MEH LAH KLIK...

Monday, June 15, 2009

sky is the limit. better set your limit.

aduh, punya lembab ini screamyx (ek eleh macam nda biasa pula bah).

sebenarnya banyak perkara yang boleh dihadapi dalam sehari semalam. terutamanya bila kita buka internet. susah kah untuk kita hidup tanpa melangkah jauh dari had atau limit?. kalau terjauh seinci dua itu biasa, mungkin sejajar dengan sifat kita sebagai pelupa, alpa, atau kadang-kadang impulsively stupid. tapi jika sudah berhektar-hektar jauhnya terpesong, sudah nyata hidup itu tidak disempadani had.

contoh had:

1. tidak boleh jadi gay atau homoseks. either kahwin dengan pasangan berlainan jantina (yang asli dan tulen) mengikut lunas-lunas norma atau hidup secara celibate sehingga berkahwin. (contoh sahaja).

baru-baru ini aku chat dengan seorang kawan. dia sudah pindah tinggal di amerika. bila chatting melarat lah cerita sambil tukar-tukar pendapat. dalam melarat-larat tu dia tanya apa pendapat aku tentang golongan homoseks. (di amerika, homoseks ini bukan perlakuan sumbang tetapi hak asasi manusia).

i stated clearly, i against sodomy or any homosexual activity by any means or any names (e.g. liwat, gay, lesbian, pengkid). why? simple, because it is forbidden by my religion. i dont need any other reason.

BUT, i acknowledge the existence of homosexual people. yes, they are exist, in our community. i dont simply crucified them (i cant actually). and most of the time i look at them beyond their sexual preference. for me, gay people is also people, apart from being gay, they are someone's child, someone's friend, someone's parent (may be). i look at them as person first, and their sexual orientation second. if i hate a person it is because of him or her not because his/her sexual preference. need not to be gay to annoy me. what happened if someone in your family is gay, could you chase them away, or denounce him/her?. could you?. i am far from 100% liberal.

kalau a friend jadi gay. tapi he kept the gay part of him for him self. so masing-masing lah kan. tak kan lah aku nak putus kawan yang baik serba serbi (kecuali dia dah jadi homoseks) semata-mata he is coming out of closet. sedih memang sedih. even though i will never approve homosexual activity, but he is a person juga. i cant judge him simply base on his orientation. same thing with pondan lah. kalau pondan tu baik, ok2, mulut tak hanjeng, kerja baik2, tak kan nak judge dia semata2 dia pondan, sedangkan dia ada kualiti-kualiti yang lain. adakah seorang pondan tak boleh jadi manusia yang baik?. ini lah yang aku masih belajar, 'look at person as a person'.

aku pernah kenal pondan tapi dia tetap pergi sembahyang jumaat. tak pulak aku cakap kat dia 'sia-sia lah kau sembahyang'. kan bagus tu, dia pergi sembahyang jumaat. walaupun dia agak 'akak-akak'. tapi time sembahyang dia pakai juga something proper, e.g. baju melayu, or tshirt biasa.

i am neither liberal or rigid. but limitation is something must. btw, ini pendapat saja. if you are wondering, sama ada aku ni support gay's right, jawapannya: tidak. kalau tanya sama ada aku ni homophobic, jawapannya: not really.

No comments: