MEH LAH KLIK...

Friday, March 27, 2009

kocakkan emosi

i have light fever and very heavy chesty cough. i dont really have mood to do anything. perghh... malasnya nak tulis engrish ni.

internet slow mo.. tadi kilat sabung menyabung. tapi screamyx ni cuaca molek macam mana pun kalau dah memang dia nak slow slow jugak.

malam tadi tengok diari af. peserta lelaki bernama akim tengah bermelodrama kerana tiada orang backup vokal untuk lagu dia. this boy must be stupid or pelupa. lest you forget, it is a competition. dan aku setuju dengan rubisa dalam hal ini. bangang lah sibuk nak ketatkan semangat adik beradik tapi persembahan kau sendiri pun tak tentu betul ke tidak. lebih bersaing. kalau aku, biar lah peserta tu eat each other alive. maksud bersaing dengan gigihnya. baru ada thrill. kalau ada peserta terkeluar tak payah nak mengalir air mata. tapi berasa lega kerana persaingan dah kurang.

mereka ni patut diajar biological interaction dan survival of the fittest. bila aku cakap pasal interaction disini, antara peserta af ialah interaksi persaingan, persaingan dan persaingan. bukan mutualism atau symbiosis. tu pasal lah aku rasa tindakan rubisa tu betul, dia bersaing. and as for akim, be creative and be a man. a man tak ada lah nak merajuk bagai semata2 tak ada orang nak backup vokal. setakat tak ada orang nak backup vokal kau nak merajuk or menangis, macam mana kau nak jadi penyanyi pro?? what doesnt kill you makes you stronger. not sissy-er. in akim's case he is definetly not getting stronger.

and zizi, please cut the crap. jangan kasi malu orang sabah. you are taped. you know the production will manipulate the main main cinta story and make it dramatic. i understand if you are shallow but please have some dignity. because its look like very murah ok.

oh ya oleh kerana ini juga pertandingan meraih undi. jadi lemah juga mungkin satu kelebihan. it is about timing. bila kau nak nampak vulnerable dan bila nak nampak gagah perkasa. time it right.

meh aku kasi cerita panjang. nak raih undi, sila nampak vulnerable semasa diari. bukan lah kau kena 5 hari 4 malam menangis sebab lagu kau tu lagu gloria estefan dan kau tak hafal lirik. aku kata vulnerable tapi boleh strike dengan berkesan (undian sms tinggi). untuk lebih faham apa yang aku sampaikan. sila rujuk watak micheal corleone dalm godfather 1 dan bandingkan dengan watak micheal corleone dalam godfather 2. terutama masa sebelum dan ketika fredo corleone dibunuh.

jadi vulnerable macam micheal dalam godfather 1. nampak bodo dan lemah sebab dia tak nak ikut family. bukan jadi macam fredo yang bukan saja vulnerable tapi forgettable. juga jadi deadly striker macam don micheal corleone. your own brother wanted to kill you. kill him first and regret later. thats why aku rasa tak payah nak diadakan semangat adik beradik didalam AF.

itu bila nak nampak vulnerable. bila pulak kau nak jadi gagah perkasa?. masa buat persembahan. ok.. kiranya kau ni study, dan konsert tu kau punya final exam. ada faham?? all out lah. jangan simpan2. at least kalau kau terkeluar awal pun at least kau bukan the most forgettable.

AF bukan sekadar pertandingan nyanyian tapi juga satu aktiviti pengocakkan emosi penonton untuk meraih keuntungan. ya lah tak kan emosi penonton saja yang dikocakkan. dah alang2. mari kita kocak semua emosi yang ada. dah alang-alang bullshit, jangan simpan2.

sebab dah 6 tahun, diamalkan semangat adik beradik af. this thing makes peserta tu lembut. less killer instinct. lembik. bila af dah tamat ramai yang lembik ini akan drifted. even yang ada vokal baik pun akan drifted.

let them (peserta af) eat each other alive. as long as tiada yang mengalami kecederaan fizikal mental yang parah lah... let see who has the strongest bone and the thickest skin for this industry. let see who is the fighter who wants sooo badly to be somebody. fight tooth and nail to be the best. itu lah tv reality. baru dramatik. bukan sekadar nak pergunakan cinta akademi sepanjang musim. guna emosi sebenar. be nasty sikit (sikit aja tau).

aku tak pakai dah formula kesian2 ni.... sebab bukan semua yang lucky like mawi.

No comments: