MEH LAH KLIK...

Saturday, May 30, 2009

blood bashing

aku macam tak tentu arah sejak 48 jam yang lalu. yes wedding wedding weeding. sometime aku rasa macam nak maki hamun orang (which i did). selain itu aku juga macam nak tampar orang. setakat adik aku tu, dah berapa bakul 'buduh' aku hamburkan. itu adik aku, belum lagi kaum kerabat yang bersikap seperti ermm.... 'tidak faham arahan' or memandai2.

the man who pay has the final say

ok, my pa is the one who galvanising this wedding with his errmm... cold hard cash. so by right, his say could be simply translated into COMMAND.

so he did book few hotel rooms for the relatives. initially, just about 5 rooms or so. but finnally he spent MYR 1000 for those rooms. 8 rooms. ok his money btw, dia punya suka lah kan. but aku tercium something fishy. means... ada yang tak berkenaan nak juga angkut anak beranak dia tinggal hotel walaupun, ada dia ada saudara dekat gila babi, yang boleh accomodate he and his family for free. 1 malam saja pun. dah lah laki bini bergaji, tempat tinggal satu malam pun nak rip off dompet orang juga.

aku nak pergi travel pun belum minta duit seribu cash macam tu dari bapak aku. yet, ada pula yang boleh scavenging atau ambil kesempatan macam tu. btw this 'he' memang terkenal sebagai pengambil kesempatan atau i would like to brand as 'tukang kair'. dia pernah guna telefon rumah orang lain berjam2 sebab nak call awek. pada hal masa tu dia sudah kerja (bijak berjimat juga lah dia ni).

why i was soooo lah berbulu dengan this person. sebab masa aku praktikal dulu-dulu, aku tumpang rumah orang. lepas tu this asshole bukan main lagi nasihat, konon2 pandai2 lah ambil hati orang, so on and so forth. bajet dia bagus lah. menyibuk tak pasal. banyak lagi lah nasihat dia konon (sambil melantak buah or something didapur rumah bapak aku).

padahal masa dia jadi cikgu dulu lagi lah siyall. dah bergaji dah berjawatan masih nak menumpang rumah orang. macam aku tak tahu. lepas jam tangan dia hilang (kunun2 di tapau oleh anak tuan rumah) baru lah dia bergegas nak pindah.

masa dia kawin, ipar duai dia tumpang mandi/tinggal rumah bapak aku hokeh. another thing dulu dia ada sindir2 masa wedding abang aku dulu. ceh macam siyall. apa kau ingat aku tak tahu kau kawin tu buat loan bank. dia ni perasan bagus cam siyall sebab konon dia graduate (ya lah dulu2 berapa orang saja yang grduate kan..).. err.. bukan dulu masa study kau sibuk perabis duit kau nak tekel perempuan kah? pas tu salah kan perempuan tu tak nak kat kau? bodo berganda-ganda.

secara ringkasnya, bayaran hotel itu adalah satu rip off yang telah direlakan. rela tak rela, rip off tetap rip off. aku pun tak dapat nak rip off bapak sendiri macam tu (means minta duit), ini kan pulak orang lain nak memandai2.

minit ini akan dibangkitkan pada AGM. jika tidak mendapat biaya untuk perjalan ke sandakan nanti.. (yes sandakan bebeh) atau i sholud ask for 'compensation' dalam bentuk sebiji laptop baru, atau tv plasma 32"(yes somehow aku suka plasma dari lcd, tapi nak kasi lcd aku tetap ambik) untuk diletak dibilik, atau kamera dslr murahan atau duit tunai dalam nilai yang boleh dirunding (i prefer the most).

if you are female, then be prepared to be marginalised

aku tak paham, adakah ahli keluarga jauh dan dekat aku ini adalah golongan ultra konservatif atau mereka adalah jenis manusia yang tersekat di zaman 1934. i feel sorry for my mom, she was sitting far behind during her own son's nikah ceremony.

apasal, lah those lelaki yang bau-bau bacang tu kena duduk depan2. while the groom's mother barely could hear the akad nikah. i demand respect for my mother. yes for her. not for me (ni nanti lagi aku cerita).

yes i knew, pa invited awang hamid to sit in the front row, but he could simply decline, and gave some room for my mother. even awang hamid's son sit in a better position. and ada lagi lah 3-4 pupu yang duduk depan2. you know what, this people knows nut about the hukum hakam (bukan aku kata aku terer) but by knowing them for quite sometime, then i dare to make such allegation. a lot of BullS.

ni minggu depan ada reception lagi on our side. kau tengok lah nanti yang lelaki-lelaki (perasan jantan tapi dayus pemalas nak mampos, nak saja aku maki sampai semua consider untuk jadi nyah) akan makan bermangkok2. lepas tu suruh2 aku ambil kicap lah, sudu lah, tisu lah... orang macam ni boleh berambus balik rumah masing2, lepas tu cirit bawang.

aku serve makanan for my pa only. i repeat, for my pa only. sepupu, 2 pupu, pakcik saudara, anak manakan, all BullS in the world, sorry, korang nak makan boleh makan, lepas tu cuci sendiri pinggan mangkok korang tu, jangan jadi siyall (nak ke aku kata, jangan jadi hanjeng).

aku cakap ni berdasarkan pengalaman pergi ke kenduri kendara. bila kenduri yang lelaki akan jadi jantan primitif tidak berevolusi, lepas makan, hisap rokok, sembang2. yang perempuan masak, kaut nasi, makanan, cuci pinggan. apa punya culture pemalas lagi tak ada keadilan lah yang orang-orang ni terus amalkan pun aku tak tahu. nak kata mereka memberikan wang untuk sponsor kenduri pun, i dont think so. tolong aminkan doa tu ada lah kot. selebihnya menghabiskan nasi.

thats why aku tak suka pergi kenduri sebab ada perlakuan chauvanist, sexist dan misogynist diamalkan secara berleluasa. aku tolong jika dan hanya jika those men share the burden of mengemas2. beside, doa selamat digunakan hanya sebagai pretext, walaupun hakikat sebenarnya, adalah pesta makan-makan.

orang kawin pun ada pesta makan, bayi lahir pun ada pesta makan, hatta orang mati pun ada pesta makan. means makan first doa2 tahlil2 tu cuma about 15-20 minutes. tapi makan2 nya yang berlebih2an.

dan para perempuan pun mesti sedar ni jangan jadi punching bag, free of charge slave for those men who think they are the superior and treat their women like slave with guilty free feeling. Such men are outdated, primitive, under-evolved male that need to be re-send to 1940's, era they are belong to.

apasal kalau perempuan tak cuci seluar dalam sendiri jadi isu, tapi kalau lelaki siap boleh campak seluar dalam merata2. tapi masih disanjung2. bullshit ok. asal perempuan, duduk punya lah ceruk dapur tepi sinki, belah kiri ada tandas, belah kanan ada bakul sampah yang berisi carcass ayam bekas lelaki primitif makan? lelaki duduk di ruang tamu dengan air cond siap bercarpet, lepas tu cedok makanan lebih dulu dari perempuan. padahal lelaki2 yang duduk depan2 tu, bukannya tahu baca apa pun, takat humming2 bila imam baca tahlil. kau tengok chauvanist tak chauvanist culuture ni?

sekarang ni, lelaki bekerja, perempuan pun bekerja. so kepada mak bapak mertua or mak bapak, dont you dare to tell your daughter/in law to stop working and be a fulltime housewife. because your lousy son's pay cheque is as light as feather(gaji dah ciput, lagi suruh bini tak kerja). so jangan perasan sangat gaji lelaki tu banyak sangat.

ok, agak meterialistik disini. tapi itu kebenarannya. sekarang berapa ramai wife yang keluar duit nak bayar dinner atau beli grocery? nah lagi lelaki tu nak ego tak bertempat. oleh kerana both are working, beban kerja dirumah pun mesti lah dikongsi. paham kan? tak paham, pergi jadi monyet.

when everyone is your cousin

satu lagi benda yang mungkin baik (or tidak) yang selalu diamalkan dalam masyarakat aku ini ialah, everyone is your cousin. macam mafia pun ada. ingat tak scene tony montana nak jumpa orang colombia, bila orang colombia tu tanya siapa lelaki yang datang dengan dia (tony), tony jawab itu abang ipar dia. lebih kurang begitu lah.

asyik2 'ini kira macam anak buah ni'. 'oh... kami ni bersepupu.. sebab arwah nenek tiri belah pak dia adik beradik angkat dengan atuk belah akak sebapa mak dia'. entah siapa entah, tup tup kau kena salam cium tangan. err... satu lagi culture aku tak berapa nak fond. salam saja sudah lah, nak cium2 tangan ni, tak amerika langsung.

aku tahu lah semua umat islam bersaudara. tapi kalau semua pun dianggap sepupu, 2 pupu, 3 pupu, 8 pupu... apasal tak cakap 'Samuel L. Jackson tu pun saudara kita jugak, sebab semua umat manusia kan cucu cicit Nabi Adam'

i can handle conservatism, but stupidity really rattle my nerve.

tahu kah anda mas kawin ialah hak pengantin perempuan?. by saying that, lantak lah perempuan tu nak minta berapa ribu ratus raban, nak minta mas kawin dalam euro pun aku rasa boleh. aku tahu lah mas kawin yang mudah (senang ditunaikan) itu dituntut oleh agama. tapi hak perempuan tu hak perempuan kan...

soooo.... to mak ciks and pak ciks, stop mengumpat pengantin perempuan yang minta mas kawin rm 1000. after all dia minta seribu ringgit malaysia, bukan dirham, riyall, atau dollar amerika. dan bukan 2 gading gajah sebagai mas kawin. yang penting sekali itu hak dia.

ada lah seorang errmm.. bongok ni, masa orang sibuk2 nak berakad nikah, dia boleh joking bodoh bodoh suruh pengantin baca doa makan. oh kamon... ini dinamakan sindrom ac mizal. buat lawak tak kena tempat, buat lawak yang sudah outdated, yang paling penting somehow dia mess around dengan the very crucial point in wedding ceremony. once, i said once, sekali lagi kau mocking around pasal doa2 pada masa yang tak kena tempat ni aku akan malukan kau hidup2 sampai the next time we met situasi akan menjadi sangat akward, i.e. perasaan seperti kau nak tampar aku, dan aku nak upah orang untuk bunuh kau.

tahukah anda membuat lawak bodoh akan menyebabkan anda kelihatan bodoh.

another thing, budak budak bawah umur. siapa yang ada anak pinak tu sila put your child on silent mode (vibrate pun in low level). sebab aku memang ringan tangan nak pukul budak nakal yang teramat. apatah lagi budak gatal tangan cuba nak kacau perhiasan rumah, memang nahas. yang melompat2 tu, aku memang berharap kau jatuh dan rasai sendiri kesakitannya. yang pandai meludah, i wont bother asking or anything, kasi sedas pelempang depan mak bapak dia, and then ask my dad to find a lawyer for me.

kau nak melompat, berguling, berlumba lari, tukar2 channel tv, meraung-raung, makan bersepah, menangis, bercakar atau berak berciciran, (baca betul betul) SILA BUAT DI RUMAH SENDIRI JANGAN BUAT DI RUMAH ORANG LAIN. aku tak suka, kau buat juga kau memang cari nahas atau kau mengidam backhand.

aku paham kau masih budak dan kau masih bodoh. tapi jangan berlebih2 sehinggakan aku melabel kau sebagai seekor budak bukan seorang.

nota kepada ibu bapa: pandai beranak pandai jaga anak. kau tu manusia bukan katak.

surat pembaca dalam betuk power point

ya ada beberapa amalan dalam masyarakat memangaku tak berkenan. kelakuan primitif seharusnya ditinggalkan kerana kurang relevan. adat pantang larang tu walaupun kadang-kadang ada yang bagus tapi ada juga yang agak... errmm.. bongok.

sila jangan marginalised perempuan. lelaki yang memperhamba perempuan lebih2 (termasuk lelaki-lelaki yang pernah suruh-suruh aku ambil kicap, sudu, kaut nasi macam aku ni ada kewajipan untuk melakukan semua) adalah jenis lelaki yang teruk, kerana mengamalkan budaya arab jahilliyah. stop marginilising women. (macam rasa nak buat my own woman suffrage)

sila jangan buat lawak bodoh atau offensive (mengikut skala aku) di rumah bapak aku sendiri. remember it is my father's house not yours not your father's. sila respect tuan rumah. aku tak suka dengan tetamu yang betul-betul 'buat macam rumah sendiri'.

jangan cuba berani nak mencuri.

walaupun my parents and family consider korang sebagai saudara, tak semestinya aku pun begitu. (sila fahamkan maksud tersirat tersurat terbelirat dalam ayat ini).

it is occay if my family dont want to take my side. i'll fight this crusade against stupidity, under evolved males, and oppoturnist turd alone. if some blood shall spill, then so be it.

kepada pengumpat ku, beware, if you dont stop, i'll cut your throat. sounds fair enough to me.

biasanya aku selalu buat senyum palsu. dan memang nampak palsu. sesungguhnya senyum itu palsu, dont need to be psychologoist to notice my fake smile.

i love my room and bed. i have no intention to share them. aku dipaksa menyerahkan bilik dan katil ku. and i am not happy about it. I AM NOT HAPPY. my room and my bed are my sacred santuary. lagi satu tv. aku sangat suka tengok tv, sila tahu. maka jangan pandai2 kongker remote tv dirumah bapak aku.

pa, as usual, your money could cool down my heart (at least i think so) . throw me some cold hard cash, will you? if you are willing to spend thousands for your sons, why not throw me some? i want money.

Friday, May 29, 2009

we need the real NHM for Malaysia ASAP

Both unique species below are listed as Top 10 new species- 2009. the Phasmid is from Sabah and the snail is from Perak.


pictures from here

Holotype of Malaysian species have been deposited in foreign NHMs since forever. for this case in BNHM (insect) and RMBR (snail). we need to house our own species in our own country.

They said the MNHM is ongoing. read more here

Thursday, May 28, 2009

coretan carut

baru2 ni kecoh pasal commie kan.. anyway, aku tak suka dengan sesiapa yang bercadang nak bawa balik commie commandos ke malaysia ni. kerana itu adalah penghinaan kepada mangsa kekejaman mereka. so say no to commie.

dan aku ada tengok kat tv reaksi bekas askar, mereka agak sedih lah bila ada pihak nak glorify atau re-glorify commie. those soldiers bet their life for this country and some even lost their friends and families in commie's hand, so please respect their opinion and feeling.

kiranya sama lah kalau pol pot masih hidup, lepas tu biar saja dia berlegar2 bebas di phnom penh, atau solobodon milosivic berlegar2 dengan bebas bertegur sapa sesama jiran di sarajevo. apa kau kira frasa 'tak apa kita mesti saling memaafkan' tu boleh digunapakai?

kepada sesiapa yang menerima ideology commie tu atau closeted commie, please keep it to yourself. if you want to go further, please leave this country, go to commie land.

ok enough about commie. remember, say no to commie.

aku selalu baca portal berita di internet, aku perasan (aku sajalah kot), ramai pengomen dalam portal berita tu boleh dikatakan belong to certain race. majority lah, bangsa lain pun ada. tapi i must say that, they (commentators) are racist, at least in their comment. kadang-kadang aku rasa mereka tu sangat racist.

i can understand if they are loathing ameno so much, to their vein and bone. but i must say, there are some right decisions made by ameno. most of them (commentators) are st. anwar's fans, and i can understand that too. but not every piece come from anwar is a gospel truth. st. anwar is a politician, and most politicians are good liar.

yes, our YBs regardless their political brand are full with empty promises. try ask some ameno contractors. ameno today is full with bussinesman with bussines minded, they are not really care about the perjuangan or the history of party, they want contracts and projects.

i think there are some of those who supported (voted for) PR and left drifted by their PR YB. try to ask some reformists in Selangor.

PR can be BN part 2 if they are in power. same old story, contracts, projects, geran tanah, ahli majlis, YDP majlis perbandaran, tenders, cronyism.

st. anwar talks a lot about cronyism, how he accused others practicing cronyism or nepotism. in this case, pot called kettle black. hahaha... siapa periuk siapa cerek siapa kuali, karekter ini boleh bertukar.

everyone have cronies, kalau kau ada jawatan menteri tak kan tak nak tolong your nephew untuk dapat kerja. nanti orang kampung cakap, 'pak ngah dia menteri, anak buah sendiri pun dia tak nak tolong'.

aku ok saja dengan cronyism. kalau aku ada kuasa pun aku tolong juga adik beradik, sepupu, 2 pupu aku. korang tak nak? nak strict meritokrasi? haa... nanti korang mati esok, saudara mara pun akan kira merit korang juga.

cornyism ni boleh asal kan tak berlebihan tamak haloba. 'asal ada projek dia hangkut, adik beradik dia sapu,'... at least kongsi lah kekayaan tu dengan orang-orang lain. bukan saudara pun tolong penuhkan peti undi kau jugak kan....

about bumi status, ermm... i am kinda conservative on this issue. as long as we are having 3 different school systems, then i think status bumi for all, still a very long way to go. i dont care which race is the poorest according to statistics or census. poverty is not unique to certain races, poverty is everywhere. regardless race, those who afflicted by poverty must be helped.

and kita pun jangan lah bergantung dengan Govt. nak suap makan minum. yuran sekolah tak terbayar, pass kat YB. Bil letrik tak terbayar, pass kat YB. Bil astro nak tambah pakej, minta dengan YB. hatta nak reload telefon pun minta kat YB. dengan alasan tanggungjawab YB nak menjaga kebajikan rakyat yang sudah bersusah payah mengundi.

at least berusaha lah sendiri dulu, ni kalau segala bagai nak minta kat YB, ermm... pokai lah YB kan.. nanti ada kata, 'ohh tak apa, YB banyak duit'. haa.. kat sini lah gejala (sebut betul-betul) Rasuah berleluasa. ya lah... asyik kena pau dengan orang, mau YB tu tak cari jalan lain nak tambahkan pendapatan. pas tu nak kaut untuk dia sendiri lagi (dah alang2 jadi YB kan, biar berkepuk sikit harta tu, kalau sama miskin macam dulu buat apa kan..).

apa lagi aku nak carutkan ni... emm.. sudah lah..

yang penting kesederhanaan tu penting. kalau nak cronyism pun bersederhana, nak berpolitik pun bersederhana. aku rasa lah.

Monday, May 25, 2009

menghantar sms melalui telefon awam




percubaan pertama menghantar sms dengan menggunakan telefon awam. tak best, sebab mengambil masa terlalu lama, sempat digigit nyamuk!. last2 tak deliver pun sms itu.

Saturday, May 23, 2009

Dinner with Orang Kampung

tadi dinner bersama orang kampung. aku rasa biar lah photo dibawah menceritakan 1000 perkataan. apapun caption disediakan.

i had this. Mi Kari.

Kaka had this. nasi lemak rendang ayam.
tiada dalam gambar: Mi Jawa, another plate of nasi lemak rendang ayam, Mihun Tom Yam (tawar hebeh).
i hate to use chopsticks. tapi cuma chopsticks saja mereka sediakan, and i was too lazy to ask for fork and spoon.
and i managed to do this. with chopsticks i hate to use.


lemon juice with honey. emm... initialy i like it, but later the honey take over the lemon flavour. so i prefer regular lemon juice (next time).

Friday, May 22, 2009

Night at The Museum 2: Smithsonian



aku review freestyle sahaja ya. keyboard aku tak berapa friendly hari ni, maklum lah kompite pinjam.

malam tadi aku pergi tengok wayang seperti tajuk diatas. first time tengok midnight movie ok. terima kasih kepada pihak penaja yang sudi membelanja tiket wayang.

mula-mula malas nak pergi, sebab i have to drive on my own. ok lah lupakan masalah domestik mari kita review.

cerita Night at the museum 2 (smithsonian). adalah sambungan cerita yang dulu. bezanya setting tempat. dulu di NHM America New York, kali ini di tempat yang lebih luas iaitu di Smithsonian Washington D.C.


Larry yang dulunya seorang pengawal muzium kini adalah seorang ahli perniagaan yang berjaya. tapi beliau masih ingat dengan rakan-rakannya (diorama yang hidup pada waktu malam) di NHM. rupanya diorama berkenaan akan dipindahkan ke arkib negara kerana sudah outdated dan tak popular.

arkib negara tu di smithsonian lah. si capuchin tu pula nakal, curi sekali tablet magik dari egypt tu. maka segala diorama kat smithsonian pun hidup.

ok mula-mula aku ingat mesti boring gila ni. rupanya tidak. kalau korang tengok NATM 1 dulu, ha kali ini semuanya dalam sekala 2 kali lebih meriah. sebab makin banyak diorama. walaupun ada macam fiksyen.

meriah yang amat sangat sampai aku ketawa, ketawa dan ketawa. my favourite has to be masa scene Abraham Lincoln tu. aku teruja tengok scene tu kerana, tempat tugu Abraham duduk tu, merupakan salah satu scene kegemaran aku dalam filem Planet of The Apes (versi mark whalberg). Tapi dalam ending Planet of The Apes tugu itu bukan Abraham tapi General Thades.

Lagi satu yang utama kenapa aku suka movie ini ialah Smithsonian itself. aku telah menganggap ada beberapa sacred places for those who interested in Natural History. 1. NHM British (sebab banyak spesimen dari Malay Archipelago disimpan disini) 2. NHM America NY. 3. Smithsonian.

sebenarnya, Smithsonian ni termasuk dalam assignment aku sem lepas. sebab tu aku macam peminat novel harry porter tengok filem harry porter. memang lah dalam filem NATM 2 ni banyak fiksyen dan mengarut. Tapi Smithsonian tu lah faktor terbesar kenapa aku tertarik yang amat dengan movie ni.

aku tak pernah pergi ke mana-mana sacred places. tapi dari yang aku tengok di movie ni, smithsonian is waayyyy larger than NHM america. yang rangka dinosour besar gabak tu ada satu duplikat di NHM British. err... assignment yang dulu tu bukan setakat assignment pasal NHM di Amerika sahaja tapi NHM of the World. Apakah NHM di setiap benua di donia. so... aku agak gembira lah tengok movie ni. Dah yang buat filem tu orang amerika, takkan dia nak buat muzium yang jauh2 kan... sedangkan kat amerika pun bersepah2 muzium yang mantap2. ada lagi muzium glemer, iaitu di Chicago. tu belum masuk kebun botani lagi tu hehe.

ok back to the NATM 2. Larry juga telah terjumpa Amelia, seorang patung wanita pertama yang mendapat flying cross. ada bunga-bunga cinta kerana cupid 3 ekor kat fountain tu pun hidup sekali. bila 3 ekor cupid ni flying around mereka akan menyanyi2 lagu pop. termasuk lah lagu jason mraz... menarik! masa tu juga lah Amelia akan feeling feeling dengan Larry.Tapi Larry buat dek saja kerana dia tahu Amelia ni akan jadi patung balik esok pagi.

yang tak bestnya, si Amelia ni fly kan diorama dan Larry ke NY semula pada malam tu jogak. dan kapal kecil untuk 2-3 orang tu muat pula nak menghangkut segala diorama tu. teman menonton movie aku kata, "eh muat kah..?". muat tak muat pun... movie tu memang dah mengarut tahap hisap gam, apa salahnya mengarut tak logik terus kan... banyaklah akan korang persoalkan kalau nak berlogik. dah movie hisap gam, kalau nak logik korang kena tengok discovery channel yang channel science gila boring nak mamp tu. cerita pasal atom sebutir dia boleh buat rancangan 1 jam setengah. kalau cerita pasal gene lagi lah... dari zaman prior mendel sampai lah ke zaman PCR, tak gila panjang boring tu (eh.. macam aku tengok saja rancangan tu hehehe, siap tahu jalan cerita).

kesimpulannya, movie ni sesuai nak ditengok untuk seronok2. sambil mempromosi aktiviti melawat muzium. muzim kat malaysia ni diorama dah ok cuma kena polish lagi lah. part Natural History tu saja yang hidup segan mati tak nak... hehehe. orang amerika suka melawat muzium gamaknya...tu pasal muzium macam cool gila. i heard ada beberapa collection kat NHM British jauh lebih menarik. tak taulah, ini orang yang dah pergi bagitahu. mereka siap ada all access pass lagi. masuk ikut backdoor, bukan guna tiket yang beli kat kaunter tu. huhu... bila ntah aku nak dapat pas tu..

actually, muzium atau NHM atau collection depository tak lah secool atau semenarik macam dalam NATM 2 ni. percaya lah sebab aku bekerja dengan collection didalam depository. macam kerja dalam peti ais ok. dan most importantly buat kau rasa hidup kau tak berapa menarik dan tak berapa cool. lagi cold adalah.. sebab tu aku tak masuk lab hari ini. minggu ni cuma sekali saja aku masuk Lab. hehe malas.

Btw, Akhmanrah dan Kahmunrah tu macam bullS sahaja. setahu aku outside egypt, koleksi egyptian yang terbaik ialah di NHM British. mungkin sebab egypt ex colonial british kan... macam malay archipelago jugak. tapi tak apa nama pun filem hisap gam.

selamat menonton... i warned ye.. siapa yang masih dalam mood boikot tu, sila tahu bahawa NATM 2 tu ada bau bau yahudi yang bikin, sekian. jangan kata aku tak khabar ok.

p/s: tak lama lagi summer movie akan menggegar pawagam, looking forward nak tengok Terminator dan Transformer. kepada pembikin filem malaysia, jangan mengada2 nak release filem korang banyak2 masa summer ok. tak paham-paham lagi ke?

Thursday, May 21, 2009

blurrppp...

err.. ok TikamLidah have already broke the news. actually it was BS who Bocor the news in the forum.. haha

what else.. aku cuma duduk dibilik main facebook. siap create kuiz lagi. oh my i need real hobby!

Wednesday, May 20, 2009

buku-buku

tadi aku ternampak, perkataan 'Google' di Google tu telah bercorak seperti fosil (boleh bayang kan tak?). Lalu aku click link tersebut. ohh... rupanya fosil lemur (Darwinius(?)) telah dijumpai di Jerman. Ternyata ini hanya disensasikan, aku tak rasa teori Darwin sudah ditahkik secara sah. Sebab, lemur lebih primitif dari beruk. sangat primitif. Sah, ini cuma sensasi.

Tambahan pula tahun ini, 2009, merupakan ulang tahun kelahiran Darwin yang ke 200 (pada Februari lalu). Selain itu juga ialah tahun ini juga ialah tahun ke 150 sejak Origin of Species diterbitkan(Nov. 1859).

Aku tak kaji pasal primat secara khusus. Cuma minat sikit-sikit. Aku belajar tumbuhan secara khusus, dan merancang melakukannya untuk tempoh masa yang lama. Sekarang aku rasa sudah masuk tahun ke-4. Sekadar 4 tahun tu, asas pun belum lepas sangat.

Berbalik kepada Darwin, entah berapa kali aku cuba untuk menghabiskan membaca Origin of Species. Berulang-ulang kali percubaan, tak pernah habis. Padahal buku tu nipis saja. Sebenarnya banyak buruk sangka telah dilemparkan kepada Darwin ni. Bukan lah aku nak pertahankan dia. Tapi aku rasa, ustaz ustazah waktu aku sekolah dulu tu tak pernah baca Origin of Species. Mereka (bukan terhad kepada ustaz ustazah sahaja, sesiapa yang berkenaan) main belasah saja salahkan Darwin, kononnya Darwin kata manusia ni sama keturunan dengan monyet. Disamping itu, tak ramai yang tahu tentang buku Descent of Man. Buku Descent of Man ni lebih tebal, sama juga, aku tak baca lagi.

salah sangka atau salah konsep, aku pun tak tahu. Sebab aku belum baca. Nanti lah aku baca perlahan-lahan. Banyak gila perkataan dalam tu. Mungkin sebab tu ustaz ustazah tak nak baca, sebab banyak perkataan.

Bagi aku Origin of Species ni macam The Prince tulisan Machiavelli, often quoted but not read. Untuk rekod, aku sudah baca The Prince beberapa tahun dulu, dipinjam di perpustakaan universiti. Aku suka. Banyak strategi politik yang masih diamalkan oleh ahli politik sekarang. yang aku paling ingat ialah. Lebih baik ditakuti dari disayangi. Seni Peperangan dari Sun Tzu, tak pula aku minat nak baca.

Siapa pernah baca Modal dari Karl Marx?. Aku tak pernah. Aku pernah cuba baca My Struggle (Mein Kempf) tulisan Adolf Hitler, tapi macam biasa tak habis juga. lebih kurang sipi-sipi.

Aku rasa sebab utama buku-buku tu semua aku susah nak habiskan untuk baca ialah cuma Origin of Species dan The Prince saja aku pernah jumpa hard copy. Descent of Man, Mein Kempf, aku cuma baca melalui soft copy. Origin of Species yang hard copy, aku tak habis baca, sebab masa tu aku sibuk dan aku takut nak baca. iya lah, aku tak tahu apa akan jadi selepas aku baca. al maklum lah iman aku ni biasa-biasa saja, takut tergelincir dimana yang tak patut. sebab tu aku tangguh-tangguh kan. aku tak yakin lagi. bila dah yakin aku nak baca, hehe.. hard copy dah tak ada, cuma ada soft copy. Personally, aku rasa baca Descent of Man lebih 'sukar' dari baca Origin of Species. Descent of Man juga lebih berhaluan kiri. Err... bab 1 tu pun dah... ermm.. anda baca dan nilaikan lah sendiri.

Salah satu buku fiksyen yang tak sengaja berkaitan dengan apa yang aku belajar ialah The Black Tulip tulisan (ehem..) Alexandre Dumas. Sudah tentu aku baca terjemahan Bahasa Inggeris, sebab aku tak faham French. Perghh... aku siap syorkan buku itu kepada teman-teman sekelas. sebab kami masa tu tengah merangkak rangkak belajar taksonomi tumbuhan. maka aku pun tersangat lah gembira aku terjumpa buku The Black Tulip itu. Ayat yang aku paling ingat, '...to marry a man who loves you as much as he loves his flower, and to whom you love in return..'. Lebih kurang la, tak ingat sangat.

Buku tulisan Dumas yang aku beli cuma satu, The Musketeers. Tapi filem-filem adaptasi, Musketeers, Man in the Iron Mask, The Count of Monte Cristo, dah tengok.

Erm... balik ke Darwin. Aku rasa teori evolusi ni banyak kesannya terhadap ahli biologi, seperti the big bang atau graviti kepada ahli fizik. Tapi untuk menyalahkan nama Darwin semata-mata untuk teori evolusi itu adalah tidak adil, bagaimana dengan Huxley? atau Wallace? atau Lamarck?. Ya, Origin of Species lebih dulu dari Man's Place in Nature dari Huxley. Apa yang dibincangkan di Origin of Species? apa yang dibincangkan di Descent of Man? apa yang dibincangkan di Man's Place in Nature?.

anda boleh rujuk wikipedia untuk maklumat ringkas.

apa pun aku suka tengok filem Planet of the Apes. Sebab aku rasa dalam filem itu evolusi sudah jadi horizontal (tak tahu macam mana nak jelaskan...). anda google lah sendiri.

confession of news junkie.

sekarang ni kan sibuk cerita pasal media baru. terutamanya blog dan juga portal berita internet. tak sudah-sudah, blogger pro pkr kata mainstream media tak betul, tak telus, terikat, tak berani dan berbagai tak. dulu asal blogger (socio politic) mesti orang akan sangka mereka pro pkr, pro nuar beraim, pro roket. baru-baru ni saja ramai blogger socio politic yang pro BN (mainly BPN).

perasan tak dulu-dulu, ramai blogger MP ialah MP dari parti selain BN. sekarang MP BN pun join sekapal nak mendekati pengundi melalui internet.

i have to say, among all politician bloggers, Tun M is the winner. nuar beraim atau kit mungkin nombor 2. tapi aku perhati (secara kasar, tanpa statistik), sejak Tun M tulis blog, blog nuar beraim tak lah semeriah sebelumnya. bilangan komen pun agak jatuh secara mild tak lah drastik, tapi jatuh. blog kit aku jarang jarang masuk. tak berminat langsung.

dulu ada beberapa menteri (zaman pak lah) berblog. sekarang aku pun tak tahu lah sama ada menteri yang kini sudah jadi bekas menteri tu masih berblog. atau sudah jadi bekas blogger.

apa pun sesiapa pun boleh berblog aku rasa, tinggal ada orang nak baca dengan tak nak sahaja. tiada kewajipan.

berbalik kepada cerita media baru. pihak pro pr (pembangkang secara umum, walaupun mereka ialah kerajaan di 5-1 buah negeri- perak still hang), selalu tuduh media mainstream dikawal oleh BN. tetapi mereka sedar tak bahawa media baru juga dikawal oleh PR. in this case, pot calls kettle black. who is pot who is kettle?

media arus perdana dikawal oleh kerajaan, itu kita sudah tahu. kita sudah lama tahu. sebelum ada blogger pun kita sudah tahu. tapi kalau PR telus (bagai didakwa) kenapa media arus baru juga melapor berita berat sebelah untuk BN?. jadi apa jenis kebebasan media yang dibawa ini. apa jenis demokrasi kah ini. demokrasi kita adalah mengikut tafsiran mereka?. ohh... mereka lah golongan berkesedaran?. jika betul mereka ini golongan yang memperjuangkan kebebasan media. maka mereka juga tidak boleh mengawal media.

kiranya sudah jadi fair game. pr kini tidak boleh mengata bn mengawal media perdana, kerana pr juga mengawal media baru. tak percaya? lihat saja portal-portal berita mereka.

berita mungkin sama, cuma gaya penyampaian berita itu yang penuh beza. siapa boleh nafikan bahawa malaysiakini dibawah kuasaan pihak pembangkang?. maka dengan ini sia-sia saja lah battlecry kebebasan media yang pembangkang laungkan. kerana mereka sendiri mengatur media, dan menyiarkan berita dalam gaya yang akan menyebelahi media.

aku sekarang ni selalu membaca malaysian insider. mula-mula aku rasa kandungan nya itu skewed kepada pembangkang, tapi kadang kala ada juga artikel yang sebelahi kerajaan disiarkan. dan selalu juga berita yang kelihatan berimbang disiarkan (boleh dikira adil). apa yang aku perasan ialah, kadang-kadang berita mereka menjadikan individu sebagai target. kiranya macam cara melepas dendam kesumat.

few under belt blows to counter one hook shoot, is not fair. nak lawan, kasi lah tumbukan sauk juga. under belt blow is no no no.

adakah media yang benar-benar adil di Malaysia. Media perdana dikuasai oleh govt. manakala media baru dikuasai oleh pembangkang. tu yang aku cakap fair game. walaupun tak lah fair sangat. sebab capaian pengundi kepada media-media tersebut juga perlu diambil kira. berapa ramai yang boleh capai internet, berapa ramai yang boleh (nak) capai media perdana. sebab tu aku rasa orang-orang muda yang berjiwa rebel lebih ramai terundi pr (juga tanpa fakta statistik).

......................................

tak tahu lah hal seterusnya ini berkaitan atau tidak.

aku belum tandatangan petisyen satu sekolah. anda boleh google sendiri. pautan kepada blog demi negara ada di bar tepi blog ini.

aku sokong 1 sekolah. tak tahu macam mana nak berhujah. tapi bagi aku ini sesuatu yang perlu. di amerika (negara yang ramai imigran), tak kira lah kau dari korea, mexico, jerman, poland, china, pakistan, arab, kau mesti boleh bertutur dalam bahasa inggeris. perasan tak ramai yang tak boleh bertutur Bahasa Melayu dengan baik di Malaysia ni. walaupun Bahasa Melayu ialah bahasa Kebangsaan. (pasal cerita penguasaan Bahasa Inggeris tu kemudian cerita ok).

aku pernah ramai jumpa orang Malaysia yang bahasa Melayu mereka tersangat lah tak boleh difahami. 'itu lelaki, datang sini ada pukul saya punya anak juga, kah itu macam' atau 'saya pun hendak mengucap selamat kepada guru saya'. entah apa-apa ok.

'lu kalau meli saya kasi mulah juga, mau itu dvd apa? ada 1 ada 3 celita, ada 1 ada 5 celita, muley kasi diskaun'. entah apa-apa.

bukan lah nak kata Bahasa Melayu aku ni mantap. bukan lah juga nak semua orang boleh bertutur dan menulis bahasa Melayu seperti ahli bahasa, tapi sekurang-kurangnya ditahap memuaskan.

macam mana kau nak jadi orang Malaysia kalau kau bercakap macam orang dari singapura, atau china atau hong kong atau jaipur atau mumbai.

aku tahu ramai orang malaysia yang ada bloodline dari pelbagai tempat. ada yang bloodline dari hunan, ada yang dari tamil nadu, ada dari agra, ada dari pakistan, ada yang dari kanton, ada yang dari pulau jawa, ada yang dari tanah tinggi sumatra, ada yang dari pulau sulawisi, ada dari pattani, ada dari hadarahalmaut yemen, ada dari greece, jepun dan seluruh dunia lah.

tapi aku rasa penting kita recognize ourself, born as Malaysian and a Malaysian at heart. rather than kita cakap kita born with sumatran bloodline and a very Perakian at heart. atau born as sabahan but with strong japanese heritage inside (sabah perasan lebih-lebih dia ada japanese bloodline, walaupun japanese bloodline itu cuma lah koleksi file download anime). bukan maksudnya jatidiri bloodline kita tu dilupakan. tapi dulukan pengenalan kita sebagai orang Malaysia.

btw, sistem aliran sekolah yang berbeza ni juga spawning atau membenihkan rasa suspicious atau bersangkaan sesama kita.

sokong 1 sekolah.

Tuesday, May 19, 2009

weblog dan blogger

cis...

salah satu keburukkan melompat blog ialah, kita akan terjumpa blog yang buat kita menyampah secara tidak sengaja. ok, tadi aku saja2 gatal melompat2 blog. tiba2 masuk dalam 1 blog yang menyiarkan gruesome picture (i.e. orang putus kepala) ngeri ok. aku tak tahu lah apa jenis perangai lah suka tengok gambar ngeri-ngeri ni. kalau filem seram tu aku boleh terima. mungkin jenis orang yang suka kejutan.

kalau orang suka tengok porn kita boleh label dia sebagai pervert. kalau suka tengok gambar ngeri? entah lah. tak kisah lah apa jenis kengerian. benda pelik itu menarik? entah. gruesome atau gambar hantu atau gambar pelik2 ni memang aku tak berkenan. bikin aku susah tidur malam.

ok tutup cerita blog dengan gambar2 gruesome itu.

sekarang ni politik dah suam-suam kuku. aku rasa penanti nanti pun tak berapa panas sebab it is not going to be clash of the titans. so blog-blog politik agak suam-suam kuku. cuma bicara pasal kes nuar beraim nak saman anifah. selebihnya... pasal pas.

bagus juga kalau cerita politik ini suam. sebab asyik politik yang panas, orang dah tak endah benda lain dah.

ok, menyentuh pasal politik mesti nak cerita pasal liwat. unless you have been living outside Malaysia and have no access to tv, radio or internet for the past 10 years, i think everyone know how sodomy related to politics in Malaysia.

meh cerita panjang2 sikit, orang amerika lebih kisah kes liwat dari kes bunuh. aku rasa sebab, bunuh kisah orang mati, dan liwat kisah bagaimana seseorang menjalani kehidupan. orang dah mati, mati lah kan. kau ubah akta, kau kelentong putar alam macam mana pun orang tu dah mati. tapi liwat ni berkaitan hidup. so putar alam, pusing kelilling, atau apa sekali pun tetap ada effect.

err... korang dah tengok Milk? aku belum.

secara ringkasnya, di amerika dan malaysia, kes bunuh itu jenayah. di malaysia kes liwat itu jenayah tapi di amerika liwat itu masuk dalam kategori hak asasi manusia.

ok tutup pasal cerita blog politik.

ada juga aku jumpa blog menarik. ermm.. blogger nya orang semenanjung, tapi study di sabah. dia punya english, bagus. jauh lebih bagus dari aku. and dia taip entry singkat2. ngam lah, untuk aku baca. hehehe baca entry english aku tak gemar baca yang panjang2. easily exhausted. dia ada juga tulis dalam bahasa melayu. kira campur-campur. tapi selalunya dalam english.

belum lagi aku link dia. nanti-nanti aku link lah tu. hehe.

dari blog itu aku jumpa lagi satu blog filem. cerita pasal filem. dia review pasal filem kami. i bet blogger itu juga orang filem. aku pengikut tegar siri tv kami. tapi belum lagi tengok filem kami. emm... siri tv kami tu aku suka cerita nya. walaupun aku rasa cerita itu terlalu urban untuk aku. iya lah, aku tak pernah pergi gig dan hidup aku tak lah cool atau secaca marba macam mereka. pendek kata unrelated. somehow aku suka juga siri tv itu.

sekarang ni dah macam kebiasaan, band indie itu band indie ini. aku tak gemar bila wartawan (baca: wartawan melodi) kata 'muzik indie'. there is no such thing. mana ada genre muzik 'indie'. yang ada cuma band atau ahli muzik indie. kebanyakkan (sependengaran aku lah) band muzik indie ini memainkan lagu Brit Pop, atau rock n roll atau rock atau ska atau punk rock atau pop rock. indie itu bukan genre muzik. tapi merujuk kepada pemuzik yang bergerak sendiri tanpa terikat dengan label syarikat rakaman. indie diambil dari perkataan independent.( betul tak ni???).

indie is the new mainstream. di saat mainstream sudah tepu dengan artis dari program realiti tv. secara perlahan-lahan pemuzik indie berjaya mencari ruang lot dalam hati pendengar muzik tempatan. walaupun ada perkhabaran bahawa ada band indie yang sudah pandai demand. aku rasa itu biasa, jangan berlagak pijak kepala sudah.

sekarang remaja-remaja pun bersepah lah nak jadi pendengar muzik indie. macam dalam cerita Kami itu. cool lah konon. dulu ingat tak, disaat MCR menerjah corong radio dan siap datang malaysia buat konsert, anak remaja semua bertukar menjadi emo. celak mata, kuku hitam, lipstick hitam, muka pucat. lepas tu rempit pulak. di saat filem remp-it farid kamil menjadi the new ali setan. oppss.... ali setan is much better. (aku rasa ali setan ni antara top 10 wayang melayu yang aku minat). lepas tu shuffle pulak.

kalau korang perati2 semuanya bermusim. hiphop pun bermusim, shuffle pun bermusim emo pun bermusim. cuma rempit saja lah kot yang sepanjang tahun ada.

sekarang ada filem bohsia kan.... eh.. dah lama juga tak dengar kisah2 bohsia ni. dulu masa 90's bohsia ni lah yang terglemer sekali. buka paper bohsia, buka tv bohsia. sekarang ada juga ke bohsia? atau sudah re-brand menjadi minah rempit. bohjan pula rebrand jadi mat rempit, dalam pakej yang lebih menarik?.

jangan pulak ada musim menjadi gay. u know what i mean.

emm.. melarat sudah. ok tutup pasal cerita indie, rempit dan sebagainya ni.

blog yang lain2 kebanyakkan blog yang i visit regualarly. walaupun ada beberapa yang hiatus sementara. biasalah kan, sibuk atau malas nak update blog. rakan-rakan tak ramai yang ada blog. kalau ada pun jarang update. so tak berapa menarik.

forummer ramai yang ada blog. tapi oleh kerana mereka itu mat-mat metal, selalu isi kandungan blog pun metal related, dan juga hal2 kehidupan keluarga mereka.

blog sudah jadi a part of my activity. oleh kerana kegiatan hidup ku tak berapa giat, so blogging and internet occupied quite large portion. oh my i need to go outdoor!

whatever

what a long weekend. i took extra days off. just laying around, checking my fb, watching a lot of tv, eat, etc.. but less care about my blog.

initially, memang lah nak balik cepat. but as usual, putatan somehow looks greener, looks better, and most importantly, internet connection in putatan's house is better than here, and ada astro.

hopefully besok boleh bangun awal. siap kan apa yang patut. yeah!

apa lagi ah... emm.. banyak kerja lagi belum siap sebenarnya ni. nanti lah saya update lagi. mau main2 jawab kuiz dalam fb dulu.

Monday, May 18, 2009

entah apa apa

talk behind me? i can handle that. oh come on dont play such fool tug of war. if you like him go for him lah. apasal takut dipanggil perigi cari timba? control ayu?. tak kisah lah, buat apa yang kau nak buat, nak menggoda, nak tersipu, nak terkangkang.... tapi kalau dah mula memburukkan menambah rencah perisa dalam cerita, thats not cool. may be you'll get attention you want, but thats not cool. ayu lah konon. macam bitch haram jadah ok.

another thing, i am single and i am not looking. there are too much things on my plate right now. so stop planting such idea in your head. and to 'Ted', please stop perasan, you are not that handsome, you are not that rich. oh yes, i am materialistic at some point. at least to you.

apa kau ingat kau alim, kau pandai, kau whatever, kau hot stuff? my previous feeling and whatever yada yada is a past. i move on. and kalau kau nak masih perasan i am after-ing you, wake up Ted, you are not in my league. hambik kau... if i am looking, i'll go for someone who is better. hambik kau. after all that simple crush on you was just a crush. it was over lonngggg time ago. even though i still think i owe you a lunch. still move on lah... kan, apa nak pikir benda dah lepas. there are plenty of beautiful things in this life, i wont waste my time chasing something i dont really want. or someone.

ted just fucking move on, will you?. ted another thing aku tak berkenan dengan kau ialah kau ultra orthodox. ada orang tegur hai hai sikit, dah ingat orang tu nak kawin dengan kau. come on, socialize tak semesti kena kawin. setakat tegur2 tu tak lah bermaksud, nak jumpa family kau nak bercinta bagai. bodoh!. dah lah perasan bodoh pulak tu.

i thought that so called friends are not really friends after all. a bunch of bitches probably is a better term for them. perasan classy, perasan paris hilton (minus champange),

i am on the east, how can i date a guy on the west? kalau kau nak dia, pergi saja lah kat dia, tak payah nak jaja kisah karut bukan2.

ingat muka kau tu calit MAC ko rasa dah cukup cantik lah.... lagi haram jadah ada lah..

Saturday, May 16, 2009

the end of half part

ok finished my exam already. tunggu saja lah next. first time in months i blog, fb-ing, yada yada without guilty.

relief.

life is beautiful.

p/s: happy teacher's day to my mom, my sis, my fsil, and all my teachers. and congratulation to my bro, firdaus a.k.a adi a.k.a cungkil gigi.

Friday, May 15, 2009

loading gun and sometime in future.

i am so looking forward to earn half of my freedom. another half is in form of 9 credit hours of dissertation. sensu stricto.

reading... a lot of reading (and facebook-ing). conservation biology is the very basic foundation of my field. even my former teacher said so. by mentioning CB, means it is ruled by CBD, at least on paper. there are more related treaties, and i dont really want to list down all of them.

i keep on thinking what next. what next?, and somehow i am picturing myself as a teacher. more to a teacher rather than a (lousy) scientist. for a quite sometime, i always consider myself as scientist first teacher later (relatively). thats why i had no intention to pursue B. Ed. (Sc.). but now it is like i am seeing myself as a teacher and a scientist, almost equally. at the same time i think i'll be the most boring teacher in the school, and my students probably thrash me in their blogs or forum. (too much angan2 or real thinking?)

but if sometime in future i'll be a teacher. i would like to be a science teacher to non science student or percisely, a biology teacher to art/social science student. yes, i think it is more interesting to put evolution idea into someone who is majoring in art/social science than, teaching evolution to those who is majoring in biology. (apa jenis inggeris yang aku tulis ni?)

banyak angan-angan lah aku ni.

as cliche as it sound. teacher is a good profession. yes, may be you wont earn that much, but it is good. generally.

actually teaching profession is very contradic to me. i dont really fancy nak mengurus manusia hari2, dealing with student. and teacher memang kerjanya hari2 mengurus murid (manusia). plus, i hate public speaking. i think these explain a lot why i do taxonomy.

because i like to work with other species, rather than mine. (ok sound nerd gila... but i am not). but trust me, no matter what i'll be, i am always a biology student at heart.

Wednesday, May 13, 2009

post- showdown number 1

gila ahhh....

baca macam tidak baca.....wujud kah perkataan "influencing"? dan aku senang2 saja keliru antara glaciation dan plat tektonik. aduh.....

siap budget2 tadi berapa lah markah yang aku dapat. jawab 8 soalan, markah penuhnya 100. adui.... yang aku ingat bangat cuma lah GAFI event. itu sahajork.. siap tulis dengan yakin bila kah terbentuknya Panama tu... 24 millions years ago. yang lain2 tu meraba-raba. walaupun pengawas exam encik H sangat lah baik. tapi tetap aku tidak boleh jawab seperti air yang mengalir dari pergunungan alps semasa musim panas.... (air mengalir kah sana? kah beku jak sepanjang tahun).

nasib baik lah... semalam ada instinct mau baca pasal biome... tidak lah ku hapal. tapi boleh lah. dia suruh buat esei ringkas. aku bantai buat 2 page siap dengan typo, dan grammar error. biasa lah. jawab exam macam balas sms sudah. english ku yang caca marba. serius beb, panik aku sejenak bila tengok soalan2 tu. tangan pun berpeluh2. aku tahu aku panik. lepas mula jawab tu dah ok dah. reda sikit.

apa pun aku agak keciwa... =(

then balik tadi, singgah kedai kejap untuk cuci kereta yang sudah berhabuk2 tu. lepas balik. penat nya ya hampooon. macam aku pulak yang cuci kereta tu. aku tunggu maghrib saja. kalau ikut memang aku sudah landing2 di katil. lepas jak sembahyang maghrib.. aku tunggu kejap. lepas tu... tidur... ni baru lepas mandi dan cuci kain. isyak belum sembahyang lagi ni... hisyh...

ada 1 paper lagi. lepas tu tenang lah sikit hidup ku (ceh.. padahal ok jak pun hidup selama ni). ku doakan ku berjaya.... amin.

p/s: tiada selera aku mau makan... hehe
p/s 2: i want shane healy, please.....

malam ini gundah gulana, hari esok hari bahagia

1. i re-charged my mp3 player... finally after 2 months.

2. buried in my notes, semantic jumble, jargon, and i dont really know to spell pleistocene correctly... and when was it happened actually?

3. my left eye is swelling. infection.

4. Perak crisis continue... remember when i was following Gore-Bush presedential election back then... a talk show host (whom name i dont want to mention) even jokes about giving Florida to Sweden. dubbed as toughest election after Kennedy-Nixon. but i didnt follow Kerry-Bush election. Obama? not really care... Gore-Bush was the only american presedential election i ever followed. there is a movie about it, titled 'Re-Count'. nizar (read: ngeh) and zambry should watch the movie. i havent watch it myself.

oh ya... i suggest anwar should watch Milk... hahaha.

5. calm. suprisingly calm? not really.

Monday, May 11, 2009

pre showdown

i cant really concentrate. too many to read. biasalah kan musim exam ni, entah apa apa dari biasa. apa pun harap2 semuanya ok. i'll try to maximized my productive hours. i've been doing this for many years. this close to be professional huh?.

really look forward to through this hurdle.just this week, after this week, i will earn half of my freedom. another half still undetermined, yet. but that is my short aim, earn my full freedom. and simply get the certificate. so i can move on to the next chapter. sometime it is scary. sometime it falls under 'get it done' category. so i prefer to get it done. just do it, like nike said.

one thing hurt me the most would be, no one really care what i have done for this. so i have decided to do this for myself. just put some zen element in this final (?) crusade, so i wont burn myself. if nobody appreciate my hardwork, i have nothing to offer anymore. for sure i cannot be another mr contractor. neither ambil sijil arkitek or jurutera thru pintu belakang. hey... if any pintu belakang opened for me, i'll take the chance, for sure. just there is no pintu belakang for me yet, i guess. btw, how can someone who barely passed simple maths claim himself an architect or engineer?

LOL

oh yeah... everybody seems like pre-occupied with up and coming spring-summer wedding. me? not really. somehow the wedding is taking over a large piece of everybody's time and life. from theme colour to how many will come.

in my place, as tradition, wedding could simply translated to 3 days 2 nights extravaganza eating fiesta. and i dont really embrace this kind of tradition. yes, contradic. am i a rebel? with a cause, sure i am.

i dont really enjoy crowd. may be thats why i dont fancy normal wedding. i like wedding only if it is a low key ceremony, 1 day or night celebration, and list of guests is not extended to great grandfather's third cousin's grandchildren. but to those elders, great grandfather's third cousin's is still consider as close relative. with or without relativity rules. either i am embracing tradition or not, respecting elders is must. something i always do half heart-ed.

i am not really a liberalist. not really a conservative. i am just accept tradition if only it is relevant. because it is a tradition not religion. for sure i dont accept 'biar mati anak jangan mati adat'. do you think i will let a child die because an adat? come on, where is your common sense?

which one do you prefer? 1. spending your wedding day with tired and sweaty face, to salam and entertain your hundereds of guests, whom more than half you dont even know their name. plus you have to put a fake smile on your face. 2. enjoy your wedding with your new life partner, give a very warm honest gesture to your family and smaller crowd guest. walla...

after all it is a wedding not perhimpunan pemimpin bersama rakyat.

commercial-values-packed-wedding is also someting i love to hate. what commercial values? you know the trendy stuff our people love to follow. super grand wedding dais worth rm 5 grands or so or baju pengantin 15 persalinan or 5 times bersandings or bersanding naik kereta kuda putih or naik bot ditarik 2 ekor disney channel swan.ridiculous. i guess they just love to waste their money. a kind of theraphy perhaps?.

wedding is merely lasted over a weekend, dont waste too much for it. channel your precious energy and money for your marriage. i think that is something more worthful to fight for.

emm... just my opinion. biasa lah exam kan... hahaha, tulis pun macam offensive gila

quickie

ok hidup agak bizi. tidaklah bizi sangat, cuma decide malas nak sentuh internet masa hujung minggu.

macam biasa mula2 AF,

i would like to see Aishah in final. tapi seperti disangka, aril yang masuk balik.

2,

ada sambutan hari ibu masa cuti hujung minggu. untuk my ma lah. SIL belikan kek, thanks SIL. walaupun aku selalu anggap sambutan hari ibu/bapa/kekasih ni semua di create supaya kad produk hallmark laku, aku sambut juga. apa pun hari-hari ialah hari ibu. i luv u.

3,

ada pakar ekonomi bangang... buang duit kerajaan saja upah. resign saja lah bodoh. tinggal sini pun buat mencemar alam sekitar saja. beza barang bercukai dengan barang tak bercukai pun tak tahu. ni produk ipta mana ni?

4,

newest crush, mr. shane healy. look more like irish than british. 

Saturday, May 9, 2009

pesanan ini mereka tak akan baca.

kalau baca biodata Khairy saya selalu rasa kagum. beliau muda (dan berkahwin), belajar di universiti terbaik di Britain, fasih berbahasa inggeris, top gun in Malaysian politic (oh, mungkin sudah jadi has been), kaya (?), dan sebagainya.

saya pernah email beliau. sebab dalam laman web beliau ada paparkan alamat email. dan saya pun saja email. adakah betul, dia yang moderate email sendiri?. kandungan email, tentang mutu pendidikan yang diterima anak-anak di luar bandar. sampai sekarang email itu belum berbalas. tak apa, saya tunggu.

saya tahu Khairy bijak, tapi saya rasa Khairy patut baca posting ini. bukan Khairy saja tapi semua suku sakat yang suka bersepak terajang dalam politik harus baca posting ini. termasuklah turbaned PAS, tokey cap Roket, Black Eyed team yang suka nukilkan sajak kepada rakannya, dan juga semua komponen dalam pasukan cap Dacing.

i have nothing against Khairy. malahan saya berharap saya boleh belajar di universiti yang dia pernah belajar, dan kuasai bahasa inggeris seperti dia. ramai tak suka dia, ramai juga suka. tapi 'tak suka khairy' itu lebih trendy, pada waktu sekarang. saya rasa ada saja yang suka dia, tambahan pula sesetengah orang suka dengan Bad Boy persona.

merujuk kepada kisah semalam, kepada yang berhormat yang berhormat, lepas habis gaduh, jangan lupa berevolusi semula. kerana kamu nampak sangat Macaca ketika bergaduh di dalam dewan. yep berpuluh2 ekor Macaca tanpa ekor. i bet, jika situasai bercakar didalam dewan itu berlanjutan selama 2 hari, ada yang akan tumbuh ekor.

come join the crusade

hey i heard the beautiful (and married) Maya Karin had gathered some people in a stadium to spread more awareness about effect of plastic bag to our environment. this nice blog here has more detail. what he is doing impressed me too, which is reducing his carbon print. something everyone must, at least try. or try to do religiously.

hmm... i think yesterday, reported in sabah times about plastic bag problem in Sabah. basically it is too much. yes, it's cheap, it's convenient, it's easy, it's also polluting our environment. nope i am not talking about only gajah and orang utan will be affected. i am talking about our precious water, our rivers. we need water. every single life on earth do. so take care our water resources, please.

anyway, i dont want to rant any further. my aim is simple, ke arah bumi yang lebih baik, toward a better earth. do your little part, and i do mine. bring your own bag to carry your groceries or tote your own drinking water in reuseable bottle is a good start.

p/s: ok kah saya taip dalam Inggeris?.

Friday, May 8, 2009

serius, introvert tu apa?

doa dan tawakkal tanpa usaha, bagai buat thesis tanpa bab methodology.

my addiction is getting worse. cehwah nak cakap english pulak. aku asyik tidur, surf tenet, jalan2, berangan2. bila nak belajar ni che yah?

emm... tadi aku kembali bersosial semula. may be silence and boredom are not really my friends anymore. yep aku cuma pasang winamp (korang dah guna itune kan? aku masih guna winamp versi tok kadok) selepas pukul 2 pagi. dan mp3 player berharga 60 ringgitku (konfem made in china dan bukan ipod ofkhoz) telah lama sejuk di dalam lemari. music is not my life. muzik sekadar halwa telinga, cuma dimainkan dengan giat jika waktu-waktu berhormon. aku tak boleh menjadi poser dan berasakan suatu hari nanti aku adalah seorang disk jockey disebuah kelab. ataupun berangan pakai celak bagai seekor rakun dan mengelar tangan ku dengan ayat 'i hate my boyfriend'. mahupun mengesek kasut dilantai sambil menonggek seperti kerengga.

last week orang kampung kata aku introvert. betul kah?. aku suka bersembunyi dari orang pada masa-masa tertentu sahaja. introvert kah aku?. bila ada rasa nak bergaul, aku lah yang akan menjadi perlipur lara, the centre of attention, atau kaki mencapub sambil rampas mikrofon. sampai orang lain menyampah layan aku berbual. (al maklum lah dah lama bertapa sorang2, tu yang eksaited bila jumpa orang).

dikala ini, aku tiada perasaan seperti aku mahu grad dulu. dulu ada satu perasaan. perasaan campur gaul. gembira, sedih, teruja, terkesima, perasaan been there done that. dan malangnya, aku tak ingat masa ujian lisan ku dulu aku ada buat slide presentation atau tidak. aku rasa ada. oh... perasaan itu, aku harap aku ada perasaan itu sekarang.

kurang nyalarasa sudah dialami hampir 2 tahun. akhirnya nyalarasaku muncul kembali sedikit demi sedikit, cuma dalam bentuk mellow. lebih realistik, lebih berarah tuju. tiba2 aku berasa dewasa. sebab sudah mula pandai pasang cita-cita. cari hala tuju. hasilnya? belum lagi.

salah satu sebab aku selalu bersembunyi ialah, aku kurang topik untuk dikatakan. to human. kalau untuk blog seraya angkasa boleh ku bicara pasalnya (serius ayat ni bunyi macam aku writing under influence). aku malas bila biasanya topik bualan cuma terhad kepada teori isu-isu akademik tempatan. serius, membosankan. and i dont mean ppsmi. i would like to talk about ppsmi with someone. anyone?

mungkin sesekali topik wayang terkini jadi bualan. tapi topik ini lekas mati ditelan oleh topik akademik serius. kenapa?. sebab resmi nya begitu? atau tandus topik? hujah tak menarik?

aku perlu cari hobi. hobi apa? berkebun bunga? memancing ikan? photography? menyulam kain? eating sport? kamu ada cadangan? setakat ini hobi ku cuma hobi mahal dan sukar, iaitu menggumpul duit. serius, hobi ini sukar.

aku sudah lama tidak ke lab. sebab aku malas. sebab aku ada kelas dan exam. sebab aku malas. sebab aku tak tahu apa nak buat dalam tu lagi. sebab aku malas. sebab aku nak tunggu kain dijemuran kering. (see how important laundry to me? very..).

lagipun ada orang dalam lab tu. bila ada orang aku cepat lekang. nak kencing lah. nak baca buku lah. rujukkan tak cukup lah. forsep hilang lah. nak angkat kain jemuran lah. lapar lah. seribu satu alasan. bila ada orang dalam lab tu, imiginasi ku terhad, terhalang. sebab aku malu, takut-takut tertonjol sifat kurang evolusi di depan khalayak.

boleh tak tinggal aku sorang2 dalam lab tu? baru energy ruang aku boleh serap sepenuhnya untuk teruskan kerja. oh ya... aku juga perlu semua bahan dalam jarak boleh dicapai tangan. tak selesa nak berulang alik tinggalkan tempat duduk. serap2 energy tanpa bahan yang cukup, bagai nak drive kereta sport tapi enjinnya tiada minyak. atau handphone mahal tanpa credit.

serius, aku memang suka buat kerja sorang2. jika dulu, setiap kali buat study group, study group itu selalunya ku kedaikopikan. kecuali semua ahli sudah study benda yang nak dibincangkan, dan tahu/sedar apa benda yang dia tak paham. kalau masa buat study group baru terkial2 buka nota. konfem jadi kedai kopi. dan aku jarang join study group dulu. tak berapa tekal aku dalam situasi begitu. sama ada aku jadi inferior atau aku jadi bossy perasan tak hengat dunia. bukan in between.

ah reminisce lagi... buat aku rasa lebih tua dari usia.

alang2 reminisce. baru-baru ini aku termimpi pasal my former crush kahwin. dia jemput aku dan rakan baik ku, Nel. majlis itu diadakan disebuah restoren ayam. aku pelik kenapa lah dia buat dalam restoren ayam. dan aku lebih kisahkan menu yang dihidang dalam majlis itu bukan pengantin. hahaha.... yep.. ayam tu ayam goreng tepung. nyata lah pengantin (my former crush) cuma watak sampingan, ayam goreng tepung ialah watak utama. selamat pengantin baru M, itu pun kalau ko benar2 dah kawin. kalau belum, kira ini i wish in advance.

masa atau waktu bertukar ubah
masa yang lalu tak akan berulang lagi

p/s: introvert kah aku?

Thursday, May 7, 2009

pos ke 500

eh dah 500.... tak apa teruskan berblog.

kecoh di dun perak. emm... biasa lah kan politik. seronok juga tonton lagak kelakuan mereka tu. mana nuar berahim?, kata berjiwa rakyat, apasal biar rakyat saja dibarisan hadapan masa berhimpun?.

oh tadi kira2 selepas pukul 5.30 petang, aku ternampak api besar telah marak dan membakar padang belukar diseberang jalan hadapan rumah aku. mula2 aku pelik bunyi apa lah menggeretup geretup. aku tengok di tingkap tiada pula hujan.. kot2 hujan ais, ais ketul hentam atap rumah, (sebenarnya aku nak angkat kain.. lambat angkat sebab terlajak tidur). bila aku keluar ke halaman, aku tengok api tengah marak. ramai juga orang berhimpun2 di lorong rumah aku, nak tengok kejadian, mostly budak2 lah.

emm... aku jalan ke depan sikit nak tengok lagi. api memang marak, tapi dah ada polis dekat sana, bomba nya belum tiba lagi. jiran aku pun pelik, sebab tiba2 saja ada kebakaran terjadi, dia tanya aku, aku tanya dia. dia kata dia pun terkejut sebab bunyi menggeretup2 tu lah. sebab tu dia keluar jenguk. dia pun call boyfie nya (aku rasa lah). aku pulak pergi lah bilik ambil hp,bukan sebab aku nak call boyfie, nak ambil gambar lah...(baju tak angkat lagi ni). eksaited pula aku tengok kejadian. good blogging material, lagipun dah lama aku tak tempek gambar kan. asyik teks berjela2.

tak lama lepas tu bomba pun datang. tapi serius beb, bomba tu lambat. mungkin mereka sudah pre-informed bahawa kawasan tu tebing sungai dan tiada penduduk, cuma padang belukar. lagipun masa tu masa rush hour jalan jam (konon lah..). wartawan pun ada juga aku rasa. sukar juga mereka nak padam kan. aku rasa ada 3-5 orang bomba tu tadi. kira2 pukul 7 macam tu, api pun dapat dikawal.

tak pasti lah apa punca sebab musababnya. tapi aku agak ada lah tu yang careless main api or buang puntung rokok. sekarang ni kawasan tempat tinggal aku memang panas, bak tinggal tepi relau. musim kering ni jangan lah memandai2 main api hokeh. tadi tu nasib baik kawasan lapang, buatnya ada PTI buat pondok haram kat situ. tak pasal PTI anak beranak jadi korban.

berikut ialah gambar yang sempat ku rakam. lebih cepat dari press kau...
asap tebal.. ya hampoon...

tengok lah macam horror kan... tapi ok saja pun.. cuma asap tu tebal

teka ini kat mana?


hambik kau... tembok longkang sekali aku rakam. tiada dslr katanya...

tu dia....

nak tengok gambar lebih jelas dari angle lain boleh klik ini

malam pulak, memang aku dah plan nak ke bibliothek. nak hantar buku yang dah terlajak tarikh nya. sepatutnya aku pergi awal minggu ni. tapi malas lah, panas lah, tertidur lah, bizi lah (bizi lah sangat). so tadi aku pun akhirnya pergi juga ke bibilothek. bayar denda ok. otw balik aku nak pergi makan, aku terdengar pulak berdentum2. aku pelik apa pula lagi ni. rupanya... ada pancaran bunga api. aku pun sambil drive sambil terjenguk2, tertoleh2. bahaya hokeh. di area yayasan sabah. tak tahu lah siapa yang birthday or sambutan apa... tengok saja lah.

bazir? dah terbeli tu bagus pasang saja. nanti nak pulang balik bunga api tu. tokey tu kata no refund bebeh... so pasang saja lah, dapat juga rakyat macam aku ni tumpang tengok. walaupun aku tak tahu sebab musababnya bunga api tu dipasang.

bunga api tak pula aku ambil gambar. aku kan tengah drive. tak lah aku nak parking tepi jalan semata nak ambil gambar percikkan bunga api guna henpon.

reminisce

how much times we waste while waiting for lift? (or you prefer to call it, elevator?). how much times we waste while waiting to load a webpage. in latter case, screamyx helps us to waste a lot.
...........

bilik kecil ku sangat panas. bagai duduk di tepi relau disebuah kilang kayu arang di Kuala Sepetang (ok, exaggerate). serius lah, panas. emm.. jiran2 lelaki kat belakang ni pun buka tingkap sampai ada yang cabut mosqito net. tu dia... betapa pemanasan global telah mencapai tahap tak tertahan (again, exaggerate). aku buka tingkap juga tadi, tapi sekarang aku dah tutup. first sebab aku takut, kemudian, tentunya lah nyamuk. walaupun aku ada mosquito net, tapi tak memadai untuk menghalang nyamuk.

aku ada cairan penghalau nyamuk elektrik. tapi dah tak nak guna sebab benda tu pernah tumpah dulu, sekitar pukul 2- 3 pagi. trauma aku nak lap bahan kimia beracun tengah2 pagi buta. macam mana benda tu tumpah? haha... aku tak nak kongsi cerita yang itu.

sekarang aku guna natural insect repellent stick. diperbuat dari bahan semulajadi (serius benda ni ada sebelah kiri aku masa taip ni). benda ni macam deodorant stick korang. tapi jangan lah sapu benda ni di armpit. sapu di kaki dan lengan (muka jika perlu hahaha) cukup.

dah mengarut pasal nyamuk pulak... kalau tak ubah topik, nanti sampai aku taip pasal kerengga dan nama saintifiknya pulak dan segala jenis serangga lain. (haha.. tipooo.. aku bukan tau pasal serangga sangat pon..).

line internet teruk gila hari ni. sampai aku belasah tidur sepanjang hari. susah aku nak dapat update tentang perak. ya, aku memang menyibuk. saja lah... tiada kaitan keturunan aku pun dengan isu perak. dah benda tu trendy kan... psst.. havent your heard, politic is the new black.

entah kenapa, aku asyik teringat lah kisah dulu2. especially my short bittersweet memory in Labuan. bila aku dengar lagu jason mraz you & I both, mesti aku teringat Labuan. sebab time tu lagu ni glamour. masa handphone camera tak sampai 1 mp sama harga dengan seekor kerbau.

orang cakap bila selalu teringat kisah dulu2 ni salah satu indicator kita dah tua. heh.. aku muda lagi ok. apa pun it just numbers kan.. tak hadap lah aku nak menipu umur aku berapa. umur tu blessing lah. (padahal.. hehe).

ok back to Labuan story, emm... dah hampir 7 tahun since i left labuan. aku tak pernah datang balik. dah berapa tahun aku plan nak pg sana. asal cuti sem saja, mesti aku plan nak pergi Labuan. tak pergi2 juga sampai aku grad. dan sampai sekarang. Labuan tu bittersweet. tapi macam biasa, aku suka nak kenang yang manis2 saja, yang pahit2 tu aku tak lupa.

tak silap aku, kawan aku yang aku kenal di Labuan lah yang paling diverse sekali hasilnya. sekarang kawan aku yang dari sana tu ada yang dah nak jadi doktor, ada yang convert, ada yang secara perlahan keluar dari jadi closeted gay, yang dah kawin jangan cerita lah... dah 7 tahun beb.

aku terima mereka seadanya. i mean, mereka ni bukan lah jahat pun. bahkan pandai2 belaka. iya lah manusia ni macam2 kan. mesti ada buat silap, atau buat benda yang diluar jangkaan sekali sekala. actually ramai saja pun yang tinggal kawasan kk, tapi, aku malas nak contact. aku rasa mereka pun malas nak contact aku. dulu ada yang cadang nak buat reunion. aku memang tak berapa suka reunion. sebab macam kita tak nak let go benda dah lepas. why not, move on. kalau nak reunion, jumpa lah masa wedding (aku tak suka wedding pulak.. hehe). kalau nak plan betul2, tempah2 katering, cari arang nak bakar ayam semua tu, memang aku tak berapa berkenan. aku yang bujang tak bekerja tiada tanggungjawab (dan tak berduit) ni boleh lah datang kot... yang dah anak 3, kerja offshore, bertunang, berlaki tu semua... mesti banyak benda penting nak dibuat.

reunion yang terancang macam tu banyak bazir masa dan duit dan tenaga. dulu masa kita belajar boleh lah nak plan parti tiap2 minggu. tapi bila dah besar ni banyak tanggungjawab. nanti dah plan iyo iyo oh.. orang tak dapat datang lah pulak.. outstation lah, nak beranak lah, melawat mertua lah... you know. so nak bereunion, buat yang impromptu. macam masa wedding. jimat sewa dewan, jimat bayar makan.. hehehe. cuma perlu bawa sampul duit atau hadiah untuk pengantin. atau masa open house hari raya. (haha.. nak tunggu aku host open house tu... agak lama lagi lah ya kawan-kawan).

seriusly. kawan yang aku selalu teringat ialah yang masa di labuan, then yang sekolah rendah n menengah, then masa kampus. yang masa sekolah tu, mostly sekampung. tapi sekarang dah masing2 ada hal masing2 kan.. tak ada lah nak jumpa selalu. kalau jumpa pun secara kebetulan. yang kawan kampus aku ingat juga lah... ni kawan aku kat FB sekarang. tapi mostly aku contact dengan budak modul haiwan, walaupun aku ambil tumbuhan dulu. hehe... aku kawan saja semua. budak genetik pun aku kawan semua, cuma tak biasa sangat. cuma my roomate, bie, adibah dan syazwan saja yang aku biasa betul. oh ya.. sukri dan fahmi juga... (biasalah budak lelaki sikit saja.. senang aku nak ingat nama). student tumbuhan bilangan lelaki perempuan kira2 macam balance. modul ni lah aku rasa paling ramai dah kawin. cuma budak lelaki course aku lah belum ada yang dah kawin.. tak tahu lah kalau mereka dah kawin senyap2.

apa pun... kalau ada sesiapa nak pergi kk, just inform lah.. tak lah aku janji nak bawa korang pusing satu sabah or kk. tapi kalau setakat nak pergi minum2 atau pergi bowling, sambil snap2 gambar untuk diupload ke FB/fs tu, ok saja. mana tau untung2 ku ajak korang ketemu orang tua ku... hahaha (bukan selalu aku bawa kawan jumpa family aku ok).

Tuesday, May 5, 2009

i have my say too.

kenapa bila orang semenanjung cakap buruk/persendakan pasal Sabah atau orang Sabah boleh? kenapa bila Orang Sabah pertahankan diri sendiri dikatakan bersikap kenegerian?

call me kenegerian, i dont care. this is my land, i have my say.

i am sick and tired with imported arrogant Papio who think he knows better. knows better about Sabah, knows better about Sabahan, knows better about our history, knows better about our problem, but knows nothing about solution. this imported arrogant Papio is simply mr. know it better. at least he thinks he is. it's like;

Mr. Papio: hello i am Papio. i was working with private sector before, have extensive experience of bullshit. some people think i am the best. i think i am the best. let me show you how to run your Sabah. i know it better, trust me.

you may brag about your famous expensive exclusive luncheon or dinner or hi tea with vvips. i dont care. you feel happy about it. i dont care. if that makes you feel like a man. i dont care. after all that is how arrogant Papio will react when get invited to such function or ceremony. Endless Bragging.

This very Papio gave some accusation against the vvip he had lunch with. but still jumping around like a Papio when get invited to sit with those vvips. its ok, Papio may knows it better, but certainly knows nothing about dignity. more or less, jilat ludah sendiri. may be this Papio thinks he knows a better way to run Sabah? i dont know. Papio also has more or less substantial number of groupies in Sabah. to Papio's sabahan groupies find a place for him to be a Sabahan leader. can you?. because he thinks he knows better. we are lucky if this Papio who knows better be our leader.

then there is flip after flop. after have his belly full, his eyes entertained, his testosterone teased, right on next seat of those vvips he insulted. then he thrown his sarcasm insult again. trying to create picture that Sabahan is a lazy bum, who waste a lot for nothing. oh... i forgot, you knows better. yeah right...

as usual his groupies agree with him. BIG APPLAUSE for Papio. clap clap clap.

Sabahan have their own way. if you are not interested to understand our way. Leave then.

i prefer this shameless Papio to leave my land. you may be the best. but not here. finish your drink and simply resign. before someone smack your balls with a rear of bakakok.

nak tengok wayang

ceh apasal aku semangat zaman belajar hari ini? sebab aku tiba2 rasa nak tengok wayang. tak kisah lah mall cop kah, wolverine kah... hatta bohsia: jangan naik motor dengan mat rempit, lah bodoh(baca: jangan pilih jalan hitam) pun, tak apa.

aku rasa last time aku tengok wayang di panggung ialah Geng upin ipin tu. since aku tengok dengan kaka... mesti dia nak cerita ringan2. emm... partner in crime bukan main lagi mereview wayang itu dan ini. dia dah tengok jangan tegur. (apasal sekarang wayang malaysia ni asyik 'jangan', 'jangan'?).

aku bukan lah belajar sangat hari ini. tapi lebih kepada belajar sambil selang seli (selingan lebih banyak dari membaca nota) dengan surf internet, baca blog, update blog, buka fb, fs. yang bagusnya aku tak berYM sebab, malas lah.

nanti lah aku update lagi.... nak buat house chore sikit.

finally i am not alone in this crusade

plastic bag. hehe... sebenarnya aku sudah almost 2 months, bawa beg sendiri untuk pergi beli grocery. bukan handbag atau bagpack. cuma bag shopping giant. ala yang warna coklat tu (warna hijau pun ada). sebab terlalu banyak bag plastik sudah dalam bilik aku ni. haha.... aku tidak suka buang bag plastik. kalau aku selamba buang bag plastik yang masih bersih. means i dont practice what i preach.

ok honestly tidak lah baik sangat. aku selalu juga buang beg plastik even tapau polesterin tu pun hari2 aku guna. emm... kita buat apa yang boleh dulu. kiranya kasi kurang lah pencemaran alam sekitar. aku akui sukar hidup tanpa beg plastik. mungkin sebab aku sudah biasa hidup dengan menggunakan beg plastik sejak dahulu kala.

emm...hari ini abang krenmaut a.k.a abang ben ada tulis entry pasal pengharaman beg plastik di south australia. bagus lah... i support. kalau tak boleh hilang kan 100% pun, kurangkan lah mana yang mampu.

oh ya... beg shopping giant aku tu tertinggal di kampung. macam tiada semangat pula mau membeli belah (erkk.. ptuih!). betul... hehehe. tak apa, aku ada lagi beg seumpamanya. walaupun saiz lebih kecil dan macam tak best. aku bawa saja lah beg yang kecil tu nanti untuk shopping di giant.

tapi kan, cashier giant tu ada yang agak lembab sikit. bila aku keluarkan beg shopping aku tu, dia just biar saja aku punya grocery.. . dia tak masukkan dalam tu. apa bodo punya cashier tak paham2 lagi, aku bawa beg tu sebab nak hangkut grocery lah.

ada juga cashier yang tanya, "nak plastik?". yang ni ok sikit. bila aku bagitau just masukkan grocery dalam beg shopping tu. dia pun masukkan, macam biasa. cheif cashier pandai sikit (sebab tu dia cheif kot?) bila aku pass beg shopping aku. dia tak tanya lah nak plastik atau tak. just masukkan grocery macam biasa ke dalam beg shopping aku.

emm... bersama lah kita menjaga alam sekitar. walaupun cuma sekadar mengurangkan penggunaan beg plastik, aku rasa thats means a lot to our planet. ke arah bumi yang lebih baik!.

p/s: cikgu aku kata, kita tak boleh nak conserve alam sekitar sorang-sorang.

new hobby etc.

aku ada hobi baru. mula2 ingat nak simpan sebagai hobi rahsia kerajaan. lepas tu tak apa lah, aku rasa nak tulis juga. aku selalu melakukan hobi ini dalam 2-3 minggu ni ketika 1-2 pagi. biasa nya aku buat hobi ni dalam 1.30 pagi. emm... bila di kampung pun aku buat benda yang sama. tapi selalu nya awal sikit. sebab guna mesin. oh ya.. hobi itu ialah cuci kain. bila iklan, aku pun kelam kabut ambil baju kotor, masuk dalam mesin. dah abis iklan, aku duduk balik depan tv. bila iklan lagi aku kelam kabut, berwhuduk dan pergi sembahyang isya'. ya, agak tak senonoh kelakuan itu.

apa pun hidup semakin tak berapa senonoh sekarang. al maklumlah musim exam. tapi tiada ada yang luar dari biasa. semua biasa-biasa saja.

actually, orang kampung asked me to move in. means i will vacate my current tiny little room, and move into a house. with better internet connection, astro, and better kitchen. kitchen.. is ok... i dont have to have better or the best kitchen whatsoever. i dont even cook. (apasal tiba2 tulis english ni? hisyh... hisyh...)

the thing is, personally i am pretty comfortable with my current place. of course lah not as comfy as my bed di kampung.. (psst... new air cond sudah pasang juga di bilik saya hahaha baru pakai 2 malam ooo..). but my other room ni... emm.. macam mana nak cakap ah? most wanted? yeah... means once i let it go, there is nowhere i will get it back.

next up, if i move into the house, means orang kampung lah yang tanggung my makan minum, sabun, shampoo, ubat gigi, sabun cuci (remember my hobby mentioned above?). i always eat their food already. so this is pride and dignity thingy.. (erk.... ptuih!!!). yes truly it is. i have some cash in my account. but i know the cash is soon depleted. rapidly depleting juga sekarang. withdrawal rate (at least) 10% per week. means i have less than 10 weeks perhaps. tu pun the most week yang aku boleh survive.

in my current place, i pay my own bill with whatever left in my account. and i buy my own food. is not lah... terdesak sangat. but if i am not carefull with my money.. emm.. merasa lah jadi miskin hina. so i have to be careful (read:stingy) with my spending. means i cannot go have daily breakfast at old town cafe, or drink overprice latte at franchised american coffee house. boleh lah kalau 3 bulan sekali. but dont worry i am well feed. even gain some (read: banyak) weight. just tu lah, tak boleh nak menyopping2 (do i like shopping?).

then... distance. the house is about 30 minutes drive from school. so time and gas wise... is not wise lah. i keep my option open. after all, i can move in whenever i want.

oh ya.. i have allowed to invite some friends to the wedding. but i say no, immediately without even thinking. i have no intention (so far) to invite friends to the wedding. may be i will invite some. but just friends who happen to be also are distance relative. so got what i mean.

emm... when i mention about wedding, always remember my mantra; i hate wedding.

p/s: selalu nak tersilap taip, wedding sebagai weeding. typo.

Monday, May 4, 2009

forwarded email and alcohol

do you forward emails? i do. but if friends keep on forwarding like 20 emails at one time.. its kinda annoying. 5 emails are ok. but more than 10? or up to 20? or even more than 20? oh come on... i prefer you type simple mail like, "hello, how are you?", or "have a nice day". less words, less bits, less bytes, but more meaning.

if you dont have any good information to share or dont even care to type you own mail, stop forwarding such junk mails. oh you are so innocent you dont know how to discriminate your emails. ok let me help you, email contained photos of modified car is a junk, email contained power word or inspritional word is also a junk, email of information about recent outbreak is probably a junk... and please oh please stop sending me weird photo of headless corpse or bloody stuff or anything alike. some people like these scary photos, may be you like them too. but i dont. enjoy such photos on you own. no need to share them with me.

.........................................................................................................................................................................

err... its May already. in Northern hemisphere May means spring, while in Southern May means autumn(?). but in Sabah (& Sarawak) May means its feast time, time to celebrate harvest festival. being a Sabahan, i get used to this festival. ermm.. not really celebrate it. well its a holiday, so i always like holiday regardless the reason. hahaha.

may be some people is kinda newbie in celebrating this festival. its ok. just enjoy it. but some people is waayyyy too exciting (because of alcohol may be?), they start treat this annual celebration like their own bar mitzvah. it is an annual celebration. everyone is welcome (i guess). Sabahan is friendly people and we always like to enjoy happy time too. so be cool, ok. and oh yeah.. just wanna say, easy on that alcohol.

since many years ago, during this time of the year, usually we heard more alcohol-related accidents and incidents. from car crash to fight of drunk. you know, i know, too much is too bad. one thing about alcohol is, they are like mafia, once you are in, you are in for a life.

ok, i am exaggerating. but someone told me an urban legend, when a group of buddies gather in one feast or wedding... they had wayyy too much rice wine or beer or both. then one of them is making joke or prank to another drinking buddy. unfortunately, this picked drunk buddy felt offended, and he was raging with full blast of anger. when anger mixed with heavy alcohol, insulted testosterone, and smeared pride, the result was deadly. this angry drunk buddy, took a bakakok, then shot his drinking buddy who make fun of him to dead. well... this story may be a myth, or like i said an urban legend (how come all of sudden the bakakok is laid next to a group of drunk man?, unless they are hunters or guarded their farm). the bottom line is, alcohol could be a gesture of friendship or celebration or happy time. but do not rule out the evil in the alcohol.

once or twice people did offer me alcohol. i didnt really know why. i still dont. of course i refused such offer. as far as i am concern, they know i dont drink alcohol and most importantly they know i cant drink alcohol. may be it was just a friendly gesture. like "hey we are friends, lets have some fun" kinda of thing. till date, i still feel offended with such offer. for me alcohol is root of all evil. have you heard a folklore/racist joke about an alcoholic who had drink after work, finished all his daily wedge buying beer or stout or todi or samsu. then when he reached home after midnight, he gave dozen of slaps and kicks to his wife and kids, then he went to bed. see... alcohol is bad.

oh yeah... i dont know why people usually called Chivas scotch, Chivas not scotch or scotch whisky. well it is a scotch whisky. i prefer to call it scotch not Chivas. (may be when they said they drank Chivas, that's sound pretty luxurious... may be..). whatever...

p/s: i dont mean to offend, just my opinion.

bros & sis

just finished watching season finale of brothers and sisters season 2. no surprise, the kevin proposed to scotty and the gay wedding scene were censored. well i am ok with it. those who is relatively, liberal enough may watch those scenes via net or dvd perhaps (i've watched both scene via youtube last week, actually)

if kissing scene between man&woman is barely allowed, censored gay kissing scene is something expected.

entah kenapa aku rasa rancangan ni selain menerapkan unsur2 kekeluargaan dan konflik keluarga dan perhubungan, siri ini agak gay dan yahudi. aku rasa lah.

anyway... i like it.

p/s: i am not that liberal,I am just enjoy watching tv series (or uncensored tv series).

Sunday, May 3, 2009

saja taip

ohh.. baru balik dari cuti hujung minggu. macam biasa saja. meh kita review cerita hujung minggu.

mula2 pasal AIM vs AF.
aku tak semangat sangat tengok AF maka, aku tengok AIM. walaupun bila iklan atau persembahan tak bagus (ditelinga dan pandangan mata ku) maka kita tukar channel lah. lagipun AF buat muzikal semalam, senang cerita tak minat.

yang menang? biasa saja... lebih kurang expected lah.cuma nak komen kenapa lah baju berciri military menjadi pilihan. MUH n hujan.. (military or marching band??), dan joe dan rakan2 hiphop beliau. ada apa dengan military? adakah fesyen terkini? trendy? emm... kalau tak silap iklan belia kat tv pun sibuk promote sukan paintball (entah lah apa iklan tu, tapi ada tunjuk budak pegang pump untuk paintball tu). siap ada calit2 kat bahu lagi.

oh ya sekarang ni EPL sedang mencapai kemuncak kah? dengar cerita MU akan menang piala perdana inggeris. lepas tu ada liga juara2. aku rasa kat forum pun sentiasa hangat bila bincang topik bola.

being a female, there is no obligation for me to understand the off side rule. (why female hardly understand the off side rule?? is it because the double x chromosomes thingy??). dulu aku separuh faham lah juga. tapi tanpa ulang tayang atau ternampak linesman angkat bendera.. mustahil aku tahu itu offside. (dulu aku minat MU hokeh.. dan england juga).

since aku tak nampak aku punya minat tu ke mana2. well.. i am not english, i am not from manchester, i never lived in manchester or england. i am malaysian. so aku decide, even aku nak terus minat bola pun aku akan tengok local football. walaupun kau dan aku tahu, it's suck. so tak payah minat lebih2.

aku pun tak paham, kenapa peminat bola sepak inggeris di malaysia ni sanggup lah beriya2 tengok bola inggeris dan liga juara-juara... kira macam orang perasan lah ni. bola kat negara sendiri tak bagus, tengok lah bola dari negara orang. pilih lah mana2 pasukan2. agak2 perasan jadi orang liverpool pilih liverpool, agak2 perasan orang manchester pilih lah MU (or ManCity..), agak2 perasan jadi orang london sokong lah chelsea atau arsenal...

ada yang pula sanggup defend dia punya kelab kegemaran bagaikan dia the true full blooded english yang memang sejak dahulu kala keturunannya ada season ticket ke stanford bridge, old traffod, anfield, atau emirates stadium (ni kah home turf arsenal??? aku dah lupa dah... ke masih di highbury??).

i wonder juga, kenapa biasanya sokongan terhad kepada the big four?. punya lah banyak kelab lain di epl tu. everton, boro, spurs etc... oh sebab kelab lain tu tukang cukup korum? sebab yang top di tangga liga cuma the big four???? so tak best lah sokong kelab intermediate saja kan?

kalau tak silap aku dulu2 kala lah kan... yang famous ni cuma triple red teams tu saja. mu,lv, ars. yang chelsea ni dulu tak sangat. even newcastle pun lebih kuat (sebelum aku suka MU, suka Newcastle dulu). well itu kisah dulu. dah si Ruski the billionaire tu curah duit dia ke chelsea kan.. maka bernafas semula lah chelsea. ramai yang anggap jose as special sebab dia menang the premiership semasa first season di chelsea. abis tu rafael tu apa? extra special? sebab dia menang champion league pun masa first season di liverpool (betul kah? verify please....).

dulu aku selalu baca kolum bola dari england. so dari situ lah aku banya tahu cerita2 pasal epl. sekarang? malas lah... my favourite columnist? mungkin wife danny murphy... dan ada lah lagi few regular yang aku tak ingat namanya.. (ada seorang footballer dari finland yang main kat epl dulu jadi columnist, aku suka juga kolum dia). ada orang kata, jose tak lah special sangat, sebab foundation dah kena bina sebelum dia sampai chelsea lagi (by sir bobby??).

emm.. sir alex? korang kira berapa manager bertukar2 di epl tu.. tak payah lah kira team lain. kira the big four saja cukup. tu dia sir alex masih disitu. orang kata... ada seorang saja yang boleh suruh dia pencen serta merta... his wife. masa mula2 arsene sampai di arsenal, if i am not mistaken cuma dennis bergkamp saja pemain bukan english yang regular di arsenal. selepas arsene, makin kurang pemain english di arsenal. since, rafael datang liverpool berapa orang spanish sudah mendarat di sana? jose? tak ramai orang portugal datang chelsea.

i heard one of reason malaysian favour EPL. firstly, sebab bahasa, iya lah kan, EPL mestilah banyak news and any maklumat berkenaan dalam english. memandangkan malaysia sangat mengutamakan bahasa inggeris, maka kiranya senang lah peminat bola nak tahu hal ehwal kelab kesayangan mereka. bayangkan kau minat barcelona fc. pas tu buka2 web, mostly dalam spanish, or worse in catalan. atau bayangkan peminat inter milan? atau bundesliga bayern meunchen? hehehehe. aku tahu ada juga yang minat kan? tak silap ada kelab peminat juventus di malaysia ni (the old lady ?).

kedua, ada orang kata, bahawa jadual perlawanan epl lebih time friendly. emm... La Liga, main ahad malam isnin??

ketiga, entah lah... dah orang lain banyak minat kat situ.. kira trendy lah ni. mainstream minat epl, kalau tiba2 kau minat liga belanda maka, itu akan menjadikan kau peminat bola bergenre 'indie'.

nak minat tu minat lah... tak kisah pun. tapi nak exchage spat dengan member2 semata team bola dari england tu. rasanya tak payahlah. emm... like i said before epl fans in malaysia are like devotees without a temple.

p/s: taip sambil pakai jersey warna biru tua ajax amsterdam (tak tahu menahu pun pasal team ni... just pakai jersey ni sahaja).