MEH LAH KLIK...

Sunday, December 27, 2009

Laporan Harian Perkhidmatan Celcom dan Lain2 Hal

Perkhidmatan Celcom Jalurlebar pada hari ini secara perbandingannya adalah baik sekali berbanding hari-hari lain. Lampu pada modem saya, walaupun kerap bertukar warna dari merah ke hijau ke biru ke biru muda, tapi pada kebanyakkan masa lampunya ialah biru dan biru muda.

Berhubungan dengan itu saya tidak memaki Celcom sekerap hari hari yang lain. Oleh itu Celcom saya berharap perkhidmatan anda akan menjadi bertambah cemerlang setelah saya berusaha menghabiskan bit bit dalam komputer untuk memuji perkhidmatan kamu walaupun pada hakikatnya kamu hanya golongan sederhana di pentas global.

Sebagai pengguna, saya memaksimumkan penggunaan internet saya pada hari ini sampai satu habuk kerja tidak siap. Siapa tahu internet laju cuma pada hari ini. mungkin? harap tidak.

Lain-lain hal.

1. Penjagaan Kesihatan Awam.

Saya berharap perkhidmatan penjagaan kesihatan awam akan dapat dipertingkatkan ke taraf yang lebih baik di Malaysia. Pernah dahulu saya mengikuti kelas kursus Asas Insuran, pensyarah itu berkata insuran-insuran asas seperti insuran kesihatan dan lain2, tidak begitu laku di Malaysia, walaupun sepatutnya insuran asas adalah keperluan. Pensyarah itu juga berkata, maka tak usah lah mimpi insuran salah amalan professional (yang biasanya di ambil oleh doktor dan peguam) akan laku. Untuk rekod, saya hanya datang kelas itu sekali saja, saya gugurkan kursus, dan mengambil Bahasa Jerman untuk 2 semester.

Adalah memedihkan hati apabila melihat ibu mendukung bayinya turun dari bas, berjalan beberapa ratus meter ke hospital, dan terpaksa menunggu berjam2 lagi untuk mendapat rawatan perubatan. Adalah menyeksakan untuk seseorang yang sakit gigi terpaksa membuat temujanji berbulan-bulan sebelum giginya dapat dirawat. Rawatan gigi swasta terutama yang melibatkan pembedahan pergigian adalah amat nerakha sekali mahalnya. Bayangkan anda sakit gigi dan menunggu berbulan-bulan, silap-silap boleh tersepak muka mertua sendiri, almaklum lah sakit gigi.

Saya masih berharap dapat membuat braces gigi di klinik kerajaan. kerana sudah puas saya kumpul duit untuk buat braces di klinik swasta, tapi duit itu asyik digunakan untuk membeli makanan. Lagipun, tak kan kerana braces saya sanggup berlapar. Belum ke tahap itu.

Yang berkaitan ialah, membuat satu polisi atau apa2 saja, untuk membolehkan insuran kesihatan mampu diperoleh oleh semua orang. Ok, semua orang mungkin terlalu utopia. Hampir semua atau let say, 50% dari populasi Malaysia. Boleh? jika Malaysia ada 27 juta penduduk (tolak warga asing, pilak, pendatang haram, GRO haram), dan 50% memiliki insuran kesihatan, maka itu bermaksud 13.5 juta penduduk Malaysia ada capaian untuk penjagaan kesihatan yang lebih baik. ramai juga tu 13.5 juta.

2. Pengangkutan awam.

Saya juga berharap pengangkutan awam boleh dipertingkatkan kecekapannya. Saya benci menunggu bas berjam-jam. Bilakah masanya ada sebuah syarikat pengangkutan awam yang mempunyai slogan "Now everyone can ride and enjoy public transport". Perkhidmatan pengangkutan awam bukan lah semata-mata hanya cantik di dalam iklan, atau gambar, atau brosure perlancongan. Akan tetapi wajib juga selesa, berkesan, menepati masa secara hakikatnya.

Dengan adanya pengangkutan awam yang lebih cekap, maka kurang lah beban ibu yang mendukung anaknya ke hospital kerajaan yang berjalan kaki beberapa ratus meter dan menunggu beberapa jam untuk mendapat rawatan.

Bayangkan, jika pengangkutan awam dan perkhidmatan kesihatan semakin tinggi kualitinya di Malaysia, maka dapatlah diringankan beban ibu-ibu yang mendukung bayi mereka untuk mendapat rawatan di hospital awam dan menggunakan pengangkutan awam untuk ke sana.

........

Mungkin aku nampak caca marba dalam post ini, tapi scene ibu mendukung bayi ke hospital sambil beberapa orang anak mengikut di belakangnya selepas turun bas, is what I saw almost everyday and truthfully it is heartbreaking, especially when raining or the sun is just too blazing hot.

Sometimes cruel me, said; "If you are poor dont produce progeny". It is not like I hate poor people. But I hate to see those kids suffer, in poverty, even to see them walking under hot blazing sun, crossing heavy traffic (dan di Malaysia ni, our road is full with arsehole drivers),
is enough to make me sad.

We cant stop under privileges people from have kids, so how? make facilities affordable for them. So they can have well, less miserable life.

Most of the time I do think, memberi makan, pakai, sekolah kepada anak adalah tanggungjawab ibu bapa bukan kerajaan or Yb, or whatsoever. We put lot lot lot of attentions to education system, which is good. But how can we educate a kid who walk for 2 hours to school with empty stomach? Do you think his or her parents would care about their kid's Maths test, when they can barely feed the kid? you tell me, me myself is not really functional when my stomach is craving for food, let alone starving and walk for 2 hours. Do you expect a kid like this will pay attention to the Maths teacher? Try once, starving and walk for 2 hours and then do a level 3 sudoku, then you know.

We dont need more NGOs to walk and do demo on the street because of political issues or human right issues (my foot) or they doubt whether a pious in appearance man is capable to put his penis into another man's ass. What we need, more and more NGOs helping under privleges people and their kids, to have a better life. We need more NGOs or should I say lawyers with heavy pay cheque to help these kampung folks, help them to enhance their economy, so they can feed their children well, and the children are not starving in their Maths class.

p/s: I am still waiting for a day when I have gut to ask a stranger to hop on my car, so I can drive her and her baby to the nearby hospital.

No comments: