MEH LAH KLIK...

Friday, June 26, 2009

Transformers: Revenge of The Fallen- Review

tadi aku pergi menonton Transformers: Revenge of The Fallen. tiket ditaja oleh orang kampung, sebagai penganjur yang budiman. dan yang bestnya my 2 yrs old niece pun join sekali tengok. her first tym pergi cinema. yes, she is two. my first tym, when i was.. emm.. masa filem Cinta.

cerita ini mengisahkan, sam witwicky telah pun nak masuk kolej. dan masih bercinta dengan awek (megan fox) yang dulu. muka macam shia dapat megan maka bodoh lah dia kalau break dgn megan ok.

long story short, piece of ntah pa tu, yang metal ada info pasal bangsa prime tu masih ada dalam simpanan sam, secara tak sengaja. so dengan kuasa sakti the fallen dapat sense lah benda tu dan inginkannya. tapi maklumat yang ada dalam piece tu dah termasuk kedalam kepala hotak sam. so, sam kira macam the hawt harddisk lah tu.

maka bermula lah scene robot bedebik2 berlawan2. si optimus prime nak dijadikan cerita telah terkorban dalam perlawanan bersama megatron (kot?) diawal2 movie. dengan itu si sam ni telah di demand oleh the fallen, kalau bumi tak serahkan sam, the fallen akan carik-carik bumi. sam lari sampai ke egypt dimana terletaknya, dengan bantuan seekor robot lama (Jetstre?) yang telah disimpan di dalam smithsonian (oh my.. i like smithsonian museum). entah bridge angkasa mana mereka rentas. mula2 mereka ni di Emareka, tup tup sampai di egypt. mungkin nak kasi effek padang pasir. sebab menurut abang aku, yang minat tengok kartun transformers ni dulu, story line asal memang pertempuran robot di kawasan tandus.

aku suka juga tengok kartun2 transformers ni dulu. tapi time tu aku baru 4-5 tahun. kartun pun cakap orang putih.. apa lah aku paham sangat. baik aku layan drama eman manan. tapi aku suka gak.. lah. satu2 nya watak robot yang aku ingat.. ialah optimus prime. yang lain2 tak. sori bumblebee.. i muda lagi tym tu..

ok, tak nak cerita detail2 sangat. nanti micheal bay jatuh rugi pulak.. nak tahu boleh pergi tengok sendiri. bukan orang lain pun yang kaya tu, yahudi jogak.. (tiba2 racist).

Perasaan selepas menonton;

yg best:
1. scene lawan2 debik.. golek2 letup2.. api, flame fire.. lebih intense dari filem pertama.
2. laki fergie
3. masa mejar josh dunhamel tabik, my niece pun ikut tabik sama.
4. aku suka scene bila bapak sam, said, you are my son, masa ni mereka sedang berlari2 dikejar megatron. lepas tu sam suruh mak bapak dia selamatkan diri. sebab sam nak pas matrix kat mayat optimus.
5. yang part megan fox tangkap seekor decepticon masa kat workshop
6. decepticon megan fox denounce jadi decepticon lalu kata dia sokong autobot
7. scene petra of jordan, walaupun sikit
8. scene smithsonian, walaupun sikit
9. masa fleet us tenggelam tu. terus aku teringat pearl harbour.

yang tak best:
1. extended version of transformers 1. tak lah seorgasmic bagai di dakwa. walaupun ada yang siap tulis kat facebook, "tengok transformers is better than watching threesomes porn while doing it". tapi aku rasa overated. so korang jangan harap feeling dia sama macam tengok the godfather 2 selepas tengok the godfather.

2. ramai gila decepticon. ada yang peminat asal kartun ni tertanya2.. apa kejadah ramai sangat decepticon... dari cerita apa kah decepticon ni lahir, star wars?

3. panjang ya hampoon... 2 jam setengah. aku tinguk lepas solat isyak. korang agak2 lah pergi solat dulu sebelum tinguk.. dan jangan minum air banyak sangat. pergh... nak kench masa movie tak best. lepas movie.. well korang paham2 lah tandas perempuan.. sorang nak kench.. tiba2 habis semua populasi perempuan dalam panggung tu nak kench sama.

4. budak kat belakang aku sepak kerusi. pegang kepala aku. buat bising. masa dia pegang2 kepala aku, aku dah toleh dah.. nasib baik bapak dia say sorry.. kata small matter. aku pun biar saja lah.. nanti kalau aku start membalas, last2 aku pula jadi decepticon.

5. shia lebouf.

6. serius beb.. masa scene kena kejar decepticon di library tu aku terus teringat temple of crystal skull punya scene yang library. sudah nyata, shia lebouf ni tetap shia lebouf, jati diri kuat sangat, berlakon jadi apa pun sama saja.

7. watak leo. owh kamon.. apakah sidekick kena seorang yang bodoh2? or konon2 lawak?. sidekick bodoh terbaik hanyalah randy hickey adik kepada earl hickey dalam my name is earl.

kesimpulan: kalau korang peminat cerita2 dulu yang kartun tu, be prepare to feel dissapointed. tapi cerita ni masih ok lah. kira kira hawt juga untuk summer 2009.

No comments: