MEH LAH KLIK...

Friday, February 13, 2009

untuk lelaki dan wanita.

yeah entry fesyen kembali lagi... you can roll your eyes.. jlascanteen writes about fashion is like george w bush writes about world peace and love. thats another story. malas nak baca teks sila tengok gambar lah ya. hari ini fesyen untuk semua.

mesti ramai yang bosan pergi kerja. ok. sila berhenti kerja hehehe. untuk mengurangkan kebosanan. why dont you dress to kill. tak 'to kill' pun kasi lah stailo2 sikit. at least berubah2 citarasa lah. kalau kau nak dressing sampai seminggu 3 kali tukar warna rambut. kuku cat jadi hitam kejap jadi kuning. soka hati kau lah.


mula baju biru yang diatas. bosan kan. emm... aku rasa semua lelaki white collar. mesti paling kurang ada sehelai baju kemeja seperti diatas. lepas tu pakai pula dengan seluar warna hitam... boleh saja pakai cuma bosan lah kan.


boleh juga korang sesekali pakai strip pink shirt. nak nak pakai hari jumaat. tuck in. ini lengan pendek. sesuai lah untuk cuaca panas seperti di malaysia (tak silap ini spring collection). walaupun pink aku rasa ini sesuai untuk hari jumaat. pakaian formal untuk lelaki yang ini agak konservatif. ya lah baju untuk lelaki. tak plain, strip, tak strip plain. tak kan nak pakai floral print ke pejabat. nak juga pakai??? pakai lah. aku tak larang. yang ni warna merah. gelap sikit. nak pakai warna magenta pun boleh. tapi dengan syarat lah kau kena smell as sweet as roses... emm no. sweet as Masculine roses. dan hensem yang hammat.


cubavera 2 tone shirt. charlie sheen's character as charlie in two and half men wears this A LOT. oversize. i know. untuk santai2 gitu. pakaian casual. tengok... ini sesuai untuk semua lah yang kurus yang tak kurus yang sweet as roses yang sweet as bunga tahi ayam... yang penting hati mesti baik. ni ada macam2 warna.. kadang2 biru belang putih kadang2 merah belang hitam . korang tengok lah sitkom tu. lepas pakai mesti rasa macam charlie sheen.

entry kali ini special sikit. sebab ada fesyen untuk wanita or akak akak. atas permintaan sebenarnya. in case you wonder.. kenapa aku lebih suka buat fesyen lelaki dari wanita?? sebab aku tak berapa nak tahu fesyen wanita ni banyak sangat, dan sangat dinamik. minggu lepas tudung manik berbentuk misai dato K, minggu ni tudung dato siti, minggu depan tudung ekin, minggu depan depan tudung sinetron '3 kali haji 5 kali umroh belum pernah melihat kaabah' (insaf gitu tajuk sinetronnya kan?).

untuk hari ini aku nak tunjuk tunic dress. atau tunic shirt. baju ini lengannya panjang dan sesuai untuk muslimat. kainnya mungkin nipis lah. tapi boleh adjust dengan memakai undershirt atau singlet pagoda di dalam. (tak kan ini pun aku nak bgtau... ).

salah satu sebab juga kenapa aku tak atau jarang buat fesyen wanita sebab aku sukar nak berkenan dengan baju yang kontemporari tapi still tutup2 aurat gitu. yang ada semua nda cukup kain dan mahal. kecuali fesyen baju kurung lah kan... tapi aku jarang pakai baju kurung. selalu aku pakai kemeja, t shirt, kemeja t shirt. alternately.

ini baju bercorak flora. sikit jak pun. aku rasa ini ketat sikit lah baju ni. dah tau ketat kau ambil lah saiz besar sikit. tau kan.. ukur baju badan sendiri. macam t shirt juga cuma ada fesyen cekak dipinggang (or below the breast??). ini untuk casual.
a
ini pula warna putih. ha... tau pun. sila pakai undershirt didalam. tak nak pakai??dosa tanggung masing2 ok. kemeja ni pun untuk casual juga. ada tali dipinggang. actually i bought someting like this last week. tapi tak lah sama sebab baju aku ada corak2 sikit.
this is my favourite. look sooo military right... it is brown (my favret color). tak apa yang penting tutup tutup kan... pakai lah dengan tudung ekin korang (aku panggil tudung embak bakso), pas tu pakai skirt atau seluar putih (pakai kain dalam ok..). jangan lupa clutch atau tas tangan bercorak flora... harus nampak bergaya.. nak tempek muka dengan mekap.. tempek lah akak oi.. aku rasa ini boleh pakai pg ofis.

No comments: