MEH LAH KLIK...

Thursday, May 28, 2009

coretan carut

baru2 ni kecoh pasal commie kan.. anyway, aku tak suka dengan sesiapa yang bercadang nak bawa balik commie commandos ke malaysia ni. kerana itu adalah penghinaan kepada mangsa kekejaman mereka. so say no to commie.

dan aku ada tengok kat tv reaksi bekas askar, mereka agak sedih lah bila ada pihak nak glorify atau re-glorify commie. those soldiers bet their life for this country and some even lost their friends and families in commie's hand, so please respect their opinion and feeling.

kiranya sama lah kalau pol pot masih hidup, lepas tu biar saja dia berlegar2 bebas di phnom penh, atau solobodon milosivic berlegar2 dengan bebas bertegur sapa sesama jiran di sarajevo. apa kau kira frasa 'tak apa kita mesti saling memaafkan' tu boleh digunapakai?

kepada sesiapa yang menerima ideology commie tu atau closeted commie, please keep it to yourself. if you want to go further, please leave this country, go to commie land.

ok enough about commie. remember, say no to commie.

aku selalu baca portal berita di internet, aku perasan (aku sajalah kot), ramai pengomen dalam portal berita tu boleh dikatakan belong to certain race. majority lah, bangsa lain pun ada. tapi i must say that, they (commentators) are racist, at least in their comment. kadang-kadang aku rasa mereka tu sangat racist.

i can understand if they are loathing ameno so much, to their vein and bone. but i must say, there are some right decisions made by ameno. most of them (commentators) are st. anwar's fans, and i can understand that too. but not every piece come from anwar is a gospel truth. st. anwar is a politician, and most politicians are good liar.

yes, our YBs regardless their political brand are full with empty promises. try ask some ameno contractors. ameno today is full with bussinesman with bussines minded, they are not really care about the perjuangan or the history of party, they want contracts and projects.

i think there are some of those who supported (voted for) PR and left drifted by their PR YB. try to ask some reformists in Selangor.

PR can be BN part 2 if they are in power. same old story, contracts, projects, geran tanah, ahli majlis, YDP majlis perbandaran, tenders, cronyism.

st. anwar talks a lot about cronyism, how he accused others practicing cronyism or nepotism. in this case, pot called kettle black. hahaha... siapa periuk siapa cerek siapa kuali, karekter ini boleh bertukar.

everyone have cronies, kalau kau ada jawatan menteri tak kan tak nak tolong your nephew untuk dapat kerja. nanti orang kampung cakap, 'pak ngah dia menteri, anak buah sendiri pun dia tak nak tolong'.

aku ok saja dengan cronyism. kalau aku ada kuasa pun aku tolong juga adik beradik, sepupu, 2 pupu aku. korang tak nak? nak strict meritokrasi? haa... nanti korang mati esok, saudara mara pun akan kira merit korang juga.

cornyism ni boleh asal kan tak berlebihan tamak haloba. 'asal ada projek dia hangkut, adik beradik dia sapu,'... at least kongsi lah kekayaan tu dengan orang-orang lain. bukan saudara pun tolong penuhkan peti undi kau jugak kan....

about bumi status, ermm... i am kinda conservative on this issue. as long as we are having 3 different school systems, then i think status bumi for all, still a very long way to go. i dont care which race is the poorest according to statistics or census. poverty is not unique to certain races, poverty is everywhere. regardless race, those who afflicted by poverty must be helped.

and kita pun jangan lah bergantung dengan Govt. nak suap makan minum. yuran sekolah tak terbayar, pass kat YB. Bil letrik tak terbayar, pass kat YB. Bil astro nak tambah pakej, minta dengan YB. hatta nak reload telefon pun minta kat YB. dengan alasan tanggungjawab YB nak menjaga kebajikan rakyat yang sudah bersusah payah mengundi.

at least berusaha lah sendiri dulu, ni kalau segala bagai nak minta kat YB, ermm... pokai lah YB kan.. nanti ada kata, 'ohh tak apa, YB banyak duit'. haa.. kat sini lah gejala (sebut betul-betul) Rasuah berleluasa. ya lah... asyik kena pau dengan orang, mau YB tu tak cari jalan lain nak tambahkan pendapatan. pas tu nak kaut untuk dia sendiri lagi (dah alang2 jadi YB kan, biar berkepuk sikit harta tu, kalau sama miskin macam dulu buat apa kan..).

apa lagi aku nak carutkan ni... emm.. sudah lah..

yang penting kesederhanaan tu penting. kalau nak cronyism pun bersederhana, nak berpolitik pun bersederhana. aku rasa lah.

No comments: