MEH LAH KLIK...

Thursday, December 30, 2010

Malaysia Juara Piala AFF Suzuki 2010

Juara!
His country favourite son! p/s: Jauhkan dia dari wartawan hiburan, artis tonggek di kolam renang.

Tahniah kepada pasukan Malaysia di AFF Suzuki, dari Safee Sali, ke Khairul Fahmi, ke Rajagopal, team medik, bancuh air, Dan kepada rakyat Malaysia semua.

Harap-harap satu masa nanti, kita semua berhenti menonton EPL, La Liga, MSL, tapi beralih menyokong pasukan negeri masing-masing.

Pics from google

Yasmin Ahmad's Films by Amir Muhammad

Masa habis baca buku Yasmin Ahmad's Films ni, arwah Yasmin Ahmad baru saja diberikan anugerah pengarah terbaik oleh Anugerah Skrin TV3 melalui filem Muallaf. Sampai ke hari ini aku belum menonton filem tersebut. Post humous recognition. Tipikal bukan? They did it to arwah P. Ramlee, arwah Sudirman Arshad, and now to arwah Yasmin Ahmad.

Bila bercerita tentang karya Yasmin Ahmad, aku lebih suka iklan-iklan beliau berbanding filem. Kenapa? I dont know. Amir M. menyenaraikan filem Yasmin kesukaan beliau ialah 1. The one with kite (Mukhsin), 2. The one with Kancil (Rabun), 3. The one with swing (Gubra). Filem Yasmin yang pernah aku tonton cuma lah Sepet, Gubra, Mukhsin, dan Talentime. I dislike Talentime.

"Then came the film itself, and I must admit to dissapointment" (Amir M., page 157).

Bagi pendapat aku buku ini ialah review karya Yasmin Ahmad dari pandangan Amir M sendiri. Di dalam review ini diselang selikan dengan pandangan beliau mengenai beberapa perkara di Malaysia yang berhubungkait secara tidak langsung dengan filem Yasmin. Contohnya, isu cetak rompak (Sepet).

"Yasmin described piracy as "stealing from greedy people" (Amir M., page 50).

Amir juga mengaitkan betapa kita, terutama penggiat dan penonton filem melayu masih termangu merayakan past glory filem melayu. Terutamanya filem filem karya P. Ramlee (page 59).

Menyebut tentang P. Ramlee, aku ada melihat dokumentari P. Ramlee di History Channel. Rakan dan kakak ipar arwah P. Ramlee, Mariani, mengatakan bahawa beliau tidak merasakan penganugerahan pangkat dan gelaran kepada P. Ramlee selepas kematiannya membawa apa-apa maksud dan kesan. Kerana P. Ramlee dipinggirkan ketika akhir-akhir hayatnya. Ibarat habis madu sepah dibuang.

Mengikut apa yang aku faham melalui tulisan Amir, Yasmin menganggap team produksi beliau sebagai keluarga (Aku rasa sebab ni lah Sharifah Amani selalu berlakon dengan beliau), Arwah Yasmin sangat particular tentang solat, ramai pelakon/kru yang lebih muda memanggil arwah Yasmin as "Mak" (Amani did too in her acceptance speech).

Jika filem, aku paling suka Gubra (Amir's no. 3), tapi hanya bahagian cerita Bilal, isteri bilal, dan jiran pelacur mereka. Sepet aku suka secara overall. Ya, mungkin.

Iklan pula, I think I like most of them. Iklan No Tiger in Sarawak menggunakan bahasa Iban. Well.. berapa orang filmmaker atau those in commercial industry have the same gut to use Bornean languages in their films/commercials?

Sesiapa yang suka atau mahu tahu tentang karya Yasmin patut baca buku ini. Selepas menonton filem filem beliau. Aku tak tahu how good this book is. I finished in 1 day and 1 night. Being a slow reader (read: lazy), I rarely finish a book in 4 days, so I bet it is a good book, at least to me.

nota kaki: I personally think, Yasmin Ahmad merayakan perbezaan sebagai sesuatu yang baik dan positif. And in Sabah, this is how we live.

p/s: nak beli buku Filem Malaysia Amir Muhammad, when I have extra money to burn!

Friday, December 24, 2010

iThink

Man
"I know what to choose, green or pink, burger over garden salad. I am just asking to make him feel important. Because I care for him. Decision? Dont worry, I can make it on my own."

Courting
"This is not about ayat mesti power, but it is all about hati mesti suka. Bila hati suka, nanti ayat jadi power."

Truth
"Frankly dear, I fake it. You are not that great. Your imperfection is perfect enough to me. But between us, we are real."

Decision
"Yes, we are the academics. But being one doesn't entitle us to make decision for those kids' future. Let them decide what they want to study or learn or become. Allow them to make some mistakes. After all, they are 18."

Finance
"Two dozens of roses. Charming. One perfect gardener. Priceless. Everything else leave it to MasterCard, (which I dont have any)."

Friend
"Of course I like him. Just, he wants to get married and breed. And I dont. So, I let him slipped through my fingers. We are friends, I must let him go."

Sexuality
"I am not saying it is ok to be gay. I am saying, I dont care."

Book
"Sometimes, when I read a book that I like, I feel like I am reading a blog. Either the quality of writing is deteriorating or I just have a very bad taste."

Tuesday, December 21, 2010

Smile :)

Thank you Lee!

Suka lah baca blog awak.

p/s: hati hati semasa holiday season ini. happy holiday to Lee and Avang!

Sleep is beauty

After countless night outings for 2 straight weeks, finally I called it off. At least pause for now. Yesterday, I came home early from work, (around 5.30pm,usually I left office around 6.30pm). The traffic was so so. It is festive season in KK. So I cant say much.

Last night was great. Awesome. Beautiful. Fantastic. But I had moderate headache. Never mind the headache. Made myself a simple dinner, watched Tv, took a painkiller, and hit the sack. This morning was... walla~. I felt great.

Start another series of night outing this week? Ahh... I dont think I can handle it. Not this week.



Monday, December 20, 2010

Not the primerose path

Pemilik weblog not the primerose path telah kembali ke rahmatullah. Didoakan semoga arwah ditempatkan bersama-sama mereka yang beriman. Al-Fatihah.

I dont know him personally, but I read his blog from time to time. He was a strong man, a fighter to the very end. Takziah kepada keluarga arwah, mudah-mudahan diberi kekuatan untuk menerima ujian ini.

p/s: His last post was fully dedicated to his beloved mother.

Thursday, December 16, 2010

Entry wordless wenesday ialah entry cap 888th

Gila sangap hari ni wei... tadi member aku melepak di bilik kami sembang kencang. Of course sesi upload mengupload perasaan. I need a vacation dowh.. (gila kenapa aku menulis macam budak 14 tahun baru period ni?).

Kerja aku ni memang tidak pandai siap, lepas satu satu. Bukan mengeluh ada kerja karang orang cakap tak bersyukur. Just I need a pause. yes I went to the jungle couple weeks ago. Masih rindu rinduan dengan tempat itu. Macam ntah apa2 kan. Apa aku mau buat ni? ahhhhhh.... tujuan hidup pun tiada ni. Apa tujuan hidup ni? kumpul duit lepas tu upload gambar di facebook dan tag semua orang dan captionnya "penat dowh kira duit, korang tolong tengok je lah". Babi pun tak haram macam ni ok.

Ok kembali kepada I-am-tired-I-need-a-vacation. Ahhhhh.... I've been trapped in KK for a very very long time. dah masuk bertahun. dont get me wrong, I like KK. sangat sangat sangat. Cuma aku nak berjalan2 ni. Tapi tidak tahu kemana hendak di tuju, ke hilir atau ke hulu.

Aku ni sangap kah apa ni? entah lah... tekanan persekitaran? aku tak tahu ni. taip saja meroyan siang2 buta di opis ni. Iya sila kutuk aku tak buat kerja. Kepala hotak.. semalam sampai lenguh belakang aku marking essay budak2 ok. Kesian aku dengan mereka. (siapa yang kesian aku?).

Tak apa lah anak2 ku, Ticer komen pedas2, ganas2, meroyan sampai habis ink pen merah tu bukan nya Ticer marah. I just want to stress on what thing you should know. Kalau Ticer tidak komen meroyan2.. biar kertas jawapan kau kosong suci murni putih bersih.. sampai bila kau nak tahu part mana yang kau salah part mana yang kau kurang. Ticer bukan pandai sangat, tapi well.. Ticer tau benda yang kau tak tahu kau tak tahu.

Orang sebelah menyebelah aku kecoh nak kawin, bertunang... aku tak kisah pun bukan aku marah. Kawin lah tunang lah beranak lah. Bukan aku yang kawin/bertunang/beranak, kau. Apa purpose kawin tunang beranak pun aku tak tahu.

Yang aku peduli ialah siapa lah nak melepak dengan aku kalau korang kawin bertunang beranak berpantang? ya, sangat selfish diriku ini.

suka hati korang lah kan...

dah nak melayan carbonmade ni kejap kot.... ke solat dulu? waktu zohor kejap lagi... Entri terbangang untuk bulan ini.

p/s: I like December, but weddings ruin my December, for I HATE WEDDING SO DAMN MUCH!

Wednesday, December 15, 2010

wordless wenesday

Monday, December 13, 2010

Good thing for those who wait.

Just wait, be patience. When the time comes, I'll make you my bride.

or

Just wait, be patience. When the time comes, I'll be your bride.

Congratulations to friends (married, getting married, engaged, getting engaged). Dont worry, yours truly is still single, and she likes every moment of it.

p/s: Congratulations to William & Catherine.

Sunday, December 12, 2010

December Dream

Last night I dreamed of him. Looked like he lost some weight. When I asked him how he is doing, he said he is just busy, doing and submitting his assignments. I saw he had few papers in his hands.

I miss you buddy, I miss you a lot. Even in my dream I couldnt say how much I miss you. I always miss you. Come to my dream again my dear, I'll tell you how much I love you, miss you, care for you, and simply listen to you. I miss your voice, your laugh, your jokes, your everything. Come to my dream again my dear. And dry my tears.

I miss you so much, Nel.

Friday, December 10, 2010

Syaiddul Ayyamm

I am backk... long hiatus? not really?. Aku tengah serabut ni, kemarin dah selamat dah lab reports anak-anak berserta dengan kuiz siap ditanda dan dikey-in markahnya. Next up, lepas marking report kita making report. Masalah terbesar ialah aku tiada mikroskop didalam ofis. Mana celah aku nak cari? Making report apa jadahnya kalau result cannot be obtained. Anyway aku dah taip dah sikit2 (ek eleh.. taip acknowledgement saja pun kecoh).

Next up ialah masalah mencari literature. Mana celah? I better start my own collection ni. Mesti!.

Pile up on my already memeningkan kepala punya kerja is lab manual untuk sem depan. Since someone replaced my desk with a new one last week (while I was away in the jungle) I dont know where is my course blueprint now.

Pening dan Lapar.

Monday, December 6, 2010

sapu sawang

sudah balik 2 hari. malas mau update. nanti upload gambar

Thursday, November 25, 2010

Off to the wild

From 26 Nov-5 Dec. The longest time ever!

I am super busy, running around try to arrange my field equipments and others'. While jotting down a word or two about err... everything under the sun.

Pray for my safety!.

Sunday, November 21, 2010

weekend at home

I have several wedding invitations like half of them come from my ex UKM buddies. And some of my friends are queuing to enter the labour room. Ila will be due on March, Zeyla on May, who else? Syera any days from now. More to come, Muna, Nida, Sab. My guy friends with their pregnant wives, Din, Fairuz.

What a booming business. Get married and breed. I am not saying it is bad.

I had a blast with my friends today. All of them are teachers in distress. Uploading some steams, well the usual one. It was fun actually, while keep our eyes on the next table of hot guys (cheerleader effect) and annoyed the rest of the stall with our eardrum breaking sound. One of us is getting engaged soon (officially). So of course the marriage topic is always be our favourite.

Hantaran rate is increasing, or so I heard. Honestly, saving for your wedding is an almost impossible thing to do. I dont want to participate in this mess, well not for now. It is messy, it is difficult, I dont like it.

More and more people are getting married or engaged by next few weeks. This time around, it is difficult to find a wedding free weekend.
.............................

I watched Troy last night. It was good. Not as awesome as it used to be. Surprisingly, I could still remember few lines from the movie.

And for the goodness sake, Star World, please stop airing The Top Model shows. It is fucking lame. Like you have America's, Canada's, Britain's, Australia's and who knows what else, and Star World shows them all. I dont think a bunch of skinny, loud, half naked and stupid girls, is something people want to watch like 3 hours straight every night.

TV reality is sooo 2005.

p/s: Sakit Tengkuk.

Thursday, November 18, 2010

Salam AidilAdha 11 zulhijjah

Salam AidilAdha. Cuti hanya sehari, kemarin. Hari ni sudah terkuap kuap di pejabat.

My mind is loaded with million of stuffs. Ok, ekzejeret.

See you when I see you.

Monday, November 15, 2010

Isnin datang lagi dengan....

Interbiu: 2 PM.

buku lali sakit.

I know it is not fair to complain about anything right now. Truthfully I am lucky. My field is green. No matter how greener the field on the other side is, my field is still green enough, it is good. Alhamdulilah. Ya Allah SWT, tenangkan lah hatiku.

p/s: Takziah kepada Farah dan keluarga diatas pemergian orang tersayang, di doakan agar tabah dan sabar dalam menghadapi ujian ini. Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang orang yang beriman. Kepada saudara muslimin muslimat sedekahkan lah Al Fatihah kepada arwah. Al-Fatihah.

Friday, November 12, 2010

Tiada Mood Bekerja. TGIF

Aku ada interview petang isnin minggu depan. The very moment aku dapat berita interview tu aku happy juga. Just few second later, mood aku merudum risau. Last time aku pergi interview I was having hangover. Not because aku tertonggeng minum arak, sebab I couldnt really sleep the night before. The morning after, aku punya lah cuba sedaya upaya untuk appear to be just fine, healthy and normal. Degup hati jantung Tuhan saja yang tahu.

Bila interview was delayed, aku dah risau. Lebih lama aku tunggu, lebih menular effect hangover aku. By the time aku habis interview, I couldnt feel my face dah aku rasa. Tapi tetap bernafsu pergi lunch. Tapau saja, then TIDUR.
To be fair, masa dulu punya interview, aku masih seorang nightcrawler. Paling awal aku tidur pukul 2 pagi. Sekarang, jangan kata nak cecah pukul 12, lepas mandi aku kompom mengantuk gila, often, even sleep in my towel (ndak menyempat mau pakai seluar, baju pakai ok).

Harap2 semua ok. Selamat, sihat, smoother than the smoothest smoothies.

Tuesday, November 9, 2010

Jiwa Jarman

1. Tahniah kepada Kak Diana Green Apple kerana baru dapat newborn. Semoga Kak Diana n baby sihat-sihat selalu.

2. I miss my kids so much. Macam tidak percaya pula. But really.

3. Saya mau bercuti rehat. Tapi entah bila.

4. Tadi isi angin tayar sendiri after like 4 stations. Geram pun ada, lega lagi banyak lah. Tayar kurang angin and botak (tayar belakang).

5. Jika sekarang saya kaya, saya beli tayar banyak2. Tidak payah pikir pasal tayar lagi.

6. Plan nak beli desktop letak di ofis. err.. konon lah ni.

7. Jiwa Jarman

8. Musim orang kawin bakal menjelang tiba. It. Is. Happening.

9. A man who reads is sexy.
A man who writes is voluptuously irresistible. Like DAMMMMNNNNN! *bulging eyes*.

10. Heidi Klum ialah orang Jerman paling seksi yang amat sangat di muka bumi ini. Lelaki Jerman? lupakan. Kecuali jika mereka fasih dalam 4 bahasa dan ke atas, dan salah satunya ialah French.

Sunday, November 7, 2010

rambling

My back is fine. I mean better. Rest is the best prescription, right?. My next trip to the wild is sort of disturbing me. First and foremost I am not physically fit, and I am not sure what I am going to do. At first I am thinking about to stick with my current field of study, collect and identify. But my senior (much senior) colleague suggested to me (and others) to find our niche of interest.

I know, molecular biology and myself are not mean for each other. So what option do I have? Plenty. For now, I am thinking about doing ecology or something to do with environment. Although people around me are mainly focusing on chemistry or environmental chemistry, I dont think I can go that far. At least not for now.

I have plenty to read, learn, and design, and those tasks pile up on my already backbreaking curating job. I am tired. But we are aiming for four papers at least. Too ambitious? I prefer term passion. Just we need to put hugeass extra effort and times.

Torn between my past club and my current club, honestly, my team right now is still organizing, I have already received pre mature unnecessary taunt from those up hill-er. You are just participating, while we are organizing ourself, you are just a passenger, we are given the whole boat to be navigated by ourself. Honestly dear, we are not in the same class here. Save your pre mature comments for yourself. And I am sick with pseudo-racist remarks, rude fat jokes, and perasan bagus nak mampos puji diri melambung tinggi haramjaddah sila pergi mati.

As cliche as its sounds, we have our own strength and weakness. Some people are damn good in wild, some people are awesome in lab. Some people are good in both, and some may be suck in everything. Which ever group we fall into, or I fall into, let me be clear, I am playing for the shirt I am wearing.

I gave my heart once to you. You waste no fucking time to break it. You had you chance, you blew it. Now, I am giving back to whom who put trust in me.

I always say to myself, this is business we have chosen. Just have to deal with it.

Friday, November 5, 2010

5th of November

Happy Guy Fawkes' Day!

pic from google

Monday, November 1, 2010

The Remake.

Juggling between teaching, research, and handbook-manual-ed by err... the system (?) is exhausting. I actually like what I do now. Just it is sucking my energy up. I am trying to write my first paper on my own. Of course I am just a co-author, it is tiring. I re-read my own piece of dissertation. And I have found PLENTY of technical mistake (e.g. spacing, coma, grammar, spelling error etc.). OMG. I know my piece is far from perfect. Now, I am trying to extract my own text and remake my own dissertation in much more concise and worth publishing form.

Reading about 2 inches thick text rich document is not a fun thing to do. I have mild back pain, no thanks to curating work. Not just my back is hurt, but my neck too. Today, I started my curating work before 7 am to 10 am. Then, from 10 am - 1 pm I did my writing, Stop for lunch. Went for meeting, 2.30-3.30pm. Then continue with my writing.

Since now is the time of the month, my body is not co-operating well, my mood is swinging like raging bull or hurricane or tropical weather. One minute I am nice, the next minute I am not.

My students will have they mid semester test tomorrow. I dont know what questions will be asked. So, students, just read well, sleep & eat well, say your prayers, and answer the questions properly.

Yesterday, I watched Poltergeist (1982) on HBO. It was awesome. I dont like scary movie, but I like this one. I strongly recommend this film to those who like this kind of genre. Err.. of course I watched it during daylight.

I think I need a very nice vacation for myself (and a luxury gift by my own definition). No need to go to exotic place. Ranau or Sandakan or Labuan (again) is good enough. Or Kudat. ha. ha. ha..*kenyit mata*

BUT, my schedule is stuffed and packed until next week. The exhausting, endless, cutting and pasting work, and I dont know what else. I am tired.

p/s: can you believe it?, even after graduated officially last month, I am still posting an entry tagged under 'dissertation'.

Saturday, October 30, 2010

Aku terlanjur cinta kepada mu.

1. First time pigi ofis hari sabtu sejak bekerja. Sebab ada kerja ndak pandai siap.

2. Rupanya minggu depan working days hanya 4 hari. Tidak sangka, tiba2 aku rasa 4 working days tidak cukup. 5 hari pun kasi extra hari sabtu. (biasa aku tunggu weekend start hari isnin).

3. Err.. I like working alone in my room. On weekend. very quiet, more focus.

4. De Tour- not Germany, Sweden. And I have found something interesting. Sabar sabar.

5. I enjoy company of certain group of people. I like it. They actually make me happy. Thank you for make me happy. Thank you. It wont last forever, but let's cherish what we have now, shall we.

6. Having serious mood swing. one minute I am jiwang, the next minute I want to sepak orang/bola.

7. Tengok bola ni..

8. Serious penat

9. mood swing

10. Tajuk tiada kaitan

Monday, October 25, 2010

take 5.

Aku baru lepas habis stapler 36 sets lab manual setiapnya 10 keping = 360 keping. Yang di taip words by words, kecuali gambar sahaja aku cut paste secara tradisional (bukan scan, tapi, fotostet, kerat, tampal, fotostet semula). Aku juga yang fotostet, tercangkung2 aku ditepi mesin konica yang awesome itu tunggu siap semua, sebab aku tau kertas confirm habis. Siap refill and all. Buat muka tebal saja aku tadi di opis.

Kalau anak murid aku buang2 dan persia2kan lab manual mereka ini. Aku suruh mereka makan sheet by sheet semua set lab manual untuk sem ini.

Err.. aku nak sambung menghadap MS words ni. Nak extract tesis sendiri, sendiri tulis, sendiri copy paste, sendiri baca, sendiri edit, sebelum hantar untuk di peer reviewkan. Harap2 minggu ni siap hendaknya.

Tuesday, October 19, 2010

Aricco Jumith is The Man!

Adakah kamu ada masalah dengan bendera Sabah?

Kepada kamu, jangan politikkan Aricco Jumith

Suka hati lah bah Aricco Jumith mahu pakai baju Sabah atau Malaysia.

Aricco Jumith, You are The Man!

Monday, October 18, 2010

Intoxication: The Hard Times.

The truth is I'll never be good. May be in 5 years time or 10 years, I will write or co write or both technical papers about species composition, species occurrence, about floras, about trees, about DBH, about potential of this species or that species as bioindicator or how the river is stuffed with pollution we have already know about but still want to prove it with something empirical, something scientific, something makes me sound smarter than others (you).

The problem is, like you, I have inferiority complex. Which is sometimes or most of the times, works well for me (and you). Because, here, confident could be easily translated to snobbish, arrogance, or everyone favourites, Tembirang.

Since two weeks ago, I want to slay mythical things. I want to ride the Toruk. I want to ride the Toruk, with my ikran flying besides me and slay The Swamp Thing. Now, I want to kill The Swamp Thing and then kill Nazgul. Kill The Swamp Thing before the moon eclipse ended, and start fighting and killing Nazgul soon after.

I also want to practice my Hikmat Cakar Penunduk Naga. Yes, I use the Hikmat not only to take the dragon down, but also The Swamp Thing under the swamp. Like The Naga Tasik Chini kind of creature.

Honestly I dont know what Naga Tasik Chini is or was. Because I went to Tasik Chini once, we didnt catch or see any dragon, but we sampled/caught lots of fish. My first time saw Toman, in person.

What happen to me? what happen to us?

I want to write. I cant. But I need to start somewhere. For now, just read my crap. Or dont.

About Racing Horse Stable.

What about it. May be the punch line is, Racing Horse Stable: Let The Horses Race For You. Racing Horse Stable is more than just racing horses and sunday race. This is not Seabiscuits. But Cherokee the half breed arabian racing horse is a racing horse.

the real horse racing ground is just 10 minutes away. Can I pay a visit?

And the retreat!

I think it was an almost fail attempt. But doesn't matter, I'll keep on writing my crap and read it.
The problems are obvious, I don't read enough, my grammar is a nightmare with flying dragon exhaling fiery breaths.

Well what the heck.. I have to start somewhere, I have to vent it out. Loud.

Racing Horse Stable is not exactly a racing horse stable. I'll explain more as I write the crap about racing horse stable.

Nothing glorious about it. But the good thing is, I can, in my wild imagination puffing expensive cigar, at the same time flying on a mythical dragon of the sci-fi world, having a legion of magical army, slaying giant, drive a self drive car, glancing at stable boy, the young and risky, having conversation with a waiter who serves me bourbon that I will never drink.

Living the life of racing horse stable.

Damn, I used to good with this. The cerita rekaan. That was me, the 10 years old me. Who enjoys reading Ceritalah Lagi, Anak Kampung, Kasihani lah Dia, Bermulanya dengan Tup Tap, Berkat Bercakap Benar, Timun Mas, Jakatarub, Kota Bayuwangi Lahir Dari Kuntum Melati, Tangkuban Perahu, Putera Desir, Sang Kelembai, Gadis Gembala Angsa, Sekali Pukul Sepuluh Mati, and dozen of stories from Middle East.

I read more about Kisah Lagenda Nusantara when I was young. Weeping like hell every times I read Korban Sungai Manggis. It was the real tears jerker. Scared whenever I read Banglo Hijau.

I read comics. Dewata Raya, Alam Perwira, Anak Anak Wira, Teman Pendekar Helang Sakti, Raja Rimba, Pedang Setiawan, Jengking Merah etc etc etc

Now I read Bloogggggsssss.... Boooo Hoooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

Saturday, October 16, 2010

Times Intoxication

12 hours. Tick. Tock.

"Will you come tomorrow?". Asks the waiter.

"I don't know, but I know you will right?". I wink my eyes. I doubt he looks at them.

"Yes, I'll be here". he slowly pick up my empty glass and put it on the tray.

"So early?". He is trying to make a conversation.

"Yes, I have to go".

Ahh.. Monday. I didn't like Monday. I don't care now. Monday is my bank day. I go to the bank on Monday.

Better call Datin, hopefully she is in town.

Datin and I are old friends. More or less with the same back-ground. Many years ago, we wrote papers together, now piece of our works is sold in drug stores all over the planet. I found the species, she found the compound. Took us 20 years of our youth. Now the rest is history. I am here at the racing ground. She is busy with her boutique and her Datuk.

"Datin, so when can I see you?".

I don't say hello to her. What for?. She knows me well, we don't need compulsory greeting.

"Whenever you want, It's been awhile right? So where are you?" .

"Yeah, me? on my way back from the.... well, you know where...".

"The Stable? Ha. Ha. Ha. You can't stop, can you?".

"Why shall I? I don't have grumpy Datuk at home, not like you".

"You!!!!. So what the story?". Yes, she is a gossip driller.

"Still single, you know that already do you? My blood sugar is fine, my cholesterol level is controllable, my dentist is handsome, Cherokee the Stallion won the 1st prize today. So what your story?".

"Nothing, run the shop, went to Sydney last week. Shopping and all, my blood sugar is slightly off the limit"

"Ease on the Coke, you are not young anymore. Sydney? with Datuk? without Datuk?". I try to reverse the drill on her.

"With Datuk". Short.

"Ha. Ha. Ha. Ha."

"You!!!! So where is your.... escort?". She returns it very well.

"I am flying solo, like the old day. But I want you to meet my stable boy. He is good. Young and risky."

"Stable boy? You can't stop right?".

"Nope".

"So see you on next saturday? don't tell me your Datuk wants to breath mountain air on next saturday".

"I can make it on next saturday. Next saturday is for us, Datuk cans enjoy his mountain air on his own". She gives me instant guarantee.

"See you on saturday, ok, I'll call you again.... when I call you again".

"See you, ease on the stable boy you!!!". She warns me.

"Emmm.. we'll see".

As I finish talk to her, I reach my main gate. Drive straight to the garage. The garage used to be crowded, but I did a clearance few months ago. Get rid off few rides, clean up some stuffs.

Ahhhhh... my empty bedroom. Nothing in there, except my bed.

When I close my eyes, I see darkness. Sigh.

And I return to the present.

I keep my eyes open, my nasty beast is flapping his clawed wings. Nice and slow. I fly around the swamp, to hunt for my prey, The Swamp Thing. My Soldiers of Four Winds are ready, swords, bows and arrows, sharpen bamboos, and brave hearts. They are hungry hunters, they want blood, they want revenge, they want The Swamp Thing.

My trusted Wingman is right beside me, riding his Ikran, arrow-ready bow is in his hand. My Ikran is flying on the other side. My loyal Ikran. The bonding is for life. I am well guarded.

We are waiting patiently for the moon eclipse, anytime now. I am counting quietly, so does my Wingman, so do my Soldiers of Four Winds.

Three, two, one.... the ring of the eclipse is shining. I stand tall on the back of Toruk, we are The Jinba Ittai. I scream....
.
.
.
.
.
.
.
Take down The Swamp Thing, it is yours!!!

My Wingman leads the attack. They strike like lightning, their sound is like thousands of thunder. They are my Soldiers of Four Winds. We are here to win!

Times Intoxication

12 hours. Tick. Tock.

Enjoying every puff of my Davidoff. It was Swiss, now it is American, but the Cuban taste remain. My waiter asks if I need more drink. Nope. Borboun can't handle me, I can't handle Boroboun. More or less.

Yes, very American sunday afternoon, as I inhale and exhale the few last clean air of Kota Kinabalu. Pretty much expanded now. This place, they used to call it Beringgis. Now, Beringgis, Kota Kinabalu, not Papar.

I sit, glancing at tv monitor. I used to love tv. Now, the only tv I watch is the one with racing result. Cherokee, The Stallion, is doing very well. Half breed Arabian, born in Australia, raised in Kota Belud, now is the stud of Beringgis. Old men love him. I love him. But I still think his name is pretty much a girl's name.

Ah... This is no longer as amusing as it was. I was jumping up and down, as I cheering. Now, what the hell. Let them race. Let them win or lose. I have Davidoff in my hand, that's all I care about.

And reminiscing, I return to the present. To this time.

This time, I am The Toruk Makto. Fly with me, my Soldiers of Four Winds. I am the rider of the Omaticayan great dragon. The Jinba Ittai.

The sun is setting into the uncertain darkness. Me, and my flying Soldiers of Four Winds, conquer it in no time, waking up the Sleeping Giant of The Swamp.

Draw your swords, ready to release. Tonight we'll have Swamp Thing for dinner!.

Times Intoxication

12 hours. Tick. Tock.

One step away from the present. One step closer to horse racing ground. And meet the stable boy. With a drink in my hand. Grow up, older, and fatter.

Just watching the stable boy. Nothing exciting. Horses galloping. Nothing amusing.

Then I look back. To the present. To this time.

This time. The sun is rising. I am the Toruk Makto. I ride the dragon of the Omaticayan Land. As my beast spreads his clawed wings. Wide. I stand tall. And say......
.
.
.
.
.
.
.
COWABUNGA!

Friday, October 15, 2010

Jumaat Hapdet.. ambik kau!

1. Tadi kawan share hadis dalam Fb. Superlike. Sebab memang cari hadis tu pun.

2. Makan lunch sambil layan NatGeo. Minggu ni asyik makan di kedai tu bukan sebab sedap tahap marvelous (makanan biasa2 cuma pedas2 sikit hehe). Sebab kedai tu selalu layan NatGeo atau Bio Channel. (Superlike)

3. Semalam after office hours, melepak di belanja makan roti canai oleh qasehqayyim (perghh.. spelling~). Banyak cerita, yang di darat, yang di laut, yang di bulan, yang merangkak yang terbang suster ngengsot semua terkeluar. Stumbled upon my students di cafe, ramai pula tu. But I hi ala kadar, then buat bodo. Peduli lah.. malas aku bersopan2. Bergossip time lah beb tak cara aku nak bersopan masa bergossip.

4. Actually I am still not comfortable when they address me as Cik/Miss.. (Can I say I hate it?). Just call me by my first name. Especially after office hours, or after class. (click like just to hate)

5. I nak shopping.

6. My hutang yang beribu riban di pasca tu finally sudah langsai. Yes, I (my dad actually) had to call my sponsor just to make sure my ledger is free of debt. Tapi scroll masih ditahan sebab belum pulangkan jubah.

7. I hate button down baju melayu. for baju melayu stick to pull up. (sambungan entry semalam).

8. Rasa lega bila baca update dari Kak Diana. Hopefully kesihatan beliau dan baby sentiasa terpelihara. Moga sihat2 selalu Green Apple!.

9. Kawin Beranak Update.

Tahniah kepada Aida and Ewan sebab baru dapat baby girl semalam.

Tahniah kepada CKO and wife sebab sudah mendaftar perkahwinan. You are legally married!. Look very awesome in a grey suit, with beautiful bride beside you. Pasangan ini juga telah menshot gambar pra perkahwinan yang cantik, neutral, look very effortless.

Tahniah kepada Denny and future wife kerana bakal bernikah hujung bulan ini.

Perkahwinan Datuk Angkasawan n Wife tu ok. Tapi kek tu entah apa2. Yes, saya bersetuju dengan pendapat popular, NAZA did it better. Rasanya ada NAZA wedding no. 2 by the end of this year kan. So ramai2 boleh lah memabokkan diri dengan wedding fantasy oh reality mereka. (termasuk aku).

The good things about Perkahwinan angkasawan, majlis tak meleret2 (macam masa Mawi kawin dalam astro), wife cantik cun pandai doktor yang murah dengan senyuman, pakai lah baju merepek meriban macam mana pun tetap cantik. datuk pula memang dashing hensem hensem hensem hensem. Masa pengantin masuk dalam dewan bacaan selawat!. Well done!.

10. Actually kan, selepas disogok dengan gambar kawin dan tunang kawan2 secara bertalu2, cerita kawin depan belakang kiri kanan, dan masa birthday pun ada wish suruh kawin (LMAO). Aku ada idea pulak pasal wedding2 ni. I mean as a wedding planner lah. Maksudnya keboborokkan kisah kawin2 ni menjadi unexpected stimulant kepada idea planning a wedding as a wedding planner (apa haram jaddah aku merepek ni?).

Oleh kerana I hate wedding, maka aku pass lah idea kepada bakal boss butik pengantin si qasehqayyim (again.. spelling tu bah!). Hari tu idea hantaran, semalam idea pelamin, jika gambar kawin (most likely yes) berpanjangan disogok ke dalam news feed facebook, kompom aku ada idea nak buat center piece meja, tema sanding segala.

Thursday, October 14, 2010

hate list?

Don't we just love to hate. In Facebook's fan page turned hate page, we click likes to actually hate.

People hate as much as they like.

This is my another hate list. "pakaian yang saya tidak suka".

1. Baju korporat
2. Baju batik
3. business suit dwi colour. Seluar kaler lain jaket kaler lain (masa formal, pergi opis/meeting).
4. necktie looney toons. It is cute when you are 16. It is not when you are 30.
5. white socks.
6. red socks. Kecuali kau adalah Fonzworth Bentley.
7. stokin net.
8. Tuala berlogo yang colouful, macam lencana manchester united sebesar2 tuala, atau watak looney toons. (Max colour for towel=3, plain is preferable, belang2 2 colour kira ok lah).
9. knitted vest. Kecuali dipakai semasa autumn-winter. Di negara beriklim 4 musim.
10. fucking ugly necktie. kaler sykedelic or berjalur putar2 macam kain batik.
11. baju t shirt bertulis nama 40 orang ahli kelas dan punch line nya ialah Frenz 4eva~

Tuesday, October 12, 2010

Kak Diana Green Apple

Semoga Kak Diana Green Apple dan baby sihat sihat selalu, dilindungi Allah SWT, dan diberikan kekuatan untuk menghadapi segala ujian. Kepada suami & keluarga Kak Diana Green Apple semoga tabah dan bersabar.

Di harap pengunjung blog Green Apple boleh mendoakan keselamatan beliau dan baby nya. Mudah mudahan semuanya selamat.


Monday, October 11, 2010

25th Birthday

Alhamdullilah, I am 25 years old today. Nothing much. I am here in my office typing an entry about my birthday.

Graduated officially last saturday, that would be my early birthday gift. Yes, 2 years in the making birthday gift!. Sorry for being such Grad-Zilla last week. I know... hahaha... I tried to make it perfect. But imperfect world is the only world we have. So.. just have fun. Imperfect fun is fun!.

Thank you for wishes, gifts, prayers, and everything. I am enjoying my metabolism left over. I know I am losing it. Had a very great chicken eating marathon yesterday. With friends. Ha.Ha. Nasib ndak demam.

for my mother, I am sorry if I ever hurt you, one way or another. You are an amazing person. Just the way you are. Thank you for everything and super Love you (ok.. stream of tears anytime now).

for my father, err.. I know you are the guy, the dude, the man, who will always love me no matter what. I love you too. (err.. mau jam boleh?).

for my siblings and family. love you guys.

for razman, I am still waiting for you text.

And for me, Cheers!

Graduasi 2 dengan gambar

dance troupe!. I watched like 3 performances from them, day and night. because the dude is cute (at least cute enough to my eyes)
Jimmy Asmara. (bukan nama sebenar) yes face cannot be revealed, mampos kena maki nanti
from my sister. thanks Ka!
ibtp grads; Mark Ruf, yours truly, Jack Joseph.
before the ceremony. lama sangat tunggu vvip. taken by azliza with my SE camphone.

Saturday, October 9, 2010

Graduasi

Alhamdulilah tadi sudah siap majlis rasmi (yang boring) untuk graduasi. M. Sc. Taxonomy & Biodiversity. Ini lah yang kita mahukan, walaupun pelbagai hiccups along the way. Mudah2an ini juga satu permulaan yang baru.

Terima Kasih, kepada ibu bapa, keluaraga, kawan2 di ibtp, di kampung, di sst, di ums, saudara mara dan sesiapa yang sudi memberikan wish, ucap selamat, dan hadiah2 tadi.

more update with piccas later.

Tuesday, October 5, 2010

tagged.

Apakah Tagged?
Tagged ialah macam surat berantai zaman dulu2.

Aku kena tagged oleh partner in crime sendiri. Yang blognya kena malware (rasanya bukan virus, cuma coding somewhere jadi haramjaddah).

State 7 things about yourself:

1. cuma suka dengar stesyen radio masa dalam kereta. Buat masa sekarang hot fm kerana radio saya tuned kepada hot fm. kalau kau tekan2 nanti frekuensi tu hilang, hujung2 radio ntah apa2 lagi yang keluar.
2. I am not a morning person.
3. tidak tahu warna kegemaran saya.
4. suka khaki pants over jeans.
5. Selalunya saya tidak tahu mahu beli apa bila ada duit. Tapi macam2 mahu dibeli bila tiada duit.
6. Saya mau main Jazz Bass, but I dont know where to start. Should I beli gitar dulu lalu belajar sendiri? belajar dengan orang? masuk kelas berbayar? atau curi gitar, testing dulu boleh minat kah tidak, kalau minat betul2 baru beli sendiri tu gitar bass? atau kau fikir macam mana?
7. Suka minum teh. Teh o, Teh o ping (ais), teh, teh suam, teh kurang mains, teh ping (ais), teh madras, teh madras ping, teh tarik, teh tarik ping, teh c special tiga lapis, teh c special 3 lapis ping, teh o lemon, teh o lemon ping, teh hijau, teh hijau ping, milky tea, milky tea with pearl, green tea with lemon, green tea with honey, milky tea with coconut, milky tea with magic boom.... (nah boleh buka Tea Bar sudah).

malas saya mau tag sesiapa, siapa mau buat nah buat lah... lebih dari 7 pun ndak apa.

P/s: semoga cepat sembuh kepada Tun Che Det.

Saturday, October 2, 2010

ROcKtobrFest 2010


8th- Pre-graduation dinner (kalau balik dari opis tidak flat gila)
9th - Graduation
10th- post graduation party and a wedding
11th- 25th Bday
16th- Party!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, September 29, 2010

Hikmat Jurus Di Pandang Boleh Di Sentuh Jangan

Arakian keadaannya kala ini aku sangat letih lagi malas malasan. Bukan kerana nasi terhidang tidak sempat berjamah, minuman di kendi tidak turun ke tekak. Halnya kerana, aku beradu tanpa mantera, usai menjamah karipap karipap kafe, yang rasa hanya sedang sedang tapi sedap juga apabila lapar.

Dan hai teruna aduka nyawa, jangan kau cuba, jangan kau cuba sekali jangan. Kerana aku memperhalusi langkah, buah, Hikmat Jurus Di Pandang Di Sentuh Jangan. Langkah sulit extra cakar penunduk naga.

Heeyahhhhhh......

Ku utus warkah sila dibalas. Ku tunggu, biar redup mentari, biar burung terbang ke sarangnya kembali. Kerana jalan jem setengah mati, entah siapa tidak punya hati perut menghon sesuka hati.

Obi Wan..

Ku seru nama mu tiga kali,

Obi Wan Obi Wan Obi Wan.

Tiada Asap. Tiada Bunyi.

Aku terbangun. Ini bukan mimpi ngeri. Hanya kerana alarm clock berbunyi. Kedengaran Mizz Nina berdendang.. Sexy my name hey sexy my name.

Mandi lekas mandi. Lepas subuh, terlihat limpahan qirmizi, maka bermulanya satu hari lagi.

Monday, September 27, 2010

Wedding Video

Sejak aku demam minggu lepas, aku melepak saja di rumah. Sambil godek internet. Happen to be, I stumbled upon video kahwin. Memang gempak gila lah video video kahwin tersebut.

Ramai kawan2 yang re-post video2 tersebut. Anyway... kawan2 aku ramai yang bertunang, so aku rasa mereka pun teringin nak buat video kawin gempak2.

Just now, I saw few girls menonton Nadia Nasimuddin & Hamzah Alang's wedding video di kafe. Pergh.. spread like split fire. Aku akui, video perkahwinan Nadia & Hamzah sangat cantik. Awesome!. Video pre wedding mereka pun cantik. Jauh lebih cantik dari muzik video artis tempatan.

Ada lagi few video dari Manggis production aku suka. Ok ni promote ni bukan aku ada kaitan pun dengan production company ni. Tapi video mereka hasilkan memang cantik.

Untuk menghasilkan video kahwin yang cantik, awesome, worth multiple repost on facebook, comment beratus2, memerlukan Majlis Kahwin yang awesome dan cantik to begin with.

Ada team perakam yang awesome sahaja tak menjamin video yang terhasil awesome, the majlis itself mesti awesome terlebih dahulu. Pendek kata majlis grand=duit kena banyak.

Ada 1 video dari Manggis Production juga sangat cantik. Video kahwin yang guna muzik Dancing with myself. What a fun couple. Memang mereka nampak happy, funny, and enjoy every moment of their nuptial day. Pelamin buaian seyyy... I like. Party like a rockstar.

Oh ya... my friends pun ramai yang kawin last weekend. Also yang bertunang.

Tahniah kepada, Yanti & husband, Pija & husband, Awen & tunang.


Sunday, September 26, 2010

Still not feeling well. But better

I live in a very communal society. I am asian, so no surprise about that. Communal society, where every one sort of live with each other, like under the same roof. Lack of privacy. But sometime it is good especially when you always have people who care for you.

Communal Society. Are we Communists by practice. no?

Thursday, September 23, 2010

Update and Announcement for RocKtoberfest.

I am not busy. Just not feeling well. Chesty cough, runny nose, dizziness, and most of the time hungry. Hence, lack of update. Plus I usually super exhausted at night. Yes, your dearly night crawler has been tamed by the power of 9 to 5 rule.

My 9 to 5 is from 5.50 am to 5.30 pm, sometimes 6 pm. I think there is good chance someday I will be a PAS supporter (hold the applaud Jose, supporter is not necessarily a voter). Because, when I go to work every morning, the moon is bright and shiny, and it is still, bright. And shiny, when I am on my way home. I managed to avoid heavy traffic at the morning. But there is no way I can avoid congested road at evening.

On unrelated development, I will be graduated officially on 9. october. 2010. So RocKtoberfest is coming to town. The kick off will be on the very 1st october when the extravaganza open house will be hosted.

They have no remorse in commercializing religious celebration. And I am part of them, because if you cant stop them, join them. But I do have remorse, so that's make me insignificantly different.

Btw, I am addicted to milked tea.


Friday, September 17, 2010

Al-Fatihah

7 syawal 1431 (16 september 2010) khamis, my grandfather passed away, because of natural causes (old age). The last man standing, sebab my grandparents lain semua dah tiada.

Nothing much. Semua biasa2 saja. Yang penting urusan yang wajib sudah selesai. Keluarga sebelah bapak memang semua tinggal di kampung. So kira smooth saja urusan. Plus, arwah pun memang di rumah. Kenduri2 ni aku tidak kisah sangat, like I said, yang penting yang wajib.

Terima kasih kepada kawan2 yang kirimkan ucapan takziah.

Semoga roh arwah dicucuri rahmat. Al-Fatihah.

Wednesday, September 15, 2010

Membebel pasal raya

ahh... apa mau post? malam tadi bukan main bergiga giga idea. Tapi biasalah idea bergiga ni timbul masa nak tidur. Aku rasa macam nak auto blogging straight from the hotak saja. Eh.. tak boleh bahaya. Auto blogging straight dari hotak akan membuatkan Encik Cobb senang nak pancing idea dari kepala hotak kita.

Raya... Raya.. How was my raya? Macam biasa... standard activities. Makan, salam2, compulsory minta maaf, potong bawang sampai tangan, betis, lengan, jari jemari cramp, berjimba2 dengan rakan taulan. Ada orang beli new Olympus PEN masa puasa, didnt tell me, so hukumannya, ambil gambar aku banyak2.

Yang standard tu standard cuma ada customize sikit2. How I wish I own a camera. Sebab masa raya pertama tu tidak ambil gambar with family. Aku suka ambil gambar masa festival season. Yes, the very lame family photos, yang duduk beratur, berdiri sama tinggi duduk sama rendah, pakai baju sama warna tu. Masa juga agak rushing masa raya pertama. Well standard lah juga my bapak yang always rushing here and there.

Nantilah beli kamera biasa2. Yang penting capture the moment. Ada lah juga snap2 2-3 gambar. Guna kamera bapak. Tu pun gambar the girls sahaja. Raya tiap2 tahun pun ada. Tiap2 tahun pun lain dari lain. Tujuan gambar, nak freezing the memory. Iya, ingatan bergambar ada dalam kepala hotak kita. Tapi just untuk kenang2an yang boleh dipegang, dilihat semula, (dan diupload ke dalam facebook).

Ok, aktiviti standard pergi kubur lepas sembahyang raya. Sudah beberapa tahun tidak pergi. Selalu pergi on last week of ramadhan. Memandangkan tahun ni aku tiada cuti sangat, maka tak lah pergi masa bulan puasa. Lagipun tahun ni raya pertama pada hari jumaat. Dulu aku ada dengar ustad dalam tv kata, kalau ziarah kubur pada hari jumaat tu dah kira sedekah. Tak tahu lah pulak. Tapi hari jumaat, baca surah yassin 2-3 round ok lah tu, perkara baik jugak.

Sons were unavailable this time. Kami all girls saja pergi 1 team. Bapak aku team lain, my adik driver was his driver. Sebab mereka nak pergi solat jumaat, so nak lekas dan cepat. The other sons.. like I said, were unavailable this time. Ok... biarkan di sana. The good thing tak pergi dengan boys, kakak aku lead baca doa n tahlil segala. Siap suruh jangan panjang sangat harakat mad asli tu. Dia nak abiskan baca yassin cepat2. Sebab pas tu dia yang baca tahlil and doa. Oleh kerana kami semua perempuan, senang lah. Aku aminkan sahaja. Kalau ada lelaki susah lah..lelaki lah kena lead the prayer, perempuan aminkan.

Kalau ikutkan kubur tu ada saja sepanjang tahun. dan ikutkan aku memang malas nak pergi. Tapi my mama asked us to come along, so I did it for her lah. Sort of. Sebab nak lepak baca yassin, dalam rumah, hari2 pun boleh buat. Sambil2 lawat kubur jumpa saudara mara yang happened to be melawat kubur juga. kira +1 untuk markah sosial di sana. walaupun di cemetery.

Open haus. My bapak's was backbreaking as usual. Pergh... panjang ni kalau mau eloberet. Aku kena buat separate entry untuk explain head to toe. Why I did what I did during bapak's open haus. Apa pun, kesian my mama. Penat.

Backbreaking open haus is like wedding. I. HATE. IT.

Kawan2 inner circle aku ada datang melawat. Thanks. Lepas kawan2 datang aku blah join mereka berjimba sambil beraya. Which was 2000 times infinity lebih menyeronokkan dari melayan tetamu yang datang ke rumah bapak aku. Half aku tak kenal siapa ntah. another half aku kena ambil masa figure it out, apa kaitan aku dengan mereka. Oh ya.. saudara sesama Islam.

Kira ok lah aku dah potong bawang halia segala, kacau kawah selama 2 malam tu dah ok lah bagi aku. To be fair, my actual tetamu those kawan jimba2 aku sahaja. Selebihnya, bukan jemputan aku.

Open haus ni perlu dipersonalkan. Tapi dah namanya open haus... ha. ha. personal apa dia? open open lah kan.

Esok cuti umum. Seronok cuti umum. Cuti lah selalu. Cuti means, balik cuti kerja kau setimbunan sampai ke pintu bilik.

Wednesday, September 8, 2010

Ramadhan berunsur pergi

Ramadhan bakal berakhir kurang dari 48 jam. Alhamdulilah, mudah mudahan kita semua beroleh rahmat yang melimpah pada Ramadhan tahun ini dan berterusan sampai ketemu tahun hadapan.

Rasa sekejap saja, Ramadhan yang digemari dan disayangi kini hampir melabuhkan tirai, tanda datangnya Syawal. Syawal yang dinanti-nanti. Mudah-mudahan Syawal dapat disambut dengan kegembiraan dan kesyukuran sempena berjaya menamatkan ibadah puasa.

Di masa umat Islam sibuk membuat persiapan, what touch me the most is when I see parents are buying new clothes for their kids. Kadang-kadang kita tahu, parents ni bukan lah punya keupayaan dana yang banyak. But for their kids, they are more than willing to scrap the last coin in their account/pocket. Barang mahal sekarang. Ada kalanya terpaksa ditolak permintaan anak sendiri yang inginkan barangan lebih. Bukan kerana tidak mahu anak gembira, tapi tidak mampu to do so.

It is not easy to be a parent. right?

Kids, they are expensive. Like, very very expensive. And thats why people said, anak ini ialah harta. Ahh...

Anyway. Nothing interesting with my raya preparation. Mungkin recycle pakai baju kurung yang ada sekarang, yang juga ialah baju kerja pakai hari-hari ke ofis. Asal ada baju sesuai dengan occasion cukup. dont have to be baju baru pun.

Cuma nak spend masa dengan famili dan kawan-kawan sekampung walaupun cuti singkat. And my wild thing, my niece sudah pulang ke kampung sebelah sana. It is ok, I will always love you. Tadi pagi lepas subuh, sebelum bertolak she actually called me. Thanks kiddo. Miss you already.

Harap I dont overstuffing my body with food. Sudah tentu makanan yang enak sukar ditangkis godaannya. I'll try to makan berpada-pada dan tidak mengikut nafsu.

Balik sehari sebelum raya.. wah feeling balik kampung paling intense pernah ku rasa. oh really? What makes raya is raya , is not about baju baru, barang mahal, makanan banyak, kuih sedap, it is about reconnecting with people, who we actually care the most, but often neglected in our busy life. Thats make my raya is raya. Special and rare.

And lol of this season would be people spend their time to argue intensely about a tv commercial. The legendary flying tricycle. How ridiculous life can be? Take it easy holy people. Go eat some rendang to comfort and calm your paranoid nerve.

To relate the commercial with Christianity, Illuminati, and Freemasonry is simply, outrages! Well.. I dont think Christianity and Iluminati shall be put in the same camp. Oh my... ask your ustaz lah, may be his explanation is better than wiki. (just in case you dont trust wiki site because it could be sponsored by some faith crushing 2000 years old underground cult that has been working continuously to destroy human being).

Festival, be it religious or cultural, Islamic or not, often promoting and encouraging good deeds, love, family, happiness, togetherness, generosity, prosperity, and all positive tagged vocabulary you can find. So why bother nak bergocoh (walaupun sekadar keyboard war) kerana err... you... well how to say this..... lebih mulia dari orang lain?

Anyway, have a good hari raya, maaf zahir batin, happy holy-day. Salam lebaran untuk semua umat Islam yang dikasihi.

Monday, September 6, 2010

Paranoid dengan iklan tv.

Korang sudah tengok iklan hari raya tv3 yang kontroversi lah sangat tu? Aku mula2 tak aware, sebab tiada tv, kalau ada tv pun asyik menengok astro memanjang (bila balik kampung). Semalam ada orang dalam facebook postkan iklan tu. Aku tengok pun sekerat sekerat kerana celcom broadband perangai cam haram.

Ada yang cakap macam iklan krismas lah, ada yang cakap macam iluminati lah, berunsur hindu-budha lah, unsur kristian lah. Well...calm down, tu iklan saja lah. So kalau iklan tu ada pengaruh buruk kau nak ikut kah? Allah SWT anugerahkan akal untuk berfikir. Bila kau tengok yang terpapar di tv tu buruk, yang kau nak ikut buat apa. Iklan tv tu iklan tv, komersial, duniawi, etc etc. Kau nak guide, aturan hidup yang betul, ikut Al- Quran dan As-Sunnah. Ni tak ko rujuk astro, kau rujuk tv.

Ni lagi satu perangai buruk, sikit sikit iluminati, sikit sikit yahudi, sikit2 kapir jahat. Apa korang ingat orang kapir tu semua tak ada benda lain nak dibuat asyik nak kacau dan musnahkan hidup orang Melayu/Malaysia sahaja?. Nanti astro tak bersiaran pun kau salahkan yahudi juga, walaupun kau yang tak bayar bil. Bak kata mak shah rukh khan dalam My Name is Khan, "dalam dunia ni ada 2 jenis orang, orang baik dan orang jahat". Kalau dia kapir (tak islam) tapi dia baik, so apa masalahnya? Kapir kapir orang Emerika, orang putih, orang barat tu pun, dorang punya pengurusan badan kebajikan, dan fund raising untuk charity lebih tersusun banding kita.

Orang merempat disediakan shelter dan bantuan makanan. Even binatang seperti anjing dan kucing terbiar pun disediakan shelter. Tu cara orang yang kapir iluminati freemason yang orang kita benci sangat sangat hidup. Ni orang kita, nak buat shelter untuk bayi luar nikah pun semua melatah, meroyan. Bayi luar nikah tu manusia juga ok. Apa salahnya disediakan rumah perlindungan. Kononnya rumah perlindungan akan menggalakan zina. Zina ni, dari zaman dahulu kala pun dah terjadi, zaman naik unta di tengah padang pasir pun dah ada zina. Kan orang selalu cakap, pelacuran ialah antara pekerjaan tertua di dunia.

Kadang-kadang sikap paranoid melampau lampau ni membinasa diri sendiri. Bagus lah juga tv3 tarik balik iklan tu. Kalau tetap disiarkan pula nanti makin teruk. So they did a right thing dengan membatalkan penyiaran iklan tersebut. Bak kata kartun robot dulu2, the power of imagination is more terrifying than what meet the eyes.

Balik kepada iklan tadi. Pasal kopiah putih tu lagi lah tak logik. Korang tak pernah tengok pak cik pakai kopiah putih? Ramai saja ulamak di Malaysia ni pakai kopiah putih. Nak pakai kopiah hijau kah, kuning kah.. ikut suka lah kan. Cuma biasa lah orang Islam ni, warna putih atau warna natural lebih preferable, seperti putih dan hijau. Disamakan dengan pope lah pulak?. Peduli lah pope tu nak pakai kopiah sama warna dengan Al Imam Sheikh kat mana2. Agama mereka agama mereka lah, Agama Islam agama Islam. Sila rujuk Al-Quran, surah Al-Kafirun.

Buku yang dipegang oleh budak itu melambangkan bible? Pada pendapat aku, bible tu terjemahan langsungnya ialah buku. Kan kristian bertapak di eropah melalui Constantine memeluk agama kristian ketika gering tahap nazak di atas katilnya. Constantine convert menjadi kristian selepas bertahun2 menghumban penganut kristian pada masa dulu ke kandang singa lapar. Zaman2 dulu, di Eropah, bahasa sarjana, bahasa literature menggunakan bahasa latin. So pada pendapat aku sebab tu orang kristian namakan buku suci mereka bible. Dalam bahasa jerman perpustakaan (tempat simpan buku) di panggil bibliothek, orang yang minat membaca kerap digelar bibliophile. Bible simply maksud dia buku. Kawan2 aku ramai yang panggil kitab kristian mereka Al-Kitab bukan Bible. Al-Kitab tu bahasa arab, terjemahannya, buku. Jadi dalam iklan tu, buku yang budak tu pegang melambangkan buku, tak semestinya kitab agama kristian. Buku itu melambangkan ilmu. Pada pandangan aku lah.

Sikit2 kata umat Islam dimurtadkan. Memang lah diakui ada orang melayu/islam murtad. Bagi aku exchange penganut ni selalu berlaku lah. Ada orang asalnya pagan menganut kristian, ada orang asalnya kristian menganut islam, ada orang asalnya islam dah tukar agama lain, atau label diri sendiri not practicing muslim, liberal muslim, dan sebagainya.

Apa yang penting kita berpegang kepada Al-Quran dan Sunnah. Aku rasa ini jalan yang paling selamat. Korang selesa eh hidup dalam status paranoid dengan orang lain memanjang? Jangan diberatkan perkara yang mudah.

p/s: sekiranya ada fakta yang aku tulis disini salah atau kurang tepat, aku buka entry ini untuk teguran dan pembetulan.

Not your average travel story.

Lepas grad tahun 2007, Aku berazam untuk tidak pergi ke semenanjung selama setahun (The ban is lifted already). Dan bercita-cita untuk explore my own backyard, Sabah and Borneo.

2007 (December)
The travelog started with a visit to Brunei. Then to Kudat. (Ok I cant actually recall which was first, Kudat or Brunei, I am sure I visited Kudat on December, but I am not sure about Brunei). My 2nd time to Brunei, and my first time to Kudat. Brunei is Brunei. Kudat is awesome!. Especially Tanjung Simpang Mengayau. Actually Kudat is a quiet town. But I like it, the way it is. Simpang Mengayau is a slice of heaven.

2008
Since I had to prepare my dissertation paper, my study brought me to Sipitang. Sipitang is not very far from my kampung, but I dont visit the place that often. So, I explored some part of Sipitang forest and terrain. Twice. And actually, at 700 m a.s.l, inside Sipitang forest, you can feel very soothing breeze. Not too cold, just nice. The weather could be very dramatic, but you'll like it.

2009
I took de-tour, and fly to Jakarta. My first visit to Indonesia. For two weeks course. Went to err.. typical tourist spots in West Java. Hiking, meeting new people. My favourite would be Cibodas Botanical Garden and volcanoes, Kawah Putih and Tangkuban Perahu.

Had crush with a (probably married) guy. But hey, it was a location love struck, no biggie about it. I went home safely in one piece. Brought nothing but 2 bags of dirty laundry, 2 books, beautiful memories and valuable experiences. I still could not understand why Malaysian always have shopping spree in Indonesia (and everywhere), I think the goods sold are pretty much the same. My only regret is, I didnt buy more books there.

I went to Tg. Aru Beach more often. I like the place. Simply like it.

2010
The year kicked off pretty awful. I was racing with time. And time won without even cheating. Between November 2009 and early February 2010, was a very very volatile period of my life. I felt like living in a depression chamber. That period was my Great Depression. I had to finish my papers, submit it, etc, etc. I had another opportunity to travel to Indonesia, this time to East Java. I had to let it go.

On June, I climbed up the Mt. Kinabalu. My first time. It was a painful, expensive, relationship breaking, ass-whipping, journey. Managed to crawl up to Gunting Lagadan, the second last checkpoint before the peak. It was freezing as hell (err.. since when hell is freezing? hahaha). But I love Ranau. Love it so much. Macam mau tinggal sana pun ada. Got a call informing me about my viva voce when I was enjoying my morning 11 thousands feet a. s. l, at Gunting Lagadan. Cant wait for my next visit to Ranau. May be this coming hari raya? ada sesiapa mau join? (ok ini memang sengaja cari pasal).

Also went to Brunei for a weekend trip. Brunei is Brunei. As it always be. The currency change burned my wallet off.

On July, went to Labuan. Finally, after 6 years of planning and a death. It was a good trip. I like it. Spent a night there, had my chance to stroll around KML, my ex school, on Sunday morning (I forgot when the last time I woke up at early morning on Sunday!). Met my friend after a year, and met her 4 years old son for the first time. But it was a tight budget trip. I just bought 2 packets of choc for my niece.

I had opportunities to go to Kuching and Bangi this year. But I couldnt. Because of various problem, mostly time and money. See.. time wins without even cheating, always.

.........

So it is August now. I dont have plan yet. May be I'll go for a field work into Sabah's deep interior this October. Yes, they choose an excellent timing to for field work-the wet season. Well.. it is tropical rainforest, what make tropical rainforest a tropical rainforest? rain and forest.

I have a good travel plan in my mind, Royal Towns visit. I want to visit royal towns, Seri Menanti is a good place to start I guess. Then off to South or bound to North; Perak, Kedah, Perlis, or to East Coast.

Or shall I start, in Negeri Sembilan, than to Selangor? I dont know. But Royal Towns Visit plan is a good plan. At least for me.

Atau, jalan2 ikut mata angin? First up north, landed in Penang, off to Perlis, than bound to Langkawi, back to Alor Star. Fly from Alor Star to KL, then back to KK. Sounds good, and expensive.

Next trip, KK-KL, KL-Kota Bahru. Down to Terengganu-Kuantan. Kuantan-KL (by air or bus), KL-KK.

Then, South Invasion. KK-JB. JB-Singapore-JB. JB-KK.

Then Sarawak, KK-Miri-Kuching-KK.

East Coast Sabah, KK-Sandakan-Lahad Datu-Semporna-Tawau-Keningau-KK.

Then KK-Ranau-KK-Ranau-Kundasang-Ranau-KK-Ranau-ulang sampai infiniti (Ok, ada orang marah ni nanti hahahahahahahahahahahaha).

Friday, September 3, 2010

Jumaat Terakhir Untuk Ramadhan Tahun 1431h

Berita baik, aku dah kurang sikit makan. Biasanya portion aku 2 biji burger McD (Big Mac + McChicken/bubur large+beef burger). Tapi baru jak kejap tadi aku sedaya upaya habiskan Big Mac set large + apple pie. Habis juga walaupun lambat. fuuhhh.~

Dah lama tak makan Mc D. Baru lah ni. Dan tadi masa aku pergi Mc D. Kedai tu penuh semacam. Q panjang, drive thru panjang, kedai minyak tu pun boleh tahan laku.

Alhamdulillah, Ramadhan kali ini rezeki banyak, baik dari segi makan dan minum, mahu pun perkara lain, tesis pun dah siap binding hardcover dan hantar kepada Pasca, kerja pun dah dapat (Alhamdulillah sangat sangat), kesihatan pun alhamdulillah syukur, semuanya dalam keadaan baik dan normal, cuma berat badan ada naik lah (naik banyak pulak tu). 24 ramdhan 1431 h bersamaan 3 september 2010, senat akan bermesyuarat untuk endorse nama-nama graduan pada tahun ini. Aku harapkan berkat limpah rahmat ramadhan, dipermudahkan semua proses-proses akademik ini. Mudah2an nama endorse langsung dapat graduate officially pada oktober tahun ini. This is more for my parents, love of my life.

Perkara2 lain, seperti biasa. I think one of my biggest concern right now ialah masalah tempat tinggal. Aku ada beberapa pilihan. Sekarang cuba menimbang pilihan yang terbaik untuk keselesaan diri yang sesuai dengan kemampuan yang ada.

It is my long (and not so secret) ambition, to take care myself, dalam semua segi. Financially, and grow as an adult. Less and less dependent to my parents. Memang seronok hidup ditanggung 100%, well at least aku suka. Never proud about it, but I like it. Well it is about time, sudah masanya keluar dari zone extra selesa itu. And try to build everything from scratch. I am not saying building from scratch without help. Of course poor human like me need help all the time.

Walaupun there is no development on relationship department. I am just happy, manage to hold on to my dear buddy. I have lost one, I would like to keep this one warm, selama mungkin. Harap dia boleh datang konvo nanti. Kalau tidak on D-Day, the weekend pun ok. Nak tangkap gambar hehe.. (pastu standard lah upload di facebook).

Orang kata no news is a good news, and for me no development is a good development (relationship wise). I have plenty to focus on. Mungkin kena ambil TOEFL next year, may be as early as April. Well itu lama lagi. Scouting for agency may be. Yes, I think I need service from agency to help me smoothing all stuffs need to be done in the next 2 years. So to play it safe, it is the best to maintain the status quo.

Dad, as usual, this working young adult daughter of you needs your cash. More and more. Because I love you, and I know you loves me too. ha ha ha....

p/s: harap harap boleh mengaji Quran dengan lebih kerap di bulan ramadhan ini.



Wednesday, September 1, 2010

fikir fikir kerepek merepek

Banyak juga yang terfikir-fikir dalam kepala aku. Pelbagai cerita. Cuma bukan yang berat berat sekadar yang biasa sahaja.

Masa ini belum lagi sibuk sangat. Kadang membaca ala kadar, kadang menyiapkan specimen, kadang cuba cuba menyiapkan paper, kerapnya online. Tapi mungkin kerana bulan puasa contact di alam maya agak perlahan. Mungkin juga semua masing masing sibuk.

Kadang window shopping. Payah bershopping tanpa hala tuju. Tajuk belum tahu, bidang belum pasti. Maka teraba raba saja di dalam dunia siber. Meraba di dalam dunia siber tanpa arah, tanpa matlamat untuk mencari maklumat, emm.. bagaikan orang haus meminum dari pili bomba (to quote a quote).

Sekarang juga aku sibuk bereksperimentasi. Menikusmakmalkan diri sendiri. Driving dari rumah sebelum pukul 6 pagi. So far, aku berjaya mengelak trafik jam, tapi mengantuk ya hampooon. Dan sebelum pukul 10 pagi, prestasi dan produktiviti merudum ke paras merah/negatif. I reconsider nak cari bilik sewa. Tapi entah macam mana. So far, I go with the flow dulu. Nak kelam kabut menyewa pun bukannya ada modal yang banyak. Payment pertama ni pun entah dapat entah delay.

Emm... Aku macam ada withdraw syndrome, kini bukan lagi pelajar. I am officially in a work force. Atau istilah politiknya kaum buruh atau istilah impress your history teacher-nya, kaum proletariat.

I need time to adjust stuffs. Me, my clock, my everything. The worst part is not about I have to wake up before the lalat bangun, or I cant watch movie on weekdays, or cant no longer stay up until wee hours posting craps online. The worst part so far is, somehow I am still consider myself as a student who study. Still trapped in a .. emm... limbo? still in an intermediate zone, grey area. I know I can always be one. Tapi feeling sudah tidak sama macam yang dulu.

Apa lagi? nanti aku update.

Monday, August 30, 2010

sapu sawang

Musim cilok hasil kerja orang lain tanpa izin datang lagi, kali ini melibatkan karya Cik Khairunie.

Kontraktor pembikin papan iklan untuk hari kebangsaan yang tertera gambar CM Sabah di Kota Kinabalu telah menggunakan gambar milikan Khairunie tanpa izin. But she is a very nice person, so tiada lah legal isu setakat ini.

Dalam berjuta juta dan bergiga giga byte gambar yang memaparkan bangsa pelbagai kaum di Malaysia, kontraktor (yang tidak bertanggungjawab dan pencilok) itu telah memilih gambar milikan Khairunie. I've been following her work of art for a while now. I like it. Sebab gambar2 dia ada jiwa.

The City should thank Khairunie. Her work speaks for her talent.

Khairunie, (if you are reading this)

I personally think you should write a letter to CM's office or Mayor's or both to let them know about this issue. Supaya next time mereka berhati hati dalam mengapprove kerja kerja kontraktor papan iklan ni. Just my opinion lah...
..................

An anon commented on my post about halal haram jersey bola.

Aku cakap pasal isu pengharaman jersey bola kerana ada imej yang dikatakan syaithon. Anyway.. macam biasa anon ni gelabah.. buat aku tergelak pagi2 ni (nice job!). Tiba2 dia kaitkan pasal yahudi. Apa daa... sikit sikit salahkan yahudi, sikit-sikit yahudi jahat. Cuba kita lihat kelemahan kita sebagai orang Islam dulu. Acknowledge kita ada kelemahan. Jangan delusional sangat.

Bukan lah aku nak back up yahudi or alike. Hakikatnya memang banyak barangan di dunia ini adalah milikan perusahaan yahudi. Termasuk lah kelab bola EPL, entah entah korma yang kau makan hari hari tu pun tumbuh subur dari ladang ladang saudagar korma yahudi. Tapi ikut logik lah kan, ada kah orang yahudi EPL tu paksa orang Islam di Malaysia beriya iya sokong kelab mereka? ada? aku rasa orang yahudi EPL tu entah entah tak tahu Malaysia ni letak kat celah mana dalam globe.

Honestly, aku beli barangan dan jenama yahudi. In fact, burger dari perusahaan yahudi antara burger paling mengiurkan dan tasty di dunia. Bukan nak glorify lah yahudi ni. Tapi dah memang mereka berjaya dalam dunia perniagaan jenama antarabangsa, maka kau nak buat apa? boikot? dengki?.

Iya, aku tahu isu orang Palestine (orang arab Islam dan Kristian) ditindas oleh yahudi. Penduduk Gaza dibunuh, rumah orang Islam dimusnahkan. And endless suffering. Setiap kali aku tengok penderitaan orang Palestine di TV, aku cakap, "penderitaan mereka ni akan berlanjutan sampai kiamat". Aku rasa OIC pun dah berapa tahun 40? 60? bincang pasal isu Palestine, tapi keadaan tetap hancur lebur macam tu juga.

Siapa yang bertanggungjawab? Nak salahkan yahudi? memang mereka salah pun. Dah tahu dah, another same statement is merely a redundant. Masalah besar orang Palestine bukan sahaja orang yahudi yang jahat, masalah mereka ialah Pak Arab bangang dalam OIC tu. Too lazy to lift their hand to help fellow Arabs. All they concern about is counting their petrodollars. Buat kastil besar2, kalau ada 40 orang adik beradik, setiap 40 orang tu harus tinggal dalam kastil masing-masing. Lepas tu bila orang Palestine menderita, mereka main tuding jari saja kat yahudi. Tangan sebelah sibuk kira duit hasil minyak. Royalti dari syarikat minyak yahudi amerika.

Yang kita orang Malaysia ni pun gian nak jadi arab, ber ana-anta mengalahkan celik celik mata lahir kat tengah padang pasir. Orang Palestine menderita, tapi tak pernahnya nak selidik balik betapa Pak Arab berpecah belah, sedangkan populasi yahudi tu bukan besar mana pun kalau compare dengan populasi Pak Arab.

So apa jadi dengan Hamas dengan Hamas nya, Fatah dengan Fatah nya, Hizbollah dengan Hizbollah nya? Dia sendiri berpecah belah, lagi nak salahkan yahudi 100%. Bak kata ostad yang beri ceramah ramadhan minggu lepas. Perpaduan itu wajib!.

Thursday, August 26, 2010

Isu-isu pengajian tinggi

1. Higher Education? We dont want Higher Education Institution to stop educating. Or do we? Please make higher education more accessible for all. Especially The Young.

2. Publication Dilemma. Here is a good opinion, and I take it as an advice. My former professor once wrote on how we must not neglect or discriminate in house journal and only aim for High Impact one.

In agreement with him, I think we must serve our research to Malaysia first (national level), then followed by regional (SE Asia), continental (Asia), and then the world.

Aku pelik orang bersiku siku nak publish dalam high impact tapi research itu dibiyai oleh Rakyat Malaysia (grant dari Malaysia). Geran Malaysia, sudah tentu orang Malaysia diberi keutamaan untuk akses maklumat ilmu terbaru dalam kajian tersebut. Jika dihantar ke jurnal berimpak tinggi, maka, jika seorang Malaysian hendak akses jurnal tersebut, beliau terpaksa membayar yuran langganan kepada pihak jurnal asing. Sedangkan ilmu itu milik Rakyat Malaysia.

3. Suara orang muda. Detailnya sila godek disini dan sini. I like!



Wednesday, August 25, 2010

Live from My Office

1. Baca-baca jurnal lebih kurang, bukan baca betul pun, ala kadar sahaja. Ekologi, dan untuk bioindicator sampling. Pening. Kena buat homework sikit2. Supaya tak nampak bodoh.

2. Google uni. Saja window shopping. Cuak katak ok bila tengok tesis orang Thai tu. Menakutkan. But I like his.

3. Tadi urusan di Umtp, dan love it or hate it Pasca. Umtp follow up hari jumaat. Pasca, follow up... err... minggu depan kot. Bila bilik dah pasang extention.

4. Minggu ni/minggu depan kena follow up untuk HR. Surat akujanji. Biasak lah birokrasi.

5. Macam nak study untuk buat lab manual. Dah google2 untuk material minggu ke-2. Plant anatomy. Ha.Ha.Ha. When I was 18 I hated botany sooooo much. Now I am teaching botany to a bunch of 18 years old. Irony bukan?

6. Rasa macam nak kerat dan tampal2 itu label herbarium. Petang sikit kot.

Links for Journal

A methodology for the assessment of accidental copper pollution using the aquatic moss Rhynchostegium riparioides






Monday, August 23, 2010

Penat.

Esok:

1. Jemur baju.

2. Pergi kerja.

3. Pergi Maybank untuk kali ke-2 tanya pasal kad yang tertera no. akaun. Aku malas mau keluar untuk berurusan ni. Nanti orang cakap apa pula.

4. Around 11 am, pergi UMTP. Buat kad pekerja. Benci betul aku, sebab jabatan ni jauh gila aku tak tahu di celah mana ia terletak.

5. Angkat kain, dan sembahnyang Zohor.

6. Meeting jabatan pukul 2 petang.

7. Melepak lah di opis sampai pukul 5. Jangan bergerak ke mana-mana. Jangan punch card pukul 4. 30. Nanti merah.
.............................

Tadi aku rasa aku jumpa semua orang. Macam-macam. I wonder why those clerical workers always give me that look. Even if I do look like student, I dont think they should treat student like that.

I dont have my staff card yet. Kalau ada pun, aku tiada hati mau display kad tu seharian.

Tadi the big big boss give some advices. Good advices. Merangkumi macam-macam lah. Budak baru belajar kan.

I hope I can grow as a scientist. And a teacher.

p/s: Seriusly penat.Mau tulis review 3 movie Leonardo Di Caprio. Tapi... tu lah penat.

Saturday, August 21, 2010

Sabtu

Hari ini tidur tiduran saja di rumah putatan. Tidak balik kampung hujung minggu. Selain dari mengangkat kain di jemuran, aku tak buat apa-apa sangat. Kecuali baca blog blog yang aku baru jumpa atau pernah jumpa tapi belum baca.

Dalam 5.30 pm aku nak masak nasi untuk berbuka nanti. Simple2 saja juadah hari ini. Err.. duit pun makin surut. Malu nak suruh orang kampung beli macam2 di bazar.

Hujung minggu hari bermalas malasan. Dan buat laundry.

Friday, August 20, 2010

New Kid On The Blog

Ada orang sudah ada blogspot, nah link. Sudah lama, tapi aku baru tahu. Aku rasa kau bercinta lah, bila mau come clear ni? hahaha... anyway happy blogging. Craving for your update already. Online and offline.

Jentayu post tentang bau. Smell. I like!. Aku suka bau;

1. asphalt yang kering terbakar dibawah cahaya mentari tropika selepas di hujan. Macam mau buka tingkap everytime kalau hujan lepas panas. Psikedelik baunya.

2. baju yang rangup dan kering baru angkat dari jemuran. Ndak tau lah kenapa aku suka bau berunsur matahari ni.

3. my bantals, busuk or not. Sangat... emm... tranquilizing and *ditapis lagi*. Korang boleh lah beraroma terapi dengan lavender kah, urang aring kah, sunflower oil kah, minyak pati kah.. me, I like my bantals. Love my bantal-bantal.

on unrelated development, Fatihah, sudah ingat rasa stroberi. She recognizes the flavour, hopefully she will remember the smell. I miss the kiddo already. Sori lah ya saya marah2 Tihah... siapa suruh masuk bilik saya. When I am in my bedroom, maksudnya saya ingin sendiri. Sudah tentu dia belum paham

Makes me want to sing.. "Gondosari Gondosari, dengan rasa.... stroberi.."

Apa lagi ya?

Kiss and Tell.

I had the worst dream about wedding. Ok ada unsur ekzejereet di situ. It was like the bride and the groom planned the wedding separately, sebab kononnya nak maintain their individual traits/quality, konon independent lah ni walaupun married. Kononnya lah ya.

On the wedding day, the bride comes with classic white dress, and the groom wears pink outfit. The bride surprise mangkok lah bila the groom tiba2 tak klasik atau tak pilih warna yang konvensyenel sikit, ijo kah, biru air laut kah, kuning cair kah... ini pink. But refer balik sebab musabab the groom pilih baju pink, because they planned the wedding separately.

Macam gila jugak ya, well it is a wedding, the union of two hearts (jiwang nya aku...). Anyway the bride tak boleh nak meroyan sangat, so terima saja lah groom kau pakai baju pink itu. So in the end, sorang pakai baju putih, the other pakai baju pink. Korang dapat bayangkan tak reaksi mak cik mak cik, sepupu sepupu, orang ramai.

Speak about kawin2 ni. Salah satu sebab aku suka bulan ramadhan (yang ni sebab yang paling tak afdhal, jika ada 100 sebab, dia duduk no. 100), jarang jarang sangat sangat orang kawin bulan ramadhan. Seingat aku, aku hanya pernah temui 2 pasangan yang bernikah pada bulan ramadhan. So weekend bulan ramadhan tiada wedding. I like. I demand more wedding free weekend.

Nah sekarang aku mau layani filem indonesia terbitan tahun 1980-an. Teka apa tajuknaya?

Wednesday, August 18, 2010

1st week of Ramadhan 1431

1. Minggu pertama bulan Ramadhan pada tahun ini berlangsung dengan baik. Alhamdulillah. Semuanya seperti biasa. Rezeki makanan melimpah ruah seperti tahun-tahun sebelumnya. Bezanya dengan tahun lalu (paticularly), I eat in smaller portion this year. Yes, I try to cut down my carbo intake, drink more and more fluid, less sugar. Tak lah berjaya sangat, but I eat much much less during iftar and sahur compare to last year. And I give myself a (kesian) point for trying.

Sukar sikit nak jaga makan when live with your mother kan. Anyway, syukur kepada Allah SWT kerana memberi rezeki yang melimpah ruah.

2. I am a bit busy, driving cross the town to take care some papers. Papers and documents for my lapor diri. Sahkan itu, tandatangan ini, fotostet. And I had my blood tested, to verify which group my blood belongs to. Mine is A positive. The bloody test cost me another RM 20. I was pretty sure my blood group is A. But I wasnt sure what my Rh factor is. To verify, I went to the doctor.

Honestly my positive Rh. did bother me a little. But I google some infos about it. Everything is fine... I was worry too much.

Luckily my trusted cousin who works with local district office helped me a lot in smoothing the papers process. I just left my papers with her, and she kindly took care of them. Those papers need to be stamped and signed for, well... verification.

Took me about 3 days to do all these stuffs. Bureaucracy huh? Expect more next week.

Yesterday, I registered myself as an EPF member. Because I need to include my EPF number in my personal form. It was a quick process, small office in a small town often do much faster operation compare to big office in a big city. Smaller population size kan...

Tonight I will rearrange my papers to make sure everything needed is here. I hope for smooth procedure on friday.

Sort of enjoying my unemployment few last days.

3. Since I had submitted my hardcover, I prefer to stay at home. Plus it is Ramadhan. Just want to spend more time at home on my bed in my room. With my parents and family. Especially, my niece, she will celebrate this year hari raya with her maternal grandparents. And I dont think I can get early leave for Hari Raya, rasanya 30 ramadhan pun aku masih bekerja. Because I am not eligible for cuti peribadi yet.

I sleep better at night these days. Yes, the major problem that messed up my night slumber was my dissertation. Or rather dissertension. Other than internet. I spend less time online because I have to take care some matters, and watch more tv.

I enjoy my ramadhan so far. Hopefully I pray more and read more, especially Al-Quran. And of course less anger.

Friday, August 13, 2010

Gatal Tangan

Tangan kanan terasa gatal. Kali terakhir tangan kanan gatal, lepas itu dapat duit. Mau dapat duit kah lagi?

Wednesday, August 11, 2010

1st ramadhan 1431

Hardcover copies were submitted without much hassle. However, there were few hiccups I managed to take care off. This submission also indicated, this week would be my official final week at IBTP. Next week, I'll join different department.

Nothing much I can and want to say about IBTP. Laugh, sweat, and tears. Last ramadhan, I remember I was in my lab until iftar. One night, when I was alone in my lab I received heart breaking news of Nel's death. Hopefully this journey will be sugar-ed with me, receive my M. Sc. scroll. Surrounded with love of my life, my parents and family, my friends my cheerleaders.

I never regret with my choice. I choose IBTP, I faced with it, to the very end. Being a coursework student, sometimes, I did feel like I was the step child. But, hey, I survived. I was there to learn science, and grow as a scientist, not primadona.

From Viva to Hardcover.

There were so much hurdles before I had my chance to defend my research. I was a very very very angry person at that particular period. I understand if the admin staffs at Post Grad office hate me to the bone because of that. The only thing I didnt do was, stomping my feet on the front desk with a dagger in my hand. Everything else, from maki to kutuk, to ugut, to jerit, tepuk meja, trust me I did it all. That's what happened when I reciprocated their ill treatment. I am a control freak when I need to be one. Yes, I breathed behind their neck so they could work faster for me.

Thanks to my father for pumping endless money so I could prepare my hardcover copies. I have spent tonnes of money to get this messy task done. I can always trust my father, I can always rely on his money making ability. He is may be the most ordinary kampung chap, but never write him off. Thanks Pa, with you, money is just few phone calls away. Literally.

p/s: I still want to drive the old proton. I like it. I like the plate number. Can I choose mine?

Thanks to the girls; my mother, my sister, my niece, my aunt, my sis in laws, for being here and there for me, always. Especially my sister, my biggest cheerleader. Thanks for reminded me that, my problem was just a small problem, plenty of people out there have bigger problems. Thanks to the boys; my father, my brothers.

not forgotten, my friends, for their willingness to share, helps, encouragement, shoulder to cry on, etc etc etc...

And The Biggest Thank Goes To>>>>>>>>> Alhamdulillah, syukur, thank Allah SWT for all rezeki, helps, and blessing we get from Him. Alhamdulillah. Alhamdulillah. All good things are from Allah SWT, all the weaknesses are from us, human, the humble being.