MEH LAH KLIK...

Friday, April 24, 2009

telabih suda

jumaat yang senyap.

aku tidur sepanjang hari jumaat. cuma bangun untuk makan minum, solat. kejayaan hari ini cuma lah sekadar menyapu lantai bilik. kira ok lah. tapi timbunan kertas dan buku yang berlonggok di 2 buah meja belum lagi dikemas. bila ya mau kemas?, mungkin dinihari nanti...

agak bosan. rangka kasar teks aku tinggal lagi 20% untuk disiapkan. mula2 sudah mahu hampir siap. tapi aku putuskan untuk tambah lebih banyak lagi supaya lebih wow!. bukan wow! yang hebat. tapi lebih wow! dari pojok sains akhbar tabloid yang katakan pasal buah pisang yang tumbuh di pokok selain pokok pisang. atau cerita ayam kampung putih berkaki 3 dalam buku mestika.

kepada wartawan-wartawan yang berkenaan read these following sentences carefully; Mutation happened all the time! so doesnt matter whether it is ular with 2 heads or ayam with 3 legs or human with 12 jari kaki. nothing mysthical or magical about it. it just part of nature.

dan untuk cerita buah pisang itu. itu berita yang lucu dahulu. me and my peers had a good laugh when we read the article. actually the pokok is mempisang. they found this "magical pisang" somewhere in sedim near kulim. well, i have been there before. sungai yang cantik.

ok terlanjur cakap2 pasal sains ada mood cakap pasal research pula.

generally, research is something we do. do it first. talk about it later. you dont need to canang around you have research ongoing, tapi kerja2 kajian itu habuk pun tarak... (actually, mine pun quite dusty jugakk.. hasil tak nampak solid lagi.. berterabur saja)

some of researchers spend very labourious hours in lab. some of researchers (may be) simply distribute questionnaires. some of researchers spend their valueable time in field. some researchers pening kepala analyzing their data yang memang memeningkan. some reserachers sibuk menaip draft for their papers/thesis/books. some may be.. sudah ketar lutut kena bom lepas conference atau talk... (aku setakat duduk tengok pun dah takut).

so kalau kau buat non of above, or anything related. dah dah... tak payah nak mencanang, 'buat research', 'buat research'. the words/phrase 'buat research' indicate clearly the term 'buat'. means buat lah dulu... bukan cakap. kalau cakap saja. itu 'cakap buat research' cakap saja lah. you now, i know, in the end you need to present your writing. not just your cakap-cakap. ada kah pernah orang pergi viva voce selamba hell... bercakap saja? mungkin zaman theophratus dulu lah kot... atau zaman aristotle, sebab time tu nak menulis kena pahat sekeping batu. setengah slab dah melecet tapak tangan. 3 slabs, tak bertangan lah kau jawabnya. so dia kasi kau present dalam bentuk oral saja lah (may be).

fuhh... rasa macam tercarut diri sendiri pun ada rasanya. nanti orang boleh lah carot balik dengan aku... 'eleh setakat buat coursework'... then i jawab; apasal?... coursework tak cool? mungkin juga.. cool tak cool.. coursework ni mahal, sebab tu kau fikir 16 kali nak ambil kan?? (hah.. aku dah mula dah...) padahal dalam hati kalau coursework tu free mau saja kau buat kan??. (whooah).

kita semua nak free kan. mengada!, orang asli di afrika, bushmen, tuareg, samburu tu semua hidup dorang free saja. nak free gi hidup macam mereka. free pun basic lah kan. oxygen, air, baju pun ala kadar, sendiri tanam kapas (or whatever material yang diguna) sendiri tenun sendiri pakai, makan ala kadar, apa yang diburu, ditangkap, ditanam itu lah yang dimakan. atap rumah pun buat sendiri, khemah set up sendiri. free kan... kalau ada yang berbayar2 ni pun bukan hari2 kena. paling2 pun masa nak pergi the nearest market/town, baru ada aktiviti bayar membayar ni.

sanggup hidup dalam keadaan semua free macam tu??

kita nak hidup dalam kualiti yang lebih baik (konon lah.. standard mana punya kualiti, masing2 lah pikir). nak pakai kereta, nak guna hp, nak masuk universiti, nak ada healthcare, nak naik flight MAS bussines class... tapi boleh kah semua tu jadi realiti (dah trip af pulak) dengan tanpa bayaran.

ada yang jenis pandai, dia kata pula kat norway, german, sweden... etc.. boleh pula free itu dan ini. well... percentage tax mereka bukan lebih tinggi dari kita kah?. (i heard lah. jangan pula korang terima tanpa membuat pengesahan cerita ini).

subsidi ni boleh (aku pun suka). tapi bukan semua. agak2 lah kan.

i've met one person who throw heavy complaint against everything under the sun. mula2 aku releks lah biasalah orang komplen kan. ok gaji beliau below myr 3000. quite ok lah banding 20 something jobless macam aku. bekerja dan tinggal diluar bandar.

komplen sewa rumah mahal, komplen travelling expenses mahal, komplen kereta produa cepat rosak, komplen internet free lembab, komplen designer label butik kegemaran mahal, komplen choclate shake harga rm 2.50 manis or tawar or terlebih ais or mahal (again!?). komplen kulit ayam berkolestrol, the worst thing would be, all of sudden complaint against me yang tiada kerja ini.... and accused me as just another spoilt rich kid yang tak perlu buat apa2 dalam hidup, kecuali bernafas.

hello... it is me who jobless, and it is you yang dapat masuk gaji bulan2... ironic! tak reti nak bersyukur lagi. tu ha.. ramai lagi yang tak ada kerja tetap lagi tu. gigih juga kerja kat fast food joint, nak cari duit. or berniaga kecil2 an. pun tak meroyan buat absurd komplen macam kau.

ini bukan kali pertama people blame me because of my pa. and sometime i just ignore, sometime bikin panas, aku balas balik. i am ordinary person saja. yes i am jobless. doesnt mean aku tak perlu bekerja untuk cari duit selama2. memang aku memilih kerja... well aku tak mahu lah buat sesuatu tanpa komitment. apatah lagi bila dibayar. macam aku lah, kalau aku bayar seseorang nak buat kerja, i demand commitment yang setimpal. same thing apply.

ada juga lah aku mengada2 buat kerja part time dulu. tapi i am not happy with it. bila dah habis duration, malas nak apply lagi. tak payah lah nak tulis panjang lebar, bukan jawatan pegawai 41 pun. just temporary job.

ada juga entah anon pengecut mana ntah, all of sudden tuduh aku ahli umno yang kaya raya... ni lagi satu bodoh, apa kau ingat daftar masuk ahli umno tu kelepuk seguni $100 bill dollar amerika dihantar kerumah bulan2? kalau macam tu baik seluruh rakyat bumi ni daftar jadi ahli. kan baik tu dapat duit senang2. beri keahlian kepada semua, termasuk lah orang samburu, tuareg, bushman di afrika tu... supaya tak payah mereka jual garam or kulit lembu nak dapat duit. for the record i am not a member of any political party.... (as far as im concern lah..)

dah banyak kali dah aku kena macam ni. since my school years. lepas tu berlanjutan sampai my college years.. tak habis2. " dia senang, bapa dia banyak duit". they dont even know who my pa is. yet jump into conclusion. ada sekali tu i think masa pakat2 dengan kawan2 nak pergi main paintball or bowling, lepas tu bila bincang pasal nak bahagi2 kan kos, plan abruptly canceled, sebab mahal kosnya. when i said, amount perbelanjaan untuk libur tu kos standard... (since nak tong2 duit.. kira lagi kurang beban lah kan..). aku cakap standard bukan murah. then... ada lah kedengaran ayat seperti... "kau boleh lah... kau kaya".... macam lah aku ni tiap2 weekend naik helikopter untuk minum jus di golf club... padahal engkau pun nampak/tahu aku hari2 bersiku dengan orang lain untuk berebut naik bas.

again another classic example of 'free syndrome'. nak berlibur, tapi nak yang free saja. pergi lah berlibur lastik burung macam tu or baling tin. libur juga and most importantly free!

i have question for these people; if blaming someone for his poor father is unfair, what make you think blaming someone for his father's cash is fair?

i am proud of my parents. thats it. they have been working very hard for us. then so what if they give me enough cash... kau tak puas hati? lantak lah.

p/s: i like overcooked and delicious sausages, i can eat up to 7 pieces. half cook and salty sausages? just 3, enough. full already. thats magic!

1 comment:

sari said...

thx's 4 info,,,