MEH LAH KLIK...

Sunday, December 20, 2009

Weekend recap

1. Gathering

I had blast with my ex classmates and had too much drink. apa boleh buat minuman favourite bah tu. walaupun tidak ramai yang datang, but we managed to have great time. pertama kali aku ikut gathering dengan kawan2 sekolah ni. selalu memang nda ikut, or nda tahu. anyway, Thanks to Siang (Chris Lee), yang bayar bil 7 jugs drink tu, waiting for your next homecoming. He will off to Philippine on 29th, before back to OZ. Aku minum macam ndak sedar, glass after glass, abis 1 jug kali. Ice lemon tea, Favourite!. Sprite with ice, I like~. Coke, ok lah. siap buat cocktail lagi aku. Coke with lemon garnish and ice lemon tea with sprite.

Extended thanks to Yanti and Shamsul. yang sudi belanja minum di Old Station. Lain2, Lina, Rin, Awin, Azli, Yusuf, Rod, Danny. next time lah jumpa lagi. dorang ni ada yang last time aku jumpa masa form 5, masa ambil result spm. jumpa juga dengan my long lost buddy, Awin. padahal sekampung tapi baru jumpa after 6-7 years ni. took picture with him. Aku rasa last time kami begambar sama2 would be when we were 14 (or 15?). about 10 years ago. nah... macam tua pula sudah. Tiada kamera, kamera hp pun jadi lah kan. ada juga kenangan. ada gofren sudah si kawan (who is also my friend).

actually last time aku bercakap dengan orang face to face (except pelayan kedai makan or cashier McD) was last thursday. Lepas jumpa dorang ni (sabtu tengahari) baru aku bercakap dengan orang, before call telefon saja. so aku ada "masalah untuk reconnect" sikit masa mula2 jumpa kawan2 ni. sorry lah ya... numb sikit. Lama nda jumpa orang. Tapi with minor adjusment ok jak lah. mau warm up jak bah tu.

Looking forward to jimba-jimba with them next time.

2. Wedding wedding and weeding.

Tahniah untuk Azeyla, sorry tidak datang majlis kau. Faham-faham lah jauh kan. Tahniah juga kepada kawan dari sekolah menengah dulu Faizah yang kahwin hari ini, sorry juga nda datang majlis kau.

Earlier, Fadilah dan Arfazilah juga kahwin. Fadilah kahwin about week earlier than Arfazilah. Majlis Fadilah di N9, dan Arfazilah di KM, Sabah. sorry i didnt attend both. Tengok gambar di Facebook saja. Majlis Arfazilah nampak sangat meriah, wa... warna warni, mengikut adat.

Tahniah kepada anda semua, semoga berbahagia selalu. Nanti2 kalau jumpa, kenalkan lah dengan your Mr. Beatles to me. jangan malu2 ah...

3. Clumsy damsel in distress.

haha... ok, I went to lunch, sampai tempat lunch baru sedar kunci bilik tiada. ahh... sudah, confirm tinggal dalam bilik. ini bukan first time ni, masa UKM dulu, 2 kali aku pecah pintu sebab tertinggal kunci dalam bilik. so aku makan tengahari dulu lah. kalau aku ndak makan, nanti tidak boleh fikir straight macam mana mau selesaikan masalah. Lepas setel makan, (yang aku makan pun memang asal makan saja, sebab mau setel hal bilik).

Balik, aku cari2 maintainance, tiada, jenguk sana sini tiada sesiapa. hari ahad. so aku call felo blok. yang part ni bikin panas, aku saja call, sebab aku mau tanya mana tahu dia ada di blok, so boleh lah tolong call someone atau suggest something supaya aku tak smash tombol pintu tu. Dia cakap dia di Labuan. dia cakap aku cuai, so she let me rot(?). I admit to her, it was my fault left my key in the room, what I was trying to do is menyelesaikan masalah, bukan mau entertain sesi soal siasat. aku tanya juga, (politely) kalau2 dia ada suggestion, contoh: call this number, atau cari felo sebelah, or something alike. but she suggested to me, either, aku tunggu sampai esok (tunggu ofis buka) atau aku smash pintu tu sendiri (which my next option nda payah call dia pun). The former is completely kinda stupid out of mind suggestion. since, my computer is running, I couldnt left macam tu saja. itu belum masuk di mana aku mau tidur and so on (which not really a problem, but kalau someone else yang rumah jauh, how?). this justify she is stupid.

Part panas ialah, bila dia tanya kenapa aku tidak checkout. aku jawab, aku dapat kebenaran Hep untuk tinggal sini. then she said "ya kah kamu dapat kebenaran?". mau saja aku jawab, "iya lah bahlul, apa kau ingat dari mana aku songlap mau masuk asrama at the first place if there was no approval from Hep". but i didnt. just convinced her more or less, I had Hep approval.

Felo, I am Paying Client. I repeat, PAYING CLIENT. I paid to stay here. Already paid the bill. Next time you want to question me, please notice, I am not squatting. Felo yang tidak bayar yuran untuk menumpang di bilik felo should has no right to question those who pay to stay. clear. i said menumpang, means, it is you who is squatting. not me.

so, i made another phone call, to Yanti (Luckily I met her earlier, and got her number), asked her to send me Kudu's number, from Kudu, I asked another number, Kudu gave me 2 numbers, I called Boy, but he (yang baru bangun tidur atau tidur), told me to call Sam. I called Sam, then begged, literally begged him to come here, and open the door for me. Sam and Boy are working with the company yang buat maintenen. Kudos, they are just few phone calls away.

I had little difficulty to explain who am I, I literally re-introduce myself to these guys yang sekampung, and went to same schools with me. since, memang lama nda jumpa, so cant blame them. anyway, Sam came, with his friend. all the way from Kuala Menggatal, about 15 minutes (?) or so driving. They are technicians so they good in their job. wallla... my door opened. Tipped them, for bersusah payah datang hujung minggu, semata2 pintu ku terkunci. Thanks a lot guys.

on side story,
since, ini bukan pengalaman pertama terkunci bilik. and such case happen often di asrama. I just know how the Felo would react. They fucking dont care. They try to ignore. It is not their problem. let you rot. this problem is simple. few phone calls should boleh selesaikan masalah remeh temeh ni. but in my case, the felo choose to be ignorant. and questioning my status as tenant

tapi alasan felo ni selalu nya, dorang tidak dibayar untuk bekerja and take care the block and the tenants. they just volunteer. but, they are staying without paying, for free here. sepatutnya ini win-win situation. tapi felo yang macam ni, tinggal mau free, but they are not willing to contribute in return.

Dulu pun case felo macam ni juga. well, felo dulu lebih teruk, dia ni sesuka hati keluarkan nama pelajar dari list layak mendapat penginapan. well, nama aku pernah excluded, (tapi managed to solve the prob) dengan alasan aku tidak aktif aktiviti blok. but i did participate aktiviti kolej. the felo said, aktif aktiviti kolej wasnt enough, i need to participate with her activities. This felo pernah maki budak dalam bilik dia sebab budak tu berhati/berjiwa PAS. and lot lot lot of tengkings and jerits. Once, she woke me up at 3 am, suruh aku bertugas jaga blok masa pilihanraya campus, while I informed her earlier, I had class at 8 on the next morning. and she said she just dont care. I must bertugas. tugas apa? tugas jilat bontot? I think she herself can do that jilat bontot duty on her own. actually not just me who were affected. ramai lagi. celaka juga felo masa ukm dulu ni.

padahal, aku yang bayar yuran asrama, dia tinggal free saja. Those who are not willing to contribute, please jangan mengada mau jadi felo. Felo ada tugas (I think they know better scope of their duty), jangan tinggal free and try to avoid to preform your duty. I dont care walaupun kau ada pangkat besar, preform your duty. dan jangan belagak dengan orang yang pay to stay sedangkan kau tu tinggal free.

........
thats my weekend story. in conclusion, it is good to have friend(s).

No comments: