MEH LAH KLIK...

Friday, February 27, 2009

101 Asas Perfileman

aku baru ja abis meeting ni. banyak kerja belum settle. macam biasa... kerja hanya akan settle bila semester tamat. opppss itu dulu... sekarang ni kerja hanya akan settle bila pengajian tamat.

you know what, it is kinda funny when people with highest academic certificate fighting like cat and dog or something like kettle said pot is black... macam tu lah lebih kurang. well politik dimana-mana kan...

aku ada baca blog orang amerika, dia kata, coldplay did blantant plagarism.. aku rasa blogger ni tak puas hati british menang song of the year untuk grammy tahun ni. biasak lah amerika asyik mereka saja nak betul... so AIM bila nak kasi coldplay piala??? pastu semua persatuan artis pakat berpiket macam protes shah rukh khan dapat dato'..

oh ya soon is spring di hemisfera utara (ke dah??). so para penggiat filem2 sila riliskan filem2 anda dipanggung seberapa segera. i mean 2 minggu sekali rilis sebuah filem. sebab by summer (around june-august), nanti jangan pula gatal2 nak rilis filem melayu banyak2.

pastu tak laku, salahkan penonton filem. tu kalau ada artis atau penggiat filem yang claim macam tu lagi tahun ni aku akan kutuk kaw kaw... macam yang lepas filem sepi flop... pas tu mula lah aktres jelita pemenang award ni tuduh penonton tak sokong filem tempatan.

slogan sokonglah produk tempatan tu agak2 lah bila nak guna. jangan asal nak jual filem saja.. suruh sokong produk tempatan. apa korang ingat tiket tu bayar dengan air ludah kah?? tiket wayang tu dibeli. sebagai pengguna mestilah mementingkan kepuasan. so bila tak laku, jangan salahkan pengguna jika tak pilih produk anda.

lagi satu bila dikritik filem tu terima lah seadanya, atau defense diri ke arah membaiki. memang lah orang macam aku ni bukan pembikin filem. tak tahu teknik shoot kah apa kah...entah apa2 tu semua. tapi aku penonton filem, so aku tahu juga bila aku puas hati bila aku tak puas hati. ni tak ada pembikin filem bila saja dikritik filemnya mula lah cakap seperti 'mereka yang kritik ni dah pernah buat filem' atau worse 'pandai buat filem' pastu suruh tengok dulu baru kritik..... ini pengarah agak egomaniac tak bertempat namanya...

kalau dah mesti tengok dulu baru nak kritik... maksudnya kena bayar tiket wayang dulu lah kan. so tak kisah lah pengkritik nak berbuih, janji filem kau laku tiket kan??? kau bikin produk, orang suka, puji, orang tak suka, kutuk. so bila kena kutuk produk kau tu tak ada lah gempak sangat pun.... jangan lah defensive sangat.. bersedia lah untuk terima kritikan atau kutukan. itu kan budi bicara atau soka hati penonton filem. ini tak, asal kena kritik filem dia tak best.. mula lah dia bercakap macam pembikin filem dah dapat oscar nominee... walaupun kutipan terbaik less dari 8juta ringgit. (8 juta tu pun dah kira accomplishment tinggi juga sebenarnya).

1 more thing, lawak gitu-gitu... aku rasa idea filem lawak komedi menghisap gam macam ni harus lah dihentikan pembikinannya. aku tahu ini cuma sekadar hiburan.. dan ada niche market (???) tapi aku rasa dah terlalu banyak dah lawak stereotype macam ni.

so bikin filem best2... selain belajar ilmu filem belajar ilmu marketing sekali. ok... itu pun kalau korang nak untung, kalau korang ni true full blooded artistic person... who dont give a damn about capitalism dan sekutunya... pergi lah buat filem ikut soka... tapi ingat. jangan guna slogan 'sokong lah produk tempatan'.

saya nak enjoy2 makan corntos.. sambil minum pepsi.

No comments: