MEH LAH KLIK...

Wednesday, June 10, 2009

bon voyage?

malasnya mau upload gambar... buat memenuhkan memori card saja tapi tidak share pun those piccies in blog.

anyway, my suppose to impulsive trip to sandakan may need to be postponed due to some problems. first of all, money matters, second, time. actually someday last week i received an offer to participate a course. masalahnya nak pergi kursus tu nak kena buat pasport, beli tiket kapal dan memerlukan sedikit belanja persediaan. i havent confirm whether i am going or not. but i really want to go. due to the wedding (which turned to tamu gadang glutton version) a lot lot of works have been delayed.

first thing first, confirm kan dulu aku boleh join the course tanpa membayar beberapa ratus dollar amerika. secondly, dah confirm semua, then baru lah aktiviti membuat pasport, beli tiket2 bermula. i never travel this far before, paling jauh pun road tripping around borneo atau malaya sahaja. so aku agak chuak lah nak travel jauh2 sorang2 (bukan lah sorang sangat pun).

wabak influenza pun buat aku paranoid juga. tadi aku pergi airport, ada lah pre-caution oleh pihak berkuasa di pintu masuk negara. takut juga ok. bila ada orang putih lalu sebelah aku cepat2 aku menjauhkan diri. gila paranoid. plus aku memang tak berapa gemar backpacker orang putih (black pun aku tak suka gak.. lagi lah macam penipu saja muka sorang2), bukan aku tak suka sebab aku ni jenis tak welcoming pelancong. tapi sebab aku rasa backpacker tu pengotor dan tak mandi berminggu2, ntah2 seluar dalam pun tukar seminggu sekali sahaja.

boleh2 travel south east asia 3-4 bulan, beg dia sebijik dua saja... satu bag besar, satu beg kecil dengan pouch. (ini aku agak saja lah mereka travel kalau satu region ni buat sekali harung sampai berbulan-bulan).

berbalik kepad course tu... emm.. aku betul2 nak pergi lagipun relatively tak lah mahal sangat. kira ok-ok sajalah bayaran, sebab ada course-course seumpamanya yang lebih mahal dan jauh nun ntah dimana2. cuma aku ni tak tahu sangat nak mengurus hal ehwal antarabangsa. kalau takat nak suruh aku pergi sekitar malaysia ni, 3 bulan pun boleh.

1 more thing, my body has some kind of mechanism to repel new place. tiap kali aku bertukar tempat tinggal, aku selalunya jadi tak sihat. it was happened before masa aku masuk matrik, the first 2-3 weeks, tiba2 aku kena asma (mungkin sebab minggu orientasi penat sangat), masa first year pun sama gak.. aku batuk n demam siap menangis (part ni agak wajib lah, aku memang tak segan nak mengalirkan air mata). masa masuk asrama balik setahun setengah yang lalu, the worst, aku masuk emergency room sebab gastric yang dramatic... (actually boley saja tak payah pergi, tapi hausmet aku baik. mereka risau aku sakit so mereka tolong lah).

padahal aku ni dah 20 something (my former classmates yang baya aku dah ramai yang beranak pinak ok). tapi aku still lah macam budak tingkatan 1 first time masuk asrama bila aku bertukar tempat tinggal. ironically sekarang (now now) aku practically living in my suitcase, sebab dalam seminggu aku boleh bertukar 3 tempat bermalam. dah lebih setahun setengah juga aku hidup macam ni. yang penting kotak ubat sentiasa ada dalam beg. kejap2 selsema lah, panas badan lah, batuk lah... tapi dah ok saja sekarang. nak melatih badan supaya cepat serasi dengan tempat lain.

harap2 segalanya berjalan lancar. banyak benda aku kena siapkan ni. tapi aku hidup tetap tak buat kerja, kecuali menghadap laptop surf internet. sekarang ni pula dah pandai gatal2 online guna hp.

prior to the course (kalau dapat pergi), aku kena juga build up my stamina. maklum lah asyik meyulam perut sampai terboroi. aku kalau kat field memang lah hanchur. so at least kalau aku ada stamina ok-ok sikit tak lah nampak lunyai dan lembik. mana lah tau masa course tu tiba2 'attention, please put your boots on, we will go for mount hiking within 20 minutes'. silap2 kejung aku kalau aku tak prepare awal2.

p/s: bon voyage to Officer Alip. have a safe journey, please take a lot of piccies and share them with a homely creature like me.

p/s 2: harap biayanya gratis.

No comments: