MEH LAH KLIK...

Saturday, August 15, 2009

Hi Mr. B.

aku ni padahal berjam-jam saja menghadap internet. tapi blog tak update. ada yang menarik tapi aku tengah jadi tokey gambar sekarang ni. for good old time sake. ok lah, macam ni macam biasa, akan ada pembaca yang berminat untuk mengetahui cara-cara mengawet bangkai (oppss specimen).

aku dah tulis panjang lebar dulu here.
bagaimana cara nak mengawet. aku punya English tak berapa bagus ok. dan aku malas nak merujuk segala buku kamus tatabahasa nahu Inggeris. maka aku tulis tu dalam bentuk Bahasa Malaysia gaya bebas (rojak). aku belum pernah jumpa laman web berbahasa inggeris mahu pun buku berbahasa inggeris tentang cara-cara mengawet binatang/specimen. dah puas aku google. kalau ada nanti akan ku paparkan link diblog ini. its ok, aku suka gak jadi tukang google pro bono.

aku tulis yang panjang lebar dulu tu pun selepas aku masuk kelas mengawet. dan berpandukan buku manual lab yang dikarang oleh pembantu makmal aku. pembantu makmal aku sangat mahir dalam hal ehwal mengawet specimen sampai dia boleh sediakan manual. kau nak tahu macam mana nak belajar, ha kau kena berguru dengan dia lah.

so this is practical and technical matters. anyone can learn how to preserve specimen. all you need to do is learning and practicing. so apa tunggu lagi.. pergi cari tikus sekor, pas tu belajar mengawet. korang pulun baca manual english kah, melayu kah, atau kemboja kah.. kalau kau tak pegang, bunuh, jahit sendiri tikus tu kau tak kan dapat tahu macam mana nak awet jogak.

kalau nak buat report makmal. aku tak kisah korang tiru aku punya entry hazab tu. tapi olahkan ayat tu. if your lab report must be written in English or German or whatevar, just simply translate. free saja aku kasi cara-cara tu... dan aku tak akan buat tatacara mengawet binatang dalam bahasa Inggeris.

selamat mencuba!

No comments: