MEH LAH KLIK...

Tuesday, June 16, 2009

Photography is the new black?

emm... i think photography as a hobby is too overrated nowadays. aku rasa bila berjalan ke mana-mana.. kiri kanan orang pikul dslr untuk ambil gambar. kelab photo pun tumbuh bagai rumput atau lalang.

good thing; dslr dah makin murah (sabar ya... kalau ada duit lebih dapat lah tu sebiji). dan among photog pun boleh trade in lense. sampai dalam buletin utama dan majalah 3 pun siap sisipkan hobi yang tengah glemer naik mencanak sekarang ni.

aku suka tengok gambar cantik-cantik. terutama gmbar bangunan atau lanskap dan juga gambar wedding. tak berapa click dengan gambar potret. sebab aku rasa bukan dah tak ada originality dalam potret, kebanyakkannya gambar yang sudah diphotoshoped. in order to produce a very good photo, photoshop lah kan. dah lumrah manusia gemar melihat yang mulus dan cantik.

kenapa aku suka gambar wedding? wedding ada banyak emosi positif. wedding salah satu mark for new beginning. and people usually weeping in the wedding as if it is a funeral. begitu aneh emosi manusia. tadi aku goggle social theory. tapi tiada satu pun dari hasil carian goggle tu aku baca. cepat-cepat aku tutup dan buka benda lain. nyatalah aku belum ada rasa ingin benar-benar tahu tentang hubungan sosial manusia secara theory.

ok berbalik kepada hobi photography. jarang aku jumpa photographer yang ambil gambar dengan 'jiwa'. (pendapat peribadi). memang ramai photographer yang dapat mengambil gambar2 yang cantik, maveles.. menarik, artistik. tapi aku tak rasa 'jiwa' atau 'honesty' semasa mereka ambil gambar. (aku tak rasa, mungkin orang lain rasa).

kebanyakkan photographer ambil gambar dengan bertujuan menghasilkan gambar yang terbaik. sehinggakan gambar itu kurang jiwa. tengok saja gambar2 pra perkahwinan. biasanya kisah-kisah gambar kurang jiwa ni banyak terpancar dalam gambar pra perkahwinan. they look very exhausted in photo where they should look vibrantly cheerful from inside. walaupun semua photo-photo tersebut cantik, tapi apa yang aku nampak ialah kelesuan pasangan bakal pengantin yang meluangkan masa mereka untuk sesi photography sambil terkejar-kejar membuat persiapan perkahwinan.

lest we forget, tujuan mengambil gambar ialah untuk mengabadikan kenangan. kenangan yang polos, tanpa senyuman plastik. kenangan yang indah itu lebih baik dari gambar yang terbaik. ada beberapa photographer yang aku dapat rasa honesty dan jiwa dalam gambar mereka ambil, seperti ini, ini, saifulnang (photog perkahwinan terbaik di malaysia aku rasa), dan this very young lady

ok mengenai photog ini. i dont know her personally, accidentally found her blog, and she has captured some beautiful photo. no, not the very common photo of mount kinabalu or pantai tg. aru. tapi subjek2 yang remeh tapi ditangkap gambarnya dengan suntikan 'honesty' dan 'jiwa'. aku bukan lah tahu sangat teknik fotografi. tapi her photos ada feeling.

bukan sekadar nak tunjuk, 'hey.. i got a dslr camera, look at photos captured by me.' dia capture simple subject, injected some soul, atau ada story behind the gambar.

to photog out there, dont just capture a beautiful photo, capture a memory.

p/s: aku tak pernah rasa bosan tengok gambar gunung kinabalu dan tanjung aru.

4 comments:

nurul khairunie said...

oh my God. i was speechless reading this.

and thank you for seeing something that people can't really see anything inside it.

Jlascanteen said...

thank you for visiting

Shah said...

Really feel honored for an amateur like me to be mentioned in the same line as Saiful Nang. Glad u like my photos & thanks for making me wanna strive to get better pics after this. Thanks juga sebab melawat blog saya :-)

Jlascanteen said...

Thank you Dr. Shah for visiting.