MEH LAH KLIK...

Monday, February 23, 2009

Maki Monday

*entry may contain spoiler.

mula2 aku tengok oscar, award season lah katakan. bosan... sebab mana pialanya. asyik2 saluran E! tayangkan para selebriti berjalan di karpet merah, lepas tu tanya pakai apa.

aku tengok sambil selang seli surfing channel yang lain. apa pun slumdog millionaire menang. pakar mereview filem pun pilih slumdog, and yes it is sean penn and kate winslet. yang kate winslet tu macam konfem2 lah, tapi sean penn tu tak sangat sebab, ada mikey rourke. apa pun aku memang nak sean penn menang. ironinya, aku menentang segala usaha untuk menghalalkan liwat. whatever...

benjamin button? aku baru plan nak tengok...

ok next up... tadi aku pergi isi minyak dan pam tayar di stesen minyak yang berlainan tapi syarikat minyak yang sama. sebab masa aku isi minyak, stesen pertama tu ada construction sikit nak baiki2 entah apa... tapi kawasan tu agak messy, maka aku malas lah nak terkial2 tercari mana nak cucuk pam lah apa lah... quite busy lah tempat tu.

tak apa... aku pam tempat lain. sampai stesen minyak ke-2 aku terus lah menuju ke pam tayar tu. ada seorang ibu yang sedang mengguna pam itu, nampak macam beliau tak berapa mahir guna, kebetulan ada 2-3 orang anak2 didalam keretanya, maka lambat lah. tak apa aku tunggu. aku park betul2 belakang kereta ibu tu, sebelah kanan aku pam minyak diesel.

lepas tu datang sebuah pikap 4wd. dia betul2 belakang aku. aku nak berganjak pun tak boleh sebab ya lah aku nak guna pam, bukan nak isi minyak, so aku biar saja 4wd menunggu. aku pun sedang menunggu turn aku juga. tak lah sampai 10 minit tapi dalam 3-5 minit tu ada lah juga.

tiba2 si driver pikap 4wd siyall nak mampus tu hon hon..huisy releks lah ikut turn, bukan aku sengaja nak blok kereta kau babi!. dah pam kat depan tu ada orang guna. memang perempuan tu itik gantung macam siyall. dah lah kurang hajar, macam siyal, aku memang nak maki hamun saja tadi kalau dia hon kali kedua. lupa pula aku nak perati nombor kereta dia, kalau dapat, mau sahaja aku siarkan plat nombor perempuan horny sial nak mampus tu.

tak reti nak berbaris rasanya perempuan pikap 4wd ni. masa tu kat sebelah aku ada 2 pam minyak yang kosong. aku pun tak tahu kenapa perempuan haram jadah tu tak nak pergi saja ke pam2 yang kosong2 nak juga guna pam khas untuk disel. pam lain pun ada juga nozel untuk disel. aku pernah tengok lori2 isi minyak guna pam lain2. iya aku tahu dia nak isi disel. tapi kat pam lain yang kosong tanpa pelanggan tu pun jual disel juga. memang bodoh terlebih makan bak kut teh agaknya.

beratur lah bangang! makan semut!. apasal not getting laid kah? wait for your turn lah no need to honk like horny old drunken bitch.

ni first time aku guna pam tayar. aku baca instruction lebih kurang, lepas tu aku cucuk sahaja. aku cucuk.. bukan tayar makin banyak angin makin flat lagi ada. aku dah suspicious dengan pemahaman aku terhadap instruction. aku pun lambai2 tangan dengan pekerja kat situ. minta bantuan. lepas tu adalah sorang datang, dia pun cuba tolong. dia buat macam yang aku buat... lepas tu tayar makin kempis. pulak...

last2 dia cakap pam tayar tu rosak. aku dah sentap dah. tayar dah pancit like hell, baru dia sedar bahawa dia kempiskan tayar bukan kembungkan tayar. dia kata ada pam lagi satu.

aku pun dengan tayar yang kempis tu drive lah ke pam lagi satu. ada pula lori tangki tengah refill bekalan minyak. lori tu blocking pam tayar tu. aku kena reverse lah supaya hos pam boleh capai tayar. dah lah tayar kempis, nak reverse sikit punya berat. macam cilakak saja. aku nak maki pekerja tu pun tiada makna. aku cuma biar dia isi angin ke dalam tayar. dia punya pasal lah tayar makin kempis. cis bedebah. tapi still aku ucap thanks juga dengan pekerja tu sebab sudi tolong, walaupun menyusahkan.

tak apa aku maki dia sikit kat sini.
.........................................................................................................................................................................

tadi masa aku surf2 channel tu tertengok ape-ape aje... tak tahu lah apa jenis rancangan, macam talk show tak juga talk show, tv magazine.. tak tahu lah apa formatnya. pengacara shamsul dan amy.

cerita/bincang pasal lelaki dan perempuan.. kiranya ni rancangan mak-mak juga lah. mula2 ada pemanggil perempuan. dah cot cet2 cerita, tak lama ada pemanggil lelaki, dari lahad datu, sabah.

bila si pemanggil dari sabah tu mula bercakap, mestilah ada slang sabah. dah orang sabah kan.. tak kan nak slang british pula. lepas tu si shamsul started to add 'bah' dalam semua ayat dia. like.. 'apa kabar bah' betul bah' 'itu bah ini bah' 'shamsul cakap macam orang retarded bah' (ini ayat maki- harap maklum)

aku tak tahu dia nak cakap sabah atau dia nak ejek. tapi mengikut intonasi dia, aku pre-assume dia nak mengejek. sudah lah shamsul ghau ghau... kau nak mengejek pun agak2 lah... kalau tak pandai nak tambah 'bah'. baik jangan. macam siyall ok bunyi nya. he sound soooo SIYALLL tadi.

industri hiburan malaysia sudah tepu dengan kelakuan2 bodoh. shamsul tadi dah tambah perisa kebodohan. aku tak tahu lah dia nak embrace keunikkan malaysia kah apa... kalau nak pun, tak perlu buat macam tu. unless dia nak nampak bodoh. tapi tadi, instead of nampak bodoh, dia nampak bodoh dan siyall.

ada seorang lagi pengacara lelaki yang selalu mengajuk2 cakap orang sabah ni. pengacara melodi wahid senario. come on... kau ingat itu gurau senda? itu boleh ditafsirkan sebagai insult ok. semenanjung tak superior dari sabah sarawak, sabah sarawak tak superior dari semenanjung. kepada pengacara tv, jangan mengajuk/mengejek/menambah cara orang sabah bercakap. unless kau nak jadi siyall macam shamsul tadi.

dah lah cakap berlumba2 perkataan keluar dari mulut, tak tahu apa benda yang dia cakap pun. pengacara jenis macam ni pun tv 3 ambil jadi pengacara.

orang mengacara kau pun nak jugak... sudahnya tu lah terjerit2, partner nak bercakap kau pun menjerit.

rancangan pagi di era apa cerita? aku dah lama tak dengar. ada baiknya letak aznil sorang atau pasangkan dengan yang lain. si din beramboi tu menjerit, lepas tu buat suara pondan, ntah apa2 ni lagi satu contoh pengacara suka menjerit dan berkelakuan seperti lupa untuk berevolusi.

as kicap in tom tom bak pun dia yang buat spoil, ada ari tu jadi suara/audio untuk rancangan telematch, kira alih suara dalam bahasa melayu. pun dia juga buat slack. sudah lah nak buat bodoh, buat lah sembunyi2. ini buat dalam tv, kan dah kena kutuk.

dulu (long before rumah2 kat malaysia ada piring astro) rancangan telematch ni ada tayang kat tv 2. yang baiknya rtm 2 pasang audio sebenar. telematch ni kalau tak silap aku memaparkan sukaneka/sukan rakyat di eropah, i think kawasan german/austria sewaktu musim panas.

aku suka juga ni tengok sukan suka2 ni. lagi satu aku suka tengok sukan lumberjack, sukan kapak tunggul kayu, gergaji balak, and so on dalam espn.

1 comment:

Anonymous said...

i appreciate din beramboi's humor.. maybe he does sound stupid,but his humor bkn lawak x jadi,lawak berebut mcm wahid senario,syamsul or azlee..etc. din's humor is in it's own league..merepek2 pn seni gak ape...

btw i like ur blog's writing.laid back n honest. ;p