MEH LAH KLIK...

Tuesday, August 18, 2009

Blog itu dan aku.

sebenarnya aku pernah jumpa blog ini sebelum-sebelum ini. aku rasa melalui aktiviti melompat-lompat blog yang selalu aku lakukan. dan aku rasa aku ingat macam mana aku terjumpa blog ini pada mula-mula dulu.

pelik atau tidak, aku rasa aku pernah dengar nama si penulis blog ni. bukan dalam internet atau alam maya. surat khabar pun bukan. tapi melalui perbualan organik tanpa teks (sekarang aku sangat menghargai perbualan tanpa teks). mungkin beberapa bulan lalu. itu pun kalau betul ini nama sebenarnya. atau aku keliru. jika di godek-godek, rasanya aku akan terjumpa pangkal cerita.

apa pun aku suka blog ini. terutamanya bahagian tatabahasa Inggeris. belum ku masukkan ke linknya dalam bloghopping. kemudian lah. jangan risau, aku tahu mana nak cari url itu. haha.
.........................................................

Perbualan Tanpa Teks.

percaya atau tidak, aku (sekurang-kurangnya aku) sekarang lebih banyak berbicara dengan teks. kamu bagaimana? ini jenis komunikasi kah? aku selesa bicara dengan teks, pertama kerana ehem ehem. ke-2 kerana aku susah nak maintain eye contact. terutama dengan Boss atau apa-apa yang merujuk kepada seseorang lebih berpangkat dari aku. tapi aku tak suka sms. kerana tak suka menaip hanya dengan menggunakan thumbs.

aku ni sudah besar (dewasa). acapkali juga aku melarikan diri (literally) atau mengelak nak berselisih dengan orang. pemalu kah aku? pelik kah aku? Bila aku mengatakan bahawa aku mahu memakai helmet/topeng paintball ketika berjalan-jalan, supaya tidak dapat dikenalpasti oleh orang yang dikenali. aku maksudkan apa yang aku kata. literally. setakat ini belum lagi. harap-harap tidak.

bila berbicara secara terus, aku ada satu masalah besar (ada masalah lain lagi). bila aku berborak-borak, i dont know how to stop. i want to stop, but i dont know how. maka, perbualan akan meleret. kalau dengan jenis yang laser, sah-sah aku kena halau. which i am ok lah. sebab at least the conversation is stopped. so most of the time i hope the person i talk to is the one who going to terminate the conversation. if not, i only hope a phone call, or someone will knock the door, or walks into the room, and the bloody hell long conversation will be automatically terminated.

aku sedih bila aku bersusah payah untuk log in YM. tapi tiada siapa untuk aku berbicara dengan teks didalamnya. Razman, i always want to talk to you. but other than what we have already said or discussed or chatted, I dont really have thing to say. sorry buddy. macam mana nak lebarkan tajuk perbincangan?. I know, I dont think he has interest to talk about politics. but i can always try Sci Fi. or science. but it makes me sound like geeky from Mars. when i talk about science, i always talk about evolution. of course no guy in this country wants to have casual conversation about evolution thru the phone. susah payah telefon, lepas tu cerita pasal darwin? waddajadah... and, the theory itself is still considered offensive to this side of the world. so how? apa yang aku mahu cerita?

filem? mahu cerita pasal apa? filem holocaust atau filem yang ada gay kissing scene mudah menang oscar? my favourte Sci-fi's? animation? cerita basi betapa aku suka Al Pacino?

muzik? about i start to listen to siti nurhaliza's? or i tune to indo's pop? Razman's music taste is general. i dont think dia ada favourite band or musician. if any, seriously, i dont know about it.

sukan? bola sepak Inggeris?. atau obsesi kemarin tentang david beckham? does Razman minat bola? i know he used to play basketball and canoe. football?

jenaka? poop jokes? political parody?

politik? no no with Razman. he is a decent soul, i refuse to corrupt him with politics.

hal ehwal semasa? emm... ini perbualan kasual. again about what???

alam sekitar? hahaha whenever it is related to science, usually darwin's theory is included. or milankovich's. ada berani?

internet? i have been bugging him for quite sometimes, suruh buka FB. buka FB. and finally dia buka juga. just dia bukan online sekerap aku. so his account is still in hiatus. me different, kalau 1 malam tak buka internet, i feel wierd. kenyang-kenyang menghadap skrin (makan depan laptop).

rancangan masa depan/angan-angan? always ended with the kahwin topic. which i dont like to discuss with male friend. with girls, ok.. sebab memang girls, 50% cakap pasal kawin (yang bujang), 30% pasal shopping, 20% lain-lain. yang kawin, the 50% ialah pasal rumahtangga, anak-anak, keluarga dan cerita dapur-dapur. so with girls, if i refuse to talk about kawin, cintan cintun, i'll miss 50% of conversation.

maka, sekiranya ada apa-apa yang hendak diperkatakan? atau cadangan untuk tajuk perbualan saya bersama kawan. sila teks saya.

No comments: