MEH LAH KLIK...

Friday, February 6, 2009

cara memipis lada untuk burung yang sudah ditangan

nampaknya kisah Perak berjaya mendominasi kehidupan ku. tak yah lah cerita lagi.

hari ini macam biasa terlajak tidur. minggu ini ialah minggu terlajak. maka nya aku tak pergi lab. memang aku malas nak pergi pon. so aku pun mengemas2 bilik. menyapu sajalah. sebab earlier this week aku sudah buat 5 s's sisih, susun, (entah apa lagi S??). sebab selama ni pun aku mengamalkan 5 s ni, tapi versi; semak, sesak, selerak, sepah, serabut.

siap sapu2 kipas. kat tingkat bawah aku sapu sikit saja. aku sapu bahagian tangga tu saja lah. dan bilik. kipas berhabuk seh... tebal. sampai oscillation menjadi sangat slow. sebab tu aku semangat sikit nak membersihkan tu. kipas stand fan aku ni berfungsi sebagai dryer pakaian. al maklum lah musim hujan.

hari ini hujan dari pagi. malam tadi pun hujan. Alhamdullilah tiada petir atau dentuman guruh. huhu... sure internet kena off if any kan... tapi memang connection agak serabut juga semalam.

mari cerita yang serius (serius tah karanggggg)

macam ni kisahnya same old same old. kelas mula lambat. aku pelik dan hairan lah why they dont want to start class on schedule. ok bila ada class. syllybus, i tell you more or less aku tak puas. macam masa buat bachelor dulu. i think syllybus masa buat bachelor lagi ketat gitu.

itu lah orang nak drive ferrari kau nak drive ferarri. orang tu mampu bayar maintenence kau gigit jari. ha tu kiasan sahaja. sebab aku bukan ambil pelajaran automotive. sebenarnya apa yang aku belajar sekarang ni ada sister course di luar negara. means kau buat course ini sama macam kat luar negara tu. tapi kualiti.... aku harap lah kualiti sama. tapi i think if the sister course has the same quality, memang tak guna lah bayar beribu2 pound sterling (now can u guess sister course tu terletak dimana??).

i heard. dan aku dah check pun online. sister course di luar negara tu dah menjadi dinamik. means pihak mereka disana dah perbaharui sukatan pelajaran. segala bagai. tak lah berubah 100% tapi agak2 selari dengan keadaan semasa lah kot.

kat sini. sedih untuk diucapkan bahawa kami adalah batch terakhir. kerana kursus ini dikatakan sudah didormankan. selama mana tahap dormancynya tak diketahui. kerana kalau dirujuk brochure cps, ia masih ditawarkan. see communication break down atau apa.... tau2 in the end kena tanya senate. lagi satu hal karenah birokrasi lah manjang....

i choose to do this course at the first place because my interest in the field. tapi tipu lah kalau aku kata tak kecewa. at first this course is good (for the field) but since most of people in the varsity and future student prefer to think like a bussinesman (which is good), then non commercial program like this will die by natural causes. (betul tak english aku ni???). apa pun aku rasa mendormankan course ini adalah cara terbaik since, i think this course is burdening them. after the founder left, the dormance status took place almost immediately. yes me just like them also owe a lot to the founder. and mix feeling lah bila status dorman tu sudah dilaksanakan. soon like i said, it will die naturally.

mix feeling how? first happy sebab, kalau tak mampu bayar maintenence ferarri jangan lah gatal nak pelihara ferarri, baik jual saja terus (get it???). tak payah lah nak ikut orang lain yang cukup kemudahan, yang cukup kepakaran. malas nak cakap panjang, nanti orang kata 'kau tu belajar pun belum abis dah nak ajar orang'. well aku bercakap sebagai seorang pengguna bukan penjual. (get it??.. tak paham tak apa)

second, sedih sebab i love this field. walaupun bukan lah so much. tapi i always have thing for it. suka lah kan... bila belajar pasal teori itu dan ini. walaupun hostile argument that i dream of never took place. sebab tak cukup korum atau semua nak rush, as long as the job is done. i think this kind of teaching habit that fail to catalyst the art of thinking. then again i blame the system lah pulak kan. but the true is, even at higher level pun masih ada this kind of thing. we just jotting down word, hafal tahap hazab... (malas lah nak cakap, bukan semua benda boleh direveal dalam blog kan).

i remember on day in old campus. in a class we argue about darwinian theory and so on. my friend actually came with a CD (or book) that has hujah2 to deny compeletly darwin's initial theory. but when the lecturer asked us, who believe in evolution theory, it just me who put my hand up. i have my own opinion, not that i want to justify what is wrong. but just i think, in case evolution really took place, then thats God's willing. but seriously semua orang pandang aku time tu. malu juga... since we are all kawan2 then i guess we cool jak lah time tu.

dan aku ingat argument seperti itu sampai hari ini. bila rakan2 stand up and express their own opinion. bukan main telan whatever yang ada dalam syllybus. thats kind of learning experience that i want more and more. and the teacher pun did well, because allowed his students to think and expressing, dan dia tak tergugat pun dengan student yang bercanggah pendapat dengan dia. well done.

tu lah pengajar2 di institusi di malaysia ni lebih peduli untuk tak jatuh air muka. which is ridiculous. sebab tak nak rasa pelajar lebih pandai dari guru. in case student tu expressing opinion which happen to be contradic with teacher's thats mean the student is thinking and not merely ingesting whatever written in his/her text book.

the argument in my present class, never really occur. for that i am kecewa. (berapa kali nak kata kecewa daaa...).

1 comment:

sumandak bayu said...

Salam sis

lama ndak dengar ceta ko ... ba bagus2 belajar ye...