MEH LAH KLIK...

Saturday, January 31, 2009

makan malam di bandaraya.

the main dish, fish curry. sedap!!!

tadi makan malam bersama rakan-rakan baru dan boss. rakan-rakan ni baru nak kenal2 kenalan, tak lah rapat. namanya pun baru. oleh kerana kami berkongsi ruang belajar/kerja/belajar sambil melepak2 sebab malas nak siapkan kerja (aku lah tu), tu yang kenal tu. mereka ni baik2 orangnya. ok lah skip... lah cerita pasal rakan2 tu kejap.. ni cerita pasal makan2 dulu ya...

majlis makan2 ni dibelanja sepenuhnya oleh boss. terima kasih. tadi aku nak ucap thanks in person. but since none of us yang start dulu, aku pun diam kan saja thanks tu dalam hati. yang2 lain lupa rupanya, dah gerak ke destinasi masing2 baru ingat.

we had fish curry, the bean curd with fungus, chicken with cashew and mushroom, fried peria, and flour coated cuttlefish with mayo dip. rice of khoz, and some hot hot chilli dipping jugak.

the chili sangat lah pedas, kinda spoil the good curry. anyway pedas= sedap. cuma susah lah nak kontrol2 hehe....

banyak cerita tonight first time. disingkatkan jadi first night. nanti aku cerita sikit2... keep on scrolling.
see the hot stuff in the saucer...

and yes we did tambah nasi. i said before... aku makan nasi either aku makan the real portion atau aku tak makan. tak ada nya aku nak makan nasi sikit2.... i know i gain some weight... but i think few spoon lesser of rice pun still tak meramping kan pinggang ke saiz 28 semula. i need to workout... yang cuma ada dalam hotak.. tapi workout nya harammm....

mula2 aku ingat nak drive. tapi kawan tawarkan berkongsi kereta.. jadi aku pun ambil tawaran itu, kerana malam memang agak bergetar lutut nak drive (siang pun). aku memang dah siap2 study, hadam, hafal, siap buat lakaran peta untuk ke tempat kejadian. tapi since he is much better driver than me... so ikut saja. terima kasih kepada kawan2 ni

tonight, first time... ikut kawan2 baru pergi night outing jauh2.. since i re-enroll, ni lah first time melepak dengan kawan2 se-enroll sejauh ini. dulu ada juga melepak dengan housemate and jiran... tapi tapak pesta konvo sahaja, tu pun bukan lah melepak lepek sangat.. lagipun memang aku tak berapa hadap lah pesta konvo ni.

tonight, first time makan2 bersama kawan2 dikedai makan (at least untuk sem ini). aku rasa last time aku makan di kedai makan bersama.. entah lah dah lupa. aku ni macam lone ranger kalau bab makan2 ni. biasanya... tapau pas tu makan lunch/malam bersama kompite. (sedih gila bunyi social life)

after the makan ritual...

ikut kan sejarah dulu2 memang aku suka melepak2 di gerai2 makan bersama2 rakan. aku biasanya memang jadi cicak tumpang kereta kawan lah. kawan2 lah yang menghangkut ke mana2... honestly memang aku gemarkan makan and lepak2 ni.

tonight, first time.. cuba restoren ini. selalunya makan di dekat dengan kampung air.. hidangan hampir serupa juga... bezanya di kampung air, asam pedas, tonight, kari ikan.


in the jug is tea... plain tea. i had too much tea for a night hahahaha...

after the makan2. mula2 rancang2 nak panjangkan happy2 ni ke karaoke. tapi bincang2 punya bincang masa dan lokasi tak sesuai. but we did check out a karaoke parlour (about 5 minutes drive from the restaurant). masalahnya the place charge per head. too expensive lah kan... and tempat lain sudah tentu penuh al maklumlah friday night kan.. so cuma ada aktiviti bergambar.

seterusnya hantar rakan ke rumah beliau. jauh tak jauh... jauh lah juga. i am still not really familiar with streets in KK, but better than before lah kan. at least i know how to go to queen hospital. luckily my friend knows better.

then a friend of friend is coming to town, outstation. emm.. kiranya nak pg entertain lah kan... sambung pula melepak di mamak... for tea... ini pun friend of friend yang datang town yang bayar. thanks lah ya. those 2 friends lah yang catch up stories. aku sampuk mana yang ada sahaja... ok gak dah lama tak melepak mamak... actually first time aku lepak mamak dengan kawan2 di kampung halaman sendiri. kawan yang sorang lagi (the driver) layan sms, sekali sekala sampuk juga... sambil kami layan tak layan filem dalam tv.

i said i had too much tea for real.... before dinner... aku melantak kek and donut dalam bilik.... bersama tea panas kurang manis (sendiri bancuh ok...).. then masuk kedai makan, aku tonggang setonggang yang boleh chinese tea yang terhidang tu. then sambung melepak mamak.... another secawan lagi aku tonggang... but i choose plain tea.. at least aku tak consume susu lemak manis berkrim tu. santak lah kena makan a lot of fibre lepas ni... tak pun julap terus..

eh... the friend of friend tu kan... kerja glamour tau.. first time tonight, aku jumpa real person yang ada direct connection to glamourous world.. at least malaysia's local scene. selama ni aku baca2 blog saja, pasal orang tu dapat tiket pg anugerah ni. atau dapat tiket tayangan perdana.. atau dapat pergi konsert itu ini... semua dari majalah atau internet. tak pernah jumpa real person, with real connection yang boleh dapatkan tiket untuk menonton sebarang show atau bekerja di belakang tabir untuk show2 glamour. sedangkan promoter digi pun aku tak pernah nak melepak2 sama.... ini kan pula orang dari syarikat besar dan glamour ni... hehehe...

ceh... tiba2 aku pula terlebih sudu, mangkuk dari kuah. padahal kawan tu relex saja. ya lah siap duduk semeja lagi dengan yang kerja galmour kan... (*abis lah bragging tak pasal).. first time tonight katanya kan...

holiday with family

as usual holiday with family. as usual went to malls. KK is flooded with shopping mall. i dont why. either people in KK love to shop till drop or KK is so spacious, then has no problem to add another 10 shopping malls??

emm... with her, i can go everywhere. it is about her, not about the place we went.


while waiting for her dad to fetch us at 1 b. look at her brand new watch. she is 1 and 7 months, and she has her first watch. actually a freebie come with her mom real watch purchase.

in the car. yep, no baby seat (not yet), she sat on my lap. and of khoz we took some piccies together. ehem.. i think by her 2nd birthday she will know how to use camera phone to capture photo... hahaha. but this one it was me who punch the button.

Thursday, January 29, 2009

rompakan copy paste


Gambar hiasan: Leiden


sunyinya. beginilah jika aku tinggal di kf. aku dengan dunia sendiri di dalam bilik sendiri2. makan sendiri2. apa pun aku suka ruang sendiri. aku tak kisah kongsi ruang, tapi aku sangat hargai ruang sendiri.

tadi seperti biasa melompat blog. ada satu blog, penulis n pengomen cerita (baca: kutuk)pasal plagiat dalam entry blog. aktiviti copy paste ini bukan lah sesuatu yang asing dalam blog. kadang2 ada blog tu sebulat sejiban, copy paste dari portal berita. kadang2 ada sebaris dua dia beri komen. copy paste lah separuh teks sahaja, lepas tu letak link. lebih baik tulis ayat sendiri/pendapat berkenaan isu dibawah teks yang dicopy paste. bagi aku copy paste tu boleh. tapi hagak2 lah. dah copy paste to acknowledge lah dari mana sumber entry tu. ataupun kalau malas sangat nak letak link. tulis sedikit penafian, seperti 'gambar2 ini bukan milikan aku, aku main download saja'. at least pembaca tahu itu bukan kau punya, kau cuma re-produce.

ada orang kata, apa2 yang sudah tersiar di dalam internet ni maknanya sudah menjadi public domain. aku pun tak pasti pasal itu. aku rasa kita ni sudah tak endah sangat dengan hak cipta atau harta intelek. tengok sajalah, software cetak rompak, dvd cetak rompak, sebab tu sampai update blog pun mengopi rompak.

so setakat blogger2 biasa nak copy rompak segala mak nenek dalam internet pas tu reproduce dalam blog sendiri sebagai hasil kerja sendiri tu tak ada lah serius tahap meroyan kesalahannya. nak dijadikan cerita, korang jangan tak tahu aktiviti mengopi rompak di Malaysia ni dah tahap kronik, kadang2 yang bijak pandai berPhD pun terlibat juga dalam aktiviti mengopi rompak ni.

yang lawaknya bila bagi syarahan, guna barangan copy rompak buta2 dari internet, hehe... apa dia ingat dia sorang saja yang pandai click mouse gamaknya. bukan lah apa, nampak sangat kau tu malas berbayar (maksudnya kau memang bijak). ya lah... kau copy rompak saja barangan dalam internet tu. pas tu terjah pintu dewan kuliah... bajet2 kau ada bahan lah kan. (padahal baru jak google sebelum masuk kelas..)

nanti2 bila student kau hantar assignment copy paste dari internet sejibik tak edit tak hapa... ayat2 semantap narrator national geographic (sebab copy paste dari web NatGeo.com, siap logo nat geo ada kat korner kertas) kau jangan lah pulak meroyan2 tuduh2 pelajar pemalas (macam kau tu kerajinan yang asli lah kan..). guru dah kencing berdiri, murid pun berciciran lah kencing sebab sambil berlari2.

reference dan bibliography. aku rasa ramai yang tahu perbezaan 2 perkara ni kan. so kalau tak nak di tuduh copy-paster bersiri, acknowledge lah kat mana kau dapat bahan tu. dalam blog boleh tulis link. untuk yang buat dalam power point pun, tulis lah kat korner bawah slaid tu 'sumber: kolejisketambola.edu.com' (contohnya). at least tak ada lah dipulangkan balik paku buah2 an bila student hantar assignment tak beredit bercop google.

bila buat literature review, hampir mustahil kau tak quote. kalau kau quote, tapi tak letak sumber, nah itu plagiat. kau quote, letak sumber (dan tahun selalunya), nah itu merujuk namanya. ini pendapat aku lah.
Gambar hiasan: Vienna

actually i am kinda disappointed with act of some people who are suppose to be respected for their education level, but clearly have low integrity in their work. sadly, they are paid to do their work. another authentic example of melepas batuk di tangga. if a freshman or hingusan belum grad, done this melepas batuk di tangga thing, then i can understand. namanya pun hingusan. but when a personnel who is paid by taxpayers, do the same, that sad.

you have the highest certificate academic could offer. but you are not very much different from 15 years old who googling and copy-pasting stuff from net and submit it as homework. i pay a lot, but all i get is the same stuff i can easily google from my comfy bed and thats why i am sound bitter. well who wont??. will you pay for something you can get for free???

so stop labeling hingusan belum grad as lazy or whatever negative word you can find for cheating in doing their tutorial or assignment. psstt... orang bersijil do the same too. percayalah... copy and paste. or in academic word, plagiarizing. if you cant stop kencing berdiri than kencing berlari will continue. copy-paste di balas copy-paste.

nak masuk top 100???? macam mana ya???

p/s: pictures are randomly googled, and reproduced. bukan gambar aku lah tu...

why Malaysian Universities are not in the top 50

Caution: this entry is merely an opinion. it may full with grammatical errors. if any of you has anything to say related to the topic, please kindly leave comments in comment column.

whenever the latest list of world university is out, all of sudden concern for our universities is increasing like hell. then after few weeks when there is another bigger news, people forget the list thingy. thing i hate the most is when politicians start to politicized the issue 'why our varsity fail to be listed in top 100'. these politicians are useless, because in their mind is all about how to win election but completely forgot about the next generation.

ok fast forward... i dont really know what criteria they use to crown world top university. but i think the number of current post graduates (phd) and publications are counted. one thing in Malaysia, most universities merely rely on Gov.'s grant to carry on research. we know such grants are extremely limited. well i bet those researchers in doubt to use their own money to do their own research. plus it is almost impossible to research without proper funding. for example, in biotechnology, they need all kind of machines and chemicals to do research. and those stuff are not cheap. so without funding, it is almost impossible.

so i think private sector may start giving more grants to do research. and i know by saying private sector, then those researches should have commercial value. thus, non commercial field like where i am now is hardly rewarded with private grant. but an international bank has been kindly sponsoring conservation effort in Malaysia. from what i know, not long ago, foreign Gov.s such as Japan, Denmark had been sponsoring some research programs in Malaysia.

so first issue, not enough funding to do research. no research means no publication. no publication means not get enough credit to be in top 100.. agree????

second issue would be, politic, politic, politic

i dont know whether this is just happen in Malaysia or all over the world. rumours say (in Malaysia rumour is more likely true) in order to be in top university post, a person (or academician) need to be 'well connected'. agree?? if we want our varsity to excel, than leave the academic business to academician. so politicians please stick with politic.

i know when you are leader of academic institution it will require you to have multi-ability. i dont really care if 'well-connected' person picked to be the head of academic institution, as long as the chosen leader is fit to the post, and elected not merely he/she is 'well connected' but because he/she is qualify. i guess no need for me to write more about the crossing point of academic and politic because it may cause me trouble.

third issue, bureaucracy???

i never study abroad. so if any of you do, please kindly share your opinion. here, whenever a department need to buy a book or machine, or lab apparatus, or bus or whatever, first tender must be opened, bid here bid there. than may be (i say may be) band of cash is thrown under the desk. then the head of dept. on holiday. then the clerk forgot to stamp the tender form. finally the department can get the book. see... hard.. a freshman needs the book for study, but the book is only available on the shelf of library on his/her graduation day.

i know this kind of complaint is outdated already; not enough references for student. library need to seek advice from faculty or school before subscribing journals or buying books or any reference. if library and school or faculty are moving in nonparallel way, than library may subscribed journals that are not favoured by students or faculty. first wasting money. second wasting money. third nobody win.

references are plenty but just for display. faculty or school, too need to play role, by suggesting to library to buy or subscribe reference their want. when i say faculty or school need to play role, please refer to the second issue (academic and politic).

i conclude 3 causes;

1. not enough funding to do research
2. politic, politic, politic
3. bureaucracy

so in order to increase our ranking, first publish more research paper, second offer more field (explore more research), third work harder (too many holiday in Malaysia, so we must work harder when we are not on holiday). you may agree, you may add, you may not agree 100%.

Wednesday, January 28, 2009

ini bukan iklan makhluk perosak

fuhh.... what a long weekend. happy CNY to those who celebrate. and i bet the rest of us really like the long weekend.

tulis melayu lah pulak.. ok.

seperti biasa hujung minggu bersama keluarga di kampung. ada jemputan ke rumah terbuka CNY. aku tak endah. tapi keluarga pergi ke sana. banyak limau di kampung. ada masam, ada masam manis ada manis. weekend yang biasa. dan aku suka.

satu benda bila aku balik ke kf ialah aku asyik berfikir. berfikir bukan lah yang ilmiah (malahan jarang sekali).. atau kadang2 restless... tapi banyak ku pesongkan aktiviti ke arah internet semata2. di kampung, fikirang lapang, cuma perlu menonton tv di waktu malam dan surf internet diwaktu petang. selebihnya sama ada tidur atau makan atau bersama keluarga. simple life. di kf.... huhu.. bukan lah terlalu kompleks. cuma tak sesimple di kampung.

one more thing, when in kf, i keep on watching my sugar intake. i am kinda careful. but in kampung, fuh... siap tonggang minuman tin tak sedar diri. my pa hardly approve us to take sugar loaded drink. but... hahaha... i drink it anyway...

yang paling aku suka dikampung ialah makan malam. pertama hidangannya, ke-2 event itu sendiri. kami tidak lunch bersama. tapi kami makan malam bersama. bila makan bersama keluarga, we chat. about everything under the sun, and sometime 'woven some ketupats'. hahaha

i had my mom's very delicious ikan masak lemak kaler kuning, so while eating, i mentioned about daging salai masak lemak. my pa said.. he heard about that delicacy before, and my siblings.. kinda emm wonder? my sis said must be something hard to be prepared, since you need to smoke the beef first before cook the gravy. couple weeks ago i personally texted my friend, Rafiq about the recipe of daging salai masak lemak. Rafiq is full blooded Negeris (Nogoris??), he first reaction when i asked about the dish was.. 'Sedap Gila'. he also mentioned, need to put extra santan to make it extra special or extra sedap.

so i am still waiting for Rafiq's recipe. actually i even plan to meet Rafiq, and hope he can somehow arrange something so i can taste the authentic nogori's daging salai masak lemak. but i think thats very long way to go.... lah kan.

ok tulis melayu balik. *kepada pencinta bahasa Melayu/Inggeris, sila jangan ambil hati atas kesalahan saya dalam penulisan.

apart from the food, i also hooked with MTV's reality, from G to Gentlemen (lebih kurang lah ya). the makeover show is (was) hosted by Mr. Bentley, i think Mr. Bentley is the guy who stand next to diddy.. butler terfamous??? may be. i know malaysia is outdated. because this is the first season. if i am not mistaken the show is already in 2nd season.

i am not really sure what 'G' stand for.. Guido or Ghetto or Gangsta???. i dont know. but Mike P (one of the contestant) is look very guido to me. my favourite is Zenel?? the puerto rican. but he booted out in 2nd episode.. and so as mike p. i agree because both guy didnt need the show to gentlemenize them. they look pretty gentlemen to me.

the worst would be.. the Kesan guy.. i dont know whats wrong with him... he look pretty cunning and wicked. the happy fat boy.. i dont know what his name is... but he has big smile on his face.. all the time.. hahaha i like him.

Monday, January 26, 2009

sesuai untuk lelaki kurus.

beberapa foto peragaan pakaian dibawah adalah sesuai dipakai untuk lelaki kurus. ya fesyen untuk lelaki juga mendiskriminasi lelaki tidak kurus.

oleh itu jika kamu tidak kurus pastikan kamu punya banyak wang. kewangan kukuh vs. kekurusan... sudah pasti ramai wanita yang memilih kewangan. bak kata Tony Montana, 'Mula-mula cari duit, ada duit ada kuasa, ada kuasa dapatlah perempuan '. Tony Montana tak sebut langsung pun 'Mula-mula kuruskan badan...'

apa pun saya menyokong pemakanan dan kehidupan yang sihat.

bosan dengan kemeja berbelang atau kemeja putih atau kemeja biru yang plain? boleh cuba kemeja seperti diatas. untuck kemeja ini dan pakai dengan jeans... emm.. satu mix match untuk pakaian casual

blazer yang menarik dan unik... nampak seperti baju panas. pandang kali ke 2 seperti jaket aviator.. tapi untuk cuaca di malaysia... cuma sesuai dipakai dalam pejabat yang berpenghawa dingin. satu gantian menarik untuk baju panas yang biasa.

kemeja warna biru gelap (navy???) dengan kolar dan cuff yang berwarna kotras. sila perhati seluar peragawan diatas... ya seluar itu sesuai untuk lelaki kurus sahaja.
photo taken from here
shades ini mungkin satu2nya item dalam entry ini yang sesuai untuk semua. saya tak suka oversize sunnies. maka saiz seperti ini nampak cukup cantik. juga nak puji kualiti kamera yang diguna untuk mengambil gambar ini. berkualiti tinggi!!

seluar. bukan jenis denim. tak tahu fabrik apa. tapi sesuai untuk pakaian formal. mungkin denim ialah staples for modern wadrobe. tapi saya tak gemarkannya.
akhir sekali all time favourite.. tentunya ada gambar jaket. sila perhati seluar peragawan sekali lagi. warnanya berlainan dengan jaket. tapi masih dalam julat tona yang sama. bukan formal. bukan kasual. lebih suka panggil separa formal dari separa kasual.

photos are randomly taken from here

p/s: mungkin cerita Tony Montana dan Jack Dawson dilayarkan dalam zaman yang berlainan. tapi endingnya hampir serupa. bukan happy ending.

Sunday, January 25, 2009

weeping

WEEPING.........
.
.
.
.
love is a gift. don't let anger wipe it out.
i love all of you so much.

p/s: i cant write any further. next text about love will make me sound like stoned.

Saturday, January 24, 2009

life is not a joke.

sometime it is...

i blog-hop. i blog-hop a lot. this week i found a blog written by a school girl. her life is as simple as reading text books. i am not saying it is easy. i say it is simple.

i read various kind of blog, from politics, entertainment, freestyle/maki hamun, geek, gay, etc.. etc.... sometime i post comment, most of time i dont.

when i write a blog then it is my prerogative to put whatever i want in it. after all it is my blog. same thing apply to others. i guess.

if you dont like my blog, buzz off.. if i dont like your blog then it is me need to buzz off. good. then like people say no offense.

any way... either life is a joke or not. doesnt matter. just keep on blogging. because, like people say NO OFFENCE. but i say no fucking offence.

note: i hate sarcasm.

..........................................................................................................................................................................

Jlasyko

some people out there keep on googling 'jlasyko'. these 'people' eventually found their way to this blog. why they keep on googling 'jlasyko'??? i dont know. hopefully this Google-r is not my enemy or stalker. may be they just curious with 'jlasyko'.

anyway... jlasyko is harmless creature live on earth. so no need to worry. jlasyko is capable to kill mosquitoes and has special penchant for stationary, especially pencil. the rest of thing... jlasyko is pretty normal. and i wont eat you unless i really really have to.

.........................................................................................................................................................................

cerita dulu-dulu

siapa pernah ambil spm? kalau kamu pandai baca teks dalam bahasa melayu (teks ini) aku anggap kamu pernah atau akan ambil.

aku pernah ambil spm. ada 9 subjek. subjek teras yang biasa. dan selebihnya subjek sains tulen. kombinasi biasa juga. biologi, matematik tambahan, kimia, dan fizik. sekolah aku dulu tiada tawarkan subjek teknikal atau subjek sains tak konvesional.

emm... waktu tu memang lah spm macam pusat bumi. bukanlah aku kuat belajar, cuma spm sentiasa tak lekang dari kepala hotak. emm... korang pun tahu kan... tahun ke 17 dalam hidup. dipenuhi dengan spm spm spm. padahal... bukan nya apa pun spm tu.

tapi oleh kerana aku masuk dalam sistem pelajaran biasa2 jadi spm automatik jadi penting. lain lah tiba2 aku nak berhijrah ke kanada. maka mungkin spm tak lah begitu penting.

jadi kepada sesiapa yang baru nak ambil spm tu... tumpukan lah kepada spm. ok juga tu masa weekend belajar buat latihan matematik... it is much better than sniffing some glue right?? (hui tulis english lah pulak). setakat tension atau tertekan baca buku kimia tapi tak paham2 tu apa lah sangat. it is not like a bomb dropped on your school right?? (huisy if you dont understand my language then ask me... )

setakat tak lulus ujian bulanan fizik kertas objektif tu... it is ok you can always try next time.. it is not like a bloody maniac injects radioactive material to your body... right?

apa pun... sesiapa yang lulus cemerlang gemilang terbilang tu jangan pula jadi tembirang... yang lebih penting setakat ambil aliran sains tulen tu... rasanya itu normal lah kan.. sains tulen spm jak pun... bukannya Kaedah Berangka atau Pengaturcaraan C++ atau Bahasa Yunani Kuno. so no need to be freaking bitch... no offence. oppss... no fucking offence

ya aku tahu aliran sains tulen susah. tapi jangan risau.. nanti tension2 boleh lah tulis blog. kalau nak tulis cepat2 sebab buku fizik dah memanggil untuk minta dicoret dengan highlighter tu taip saja ringkas2 seperti kita menghantar pesanan teks kepada taulan. lagipun itu kan blog peribadi. sesiapa tak faham suka hati lah kan... (oppss.. sorry i write in my own language, if you dont understand please ask me... ).

ada sesiapa yang tersinggung dengan apa yang aku tulis pasal spm ni? emm.. aku bukan marah nasihat saja. like some people say no offence. emm... yeah no fucking offence ..... cheers...

ok lah aku pun sudah pening ni... esok ada kertas 2 subjek penataran psikologi dikalangan gadis bawah umur dan lepas tu mau masuk pertandingan menulis esei perbandingan kandungan lemak antara lembu memakan bijirin dan lembu memakan 100% daun rumput. TERTEKANNYA AKU....

note: i hate sarcasm.

Friday, January 23, 2009

clumsy: looking for a perfect lunch

mula2 semua dah nampak cun... dengan lapar yang sedang2. ada daging kari, ada kuah lemak kuning, ada kuah korma, ada sayur manis masak lemak. oh ya dibawah semua itu ada nasi juga.

buka tapau.
.
.
.

aku terlanggar mini white board.

white board jatuh atas tapau terbuka.

'tercop' lah kari2 kuah2 lemak semua ke pemukaan white board yang bertulis2 dengan marker.

shit
.
.
.
.
buang daging2 yang bahagian atas, yang terkena kaw2 dengan white board yang bertulis2.

makan tetap makan. tapi tak senikmat yang dijangka.

cuba lagi minggu depan. looking for a perfect lunch.

the body and seal

they are my current favourite celebrity couple. yeah some of you may still fall with Brangelina, or TomKat or the Beckhams. yeah some old friends may also think i choose the Beckhams.

1 thing i love about them (seal and heidi) is they are sooo into each other. i know other couple too.. but they are so into each other in their own way. i saw on E! whenever Heidi talks about Seal, her eyes just emm.... glittering??? or full with love and affection? or both..

second favourite would be... Will and Jada. the Smiths. when choosing celebrity couple, i prefer couple with kid(s). and of course i prefer them to be married.

i remember a line from a movie about bengalis live in america. the husband said to his wife while they are visiting Taj Mahal in Agra, 'Other husband loves their wife too just they cannot afford to build Taj Mahal'. really guys??? after all i think the line is very sweet!!!

Thursday, January 22, 2009

makanan tiga peringkat dan starbuck


nak body macam heidi the body? sila kurangkan makan nasi (dan megi, mi, sosej, minuman bergula, karbohidrat, lemak2, santan, daging, dan hasil tenusu)

malam ini seperti biasa makan malam bertemankan kompite. (pathetic huh??? i know).

pembuka selera: 5 pieces cheezy sausages (WISE)
review: sebagai peminat sausage dan cheese maka gabungan keduanya adalah sesuatu yang dialu2 kan. actually sebungkus ada 10 pcs. 5 dah aku makan 2 hari lalu. bersama nasi. malam ni aku habiskan baki2. peliknya... the first 5 aku rasa masin sangat. yang 5 aku makan malam ni sedang2. mungkin kerana the first 5 tu aku makan dengan nasi dan aku cepat kenyang. so rasa dia masin lah atau 'menjadi masin'.

aku tak makan sekali harung. aku makan sikit2 sambil menikmati main course

hidangan utama: sebungkus megi kari (Maggi)
review: bukan tak nak boikot nestle. tapi... tu dah ada dalam simpanan. apa pun aku cuba sedaya upaya mengurangkan kebergantungan kepada produk yahudi. mengurangkan. aku tak kata boikot habis habisan. ok proceed. megi tu extra pedas. tak ada lah maveles... still ok. pendek kata cuma sebagai pemberat kepada sausages. makan mi supaya aku kenyang. nak harap sausages tu kena double portion baru aku kenyang.

makan perlahan2 kerana pedas, secara otomatik aku kenyang. semalam aku makan mamee mi goreng 2 bungkus. makan berdesup2 tapi tak sekenyang malam ni. petua untuk tak makan megi 2 bungkus. sila makan appetizer terlebih dahulu (appetizer pun 5 pcs sosej so tak ada makna sangat lah lebih kurang jak dengan kalori megi).

pencuci mulut: air milo 400 ml
review: tadi waktu berborak2 dengan kawan aku dia ada sebut milo 2 kali. selalunya aku minum tea. tapi bila terkenang borakkan aku tadi so aku pun letak plastik tea 3 in 1 aku ambil milo 3 in 1 sebanyak 2 bungkus (sebab tu 400 ml). sedapp... i know produk yahudi juga katanya kan nestle tu... aku cuba lagi. so far aku ngelak starbuck. walaupun ada satu masa aku teringin sangat nak minum produk starbuck.

kesimpulan: Alhamdullilah kenyang. aku ngelak nak makan nasi sebenarnya. walaupun aku rasa kalori intake lebih kurang. tapi satu masalah aku. aku tak boleh makan nasi sikit. means either aku makan the real portion untuk perut orang malaysia atau aku tak makan. tak ada nya aku nak makan nasi sesenduk sejemput. aku makan setengah periuk lagi ada...
..........................................................................................................................................................................

cerita pasal starbuck.

korang cuba click label 'conglomerate'. (malas nak buat link). sebelum ini aku ada tulis entry berkaitan starbuck. tapi bukan lah sebab dia produk yahudi. sebab aku rasa kota kinabalu ni dah terlebih starbuck dari populasi.

aku ingat dalam satu scene dalam episod the simpsons. si bart nak pergi buat tattoo/piercing. orang tattoo/piercing parlour tu kata buat lekas2 kejap lagi orang nak ambil alih kedai tu. nak buka francais starbuck. abis saja si bart buat piercing.. kat tangan dia ada cup starbuck. means tak menyempat2 dah starbuck ambil kedai tu. as si bart jalan2 nak balik rumah or something tu along the way tu kedai starbuck sokmo.

ha... kira nya scene dalam satira popular ini lah yang terjadi di kk. berlumba2 orang nak buka francais starbuck. adakah populasi kota kinabalu ini memerlukan kopi susu yang overprice secara berlebihan??? tu baru starbuck ko belum kira coffee bean and tea leaf, old town, dan san francisco. aku rasa ada beberapa lagi lah kedai kopi overprice yang dibuka di kk.

setakat kafe2 minuman bersusu biasa yang francais dari taiwan atau yang home grown seperti bubble tea, yoyo, easy way, atau kopicat... tu aku rasa ok. sebab tak overprice. at least minuman flavour bersusu berais dalam 3 ringgit-3.50 tu kira ok. tak lah murah. tapi still reasonable berbanding kopi susu 8 ringgit. ok some of you may prefer to call it latte. skinny latte or whatever. but we know it is coffee with milk.

apa pun dulu kegemaran aku lah tu yang kafe minuman flavour bersusu tu.. siap ada kupon. and 1 cup short untuk dapat minuman free. sejak outbreak melamine di china. aku jadi berhati2 dan dah sedaya upaya mengelak nak beli minuman bersusu dari kedai. even biskut pun aku dah kurang. sangat kurang. sedangkan aku suka snacking biskut dan cookies. setahu aku ada beberapa (banyak lah juga yang aku perhati) jenama biskut dan cookies yang disenarai mengandungi melamine berlebihan masih on shelf dan tersedia untuk dibeli oleh pengguna.

korang boleh google sendiri dan cari sendiri. ada 1 particular biskut company yang barangannya banyak disenarai hitam/ diban masih lagi terjual di pasaraya berhampiran rumah aku. adakah pihak pasaraya ni buat bodoh atau memang bodoh aku tak tahu lah. apa pun terpulang lah kepada pengguna. lagi pun melamine is not like arsenic... sudah nya ko google lah sendiri.

nanti aku cerita lah melamine ni aku nak cerita starbuck dulu...

selain itu starbuck juga pernah dilaporkan membazir air secara besar-besaran. bukan lah sebab air tu tercurah ke dalam cup dijadi kan kopi tapi mereka biarkan pipe tu running air. dengan alasan mereka ada polisi untuk mengelak bakteria berkumpul di lubang sinki. whatever lah kan. tapi pembaziran mereka ni walaupun pipe tu airnya skinny sahaja, oleh kerana polisi syarikat maka setiap cawangan starbuck didonia ini melakukan perkara yang sama. contoh: kira lah sehari 1 cawangan running 15 galon air. kali dengan seratus ribo cawangan. korang tak payah lulus termodinamik pun boleh tahu, jumlah air yang terbazir ialah banyak ratus galon setahun.

berita ini dilaporkan oleh sebuah akhbar di britain.

aku pernah juga minum starbuck. (nak juga kata pernah kan!!!) aku rasa kali terakhir masa aku 2nd year atau final year d ukm. kiranya sudah 2-3 tahun juga lah kan. bukan boikot. masa tu aku tak nak bazir duit untuk beli overprice drink. pendek kata aku tak lah berduit sangat. sekarang2 pun sama. cuma sekarang2 ditambah dengan dorongan kepada boikot memboikot ni lah.

just before the attack on Gazza. aku cuma tunggu masa saja nak beli secawan produk starbuck. tapi asyik terdelay. aku ada lah kompol sikit sen sen baki2 aku lunch tu aku nak minum starbuck. aku teringin sangat starbuck tu... tup tup.. delay punya delay.. Gaza kena attack boikot pun jalan. starbuck stuck.

still aku dalam dilema nak beli ke tak. aku takut bukan apa. secawan nanti jadi 2 cawan. macam aku makan nasi lah. the real deal. orang selalu lah aku terjumpa dalam blog tulis macam '.... so i spent my afternoon starbucking with Akak Paris Hilton...' (contohnya). emm... as much as i kutuk all those overprice coffee shop deep down nak juga sesekali merasa. (nak merasa).

tapi bila limpas (lalu) kedai2 tu tak juga masuk2 nya dengan nekad order secawan. macam apa hal besar pulak kan... padahal kopi jak pun. mungkin nanti (soon) aku beli juga lah secawan kopi mahal tu, tak tahu lah aku nak beli kat starbuck atau rival kedai tu. cuma memang sejak sebelum cuti xmas tahun lalu aku nak minum java frappucino. tak tahu lah apa barang tu... ntah2 dia letak biskot chipsmore dalam kopi. aku tak pernah minum ni java frappucino ni. setahu aku ni produk yang jual dalam starbuck. yang dulu aku minum tu macam ice blended saja (sebab aku tak pandai nak sebut menu lain kot... ke pasal termurah???).

aku tahu entry sangat pathetic dari start aku cerita aku makan malam bersama kompite sehingga lah kisah aku nak minum air kopi mahal. sesiapa nak minum kopi mahal2 kat starbuck ni aku tak lah nak melarang anda. nak menggalakkan pun tak juga. ikut suka. cuma tu lah aku kekal dengan pandangan bahawa kedai starbuck terlalu banyak di kk. (peminat starbuck senang lah ya bila ke kk ni).

funny, crazy and gay???


C. Ronaldo with his man's purse/handbag

when i checked my fb just now, i saw few posted note and photos that highlighting their support for english football club, Man U and Liverpool. it is understandable if these people love football. i was too. but to mock the players as gay and faggot is really unnecessary.

both club are rival. every club in the league is rivaling with each other.thats the nature of competition. rivalry. Malaysian are supporting their favourite english club like crazy. i mean really crazy. the comments on those photoshopped are funny and crazy. why Malaysian bother to support english club like english. may be they are slightly below english in supporting english club.

cant these Malaysian calm down. when a Malaysian Liverpool's fan starts mocking C. Ronaldo then another Malaysian Man U's fan will mocking whatever about Liverpool club. then it will continue... another liverpool will mock another man u.

me too not liking C. Ronaldo. for reason i dont know. thats it. me too not Liverpool supporter and i am former Man U supporter. thats it. just go watch the game and buy the shirt. no need to pour your abhor against each others' favourite clubs.

after all always remember you are Malaysian. even though the Malaysian football is full with shame lately, (and full with little talent but a lot of hair gel). but remember, those Liverpool, Man U, Arsenal and most hated for 2 seasons but not anymore Chelsea are ENGLISH clubs. let english do whatever they always do in order to support and showing their support for their respected club. we Malaysian, like i said, just watch the game lah.... orang english tak heran pun korang support club dorang sampai kutuk kawan sendiri gay.

internet on off on off

2 hari tak update blog kerana connection internet yang berpenyakit sosial. sepatutnya entry aku pasal shopping. tak pasal aku tulis entry internet lagi.

ok 2 malam lepas... elok2 aku tulis entry. kelepup. internet disconnect. malam tadi pun sama, masa aku tengah ym dengan kawan lama, pun internet mati. entry aku tertangguh macam tu sahaja. time tu memang lah hujan. dan berkilat. aku rasa some1 turn off the modem, untuk tujuan keselamatan katanya. tu yang aku malas, tu. sampai pagi ni baru on. aku try blogging guna hp. tapi tak berjaya. last2 aku main game. padahal aku dah tulis entry time tu juga.

emm... pada aku internet ni bukan sekadar tempat berhibur baca portal gossip, atau check email atau sekadar ym. aku cari makan kat internet, aku belajar pun kena pasang internet (walaupun sepatutnya aku rujuk buku, tapi google lagi cepat). even nak meluahkan keluh kesah pun kat internet. bila masa ada family kat sebelah menyebelah, tak lah sentuh sgt internet ni. tapi bila tinggal sorang2 ni memang aku blank kalau internet putus talian.

paling penting aku cari makan kat internet walaupun cuma dapat rm 1.5o seminggu. duit juga tau.
..........................................................................................................................................................................

kemarin banyak juga duit ku terkopak. aku dah agak dah. mula2 aku beli extention wayar. rm 25 dengan empat point. ada juga yang murah tapi either 2 point atau pun yang 4 point cap kapak. takut juga aku nak beli barang elektrik cap kapak ni. murah sangat tak lah... murah 3-4 ringgit. memang ada cap sirim, tapi takut pakai tak lama. aku punya yang lama tu 2 point tapi 1 point dah rosak. maka sukar lah aku nak guna beberapa barang elektrik serentak.

nak2 kompite aku ni bukan nya boleh share point. pasang kat plug 3 pin bunyinya berdecit2. macam bunyi karan zzt zzzt.... so aku kena off kompite nak charge hp. kipas ok dia bley share, on kipas boleh charge hp. nak iron, tutup, nak masak air pun sama. mula2 aku ingat nak ambil yang kat rumah punya, ada juga 1 lagi extention lama tak pakai. tapi masalahnya aku kena tunggu weekend. emm... susah lah. last2 aku kopak kan duit beli baru. bukan soka soka tau.

lepas tu aku bayar duit bil. tak lah mahal sebab share. tapi elok lepas aku bayar berbelas2 ringgit tu, masa aku nak blogging, tak connect pula. pukul meja kuat macam mana pun tak boleh connect sebab, kena off. malas aku nak cerita panjang2 nama pun internet share kan. tapi geram tu tak dinafikan ada juga 2-3 minit last2 aku tidur.

so hari ni aku tak pg lab lagi. apa2 hal pun update blog dulu. karang petang occupied pulak aku dengan nak masak dengan nak mandi cuci kain. selalunya aku update blog selepas setel semua hal2 domestik.

study?? mana aku study. adalah 2 malam lepas aku study 15 minit. baca undang2 cbd. kejap saja aku nak digest sebab dah belajar. even nak memprint2 pun aku malas. sebabnya aku nak pastikan aku betul2 nak print baru aku print. (kedekutnya.....) tak nak bazir ink on nothing, aku tak suka. plus menjimat kertas bagus untuk alam sekitar.

sebab tu ada lagi pdf aku tak print. selagi boleh hold hold. lah dulu.

lagi satu cps ums sangat lembab dan mengalami ketakcekapan dalam bekerja. cis untuk mereka. adakah patut hold aku n gang punya exam result. tunggu meeting dah tu pulak schedule meeting 2-3 kali meeting nya tidak. meeting pun susah kah? nampak sgt boss admin agak bangang. macam tak tahu saja result kena submit kepada sponsor. bangang... macam mana ntah jadi boss admin kat situ... yang aku pelik biotech lepas pulak. ni tunggu sampai bulan 2. cps agak siyall. enuff said.

adoi... malas bangat aku nak pergi lab. tapi jika aku tak pergi tak bermakna lah aku bayar sewa bilik ni. bagus aku tinggal di kampung. kelas pun bulan 2 baru start. kerja ada kat lab so buat lah sikit sikit.

dah lah aku nak mandi dulu... kejap lagi nak gi kedai. kedai kedai kedai....hari2 menghantar duit ke kedai.

Monday, January 19, 2009

The Beach and Brothers & Sisters



i dont really know all DiCaprio's movies. but i have to say i like his acting. First i heard about his name was post Titanic. i think most of human populations knew about that movie.

couple weeks ago, i watched Titanic (for i dont knows what times) and Blood Diamond (also for i dont know what times). last weekend i watched The Beach. my first time to fully watched it. DiCapriorized???

the location: (Beach in Thailand) is very beautiful...... beautiful. i think the rock formation is amazing. i am comfortable with beach. but i dont like sea and i cant swim. Beach? i like beach.

when i watched this movie, the beach scene reminded me about Langkawi. a lot. i went there. once. and i once read about the Langkawi Island is the oldest part of Malaysia Peninsular (correct me if i am wrong). Geographically speaking, Langkawi is close to Thailand and Andaman sea.

the story: about Richard (DiCaprio) a backpacker who travel to Thailand, found a map of the hidden beach which claimed to be a piece of paradise. with 2 French tourists(lovers, Etienne and Francoise), he eventually found their way to the isolated beach. the so called paradise beach is not merely tranquillized tropical bliss but also a location of hidden marijuana farm. and they were almost caught by the farmer.

then they found there is a community live on The Beach. Hippies alike community. they celebrated carefree life, beach and self planted marijuana. the leader of this small community is Sal (i think she is the White Witch from Narnia). Richard falls for Francoise and vice versa...

beach life continue.

i like the story of swedish fishermen. i think it is cute. the story is cute. they like to fishing and skiing in winter. but they are not skiing in Thailand. they are fishermen for the community.
one time, Richard try to fishing, but attacked by shark. he kills the shark.

the heartbreak would be when the fishermen were severely injured after attacked by shark while fishing. one of them died and buried by the community, but they refused to help the injured Christo and eventually, left him dying in a tent in the woods. i like when Etienne begged his friends to not left injured Christo alone in the woods.

but what fuzz me... a bit (may be because i didnt pay full attention) initially there are 3 swedish fishermen, after the shark attack, 1 is died and buried, 1 (christo) is left to die alone in the woods... what happen to the 3rd fisherman?

.................................

The Beach is not my favourite DiCarpio's movie. but still i like his preformance. i like how he gone crazy while spying 4 travellers who have his map.

what is my favourite then??

not Titanic of course

.........................................................................................................................................................................

Brothers & Sisters.

2nd season? emm... i think if not because of Callista (ally mc beal) in it. then it will be hard for me to like this series.

but i like it anyway...

btw, american ignorance is clearly showed in scene when Rev. McCalister told Kevin about he assigned to go to Malaysia to help build school as part of his missionary task.

yes, missionary did build school in Malaysia, but that was way back during colonial time. i dont really know about missionary works here, but i think it is the Gov.'s responsibility to build school. and Gov. did build enough school for Malaysian children. we dont need american 'McCallister' to build school for the Malaysian.

i think the producer must be confused Malaysia with other southeast asian countries.

but it is a fiction tv show, of course it full with factual incorrect.

siri berbual dengan encik telefonis

tiada apa yang menarik hari ini. seperti biasa.

hari ini tiba2 saja hp ku tak dapat send msg. mulanya ku ingat masalah network yang tak stabil. lalu biarkan. lepas tu bila nak check baki kredit pun tak boleh. baru aku perasan (selepas beberapa jam.. siap lunch, tidur, pergi kedai) bahawa tertera di skrin itu sim inactive. aku off hp. aku on. msg masuk dari abg. cuba balas tak dapat. pending.

tak lama kaka telefon. dia tanya kenapa hp tak dapat di telefon??. aku nyatakan masalah. try on off on off.

biarkan saja hp sambil menghantar beberapa msg percubaan. terima msg boleh hantar msg tak boleh. hairan. dan bimbang. kerana my hp bau kedai lagi. =)

try buka casing. buka bateri, buka sim card. insert semula. on. hantar msg percubaan lagi. tak dapat. terima cadangan abg, call talian bantuan.

dail ***** dan diangkat;
terima kasih kerana menghubungi kami. tekan 1 untuk bahasa melayu.

tekan 1

terima kasih. tekan 1 untuk kasi konfem kau nak bahasa melayu.

tekan 1

terima kasih. untuk mengetahui produk terkini tekan 1, untuk pertanyaan bill dan bantuan perkhidmatan teknikal tekan 2, untuk bantuan cpr tekan 3, untuk mendengar dendangan lagu promosi menyakitkan telinga tekan 4, untuk memanjangkan masa untuk menerima layanan tekan 5, untuk bercakap dengan telefonis tekan 0. untuk dengar semula mana nombor nak ditekan tekan #

tekan 0.

suara encik telefonis dihujung talian. cuba untuk mengentertain. dia tanya nama penuh, nombor ic, alamat rumah, dan tak lupa nombor telefon. akhirnya dia suruh tunggu di talian.........
..
..
..
..
..
..
..
terus menunggu dengan ditemani lagu2 promosi yang menjengkelkan hati.

akhirnya....

encik telefonis: tiada masalah dari pihak kami. saya boleh mencadangkan beberapa langkah untuk menyelesaikan masalah cik. (mencadangkan beberapa langkah)

jlasyko: thank you.

aku tak cuba pun langkah yang dicadangkan kerana sudah aku cuba sebelum telefon dia. kecuali langkah yang aku tak boleh cuba ialah, masukan sim dalam hp lain dan cuba hantar msg. sebab aku cuma ada 1 hp saja.

selang beberapa ketika tup tup msg sudah boleh dihantar. Alhamdullilah. Syukur.

aku periksa, talian ku dail **** adalah bebas toll tapi untuk talian 1-300 dan 1-800 ialah 30 sen/minit.

ada masalah dengan penghantaran msg??? sila dail **** dan berasa sakit hati seketika. tak lama kemudian msg boleh dihantar seperti biasa.

Saturday, January 17, 2009

sweep off her feet??? or his feet??

.
.
.
.

.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
they have the right Broom for each other....




spring shirt for male


office apparel

casual

suit

office

casual polo

casual shirt with unique detail.

Friday, January 16, 2009

koktel tanpa alkohol overdose lagi...


cerita pasal dia di perenggan2 bawah.

adoiii... just finish writing draf for my D... oppss.... sudah2 sudah lah tulis english.. penat aku nak ngatur susun ayat. aku tengah susun semua rekod2 dari tahun 1972 sampai lah tahun 2008... tak lah tiap2 tahun. cuma banyak lah juga. yang baik nya aku dah baca dah lama dah kertas2 tersebut. maka sekarang ni nak kena susun lah maklumat2 dari kertas tu untuk tulis kertas aku lah pulakkkk..... sukar lah sikit. sebab tu bukan blog yang boleh main taram bantai sahaja. tu kertas saintifik. ko taram masa tulis, balasannya ko kena taram sampai lunyai time viva.

aku pelik lah, apasal lah asal time2 bentang2 atau defend hasil kajian ni kan student selalu jadi sandbag. kena bantai. bantai itu ini ntah pendek katanya yang bantai tu selalu bantai dengan mode 'macam bagus'. aku faham lah nama nya pun viva kan... tapi boleh tak bantai dengan berhemah tanpa perlu menyebabkan air mata bergenang ditepian mata tunggu masa saja nak menyembur keluar. after all kita semua ada kelemahan masing2. paling tak tahan dengan ayat seperti ni 'buang saja thesis dalam tong sampah' apasal lah nak buang2 thesis. suruh lah letak dalam almari atau shelf. kiranya siapa nak baca, silakan, nasib tak baik dan tiada siapa berminat dengan kajian tu, apa nak buat.... kan? buang dalam tong smpah tu bukan kah membazir senaskah thesis namanya??? tak ilmiah betul cadangan tu. at least teruk sangat pun suruh lah orang tu simpan thesis dia untuk kegunaan dia mengimbas kenangan silam dimasa depan.

itu kira cerita yang tukang bantai ialah jenis yang sudah bertauliah. yang paling aku geram lagi ialah bila ada tukang hentam tak bertauliah dan juga mengaktifkan mode perasan bagus. biasa lah kan.. bila study2 buat2 lab... bila kumpul2 dengan kawan2 sembang2 mesti lah terkeluar 'ko buat apa, aku buat apa'. kira level2 sama lah ni iaitu 'study belum siap'. biasalah ada yang progress baik, ada yang nasib tak baik sangkut sana sini.

so kalau ko punya progress baik punya sampai dengan boss berkait jari punya kamcheng.. jangan lah sampai kata thesis/study orang tu 'rubbish'. ya lah orang tu sangkut. tapi engkau siapa nak kata 'rubbish'. ko dah baca meh dia punya writing??? pergh... haram jadah betul. aku yang tiada kena mengena ni tiba2 sentap. at least ko nak beri komen tentang study orang yang sangkut, komen lah elok2 sikit. contoh: 'buat lah semula...' atau 'cuba lagi' atau beri cadangan seperti: 'cubalah tukar tajuk'.

geram ok... bila study ni cuba lah berbelas kasihan sikit. hari ini hari orang, hari kita siapa tahu.... memanglah study tanggungjawab masing2. bagi aku selagi kau tak disahkan lulus masa viva, selagi tu ko belum boleh kata kau dah secure. no matter how good your progress is. ini bukan nak menghidang persembahan yang baik, ini semua ialah macam mana nak menghantar hasil akhir yang baik. macam main bola.... dribble dah power berdesup2. segala kick dah buat.. hantaran tepat... rembatan berapi. main rancak, sorak sorai pun rancak...rambut dah bubuh gel... tup tup bola tak masuk gol juga. tak juga menang kan? paling bagus pun seri 0-0.
saja aku letak gambar cristiano ronaldo ni... sebab aku tak suka dia.

cikgu aku pernah berpesan. 'kau berhempas pulas ikat kaki ikat tangan masa buat lab tu semua tak penting orang tak akan nampak yang orang nak tahu ialah kau punya hasil (writing, naskah thesis) dan masa viva'. (lebih kurang lah dia kata macam ni). pesan ni memberikan aku idea untuk menjadi rajin dengan smart, buka membuta tuli.

kena tau kat mana kena slow and steady, kat mana kena full blast like your whole life depends on it.
..........................................................................................................................................................................
gambar hiasan

hari ini skip lab. malas, mula2 pagi tadi mentari menyinar... panas.. around pukul 11 dah suram. sampai lah ke petang. gerimis lah 2-3 kali. tak lah hujan. tapi masih sejuk2 saja keadaan suhu. aku tak lah ambil termormeter sukat. cuma rasa guna kulit.

pas tu line internet pula agak lip lap. lepas heavy lunch aku lepak... ingat nak nulis2 taip menaip. sudahnya aku tidur.... dah terbukti lama dahulu bahawa aku tak berapa boleh menulis/study/membaca diwaktu siang. ikutkan dulu memang aku pernah menaip siang dan malam ada lah kira2 sebulan aku macam tu. tu pun aku menaip dalam lab. masuk pukul 10 pg balik pukul 6 ptg. malam, either menaip atau study...... huhu hidup yang agak membosankan. tapi aku rasa sekarang ni lagi bosan. sebab dulu buat macam tu beramai2. 'adik beradik' aku saja ada 4 orang. roomate pun buat benda sama. geng2 seperguruan lain pun sama. sekarang sorang. aku buat lab sorang2 dan menaip2 pun sorang2.

MAKAN
sebagai manusia biasa aku memang makan, dan aku soka tulis pasal makan2. tadi lunch macam biasa beli makan kat kedai pak ngah (bukan nama kedai sebenar). aku tak berapa kenan dengan nasi biru tu. tapi nasi yang kaler biru tu saja aku tak kaut. aku kaut nasi putih biasa. isi kandungan campurannya semua sangat lah campuran nasi kerabu minus budu dan ulam2an. aku ganti ulam dengan bergedil daging, ciken wing pula disirami dengan sambal cili yang banyak. tapi sekali aku makan... ayam tu tak berapa best. sebab masin tambahan pula aku letak kicap. lagi masin lah kan.

nasi kerabu rulezzz!!

malam mulanya aku nak skip. tapi last night dah skip mana boleh aku skip 2 nights in row.. perghh... mencanak naik ke ulu hati asid dalam perut nanti. so aku mula2 ingat nak masak. tapi tiba2 teringin nak makan mi. so beli lah kuey teow goreng. yang biasa plain punya. rasa biasa2... oily dan lebih kicap ntah apa.. tapi still ok.. aku kasi abis juga. tak elok membazir. lagipun apa lah susah sangat nak makan kuey teow oily tu... tak payah komplen lebih2. sekarang lapar balik... biasalah makan mi. kejap aja kenyangnya. so aku taip sambil tonggang susu coklet rendah lemak

KF
aku tinggal betul2 dekat dengan maternal hospital. dulu rumah semi d (nak juga kata pernah tggl semi d kan...) kawasan tu ke belakang sikit.. tersorok. sekarang ni aku tggl betul2 depan jalan besar. nasib baik bilik aku yang belakang, so boleh lah aku beristirehat dengan aman. oh ya... kaitannya dengan maternal hospital.... ambulans selalu lalu lalang. siap bersiren siren lagi so bising lah sikit. beside nasib tak baik... ntah2 ada kereta atau motor yang berbunyi bising dan tajam lalu depan ni.. biasanya tak ada lah mat rempit nak merempit kawasan aku ni sebab... hujung tu jalan belum siap. dan jalan pun berlubang2. nak tergolek hanjeng... ha rempit lah kat sini.

anak buah aku lahir kat hospital depan tu. hehehe.. sebab tu lah aku ada attached sikit dengan hospital tu. aku rasa lebih rasa attached dari hospital tempat aku lahir. selain tu aku pernah menggelupur pukul 2 pagi masuk di emergency ward... bukan lah atas sebab2 maternal (aku still bujang hokeh!) tapi sebab aku gastrik, so tu lah hospital terdekat yang ada. kawan2 aku hantar aku kat situ lah kan.. maternal hospital pun maternal lah... hospital juga. ok gak... treatment dia mcm hospital biasa. cuma kes2 teruk dia hantar lah hospital queen. dah specialty dia maternal kan...

HAL HAL LAIN

baru hari ini aku tahu david beckham dah pindah milan. nampak sangat lah aku dah tak ambil kisah sangat kat dia.... tapi E! selalu juga keluarkan berita hot2 pasal dia ni. dan bini nya juga lah kan. seingat aku, kisah beckham nak ke milan ni dah ada sejak tahun 2000... long before madrid rumours (and eventually, he moved to madrid first). masa tu kan dia jantan terhot on pitch kiranya... dan dia ngan sir alex memang dah tak berapa baik. aku rasa oleh kerana dia ni billboard boy... sbb tu MU kept him for another few seasons.

masa tu rumors gila ada 2 tempat lah kiranya si beckham ni nak pindah, 1 milan, satu lagi aku tak ingat lah apa...time tu rebutan ramai. aku tak pasti lah. tapi yang aku dengar, victoria memang soka laki dia pindah ke milan, atas sebab milan tu kota fesyen lah kiranya. tup tup beckham tak pindah2 dari MU... last2 pindah madrid. victoria pulak tak soka. emm.. madrid??? ada apa dengan madrid. ada real madrid la...

so beckham di madrid, anak bini di london. victoria pindah madrid hanya selepas kisah beckham berskandal dengan perempuan lain. huhuhu... sampai sms segala kena publish di tabloid. dulu owen pun camtu gak... dia di madrid family di england. kesian (kat owen). aku rasa kopak juga lah beckham nak pujuk bini sebab kes skandal dia dengan perempuan2 tu. lepas sorang, sorang ngaku berskandal dengan beliau. selepas beckham belikan beli intan berlian, rumah dikawasan pergunungan alps, bersumpah janji setia tak akan curang lagi, dan tadah muka kena slap bini.
in the end victoria terima dia balik.

next up pindah LA. ni dreamland victoria ni. kan dia bekas pop star. soka lah dia pindah hollywood. lagi rancak lah hidup mereka. siap ajak kawan2 dia mcm eva dan katie nonton laki dia main bola. padahal aku rasa perempuan ni semua tak tahu pun pasal bola. saja nak gi berjalan dengan kawan2 kot... hehehe... beckham pun jadi model seluar dalam.

hari ni beckham dah ke milan. mesti LA galaxy sakit hati kan... ya lah banyak ratus juta juga habis nak bawa beckham ke states. alih2 budak europe tak tahan tinggal kan europe lama2 lah ni kes nya. lu pindah states kalu... itu national team lu jangan harap nak masuk>>> alasan ini lebih relevan. kiranya masih bernafsu lah beckham nak main dalam team england.

tapi aku rasa kes milan ni, dah macam kes madrid balik. beckham di milan, victoria di LA. lagi teruk dari madrid. sebab kali ni across atlantic. victoria dah tak pandang dah milan walaupun dulu dia soka... sebab sekarang dia ada LA.

aku harap mereka bahagia dengan cara hidup yang cross continents mereka.

Thursday, January 15, 2009

sejenis koktel tanpa alkohol yang overdose.

productive day of the week! yeah the access road to kf is back to normal. no more unusual heavy traffic. today, i met nicole, identified 10 (TEN) packets of ehem ehem.. yeah TEN yesterday i scored 8 today TEN!!!. but i just did stuff i familiar with, thats why my speed is accelerated. i tried 1 unfamiliar stuff. i guest i didnt really nail it. but almost.

most importantly, the unfamiliar stuff was mistakenly assumed as my favourite 'tembikai'. when i first look at it... it is grow like my 'tembikai'. i was like almost sure that it was 'tembikai daun garang tiga rank'. as i took a closer look, it was not. thanks to the crude note and my clumsy comical drawing. i dont think i have 'tembikai' in my box anymore, but today i did encounter 'tembikai's' sibling, and i really think i nail it by one hell shot. hole in one? perhaps.... wait and see...

emm.. actually... i kinda talked to 'them'. hahaha... really want to have some connection. feel much closer. feel the passion. after all this is something i can do, and i want to deliver my best.

..........................................................................................................................................................................

in case some of you wondering what the hell is written above? just stop thinking.
gamber hiasan

cuba2 saja tu tulis english. sebenarnya my D masih tertangguh. part 2 tu lah yang perlu banyak teks disana sini. banyak rujuk sana sini. susah tak lah sesusah mana. cuma kena ada seru yang baik punya, baru ada semangat. malam jumaat yang sejuk2 nyaman ni... rasa nak bersantai lah pulak, sambil bloghopping dan update blog sendiri.

MAKAN
emm... baik cerita pasal makan, malam ni skip makan malam. sebab tak berapa lapar sangat pun. lewat petang tadi dah makan sebiji mexican vanilla dengan satu lagi ciken bun something ntah apa... sedap nya tak lah sentaappppppppppppp.... tapi ok. tiap2 petang makan mexican vanilla, dalamnya ada butter bergula selain ada sedikit nuts. harga pun tak lah mahal sangat. biasa rm 1.50. yang ciken bun tu rm 1.80. ok lah kan. nak makan big apple, emm kena drive jauh, selain lebih mahal.

gambar hiasan
SAYA SUKA LAGU
aku suka lagu imran ajmain yang terbaru. selalu aku perasan2 nyanyi lagu tu masa driving. ya lah aku driving sorang2. bila sampai lampu isyarat merah, atau sangkut jam, kebetulan lagu tu main di radio... aku ikut lah nyanyi sekali. cuma... hehehe... aku suka intro nya saja.. yang belakang2 tu kira mcm biasa. sebab dia nyanyi intro tu macam suku kata ikut note sebiji2. soka soka sangat dengar....

yang tu-lus ikh-las ing-in se-ka-li se-ka-la di-ri-nya di-ba-las.

sekarang ni aku tengah dengar lagu 't-shirt'. emm.. lagu ni pun aku suka juga. typical saja pun lagu ni. still sedap.

sekarang ni juga aku sangkut dengan lagu2 dendangan faizal tahir. semua2 lah. suara bagus. dan aku syorkan semua stesen radio mansuhkan penyiaran lagu 'yang besar besar' sangat lah macam ntah apa2 lah lagu yang besar2 sahaja. macam perempuan yang menyanyi tu materialistik tahap merapu. dia ingat, mobil besar ni main sebut saja lepas tu gedebuk... dan dan tu terhidang sebijik depan dia. nak jadi materialistik jadilah materialistik secara elegan.

IDEA PERNIAGAAN
aku banyak tulis entry pasal yahudi sekarang ni, ni aku nak tulis lagi sikit, ni pasal gene simmon, dia ni selain main musik dia juga ahli perniagaan. biasalah yahudi kan multitalented. ada sekali tu masa ada orang nak purpose nak join venture berniaga dengan dia, dia kata dia bukan nak dengar idea perniagaan baru, tapi dia nak perniagaan yang boleh laku. means idea gempak berahak terburai pun tak guna jika hujung2 tak laku. yang penting boleh jual walaupun idea perniagaan tu dah usang. usang2 pun established. apa pun ada juga orang kata think big win big.. ha kira2 macam tu la. ada pro dan con.

so kiranya, janganlah bank2 tolak proposal peminjaman wang seorang yang nak pinjam wang sebagai modal untuk jual bawang. memang lah dalam paper work macam haremmm... saja bunyinya.. tak seglamour atau sefresh nak pinjam wang sebab nak ternak lintah. tapi perniagaan jual bawang lebih established. bawang dah berkurun berada di pasaran dan terbukti masih relevan. manakala penjualan lintah adalah satu penerokaan perniagaan baru. ada potensi besar tapi belum established. so jangan lah rule out yang nak jual bawang tu semata2 idea nya menjual bawang itu sesuatu yang usang.

dulu yang founder google pun think big, walaupun mula dari dalam basement. sekarang google dah jadi macam kaunter pertanyaan 24-7. sehinggakan ada yang search dalam google macam tanya kat tuan kedai, contoh sebenar: 'gitar bc rich berapa harganya?' pas tu tekan butang 'search' pas tu keluar lah segala barang pasal bc rich.

sekarang ni kan heboh lah jutawan internet. kononnya the first yang buat break away (betulkah istilah ni?) ialah seorang nama irfan khairi. aku tak pernah jumpa irfan khairi atau baca buku dia. aku cuma tahu buku jutawan hartanah azizi bakar or aziz something... tak ingat. dalam satu seminar dulu, orang yang kasi seminar tu mention nama irfan khairi ni. dia kata kawan dia. then baru aku tahu lah pasal irfan khairi ni.

pas tu aku tertarik juga bisnes internet ni. sebab... boleh buat home base. lagi satu idea perniagaan baru dan tak fresh sangat. baru2 ni partner in crime kegemaran ramai telah menerima email dari seorang peniaga internet. bila partner in crime click link yang diberikan... ada terpampang ebook untuk dijual. kononnya peniaga internet nak berkongsi rahsia dan teknik menjana kewangan melalui internet. so kau nak tahu rahsia sila beli ebook aku.... huhuhu... memang usahawan betul peniaga tu kan...

kini aku jadi pelawat tegar blog2 gosip yang menjana pendapatan beribu2 dengan hanya memaparkan cerita gossip seluar dalam dan kain dalam artis malaysia. segala gambar clubbing, cerita yang panas, dipaparkan dilaman web tu. walaupun mereka menjana wang melalui iklan. tapi perkara yang menggoda orang untuk masuk ke web (langsung menaikkn rating) ialah gossip yang mereka jaja. lagi satu idea perniagaan internet.

emm... aku harap aku boleh polish skill ict ku ni... sebab memang perniagaan internet ni boleh menjana wang. cuma banyak mana tu tak tau lah kan rezeki masing2. sebab utama aku tertarik dengan perniagaan internet ni ialah sifatnya yang home base. so... kiranya aku boleh berbisnes, berhibur, sendiri2. tak payah jumpa client, tak payah sterika baju, tak payah risau baju tak matching kaler dengan tudung....

sekiranya skill ict masih di takuk lama atau sukar untuk dipolish, perniagaan menjual bawang sentiasa menjadi opsyen menarik.
..........................................................................................................................................................................

tadi kan aku mundar mandir (sekali jak pun) berdekatan planet of the apes. tapi tak jumpa pun marky mark... mungkin dia sibuk lah tu menyelongkar celahan cambarian... (apa kaitan?) atau dia memang tak datang. aku dengar cerita, Bunga Bunga Cinta dah shuffle. tak boleh lah aku hurai panjang2, sebab aku tau ini melibatkan sedikit twist disana sini. takut nanti ada pulak orang bunga bunga cinta ni terjumpa blog ni... haru biru jadinya.

apa pun aku tahu masing2 nak jaga interest masing2 kan... lumrah lah tu. aku nak jaga interest aku juga. sekarang ni interest aku ialah planet of the apes, atau lebih tepat lagi... marky mark. hehehehe.... its been a while tak ada hanky panky kacau orang. al maklum lah sibuk buat permohonan pinjaman kewangan untuk pembiayaan perniagaan bawang.

ikut sejarah dulu aku memang tak ada harapan nak berkaitan dengan segala bunga atau daun dedalu dalam perigi bagai ni. dulu aku macam lebih kepada ekologi lah... senang saja, ko hapal isi kandungan dalam kolam tu dari ikan haruan sampai daphnia dan cyclop. dan of khoz segala jenis haiwan. dari cacing2 sampai lah tok nek gajah tu.(last time aku baca, beberapa tahun lalu, cacing ada 3 jenis, selomat, pseudoselom, aselomat).

malangnya masa matrik paper bio sem 2 dia tak soal pun pasal cacing 3 jenis tu. paper tu soal pasal burung atau rimau ntah apa ntah, selain dari apa ya.. kitar krebs... Kisah kitar krebs dan rubisco ni menghantui aku sampai tahun 2 d ukm hokeh... mula2 dorang suruh ambil physio, lepas tu biochem... dua2 paper ada menghadap kitar krebs ni... nak hafal bila carbon tu kejap ada 5 kejap ada 6.... physio dapat B+ (berkat pensyarah hensem) biochem dapat c+ (berkat belajar seminggu... tapi sebiji haram tak faham).

yang paling aku ingat ialah, aku ada hafal pasal soalan phenylkenoturia. kiranya... bukan lah aku hafal fotostat nota dalam hotak. tapi aku baca. bila ada soalan saja yang berlegar2 pasal phenylkenoturia... aku main taram tulis 'kencing hitam'..... tulis buta2 macam main tikam2 kencing hitam. cuma yang menyopankan jawapan aku tu ialah aku tulis english, so tak lah aku tulis 'KENCING' dalam kertas jawapan, ganti dengan 'black urine'. sedangkan soalan tu tanya pasal gen yang terkurang dalam badan penghidap penyakit tu... or something lah pasal chemical dalam badan tak silap jawapan dia CoA (tak pasti lah....).

nanti korang pegi supermarket, cuba tengok tin diet coke, atau any diet soda, dia tulis tak sesuai untuk penghidap phenylkenoturia. nak tau lebih lanjut sila rujuk buku teks biokimia berhampiran... voet & voet.

dulu dalam kelas biochem macam tu lah. pensyarah2 simple2 saja ajar. macam dia kasi tajuk... lepas tu kan... dia cerita lah tajuk ni kau mesti tahu what, when, where, how. nak tahu sila rujuk buku biochem citcit&comeli mukasurat 416. pensyarah bukan sorang ada 5 orang ajar ikut bahagian masing. so dalam exam aku dan rakan siap bercadang nak tulis jawapan 'sila rujuk buku citcit&comeli muka surat sekian2' yang hanya relevan dengan botany ialah tajuk fotosintesis. part tu saja aku boley jawab dalam exam. sebab tanya pasal tumbuhan c4 dan adalah sikit sebanyak pasal kloroplas bagai.

sebenarnya yang dulu aku beriya tak suka tu ialah anatomi tumbuhan, sampai sekarang aku tak berapa. bukan lah tak suka yang sampai tengok jak boleh berdarah hidung, tapi tak connect sangat. still lah juga aku kena tahu kolenkima, parenkima, arenkima, vascular bundle....

cuma mungkin berkat doa dan masin kata cikgu aku dulu. dia cakap 'ko jangan lah kata beriya2 tak suka tumbuhan, esok ntah2 kau jadi botanist'.(tak exact, lebih kurang maksud dalam tona lebih lembut)... dan betul bagai dia kata (doa). aku tak ada lah sekarang ni jadi botanis pangkat gred 41. tapi orang kata anwar pm in waiting, so aku nak kata aku ni not yet botanis yang still learning.

pisang persimmon di jual di sabah

tadi seperti biasa pergi ke pasar raya giant kingfisher. tiba2 ketika mencari buah lemon (tapi tak jumpa) saya terjumpa buah persimmon kering dijual di pasar raya Giant. pernah dalam blog chedet katakan bahawa pisang kaki atau persimmon ini ialah produk israel. saya juga pernah terjumpa satu forum milikan yahudi yang mengesahkan bahawa pisang itu memang barang dagangan israel. terdapat gambar buah pisang disusun2 menjadi bentuk bendera yahudi.

beberapa tahun lalu, saya pernah menjalani praktikal di jabatan pertanian. kakitangan sana katakan ada buah pisang sekaki, terdapat di Tawau, Sabah. popular untuk dijadikan kerepek pisang komersial kerana bentuknya yang panjang. saya tak tahu sama ada bagaimana buah itu ada di Tawau. Sama ada di import atau di tanam oleh pekebun tempatan. jika ditanam oleh pekebun tempatan, dari mana kah asalnya benih untuk buah pisang kaki itu. jika buah itu buah import, dari manakah negara asalnya.

saya tak tanya lanjut kepada kakitangan jabatan pertanian itu tentang pisang kaki yang kami perkatakan. perbualan hanya terhenti disitu. tapi ada maklumat tentang persimmon yang mengatakan bahawa pisang ini dari kawasan timur jauh (jepun, korea, china). pusat asal atau centre of origin buah ini mungkin dari timur jauh tapi tak tahu pula andai yang ada di pasaraya itu samaada dari tempat lain atau israel. click here

jika anda terjumpa dried persimmon atau pisang kaki yang dijual dimana2 pasaraya adalah lebih baik jangan beli.

mungkin untuk memboikot 100% adalah sangat sukar. tapi sila boikot apa yang terdaya. sebanyak yang mungkin. yang paling penting sentiasa doakan kesejahteraan penduduk Gaza, dan umat Islam di seluruh dunia. siapa yang ada lebih kemampuan boleh lah derma kepada AMAN dan Mercy Malaysia.

keep on praying for the safety of Gazzan.

tigaratus dan 1

1. bani israil atau yahudi bertebaran disemerata muka bumi ini kerana mereka ialah bangsa yang tak punya tanah air.
2. selepas apa yang Hitler lakukan, bani israil memperoleh penempatan di tanah milik Palestin.
3. sejak 1948 penempatan yahudi di bumi Palestin itu semakin berkembang. dengan cara paksaan, penindasan terhadap bangsa palestin.
4. yahudi adalah bangsa yang bijak pandai. mereka berjaya mengkoloni mana-mana tanah yang mereka duduki dengan baik.
5. bukan sahaja mengkoloni malahan mereka menguasai tanah yang mereka tumpangi sehinggakan mereka menjadi tuan kepada tuan tanah.
6. lihat sahaja Amerika, pada mulanya yahudi ialah bangsa pendatang yang hidup di kawasan setinggan dan juga berasa rendah diri (inferior). mereka sanggup menukar nama yahudi mereka kepada nama inggeris, contoh rabbin menjadi robbin.
7. bani israil ini punyai strategi yang bijak, menguasai ekonomi, menjadi tok dalang di rumah putih, dan juga menghidangkan bangsa lain yang mereka anggap 'goy' dengan pelbagai perkara yang melalaikan.
8. penguasaan ekonomi oleh yahudi itu adalah amat kritikal. hingga kan untuk memboikot adalah amat sukar. tapi tidak mustahil.
9. hatta perisian komputer dan komputer yang digunakan untuk menulis entry2 mengutuk yahudi pun sebenarnya adalah produk syarikat milik bani israil.
10. seorang presiden amerika tidak akan menjadi presiden jika tidak mendapat restu yahudi. amerika hanya menunggu masa untuk mengundi presiden berbangsa yahudi pertama mereka. obama dianggap kulit hitam pertama, jfk dianggap rc pertama, dan adalah tak mustahil ada yahudi pertama akan menjadi presiden amerika.
11. bendera yahudi memaparkan bintang david dan juga 2 garis, 2 garis itu umpama sungai tigris dan niles. tanah sekitar yang dialiri oleh sungai itu akan menjadi sasaran yahudi. tanah yang bakal dirampas.
12. sekurang2nya salah seorang guru saya pernah beritahu orang arab dan orang yahudi asalnya dari 1 bapa.
13. jika disorot semula, bani israil telah keluar dari mesir melintasi laut merah yang terbelah dua.
14. mereka telah ingkar dengan arahan nabi mereka. bani israil melanggari larangan nabi mereka untuk tidak keluar ke laut.(sila betulkan jika silap)
15. ternyata sejak peristiwa mereka meninggalkan mesir (Marching) sejak itu lah bani israil menjadi bangsa yang tiada tanah.
16. mereka menumpang di tanah palestin. mereka menumpang di tanah eropah. mereka menguasai dan menjerat orang amerika di bumi amerika. ketika 9/11, tiada yahudi yang tekorban dalam menara. mereka tahu akan diserang tapi membiarkan bangsa lain menjadi mangsa. amerika kini dibebani oleh biawak hidup yang mereka pilih untuk dukung.
17. kini mereka merampas tanah yang bukan milik mereka. mereka membunuh orang Palestin. membunuh yang lemah, yang sakit, kanak-kanak kecil dan juga wanita2. mengebom masjid dan tempat ibadah, adalah satu tindakan yang bacul lagi tak bermaruah.
18. israel adalah negara yang tidak boleh ditubuhkan kerana sudah ditakdirkan yahudi tidak ada tanah.
19. perpecahan dikalangan bangsa arab akan menyebabkan mereka kehilangan tanah mereka kepada bangsa yang tidak bertanah.
20. segala krisis dan masalah di dunia ini adalah berpunca dari yahudi.

madonna sings, anwar talks,........

this is my 300th post... wah... banyak betul ni.. walaupun demikian, duit nuffnang belum mencapai tahap berkepuk2. tak apa teruskan usaha.gambar atas ni di ambil masa pukul 2pm+. kelisa ni nak juga mencelah2 tukar2 lorong bagai... walaupun hakikatnya jalan sesak. semua pun nak cepat. tapi dah keadaan macam ni. sabar lah guna lah akal sikit. aku siap hon2 kasi alert dia agar dia boleh celah tanpa mencalar kereta... sebab tadi ruang sangat sempit. aku siap berhenti nak kasi chance dia walaupun dah mencarut2 juga aku tadi.

ini cerita jalan yang jam teruk. aku tahu yang tinggal kawasan penduduk padat lebih teruk kan... bukan lah apa. cuma minggu ni di kawasan aku jam yang amat teruk. hausmet aku kata... jam seawal pukul 7 dan nak sampai ums yang kat seberang jambatan tu saja boleh makan masa sejam (dengan bas) walaupun waktu biasa mengambil masa lebih kurang 15 minit. jam juga berlarutan sampai pukul 10 pagi... apa barang kf ni jam teruk2. kawasan penduduk sini bukan lah sesak sangat... kf ada 2 bahagian... kf lama (tempat tinggal sekarang), kf 2 (tempat tinggal dulu). lepas tu sebelah depan ada ujana kf. thats it. oh ya... ada maternal hospital di sebelah sini juga.

tak cukup 3 hours di waktu pagi. masa aku nak balik lab selepas lunch hour kira2 pukul 2 petang... yeah... jam lagi. rasanya lebih teruk dari pagi. sampaikan aku nak masuk round about pun susah lagi berdebar. nasib baik ada pemandu yang datang dari arah kanan bagi belas ihsan. aku angkat tangan, tanda terima kasih kepada pemandu tu. nasib baik. ikut aku... emm... memang tak masuk2 lah round about tu sampai jam reda.

masa jam2 tu juga lah segala lori trailer kontena, lori bancuh simen, truck besar segala yang machinery besar2 ni lalu kat jalan sama juga. ada lori besar... memang aku kasi chance saja... sebab dia besar... tak mengalah nanti tercalar balar pula kereta.

semua orang tak gemar jam ni. apatah lagi aku yang tak berapa cekap memandu. tambahan, minyak pun banyak terbazir....
..........................................................................................................................................................................

aku hari ini agak produktif juga. selalunya aku id 4 paket the most, hari ini 8 paket. huhu... peningkatan 100%. kuncinya ialah.... aku id spesies yang aku biasa buat. e.g. syrrhopodon... dari jauh aku dah tau syrrhopodon tu. ada sejenis syrrhopodon ni aku panggil 'tembikai' dan simpler nak id. selain tu Leucobryum.... pun biasa juga. aku cuba yang luar biasa tapi... masalah besar nya ialah nak buat kerat mengerat tu. batang aku boleh potong, walaupun tak cantik dan tebal2 belaka. still ada juga nampak sel2 at least tahu central strand absent atau present.

tak tahu lah betul ke tak nama yang aku kasi tu... yang penting aku dah cuba id. beginner macam aku ni memanglah id tu banyak salah2. nama pun beginner. lebih banyak rujuk rajah dari baca kekunci =) ya la... mula2 aku dah semangat cabut2 daun...buka kekunci... dia suruh tengok lamela lah... leukosis lah... tu semua kena kerat2 daun ok.. aku tak suka kerana aku tak pandai kerat mengerat ni. senang lagi ko nak potong drummet ayam.

daun kecil boleh guna mikroskop nak tengok. tapi jari besar dan pisau besar tu tak boleh nak dikecilkan.... nak lagi tangan aku yang tak stabil ni. menggelatar semacam saja nak potong2 daun tu. potong batang pun aku buat tebal2 ni kan pula daun.

aku memang pernah potong daun. daun yang kecil2 yang kena pakai mikroskop... sampai lah ke daun yang macam sireh (bukan sireh tapi adik beradik). so memang aku tak gemar anatomi2 ni. baca boleh lah. buat?? ko dapat daun pokok melaka (phyllantus???) ... ke daun pokok ati2 hahaha... boleh mencarut ok... buat benda ni. unless ko minat lah. aku setakat nak duduk dalam lab potong2 daun ni boleh. cuma macam aku kata tangan aku tak steady (tak boleh jd doktor orang, MD), nak ambil keratan tu guna berus... pas tu titis itu dan ini... semua ni mikroteknik ok. bukan tak boleh buat langsung. boleh. cuma aku tak cekap (nak jugakkk kata boleh). hasil kerja aku kasar2. kontra dengan teknik mikroteknik tu.

honestly, microscope enable you to see fascinating hidden beauty. do you know the leaves of moss are vary... unique and full with characters. the multi form of cell of stem, midrib and even leaf margin. and botanists have vast vocabulary and terminology to describe them, percurrent, excurrent... tufted, comal, obtuse, conspicuously pitted, teniolae (???), flexouse, even 'garang'. i use the word 'garang' to describe serratuos or scabrous leaf. 'abruptly pinching in'... hahahaha... sometime it do sound ridiculous. btw, in case you want to do what i do, keep the glossary near you..... (tiba2 pula tulis english)

kepada sesiapa yang terkesima dengan beberapa istilah diatas, istilah2 tersebut ada kaitan dengan botani. sila jangan rasa tersinggung.

p/s: madonna sings, anwar talks, me? i do taxonomy... (at least for today)

Tuesday, January 13, 2009

boy, boy's toy and toy boy

BOY
yeah... above pix is the gossip guy. the flamboyant of manhattan. anyway... he has classy good look. at least his jacket helps him a lot to look classy. the jacket is beautiful suit him best. the only thing i dont prefer have to be the neck tie..... but since he is the flamboyant of manhattan, thats ok. red or pearl coloured neckie would be better.

this pix is not mine, randomly downloaded.

BOY'S TOY
see the black sleek nasty truck? (can i call it a truck?) ok this machine was spotted around Warisan Square KK, the plate number begin with 'K'.... oppps this is not belong to the most loved and loathed Malaysian Son In Law, Kerry. i am pretty sure, this is belong to Bruneis who recently flooded KK city with cash to burn.

i didnt really observe this car, but for me it is humvee enough to me. yeah i have been waiting for very long time to see this infamous hummer vehicle in person. it is look very masculine... and i call this the black beauty...

oppsss... there is no way i can buy this machine, after all i am trying to reduce purchasing any american or american related products.

oh yeah speaking about kerry the son in law, i do think he is a smart guy. i mean really smart. yes, he is not the self made billionaire prodigy who CEOing and own the most profitable dot com. but he is smart enough for early 30 male.

TOY BOY? no toy boy story...
.........................................................................................................................................................................

earlier today as usual it was raining, rain, and rain. the whole northern hemisphere is snowing, while here in tropic is raining.

i went to lab. as usual. did some this and that. as usual.

except the traffic jam..... today would be the worst since the past few weeks.... anyway it is not something unusual.

i met kennedy, we talked about this and that, mostly about the D stuff and C stuff. the clerk was not very good in doing thing that suppose to be done by him. the clerk practically left us waiting. for nothing. chillakka punya budak. lagi sekali kau buat muka lahanat, muka buat tak tahu menahu tu lagi..... aku carut kau cukup2.

today is not the first time, happened before when i was trying to borrow a volume of Journal. emm.... i think this clerk boy starts to draw out his blunt claw and show it to us.... well boy... DONT make me use my sharpen claws, in case i do, i'll skin you alive. no mercy.

Chill.... Chill....

but the clerk boy couldnt do much damage today, as Marky Mark from planet of the apes was kinda talking to me... wasnt really a conversation. but he did talk. actually, he asked me about whats going on..... and i replied with silly mumbling about furniture. silly. very the turn down factor.

i dont really like people from planet of the apes, as they are bit snobbish to my eye... ya lah kan orang ada punch card. but Marky Mark is excluded. may be because he did show his respect once.

hopefully someday i'll say something much better than mumbling about stupid bench or furniture. social skill dah hampir red alert.

p/s: tonight i made the worst lemon tea ever....