MEH LAH KLIK...

Monday, April 20, 2009

warnakannya dengan warna kelabu

fuhh.. hari isnin, biasa saja.. (sejak bila hidup aku jadi luar biasa? haha).

mula2 nak menyibuk (nakk jogakk) pasal politik... tak habis2 by election. dulu mula dato' wan azizah, letak jawatan. lepas tu adun bukit selambau, eli wong, pun letak jawatan, tapi di tolak.. lepas tu adun penanti.. semuanya dari PKR.

kalau dah jokers tu jangan lah sibuk nak jadi wakil rakyat... membuang masa saja... kejap bertanding, kejap letak jawatan, kejap jadi aktivis, kejap jadi ulama, kejap jadi agen yahudi, kejap jadi imam, kejap tolak nepotism kronism, kejap nak nepotism kronism... cukup bangang ok.

politician sesumpah macam ni memang menjahanamkan. bila di indonesia dia jadi pak indon.. lebih indon dari indon... (segala cerita lagenda kota bayuwangi, sejarah bung Karno, sampai lah sinetron ngetop terkini dia boleh bikin modal ceramah). bila di arab.. lebih arab dari arab.. bila di london, lebih pakar ekonomi dari dekan LSE, bila di malaysia, lebih joker dari mr. bean.

adun and mp roket/pas/BN amacam? ada nak letak jawatan?

aku ada jumpa 1-2 blog menarik di hujung2 minggu ni. emm... blog more or less politik lah juga. tapi menakutkan. walaupun entry agak provokatif, tapi hanya seorang saja yang berani komen.

aku nak kasi link pun aku tak berani. let alone nak komen. lagi pun ni aku rasa lebih kepada hal2 orang besar.

oh ya... minggu lepas, aku ada baca majalah ekonomi/perniagaan berbahasa inggeris terbitan tempatan. edisi lama, tahun 2002 kalau tak silap. aku baca pun sebab terjumpa majalah tu di ruang menunggu. muka depan majalah tu ialah ceos 2 syarikat brewery, dan yang lebih menarik minat aku ialah selitan kisah pasal seorang billionaire malaysia ni.

mula2 pasal billionaire. dari muka dia nampak humble. apasal lah billionaire ni semua selalu digambarkan humble? mungkin kah kerana mereka betul2 humble?. kalau ikut cerita dalam majalah tu, maka betul lah kata wenkt, dalam bisnes, ada 2 perkara penting attitude and connection.

mula2 sebelum billionaire tu jadi kaya raya, dia kerja cari minyak. dia pernah belajar di harvard graduate school. dari sana dia ada beberapa kenalan. termasuklah seorang yang akhirnya dilantik menjadi menteri minyak arab saudi. see... institusi pengajian bukan saja tempat anda nak menimba ilmu, tapi meluaskan perhubungan.

ok cerita kedua, pasal ceos 2 brewery terkenal di malaysia tu... cerita pasal beer ni macam biasa lah kan... beer and cheers katanya... no beer no cheers.. (macam haramm..). yang aku terkejut (ceh padahal buat2 terkejut).... senarai lembaga pengarah kedua2 syarikat brewery itu. ada nama orang2 melayu...

salah seorangnya memang aku pernah jumpa in person... (tidak lah beramah mesra, cuma pernah bersemuka sahaja). pergh...i wonder how can this person be our leader, if one of their source of income is from dripping of brewery?...

anyway.. i reserve the rest of opinion for myself lah kan... aku cuma manusia biasa..

other stuff... pasal "untouchable" blogger? kalau orang beri pandangan tu dengar. bukan paksa suruh ikut pun. if you are insist to tegakkan benang yang basah... apa boleh buat.

nak di maki, dia tahu nak maki balik. nak di ajar, dia pula lebih pandai berhujah. nak dibiarkan, nanti terus-terusan pula pengikutnya sesat. nak dibantah, dituduhnya pula orang orthodox. nak diikut, bukan lah bernas sangat. dia saja lah pandai, dia saja lah betul. dia rasa.

people like this make white look black, and make the black look grey, so they can manipulate stuff for their own benefit.

tak kisah lah, kau liberal kah, PKR kah, un-orthodox, nicht konservatif kah, anti establishment kah, hatta bodoh tak boleh diajar pandai tak boleh diikut sekali pun, tapi nak memandai2 tu pun agak2, lah kan...

keep on blogging blogger!

nak quote sikit, dari movie yang aku tengok sekerat...

"in life you need, good doctor, forgiven priest and clever accountant"

p/s: i need haircut

No comments: