MEH LAH KLIK...

Tuesday, June 30, 2009

Menyibuk

orang cakap bila selalu teringat kisah lama maksud dah makin tua. betul eh? tadi aku chat dengan bekas cikgu bio aku, dia ni lah yang mendoakan aku supaya menjadi botanist. masa tu aku sangat lah hingusan lagi. dan more or less doa cikgu aku tu dah termakbul secara gradually.

ok lah nak cerita pasal everything under the sun pulak. i dont drink alcohol. tak pernah. as far as i know lah. but i did few times gulp down sparkling wines. now i stop. i dont really remember when was the last time i drank sparkling wines. but i used to enjoy sipping it.

i hate beer. i hate the aroma. never like it. plus the colour of beer is resemble urine. yellowish. no wonder we always label beer as air kencing setan (devil's urine). In facebook or Fs or blog, sometimes i encounter with drinking post. i dont care if it is involving non muslim. but i do care if it is involving Muslim. In Islam drinking alcohol is sinful.

ok i must clarify again, this entry is referring to Muslim who consumes alcohol.

These people, who proud about their social drinking are shameless. so what if you are drinking beer until you are frothing. or mabuk sampai termuntah darah, terkencing-kencing (extremely drunk or drinking into oblivion). it is something you are proud of? is showing off you ability to get drunk all the way to hell makes you feel better? poor you.

i am not perfect. but, recently, i found out, people love to brag about their intoxicated experience in the net. for reason i dont really understand. wah... hype sangat lah hidup kau ni konon eh. open lah kau ni. kau lah melayu teropen di malaysia eh.. err.. or kau tak nak mengaku melayu lagi. muka macam askar kau tu dah sah2 muka melayu, abis tu nak mengaku apa? latino?

In Sabah, drinking is a culture to particular communities. i respect that. as far as i know, only first offering (drink) must be accepted. customary, it is impolite to refuse first offering. but second offering is optional. correct me if i am wrong.

but as a Muslim, i know my right, whenever i was offered alcoholic drink, i turned it down. because I obey my religion, not because I am purposely being impolite. If I can respect their culture, so i guess it is mutual if their respect my religion too. so if you are Muslim, and are offered beer, you can refuse the drink with respect of course. they (party who offer the drink) will understand. they are very cultural, warm, and full of respect kind of people. they are nice. they will understand if you are not drinking alcoholic drink that has been offered to you.

but sometime ada pengambil kesempatan. menggunakan alasan menghormati adat orang lain kerana hendak meminum free flow of alcohol. well.. in this case, i blame orang (muslim) yang tak tahu sempadan ni. exchanging cultural experience katanya, but i think the alasan is merely an excuse. wah... open minded lah konon, liberal lah konon. open minded lah sangat.. at least be a man lah, and admit, you are not consuming the drink because of cultural respecting, but because you want to drink and get wasted without fork out much cash from your wallet.

aku bukan lah nak menerakakan sesiapa. aku manusia biasa saja. tapi minum alkohol itu haram. aku tak suka saudara sesama Islam meminum minuman yang memabukkan. bukan sebab dia (orang) tapi sebab perlakuannya. hukuman, itu antara dia dengan ALLAH SWT.

In semenanjung, i guess it is rare lah a muslim (malay) sit in chinese shop and ordering beer. here in KK, it is something common to see, at one table ada yang pakai tudung duduk makan nasi berlaukkan ikan bakar, tapi meja sebelah ada 2-3 orang pakcik minum tiger waktu tengahari buta.

in other words, kau nak selamba hell order/minum beer nobody kisah, kalau kisah pun dalam hati masing-masing (or blog masing-masing). sometime the social drinker from semenanjung (malay) bila sampai sabah, macam tikus terjatuh dalam gudang penuh dengan padi/beras. bragging tak sudah2 about endless minum-minum ni. ni namanya orang kebaruan.. (kejakunan). baru gain some sort freedom to drink and get drunk (freedom his arse).

this is merely my opinion jak pun. kalau terus-terusan nak minum, tertonggeng, termuntah darah, terkencing, lepas tu bragging pasal kisah kau minum dan bermabuk-mabukkan tu, lantak lah. nak jadi liberal? liberal lah. kau minum, kau punya hati yang tanggung. yang haram tetap haram (darurat, lain cerita). tak ke mana pun kalau mabuk2 ni.

ok tutup kisah2 pemabuk yang berlagak ni. next up aku nak menyibuk pasal cikgu tension. jadi cikgu memang tension, ialah balik rumah nak marking buku, taip soalan exam, bungkus hamper sukan sekolah etc...

tapi aku rasa ada part jadi cikgu tu menarik, dan stress didalam nya adalah jenis handle-able. kalau dah asyik2 merungut stress, stress, tension, hidup ini penuh durjana. hey... cikgu di palestin tu macam mana lah agaknya eh?

kononnya agak susah menghandle remaja yang penuh liku hidup yang durjana. perlu tahu psikologi. perlu tahu macam mana nak approach. kalau dah tension siang malam.. macam mana kau nak approach jiwa remaja penuh liku tu... aku rasa agak bimbo lah kalau seorang cikgu asyik berbuih2 tekankan aspek psikologi in approaching jiwa remaja penuh ranjau dan liku durjana tu. aku tengok cikgu veteren, cool jak pun. adakah seorang cikgu harus secara malar membelek buku psikologi dan kaunseling?

asyik2 teori psikologi itu dan ini. apakah jadi cikgu kena jadi hype dan cool supaya rapat dengan pelajar?, supaya interaksi lebih seperti kawan-kawan. adakah cikgu dengar lagu kumpulan franz ferdinand, radiohead, kaiser cheif, hujan dsb lebih mudah didekati murid berbanding cikgu dengar lagu hetty kos endang?. mungkin?

being a moderate-conservative (equivalent to medium-rare untuk daging grill, atau defensive midfielder untuk bola sepak), aku rasa cikgu dan murid tak boleh jadi macam kawan-kawan selagi mereka berada di institusi yang sama. boundary must be finely drawn, supaya murid hormat cikgu. which is very important, supaya ilmu masuk ke jiwa. hormat need to be earned. bila murid hormat cikgu (bukan takut), bila cikgu beri nasihat, nasihat tu sampai di jiwa murid. nak jadi cikgu cool tak semestinya kena dengar pop brit band, atau rock band, atau memakai t-shirt pop culture. kalau dihormat oleh murid, cool itu akan datang sendiri.

selepas berbeza institusi, (contoh murid sudah masuk U atau sudah dewasa) then baru lah hubungan tu boleh diconvert kepada something yang lebih personal. atau hubungan seperti kawan-kawan. itu pendapat aku.

ok lah.. dah panjang pun tulis2 ni. nanti lah sambung.

No comments: