dan melahirkan ramai poser yang sangkut slr di leher ke mana2. Maka sekarang aku jijk dengan slr posers ni. (tapi kalau korang hadiahkan slr kepada ku, aku ambil).

Semua sekarang dah pandai cakap aperture lah, focus point lah, ISO lah, bangang apa entah terminology yang diguna. Lepas tu mesti nak tunjuk2 gears macam flash dan lensa. Dah beli kamera mahal bagak, dengan lensa dan aksesori mencecah 3-4 ribu (wide angle sangat mahal ok), lepas tu ambil gambar masa makan di McD atau restoren choice WanBee. Pergh... jijik aku tengok. Sebab 1) tak praktikal nak makan sambil pegang atau pikul kamera gabak tu. 2) siyall lah kan, kalau gear kau 3-4 ribu atau lebih, keupayaan kreatif kau hanya mengambil gambar leisure time di kedai makan. apa hal beb, masa makan, nak adjust angle, ISO bagai semua, bodoh sungguh.

Aku selalu kata (tulis) It is Photographer is not camera. Aku akui lah ada pemilik slr yang betul2 nak ambil gambar, dan bukannya semua pemilik slr ni poser haram. Tapi, well.. kita boleh tahu kan mana intan mana kaca botol. Aku rasa pro photog, kalau time makan dia makan betul2 kot. Tapi biasalah Malaysia, masa musim AF tengok AF, masa musim Band indie semua pakat pergi gigs, masa musim MLM semua berabis main MLM. Pendek kata trendy dan bermusim. Begitu juga slr ni.

Dari kau buang duit beribu riban beli gear mahal2 siap wide angle, flash gabak, tripod sedurable cakar adimintium (tak tahu eja, tapi cakar wolverine yang aku maksudkan), tapi last2 ambil gambar awek makan McD, apa hal? Baik kau beli kamera kompak biasa (below RM1000) lepas tu duit yang beribu2 ringgit yang kau guna buat beli gears tu, kau bikin beli tiket kapal ke Kemboja kah, Vietnam kah, Poland kah, India kah... lepas tu kau photokan gambar2 kat sana. (seriusly aku nak pergi Kemboja). lebih berbaloi kot spend duit ribu2 macam tu.

Dengan slr juga membolehkan pemangsa kanak-kanak berjaya memfoto gambar lucah anak bawah umur dengan resolusi yang lebih jelas. iya lah kan, nama pun anak bawah umur, bodoh. umpan sikit kata "kau cantik, boleh jadi model", dan dan budak tu tunjuk lurah siap kangkang untuk difoto. untuk photog macam ni, memang bangsat siyall lah.

aku bukan benci slr dan pemilik slr as whole. tapi poser2 yang main slr sebagai trendy item give photography the bad name.

Apa pun aku masih nak beli kamera kompak tapi power, macam Lumix LX-3 atau Olympus PEN. atau digital Lomo.

3 comments:

iklan said...

kalau takat makan2 di restoran tu ndak payah tah pakai slr.. isk isk.. sandi... sudah la meja penuh makanan.. tu slr lagi bsr semacam... isk.. kalau aku slr ni lebih sesuai di pakai utk ambik gambar tertentu jak... majlis rasmi ka... festival ka... konsert ka... ndak pun ambik gambar lanscape

nurul khairunie said...

i second you on this, jla. you speak my mind.

and now this thing sudah jadi trend and i'm upset because the value in it sudah tiada; too overrated. pigi makan pun mau berSLR. agak2 lah bah. i only bring my slr if i feel like i want to take some serious shots. gambar makanan tu boleh, but please lah lepas ambil gambar makanan tu, simpan terus tu slr dalam beg, bukan mau put the slr along with the foods on the table! haiya.

my peers, banyak yang sudah berSLR. beli pakai duit parents. ambil shot tidak sepenuh hati. ambil shot asal ada. ambil shot asal pakai slr. ini pun sy upset juga. i've been exposed to photography since i was young because my dad did photography right before i was born (he's a wedding photographer, back then he used filem slr then baru pakai digital but now he selalu sakit2 so i think he has to quit). when i asked my dad if i could have an slr, he told me to find ways to get it for myself.

so i work part time, save up til there's nothing left out of me baru dapat beli slr. my peers pula senang dpt duit rm3k bikin beli slr. no wonder they can't appreciate the value in it sebab dorang dapat tu barang senang2.

but i keep it quiet, nda la cakap depan2 dorang hal mcm ni. kalau dorang sudah mula pelayang slr dorang time makan2, sy senyum2 ja. slr pun sy simpan elok2 d bilik. haih rajin pula dorang mengangkut tu ke sana ke mari.

and one more. the brand. slalu org tanya, ko pakai nikon ka canon? when i say sony, they cakap itu ini buruk lah apa lah.

little did they know the camera only play one small part in making images. yg penting itu orang yg shot. doesn't matter what kamera; kompak ka hp ka.

and sometimes when people look at my pics, they ask "ko pakai nikon d90 ka ni?"

entahlah kan.

Jlascanteen said...

iklan: urang masa makan, makan lah bah. mana kan sampat tekacik2 sana sini. palui tu. biarkan tah parut lapar, asal seja kebaruan slr.

nurul khariunie: itu lah bah tu. saya ni selalu pigi 1b (sebab dekat). saya muak tinguk orang pikul slr especially masa weekend. ada yang tangkap random photo/street photography konon.

and ada those kolej kiddos yang pikul slr pigi mana2 even masa lepak2 di kedai2 minum. I was like.. adui. they just dont get it mungkin. Slr ni for serious/pro purposes bah. dats why the industries buat R&D to insert small camera inside hp. untuk tujuan memudahkan user bawa all in 1 device bejalan2. senang point & shot and put it in your pocket.

Technology meant to serve human, not vice versa. kalau sudah slaving yourself hangkut tu kamera gabak semata2 untuk camwhoring masa makan diMcD dan diuplod di facebook, sedangkan you have 5.0 mp n series nokia phone, hahaha.. whats the point?

saya pun ada kawan yang perabis duit biasiswa untuk kamera slr, may be look trendy and nice. tapi, come on lah, use common sense lah kan.

yang saya paling benci poser2 ni telah bastardized photography. jadi tool berlagak. semata2 untuk diupload di Facebook. tiba2 everyone is a "pro photog". dan ada yang berlumba2 beli gear (especially lenses)walaupun nda tahu macam mana mau guna.

And I wonder why they are so obsess with the brand. As long as it is camera, so? use the brain lah bah to utilized your tools.

but nurul, keep on clicking your camera. I know you are able to produce good photo. Your camera, kompak kah, sony kah, kamera filem kah.. doesnt matter. because you have EYES and heart for this thing. and those posers only have expensive gears but without good eyes and heart, foto mereka nampak lesu.