MEH LAH KLIK...

Thursday, January 29, 2009

rompakan copy paste


Gambar hiasan: Leiden


sunyinya. beginilah jika aku tinggal di kf. aku dengan dunia sendiri di dalam bilik sendiri2. makan sendiri2. apa pun aku suka ruang sendiri. aku tak kisah kongsi ruang, tapi aku sangat hargai ruang sendiri.

tadi seperti biasa melompat blog. ada satu blog, penulis n pengomen cerita (baca: kutuk)pasal plagiat dalam entry blog. aktiviti copy paste ini bukan lah sesuatu yang asing dalam blog. kadang2 ada blog tu sebulat sejiban, copy paste dari portal berita. kadang2 ada sebaris dua dia beri komen. copy paste lah separuh teks sahaja, lepas tu letak link. lebih baik tulis ayat sendiri/pendapat berkenaan isu dibawah teks yang dicopy paste. bagi aku copy paste tu boleh. tapi hagak2 lah. dah copy paste to acknowledge lah dari mana sumber entry tu. ataupun kalau malas sangat nak letak link. tulis sedikit penafian, seperti 'gambar2 ini bukan milikan aku, aku main download saja'. at least pembaca tahu itu bukan kau punya, kau cuma re-produce.

ada orang kata, apa2 yang sudah tersiar di dalam internet ni maknanya sudah menjadi public domain. aku pun tak pasti pasal itu. aku rasa kita ni sudah tak endah sangat dengan hak cipta atau harta intelek. tengok sajalah, software cetak rompak, dvd cetak rompak, sebab tu sampai update blog pun mengopi rompak.

so setakat blogger2 biasa nak copy rompak segala mak nenek dalam internet pas tu reproduce dalam blog sendiri sebagai hasil kerja sendiri tu tak ada lah serius tahap meroyan kesalahannya. nak dijadikan cerita, korang jangan tak tahu aktiviti mengopi rompak di Malaysia ni dah tahap kronik, kadang2 yang bijak pandai berPhD pun terlibat juga dalam aktiviti mengopi rompak ni.

yang lawaknya bila bagi syarahan, guna barangan copy rompak buta2 dari internet, hehe... apa dia ingat dia sorang saja yang pandai click mouse gamaknya. bukan lah apa, nampak sangat kau tu malas berbayar (maksudnya kau memang bijak). ya lah... kau copy rompak saja barangan dalam internet tu. pas tu terjah pintu dewan kuliah... bajet2 kau ada bahan lah kan. (padahal baru jak google sebelum masuk kelas..)

nanti2 bila student kau hantar assignment copy paste dari internet sejibik tak edit tak hapa... ayat2 semantap narrator national geographic (sebab copy paste dari web NatGeo.com, siap logo nat geo ada kat korner kertas) kau jangan lah pulak meroyan2 tuduh2 pelajar pemalas (macam kau tu kerajinan yang asli lah kan..). guru dah kencing berdiri, murid pun berciciran lah kencing sebab sambil berlari2.

reference dan bibliography. aku rasa ramai yang tahu perbezaan 2 perkara ni kan. so kalau tak nak di tuduh copy-paster bersiri, acknowledge lah kat mana kau dapat bahan tu. dalam blog boleh tulis link. untuk yang buat dalam power point pun, tulis lah kat korner bawah slaid tu 'sumber: kolejisketambola.edu.com' (contohnya). at least tak ada lah dipulangkan balik paku buah2 an bila student hantar assignment tak beredit bercop google.

bila buat literature review, hampir mustahil kau tak quote. kalau kau quote, tapi tak letak sumber, nah itu plagiat. kau quote, letak sumber (dan tahun selalunya), nah itu merujuk namanya. ini pendapat aku lah.
Gambar hiasan: Vienna

actually i am kinda disappointed with act of some people who are suppose to be respected for their education level, but clearly have low integrity in their work. sadly, they are paid to do their work. another authentic example of melepas batuk di tangga. if a freshman or hingusan belum grad, done this melepas batuk di tangga thing, then i can understand. namanya pun hingusan. but when a personnel who is paid by taxpayers, do the same, that sad.

you have the highest certificate academic could offer. but you are not very much different from 15 years old who googling and copy-pasting stuff from net and submit it as homework. i pay a lot, but all i get is the same stuff i can easily google from my comfy bed and thats why i am sound bitter. well who wont??. will you pay for something you can get for free???

so stop labeling hingusan belum grad as lazy or whatever negative word you can find for cheating in doing their tutorial or assignment. psstt... orang bersijil do the same too. percayalah... copy and paste. or in academic word, plagiarizing. if you cant stop kencing berdiri than kencing berlari will continue. copy-paste di balas copy-paste.

nak masuk top 100???? macam mana ya???

p/s: pictures are randomly googled, and reproduced. bukan gambar aku lah tu...

No comments: