MEH LAH KLIK...

Saturday, May 30, 2009

blood bashing

aku macam tak tentu arah sejak 48 jam yang lalu. yes wedding wedding weeding. sometime aku rasa macam nak maki hamun orang (which i did). selain itu aku juga macam nak tampar orang. setakat adik aku tu, dah berapa bakul 'buduh' aku hamburkan. itu adik aku, belum lagi kaum kerabat yang bersikap seperti ermm.... 'tidak faham arahan' or memandai2.

the man who pay has the final say

ok, my pa is the one who galvanising this wedding with his errmm... cold hard cash. so by right, his say could be simply translated into COMMAND.

so he did book few hotel rooms for the relatives. initially, just about 5 rooms or so. but finnally he spent MYR 1000 for those rooms. 8 rooms. ok his money btw, dia punya suka lah kan. but aku tercium something fishy. means... ada yang tak berkenaan nak juga angkut anak beranak dia tinggal hotel walaupun, ada dia ada saudara dekat gila babi, yang boleh accomodate he and his family for free. 1 malam saja pun. dah lah laki bini bergaji, tempat tinggal satu malam pun nak rip off dompet orang juga.

aku nak pergi travel pun belum minta duit seribu cash macam tu dari bapak aku. yet, ada pula yang boleh scavenging atau ambil kesempatan macam tu. btw this 'he' memang terkenal sebagai pengambil kesempatan atau i would like to brand as 'tukang kair'. dia pernah guna telefon rumah orang lain berjam2 sebab nak call awek. pada hal masa tu dia sudah kerja (bijak berjimat juga lah dia ni).

why i was soooo lah berbulu dengan this person. sebab masa aku praktikal dulu-dulu, aku tumpang rumah orang. lepas tu this asshole bukan main lagi nasihat, konon2 pandai2 lah ambil hati orang, so on and so forth. bajet dia bagus lah. menyibuk tak pasal. banyak lagi lah nasihat dia konon (sambil melantak buah or something didapur rumah bapak aku).

padahal masa dia jadi cikgu dulu lagi lah siyall. dah bergaji dah berjawatan masih nak menumpang rumah orang. macam aku tak tahu. lepas jam tangan dia hilang (kunun2 di tapau oleh anak tuan rumah) baru lah dia bergegas nak pindah.

masa dia kawin, ipar duai dia tumpang mandi/tinggal rumah bapak aku hokeh. another thing dulu dia ada sindir2 masa wedding abang aku dulu. ceh macam siyall. apa kau ingat aku tak tahu kau kawin tu buat loan bank. dia ni perasan bagus cam siyall sebab konon dia graduate (ya lah dulu2 berapa orang saja yang grduate kan..).. err.. bukan dulu masa study kau sibuk perabis duit kau nak tekel perempuan kah? pas tu salah kan perempuan tu tak nak kat kau? bodo berganda-ganda.

secara ringkasnya, bayaran hotel itu adalah satu rip off yang telah direlakan. rela tak rela, rip off tetap rip off. aku pun tak dapat nak rip off bapak sendiri macam tu (means minta duit), ini kan pulak orang lain nak memandai2.

minit ini akan dibangkitkan pada AGM. jika tidak mendapat biaya untuk perjalan ke sandakan nanti.. (yes sandakan bebeh) atau i sholud ask for 'compensation' dalam bentuk sebiji laptop baru, atau tv plasma 32"(yes somehow aku suka plasma dari lcd, tapi nak kasi lcd aku tetap ambik) untuk diletak dibilik, atau kamera dslr murahan atau duit tunai dalam nilai yang boleh dirunding (i prefer the most).

if you are female, then be prepared to be marginalised

aku tak paham, adakah ahli keluarga jauh dan dekat aku ini adalah golongan ultra konservatif atau mereka adalah jenis manusia yang tersekat di zaman 1934. i feel sorry for my mom, she was sitting far behind during her own son's nikah ceremony.

apasal, lah those lelaki yang bau-bau bacang tu kena duduk depan2. while the groom's mother barely could hear the akad nikah. i demand respect for my mother. yes for her. not for me (ni nanti lagi aku cerita).

yes i knew, pa invited awang hamid to sit in the front row, but he could simply decline, and gave some room for my mother. even awang hamid's son sit in a better position. and ada lagi lah 3-4 pupu yang duduk depan2. you know what, this people knows nut about the hukum hakam (bukan aku kata aku terer) but by knowing them for quite sometime, then i dare to make such allegation. a lot of BullS.

ni minggu depan ada reception lagi on our side. kau tengok lah nanti yang lelaki-lelaki (perasan jantan tapi dayus pemalas nak mampos, nak saja aku maki sampai semua consider untuk jadi nyah) akan makan bermangkok2. lepas tu suruh2 aku ambil kicap lah, sudu lah, tisu lah... orang macam ni boleh berambus balik rumah masing2, lepas tu cirit bawang.

aku serve makanan for my pa only. i repeat, for my pa only. sepupu, 2 pupu, pakcik saudara, anak manakan, all BullS in the world, sorry, korang nak makan boleh makan, lepas tu cuci sendiri pinggan mangkok korang tu, jangan jadi siyall (nak ke aku kata, jangan jadi hanjeng).

aku cakap ni berdasarkan pengalaman pergi ke kenduri kendara. bila kenduri yang lelaki akan jadi jantan primitif tidak berevolusi, lepas makan, hisap rokok, sembang2. yang perempuan masak, kaut nasi, makanan, cuci pinggan. apa punya culture pemalas lagi tak ada keadilan lah yang orang-orang ni terus amalkan pun aku tak tahu. nak kata mereka memberikan wang untuk sponsor kenduri pun, i dont think so. tolong aminkan doa tu ada lah kot. selebihnya menghabiskan nasi.

thats why aku tak suka pergi kenduri sebab ada perlakuan chauvanist, sexist dan misogynist diamalkan secara berleluasa. aku tolong jika dan hanya jika those men share the burden of mengemas2. beside, doa selamat digunakan hanya sebagai pretext, walaupun hakikat sebenarnya, adalah pesta makan-makan.

orang kawin pun ada pesta makan, bayi lahir pun ada pesta makan, hatta orang mati pun ada pesta makan. means makan first doa2 tahlil2 tu cuma about 15-20 minutes. tapi makan2 nya yang berlebih2an.

dan para perempuan pun mesti sedar ni jangan jadi punching bag, free of charge slave for those men who think they are the superior and treat their women like slave with guilty free feeling. Such men are outdated, primitive, under-evolved male that need to be re-send to 1940's, era they are belong to.

apasal kalau perempuan tak cuci seluar dalam sendiri jadi isu, tapi kalau lelaki siap boleh campak seluar dalam merata2. tapi masih disanjung2. bullshit ok. asal perempuan, duduk punya lah ceruk dapur tepi sinki, belah kiri ada tandas, belah kanan ada bakul sampah yang berisi carcass ayam bekas lelaki primitif makan? lelaki duduk di ruang tamu dengan air cond siap bercarpet, lepas tu cedok makanan lebih dulu dari perempuan. padahal lelaki2 yang duduk depan2 tu, bukannya tahu baca apa pun, takat humming2 bila imam baca tahlil. kau tengok chauvanist tak chauvanist culuture ni?

sekarang ni, lelaki bekerja, perempuan pun bekerja. so kepada mak bapak mertua or mak bapak, dont you dare to tell your daughter/in law to stop working and be a fulltime housewife. because your lousy son's pay cheque is as light as feather(gaji dah ciput, lagi suruh bini tak kerja). so jangan perasan sangat gaji lelaki tu banyak sangat.

ok, agak meterialistik disini. tapi itu kebenarannya. sekarang berapa ramai wife yang keluar duit nak bayar dinner atau beli grocery? nah lagi lelaki tu nak ego tak bertempat. oleh kerana both are working, beban kerja dirumah pun mesti lah dikongsi. paham kan? tak paham, pergi jadi monyet.

when everyone is your cousin

satu lagi benda yang mungkin baik (or tidak) yang selalu diamalkan dalam masyarakat aku ini ialah, everyone is your cousin. macam mafia pun ada. ingat tak scene tony montana nak jumpa orang colombia, bila orang colombia tu tanya siapa lelaki yang datang dengan dia (tony), tony jawab itu abang ipar dia. lebih kurang begitu lah.

asyik2 'ini kira macam anak buah ni'. 'oh... kami ni bersepupu.. sebab arwah nenek tiri belah pak dia adik beradik angkat dengan atuk belah akak sebapa mak dia'. entah siapa entah, tup tup kau kena salam cium tangan. err... satu lagi culture aku tak berapa nak fond. salam saja sudah lah, nak cium2 tangan ni, tak amerika langsung.

aku tahu lah semua umat islam bersaudara. tapi kalau semua pun dianggap sepupu, 2 pupu, 3 pupu, 8 pupu... apasal tak cakap 'Samuel L. Jackson tu pun saudara kita jugak, sebab semua umat manusia kan cucu cicit Nabi Adam'

i can handle conservatism, but stupidity really rattle my nerve.

tahu kah anda mas kawin ialah hak pengantin perempuan?. by saying that, lantak lah perempuan tu nak minta berapa ribu ratus raban, nak minta mas kawin dalam euro pun aku rasa boleh. aku tahu lah mas kawin yang mudah (senang ditunaikan) itu dituntut oleh agama. tapi hak perempuan tu hak perempuan kan...

soooo.... to mak ciks and pak ciks, stop mengumpat pengantin perempuan yang minta mas kawin rm 1000. after all dia minta seribu ringgit malaysia, bukan dirham, riyall, atau dollar amerika. dan bukan 2 gading gajah sebagai mas kawin. yang penting sekali itu hak dia.

ada lah seorang errmm.. bongok ni, masa orang sibuk2 nak berakad nikah, dia boleh joking bodoh bodoh suruh pengantin baca doa makan. oh kamon... ini dinamakan sindrom ac mizal. buat lawak tak kena tempat, buat lawak yang sudah outdated, yang paling penting somehow dia mess around dengan the very crucial point in wedding ceremony. once, i said once, sekali lagi kau mocking around pasal doa2 pada masa yang tak kena tempat ni aku akan malukan kau hidup2 sampai the next time we met situasi akan menjadi sangat akward, i.e. perasaan seperti kau nak tampar aku, dan aku nak upah orang untuk bunuh kau.

tahukah anda membuat lawak bodoh akan menyebabkan anda kelihatan bodoh.

another thing, budak budak bawah umur. siapa yang ada anak pinak tu sila put your child on silent mode (vibrate pun in low level). sebab aku memang ringan tangan nak pukul budak nakal yang teramat. apatah lagi budak gatal tangan cuba nak kacau perhiasan rumah, memang nahas. yang melompat2 tu, aku memang berharap kau jatuh dan rasai sendiri kesakitannya. yang pandai meludah, i wont bother asking or anything, kasi sedas pelempang depan mak bapak dia, and then ask my dad to find a lawyer for me.

kau nak melompat, berguling, berlumba lari, tukar2 channel tv, meraung-raung, makan bersepah, menangis, bercakar atau berak berciciran, (baca betul betul) SILA BUAT DI RUMAH SENDIRI JANGAN BUAT DI RUMAH ORANG LAIN. aku tak suka, kau buat juga kau memang cari nahas atau kau mengidam backhand.

aku paham kau masih budak dan kau masih bodoh. tapi jangan berlebih2 sehinggakan aku melabel kau sebagai seekor budak bukan seorang.

nota kepada ibu bapa: pandai beranak pandai jaga anak. kau tu manusia bukan katak.

surat pembaca dalam betuk power point

ya ada beberapa amalan dalam masyarakat memangaku tak berkenan. kelakuan primitif seharusnya ditinggalkan kerana kurang relevan. adat pantang larang tu walaupun kadang-kadang ada yang bagus tapi ada juga yang agak... errmm.. bongok.

sila jangan marginalised perempuan. lelaki yang memperhamba perempuan lebih2 (termasuk lelaki-lelaki yang pernah suruh-suruh aku ambil kicap, sudu, kaut nasi macam aku ni ada kewajipan untuk melakukan semua) adalah jenis lelaki yang teruk, kerana mengamalkan budaya arab jahilliyah. stop marginilising women. (macam rasa nak buat my own woman suffrage)

sila jangan buat lawak bodoh atau offensive (mengikut skala aku) di rumah bapak aku sendiri. remember it is my father's house not yours not your father's. sila respect tuan rumah. aku tak suka dengan tetamu yang betul-betul 'buat macam rumah sendiri'.

jangan cuba berani nak mencuri.

walaupun my parents and family consider korang sebagai saudara, tak semestinya aku pun begitu. (sila fahamkan maksud tersirat tersurat terbelirat dalam ayat ini).

it is occay if my family dont want to take my side. i'll fight this crusade against stupidity, under evolved males, and oppoturnist turd alone. if some blood shall spill, then so be it.

kepada pengumpat ku, beware, if you dont stop, i'll cut your throat. sounds fair enough to me.

biasanya aku selalu buat senyum palsu. dan memang nampak palsu. sesungguhnya senyum itu palsu, dont need to be psychologoist to notice my fake smile.

i love my room and bed. i have no intention to share them. aku dipaksa menyerahkan bilik dan katil ku. and i am not happy about it. I AM NOT HAPPY. my room and my bed are my sacred santuary. lagi satu tv. aku sangat suka tengok tv, sila tahu. maka jangan pandai2 kongker remote tv dirumah bapak aku.

pa, as usual, your money could cool down my heart (at least i think so) . throw me some cold hard cash, will you? if you are willing to spend thousands for your sons, why not throw me some? i want money.

No comments: