MEH LAH KLIK...

Friday, January 2, 2009

from my quiet room

i practically dodged someone i knew. i dont know whether this is kind of disorder or very serious deficiency of public relation skill. either way, it is not good. it is not like i have any kind dispute with that person, but i just dodged. i dont want to say hi because i dont know how to initiate good bye. then i think better tak payah jumpa so tak payah tegur.

then i dodged, so i dont have nothing to eat for breakfast tomorrow. hahaha

now i am in KF so i listen to radio, i dont have tv. but the station i listen to is crap loaded, and i dont even talk about the track playing. the commercials are too many, i know it is source of income for them. but another 'stupid hot tip'? is too much crap. i dont know why they aired so much crap hot tips. minimized the 'hot tips'.

ok enough about the station,

another is about the internet connection. i understand social networking web, both fs and fb are crowded, but if i have too much trouble to open myaccount, i think it is not about the web has been flooded with users, but it is my connection fault.

we havent pay the bill yet. i already settle my cut. i think i dont want to have to say anything, if i do people will mistakenly think i am playing the blame game. the connection is seldom in tip top service. period!

recently, seems like everything is pretty not really on my side. and i keep on trying being as nice as i can. hopefully, something really special will cheer me up soon. because i need it. if this situation proceed any further and worse, then may be i will start reading self help book... wait wait... i hate self help book.

i rather read STPM history text book than turning page of self help book. for me chicken soup is for the tummy not for the soul. back to fb, first of all i was so excited when a lot of people add me as they mob in mob war, now, all those invitation is really make me sick. because i have to clean my email inbox, like 4 times a day. all kind of strangers are listed in my friend list. hopefully 'my friends' will find their way to my blog, and click the nuffnang advert. at least that will give me some cents.
........................................................................................................................................................................

ada satu masalah lah kat bilik (dan rumah ni), iaitu pest. tak lah rakoon panjat tingkap rumah, tapi nyamuk dan semut, regular domestic pest kat negara tropika. aku tak suka binatang ni. kalau korang digging entry aku bulan lepas, mesti korang tahu betapa aku tak boleh sayang binatang. aku tak lah kejam sampai sepak2 binatang seperti kucing. tapi nak sayang tu memaaanngggg belum boleh lagi. semalam time aku blogging sampai tergaru2 kaki.. hisyh... geram. dah lah aku sekarang ni cepat marah, so bila aku jumpa nyamuk saja aku akan cuba sedaya upaya rolling bunuh kill kill die die... ha.. pencinta haiwan kat luar sana jgn salah sangka.. aku cuma kejam dgn pest seperti serangga sahaja.

semut pun satu, dia kalau setakat nak travel lalu lalang kat dinding saja, aku kasi juga tapi bila start naik merayap kat kaki aku n gigit. harus lah aku hapuskan semut tu. dulu rumah kf semi-d dulu masalah lipas. huisyh... siap panggil pest control lagi. tapi sekali saja lah. mana lah ada duit nak suruh pest control fogging rumah bulan2. kejap saja lipas tu hilang. lepas kebuk fogging tu hilang dia pun mari balik.

ok sambung balik pasal nyamuk, nyamuk yang ada dalam bilik aku ni jenis yang bukan isap darah sampai kenyang tak boleh nak terbang. dia jenis yang melompat lompat... means dia isap skit dia lari.. dia isap lagi tpt lain. so mmg susah nak bunuh. aku siap umpan kan kaki semalam, still tak berjaya. kawan aku yang ambil entomology dulu kasi tau nyamuk yang suka isap lompat2 ni lah pembawa penyakit selalunya. eeiii takut lah. kalau nyamuk tak upaya nak sebarkan penyakit, penyakit tu tak kan tumpang spesies nyamuk ni... (faham tak? kira survival method oleh penyakit tu lah)

sebelum korang salahkan kawasan rumah aku tak bersih, kejap2... memang lah kawasan rumah aku ni tak lah semulia mana, tapi ok lah rumput pendek, longkang tak tersumbat, dan sampah pun dikutip regularly, cuma dah duk kawasan perumahan ni, kita bersih tak semestinya kawasan berhampiran tu nyamuk tak boleh nak membiak. lagipun nyamuk memang binatang tropika lah.... lagi satu yang gomen punya fogging tu, mengikut pengalaman aku lah kan... dia cuma akan fogging selepas ada aduan kes penyakit bawaan nyamuk. so tak guna lah juga kiranya sebab dah ada mangsa. bukan dia nak cegah.

lagi satu kucing dan anjing liar. ada lah 2-3 ekor, tak lah masalah sgt, cuma selalu ngiau2 minta makan. anjing pula selalu menyalak2. kira bising. emm... setakat binatang ni makan apa yang mereka jumpa kat kawasan sekitar ni tu kira biasa lah... masalahnya aku suspek jiran kat belakang (kesemuanya budak lelaki dan mostly cha ya nun alip) punya lah tak jaga kebersihan. sebab aku pernah nampak waktu sorang budak tu siang ikan or sotong or udang, dia main campak2 saja sisa tu kat backyard. satu benda tu akan rotten. tapi tak lah sampai tahap bau mayat. dua... maka binatang makin suka lah lepak kawasan belakang rumah. ada makanan kat situ kan....

kat sini pengurusan tak pasang pagar intermediate. cuma ada pagar depan dan belakang sahaja. tapi kucing n anjing boleh masuk ikut laluan longkang. pendek katanya, jika anjing masuk kawasan belakang sebuah rumah, dia boleh masuk ke kawasan rumah lain melalui longkang.

aku dengar anjing dan kucing liar ni kalau diadukan kpd pihak berkuasa, akan ditembak. mengikut satu surat aduan pengguna yang aku pernah baca di sebuah akhbar tempatan, anjing tu akan ditembak di kaki, kira mereka cederakan bukan bunuh terus. mungkin penembak tu tak pandai tembak tepat. huishh tak sampai hati aku tengok anjing kucing tu kena tembak... mati terus tu ok lagi, tapi kalau cedera yang azab tu, berdosa ok. tak apa lah mereka berkeliaran kat kawasan rumah, walaupun aku tak suka. harap2 mereka pergi kencing dikawasan longkang besar tepi jalan besar tu. kalau tak.. satu hal pula nak samak nanti.

err... takut nak bayangkan ... yahudi tembak orang awam kat Gaza tu macam mana... hiysh... sekian.

No comments: