MEH LAH KLIK...

Thursday, April 30, 2009

long way to go?

nak tunggu blogger ni loading punya lah lama. hisyh... hampir seharian masa aku diisi dengan tiada kegembiraan. macam2 hal. biasalah ini sindrom akhir semester, semua pun down, down, down. masa2 macam ni, sindrom ni akan merebak dengan sendirinya.

risau ok.

dah dapat balik teks yang aku hantar untuk review. rasa macam nak daftar kelas di british council terus-terusan saja aku rasanya.dah tinjau pun dalam web mereka, tak pulak letak berapa harga kena bayar(if any, aku tak jumpa, ke free?). yeah saya sokong ppsmi (tiba-tiba). ya lah setakat nak menulis entry bodo2 dalam inggeris tu boleh lah. siapa pun boleh. masalahnya bila nak tulis teks yang serius untuk dibaca oleh nich community maka, susah lah kan.

then the old old song play again. Graduan Tempatan Lemah dalam Bahasa Inggeris. jadi macam mana? suruh KJ buat tour/kempen/bengkel besar-besaran dengan tajuk "How to speak flawless English with British accent like Khairy"?. KJ juga yang kena... think Khairy, think... macam mana nak tingkatkan kemahiran bahasa inggeris graduan.

dah jelas lagi bersuluh aku tiada bakat menulis2 ni. ingat ya, writer reads. mungkin tak cukup membaca lah ni...

sabar2 practice make perfect.

i have spend most of my life answering exam questions. rasanya sejak aku 7 tahun sampai sekarang, tiap2 tahun aku mesti jawab exam. termasuklah, ujian bertulis sekolah memandu. by now, more or less, dah hampir tepu.

kalau peperiksaan awam yang besar2 macam upsr, sru(sijil rendah ugama), pmr, spm... tu semua result aku cukup2 survive untuk next stage sahaja. tak pernah score straight A ok. dah besar2 sikit baru nampak A tu.. itu pun disinari dengan A-. biasa2 saja. pernah kah aku 4.00? not yet lah tu... hehehe... bila ntah nak dapat.

ada sekali tu kan... ada kah kawan aku kata "kau tak kerja lagi kah?" apa punya soalan lah... i wasnt sure whether ni concern or saracasm or entah lah... kawan aku yang soal tu dah kerja, gaji pun baik punya banyak. memang aku nak kerja. cuma aku nak jadi pro. nak ke arah pro tu, ambil masa yang lama (dan belanja yang banyak). so jangan soal lebih2, unless kau yang bayar aku punya belanja hokeh.

salah satu sebab aku mengelak kenduri kendara, wedding (memang tak suka pun), sukaneka, jumpa orang, tegur orang, etc.... sebab most likely people will ask aku, "kerja apa?". bila aku kata aku masih belajar.. feedback yang aku dapat, more or less sarcastic atau comparative. sarcastic tu biasa lah kan, "eh.. bukan kau dulu sudah belajar di***?". biasanya aku jawab, "iya itu dulu, sekarang di###". lepas tu tanya lagi "belum habis?" (baca: "tak habis-habis lagi?").

feedback aku classified sebagai comparative pulak macam ni. bila aku jawab "masih belajar". respon yang aku dapat ialah, "ooh... belum habis belajar, si kevin sudah kerja di kk" atau "eh belum kerja, si khloe sudah kerja di sandakan". and so on... termasuk lah si james dean sudah beli viva baru dan si sophia loren sudah bertunang or kawin" so on... i know your son/daughter/anak jiran/anak buah/anak menakan/cucu cicit/keturunan bau-bau bacang sudah kerja. its ok. tidak payah lah kasi banding. sebab when i strike back, percayalah hubungan kita akan keruh dan kau akan tuduh aku sombong/jahat/dengki.
bila mengata maka akan terkeluar lah segala dirty laundry termasuklah, how si sophia loren tu kawin, hantaran terlampau tinggi sampai husband dia loan bank. sleep with penghutang lah kau.

nasihat saya, better jangan start.

once in majlis kenduri keluarga, kena tanya "jadi kau belajar ni, nanti kerja apa?" "doktor?". aku belajar pure sains, bukan perubatan. tak percaya? meh aku belah dada kau.. test aku boleh jadi doktor kah tidak.. siapa berani cuba.

boleh juga aku apply jadi cikgu. tapi aku tidak mau lah nanti tiada fokus. sekejap mau itu, sekejap mau ini... kiranya tamak lah. aku tahu, aku sangat lah tidak pandai dalam multi-tasking. tasks yang ada ni pun tidak terbuat. apatah lagi mau ditambah2. buat satu demi satu. bukan tidak mahu apply. belum lagi apply. keep my option open. ok apa jadi cikgu. boleh lah join sepak terajang isu ppsmi secara lebih terus dan dekat. plus aku pun suka juga kalau boleh teaching2 ni. boleh aku ajar budak2 tu teori evolusi darwin.

teaching job ni kiranya laku lah... tapi ingat bila kena posting jauh2 tu jangan pula merungut2.

i have plan. tapi bukan lah rigid. sebab kita cuma merancang kan.. Allah SWT menentukan. harap2 dapat lah.

long way to go?

nak tunggu blogger ni loading punya lah lama. hisyh... hampir seharian masa aku diisi dengan tiada kegembiraan. macam2 hal. biasalah ini sindrom akhir semester, semua pun down, down, down. masa2 macam ni, sindrom ni akan merebak dengan sendirinya.

risau ok.

dah dapat balik teks yang aku hantar untuk review. rasa macam nak daftar kelas di british council terus-terusan saja aku rasanya.dah tinjau pun dalam web mereka, tak pulak letak berapa harga kena bayar(if any, aku tak jumpa, ke free?). yeah saya sokong ppsmi (tiba-tiba). ya lah setakat nak menulis entry bodo2 dalam inggeris tu boleh lah. siapa pun boleh. masalahnya bila nak tulis teks yang serius untuk dibaca oleh nich community maka, susah lah kan.

then the old old song play again. Graduan Tempatan Lemah dalam Bahasa Inggeris. jadi macam mana? suruh KJ buat tour/kempen/bengkel besar-besaran dengan tajuk "How to speak flawless English with British accent like Khairy"?. KJ juga yang kena... think Khairy, think... macam mana nak tingkatkan kemahiran bahasa inggeris graduan.

dah jelas lagi bersuluh aku tiada bakat menulis2 ni. ingat ya, writer reads. mungkin tak cukup membaca lah ni...

sabar2 practice make perfect.

i have spend most of my life answering exam questions. rasanya sejak aku 7 tahun sampai sekarang, tiap2 tahun aku mesti jawab exam. termasuklah, ujian bertulis sekolah memandu. by now, more or less, dah hampir tepu.

kalau peperiksaan awam yang besar2 macam upsr, sru(sijil rendah ugama), pmr, spm... tu semua result aku cukup2 survive untuk next stage sahaja. tak pernah score straight A ok. dah besar2 sikit baru nampak A tu.. itu pun disinari dengan A-. biasa2 saja. pernah kah aku 4.00? not yet lah tu... hehehe... bila ntah nak dapat.

ada sekali tu kan... ada kah kawan aku kata "kau tak kerja lagi kah?" apa punya soalan lah... i wasnt sure whether ni concern or saracasm or entah lah... kawan aku yang soal tu dah kerja, gaji pun baik punya banyak. memang aku nak kerja. cuma aku nak jadi pro. nak ke arah pro tu, ambil masa yang lama (dan belanja yang banyak). so jangan soal lebih2, unless kau yang bayar aku punya belanja hokeh.

salah satu sebab aku mengelak kenduri kendara, wedding (memang tak suka pun), sukaneka, jumpa orang, tegur orang, etc.... sebab most likely people will ask aku, "kerja apa?". bila aku kata aku masih belajar.. feedback yang aku dapat, more or less sarcastic atau comparative. sarcastic tu biasa lah kan, "eh.. bukan kau dulu sudah belajar di***?". biasanya aku jawab, "iya itu dulu, sekarang di###". lepas tu tanya lagi "belum habis?" (baca: "tak habis-habis lagi?").

feedback aku classified sebagai comparative pulak macam ni. bila aku jawab "masih belajar". respon yang aku dapat ialah, "ooh... belum habis belajar, si kevin sudah kerja di kk" atau "eh belum kerja, si khloe sudah kerja di sandakan". and so on... termasuk lah si james dean sudah beli viva baru dan si sophia loren sudah bertunang or kawin" so on... i know your son/daughter/anak jiran/anak buah/anak menakan/cucu cicit/keturunan bau-bau bacang sudah kerja. its ok. tidak payah lah kasi banding. sebab when i strike back, percayalah hubungan kita akan keruh dan kau akan tuduh aku sombong/jahat/dengki.
bila mengata maka akan terkeluar lah segala dirty laundry termasuklah, how si sophia loren tu kawin, hantaran terlampau tinggi sampai husband dia loan bank. sleep with penghutang lah kau.

nasihat saya, better jangan start.

once in majlis kenduri keluarga, kena tanya "jadi kau belajar ni, nanti kerja apa?" "doktor?". aku belajar pure sains, bukan perubatan. tak percaya? meh aku belah dada kau.. test aku boleh jadi doktor kah tidak.. siapa berani cuba.

boleh juga aku apply jadi cikgu. tapi aku tidak mau lah nanti tiada fokus. sekejap mau itu, sekejap mau ini... kiranya tamak lah. aku tahu, aku sangat lah tidak pandai dalam multi-tasking. tasks yang ada ni pun tidak terbuat. apatah lagi mau ditambah2. buat satu demi satu. bukan tidak mahu apply. belum lagi apply. keep my option open. ok apa jadi cikgu. boleh lah join sepak terajang isu ppsmi secara lebih terus dan dekat. plus aku pun suka juga kalau boleh teaching2 ni. boleh aku ajar budak2 tu teori evolusi darwin.

teaching job ni kiranya laku lah... tapi ingat bila kena posting jauh2 tu jangan pula merungut2.

i have plan. tapi bukan lah rigid. sebab kita cuma merancang kan.. Allah SWT menentukan. harap2 dapat lah.

Wednesday, April 29, 2009

hari ini saya

marah dan tensi
tekan minyak kereta tidak ingat dunia macam kerasukkan
jumpa kawan sekejap, makin selalu jumpa, makin malas mau jumpa
batal, batal, batal, bila lah mau kasi siap?.
deja vu setiap semester, kelas belum siap, sudah ada jadual exam
marah dan tensi,
sekian.

Tuesday, April 28, 2009

tiba-tiba aku ada exam minggu depan. Menarik!

dari malam ke siang ke malam ke hampir siang balik... aku try nak faham buat kira-kira ni... hadoi.. kau pernah buat kira2 jangka hayat kambing biri-biri alaska, manusia, Blanus glandula, Poa annua, Phlox drumondii, dalam masa 2 hari? (macam mana lah orang ambil sains aktuari tu agaknya...). kalau kau pernah kira2 jangka hayat spesies2 ni semua, kau tahu lah perasaan aku sekarang.

actually maths biasa saja pun. jauh panggang nak buat pembezaan atau pengamiran. cuma tambah, tolak, bahagi, darab paling susah pun ln atau log. masalahnya aku ni maths agak lah tak berapa nak pandai. jadi senang aku salah punch button calculator tu. hasilnya, aku kena kira semula, dan re-check apa yang aku kira. to cut thing short, jodoh aku dengan mata pelajaran ilmu hisab (including statistics) adalah sudah pudar dan semakin pudar.

yang maths tu senang lah sebab ada calculator (ceh senang konon, padahal nak menjerit saja tiap kali jawapan nampak sangat tak logik). cuma nak paham konsep tu hehehe.... untuk Blanus glandula macam mana nak kira, untuk Homo sapien macam mana... and so on... bak kata orang, lain spesies lain survivorship curve nya.

tadi jawapan yang aku dapat sangat lah... hadoi... adakah patut, purata jarak generasi untuk manusia ialah 60++ tahun. nampak sangat salah. maksudnya purata untuk manusia perempuan untuk melahirkan anak ialah ketika umur 60++ tahun. raja lawak astro pun tahu jawapan tu tak logik hokeh!. buat penat saja, aku berpeluh2 kira tadi.... emm... rubbing some salts to the wound, bekalan elektrik mati kira 11.++ pagi hingga before 2 pm. nah... azab hokeh. dah 2 hari berturut2 pulak tu.

nak cerita gossip tetangga pulak, tadi masa aku tengah berpeluh2 sambil buat kira2 tu, ada suara lelaki menjerit2. aku tak pula pasti butiran apa yang dia jerit. oleh kerana kawasan tetangga aku ni memang sunyi, (cuma ada bunyi ambulan, anjing menyalak, kucing bergaduh) aku pun curious juga lah. menjerit yang hammat menyeramkan. bergaduh lah tu (aku rasa). sesekali, ada suara perempuan menyahut jeritan itu. mereka cakap bahasa melayu, tapi aku tak dapat tangkap apa yang mereka gaduhkan.

sudah lah tiada karan, aku pula tengah buat matematik, ada pula bf/gf (kawasan aku ni 90% bujang, kalau ada yang dah kawin pun, mostly pasangan mereka tinggal tempat lain) tengah bercakaran. aku dah ada suspek couple mana yang gaduh. tapi tak dapat lah nak tahkik aku punya sangkaan itu. aku rasa nak jerit saja kat mereka supaya jangan bising. tapi... i know useless juga... so biarkan lah. last2 senyap juga 2 ekor mangkuk tu. nak gaduh jerit2 semua... pergi jauh sikit voley tak? saya tengah buat matematik ni (ceh, macam lah masalah dunia yang aku nak kira itu..poyo!).

oleh kerana aku tengah buat kiraan jangka hayat manusia tadi, bila aku google2, terkeluar lah cerita pasal spanish flu. kan sekarang tengah kecoh pasal selsema babi. emm... kira ada kaitan lah juga tu. how human population is affected by plague. banyak lah cerita2 disebalik2. korang google lah sendiri. dulu aku ada tengok tv cerita pasal black death di europe dan small pox, juga di europe (sweden rasanya..) yang telah meragut banyak nyawa dalam tempoh yang singkat. then recently pula ada avian flu. kiranya deadly pendemic lah ni semua. seram juga... tambah2 pula yang black death tu. lepas tu dalam tahun 1980's ada cerita pasal AIDS pulak.

dulu, aku ada belajar pasal malthus. tak lah semua, just bila mention demografi, selalu nama dia ni terkeluar. oleh kerana dia ni orang dulu2 (baca: sejarah), maka aku suka lah nak menyibuk pasal dia. so aku ada buat satu agakkan (aku tak kata teori ya... cuma agakkan mentah2 saja). nature has way to control human population. how? in the form of disaster (e.g. tsunami, earthquake) or plague (e.g. black death) or famine. famine is a major problem in africa, but there is less natural disaster occured there. makin banyak populasi, makin banyak lah disaster, atau penyakit atau famine yang berlaku (cth: china, india, indonesia, >>negara berpopulasi tinggi). macam tu lah lebih kurang... macam ini adalah salah satu cara adjustment by nature supaya bumi tidak melebihi muatan pembawaan.. (apa aku mengarut ni..).

ok dah lah tu, nak sambung baca blog lain pulak...

Monday, April 27, 2009

weekend re-cap

either we admit it or not, in Sabah the quality of electricity supply is not good. Therefore Sabah needs new power plant. the better one. the bigger one. i know, it will effect the environment. YBs, politicans please figure it out! find balance between human's need and environment.

ok, kembali ke bahasa melayu.

review untuk weekend, aril terkeluar dari af. persembahan mantap, muka comel, ada stage persona, ada rockstar quality, ada flamboyant attitude. ini akademi fantasia, kau mesti ada undi sms yang banyak juga untuk jadi pemenang. macam mawi. tapi jangan risau, aizat pun tak masuk final. look at him now, when you got talent, you got talent. look at af once upon a time most favourite son, mawi, he is rich guy with beautiful wife. how about his singing career? cascading to where?

next up, emm.. about melodi. kenapa harus sensasikan isu nabil (the newly crowned artis paling popular) kemalangan. it was an accident. syukurlah nabil is ok. there is no mystery behind ABP. same thing for dynaz. tiada rezeki, bukan misteri. harap2 dynaz dan nabil sihat2 selalu. melodi dah tak ada modal lain kah? bukan kah hal2 misteri ni skop kerja produksi 'misteri nusantara' or 'seekers'.

nak berangan jadi E! kah? nak list down misteri2 hollywood, etc.. hahaha.. not there yet.

i watched susan boyle video in you tube. thats real talent. period.

brothers & sisters, minggu depan season finale. tapi aku dah baca sinopsis next season. tak surprise lah kan nanti. apa nak buat... curiosity katanya.

oh ya... aku nak sangat tengok 'mall's cop' sebab... aku memang suka pelakon king of queen tu... his 2 previous movies dah tengok. both are good!. filem lain? queen of langkasuka may be... (genre kegemaran ni, walaupun aku tak pernah tengok filem siam di pawagam) jangan tegur?? hahaha... tak suka tengok filem seram. after all banyak cerita belakang tabir dari cerita pasal filem kan.... itu dan ini. overlording problem mungkin ni? biasa lah... yang banyak duit dengan yang tak berapa banyak duit ni kan.

aku lebih suka pembikin filem yang 'beri hati' untuk buat filem. macam afdlin shauki. bukan yang bikin filem and keep on making film nak cari untung bisnes semata2 dan cover filem yang dibikin dan rugi. (siapa suruh filem merapu macam harammm.. lepas tu salahkan orang malaysia tak sokong filem tempatan... ).

whatever it is... aku tak plan langsung nak sedekah duit untuk tengok jangan tegur. nanti hari raya ada lah tu di tv. ini realiti ok. (tayang dalam tv pun belum tentu aku tengok).

apa lagi... emm.. lagu faizal tahir bencinta.. tu aku suka. emm... viva la vida belum beli, dah nak tambah senarai cd, hawa by nikki pun aku ada hati juga nak beli. nanti lah ya...

Sunday, April 26, 2009

to CKO

in my dream
you can always keep my feet warm
the way i like it
the way you want it

Friday, April 24, 2009

telabih suda

jumaat yang senyap.

aku tidur sepanjang hari jumaat. cuma bangun untuk makan minum, solat. kejayaan hari ini cuma lah sekadar menyapu lantai bilik. kira ok lah. tapi timbunan kertas dan buku yang berlonggok di 2 buah meja belum lagi dikemas. bila ya mau kemas?, mungkin dinihari nanti...

agak bosan. rangka kasar teks aku tinggal lagi 20% untuk disiapkan. mula2 sudah mahu hampir siap. tapi aku putuskan untuk tambah lebih banyak lagi supaya lebih wow!. bukan wow! yang hebat. tapi lebih wow! dari pojok sains akhbar tabloid yang katakan pasal buah pisang yang tumbuh di pokok selain pokok pisang. atau cerita ayam kampung putih berkaki 3 dalam buku mestika.

kepada wartawan-wartawan yang berkenaan read these following sentences carefully; Mutation happened all the time! so doesnt matter whether it is ular with 2 heads or ayam with 3 legs or human with 12 jari kaki. nothing mysthical or magical about it. it just part of nature.

dan untuk cerita buah pisang itu. itu berita yang lucu dahulu. me and my peers had a good laugh when we read the article. actually the pokok is mempisang. they found this "magical pisang" somewhere in sedim near kulim. well, i have been there before. sungai yang cantik.

ok terlanjur cakap2 pasal sains ada mood cakap pasal research pula.

generally, research is something we do. do it first. talk about it later. you dont need to canang around you have research ongoing, tapi kerja2 kajian itu habuk pun tarak... (actually, mine pun quite dusty jugakk.. hasil tak nampak solid lagi.. berterabur saja)

some of researchers spend very labourious hours in lab. some of researchers (may be) simply distribute questionnaires. some of researchers spend their valueable time in field. some researchers pening kepala analyzing their data yang memang memeningkan. some reserachers sibuk menaip draft for their papers/thesis/books. some may be.. sudah ketar lutut kena bom lepas conference atau talk... (aku setakat duduk tengok pun dah takut).

so kalau kau buat non of above, or anything related. dah dah... tak payah nak mencanang, 'buat research', 'buat research'. the words/phrase 'buat research' indicate clearly the term 'buat'. means buat lah dulu... bukan cakap. kalau cakap saja. itu 'cakap buat research' cakap saja lah. you now, i know, in the end you need to present your writing. not just your cakap-cakap. ada kah pernah orang pergi viva voce selamba hell... bercakap saja? mungkin zaman theophratus dulu lah kot... atau zaman aristotle, sebab time tu nak menulis kena pahat sekeping batu. setengah slab dah melecet tapak tangan. 3 slabs, tak bertangan lah kau jawabnya. so dia kasi kau present dalam bentuk oral saja lah (may be).

fuhh... rasa macam tercarut diri sendiri pun ada rasanya. nanti orang boleh lah carot balik dengan aku... 'eleh setakat buat coursework'... then i jawab; apasal?... coursework tak cool? mungkin juga.. cool tak cool.. coursework ni mahal, sebab tu kau fikir 16 kali nak ambil kan?? (hah.. aku dah mula dah...) padahal dalam hati kalau coursework tu free mau saja kau buat kan??. (whooah).

kita semua nak free kan. mengada!, orang asli di afrika, bushmen, tuareg, samburu tu semua hidup dorang free saja. nak free gi hidup macam mereka. free pun basic lah kan. oxygen, air, baju pun ala kadar, sendiri tanam kapas (or whatever material yang diguna) sendiri tenun sendiri pakai, makan ala kadar, apa yang diburu, ditangkap, ditanam itu lah yang dimakan. atap rumah pun buat sendiri, khemah set up sendiri. free kan... kalau ada yang berbayar2 ni pun bukan hari2 kena. paling2 pun masa nak pergi the nearest market/town, baru ada aktiviti bayar membayar ni.

sanggup hidup dalam keadaan semua free macam tu??

kita nak hidup dalam kualiti yang lebih baik (konon lah.. standard mana punya kualiti, masing2 lah pikir). nak pakai kereta, nak guna hp, nak masuk universiti, nak ada healthcare, nak naik flight MAS bussines class... tapi boleh kah semua tu jadi realiti (dah trip af pulak) dengan tanpa bayaran.

ada yang jenis pandai, dia kata pula kat norway, german, sweden... etc.. boleh pula free itu dan ini. well... percentage tax mereka bukan lebih tinggi dari kita kah?. (i heard lah. jangan pula korang terima tanpa membuat pengesahan cerita ini).

subsidi ni boleh (aku pun suka). tapi bukan semua. agak2 lah kan.

i've met one person who throw heavy complaint against everything under the sun. mula2 aku releks lah biasalah orang komplen kan. ok gaji beliau below myr 3000. quite ok lah banding 20 something jobless macam aku. bekerja dan tinggal diluar bandar.

komplen sewa rumah mahal, komplen travelling expenses mahal, komplen kereta produa cepat rosak, komplen internet free lembab, komplen designer label butik kegemaran mahal, komplen choclate shake harga rm 2.50 manis or tawar or terlebih ais or mahal (again!?). komplen kulit ayam berkolestrol, the worst thing would be, all of sudden complaint against me yang tiada kerja ini.... and accused me as just another spoilt rich kid yang tak perlu buat apa2 dalam hidup, kecuali bernafas.

hello... it is me who jobless, and it is you yang dapat masuk gaji bulan2... ironic! tak reti nak bersyukur lagi. tu ha.. ramai lagi yang tak ada kerja tetap lagi tu. gigih juga kerja kat fast food joint, nak cari duit. or berniaga kecil2 an. pun tak meroyan buat absurd komplen macam kau.

ini bukan kali pertama people blame me because of my pa. and sometime i just ignore, sometime bikin panas, aku balas balik. i am ordinary person saja. yes i am jobless. doesnt mean aku tak perlu bekerja untuk cari duit selama2. memang aku memilih kerja... well aku tak mahu lah buat sesuatu tanpa komitment. apatah lagi bila dibayar. macam aku lah, kalau aku bayar seseorang nak buat kerja, i demand commitment yang setimpal. same thing apply.

ada juga lah aku mengada2 buat kerja part time dulu. tapi i am not happy with it. bila dah habis duration, malas nak apply lagi. tak payah lah nak tulis panjang lebar, bukan jawatan pegawai 41 pun. just temporary job.

ada juga entah anon pengecut mana ntah, all of sudden tuduh aku ahli umno yang kaya raya... ni lagi satu bodoh, apa kau ingat daftar masuk ahli umno tu kelepuk seguni $100 bill dollar amerika dihantar kerumah bulan2? kalau macam tu baik seluruh rakyat bumi ni daftar jadi ahli. kan baik tu dapat duit senang2. beri keahlian kepada semua, termasuk lah orang samburu, tuareg, bushman di afrika tu... supaya tak payah mereka jual garam or kulit lembu nak dapat duit. for the record i am not a member of any political party.... (as far as im concern lah..)

dah banyak kali dah aku kena macam ni. since my school years. lepas tu berlanjutan sampai my college years.. tak habis2. " dia senang, bapa dia banyak duit". they dont even know who my pa is. yet jump into conclusion. ada sekali tu i think masa pakat2 dengan kawan2 nak pergi main paintball or bowling, lepas tu bila bincang pasal nak bahagi2 kan kos, plan abruptly canceled, sebab mahal kosnya. when i said, amount perbelanjaan untuk libur tu kos standard... (since nak tong2 duit.. kira lagi kurang beban lah kan..). aku cakap standard bukan murah. then... ada lah kedengaran ayat seperti... "kau boleh lah... kau kaya".... macam lah aku ni tiap2 weekend naik helikopter untuk minum jus di golf club... padahal engkau pun nampak/tahu aku hari2 bersiku dengan orang lain untuk berebut naik bas.

again another classic example of 'free syndrome'. nak berlibur, tapi nak yang free saja. pergi lah berlibur lastik burung macam tu or baling tin. libur juga and most importantly free!

i have question for these people; if blaming someone for his poor father is unfair, what make you think blaming someone for his father's cash is fair?

i am proud of my parents. thats it. they have been working very hard for us. then so what if they give me enough cash... kau tak puas hati? lantak lah.

p/s: i like overcooked and delicious sausages, i can eat up to 7 pieces. half cook and salty sausages? just 3, enough. full already. thats magic!

Thursday, April 23, 2009

nice website, photo&camera, and reading habit

i found this very interesting site. professional photographers. the blog is nice too. especially the posting on sok sek sok sek. and i hooked with the music theme too... while typing this, i am listening to hanya dikau, good music for wedding i guess.

plus i always like wedding photos. more than i like wedding itself. period.

i always enjoy beautiful photo. i used to own a 5.1 mp coolpix nikon, cost me about myr 1300 (what a fortune!!!, thanks pa.). but the camera is kaputt already and found refuge in my almari, back in kampung. i have no plan to buy new camera for this time being. at some point i did aim to own dslr camera. i guess it is ok to wait. good thing comes to those who wait.. really??? terlepas nanti, sesal tak sudah. for now i use my cameraphone, 3.2 mp, to take photo. hey... your macbook pro wont write a good text, it is depended on you to write the good text, right? but without good functional computer pun susah juga kan... (but we can always use pen and paper).

back to photo and camera story,

camera never like me. seldom i have a beautiful photo of me. i am clumsy photog myself. so expensive ribu raban punya dslr is on high risk whenever i hold it. seldom took good photo too. my bro own a dslr, i never really pinjam and use it. you know because of my buttery hand.

oh ya in the photog's blog, (his name is saiful), he wrote about reading habit. emm.. lets read. lets start now. saiful is right when he mentioned about our tabiat, willing to spend ribu raban on cars, clothes, etc, etc... but very stingy to buy book.

i am in science field, but i like to read about history. (usually from wiki lah..) but sometime i go to nearby library to read book about american culture, castro, and of course, charles darwin and neo-darwinism too (apa nak buat.. dah memang 'kerja' aku part tu).

lets read! mari membaca!

p/s: lagu hanya dikau ni catchy lah...

p/s 2: earth day is every day

english lah konon....

earlier today, my hausmet told me, "landlord's staff" visited us. actually, we are already noticed about the irregular visit 1 day advance. i was still snoring at the time. no thanks to my nocturnal activity. the staff asked about why there is no sticker on my car (in very unpleasant way).

well, i do it purposely, not applying for sticker. as i dont really see the extra benefit from it. the sticker is free (last time i check lah), but i dont really bother to knock the office, and fill in some forms, and stick the sticker on the windscreen. for what? for the sake of procedure?. actually, i am doing just fine without the sticker. so far.

i think the staff were here, just to check whats wrong with the house, the pipe, or door knob, or light bulb or others common household stuff. i guess. for maintenance, may be, i dont really know. so far our house, is quite ok. it is not that luxurious, but ok lah. water is running from the tap, toilet is ok, light is on...

my room is more or less a 'ship wreck'. pile of papers and books on my right side, my left side is pretty vacant, but that just because, i cleared it up so i can eat my lunch properly. i throw some stuff under my desk, on the floor, even some on my bed.

my bed... oh my bed... my clothes also on my bed. i will fold and put those crispy-dried clothes in closet layyyyterrr. same thing will happen to few clothes in a bag under my desk(been there almost a week. huh.). hopefully this "layyyyterrr" is soon.

i have been in "maid" mood recently. i cleaned my fans. yes, both of my fans. the dust is like a volcano just erupted inside my room. very thick. i havent clean my floor. dust form fans still circling my floor freely. havent menyapu since last week ( emm.. spending too much time in front of laptop??? oh yeah!).

lots of cleaning to do; take the garbage out, re-arrange my papers and books (some trees from rainforest, found they final rest on my desk), figure out better way to store my plastic and aluminium cans collection (recycle!), cleaning my desks.... etc.. etc..

Earth Day is everyday.

p/s: i dont have to drink beer to save water. i just turn the tap off whenever i dont use it.

hari bumi?

sempena hari bumi ini, aku (dan rakan-rakan) perlu menulis esei berkaitan dengan SEA dan segala makhluk di dalamnya.

bernasib baik ada teknik menggoogle yang semakin mantap (walaupun connection macam haramm). ya, aku perlukan stimuli untuk menulis kembali. after long break (??, memang berehat pekerjaan aku). E-book juga membantu, dan sebundle articles, dokumen dan mak nenek persidangan antarabangsa. esok aku kena drill untuk bahan-bahan, kertas2 ilmiah yang lain (tadi dah pegang2, malas membaca, macam boleh serap maklumat sekadar pegang2).

teks setakat ini, sekali baca macam wow! 2 kali baca macam pojok sains dalam akhbar tabloid, tinggal tak tulis pasal jenglot saja lagi.

goreng jangan tak goreng.

p/s: bila kah hari bumi?

Tuesday, April 21, 2009

Sepatah Kata

kebaruan.

tahu maksud kebaruan? maksudnya... lebih kurang "excited gila dapat barang baru/alami situasi baru".

macam konon2 baru pergi Jerman 3 hari 2 malam. lepas tu balik kampung, tidak habis2 cakap pasal Jerman. mau minta passing remote TV pun cakap bahasa jerman. walaupun tunggang tebalik.

atau baru beli kamera dslr.. tidak habis... dslr sana, dslr sini, dslr, dslr, dslr.. ada orang panggil ini riak dslr-wi. sama juga macam orang baru beli macbook... wah.. cakap pun bukan lagi "kompite saya", atau "laptop saya", tapi "my Macbook".

cukup lah contoh nanti orang cakap dengki pula... sebab tidak mampu beli dslr dan macbook.

tadi, ada orang tiba2 telefon aku. 2-3 kali misscall. bila aku call balik, dia letak. nombor telefon tidak dikenali. aku teks tanya siapa, tidak balas. call balik 2-3 kali, 2-3 kali juga dia angkat dan letak, akhirnya dia angkat juga, untuk bercakap. lepas tu dia cakap, something yang sangat sound like kelantanese...aku boleh tangkap dialek kelantan sikit2. he keep on saying about something or someone name dani. akhirnya aku letak. sesudah puas katakan, dia silap dail nombor dalam bahasa melayu standard. apa nak buat, aku tidak boleh cakap dialek kelantan. kalau cakap pun.. memang tak jadi. kawan aku cakap, bunyi mace ore kecek si-ae, (macam orang cakap siam).

sama juga bila kawan aku mahu belajar cakap sabah. atau orang mengajuk cakap sabah. silap2 bunyi macam indonesia. ada pula main hentam suka sedap tekak nak letak "bah" setiap kali penghujung ayat. pengacara tv selalu buat ni, yang more or less boleh bikin panas.

aku selalu galakkan kawan2 bukan sabah belajar cakap sabah. orang ada minat mahu tahu, kita pun minat juga mahu bagitau. tapi masalahnya... bila mereka rasa macam payah2 sangat. terus lah hilang minat. its ok. at least pernah ada minat.

ada juga yang kebaruan. trying too hard mahu cakap sabah dalam masa yang singkat. tu yang kadang2 nampak lawak. (macam aku lah cuba2 nak cakap dialek kelantan... memang lah bunyinya lucu). orang yang trying too hard ni... selalu dia guna perkataan tak ikut konteks ayat.

dulu ada cikgu aku, dia mahu cakap ayat yang ada perkataan "menjerit" contoh ayat; "Robert menjerit ke arah musuh ketatnya". tapi dia cakap "Robert "melagau" ke arah musuh ketatnya". "melagau" maksudnya "memanggil". sepatutnya "menjerit" digantikan dengan perkataan "menarais" baru betul.

tapi tidak apa masa tu cikgu tu baru 2-3 tahun di sabah. sekarang dia masih ada di sabah. dari bujang sampai sekarang ada 3 orang anak sudah dia. kira ok lah cikgu ini.

so kalau nak belajar bahasa ni, kena buat sikit2. tapi constant. aku rasa itu sebabnya kenapa masih ramai yang kurang mahir bahasa inggeris (termasuk aku) walaupun tempoh wajib belajar bahasa Inggeris agak lama (6 tahun sekolah rendah, 5 tahun sekolah menengah). sebab kita belajar tidak terus menerus. dalam kelas bahasa inggeris pun cakap dialek tempatan. dalam kelas bahasa melayu pun cakap dialek tempatan juga (aku lah ni dulu).

kadang2 sifat kebaruan ni lucu, tapi kadang2 sifat kebaruan ni bikin panas. macam menembirang saja gayanya. mentang2 baru pigi Jerman, sudah sana dia cakap pasal Jerman saja.

baru sampai sini nda sampai setahun sudah gaya seribu labih.... >> kebaruan bah itu!

when war declared


surrender is the easiest way to end war. till the time comes, keep on fighting is the only option.

p/s: "Both parties deprecated war; but one of them would make war rather than let the nation survive; and the other would accept war rather than let it perish. And the war came." Lincoln's Second Inaugural Address, March 4, 1865.

from here

photo from here

makan, kenyang, lapar balik.

Alhamdullilah, kenyang.

orang kampung belanja aku makan soshi... (sushi)... aku terima pelawaan itu dengan perut yang lapar.

kami semua 8 adults plus 2 toddlers. first time aku makan di sushi king. ada discount besar2 an. queue punya lah panjang... pergh.. berpeluh2. akhirnya kami pun diberi masuk. ingat cuma 45 minit sahaja.

masuk2 aku dah pasang turbo. kata 45 minit saja kan... so ambil plate tu main ambil2 saja.. bukan aku tahu sangat pun pasal sushi.. main antam2 saja ambil.

duduk. ngap2. 45 minit... macam makan olympic pun ada aku rasa. tapi dalam 25 minit aku dah slow dah. lepas tu... just enjoy free flow of green tea. dah slow. kalau paksa makan juga, nah.. sayang saja. keluar balik juga itu. play safe, jangan makan lagi. memang sushi bukan aku punya makanan kegemaran. eh bukan sushi saja.. boleh dikatakan semua makanan jepun aku tak berapa suka. bento tu ok lah.. still aku tidak suka nasi dia.

kerana;
1- nasi ada campur cuka.. (aku rasa lah)... aku tak berapa suka, bikin cepat kenyang, cepat lapar balik
2- banyak ikan, ikan, ikan... aku tak berapa suka bau ikan, terutama ikan mentah/separuh mentah.
3- bau kicap masin yang terlalu masin... pun nda suka bau dia..
4- mahal... bagi aku lah...
5- less flavour, aku rasa lah... peminat sushi mungkin suka.

total semua.. adalah lebih MYR 100... ok lah untuk 8 adults+2 kids. bukan aku yang bayar... terima kasih kepada pihak penganjur, yang bermurah hati ajak aku melantak, lain kali ajak lah lagi...

p/s: tiada gambar... mana sempat lah aku mau bergambar2.. sebab sibuk melayan kelaparan tadi.

santai jangan sampai kena bantai

*entry mungkin mengandungi, teks yang menyinggung. baca atas risiko sendiri.

dulu aku selalu baca komik HK, jadi adalah terjemahan bahasa Melayu yang lucu. termasuk sekali, beberapa pepatah cina yang diterjemah terus (?).

"apabila keranda di bawa barulah air mata bercucuran"

ini selalu digunapakai, kalau satu pendekar hendak pergi melawan satu pendekar atau jaguh yang lebih kuat. kiranya sama maksud dengan "sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada berguna", atau "nasi sudah jadi bubur".

baru2 ini Green Apple tulis beberapa entry panjang lebar tentang isu murtad. mungkin bagi kita yang biasa2 ini, boleh lah kata "lantak lah, bukan masalah anak beranak aku". atau ada juga mungkin super liberalist... katakan ini hak kebebasan masing2.. (tak ada lain, hak kebebasan, hak kebebasan, pergi tinggal amerika lah.. nak bebas sangat).

sebenarnya isu tukar agama ini dah dibincangkan berulang2. saudara muslimin muslimat sekalian, jangan pula ambil tak pusing, kata ini isu lapok lah... isu basi lah...

isu ini ongoing problem dalam umat Islam. bila ada isu2 berat macam ini, aku lebih suka dengar apa pendapat ulama. terpulang kalau kau nak fikir ikut logik atau aliran kurang ortodoks. tapi tak salah juga kalau kita dengar apa pendapat ulama, yang lebih tahu selok belok hal ini. bila orang nasihat tu dengar.

apa yang ulama tu kata bagi aku ada asasnya. mereka concern. aku dengar untuk pre-caution, sebagai untuk kesedaran diri. supaya lebih berhati-hati.

jangan bila nasi sudah jadi bubur baru sibuk nak cari ustaz, sibuk nak tanya imam. sepatutnya awal2 lagi dah belajar hal ehwal agama ni. bukan setakat belajar nak score SPM dapat A.

orang bukan Islam sentiasa ada usaha untuk menyebar agama mereka. itu kita sudah tahu. tak kan kita nak halang. boleh kah kita halang???.

nanti ada pula bawa lawyer lah, aktivis lah.. to cut thing short, kita tak dapat nak halang

mungkin salah satu usaha ialah cooperate local elements dalam usaha penyebaran mereka. di Malaysia, mereka masukan elemen yang common dengan orang malaysia, di papua new guinea, mereka masukkan elemen papua new guniea, di Morroco mereka masukkan elemen Morroco.

mungkin mereka tak datang terus menerus dengan kata2 dakwah. mungkin mula dengan biskut carcker, beras, gula, kopi, medical care, ubat2 an, penjagaan gigi, etc... to gain trust. "we are here to help".

lepas dah abis asyik masyuk dengan kopi gula beras panadol tu semua... then the real mission shall begin.

umat Islam yang liberal tu... harap2 dapat menjadi selectively liberal. hati-hati. bukan lah aku suruh jadi paranoid. tapi tak salah kita berwaspada. kepada yang lain begitu juga.

kepada saudara muslimin muslimat yang dihormati. apa yang penting kita kukuhkan pegangan akidah kita, pengetahuan Islam. hidup mengikut cara Islam yang sebenar. Islam ialah agama yang indah dan baik. kembali kepada Al-Quran dan Sunnah.

cukupkan Solat dan memahami kandungan Al-Quran adalah permulaan yang baik.

Monday, April 20, 2009

warnakannya dengan warna kelabu

fuhh.. hari isnin, biasa saja.. (sejak bila hidup aku jadi luar biasa? haha).

mula2 nak menyibuk (nakk jogakk) pasal politik... tak habis2 by election. dulu mula dato' wan azizah, letak jawatan. lepas tu adun bukit selambau, eli wong, pun letak jawatan, tapi di tolak.. lepas tu adun penanti.. semuanya dari PKR.

kalau dah jokers tu jangan lah sibuk nak jadi wakil rakyat... membuang masa saja... kejap bertanding, kejap letak jawatan, kejap jadi aktivis, kejap jadi ulama, kejap jadi agen yahudi, kejap jadi imam, kejap tolak nepotism kronism, kejap nak nepotism kronism... cukup bangang ok.

politician sesumpah macam ni memang menjahanamkan. bila di indonesia dia jadi pak indon.. lebih indon dari indon... (segala cerita lagenda kota bayuwangi, sejarah bung Karno, sampai lah sinetron ngetop terkini dia boleh bikin modal ceramah). bila di arab.. lebih arab dari arab.. bila di london, lebih pakar ekonomi dari dekan LSE, bila di malaysia, lebih joker dari mr. bean.

adun and mp roket/pas/BN amacam? ada nak letak jawatan?

aku ada jumpa 1-2 blog menarik di hujung2 minggu ni. emm... blog more or less politik lah juga. tapi menakutkan. walaupun entry agak provokatif, tapi hanya seorang saja yang berani komen.

aku nak kasi link pun aku tak berani. let alone nak komen. lagi pun ni aku rasa lebih kepada hal2 orang besar.

oh ya... minggu lepas, aku ada baca majalah ekonomi/perniagaan berbahasa inggeris terbitan tempatan. edisi lama, tahun 2002 kalau tak silap. aku baca pun sebab terjumpa majalah tu di ruang menunggu. muka depan majalah tu ialah ceos 2 syarikat brewery, dan yang lebih menarik minat aku ialah selitan kisah pasal seorang billionaire malaysia ni.

mula2 pasal billionaire. dari muka dia nampak humble. apasal lah billionaire ni semua selalu digambarkan humble? mungkin kah kerana mereka betul2 humble?. kalau ikut cerita dalam majalah tu, maka betul lah kata wenkt, dalam bisnes, ada 2 perkara penting attitude and connection.

mula2 sebelum billionaire tu jadi kaya raya, dia kerja cari minyak. dia pernah belajar di harvard graduate school. dari sana dia ada beberapa kenalan. termasuklah seorang yang akhirnya dilantik menjadi menteri minyak arab saudi. see... institusi pengajian bukan saja tempat anda nak menimba ilmu, tapi meluaskan perhubungan.

ok cerita kedua, pasal ceos 2 brewery terkenal di malaysia tu... cerita pasal beer ni macam biasa lah kan... beer and cheers katanya... no beer no cheers.. (macam haramm..). yang aku terkejut (ceh padahal buat2 terkejut).... senarai lembaga pengarah kedua2 syarikat brewery itu. ada nama orang2 melayu...

salah seorangnya memang aku pernah jumpa in person... (tidak lah beramah mesra, cuma pernah bersemuka sahaja). pergh...i wonder how can this person be our leader, if one of their source of income is from dripping of brewery?...

anyway.. i reserve the rest of opinion for myself lah kan... aku cuma manusia biasa..

other stuff... pasal "untouchable" blogger? kalau orang beri pandangan tu dengar. bukan paksa suruh ikut pun. if you are insist to tegakkan benang yang basah... apa boleh buat.

nak di maki, dia tahu nak maki balik. nak di ajar, dia pula lebih pandai berhujah. nak dibiarkan, nanti terus-terusan pula pengikutnya sesat. nak dibantah, dituduhnya pula orang orthodox. nak diikut, bukan lah bernas sangat. dia saja lah pandai, dia saja lah betul. dia rasa.

people like this make white look black, and make the black look grey, so they can manipulate stuff for their own benefit.

tak kisah lah, kau liberal kah, PKR kah, un-orthodox, nicht konservatif kah, anti establishment kah, hatta bodoh tak boleh diajar pandai tak boleh diikut sekali pun, tapi nak memandai2 tu pun agak2, lah kan...

keep on blogging blogger!

nak quote sikit, dari movie yang aku tengok sekerat...

"in life you need, good doctor, forgiven priest and clever accountant"

p/s: i need haircut

Saturday, April 18, 2009

103 sains sekitaran

tiba2 ada mood mau cerita pasal sekitaran.

saya dengar ada satu projek stesen jana kuasa arang batu yang akan dibuat di sandakan. projek itu lebih kurang sudah bermula lah kerja asasnya. ada satu laman web di tubuhkan untuk menyelematkan sekitaran semulajadi daerah sandakan dari tercemar oleh projek ini.

macam biasa, mesti ada libatkan projek. saya tidak tahu apa yang disebaliknya. jika saya lahirkan pandangan saya dengan berat ke arah cakap-cakap politik, orang tuduh saya ni orang umno. saya mahu komen lebih kepada dari sudut sekitaran dan manusia sahaja.

saya orang sabah. saya rasa orang sabah lain pun tahu, di sabah selalu ada ganguan bekalan elektrik. secara perbandingan agak kerap lah berbanding di semenanjung. oleh itu, ada rasional juga kalau ada satu stesen janakuasa arang batu di buat.

apa yang penting ialah projek itu harus dibuat dalam keadaaan tidak mengancam sekitaran. minimumkan ancaman terhadap persekitaran. EIA dan semua yang berkaitan harus dilakukan. sebab nanti kalau tiada janakuasa, elektrik pula asyik putus. buat stesen janakuasa, sekitaran pula terancam.

apa yang saya mahu kongsikan disini, kalau nak buat pembangunan, biarlah pembangunan secara lestari. pada pendapat saya, ada atau tidak stesen janakuasa arang batu, bumi tetap akan semakin panas. tapi setesen janakuasa itu pasti ada impak kepada persekitaran, (kualiti air dan udara).

sekarang terpulang kepada penduduk sabah amnya, dan sandakan khususnya. jika dihentikan projek itu secara muktamad, maka perlu cari ikhtiar lain untuk selesaikan isu masalah gangguan bekalan elektrik di sabah. jika diteruskan, ada impak dengan persekitaran, tapi ada peluang masalah gangguan bekalan elekterik di selesaikan.

lihat isu ini dari segi sekitaran dan manusia. sebab biasanya ahli politik hanya capitalized isu ini kerana nak cari political gain.

ke arah bumi yang lebih baik.

posting lalu mengenai sekitaran di sini dan sini

think tank

claim yourself as a thinker is a big responsibility . Mahatma Gandhi was a thinker, Tun Mahathir is a thinker, Anwar is a talker. see the different?.

you claim yourself a thinker, but you cant think, you dont want to think, you dont bother to think, so what kind of thinker are you? thinker who dont think?

if you are unable to read between the line, or worse dont even want to understand the text itself. then dont claim yourself as a thinker. dont indulge yourself with 'thinker status'. dont even associate 'thinker' word with your name, as it will give mislead perception.

thinker thinks, thinker does more than just thinking... but if you want to be a thinker, start with thinking.

copy paste dan sebagainya

yay... misteri sudah terungkai... kenapa button tukar font aku boleh hilang... siap ada yang tulis komen(baca: kutuk) di blog orang lain cakap aku punya font size terabur.. tak apa.. memang ada sesetengah entry font size memang terabur.. kerana button font aku tiba2 'hilang' masa aku type entry tu. nanti lah kalau aku rajin aku betul kan mana2 font yang terabur tu.. aku pun tak suka sebenarnya.

yang penting misteri sudah selesai, nasib baik lah masalah bukan kerana application corrupted atau virus cuma masalah buta IT sahaja.

heboh... blog green apple kena plagiat. dengar kata blog kahuna sekali, oleh seorang blogger bernama zara dania harith (nama sikit punya glamour). tapi macam biasa, blog zara dania pun dah tutup kedai, green pun macam cool saja... walaupun rumah beliau di copy paste di blog tersebut. if i am not mistaken, gambar green pun ada kat dalam tu, cuma muka sipi2 tak nampak dan telah di katakan adalah seorang "kak zu".

nasib baik anak green, tak kena claim sekali. copy paste tu agak2 lah, nak copy paste cerita, entri maklumat, tu biasa, nak copy paste hidup orang lain tu... haha, you need help, zara dania.

sejak kes oh bulan curi gambar en. gidong, aku dah tak berapa masuk ke laman tu. dah kurang lah, bukan tak masuk langsung... oh bulan pun dah minta maaf. aku baca dalam blog mr. manager, mr. manager pun warning keras oh bulan.

laman gossip ni memang ramai pembaca. berbondong2. terutama waktu pejabat. biasa lah tak kan nak guna internet ofis untuk check email saja kan...

lain2 hal.. aku blogging macam biasa, feed trafik pun masih lagi ada dari trankuliti tronoh. pemilik blog ada kasi link dalam entry 'perempuan dari membakut' beliau. orang nak masuk, aku tak dapat halang. tapi kalau nak kasi komen maki hamun tu, tinggal kan nama atau nama dan link sekali (if any)... at least tak nampak pengecut sangat.. nak maki tapi anon.. no balls lah tu.

sama dengan yang dalam chatbox. kalau tiada mahu komen atau maki, baca saja sudah. tidak suka, kalau mahu komen/kutuk di blog sendiri atau orang lain... suka hati masing2...(nanti saya balas balik, kalau rajin)

as for kutukan orang.. well aku kutuk orang juga. unfair lah aku boleh kutuk orang, orang tak boleh kutuk aku. vice versa. you write your kutuk, i write mine. dosa sendiri-sendiri.

(apasal tiba2 aku terbau Tuhau ni).

to my dear fellow sabahan, yang terbaca blog ini.. saya ada tulis beberapa sabahan isu dalam entry lepas2. kalau mahu baca, boleh cari di entry yang berlabel 'sabah'. kalau tidak mahu pun tidak apa. tidak payah baca.

ada my fellow sabahan juga yang all of sudden kutuk saya punya kampung. i take full responsible for all my words in this blog. by saying that, any ill words or comments referring to my kampung are not welcomed. (ini saya warning).

i will write my opinion about sabah and sabahan issue from time to time. kalau saya mahu lah. so those entries probably written in sabahan dialect, ejaan pun bahasa melayu sabah. kepada yang tidak faham... tidak apa. tiada kewajipan untuk saya beri kefahaman kepada kamu, dan tiada kewajipan untuk kamu faham teks saya. any related comments or questions are welcome.

ok...untuk sekarang.. itu saja.. nanti sambung balik.

Friday, April 17, 2009

merah biru


kot merah kot biru
siapa dulu habis peluru

gambar dari sini

salahkan lantai bengkok kalau tidak pandai menari


it is not about your cup of tea
or others'
it is you
who are simply numbs nut ignorant
keep it that way, and remain stupid
doomsday will come, anyway...

photo from here

Thursday, April 16, 2009

Hatred


i know your face
i know where you live
when i want to kill you
you dont have to say please

photo from here

Against the Titan


heavy storm will appear after the long silent.
hunting you down
and eventually kick your arse
enjoy your glory while it last
Julius is great
Augustus is better
you are neither

photo from here

Gadis Gembala Angsa

Al-kisah satu cerita, seorang puteri berambut blonde berbadan langsing (bayangkan heidi klum) tinggal di Istana negara antah berantah.

biasa lah kan dah cerita puteri2 mesti cerita kahwin2. Ibu bapa puteri tu nak kahwinkan puteri dengan putera negara sebelah. si puteri akur.

sebelum pergi, ada farewell party, ibu puteri menghadiahkan cawan minuman (bukan holy grail) kepada puteri, ayahanda menghadiahkan satu servant. kira tak payah lah susah payah puteri angkut beg sendiri, ada PA. maka bermula lah perjalanan menaiki rata (chariot) diheret oleh satu ekor kuda kesayangan puteri, yang boleh berkata2 bernama Flada. (ini set up, kuda boleh berkata2, ingat tu)

dalam perjalanan,puteri haus. dia minta PA nya ambilkan air minuman. bila mereka berhenti untuk minum, tiba2 si PA tolak puteri, lalu puteri jatuh. PA cakap, "sekarang aku puteri, kau ialah servant, pergi ambil air minum untuk aku. sampai di negara seberang nanti aku yang kawin dengan putera raja tersebut. kau punya luggage tu semua aku punya.." (bodo pulak puteri tu tidak melawan). puteri tu hanya menangis lah... (again.. bodoh).

ok to cut thing short, sampai lah di negara sebelah. sudah ready pihak istana buat majlis pre-sambut menantu. si PA, mengaku dia puteri, lalu dia lah dapat royal treatment, karpet merah untuk yang berdarah biru.

macam kita juga, dah beramai2 mesti ada makan2. si PA duduk dikerusi yang sepatutnya milik puteri, si puteri jadi cinderella di dapur, bersama servant yang lain, tolong serve makanan. tiba2 si PA puteri palsu bersuara. "err.. Tuanku, bakal ayah mertua, boleh tak anakanda mohon sedikit permintaan". so si raja respon, tanya apa benda yang dia boleh tolong? PA jawab, "my servant badan langsing rambut blonde tu saya tak suka sangat service dia, boleh tak hantar dia pergi jabatan lain, kandang biri2 atau ladang gandum.. mana2 lah.. asalkan jauh dari anakanda" (belum jadi menantu, dah macam siyall).

raja berfikir kejap (buat2 berfikir supaya tak nampak flip flop), "emm bahagian ladang perlukan pertolongan untuk jaga angsa2, pak cik Mc Laren tonggek tak menang tangan nak setel hal ladang, hantar servant badan langsing rambut blonde tu ke ladang pak cik mac laren saja lah..."

terkejut si puteri sebenar bila dia dengar kata2 raja tu... "aduh jadi geng pak cik Mc Laren tonggek lah aku lepas ni" katanya dalam hati.

PA palsu tak puas hati lagi, "err... Tuanku bakal ayah mertua ku, ada satu permintaan lagi, kuda yang anakanda guna untuk ke sini tu dah tua, i mean... dah tak best. boleh tolong bunuh tak?" Raja pun hangguk saja lah. sambil kunyah anggur, "emm.. boleh, nanti beta suruh algojo buat".

si puteri sebenar tu... lagi terkejut... dan sedih.. sebab Flada kesayangan bakal dibunuh.

si puteri berusaha cari siapa algojo bertugas pada hari Flada akan di bunuh. nasib baik jumpa. lepas tu, Puteri minta abang algojo tu, letak kepala Flada di pintu gerbang ladang pak cik mc laren.

bermula lah kisah si puteri menjadi gembala angsa di ladang mc laren tonggek. sambil tunggu angsa makan, mandi manda, puteri menyikat rambut blondenya, sambil menyanyi2... setiap pagi bila puteri masuk ke ladang, dan lalu di bawah pintu gerbang sambil memandang Flada, dia berkata 'Flada oh Flada kau tergantung di atas sana, aku pula hanyalah gembala angsa.' kepala Flada menjawab (i know sangat horror kepala kuda boleh menjawab). 'Puteri oh Puteri kalau ibu mu tahu tentu hati nya sedih dan pilu'. hari2 begitu lah dia dan Flada... (pay off.. kuda menjawab puteri).

satu hari Raja berkenan nak lawat ladang pakcik mc laren.. dia nampak puteri tu berkata2 dengan kepala kuda... musykil juga dia.. bila dia telek lebih dekat.. "wah perempuan ini tak nampak macam servant.. " Raja datang lagi, tanya puteri apa khabar (konon berjiwa rakyat), apa masalah.. Puteri enggan beritahu, dia takut.

Raja kata, kalau dia takut nak beritau, beritahu saja dengan fire place (again, sound shallow) fire place tu tak boleh buat apa2 dengan dia. tak perlu takut. so lunch hour, puteri masuk ke bangsal (kuartes pekerja) dia pun beritahu masalah segala kekusutan dalam hati kepada fire place.

tahu2 si Raja, ni pasang telinga di tepi chimney. maka dia dengar lah segala2 nya pasal puteri. dan juga pasal si PA puteri palsu tu. Raja dalam hati berkata "patut lah servant lebih cun dari bakal menantu aku, puteri palsu rupanya".

bebrapa malam kemudian Raja organize dinner party beramai2. untuk merai, putera mahkota balik dari outstation alasannya. si PA, macam biasa tak tahu malu, duduk di kerusi Puteri. sebelah Putera mahkota (yang belum tentu hensem atau bijak).

sambil makan, Raja, tanya kepada si PA, "anakanda, apa kah hukuman yang anakanda rasa paling setimpal kepada seorang penipu dan penderhaka". si PA, dengan lantas menjawab " heret saja penipu tu ke luar kota, baling dengan telur dan sayur busuk, halau dia".

Raja, (dengan nada cool dan suave) "itu lah hukuman yang akan kamun terima wahai PA tak tahu malu". si PA, tu apa lagi, meraoonnggg... Raja kata " Puteri sebenar ialah, gadis gembala angsa yang rambut blonde dan berbadan langsing".

ending standarad lah... live happily ever after...

p/s: thanks to my parents, belikan buku2 cerita untuk kami masa dulu2. propagating reading habit since our early age.

Wednesday, April 15, 2009

lepak-king

aisey men... lupa bawa satu buku.. 3 buku. kena tahan... my bad tidak check betul2.
tiada apa yang menarik selain berforum separuh hari, lagi separuh tidur. macam tiada kerja mau buat... hahaha... padahal...

oh ya trafik sudah lebih relax. walaupun awal pagi tadi agak boleh tahan juga.. mungkin lebih ramai orang guna internet masa ofis hour kan. setakat nak masuk.. masuk sajalah. aku tiada paksa.

just monitoring sahaja. mana tahu ada coward lagi yang suka sebut babi nda tentu pasal... ada chance aku mau counter balik...

lain2 hal tiada apa sangat. baca blog politik pun kurang. cuma buka beberapa laman saja. tapi aku rasa dalam forum tadi ada cerita pasal PAS. mungkin pas sedang adakan mesyuarat penting2 sebab siap cakap calon mencalon tu...

saya prone to sokong few pas men. 1. MP baling. 2. the current deputy president (tapi jarang dengar cerita dia ni) 3. i think his current post is deputy mursyidul am. kalau pkr, MP bandar kulim tu rasanya. BN?? MP JB.

biar lah mereka. yang bukan pas macam aku ni. tengok sajalah. ada berita, baca. percaya tidak percaya kemudian kira. nama pun berita kan...

esok?
1. stalking someone? mungkin lah. mungkin lebih dari sorang.
2. resume buat kerja balik dan earn balik status -in the making. (macam pm in waiting nuar beraim pulak).
3. start cari kerja balik? konon lah.. hahaha
4. pergi supermarket... omg.. berapa hari sudah tidak pergi woo...
5. buku itu. sila kembalikan. cari buku2 lain. dengan kadar segera
6. balik ke rumah hinggap? hinggap kejap pastu balik semula ke bilik kecil bersepah macam kena langgar garuda?= buang minyak petrol dan mencemar alam. sory kaka, kita chat saja lah.
7. sila hantar, draft yang sudah berkulat tu..semua orang sibuk grill budak. haha.. lek la oral jak pun bukan asrama kau kena bom.
8. laundry.. biasa lah.. ni.
9. monitoring. sensu lato.
10. ATM machine?? lama juga tidak pergi sendiri.
11. hopefully jangan lah yang pandai ni tunjuk pandai dengan beginner. give them space to make some mistake, and let them learn. jangan main ikut sedap mulut saja tuduh dia macam budak sekolah rendah lah, pemalas (ini kadang2 relevan juga, tengok orang lah), itu dan ini. kau pun bukan pandai sangat... hokeh.
12. jangan marah murid kencing berdiri, marah guru yang kencing berlari. apa barang kau pukul anak untuk sindir menantu. pukul jak menantu tu terus. baru berani.

p/s: button font belum muncul lagi.... heran betul..

Ambiguity

button font masih belum muncul.

sekarang ini tengah dengar lagu belas-mu (sambil baca wikipedia), dari Nikki dari blog mrmanager. terus suka.

ada seorang ini, aku baru tahu, dia pernah tulis 'from diversity to unity'. kalau ikutan aku ini jenis 'lumpers' bukan 'splitters'. tapi bukan boleh apply untuk semua. bila harus split, maka split it is.

why lumper? sebab lebih senang. kenal 1 kumpulan sebagai satu nama. tapi boleh masukkan ke dalam infraspecific. (walaupun aku selalu hiraukan status infraspecific tapi aku tak nafi itu infraspecific).

species Abra cadabra mungkin ada varieti A. cadabra var. cadabra, A. cadabra var. sabahensis, A. cadabra var. sarawakensis, A. cadabra var. malayense. most of the time aku cuma kenali A. cadabra sebagai A. cadabra, var. itu aku tak nafi, tapi dipertimbangkan kemudian. asalkan A. cadabra, aku anggap 1 kumpulan, tapi tidak tolak bahawa mereka ada ciri masing2 yang lebih teliti.

ada orang lain jenis splitter. dia tak nampak A. cadabra sebagai A. cadabra yang aku nampak. tapi sebagai A. cadabra, A. sabahensis, A. sarawakensis, A. malayense. disagreement. terpulang kepada pertimbangan masing2.

tak kisah aku anggap dia A. cadabra var. malayense atau kau anggap dia A. malayense. in the end dia tetap dari ras Abra.

between lumper dan splitter, sukar mahu tentu siapa benar atau salah. selalu siapa yang lebih banyak pengikut, dia lebih diterima, at the same time in senso stricto mungkin, lumper juga tidak boleh dikatakan salah.

begitu juga dengan istilah spesies. apa maksud spesies? lain orang lain yang dia terima. lain2 lah. one terminology which suppose to unite us, now is using to divide us, farther. sudah contra from diversity to unity. aku lebih suka takrifkan species mengikut sense. in what sense?

macam juga apa maksud melayu? malay? lebih ramai suka ikut bergelumang dalam semantics jumble. aku? simple, kau melayu, kau melayu, kau bukan, kau bukan, kalau kau nak kata kau separuh2 maka kau separuh2. rule nya tetap sama, kau tiada silap, tapi bergantung berapa orang iktiraf kau punya claim.

dengan kata begitu jangan tinggalkan pendapat majoriti dan persepsi. which can be very vary.

begitu juga dengan demokrasi. for the sake of democracy, sanggup kah kau justify peluru tentera amerika yang tembak orang kampung, termasuk wanita dan bayi, tahu pasal may lai? gruesome?. i know.

for the sake of democracy. in what sense??. kalau ideology selain dari demokrasi itu, boleh elakkan peristiwa seperti may lai.. maka... biar lah ideology itu disitu.

aku sokong demokrasi yang ke arah kemantapan, (democracy toward stability),sensu stricto. freedom of expression mungkin juga demokrasi, sensu lato. tapi jika bukan ke arah kemantapan? apa lah guna demokrasi. sekadar self satisfaction siapa punya teks lebih ramai pembaca? atau ceramah lebih ramai pendengar?

masih juga aku tidak lupa kehendak majoriti dan persepsi.

Parti Lenin tumbang selepas ~60 tahun, Kuomintang Taiwan kalah selepas ~50 tahun, soviet union yang ada sejarah panjang dan lebar dan kawasan yang luas pun berpecah. beberapa monarki di eropah, pemerintahan dinasti di china. tiada apa yang kekal bukan.... it is time to go. than it is time to go. apa pun enjoy the falling the landing will be softer.

badak sumbu akan eventually pupus. dodo sudah pupus. dinosour sudah pupus. if it is their time to go extinct... extinct lah kan... tak kisah lah apa sebab. kalau belum masa, belum lah. kita boleh kata manusia lah penyebab utama dodo pupus, can we say human caused extinction of dinosour?

saya tidak boleh salah kan majoriti kelantan pilih PAS. dan saya expect, orang lain pun tidak poleh salahkan majoriti sabahan pilih BN. bukan semua orang kelantan pilih PAS, dan bukan semua orang sabah pilih BN. cuma majority rules... dan persepsi, asal kelantan tu pas, asal sabah tu bn. persepsi sahaja.

kalau ada orang sabah mahu jadi ahli pas. dan pas terima orang sabah ni sebagai ahli. itu terpulang kepada kehendak siapa yang mahu jadi ahli, dan kumpulan penerima. boleh kah saya kata orang sabah yang jadi ahli pas less sabahan? biar lah dia jadi ahli pas, dia tetap orang sabah. pilihan dia mahu belong to which group is personal capacity. same thing apply to umno. walaupun mungkin ada orang akan marah.. so on... tapi terhenti kah penerimaan kumpulan itu dengan ahli baru mereka?

tak kisah lah mereka tu pas atau bn atau pkr, tapi saya pandang mereka sebagai malaysia. saya jadi more malaysian tidak semesti saya jadi less sabahan, saya jadi more sabahan tidak semesti saya jadi less malaysian. walaupun i said before, i love malaysia, but i love sabah more.

as for PTI, saya pun tidak suka. and seems like this issue is poorly handled. kita tidak boleh jadi Hitler. tidak boleh jadi amerika juga. masalah itu memang ada. parotting this problem pun tidak kasi selesai masalah. ada cadangan untuk selesaikan masalah ini?? saya tiada.

lain2 hal.. nanti lah. hari ini teks panjang dan mengarut, sebab saya mahu bercuti sambil mengarut.

p/s: politic huh?? boleh kah proceed to the next chapter?

21 yang langsung ditulis.

1. yang expired. mesti kena denda ini. mesti settle cepat. tapi malas. lebih malas, lebih banyak kosnya.
2. yang mesti bertanggungjawab. mesti lah. baling batu sembunyi tangan, saya tidak suka (walaupun kadang2 buat juga).
3. jangan pandang rendah satu lelaki especially yang minat politik atau yang dalam politik. Jerman cuma ada satu Hitler. Cuba hanya ada satu Fidel.
4. cool kah holland??. cuma boleh fikir pasal Tulip sahaja. Tulip Hitam yang dari turki tapi ditulis orang Perancis. Malaysia pun ok juga...
5. amy winehouse, mick jagger, dan keith richard tulis lagu yang baik2. cuma dengar amy winehouse sekarang. mungkin soon, micheal jackson.
6. prospekt march dan viva la vida or death and all his friend (betul kah title?).
7. dulu viva la vida sekarang life in technicolor.
8. blog ini mungkin akan mendapat menerima lebih ramai pengunjung dari biasa. akibat link dari tronoh. saya terima seadanya. jika tiada, pun ok juga.
9. Fidel lagi, suka nama dia, pasal dia, tapi tidak tahu semua dan tidak suka semua. sikit2 cukup. dia cuma Fidel. Fidel masih ada, Adolf sudah tiada.
10. deja vu untuk yang ke-10.
11. blog ini mungkin akan menerima lebih banyak komen (read: caci maki). akan tolak dan balas jika mahu. jika pada paras biasa, pun ok juga.
12. membaca blog politik seperti sudah membosankan. cari hobi lain kemudian. photography nampak menarik dan... mahal.
13. attitude and connection. yep. thanks wenkt for sharing.
14. laundry adalah masalah sejagat.
15. cuba sarcasm, tapi suck. tidak pernah suka sarcasm. tidak tahu jadi sarcastic yang baik.
16. kosa kata baik??? baca journoblog kalau nak senang. baca buku teks kalau nak susah.
17. per se tu bahasa latin kah?
18. hebrew dan latin. jerman lanjutan juga.. mungkin belanda juga. jepun? setakat ni nda minat lagi.
19. ada berani mau pinjam buku dia... cuba lah nanti...
20. statistik. kalau tiada nombor, susah mau kasi orang diam.
21. bila sungai berhenti mengalir dan pokok sudah habis ditebang baru sedar wang tak boleh dimakan. tapi masih boleh guna untuk beli makanan.

nota: kpd yang dari tronoh. boleh click kalau mahu. ini. tidak mahu, jangan click.

Tuesday, April 14, 2009

orang upen kah?

eh tiba2 banyak pula orang masuk blog aku. oh.. rupaya tronoh buat pautan dalam blognya. pautan balasan. sebab dalam entry lepas aku ada buat pautan juga.

aku thrash orang lain, dan ikut hukum, ada orang thrash aku. its ok. asalkan yang thrash tu tuan punya blog, di blog sendiri. bukan pengomen anon. aku pun buat benda yang sama diblog sendiri.

ya, blog ini cuma 3 ribu pengunjung. tidak ramai. jadi jangan risau, sebarang idea yang ditulis disini akan lambat tersebar(atau tidak tersebar langsung). tidak signifikan. (sebab tu aku was2, badak sumbu akan pupus dengan aman).

aku tinggal dirumah milikan ibu bapa itu fakta. walaupun ada pindah2 sikit2. pindah rumah mana pun still rumah beliau juga. its ok (bagi aku, nda tahu pula ada yang tidak puas hati tiba2, marah kah..). tiada duit lagi mau bayar sewa rumah. sebab tidak kerja. sound like a loser. kadang2 aku marah juga dengan profile sendiri tu. tapi selalunya aku ok jak lah. selalu nda puas hati kan... biasa lah tu.

ada juga tiba2 pengomen anon. di entry lepas2 tiba2 tulis pasal babi. tiada binatang lain kah?. babi, babi, babi,. tapi setakat ni anon masih dibenarkan. komen tidak dimoderate. setakat ini. lah.. sebab blog 3 ribu pengunjung ni bukan ramai pun yang komen. nda tahu pula selepas kena link ni banyak pula yang datang. ada pula yang mau komen (read: maki).

kalau aku setuju, setuju lah. kalau aku nda setuju, nda setuju lah. tapi nda semestinya rigid.
...................................................................................
lebih caca marba dari biasa pula entry kali ini. lagipun tadi ada drama scuffle of mic. hening seketika, takut pun ada bila tengok. siapa yang betul, betul lah. adult male ni sukar untuk di agak kan.eh.. ini cerita lain sudah. ni.. terdivert pula ke kisah benar.

alang2 sudah divert, atmosfera pasca tengking masa tu sangat melemaskan. semua orang cakap first time kisah seumpamanya terjadi. so aku rasa first time lah tu. yang tiada rekod tu, nda tahu lah. kemas beg, aku keluar saja lah. sebelum aku, ada 2-3 (mungkin 4-5) orang lagi sudah keluar. sebab masa aku keluar, tengok durang sudah duduk2, cerita2. cari minuman, minum, kasi cool down keadaan diri sendiri yang terkejut, terkesima, tersegala.

lepas tu memang lah mood pun sudah berubah. sembang2 ringan sajalah. bila balik masa lunch hour, masih lagi teringat. lepas ofis hour pun, masih lagi teringat. sekarang masih teringat, tapi sikit2 sudah. bila orang tanya atau bila menyampuk mana2 perbualan, aku cuma cakap apa yang pendapat aku saja. walaupun aku cuba maintain untuk tidak menyebelahi sesiapa. tapi mulut jak lah... dalam hati.. hehe.. simpan saja dalam hati. sebab tu lah aku miss jawapan untuk soalan bocor... keluar kan.. serius nda selesa tadi.

i am proud of my teacher. he was handling the situation like the true gentleman. you earned my respect sir. saat orang semua terkedu, tersentap, tertanya, terkejut, terpinga, terpegun, tertakut (yep aku takut, as it could be worse) tapi dia cool jak. (dalam hati tidak tahu lah, tapi perbuatan ya, sangat cool).

free flow of tea.. haha.. saya suka.

tadi ada interesting topic juga, pasal al-khamar. tapi terlampau teknikal. mana saya paham. cakap engrish lagi tu. dengan akronim2 yang entah apa tu. mahu google pun saya nda mampu. kalau saya baca dia punya teks, mungkin saya boleh paham.

p/s: teh, boleh. aramaitii, tidak boleh.

p/s 2: be human first, scientist second.

saving species.

since my early involvement in biology field, i have been always reminded by academic people around me about species extinction, species in perils, species in distress. we always talk about this extinction issue. how we, human are the major culprit to other species. how we, human are the greedy creature who scavenging every little detail of our environment. how we, human make this planet a worse place to live on.

today, me and my peers talk about it again. our conversation is concentrated on sumatran rhino. sumatran rhino is an endangered species. yes we know. sumatran rhino's habitat is destroyed by plantation. yes we know. sumatran rhino population is decreasing dramatically due to habitat destruction, bottleneck effect, hunting activities etc... yes we know.

we, human (at least conservation scientists) have been trying to save this poor giant mammal. enforcement of law, establishment of conservation area, conduct nature tourism, environmental education to public, and quite mounting of research papers have been done on sumatran rhinos to promote the conservation effort.

last week i said in my class. sumatran rhino is vanishing, is the reality. no matter how hard we struggle. no matter how many study carry on to save them. let face the reality. our sumatran rhinos will eventually extinct. our research, studies and efforts will only help to prolong their existent. but we cannot stop sumatran rhinos from extinct. sugarcoated fact wont help either.

i know i sound very contra conservationist. just let them go. may be it is their time to go extinct. we can list down countless of reasons why they extinct, or put more effort to save them. they will extinct anyway. we human, made mistake, we are destroying other species, and whatever price come after that, pay for it we must. if sumatran rhinos extinction will give serious impact on us. thats our fault at the first place.

i do sound like people who giving up. i love to see we can save sumatran rhinos, but what happening now is prone to the other side. the scary side.

more research, means more people will pack their bags and search for sumatran rhinos in their tiny little survived habitat. this will create more contact between sumatran rhino and human, thus will drag their vulnerability even down further. if you start rolling your eyes, yes, i am suggesting any study on rhino, (which involve more contact between human and rhino or the habitat, including nature tourism) must be done with extra care or gradually stopped. because such activities will invade sumatran rhino's space of living. even though the initial intention is to prepare data for conservation management.

i prefer, we start leaving the sumatran rhino on their own. nature will find its way. nature has the way. all we have to do is stop blocking pavement of nature. if their time (to gone extinct) has yet to come, then the sumatran rhino will survive even in the harshest environment we can ever imagine. if not, then just let them go. peacefully. in their own little home, free from scientist who love them, free from researcher who love to publish paper more than they care for the rhino.

leave them alone, let them fight their own war, and if they lost, it is their time. letting them go wont nurse the impact, but will help us to live in reality.

Monday, April 13, 2009

mana button nak tukar font ni?

hokeh, aku tak tahu lah, sama ada blogger yang bermasalah, screamyx, kompite-kompite, atau kombinasi semua atau mana-mana 2 perkara tersebut.

aku penat sebenarnya ni. tapi nak jogak update blog kan.. blogger tegar katanya. macam ni hari ini aku sudah mencipta rekod, iaitu pergi drive balik rumah kf selepas subuh. ya, tuan2 dan puan2 selepas subuh ya. sebelum pukul 6 pagi aku dah start enjin. lepas tu melurukan kereta pinjam merentasi jalan raya ibu negeri yang masih belum sesak. tidak lah lengang. tapi tiada masalah trafik jam lah tadi.

tak pernah2 hokeh. kaka cakap dia tak caya aku boleh bangun, dan drive balik afta subuh. haha. aku boleh aja, cuma perlu kan sebab yang kukuh. dan kelas pukul 9 pagi bukan lah sebab yang kukuh untuk aku drive balik selepas subuh.

ok, ni sebab kukuh nya, aku kena attend satu seminar dan aku bentang poster. aku datang lambat, sebab dalam jadual poster ni lambat. tau2 ngam2 aku masuk dalam dewan, 5 minit lepas tu pembentang kena bersoal jawab dengan para tetamu. pergh... nasib baik aku datang awal 5 minit. kalau tidak... hehe.. tak bertuan lah poster aku.

pass forward, lepas kami tersengguk2 di kerusi masing2 dengan perbincangan saintifik menjadi halwa telinga. kami dapat reward, iaitu makan malam. yang lunch, 10 am tea, and 4 pm tea tu memang ada (mau lengang seminar kalau tak ada aktiviti melanthak ni). tadi aku drive on my own saja lah, ke makan malam tak formal. santai sahaja. i like.. hehe.. i always like dinner.

dan sebenarnya (ceh, tiru yuna, lagu kau memang best!) semua orang pun penat, tapi we still manage to sit and have dinner together. malam esok ada dinner lagi, ikut jadual lebih formal dari malam ni punya.

my part as presenter dah settle more or less lah. tapi aku nak juga attend talks yang lain. lagipun esok turn kawan2 yang share lab dengan aku buat talk. aku nak belajar juga. the best part (selain dari hidangan yang lazat dan percuma, plus free flow of tea) aku boleh mingle2 dengan orang jabatan. hehe.. aku ni tak glemer. orang tahu nama aku tapi tak tahu siapa tuan punya nama, orang tahu aku, tapi tak tau nama aku. aku pun bukan tahu orang sangat, kecuali orang2 kat lab tu saja. bila mingle2 macam tu kiranya aku dapat jogak kenal2 orang di jabatan *wink *wink.. haha..

ya lah nanti tak ada orang kenal kita, nak minta tolong susah lah sikit kan...

p/s: *kepada yang berkenaan, dan sebenarnya.... aku suka tengok kau pakai formal macam tu... (walaupun belt kau tak kena~ sempat kritik yuu..) pakai lah selalu macam tu.

Sunday, April 12, 2009

faulties

something is wrong these computers. i cant figure it out.. blogger is messy, antivirus is messy.. hurm

baju dan menu hari ahad




pasta dan new addition to my almari

makan-makan hujung minggu




Saturday, April 11, 2009

hujung minggu yang panjang.

minggu ini sabah cuti am pada hari jumaat, sempena cuti good friday. easter sunday lah hari ahad ini. ada juga rakan2 yang merayakan nya. selamat merayakan hari easter. 

sekarang juga musim spring (dah easter tu, maksudnya dah musim spring lah tu), jadi bila buka blog orang malaysia yang tinggal di eropah dan amerika, maka dapat lah tengok gambar bunga blossoming. ada bekas coursemate saya yang berada di amerika sekarang ini, maka saya selalu harap dia akan upload gambar spring di fb beliau.

hari ini, mengambil kesempatan cuti am, ada sedikit aktiviti keluarga. sambutan hari jadi anak sepupu saya, si irfan. tiada gambar, malas nak ambil, dan malas nak upload (kalau ambil). sambutan ringkas2 saja. yang penting kami telah berjaya melapah ayam2 dengan banyak sekali. 

oh ya.. baru2 ini laman gossip yang kerap saya kunjungi ohbulan.com telah *kedapatan (kantoi) mencuri photo milikan en. gidong dan rakan beliau, en. benny. laman gosip ini mendapat keuntungan yang tinggi hasil dari kunjungan gossip addict seperti saya. adalah tidak betul jika mereka mengguna photo curi sebagai bahan entry dan claim itu adalah milik mereka dengan menambah watermark sendiri tanpa kredit kepada tuan punya. pihak ohbulan sudah juga minta maaf. tapi kelakuan mereka itu sama seperti perompak yang meminta maaf dari orang yang dirompak. fikir sendiri lah.

saya juga sudah join satu forum. saja untuk kembangkan network. dan tukar2 pendapat. tak dapat join semua discussion thread, jujurnya saya banyak dengar lagu pop dan rnb. band kegemaran ialah coldplay bukan iron maiden. memang agak misfit untuk saya mingle di forum itu. apa pun mereka ini ada interest lain juga, seperti politik, agama, dan fotografi. terhibur juga baca post respon dari fellow forumer. kepada fellow forumer yang lawat blog saya, terima kasih.

hal2 lain, saya perlukan bussines suit baru untuk hadir simposium hari isnin. boleh saja saya hadir dengan seluar saya yang koyak rabak hujung kakinya, tapi saya nak bergaya sikit. tiba2 macam minta dinotice pula.. hehe.. bukan begitu cuma mahu nampak presentable and feel good about myself. lagipun jika poster saya diterima penganjur, saya berkemungkinan menjadi pembentang pada simposium tersebut. 

maka untuk tidak memakai seluar yang rabak di kaki, saya mesti merabakkan dompet saya untuk membeli suit baru. 

Wednesday, April 8, 2009

santai-santai







cuma nak santai-santai dalam blog sendiri setelah menulis entry-entry yang panjang dan penuh dengan perkataan.

p/s: gambar dari google lah, mana lagi...

Footballers- black and white pixs

Mokhtar 'super mokh' dahari

George Best

p/s: pictures are randomly downloaded and reproduce.

Sunday, April 5, 2009

af and melodi

aku taip entry ni guna notebook. kecil dan tidak selesa.

emm.. mula2 pasal af. 2 peserta sabah terkelua.walaupun aku rasa persembahan yang paling teruk semalam ialah dari qhaud. mungkin orang sabah nda layan af sudah..??

kedua cerita pasal rancangan majalah tv kegemaran aku pada hari ahad, iaitu melodi di tv 3. aku ringkaskan dalam ayat bernombor supaya lebih senang.sebab serius beb.. nda selesa menaip guna notebook ni.

1. apa ke jadah melodi buat liputan 4 artis indonesia? macm siyall ok. kalau pasal artis malaysia melodi lebih suka buat liputan kontroversi, bukan pasal aktiviti seni/muzik mereka. apa yang bagus sangat dengan kumpulan beatles wannabe dari indonesia tu? media macam melodi ni lah media yang membunuh perkembangan artis malaysia. kalau melodi suka sangat dengan artis indon pergi lah bersiaran di indon. padan muka wartawan melodi yang tidak dilayan oleh agnes monica. *tiwas kau.. mau sangat buat liputan untuk indon, sekali nda dilayan.

2. suara latar sangat retarded. sila tukar orang lain. aku rasa ini sebab yang sama aku sudah tidak dengar am crew.

3. sila tukar wartawan melodi tu, yang baju hijau muka bulat yang buat liputn di indonesia tu paling lah aku tidak berkenan. padan muka lagi sekali,kau nda dilayan oleh agnes monica.

Saturday, April 4, 2009

apa kau ingat anwar tu jujur? pas tu maksum? dap tu ikhlas? bn tu bagus?

never under estimate one man's greed
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
especially those with power

makan malam di pinggir kota

aku baru balik dari makan malam dipinggir kota. ditanggung sepenuhnya oleh pihak penganjur. terima kasih.

menu seperti biasa, kami orang sabah (termasuk 3 pemain import yang sudah convert jadi sabahan), maka, makan dikedai harus ada ikan dan makanan laut. tapi aku lebih banyak makan ayam. dan ada satu benda ni... aku sangkakan mi kuey teow dengan masak kicap cair, sekali makan rasa dia pelik tapi sedap. rangup dan ada rasa limau. sekali... sejenis rumpai laut daa... pertama kali aku makan benda tu.

lepas makan ada aktiviti menyanyi. tak perlu afundi. cuma perlu tahan diri untuk mendengar suara sendiri yang macam... haha (aku lah tu). aku rasa ini kali ke dua aku memalukan diri sendiri dengan menyanyi di depan khalayak. lagu pilihan, imagine dari john lennon dan finally found someone dari barbara streisand feat bryan adam. dua-dua lagu itu aku suka. dan berjaya menghancurkannya.

makanan amat sedap, terima kasih dan selamat ulang tahun kepada pihak penganjur. kalau aku ingat nanti aku belikan hadiah lewat. nanti2 lah upload gambar itu pun jika rajin.

good food. good music (my vocal is not for singing. obviously.). good company. good time.

p/s: kalau john lennon tahu aku nyanyi lagu dia, mesti dia sangat gembira dia sudah mati kena bunuh dan kalau yoko tahu aku menyanyi lagu imagine, dia mesti lega john tercinta sudah mati.

p/s 2: barbara dan bryan pasti bangga aku menyanyikan lagu duet mereka yang sangat unknown dan forgettable itu... mana boleh lawan lagu cinta celine dion hokeh... haha kira syukur lah aku tahu nyanyi lagu korang.

Friday, April 3, 2009

gambaran cinta yang berdarah biru

aku teringat satu tayangan video lama yang disiarkan dalam saluran E!. video temuramah King Gustav of Sweden dan kekasihnya.

suka aku melihat gaya King Gustav menceritakan detik pertemuan dia dengan kekasihnya (kini isteri) semasa sukan olimpik di Jerman.

King Gustav gambarkan kisah dia jatuh cinta dengan frasa 'click'. ya, cuma 'click'. satu patah cukup untuk gambaran raja sudah ketemu ratunya.

Baru-baru ini, aku tonton dalam rancangan Nona di TV3, kisah perkahwinan kerabat diraja Terengganu dengan seorang ahli muzik. puteri raja juga ahli muzik. (malas nak sebut nama). majlis berlangsung normal. sesuai dengan adat raja-raja. tiada pesta meleret-leret atau helikopter atau sarkas arab. simple and sweet kata orang inggeris.

bila pasangan pengantin ditanya apa yang istimewa mengenai pasangan pilihan. si pengantin lelaki sekadar menjawab 'everything, just everything' seraya memandang isterinya.

aku suka cara ahli muzik itu memandang isterinya semasa upacara bersiram.

ya yang ringkas-ringkas saja. cukup.

p/s: still i hate wedding.

Thursday, April 2, 2009

invited, accepted.

i am sooooo into sandwich lately. since last sunday, i constantly have sandwich for dinner. from over price mr kenny's to very cheap DIY tuna mayo sandwich. it is quick to prepare food and can be healthy (in my case not really, because i loaded excesive amount of mayo in my sandwich).

someone asked me to join a dinner party. i always love dinner party (or i always love dinner) i dont really know what the exact occassion, but i already accepted the invitation. may be to celebrate someone's birthday or something alike. whatever celebration is, the main subject here, i said yes. i will find out tommorow for more detail about that party.

ok now we can proceed to problem. numero uno; i dont really know how to get to the place where the dinner will be held. i am so determine to drive on my own to the restaurant, but i dont really know the route. i did google it. and found the location. i also asked my sister for direction. so i guess i rely on the direction given by google, direction given by my sister, my sooo not competent driving skill and i pray.. haha.. last time when i was driving alone by relying only on google direction, guess what? i had to call my brother for help. luckily i wasnt that lost, just slightly diverted because the junction has no proper road sign. (psstt... the sign is written in chinese character, in google it is in roman alphabet... i am not in hong kong, am i??).

problem #2; what to wear. my closet is pretty lame. because i dont want to have too much clothes (haha.. because i have lame taste for clothing, female clothing). my option is pretty limited. well... i'll figure it out. i wont overdress.

problem #3. should i bring a gift? what kind of gift?. well... ditto as above.

p/s: malaysia will have her 6th prime minister tommorow at 10 am, Insya Allah. (while me and my peers also have a class scheduled at the same time). on 5th PM's swearing in ceremony, i was 18 and i watched the live telecast with my college friends back in Labuan. cepatnya masa berlalu...

p/s 2: and... anwar still hold his grip tight on title as prime minister in waiting, at least for now.

Sunset



look at the sky

Photos were captured at IBTP hill, UMS at 6 pm.

emm... unfortunately i didnt have dslr camera with me at that time. capturing by using my camera phone.

khidmat masyarakat

* awas entry sangat panjang dan penuh dengan teks.

hehe.. aku baru suruh si green apple kemaskini blog beliau (melalui facebook). hehe.. jangan marah ya green apple.

lega rasanya dapat menaip entry guna kompite sendiri di dalam bilik sendiri. walaupun dah disambungkan semula dengan dunia maya, tapi kelajuaan internet sangat tak memuaskan. aku nak masuk dalam blogger ni pun.. ya hampooon... punya seksa.. aku kena berwhuduk dan bersolat baru boleh masuk.

ni nak cerita panjang-panjang pasal ada seorang pelajar ni.. dia ni cha ya nun alif (bukan aku nak sengaja jadi rasis, terpulang lah kepada persepsi masing-masing sama ada aku rasis atau tidak). kemarin dia duduk sebelah aku masa dalam lab kompite (kan internet rosak kemarin, terpaksa lah aku bergaul dengan spesies sendiri semata2 nak update blog). dia tengah sibuk menaip projek tahun akhir beliau. dalam bahasa melayu.

agak lucu dan lucah (maksud: lucu yang amat sangat sampai kau rasa kesian nak ketawa) juga bahasa melayu dia. macam menggunakan terjemahan google gitu. aku tak tahu lah penyelia beliau dah periksa belum draf tu. aku rasa dia sedang betulkan draf lah tu. dia siap tanya aku macam mana nak eja perkataan 'manusia' aku pun tak lah kedekut sangat, setakat nak suruh aku eja 'manusia' aku tolong secara percuma saja. aku sambung menaip-naip dan main2 facebook serta buat-buat cari bahan akademik melalui online. lepas tu pelajar tu tanya aku lagi kali ni pasal format lah pulak. aku pun bagitahu juga.. secara percuma. siap cadangkan lagi bahan rujukan untuk beliau. (walaupun dalam hati berkata, kau ponteng kelas komunikasi saintifik ke bai?).

aku sambung layan internet percuma semula. tak lama lepas tu, dia tanya lagi, pasal imbuhan dan tatabahasa pulak. aku pun ambil pen.. coret dan betulkan ejaan dan tatabahasa beliau yang lucah dan melucukan itu. juga dilakukan secara pro bono publico. dia cakap susah dia nak tulis dalam bahasa melayu sebab selalu belajar dalam bahasa inggeris (subjek sains kan..). aku cadangkan dah kau rasa tercekik nak tulis bahasa melayu apasal kau tak tulis kertas ilmiah kau tu dalam inggeris. dia jawab, dia takut salah kalau tulis inggeris dan takut yang ditulis tak sama dengan apa yang dimaksudkan.

nah aku nak saja laser depan-depan. ini bukan masalah bahasa. ini kau yang bermasalah. bahasa melayu tak boleh, bahasa inggeris tak boleh, habis tu kau nak tulis bahasa apa? mayan? inca? hebrew? siam? latin? yunani kuno? choi....

aku sangat lah tak suka orang salahkan ketidakbolehan berbahasa melayu (sama ada menulis atau bertutur atau kedua-dua) kerana kononnya biasanya kelas mereka dibuat menggunakan bahasa inggeris sebagai pengantara. atau vice versa, tak boleh berbahasa inggeris kerana kelas selalu dibuat dalam bahasa melayu. untuk kes pertama, kau tinggal di malaysia, sekolah di malaysia. dah berbelas-belas tahun tak kan lah nak eja perkataan pun tak boleh. kalau buat ayat kau terkangkang-kangkang lagi, itu aku boleh terima. tapi ejaan.. itu sangat asas ok. untuk kes kedua, apa salahnya kita banyakkan lagi usaha supaya boleh lah (bukan lah pakar... nak pakar kena usaha lebih berganda-ganda) menggunakan kedua-dua bahasa dengan ok.

aku bukan lah pakar bahasa. penguasaan bahasa inggeris dan bahasa melayu kira ok. tak lah mantap dan bermutu tinggi. boleh lah. masih belajar juga. ini antara sebab aku mula tulis blog. supaya aku boleh belajar menulis. (walaupun draf kertas ilmiah aku belum siap siap lagi). kadang-kadang aku tulis dalam teks penuh bahasa inggeris, kadang-kadang teks penuh bahasa melayu tidak formal, dan kerap sekali aku campur aduk.

aku kalau nak tulis teks yang serius dengan bahasa yang (agak-agak) standard, aku tak suka tulis dalam blog. aku lebih suka tulis guna kertas dan pensil atau guna MS word. semalam aku sedang merangka draf satu karangan akademik. (pergh.... songsang 180 darjah aku nak tulis). pada masa yang sama internet rosak. aku rujuk 100% bahan bercetak ok... perit rasanya. tambahan pula kena tulis dalam bahasa inggeris. nak buat setengah muka surat pun aku rasa pening. tapi tak apa, kalau ada salah, kita belajar. salah lagi, belajar lagi, betulkan lagi. aku mengaku lah kemampuan akademik aku ni biasa-biasa saja. sebab tu nak buat karangan aku kena rujuk buku, buka internet, belek kamus, belek thesaurus. tak boleh aku nak keluarkan idea yang mengalir dengan lancar tanpa menggunakan rangsangan bahan rujukkan.

ini hakikat sebenar yang berlaku di ipta ya tuan-tuan dan puan-puan. selalu kita anggap pelajar bumiputra pemalas, pointer rendah, belajar sekadar lulus. tapi disebalik hal ini, masalah pelajar pemalas, pointer macam ayam kena sembelih, belajar ala kadar ini bukan sahaja melanda pelajar bumiputera tapi semua jenis pelajar. tak kira bangsa. ada saja pelajar bumiputera yang rajin dan aku tak nafikan ada yang malas dan tangkap muat. ada pelajar bumiputra yang leka dan sambil lewa... aku tak nafikan yang ini. tapi bukan semua. masa aku belajar dulu, asal nampak muka bumiputra saja dicop pemalas, pointer rendah, asal nampak di cha ya nun alif, oh gemilangnya dia... bikin panas ok. sampai ada seorang pemandu bas pun cop anak bangsa dia ni belajar sekadar lulus. macam lah dia tahu sangat apa yang sebenarnya berlaku.

apa korang ingat pelajar bukan bumiputera tu semua rajin lah. mentang-mentang dia hangkut laptop ke sana-sini bajet dia kuat belajar lah. aku rasa mereka ni sama (bukan semua lah, aku akui ada yang betul-betul rajin) ada juga jenis yang hampas sehampas-hampasnya, yang kaki bodek, kaki kelepet nota senior, yang tak mahir berbahasa melayu dan berbahasa inggeris. yang kaki tiru buat assignment pun bertimbun raban juga. dan pointer mereka pun ada yang hampas juga. yang dia sangat pandai ialah menghafal nota bulat-bulat. mereka tak membudayakan ilmu (pelajar bumiputra pun ada ramai yang begini). dan ignorance tentang apa yang berlaku disekeliling. yang dia tahu jay chou, rain dan bergigabyte gigabyte drama korea dan jepun.

sebab tu ada yang mengaku jadi rakyat malaysia tapi jadi pengecut pergi taiwan kutuk lagu kebangsaan guna identiti samaran. lepas tu boleh pula tuduh orang lain perkauman. tak malu.

terima lah produk terbesar yang dihasilkan oleh institut pendidikan tinggi negara iaitu, golongan ignorance. bagaimana dengan slogan modal insan yang diwar-warkan?? bagaimana dengan saranan kemahiran berfikir diluar kotak?. hanya slogan. orang masuk universiti sebab nak dapat sijil sarjana muda lah lepas tu boleh dapat kerja baik (kononnya) bukan nak berfikir diluar kotak.

lagi satu, oleh kerana teks ini ada unsur pseudo rasis, ketahuilah sebenar-benarnya aku suka dengan keharmonian perpaduan yang hakiki. lagipun kita semua rakyat malaysia. tapi ingat bertepuk sebelah tangan tak akan berbunyi. mengwujudkan perpaduan sebenar di malaysia bukan seindah wayang bikinan yasmin ahmad. ya, yasmin ahmad sudah bikin filem-filem berwajah malaysia. jika perpaduan sebenar-benarnya dapat dicapai dan tanggungjawab untuk bertolak ansur dibahagikan secara adil, percayalah wajah malaysia akan jadi lebih indah. lebih indah dari wayang bikinan yasmin ahmad.

p/s: wayang bikinan yasmin ahmad bagus. tapi aku tak berapa minat. setakat ini belum ada wayang beliau yang aku tonton di pawagam. sekadar tonton di TV. secara percuma. (cuma perlu bayar karan dan bil astro~ bukan aku yang bayar pon...).

p/s 2: aku rasa wayang melayu berwarna yang paling aku suka ialah ali setan dan leftenan adnan.