MEH LAH KLIK...

Saturday, September 26, 2009

The day when Celcom pwned us all.

on last thursday, me and my peers (most of us are celcom users, at least use celcom x pax as prime contact number) faced difficulty to contact each other. x pax was not working. couldnt make or recieve call. sms was working but not very well. here is the rest of story.

i hate texting using my thumbs. so i am not fan of sms, no matter how cheap it is. so usually i call, especially if i (urgently) want to contact family members or close friends.

i even digged my bro's stuff to find extra sim card so i can use it. luckily he has 2 extra digi sim cards (my bro has more than 3 sim cards, i dont know what bussines deals he does that make him needs a lot of sim cards).

now i have 2 numbers, 1 is my 6 years old celcom (see celcom, how loyal i am, even after pwned by you), the other is the yellow one (which i dont like, but i think it is better to have 2nd number, just in case). now i need (or want) to buy another phone, emmm... what a waste.

p/s: perasan tak whenever i write in english, i write much much shorter entry. haha.

Luhum means Gloomy. strictly for weather.

all i want is to graduate. and start earning real money. before i can resume my study. yeah... as much as i deny it, i really want to continue my study. and learn Latin or Hebrew or both, in Sydney.

random thing popping in my mind

It is ok if you are not mine. as long as you are with me.

6 hundredsth

firstly, to reader or googler from Oslo, Norway. I wonder how or why do you find your way to my blog. recently i prefer to write in Malay and I dont know even a word of Norwegian. care to leave a comment? i think for the past few months, few people from Norway have been reading this blog.

kepada sesiapa yang masih jumpa blog ini kerana nak cari 'cara mengawet kulit tupai atau tikus atau bangkai'. aku harap korang dapat maklumat dengan artikel yang aku tulis berkenaan dengan perkara berkenaan. (tiba-tiba aku rasa ada guna juga blog aku ni).

kepada yang cari 'biodata monyet capuchin', hahaha. aku tak buat kajian primate atau yang sefamili dengannya. aku tak tahu sangat biodata capuchin. aku rasa artikel aku yang berkaitan dengan capuchin cuma lah tentang review wayang night at the museum. kan?

kepada yang terpaksa menggogle untuk mencari 'ucapan hari raya/lebaran kepada rakan yang berunsur islami korang buat ucapan sendiri, biar ringkas tapi tulus dari hati. kalau korang tulis panjang lebar penuh puitis dan islamik, tapi hanya sekadar copy paste dan forward, tak bermakna sangat ok. cool2 saja. boleh punya.

kepada gossip junkie, maya karin maya karin maya karin, suami maya karin, suami maya karin, suami maya karin, husband maya karin. suami fasha sandha suami fasha, bakal suami fasha sandha. cukup? nak lagi? haha.. kadang-kadang je aku menyibuk hal ehwal artis tempatan ni. korang pergi lah portal gossip lain.

apa pun terima kasih kerana datang ke blog aku. thank you for visiting my blog.
.....................................................
ehem...macam confirm tak jadi je trip ke Jawa buat kali ke-2 ni. tak apa lah, tak ada rezeki pada kali ini. aku was-was nak submit paper (tak taip lagi pun, sibuk beraya), sebab aku tak konfem nak pergi (tak ada bantuan kewangan yang cukup), lagipun aku tak nak mereka publishkan paper aku dalam prosiding tanpa aku hadir ke conference, nanti aku tak boleh re-publish (memang agak memalukan lah kalau aku re-publish paper kan) dalam jurnal yang lebih afdal. eh korang jangan salah sangka pula, meh aku jelaskan. aku punya research bodo-bodo je, tak lah sampai nak menjadikan dunia ini sebuah tempat lebih baik untuk penghuninya, research biasa, cuma research lah juga. di mata aku, research ni layak untuk di publish di jurnal yang berpatutan.

ceh tinggi sungguh cita2 ku walaupun writing masih tunggang langgang. tapi aku rasa penting juga aku nak menyumbang kepada bidang sains, walaupun sumbangan bodoh-bodoh. maka aku rasa aku patut kongsikan hasil research dengan komuniti yang berminat.

risau aku mengenangkan research aku. bab kelas aku dah selesaikan dah. tinggal nak berikan salinan keputusan dengan pihak sponsor saja lagi (supaya duit scholar cepat masuk). cgpa aku dah muktamad dah, alhamdullilah lulus juga. sebab disertation tak termasuk dalam hal ehwal cgpa, cuma sekadar dia letak status lulus, maka aku eligible to graduate. graduate ya tuan-tuan dan puan-puan, aku tak kisah lah konvo tu sangat, nak pakai2 jubah. yang tu lambat sikit pun tak apa.

oh ya... history channel overdose sekarang ni hehe.

Friday, September 25, 2009

Yay!

eh this blog hit is already passed 12,000. after more than a year. Yay!. before, this blog was even kutuk-ed because merely reached about 3, 000 hits. anyway, cerita lama. I am not a popular blogger, and initially i was blogging just for the sake of expression. i remember my few first blog entries were about my frustration on my statistics paper and things related to my study and final year project (not in this blog). later, after joining blogger, i think i can scrap a cent or 2 from blogging, beside sharing my side of story about... emm just anything. from my personal to politics, to science, to pop culture and what and about around me. beside hoping to improve my mimpi-ngeri-cikgu-inggeris-English. my blog is more than just my expression.

as for my nuffnang account, i think i just let it go, ehem.. not the money, but the idea i can actually make a decent living thru blogging, (which is too ambitious). sell nothing but just bit of space for advertisement in my site, and making money. well, it is not that simple. until i can write like a pro, (or blog like a pro), i better find a real pay cheque outside blogsphere. hopefully, my nuffnang account is getting fatter and fatter. i'll wait.

blogging more or less keep me company, i am quite a chatter in my real life (with certain people who i am comfortable with). this is place where i can put my self monologue. after all, manusia mana lah yang baik hati nak dengar aku membebel selalu kan? haha.

i know, i am neither che det or AKAB, the hit or comments in this blog wont soar to big numbers, at least not anytime soon. but i'll keep on blogging, for whatever reason. Insya Allah.

yes Mr. B lets make another 12 hundreds, shall we?

You are losing them, wake up before too late.

it is hurt to write this. it's hurt more during this time.

your girls are good. the best children you ever had. your girls were damn good in school, damn good in college, never been in trouble. your girls never drinks, never been arrested, always there for you. Love you the way you are, pray for you well being... always.

yet in your eyes, your boys are always the better one, apples of your eyes, even your boys are boozers, always in trouble, never really good in school, even get dropped from college, scavenging your money. but all you do is nodding to whatever bullshit they do. yes, they are the rotten apples in the barrel, because of you. but you are in denial and fail to see it.

you are losing them. remember, once you lost them, they'll never return. not even for your money.

the least you can do is be fair.

Wednesday, September 16, 2009

ucapan sempena lebaran.

Selamat menyambut Aidilfitri kepada ibu bapa, adik beradik, keluarga, sanak saudara, kawan-kawan, muslimin dan muslimat yang berada di Kampung Pimping, Sabah, Malaysia, Brunei, rakan-rakan di Indonesia, rakyat Malaysia di seluruh pelusuk dunia, fellow blogger, dan ummat Islam secara amnya. Maaf Zahir dan Batin andainya ada kesilapan. have a safe journey, semoga berbahagia bersama keluarga yang tersayang di hari yang mulia dan beroleh rahmat dan limpah kurnia dari ALLAH SWT yang Tuhan maha esa.

Ramadhan, bulan kegemaranku, akan dirindui, (oh.. miss it already). rasa macam sekejap saja, apa pun saya bersyukur dengan Ramadhan pada tahun ini, dengan rezeki yang melimpah ruah (makanan), walaupun kerap sahur, puasa, sungkai, terawih dalam keadaan sunyi sepi sorang-sorang.

kurangkan nilai komersil pada sambutan hari raya Aidilfitri. kerana sesungguhnya ini ialah perayaan keagamaan/religious festival dan diharap dapat diminimumkan unsur-unsur kapitalis padanya.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, Min al aidil wal faizin. Maaf Zahir dan Batin

p/s: Selamat Hari Malaysia 16. september. 2009.

Tuesday, September 15, 2009

i feel heavy

macam-macam berlaku dalam masa 2-3 hari ni. bukan lah serius sangat. tapi boleh jadi serius. aku rasa macam nak memaki memaki memaki. harus sabar, di bulan Mulia ini. harus 12 kali lebih sabar.

bad or good news?. sebenarnya abstrak aku (and the geng) sudah diterima untuk satu international conference. masalah kami, sama dengan masalah orang lain di planet bumi ini, masalah kewangan. dengan bajet yang mencecah 17 ribu ringgit Malaysia. so sesiapa yang baik hati dan sudi menderma, boleh contact aku melalui blog ini. dengan kadar segera.

aku rasa peluang amat tipis dah untuk pergi ke conference tu kerana masalah kewangan yang meruncing selain masalah politik dan diplomatik. aku hantar abstrak untuk poster, tapi dapat oral (which is good), but... aku tak bersedia ni. dengan cuti raya yang bakal menjelang, even sekarang separuh punggung dah terangkat nak balik bercuti di kampung, tak kan aku nak menulis kertas saintifik tika korang semua sibuk makan rendang, makan kuih bahulu cicah air oren? itu more than enough to make me feel like a total loser.

tapi hasilnya andai kami jadi dan dapat pergi menghadiri sebagai presenter, kami akan berjaya berkongsi pentas dengan beberapa pakar yang memang pakar, dari jepun dan termasuk lah seorang harvard professor (dia dan aku pernah cakap via phone.. hehe.. bragging tak pasal). at least ada juga nak letak dalam iklan mencari kerja kami (a.k.a resume). dan ditambah pula dengan publication. yang sangat penting (atau yang paling penting?).

masalah besar pula, seperti yang aku cakap, kewangan, ke-2, masalah diplomatik, mungkin aku tak pasal2 terpaksa tulis surat dengan jabatan itu dan ini, hubungi pihak kedutaan atas langkah2 keselamatan (oh ya kami bukan nak pergi zimbabwe ya..). pendek kata banyak kerja nak buat. dah lah nak cuti raya ni. ini belum termasuk tempah transport, hotel2, bajet, bla bla bla....

pening. ok dah lah, aku nak sahur dan korek idung sebelum imsak.

Friday, September 11, 2009

Masalah (awas: entry panjang!)

1. internet.
suka atau benci, aku ada masalah ketagihan internet yang sederhana teruk. aku rasa ada orang yan lebih teruk dari aku (harap-harap lah). internet membuatkan aku asyik, lalai, leka, lagha, ingin tahu, dan sebagainya. selain dari FB, aku menghabiskan berjam-jam masa untuk membaca segala mak nenek dalam blog, dari politik sampai lah si polan punya pembelian terkini di kedai mekap, sampai lah ke skandal artis bercerai berai, berciuman.

kalau boleh, semua link dalam yahoo (muka depan) tu aku nak klik. yahoo news, crappy shitty tu semua nak ambil tahu. apa kaitan entah aku dengan plan kesihatan Obama? bukan aku orang emerika pun. tetap nak menyibuk hokeh. aku bukan lah baca sangat, scanning2 macam tu saja. lepas tu macam bosan, aku lompat link lain pula.

FB, jangan cerita lah, aku ni tinggal dalam FB. kata menyampah, alih2 tetap aku klik juga biru putih bagai warna bintang ehem ehem tu.

2. Makan.
Alhamdulillah dengan rezeki pemberian Allah SWT. semejak ramadhan ni, rezeki makanan melimpah ruah. ya, kepada yang tak tahu, bulan Ramadhan bukan lah bulan berlapar sangat, tapi bulan yang penuh rahmat dan rezeki, terutama makanan.

bagaimana makanan boleh jadi masalah aku? mula-mula sekali, aku cukup makan. masalahnya aku terlebih makan. aku sudah develop satu habit, iaitu melanthak McD selepas pukul 1 pagi sebelum pukul 3 pagi. 2 jam itu adalah waktu genting. kerana aku selalunya melantak.

aku tak suka makan french fries McD, kerana masin. oleh itu selalunya aku tak ambil set. selain itu aku juga tak berapa suka minum coke dipagi-pagi yang hening (kecuali sekali sekala jarang jarang kalau ada post-event lepak). kononnya, aku nak jimat, aku cuma beli a la carte, seketul2. masalahnya burger McD tu kecil2 semuanya (ok, someone is rolling his/her eyes). aku kena makan 2 jenis makanan. biasanya menu wajib ialah Chicken McDeluxe, menu ke-2 tu pilihan mana2 lah. biasanya sama ada beefburger atau bubur ayam. aku tak suka makan ikan, so filet o fish yang kecil tu ditolak ketepi, selain dari burger tu sangat kecil. burger lembu bukan aku tak suka, aku suka makan daging, tapi daging dalam burger McD tu kering. the only real flesh dalam burger Mc D ialah chicken mcdeluxe. betul2 daging ayam dalam nya. bukan daging lembu bercampur kanji yang flattened atau isi ikan yang bersalut bread crumb lebih banyak dari ikan. so chicken mcdeluxe lah pilihan ku.

dalam kering2 tu hari2 tu jugak lah yang aku lanthak.

aku bukan lah sombong berahak atau kebaruan (jakun) nak makan McD tiap2 malam (sebagai juadah pre-sahur). aku nak makan megi pun aku dah tak lalu nak makan, lagipun biasanya aku makan 2 bungkus. jimat memang jimat, tapi aku tak puas (dari segi rasa tastebud, bukan kenyang).

aku pernah cuba, makan mee goreng dari kedai berhampiran. lebih kurang dengan megi juga hasilnya, kenyang pun ala ala manja, puas pun tak berapa sangat (sekali lagi, dari segi rasa). nak pilih option "tak payah makan", aku dah cuba. hasilnya bahaya, boleh pedih ulu hati, gastrik, dan menjejaskan ibadah puasa tu... aku kena makan. pernah juga aku try sahur denga air soya, air sejuk, dan sebiji antasid. hasilnya so-so lah, survive juga, cuma asyik terpikir masa siang tu 'kenapa lah aku tak makan sahur tadi'. menyesal.

yang betul-betul buat aku kenyang dan puas buat masa ini sebagai juadah pre-sahur ialah, McD. 2 hidangan. aku rasa budak shift pukul 1 am di McD tu pun dah suspek aku ni 1 am client. dah lah datang sorang2 (take away, walaupunn ada drive thru, aku prefer masuk kedai, supaya lebih jelas option yang ada, walaupun....), lepas tu boleh siap tanya2 'apa lagi menu yang kamu ada?'. padahal apa yang terpampang depan kaunter tu, itu saja lah dia jual, tak kan adanya, tom yam special berperisa Emerika kat situ.

aku blur nak pilih menu, in the end, aku mesti pilih chicken mc deluxe DAN beefburger (atau bubur ayam). budak kaunter tu mesti dah menyampah tengok aku, tiap2 malam blurr, nak pesan apa.

kenapa McD? ni sajalah kedai fastfood terhampir. aku prefer KFC sebenarnya, tapi jauh sikit lah aku nak jalan. malas. tak berbaloi. kfc atau mc d, kedua2nya pun emerika, tak ada beza sangat lah kan.

ni aku tengah buka yahoo news ni, boleh mereka kata ini. haih... tak cukup kah sumbangan aku kat ekonomi McD ni? dan mereka juga katakan ini. hehe.. yang ikan ni, aku tak ada kena mengena sangat, sebab aku bukan lah peminat filet o fish.

dari segi perberlanjaan, aku banyak habiskan kepada makanan.

3. Malas.
hasil dari kombinasi internet dan makan.

4. berat badan
aku makan, main internet, malas. korang rasa apa hasilnya kepada berat badan aku?

5. aku nak grad cepat.
ni lagi masalah agak BESAR. kalau ada orang tanya bila aku nak habis belajar, aku rasa macam nak maki ok. aku nasihatkan, jangan lah sesiapa menanya soalan sensitip yang sedemikian. korang lepas tanya tak ada apa2 hal, sekadar berbasa basi, atau nak cari topik berbual. yang aku ni? terseksa sikit lah kan (atau terasa).

pernah juga ada kawan tanya aku apa khabar? aku jawab "biasa2 saja, menjadi semakin tua dan bijak (older and wiser).." well bukan lah aku nak kata aku bijak bijak, tapi memang lah sepatutnya semakin tua kita sepatutnya semakin bijak, older and better like wine, kata ppsmi.

lepas tu macam biasa dia tanya 'how's ur study?'. aku jawab lah 'masih dalam progress cuma on slow pace' (sila rujuk 1, 2, 3,). boleh-boleh dia kata 'thats not sound wise to me' (lebih kurang lah dia jawab macam ni) maksudnya; aku tak abis belajar lagi, maka aku tak bijak.

aku tak tahu lah dia ni bodoh atau evil warlock atau saja nak bergurau kasar. tapi bila orang tanya aku pasal study, aku boleh lah jawab seadanya, bila orang persoalkan jawapan aku tu, aku rasa, how am i gonna handle my study, it is not for you to decide. dah aku kata slow pace, slow pace lah. and thats the truth. tak kan lah aku nak kata aku dah viva, sedangkan aku masih struggle menaip. sebab tu aku kata slow pace. lepas tu boleh2 pula dia kata 'not sound wise'. i was like waddajadah kan.

aku bukan lah nak bragging, aku sambung belajar ke hapa. anyone can continue study up to berbelas2 degree, kalau nak dan cukup sumber. so any of you boleh sambung belajar, nak ambil diploma agama, nak ambil law degree lepas dapat Phd sc. boleh, semua tak ada masalah.

cuma, aku tak suka orang yang belum rasa hurdle sambung belajar ni, tiba2 persoalkan itu dan ini. konon yang sambung belajar ni kerana tak dapat kerja lah, kerana mak bapak kaya raya lah, kerana boleh bersenang lenang bla bla bla shitty2...

mungkin ada yang sambung study sebab tak dapat kerja. so? salahkah dia buat macam tu? kalau orang tu sambung study sebab mak bapak dia kaya, so? salahkah? aku dah cakap tadi kan, nak sambung study kena ada 'kemahuan' dan 'sumber yang cukup'. kau nak saja, tak ada sumber, tak boleh jalan ok. percaya lah. berapa orang dah cari jalan lain atau drop out sebab tak ada sumber (especially kewangan). sumber ni termasuklah support pasangan, keluarga.

kalau mak bapak kaya raya pun, tak ada kemahuan. apa kau pikir boleh sambung belajar sekadar menabur wang ringgit? sijil tu kau boleh beli. ilmu kepakaran tu kau kena cari sendiri, belajar sendiri. itu pun tak paham?

option sentiasa ada; kita nak kerja atau nak sambung belajar atau nak kawin sambil belajar atau nak belajar dulu baru kawin atau nak belajar tak kawin kawin. nak kerja, kerja lah, tak ada masalah. masing2 ada priority kan?. terpulanglah kepada pertimbangan masing2. bagi aku, kita pilih satu jalan, dan cuba sedaya upaya finish what we start. kiasu tu, memang kadang2 aku kiasu jugak. tapi aku dah pilih yang ini, oleh itu terima lah baik buruk sepak terajangnya.

yang tiada kena mengena, macam kawan aku tu tadi, tak apa lah kalau kau tak nak support aku sambung belajar. its ok, tapi janganlah judgemental, semata2 aku ni belajar tak abis lagi dan kau sudah bergaji, ber-epf dan berkereta. aku akui, dek kerana kadang2 aku ni kiasu, aku terasa juga nak bergaji, ber-epf dan beli henpon nokia mahal dengan selamba. nak juga tak nak digging duit mak bapak tapi start giving, dan tanya lah mana2 post grad (even undergrad) semua pun nak habis belajar cepat.

even pernah seekor alpha turd kutuk aku dalam blog kata aku ni cuma menumpang rumah mak bapak. i was like, so? mak bapak kau punya rumah kah yang aku tumpang?. habis tu, kalau aku dapat tumpang kesenangan ibu bapa aku kau boleh buat apa? i am not ashamed aku tumpang senang mak bapak. abis tu aku nak tumpang siapa pulak? tak payah tumpang sesiapa biar aku kebulur? sorry, may be it is your style, not mine. sanggup jadi bodoh sombong semata2 kau rasa kau tu pandai berdikari. konon. again, i am not ashamed. even kalau yang kutuk aku menumpang senang ialah saudara mara aku, aku tak peduli, apatah lagi kau yang entah siapa ntah.

jangan kerana kau susah kau nak salahkan orang lain yang nampak (nampak, ya) macam lebih senang dari kau. apa yang aku ada, minta, ni semuanya standard2/biasa2. tak ada lah nak berlebih2 aku nak pakai kasut limited edition mahal tahap nerakha, atau nak pakai baju MNG atau FCUK. apa aku boleh mampu beli dan nak beli, aku beli. apa aku nak makan, aku mampu, aku makan. tak mampu, aku makan lah apa yang aku mampu.

as a female, sudah tentu aku terliur (terliur jak lah kan..) mau beli itu ini. sony vaio pocket tu, masa pc fair, aku sentuh penuh passion ok. tapi tak mampu, maka sampai situ saja lah. dslr kamera, mula2 aku terliur gila sampai nak perabis segala simpanan, lama2 faded away juga nafsu dslr aku tu. kasut charles n keith, dah lama aku tengok, sekadar tengok. dan banyak lagi perkara materialistik remeh temeh. aku tak adanya nak beriya2 nak kata aku ada duit sampai menyeksa diri membeli overprice kopi di starbak tu, lepas tu menipu diri konon2 kopi starbak tu lazzat yang ammat. atau nak memaksa diri meminati kek secret resepi, walaupun sebenarnya bagi aku kek tu terlampau manis. siapa nak beli kopi mahal silakan. tak menepati kemampuan dompet dan tekak ku. aku tak kisah lah juga kalau kau ni asal nak melepak, kena melepak di kedai kopi emerika.

so jangan lah nak memandai2 menentukan wise dengan tak wise hanya kerana aku sambung belajar bukan bekerja macam kau. macam lah aku tak tahu kau ambil dpli tu kerana duit gaji, bukan sebab itu kerja yang kau nak buat. kau prefer kerja banker kan? malam2 boleh kongsi bukak chivas kongsi 38 orang? kau dan aku tahu, kau tak ada kelulusan dan kelayakkan menjadi banker. terpaksa lah kau jadi hipokrit kunun dedicate dengan kerja kau tu walaupun kau dan aku tahu kenapa kau sanggup buat kerja kau tu. at some point, kita akan jadi hipokrit, sedar atau tidak. bagi aku, setiap bulan, bila gaji, maka kau ialah hipokrit. you are lying to yourself but too proud to admit it.

Thursday, September 10, 2009

Toilet emergency

dirrohea since after Subuh. and i decided not going to lab today. i loss quite amount of fluid and salt and i am fasting. i think the thick tea was the culprit. i cannot replace those already flushed down fluid and salt until Maghrib. so working in lab with this condition is not a good idea, since i have to running back and forth to toilet, and for 2 days, i had my sungkai at parking lot near bazzar ramadhan. always late. i cannot afford to have late sungkai today.

all i have to do is waiting, for Maghrib. Thanks God, there is thing what we call web browsing. keep me company.

the bottom line is, am not going to lab. ok.

now I'm worried.

reading from others' blog, protest against Malaysia in Jakarta is getting harder (i dont know to what level). The protesters are more aggressive. even threatening to physically injured Malaysians in Jakarta.

i dont know, is this about the dance? why spill blood over a dance. what you call it? pendet? pendat? as far as i know, the dance's origin can be traced back to ancient hindus era. ermm... now you claim it is yours? ok, it is yours, just dont hurt my fellow Malaysians. deal?

what next? i heard the protesters want to claim 'Rendang' as theirs. what? again? I never heard any Itallian who is willing to spill blood so they can claim Pizza as their, we know Pizza is from Italy, but I think it is more popular in US. how about frankfurter? or hamburger?. or the most controversial ever, french fries?. people around the globe just simply enjoy it.

i like rendang, for me the taste is very 'melayu' and of course sinfully delicious!. doesnt matter who was the original chef of Rendang, or the very first person to invent rendang's recipe, it is a food, enoy it. if you want to claim it as yours, do it. so, what will you get after that? glory? just dont hurt my fellow Malaysians in Jakarta.

world is worried about economic issues, may be about environment or about oil and gas. and you are wasting your time fight tooth and nail over a dance and rendang?

oh yeah, i mention about environment issues, haze is worsening in my beloved homeland, guess where the bloody haze come from? your homeland, neighbour, dont forget to claim the haze too. it is originally yours!.

p/s: to my fellow Malaysians abroad, take care of each other. to my fellow Malaysians at home, stop quarreling over silly things and also take care of each other.

Tuesday, September 8, 2009

kisah cinta

raya bakal menjelma tak lama lagi. baju raya dah ready?

bila raya kan (masa bukan raya pun selalu). aku selalu nampak couple pakai baju sedondon dan sekayu. eh.. jangan silap, dulu masa aku kecil-kecil, mama selalu sediakan baju sekayu sedondon untuk aku dan kakak, abang 1 dan abang 2 lah. itu dulu tahun awal 90-an. alaf lepas. dan aku masih kecil.

aku tak kisah sangat (tapi kisah jugak) kalau yang sedondon sewarna secorak sekayu tu orang yang dah kahwin anak 3 atau 4. mungkin pasangan suami isteri ni nak feeling balik waktu bersanding dulu pakai warna sedondon sewarna secorak sekayu. kira aku let go jugak lah, dengan anggapan mereka nak meriahkan dan eratkan hubungan cinta suami isteri. cuma aku cadangkan kepada abang akak yang dah kawin dan nak jogak pakai baju sewarna secorak sekayu sedondon tu, pakai baju warna sama dengan tone warna berlainan atau warna yang sepadan (lain color tapi boleh matching). contoh; isteri pakai baju warna hijau bendera Pas, maka suami boleh lah pakai baju warna putih, sebab putih universal boleh masuk banyak kaler. kan complimen warna baju isteri tu, isteri pakai baju warna hijau, suami pakai baju warna putih (macam bendera pas sungguh lah pulak haih..).

atau, isteri pakai baju warna baby pink, suami tak payah lah nak pakai baju melayu pink jugak (kalau songkok dan stokin pun kaler pink, memang betul sayang bini lah kau bang, sanggup kena kutuk tu). suami boleh pakai warna merah asas. contoh lah. sebab bagi aku pink tu variasi warna merah juga.

cuma aku kesian lah pulak dengan lelaki yang terpaksa pakai baju berwarna feminin kerana pasangan nak jogak kau pakai. (malas nak bising depan mertua kot? maka pakai juga). so kasi variasi2 kalau nak pakai yang matching pun kasi lah tone atau corak lain2. boleh?

bagi pasangan yang masih bertunang. aku cadangkan tak payah lah flash kan korang tu cinta mahligai sejiwa sehati sedondon dengan memakai baju sewarna secorak sekayu (atau lebih teruk pakai baju masa bertunang dulu untuk beraya bersama). cool cool sudah ok. emm... aku tahu korang masih lagi dalam mood manis, kerana baru bertunang beberapa bulan lepas. dan sudah terasa nak feeling bersanding pakai baju warna sama. so sila tunggu the actual nikah day, baru lah nak pakai baju sewarna sekayu tu, boleh? hari raya ni, kalau betul pun nak pakai jugak baju berwarna sedondon sewarna aku rasa baik korang nikah cepat-cepat, cepat sikit korang pakai baju sama warna sekayu secorak tu masa bersanding.

pasangan bercinta. tak payah. sila pakai baju warna lain-lain kalau tak sengaja tu, kira kautim lah kan, kiranya aura cinta korang tu kuat lah>> (konon).

ok. tu baju. apa kisah cinta lagi aku nak kutuk ni?

emm.. pasal monthvesary atau weekvesary atau worse dayvesary. biasanya orang dah kawin dia tak berapa sangat nak menyambut annivesary ni berlebih-lebih. biasalah kan aku rasa orang dah kawin sangat busy dan tak ada masa nak ingat, tarikh jumpa, first date, declare, tunang, nikah, resepsi ke-2 belah pihak, birthday, birthday anak-anak.. bla bla bla(tu belum kira annivesary mertua, ipar duai, birthday mertua). aku rasa ramai juga yang lupa annivesary atau birthday sendiri kan?. especially lelaki. perempuan/isteri/ibu biasanya ingat semua tarikh, kalau ada 5 anak, semua sekali dia ingat tarikh lahir, tempat lahir, tanda lahir.

aku tak berapa gemar nak menghafal tarikh lahir orang ni. kakak aku, dia suka ingat tarikh lahir semua orang, kawan-kawan dia semua dia tahu tarikh lahir. (pelik juga aku, sebab dia kata dia tak suka Sejarah sebab banyak tarikh dan tahun nak ingat). aku kalau nak ingat tarikh lahir pun terhad kepada; kakak, mama, bapa (kadang-kadang lupa juga) dan beberapa orang kawan yang tarikh lahir senang nak ingat e.g. 31 ogos, 1 mei, atau yang sama tarikh dengan birthday aku.

aku tahu ada pasangan bercinta (atau yang dah bertunang) mempunyai kesungguhan untuk mengingat tarikh2 signifikan dalam bercinta. tarikh pertama kali call, sms, dating, bla bla bla. aku rasa cukup lah sekadar merayakan birthday dan ulang tahun annivesary. monthvesary tu bla bla bla.. tak perlu lah. aku rasa lah lah ya. kepada perempuan memang gemar ni bab ulang bulan, ulang hari, ulang tahun ni. kan? lelaki bagaimana? adakah anda berasa selesa untuk mengingati monthvesary percintaan/pertunangan anda?

aku tak tahulah pasangan diluar sana. mungkin mereka beranggapan monthvesary, weekvesary ni sesuatu yang penting dalam perhubungan. err.. kalau tiap2 bulan nak kena ucap selamat monthvesary bertunang/declare kepada tunang/kekasih, tak ke rimas tu.. (rimas eh?tak?).

semua benda ni nampak remeh temeh. tapi ada juga pasangan bermasam muka kerana kekasih terlupa birthday atau annivesary.

Forum

kali ni nak menulis secara rawak.

mula-mula sekali pasal forum. aku ada join 2 forum; MtM dan SF. MtM ni crowd nya lebih spesifik, manakala sf pula crowd rojak. thread kegemaran ialah thread politik. cuma sekadar nak tahu pendapat orang-orang biasa berkenaan dengan isu politik terkini tanah air. (iya mereka tak berminat nak tahu hal ehwal politik korea utara).

mula-mula aku participate juga dengan meriahnya. macam biasa kalau thread politik atau sembang politik mesti lah ada maki hamun, kutuk-kutuk. aku tahu ini sukar nak dielak. ada orang kata kerana dah ghairah nak melontar pendapat, kalah YB dia berhujah (menaip), tu yang terkeluar maki hamun tu.

i think better keep maki hamun, profanity at minimum level. kalau dah memaki macam forum tu kau yang punya, bagus buat blog sendiri. ha maki lah kat situ sampai kena flag.

lepas tu aku jadi pembaca senyap, sekadar menyampuk sekali sekala. kalau ada nak sampuk lah kan. especially kalau orang kutuk my own kind. ok my own kind disini maksudnya, Agama Islam/Muslim, Sabahan, Bumiputra Islam Sabah.

cuma orang bodoh bangang buta tuli saja yang masih menggunakan remarks seperti 'cawat', 'sumpit', 'orang hutan', 'mundur' dan seumpamanya untuk menghina dan merendahkan orang Sabah. bagi aku remarks macam tu setara dengan remarks racist yang lain. ya, kalau kamu masih menghina orang sabah (or our brothers, sarawakian), dengan remarks sedemikian kamu adalah racist. mengaku saja lah.

sekurang-kurangnya orang putih di Afrika selatan masa zaman apartheid (atau mungkin masih sampai sekarang) tu mereka jadi racist, mereka mengaku terang-terang. bukannya jadi racist, tapi bila orang kata kau tu racist kau marah pula.

biasanya yang penyokong Pakatan Rakyat lah yang paling giat memaki sabah dengan racist remarks (note to encik JAS dalam MtM). yeah.. kepada penyokong hardcore PR dari sabah, sila sedar diri, bahawa rakan sebantal sepinggan korang dari PR pusat tu masih menganggap kamu tak seliga dengan mereka. bukan semua, tapi masih ada. so sila berhenti perasan jika kamu masih berharap mereka nak selamatkan kamu dari genggaman koridor kuasa.

kau nak jadi penyokong atau ahli PR sekali pun atau Bn atau parti baru apa jaddah cop kunci, aku tak kisah. political preference ni kisah masing-masing. tapi kalau dah memaki hamun berlebih-lebihan, well.. aku rasa tak sepatutnya lah. apatah lagi yang melibatkan agama, atau hal ehwal peribadi. bincang elok2 tak boleh?

aku rasa (aku rasa saja lah), penyokong PR sangat marah/jaki/dengki/ dengan orang Sabah Sarawak ni sebab Sabah Sarawak were not on their side masa last GE. kan?

ok next up pula bila ada forummer dalam SF yang sesuka hati mengejek agama Islam. dan ini sangat berleluasa. ya.. sangat berleluasa. i can understand lah kalau mereka mengutuk parti politik, tapi mereka mengejek orang Islam dan agama Islam. aku faham kalau mereka benci parti politik. itu politik, tapi jangan lah sampai mengejek agama Islam dan orang Islam.

selain itu name calling juga tak dapat dibendung, menyamakan nama orang dengan nama binatang, sehinggakan mereka sanggup mengutuk anak dan isteri orang lain (dan juga mungkin keturunan dan bangsa sekali kena) .

bagi aku nak kutuk A, sila kutuk A. tak payah nak kutuk anak isteri dia sekali. hanya pengecut with no balls saja yang nak kutuk anak bini orang tak tentu pasal.

memang menyakitkan hati. mereka yang selalu mengejek ni ialah orang yang hanya tahu menuding jari atas kemiskinan dan kemunduran bangsa sendiri. asyik dengkikan kemajuan orang lain tapi enggan berusaha. hanya pandai menjadi cyber knight nak mengutuk itu dan ini. tapi tak sedar dan tidak mahu muhasabah kelemahan diri dan bangsa sendiri. bagaimana dengan kelemahan sendiri?

my 2 cents, kalau korang nak progress, stay away from alcohol. period.

dalam sf ni pula moderator agak bias. aku tak tahu lah kenapa, walaupun sepatutnya mereka natural. well nak buat macam mana. mengejek dan mockery agama bukan saja dalam thread politik tapi juga dalam thread agama.

dan sebab tu aku dah tak kerap masuk forum ni, sebab, banyak komen yang bodoh, nampak bodoh. nak berbicara soal politik tapi gendang nya saja bertalu-talu, hujah nya saja nampak berapi, isi dan fakta ditolak ketepi. yang penting nampak meriah hujah, walaupun pun penuh dengan persepsi yang sempit, dan ramalan rawak yang entah apa rasionalnya. mungkin ramai yang nak jadi ahli politik wannabe? yeah... step away AF, MI, etc.... politic is the new pop culture.

kisah yang mungkin berkaitan, ada orang yang baru tinggal di Sabah, dan sangat kebaruan. yep, because drinking is consider as culture here. dan sudah tentu lebih senang dia meminum beer disini. pity him. sebab dia bodoh. aku pelik dengan orang Islam yang sangat bangga dengan aktiviti meminum arak mereka. aku tahu kamu urban dan mungkin juga liberal. cool cool sudah... ok?.

jadi urban dan liberal mungkin sesuatu yang cool. tapi minum arak sampai mabuk dan muntah diatas meja tu tak cool langsung ok, apatah lagi muntah yang bersememeh dimulut. untuk apa? dijilat anjing?

Monday, September 7, 2009

Love Confession.

About 2 years ago, I was falling for you. now, still I am. may be need another 2 years to be deeply in love. perhaps.

Kota Kinabalu.

Sunday, September 6, 2009

Angel & Demons dan The Happening

hujung minggu ni dipenuhi dengan menonton filem. bukan di pawagam tapi di TV. ok kita mula dengan Angel & Demons.

kalau tengok Angel & Demons ni susah kalau tidak membandingkannya dengan The Da Vinci Code. beza yang aku nampak ialah dalam The Da vinci Code lokasi penggambaran merata-rata. dari Perancis, ke England, ke Scotland. tapi dalam Angel & Demon lokasi tertumpu di Vatikan dan Rom.

Kali ini Langdon (Tom Hanks) diminta untuk membantu penyiasatan tentang serangan bom di Vatikan. ancaman ini beriringan dengan pemilihan Pope baru kerana kematian Pope yang sekarang.

dalam wayang ni banyak dipaparkan prosedur pemilihan Pope. macam pemilihan bermula selepas 14 hari kematian, dipilih oleh ahli kolej kardinal. bla bla bla. yang paling penting memainkan peranan disini ialah peranan Carmelengo Fr. Patrick (Ewan Mcgregor).

Carmelengo ini ialah anak angkat Pope. dia beriya-iya meyakinkan bawaha Katolik sedang menghadapi perang dengan Iluminati. Iluminati ni kira macam sekumpulan saintis yang memang ada sejarah tidak sehaluan dan mempertikaikan gereja.

bom yang digunakan bukan sebarang bom. tapi special made, dibangunkan oleh pihak swiss. projek rahsia ni aku tak paham sangat, al maklum lah fizik. tapi apa yang aku faham ada kaitan dengan teori letusan besar (the big bang theory). bom itu telah dicuri dari makmal salah satu saintisnya sudah terbunuh tinggal seorang lagi, perempuan (aku lupa namanya). kira senjata makan tuan lah ni lebih kurang.

iluminati ni dah culik 4 orang kardinal yang berpotensi untuk dipilih menjadi pope. dan membunuh satu persatu. tapi bukan bunuh biasa-biasa. setiap nya dibunuh mengikut sejarah iluminati tu. disini lah peranan langdon sangat berguna kerana dia pakar sejarah Vatikan.

part yang aku suka.

1. bila Langdon ditanya oleh Carmelengo Patrick, sama ada dia percaya Tuhan atau tidak. kira terkulat kulat juga Langdon. ialah biasanya orang macam dia ni bukan ada agama sangat. tapi dia nak menipu masa tu, dia di dalam pejabat Carmelengo di Vatikan. dalam terkulat-kulat tu dia beri jawapan tak berapa nak konkrit, tapi cukup untuk memuaskan hati Carmelengo. masa ni Langdon nak minta keizinan untuk menelaah arkib vatikan.

2. masa dalam arkib, bila Langdon masih terkial-kial nak baca hidden text dalam buku Galileo, perempuan fizik tu rip off saja the pages. dan dan si Langdon cakap.. "ok what the hell... " (lebih kurang lah ayat dia). dia mencarut dalam arkib Vatikan.

3. masa ketua polis vatikan tu mati. dalam gereja salah seorang kardinal yang diculik digantung dan dibakar. very unexpected. pembunuh upahan tu sikit punya sharp dia seorang bunuh ramai orang kecuali si Langdon. yang somehow boleh meloloskan diri (kalau mati tak jadi lah cerita kan?.

4. nothing romantic between langdon dan perempuan fizik.

5. oleh kerana filem di buat di rom. maka sudah tentunyabanayk lah tempat bersejarah rom yang dinampakkan. kepada peminat senibina gereja, mungkin anda akan suka filem ini. aku ok juga bab2 seni bina ni. walaupun haram aku tak faham. cuma aku tahu nampak historical dan cantik.

6. masa Langdon berusaha memecahkan pintu kaca arkib vatikan. apa punya bodoh polis tu, tak tembak pintu tu awal2. tapi since he is panic and lack of oxygen, kira bukan sesuatu yang mustahil untuk menjadi bodoh ketika itu. so jangan nak berlagak dengan kekurangan oksigen, sangat bahaya.

7. kardinal baggia menghadiahkan buku galileo kepada Langdon.

sebenarnya aku tertanya-tanya.. adakah lokasi filem tu adalah lokasi sebenar. sebab bukan senang nak buat penggambaran dalam arkib vatikan dan chamber pope tu...

yang aku tak suka pulak.

1. Carmelengo tu jahat, too expected lah. walaupun mula2 memang aku agak salah satu kardinal tu yang jahat, dan seorang vatikan official pakai topi pink dan ketua keselamatan tu lah culprit. tapi by the time si carmelengo tu di brand dengan besi, aku dah agak dah. lagipun masa si Langdon mula jumpa brand ke 5 sudah hilang yang membawa simbol papacy. belum dia cakap pun, kita tahu ada musuh dalam selimut.

2. pembunuh upahan kena bunuh. pun more or less expected.

3. yang bab letupan ke udara guna helikopter.. emm.. somehow aku rasa tak logik.

4. aku dah agak juga pihak gereja (especially cardinals) tak akan lepaskan Carmelengo, walaupun kalau kira the cardinals could pardon him (walaupun kesalahan besar gabak). sebab dia dah meracun pope (yang juga bapa dia sendiri). pengkhianatan yang besar lah ni kiranya. bila si Carmelengo tu berlari lari dari keselamatan gereja, aku ingat dia wont surender dan akan terus berlari2. tapi pelik juga orang kuat agama macam dia tu sanggup membunuh diri. bukan tak boleh ke? kardinal tu ada pesan dengan keselamatan "be gentle" so konfem lah kena execute on the spot tak payah pergi mahkamah bagai. cuma si Carmelengo tu dah bakar diri sendiri.

5. macam biasa cover up. aku prefer dia tak dedahkan apa2 langsung. tapi official report dalam berita, Carmelengo dianggap mati sebagai hero kerana berusaha menyelematkan Vatikan dari kena bom. aku rasa sebabnya dorang nak protect their interest, sebab kan si Carmelengo tu ahli vatikan juga.

kalau nak kira lah kan aku lebih suka Angel & Demons berbanding The Da Vinci Code. aku rasa Angel & Demons tu ialah Carmelengo tu sendiri. sebab dia kan talam 2 muka. secara umum aku suka filem history related macam ni.

ok the Happening pulak.

ini lagi satu cliche. macam biasa ada paranormal berlaku. kali ini kisah orang yang teracun dengan sejenis kimia yang tidak diketahui asal usulnya. macam biasa lokasi kegemaran bencana di dalam filem amerika ialah bandar New York. punya besar amerika tu, asyik2 bandar new york juga yang kena dulu. Yankees banyak doas eh? kalau nak lain sikit pun LA.

if not because of mark whalberg macam haram lah juga filem ni. eh silap memang agak haram dah... ini lah pengajaran kepada pembikin filem. jangan syok sendiri yang amat sangat. dia juga tulis filem, dia juga pengarah, dia juga penerbit. nasib baik tukang mekap, tukang jaga lampu bukan dia. macam filem2 kat malaysia ni lah (e.g. Bohsia, cicak man) apa korang ingat korang P. Ramlee?. nasib baik bukan syahmalan juga yang berlakon sekali.

macam biasa kalau filem bencana, tema utama ialah menyelematkan diri. persoalan sampingan siapa mati dulu dan bagaimana. actually masa si cikgu Moore (whalberg) dalam scene mula dia sebagai cikgu sains dalam kelas tu, korang dah tahu dia akan survive dan menjadi hero and everybody need to listen to what he says kalau nak selamat.

kalau filem bencana new york ni, recently yang lain sikit dari lain ialah filem i am legend. even war of the world pun aku rasa somehow entah apa2 cuma skala bajet dia besar, so the filem nampak besar lah kan.

dalam benci2 ni, apa pun ada juga part yang aku suka.

1. hubungan Elliot dan Alma, yang cuma ada sprinkle some salt. macam dorang initially gaduh tapi bukan lah apa sangat. kira macam tergigit lidah saja. sebab si Alma separuh curang pergi keluar dengan lelaki lain. tak lah curang sangat pun. aku namakan kes ini sebagai 'tempted but not there yet'.

2. emm.. yang ke-2 ni aku rasa tak ada kaitan dengan movie sangat. cara cikgu amerika mengajar di amerika (sekurang-kurangnya berdasarkan movie ni). nampak kan.. Elliot tanya soalan dalam kelas, ask for pupils' opinion. dan ada sains projek yang menekan kan prosedur asas dalam sains; tentukan pemboleh ubah, rekabentuk eksperimen, pencerapan data, pencerakinan data, kesimpulan. ini yang tiada dalam sistem kita (kalau ada pun cuma diatas kertas, perlaksanaan tiada). kurang pelontaran idea, kurang praktikal yang sebenar, (ok, off topic!)

the happening ni kesimpulannya tak best.

p/s: perasan tak akhir-akhir ni (sejak puasa) aku asyik mereview movie lama-lama.

saya suka...

bangun pagi. buka mata. tutup mata sambil senyum. fuhhhh.... (sambil buat gaya tikam dada kiri).

ok dah dah.. bulan puasa ni.

Saturday, September 5, 2009

trivia Amerika dalam Bahasa Melayu versi aku.

ok selama ini aku sangka bahawa John F. Kennedy ialah Presiden Amerika termuda sekali kerana terpilih ke Rumah Putih pada umur 43 tahun. aku betul, kerana ada perkataan 'terpilih' atau 'elected'. sebenarnya Presiden Amerika yang termuda sekali ialah Teddy Roosevelt yang menjadi Presiden pada umur 42 tahun. Roosevelt tidak terpilih atau elected menjadi Presiden tapi mengangkat sumpah sebagai Presiden selepas kematian Mckinley.

Ada 4 orang Presiden Amerika yang mati dibunuh semasa dalam jawatan. Lincoln, Garfield, Mckinley dan Kennedy. Ada beberapa percubaan untuk membunuh Presiden Amerika lain, yang aku ingat cuma kes Presiden Reagen. Lincoln dan Garfield dibunuh pada 1800 an (abad ke 19), Mckinley dan Kennedy pada 1900 an (abad ke 20).

pada 1970-an, presiden amerika ialah. Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, (emm.. Lyndon Johnson bila?). masa ni agak kritikal, sebab emm.. perang dingin dan vietnam kot?

presiden amerika kegemaran aku? i dont have any kot.. but if i have to choose, my answer will be either Lincoln or Kennedy... dua-dua mati kena bunuh.

aku terfikir juga, kalau aku tak belajar biologi adakah aku akan belajar sejarah? i prefer sejarah eropah, tapi sejak the past 2 years, aku lebih kerap cari American history (and pop culture). aku suka, Amerika zaman perang dingin (circa 1960-an, sebab tu aku suka Kennedy kot?) dan aku tak pernah betul-betul faham Konfederate lwn. Persekutuan pada zaman perang saudara (zaman Lincoln).

oh ya, mungkin sebab ni juga thesis aku lambat siap, sebab instead of writing my actual thesis, everytime aku masuk library, aku lebih banyak habis kan masa di rak political science dan history, berbanding rak biologi.

dan benar, aku bosan dan membosankan.

Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam

nak review panjang lebar pun tak guna. sebab filem tu menjerit je lebih, babak recycle, lokasi recycle, dan watak Diana Daniaelle (?) tu aku rasa sengaja diinsertkan kerna NAK JOGAKK awek (now ex) berlakon sekali.

p/s: shamsul haslam will never replace farid kamil as rempit poster-boy. (kalau ada yang nak ganti farid pun zul huzaimi kot?)

Friday, September 4, 2009

Jumaat ialah hujung minggu.

aku tak masuk lab esok.

bagaimana aku terjumpa dengan blog-blog kegemaranku.

1. Kahuna.
mulanya aku terjumpa blog kahuna ni dari pautan blog seorang yang bernama jhaz. pelajar luar negara. aku pelajar dalam negara, so apa kena mengena?. macam ni, dulu masa aku mula2 berblog, aku selalu menyelongkar top blog of the month, link nya ada dalam dashboard. so.. satu masa (masa tu circa beijing olimpik kot?) aku terjumpa blog orang Palestin. dalam blog orang Palestin tu ada komen Jhaz. sekali klik.. orang Malaysia lah... so the rest is history.

dari Kahuna, aku jumpa blog-blog lain. seperti Green Apple.

2. Green Apple.
mantap lah blog ni. kalau korang nak terhibur secara gaya bebas sila baca blog ni. Mantap! korang sila baca. dan aku boleh siap request2 kat FB minta dia update blog (tengok diana, demand tak pembaca kau ni?).

3. Obefiend
aku suka gossip. maka aku baca blog gossip. dalam oh bulan ada lah komen Obe. (macam kes Jhaz dan Kahuna juga). blog ni banyak informasi, kosa kata inggeris yang menarik, dan ada masa lucu juga. paling aku suka entry pasal review filem saving private ryan (kalau korang tanya esok entry mana yang paling aku suka, mesti jawapan dah lain).

tak pernah pula aku terpikir apa yang dia pikir pasal saving private ryan tu. dan aku berjaya menambah pengetahuan dalam jargon.

4. nurul khairunie.
macam mana aku jumpa blog ni, sama juga, aku masuk 1 blog yang dia komen. dia ni newbie dalam senarai kegemaran aku. masih muda dan belajar juga. dia pandai ambil gambar. khairunie, nanti ada rezeki boleh lah kita berjumpa. oh ya.. blogger yang ni tinggal di Sabah.

5. aku tak peduli
mula2 aku jumpa blog ni, aku fikir blog party goer yang suka tempek gambar semata2. aku silap. entry dia menarik selalunya. oh.. sama seperti nurul khairunie, newbie. so dalam minggu ni aku pun menghiburkan diri sendiri membaca arkib blog ini. haha.. sambil tunggu sahur. oh ya... Leica. hehe.. aku suka Leica jogak. bezanya aku tak mampu pun.

6. wawa
blog seorang pelajar perubatan di Jakarta. aku jumpa melalui Kahuna juga (kot?). ini pun lucu. buat entry singkat2 tapi cool!.

7. blog gula kapas funfair (bukan nama sebenar).
aku tak nak lah reveal nama blog itu. nanti boipren dia nampak, jadi gaduh pula. cukup lah untuk mengatakan aku ada love-hate-on-off relationship dengan blog ni. sebab the content sangat bimbo, kadang2 menyampah juga sebab banyak aktiviti perasan cantik dan camwhoring. aku kadang2 sahaja tak suka tapi selalu2 aku masuk juga. tepek mekap tu cik kak, tepek jangan tak tepek. biar berabis duit, asalkan muka macam gula kapas.

8. Lee
aku jumpa.. thru Kahuna jugak. tapi second degree lah, Kahuna-Wenkt-Lee. rakyat malaysia yang tinggal di england berbelas tahun. dia tak tulis blog dalam english. kalau ada jarang-jarang. dari blog ni aku mula belajar pandang manusia as a person first. salam ramadhan Lee>> tiba2 =). dia ni lucu juga. dan selalu melayan komen2 aku.. hehe... sama gak, aku pernah request nak tengok gambar spring di UK. dia ada uploadkan (tak tahu lah kerana request aku atau tak). walaupun tak pernah jumpa, tapi aku rasa Lee ni baik orangnya.

9. cik Senduk
sesuai dengan tema meriahnya. blog cik senduk memang meriah uoll!. lucu, pandai bercerita. aku selalu senyum2 ketawa2 bila baca blog dia. Salam ramadhan cik senduk.

10. marahku
untuk mengetahi hal ehwal politik terkini. macam mana aku jumpa? thru rocky's. dalam banyak-banyak blog socio-politic. yang ni aku paling berkenan.

macam mana aku rating? tak ada skema pemarkahan. sekadar apa yang aku suka saja. blog2 lain ada.. tapi kekerapan mereka mengupdate agak kurang so tak termasuk dalam top 10 biasanya aku suka blog yang buatkan aku ketawa.

kalau blog yang glemer, tapi entry asyik2 pasal mekap, kasut, handbag. aku cepat bosan. sama juga entry2 pasal malam ni minum arak, malam esok minum arak, esok pagi main judi, minum arak judi arak judi. pun aku cepat bosan dengan entry2 macam tu. yang peliknya (tapi benar) blog yang menulis (dan tempek gambar) tentang minum arak, judi, makan dan minum arak ni lah rating agak tinggi. citarasa masing2 kan...

nantilah aku kongsikan blog yang aku pernah gemar sekarang tak lagi. (kalau aku nak lah..)

p/s: seorang yang aku kenal pernah bragging dengan aku pasal dia minum arak. bragging tak tentu pasal, walaupun hakikatnya mungkin dia minum tu cuma sejag beer RM24 dikongsi 8 orang atau sebotol wiski dikongsi 27 orang (wiski cair sebab tambah cola banyak2 maka cukuplah untuk 27 orang). dan ya, dia seorang Islam.

Thursday, September 3, 2009

menghitung hari dan bulan

menghitung hari menunggu tibanya Aidilfitri. menghitung bulan menunggu siapnya study.

Hello Neighbour, whats your problem?

I dont know, either to laugh or to ignore, i think i laugh first then ignore. about what? about constant silly serial claims and protests from disgruntle Indo(n)s to my dearly beloved Malaysia.

i dont know why this Neighbour is so unhappy. yes, neighbour, why? can we move forward, and stop this stupid endless argument. owh about dance? what dance? you want to claim it as yours? just claim it. make another tv show or documentary. no need to burn flags or start serial street demos. get your camera on, and start filming or documenting something that you claim as yours.

some claims are soooo absurd, like the flower, the song, etc. etc.... you look stupid, because you act like stupid.

anyway, i suggest for them to make a claim on an old chap name, Nuar Berahim. yes, He speaks like you, He acts like you, He is the mirror image of you here in Malaysia. come on, go after him, claim him, take him away.

I pretty enjoyed my first visit to Indo(n). now I doubt if there will be a second visit.

Tuesday, September 1, 2009

Charlie Wilson's War

Filem Charlie's Wilson War ini sudah lama ditayangkan (2007) apa pun seperti biasa aku cuma sekadar menontonnya melalui saluran wayang di Astro. ini adalah adaptasi dari kisah benar. ok mari terus ke ulasan.

filem ini tentang seorang ahli kongres amerika, Charlie Wilson (Tom Hanks) yang berusaha untuk memberi kelengkapan perang untuk pejuang Afghanistan menentang askar Soviet pada era penghujung perang dingin.

Wilson bukan saja mempunyai kemahiran yang luas dalam bidang rundingan diplomatik malahan beliau juga mempunyai kebolehan menjadi penggoda wanita dan kaki whiskey (aku rasa dia ni ada darah Irish). apa pun kemahiran Wilson dalam kerjanya tidak boleh dinafikan. kerana beliau berjaya menaikkan dana CIA dari 5 juta dollar ke 1 billion dollar dalam usaha beliau membantu Afghanistan berjuang membebaskan tanah air dari jajahan Soviet.

Wilson dibantu oleh rakannya, Puan Herring-Davis (Julia Roberts), seorang aktivis NGO merangkap wanita ke-6 terkaya di Texas yang juga merupakan teman tidur (sekali sekala) kepada Wilson. Puan Herring-Davis mempunyai hubungan persahabatan dengan Presiden Pakistan ketika Zia Ul Haq. Puan Herring-Davis terlebih dahulu pergi ke Pakistan dan mengetahui betapa meruncingnya krisis kemanusiaan yang melanda pelarian perang Afghan. dan Pakistan sebagai negara jiran menerima tempias krisis kemanusiaan ini.

Herring-Davis menggunakan pengaruh (seks-duit) nya ke atas Wilson, dan berjaya meyakinkan Wilson untuk berjumpa dengan Presiden Ul Haq. ketika perjumpaan pertama dengan Presiden, Wilson dengan selambanya meminta dry whiskey didalam Istana Presiden, (how ignorance!). Para penasihat tentera presiden agak berang dengan tindakkan Amerika yang menjual helikopter/senjata perang tanpa radar kepada Pakistan. mereka meluahkan rasa marah yang meluap-luap dengan Wilson. sampaikan Wilson terkulat-kulat, kerana pada umumnya lawatannya ke Istana Presiden adalah bersifat peribadi kerana atas permintaan rakan bersama (mutual friend) mereka, Herring-Davis. tapi macam biasa kalau dah orang politik, hatta majlis cukur jambul cucu pun tetap tetamu akan menyelit2kan hal cerita politik. apatah lagi pertemuan berdepan antara ahli kongres dengan presiden.

dalam terkulat-kulat tu, Wilson bersetuju dengan permintaan Ul Haq untuk melawat khemah perlarian Afghan di Pakistan. disini lah titik tolak yang sangat penting mengapa Wilson sanggup berusaha keras untuk mencari jalan dan dana untuk menyalurkan kelengkapan perang kepada pejuang Afghan.

maka bermulalah kisah dan karenah bagaimana Wilson berusaha mendapatkan dana. agak rumit sampai ke Israel, segala. agak ironik juga kerana Pakisatan negara Islam. tapi itu hal lain. kerana dalam kes ini ialah, misi utama mereka ialah bunuh orang Russia (sila baca era perang dingin). sehinggakan Wilson diejek dalam meeting bahawa dia ialah Ahli Kongres dari Kabul.

dalam cerita ni juga menunjukkan betapa besar peranan CIA dalam misi melawan Soviet di Afghanistan. walaupun kedutaan Amerika di Pakistan agak was-was dan penakut dalam hal ini. (aku beranggap kerana mereka masih dihantui dengan peristiwa Perang Vietnam oleh itu mereka tutup mata malas nak masuk campur sangat). pada mulanya CIA (yang diketuai oleh agen berpengalaman, Gust, lakonan Phillip Hoffman) dengan kekurangan dana memang tak boleh nak buat apa-apa sangat. tapi sekumpulan pakar dari CIA ni lah yang merangka segala strategi dan susun atur. contohnya senjata apa yang sesuai untuk memusnahkan helikopter soviet dan senjata yang digunakan mestilah bukan buatan amerika. siap dengan bajet sekali supaya senang Wilson nak bentang dan bahas ke majlis (ntah pa ntah). etnik Afghan mana yang lebih berpengalaman dalam perang.

macam biasa... akhirnya Afghan menang dalam peperangan menentang Soviet. amerika jugak yang jadi hero kan...
......................................................

suka dan tidak suka.
banyak yang aku suka dalam filem ini. antaranya:

1. lakonan Phillip S. Hoffman. oh my... move away DiCarpio.... Hoffman is the man. watak agen CIA tu sangat lah berkesan pada mata aku. seingat aku, aku cuma pernah tengok 3 filem lakonan hoffman, MI-3, Capote, dan Charlie Wilson's War. semuanya elok-elok. MI-3 tu tak berapa sangat.. tapi watak tu memang aku benci (kira berkesan juga).

2. Tom Hanks. aku suka kalau Tom Hanks berlakon. dia pun nampak comel. portion badan dia dalam filem ini agak real (untuk kaki perempuan dan peminum wiski yang sudah berumur).

3. Julia Roberts. as beautiful as always. walaupun tak banyak sangat scene dia ni. just nice lah. sebab yang initiate pembabitan Charlie Wilson ialah Puan Herring.

4. masa Gust (Hoffman) bergaduh dengan boss di pejabat. siap pecah-pecah cermin. dan bagaimana dia membahas (menjerit) bahawa dia dah jadi agen CIA lama gila, orang nak bunuh dia dah lebih 20 tahun. and.. the best part dia belajar bahasa Finnish 3 tahun. dan masih jawatan dia tak umpph sangat di CIA tu. jerit2, pop! pecah cermin.

5. masa watak pembantu Wilson (amy adam) menjelaskan kepada Herring bahawa dia pegawai pentadbiran wilson bukan pembantu peribadi, semasa Herring suruh dia ambil minuman untuk Herring dan Wilson. lepas tu Herring said, yeah i know, make it two (drinks).. classic!

tidak suka

1. amerika nampak macam heroic sangat. walaupun... panjang lah kisahnya kan.
2. gandingan Hanks-Robert. aku lebih suka separate. berganding ni aku tak rasa tak kena.
3. err... aku tak pasti sejarah sebenar dalam perang Afghan-Russia ni. so kalau filem ni kelentong, maka kelentong lah.
4. bila Herring dalam ucapan opening nya di Pakistan, "Zia tak membunuh Bhutto". terus aku.. like whatever.
5. watak Amy Adam yang agak tempelan.

emm... mungkin sebab aku suka period movie, sejarah, politik. so sebab tu aku suka wayang ni. lepas ni apa lagi? tunggu Nixon dan Milk ditayangkan di star movie?...

Poligini

aku benci filem dan lagu Madu 3. itu lah bunyi status FB aku pada hari ini. kenapa aku benci filem dan lagu Madu 3?

sebab, filem itu memberikan gambaran bahawa perlakuan poligini adalah sesuatu humor. aku beranggap perkara poligini tu sesuatu serius dan penuh tanggungjawab. mungkin ada antara lain mengatakan filem itu sekadar hiburan. ya, tapi, jika filem-filem arwah Yasmin Ahmad dikritik kerana lain dari yang lain, kenapa pula filem mempersenda sunnah itu perlu ditayang ulang untuk tontonan umum?.

kalau mahu juga hiburan yang menjadikan poligini sebagai tema, bolehlah menonton Berbagi Suami. mungkin juga Ayat-ayat cinta, kedua-duanya filem indonesia.

i always consider marriage is something sacred and needs to be honoured. if a man, as leader of the family, the caliph, starts treating his wife/wives as trophies of his accomplishment, i dont think he achieves anything.

p/s: aku belum pernah menonton Bebagi Suami dan Ayat-ayat cinta dari mula sampai habis.