MEH LAH KLIK...

Thursday, October 29, 2009

StreamSux.

macam hampir hari2 komplen stremyx. apa nak buat line murahan. nanti kaya esok, langgan line internet terpantas.

nak cerita apa hari ni? tiada yang menarik macam biasa. aku godek2 Fb. log out, sign in. berselang2. join forum2 juga sekali. tapi hari ni semua slow.

macam nak berjalan2 ni. tapi biasalah aku kan kedekut. hehe... oh yeah, one of long standing problem have settled. Now I have my new BSN ATM debit card. before this, I havent replace my 5 years old card. never used it actually. sebab tiba2 macam mau shopping online, beli2 tiket sembunyi2, maka buatlah debit card. boleh buat mobile banking. tapi aku tak faham apa jaddah kah itu.

ramai yang cadangkan Maybank. tapi aku belum tergerak hati nak buka akaun Maybank. hal ini kerana, aku mana ada gaji lagi. maka buat apa aku nak buka akaun bank banyak2. yang kad BSN pun aku tidak guna sangat. cuma mau back up jak tu. aku hari2 guna CIMB, disana lah disalur segala dana supaya aku cukup duit nak beli maknan.

dulu masa pigi Indon aku ada kad CIMB and cash jak (Rp., MYR, USD). so kalau habis cash tu, sah2 lah aku cuma boleh bergantung harap dengan CIMB tu. aku sudah activate awal2. masalahnya CIMB cuma ada cop meps n bankcard. dan nak cari ATM yang ada cop Bankcard, aku rasa cuma ada 2 kot, OCBC dan CIMB niaga. CIMB niaga tu aku tak jumpa pun ATMnya. CIMB aku pun bukan debit card. masa di sana, aku tengok2 banyak bank yang ada cop Plus, Visa. seingat aku, (sebab aku cuma pernah ada kad BSN, CIMB sahaja) BSN ada cop Plus. macam Plus ni kat mana2 ATM ada, dan aku agak lagi mudah lah kot kalau kad aku ada cop Plus.

masa kat Indon aku agak takut2 nak bershopping, cuma sekadar beli yang perlu seperti makanan dan tambang2 angkot, aku rasa aku ada beli 2 key chain kot, benda remeh yang tak berguna sangat. iya lah beli pun sekadar beli nak buat kenangan. sebab aku takut aku run off cash, lepas tu tak jumpa OCBC. risau juga lah kalau jalan2 tak ada credit card, seingat aku mastercard senang guna kat sana. Visa aku tak tahu lah. aku ingat nanti kaya esok, aku nak apply lah kad plastik satu, prefer mastercard lah kot. senang nak bayar2 hotel or bank (kira berhutang lah dulu).

actually ada juga kawan yang dah kerja, gebang pasal beli tiket online. dia gebang macam aku tak tahu how the thing works. aku tak lah pernah beli tiket untuk diri sendiri (sebab aku tiada debit/kredit kad maka ada orang yang akan beli dan bayar untuk aku.), tapi i know how the thing works. aku orang sabah lah, Sabahans do fly frequent. next time nak berlagak, cari lah benda yang aku ala ala blur sikit, macam LPO or buka tender, buka kontrak, nikah kahwin.. etc. etc.

dan kepada yang ada kredit card (classic) tu, kalau dah tahap pernah kena bar, tak payah lah nak pukul canang kau ada kredit kad. aku orang kampung-kampung, but i know how the thing works. jangan malukan diri yang sendiri tu berhutang banyak boleh tak?

No comments: