MEH LAH KLIK...

Wednesday, December 30, 2009

BismillahirRahmannirRahim.

Tiada Tuhan Yang Di Sembah Melainkan ALLAH, Dan Nabi Muhammad Itu Pesuruh ALLAH.

Ya Allah, Ya Tuhanku Ampuni dosaku, ampuni dosa kedua ibu bapa ku, ampuni dosa keluarga ku. Kuat kan lah Iman ku kepada Mu. Sabarkan lah hati ku, Kuat kan lah hati ku. Tenangkan lah jiwaku, Tenangkan lah fikiran ku, berikanlah aku kekuatan untuk menghadapi segala dugaan mu. Hanya kepada Mu aku menyembah ya Allah, hanya kepada Mu aku memohon pertolongan.

Jauhkan lah aku dari godaan syaitan, lindungi lah aku, kedua ibu bapa ku dan keluarga ku dari godaan syaitan, lindungi lah kami semua Ya Allah. Berkatilah hari ini untuk ku, untuk kedua ibu bapa ku, untuk keluarga ku, untuk kami semua.Hanya kepada Mu aku menyembah ya Allah, hanya kepada Mu aku memohon pertolongan.


Amin Ya Rabbal Alamin.

Sunset of 2009-Sabah.







p/s: forgot to rotate =).

Monday, December 28, 2009

Al-Fatihah

Takziah kepada Ustaz Osman dan keluarga, atas pemergian anakanda mereka, Mohd. Bilal bin Osman. Semoga roh Allahyarham di cucuri rahmat.

Al Fatihah.
......................

Ustaz Osman used to serve as a teacher in my former school, he was also an Imam in school's surau and taught students to read Quran. The family was part of Membakut big family, especially among teachers.

I was in the same class with Ustaz Osman's first son, Mohd. Baihaqi, from 1998-1999. Arwah Bilal was a couple years junior. Mohd Baihaqi moved to his father's hometown when he was 15, and the whole family moved few years later. Me and Baihaqi were good buddies, but lost contact since.

My sister attended the same school with Baihaqi's sister, a boarding school in KK. They two are still in contact.

Arwah Bilal was involved in an accident on his way back to his campus in Perlis. He was among 10 of killed.

click here for detail of the fatal accident.

Al-Fatihah.

p/s: young soul return to The Creator, reminds us how short this life could be. Stay in love with your love ones and value what we have.

Sunday, December 27, 2009

Laporan Harian Perkhidmatan Celcom dan Lain2 Hal

Perkhidmatan Celcom Jalurlebar pada hari ini secara perbandingannya adalah baik sekali berbanding hari-hari lain. Lampu pada modem saya, walaupun kerap bertukar warna dari merah ke hijau ke biru ke biru muda, tapi pada kebanyakkan masa lampunya ialah biru dan biru muda.

Berhubungan dengan itu saya tidak memaki Celcom sekerap hari hari yang lain. Oleh itu Celcom saya berharap perkhidmatan anda akan menjadi bertambah cemerlang setelah saya berusaha menghabiskan bit bit dalam komputer untuk memuji perkhidmatan kamu walaupun pada hakikatnya kamu hanya golongan sederhana di pentas global.

Sebagai pengguna, saya memaksimumkan penggunaan internet saya pada hari ini sampai satu habuk kerja tidak siap. Siapa tahu internet laju cuma pada hari ini. mungkin? harap tidak.

Lain-lain hal.

1. Penjagaan Kesihatan Awam.

Saya berharap perkhidmatan penjagaan kesihatan awam akan dapat dipertingkatkan ke taraf yang lebih baik di Malaysia. Pernah dahulu saya mengikuti kelas kursus Asas Insuran, pensyarah itu berkata insuran-insuran asas seperti insuran kesihatan dan lain2, tidak begitu laku di Malaysia, walaupun sepatutnya insuran asas adalah keperluan. Pensyarah itu juga berkata, maka tak usah lah mimpi insuran salah amalan professional (yang biasanya di ambil oleh doktor dan peguam) akan laku. Untuk rekod, saya hanya datang kelas itu sekali saja, saya gugurkan kursus, dan mengambil Bahasa Jerman untuk 2 semester.

Adalah memedihkan hati apabila melihat ibu mendukung bayinya turun dari bas, berjalan beberapa ratus meter ke hospital, dan terpaksa menunggu berjam2 lagi untuk mendapat rawatan perubatan. Adalah menyeksakan untuk seseorang yang sakit gigi terpaksa membuat temujanji berbulan-bulan sebelum giginya dapat dirawat. Rawatan gigi swasta terutama yang melibatkan pembedahan pergigian adalah amat nerakha sekali mahalnya. Bayangkan anda sakit gigi dan menunggu berbulan-bulan, silap-silap boleh tersepak muka mertua sendiri, almaklum lah sakit gigi.

Saya masih berharap dapat membuat braces gigi di klinik kerajaan. kerana sudah puas saya kumpul duit untuk buat braces di klinik swasta, tapi duit itu asyik digunakan untuk membeli makanan. Lagipun, tak kan kerana braces saya sanggup berlapar. Belum ke tahap itu.

Yang berkaitan ialah, membuat satu polisi atau apa2 saja, untuk membolehkan insuran kesihatan mampu diperoleh oleh semua orang. Ok, semua orang mungkin terlalu utopia. Hampir semua atau let say, 50% dari populasi Malaysia. Boleh? jika Malaysia ada 27 juta penduduk (tolak warga asing, pilak, pendatang haram, GRO haram), dan 50% memiliki insuran kesihatan, maka itu bermaksud 13.5 juta penduduk Malaysia ada capaian untuk penjagaan kesihatan yang lebih baik. ramai juga tu 13.5 juta.

2. Pengangkutan awam.

Saya juga berharap pengangkutan awam boleh dipertingkatkan kecekapannya. Saya benci menunggu bas berjam-jam. Bilakah masanya ada sebuah syarikat pengangkutan awam yang mempunyai slogan "Now everyone can ride and enjoy public transport". Perkhidmatan pengangkutan awam bukan lah semata-mata hanya cantik di dalam iklan, atau gambar, atau brosure perlancongan. Akan tetapi wajib juga selesa, berkesan, menepati masa secara hakikatnya.

Dengan adanya pengangkutan awam yang lebih cekap, maka kurang lah beban ibu yang mendukung anaknya ke hospital kerajaan yang berjalan kaki beberapa ratus meter dan menunggu beberapa jam untuk mendapat rawatan.

Bayangkan, jika pengangkutan awam dan perkhidmatan kesihatan semakin tinggi kualitinya di Malaysia, maka dapatlah diringankan beban ibu-ibu yang mendukung bayi mereka untuk mendapat rawatan di hospital awam dan menggunakan pengangkutan awam untuk ke sana.

........

Mungkin aku nampak caca marba dalam post ini, tapi scene ibu mendukung bayi ke hospital sambil beberapa orang anak mengikut di belakangnya selepas turun bas, is what I saw almost everyday and truthfully it is heartbreaking, especially when raining or the sun is just too blazing hot.

Sometimes cruel me, said; "If you are poor dont produce progeny". It is not like I hate poor people. But I hate to see those kids suffer, in poverty, even to see them walking under hot blazing sun, crossing heavy traffic (dan di Malaysia ni, our road is full with arsehole drivers),
is enough to make me sad.

We cant stop under privileges people from have kids, so how? make facilities affordable for them. So they can have well, less miserable life.

Most of the time I do think, memberi makan, pakai, sekolah kepada anak adalah tanggungjawab ibu bapa bukan kerajaan or Yb, or whatsoever. We put lot lot lot of attentions to education system, which is good. But how can we educate a kid who walk for 2 hours to school with empty stomach? Do you think his or her parents would care about their kid's Maths test, when they can barely feed the kid? you tell me, me myself is not really functional when my stomach is craving for food, let alone starving and walk for 2 hours. Do you expect a kid like this will pay attention to the Maths teacher? Try once, starving and walk for 2 hours and then do a level 3 sudoku, then you know.

We dont need more NGOs to walk and do demo on the street because of political issues or human right issues (my foot) or they doubt whether a pious in appearance man is capable to put his penis into another man's ass. What we need, more and more NGOs helping under privleges people and their kids, to have a better life. We need more NGOs or should I say lawyers with heavy pay cheque to help these kampung folks, help them to enhance their economy, so they can feed their children well, and the children are not starving in their Maths class.

p/s: I am still waiting for a day when I have gut to ask a stranger to hop on my car, so I can drive her and her baby to the nearby hospital.

Saturday, December 26, 2009

Am I Stupid?

Whatever I do, usually I have to do it twice or more. Like, when I go to somewhere, usually I have to patah balik, to check whether I locked my door or not. When I do laundry, I have to ulang alik to my room, because always I left something here and there, from berus kain to kain2. and the list go on.

Am I stupid? paranoid? or clumsy? or what?. Remember when I was labeling my specimens, oh my, it was like hell. I dont have steady hand. I repeated the same procedure about 4 times before move for next. I rarely cut the paper straight in first attempt. I am not neat person, flaw is makanan harian. even when I do something which has no room for tiny mistake.

I need to re-do my chapter 4. And it is a lot. It is not hard, but a lot. because I left 2 genera in my previous key, and I need to insert one new addition. I have already succesfully inserted the new addition, but for two others, I cant do it properly now, for I dont have proper literature, my specimens, and microscopes in my room. Oh I wish I can go to the lab now.

I checked my list before. Printed. Salah. Corrected. Checked. Printed. Salah. Again. And now I need to repeat all those. Again. This vicious cycle really eat me alive. Same thing goes to my drawing but in harder situation which I am not willing to share here, literally hurt me. but some people call ini lah belajar. Learn from mistakes.

I dont know why a clumsy like me stuck in a field which required me to be more accurate, or neat, or conscientious or something of the same effect?. I handle pretty small creature. It is hard for clumsy, loklak, butterfinger like I am.

This field is like a big mirror to me, show me my inability to be accurate and neat. In science, accuracy is must.

It is hard.

....................

This one is special for Dude.

Dude, when you feel so in love, please do try hard to keep it private. A little display of affection is considered as sharing of happiness with others or may be romantic, but over doing it is simply annoying. No need to tell others how much you love your partner everytime you update your Fb status. I repeat, EVERYTIME. and It is appeared in newsfeed. Tell your partner in person how much you love her. enough. no need to share it with the whole world.


Cruel person will simply delete you from his/her friend list. but I am not that cruel. Keep it cool, Otherwise, people will wonder, whether you are loaded with testosterone or estrogene.

public display of affection is sooooooooooooo lame.

.......................

on Fb update,

I am deleting user with absurd username in my friends list. Please use your real name or your real nickname, or proper nickname. Puteri ayu, Night drifter etc etc is big no no to me. Go to friendster or my space.

...........................

I dont amuse with people who constantly asking other to belanja them. I hate such thing. I know it is good to treat your friends for lunch or dinner, but constantly asking "bila mau belanja?" is simply my pet peeve.

Personally, I malu when a friend pay for my meal. Because I know, I cannot afford to balas balik (belanja balik) he or she anytime soon. What I like is, we share the bill or separate the bill.

Aku tak belanja orang, kerana duit aku enough for myself. So, I rarely ask people to belanja me. Last time when my school buddies paid for my tea, I felt uncomfortable. Macam next time I bertanggungjawab to return their favour, even they never ask anything, it was not big deal at all to them, but for me it was.

Once in a while may be, minta dibelanja ni boleh lah dianggap sekadar bergurau. then ok lah. But constantly? oh please grow up!.

ingat tak kalau orang pergi mekah, kadang2 orang yang tak pergi pesan macam2; kain telekung, korma nabi, tasbih and so on. kononnya sebagai buah tangan dari Mekah. Bila saudara atau kawan kit pergi mana2 what we hope for them is they come back home safely. So tak payah mengada2 minta ole2, cenderamata, cenderahati, bagai. Jika diberi, ok, ambil lah. Tapi tak payah nak pesan2 semua, especially yang pesan air liur.

And being me, I dont really bother to buy people at home cendrahati, cendera kenangan whenever I travel. If any, sikit2 lah.

ability to afford your own meal is indeed a blessing. Dont waste it. and why not instead of asking others to belanja you, you yang belanja others.

Friday, December 25, 2009

just a note

When I read a paper sent me via email just now, I remember saw submerge Fissidens species near waterfall of Sg. Gabai, Selangor somewhere in 2007 (or may be end of 2006). I was with my friends, had a picnic because we were about to graduate soon. But I didnt collect the moss, with assumption it is common. Plus, I was there for a picnic not sampling, and of course I didnt want to look like a nerd. It is very small, but I was sure it is Fissidens, I could see the vaginant lamina (Yes, vaginant, not vagina, it is unrelated, not even close).

In paper I read just now, submerge moss is uncommon in Borneo, but there was new species of submerge Fissidens found in Kalimantan back then. Now I kind of regret for not collecting submerge Fissidens in Sg. Gabai. Lets hope it is common species.

On latest update of my dissertation, I found one or two moss which hadn't been found since 30-60++ years ago. Interesting isn't it?. well, I know it is not new record whatsoever, but still, I think it is important finding.

I have one more genus as addition to my collection, which beforehand couldn't be identified. Means, I have to reshuffle my identification key for genera. Which is not really amusing. I like the finding, but I hate to reshuffle the key. It is tedious.

Merry Xmas 2009.

Merry Xmas to friends. I dont celebrate Xmas, but i like the festive atmosphere. especially in nearby shopping mall.

enjoy your holiday, enjoy your meal, but dont drink and drive.

Sunday, December 20, 2009

Weekend recap

1. Gathering

I had blast with my ex classmates and had too much drink. apa boleh buat minuman favourite bah tu. walaupun tidak ramai yang datang, but we managed to have great time. pertama kali aku ikut gathering dengan kawan2 sekolah ni. selalu memang nda ikut, or nda tahu. anyway, Thanks to Siang (Chris Lee), yang bayar bil 7 jugs drink tu, waiting for your next homecoming. He will off to Philippine on 29th, before back to OZ. Aku minum macam ndak sedar, glass after glass, abis 1 jug kali. Ice lemon tea, Favourite!. Sprite with ice, I like~. Coke, ok lah. siap buat cocktail lagi aku. Coke with lemon garnish and ice lemon tea with sprite.

Extended thanks to Yanti and Shamsul. yang sudi belanja minum di Old Station. Lain2, Lina, Rin, Awin, Azli, Yusuf, Rod, Danny. next time lah jumpa lagi. dorang ni ada yang last time aku jumpa masa form 5, masa ambil result spm. jumpa juga dengan my long lost buddy, Awin. padahal sekampung tapi baru jumpa after 6-7 years ni. took picture with him. Aku rasa last time kami begambar sama2 would be when we were 14 (or 15?). about 10 years ago. nah... macam tua pula sudah. Tiada kamera, kamera hp pun jadi lah kan. ada juga kenangan. ada gofren sudah si kawan (who is also my friend).

actually last time aku bercakap dengan orang face to face (except pelayan kedai makan or cashier McD) was last thursday. Lepas jumpa dorang ni (sabtu tengahari) baru aku bercakap dengan orang, before call telefon saja. so aku ada "masalah untuk reconnect" sikit masa mula2 jumpa kawan2 ni. sorry lah ya... numb sikit. Lama nda jumpa orang. Tapi with minor adjusment ok jak lah. mau warm up jak bah tu.

Looking forward to jimba-jimba with them next time.

2. Wedding wedding and weeding.

Tahniah untuk Azeyla, sorry tidak datang majlis kau. Faham-faham lah jauh kan. Tahniah juga kepada kawan dari sekolah menengah dulu Faizah yang kahwin hari ini, sorry juga nda datang majlis kau.

Earlier, Fadilah dan Arfazilah juga kahwin. Fadilah kahwin about week earlier than Arfazilah. Majlis Fadilah di N9, dan Arfazilah di KM, Sabah. sorry i didnt attend both. Tengok gambar di Facebook saja. Majlis Arfazilah nampak sangat meriah, wa... warna warni, mengikut adat.

Tahniah kepada anda semua, semoga berbahagia selalu. Nanti2 kalau jumpa, kenalkan lah dengan your Mr. Beatles to me. jangan malu2 ah...

3. Clumsy damsel in distress.

haha... ok, I went to lunch, sampai tempat lunch baru sedar kunci bilik tiada. ahh... sudah, confirm tinggal dalam bilik. ini bukan first time ni, masa UKM dulu, 2 kali aku pecah pintu sebab tertinggal kunci dalam bilik. so aku makan tengahari dulu lah. kalau aku ndak makan, nanti tidak boleh fikir straight macam mana mau selesaikan masalah. Lepas setel makan, (yang aku makan pun memang asal makan saja, sebab mau setel hal bilik).

Balik, aku cari2 maintainance, tiada, jenguk sana sini tiada sesiapa. hari ahad. so aku call felo blok. yang part ni bikin panas, aku saja call, sebab aku mau tanya mana tahu dia ada di blok, so boleh lah tolong call someone atau suggest something supaya aku tak smash tombol pintu tu. Dia cakap dia di Labuan. dia cakap aku cuai, so she let me rot(?). I admit to her, it was my fault left my key in the room, what I was trying to do is menyelesaikan masalah, bukan mau entertain sesi soal siasat. aku tanya juga, (politely) kalau2 dia ada suggestion, contoh: call this number, atau cari felo sebelah, or something alike. but she suggested to me, either, aku tunggu sampai esok (tunggu ofis buka) atau aku smash pintu tu sendiri (which my next option nda payah call dia pun). The former is completely kinda stupid out of mind suggestion. since, my computer is running, I couldnt left macam tu saja. itu belum masuk di mana aku mau tidur and so on (which not really a problem, but kalau someone else yang rumah jauh, how?). this justify she is stupid.

Part panas ialah, bila dia tanya kenapa aku tidak checkout. aku jawab, aku dapat kebenaran Hep untuk tinggal sini. then she said "ya kah kamu dapat kebenaran?". mau saja aku jawab, "iya lah bahlul, apa kau ingat dari mana aku songlap mau masuk asrama at the first place if there was no approval from Hep". but i didnt. just convinced her more or less, I had Hep approval.

Felo, I am Paying Client. I repeat, PAYING CLIENT. I paid to stay here. Already paid the bill. Next time you want to question me, please notice, I am not squatting. Felo yang tidak bayar yuran untuk menumpang di bilik felo should has no right to question those who pay to stay. clear. i said menumpang, means, it is you who is squatting. not me.

so, i made another phone call, to Yanti (Luckily I met her earlier, and got her number), asked her to send me Kudu's number, from Kudu, I asked another number, Kudu gave me 2 numbers, I called Boy, but he (yang baru bangun tidur atau tidur), told me to call Sam. I called Sam, then begged, literally begged him to come here, and open the door for me. Sam and Boy are working with the company yang buat maintenen. Kudos, they are just few phone calls away.

I had little difficulty to explain who am I, I literally re-introduce myself to these guys yang sekampung, and went to same schools with me. since, memang lama nda jumpa, so cant blame them. anyway, Sam came, with his friend. all the way from Kuala Menggatal, about 15 minutes (?) or so driving. They are technicians so they good in their job. wallla... my door opened. Tipped them, for bersusah payah datang hujung minggu, semata2 pintu ku terkunci. Thanks a lot guys.

on side story,
since, ini bukan pengalaman pertama terkunci bilik. and such case happen often di asrama. I just know how the Felo would react. They fucking dont care. They try to ignore. It is not their problem. let you rot. this problem is simple. few phone calls should boleh selesaikan masalah remeh temeh ni. but in my case, the felo choose to be ignorant. and questioning my status as tenant

tapi alasan felo ni selalu nya, dorang tidak dibayar untuk bekerja and take care the block and the tenants. they just volunteer. but, they are staying without paying, for free here. sepatutnya ini win-win situation. tapi felo yang macam ni, tinggal mau free, but they are not willing to contribute in return.

Dulu pun case felo macam ni juga. well, felo dulu lebih teruk, dia ni sesuka hati keluarkan nama pelajar dari list layak mendapat penginapan. well, nama aku pernah excluded, (tapi managed to solve the prob) dengan alasan aku tidak aktif aktiviti blok. but i did participate aktiviti kolej. the felo said, aktif aktiviti kolej wasnt enough, i need to participate with her activities. This felo pernah maki budak dalam bilik dia sebab budak tu berhati/berjiwa PAS. and lot lot lot of tengkings and jerits. Once, she woke me up at 3 am, suruh aku bertugas jaga blok masa pilihanraya campus, while I informed her earlier, I had class at 8 on the next morning. and she said she just dont care. I must bertugas. tugas apa? tugas jilat bontot? I think she herself can do that jilat bontot duty on her own. actually not just me who were affected. ramai lagi. celaka juga felo masa ukm dulu ni.

padahal, aku yang bayar yuran asrama, dia tinggal free saja. Those who are not willing to contribute, please jangan mengada mau jadi felo. Felo ada tugas (I think they know better scope of their duty), jangan tinggal free and try to avoid to preform your duty. I dont care walaupun kau ada pangkat besar, preform your duty. dan jangan belagak dengan orang yang pay to stay sedangkan kau tu tinggal free.

........
thats my weekend story. in conclusion, it is good to have friend(s).

Friday, December 18, 2009

Salam Maal Hijrah 1431

Semoga di rahmati selalu.

Harapan: Berhijrah dari status pelajar ke status graduan. soon.

Thursday, December 17, 2009

Burung terbang jangan dipipiskan lada. Lastik.

Tiada mood sangat. Makan pun tak lalu. Tapi aku makan juga. Cuma sekadar makan. Kenyang pun kenyang, just I dont enjoy it. I am worry. Aku risau bila selera makan aku hilang. Kawan aku pun pelik kenapa aku tiada selera makan. seriusly. Aku pun pelik dan takut.

Inilah yang aku namakan the void, kekosongan, hollowness, empty atau depresi(?). Aku rasa. Aku taip 2-3 ayat untuk kerja aku, aku online 10 minit. Taip lagi 1-2 ayat, aku online. so sudahnya dalam 6 jam nak dapat 4 perenggan pun tercungap-cungap. Selain tiada selera makan, sendi ku sakit dan sengal, mungkin berkolerasi dengan cuaca hujan dan bekerja dalam air cond. Nasib baik ada yoko-yoko. Tadi kepala pun rasa berat, aku tidur kejap lepas maghrib, lepas tu ok. Tak kan nak sapu yoko-yoko di kepala. Nak mampos?

Kerja bukan lah sesusah mana. Cuma liat nak disiapkan atau aku liat nak menyiapkan. makin aku buat makin aku rasa macam loser. kalau tak buat, double loser. either way, still loser. Orang ramai hanya nak tahu kau habis belajar, grad, pakai jubah konvo, ambil gambar dalam studio. How about the story behind? hanya yang tahu saja yang tahu.

Nasib baik lah 5 minutes drive away ada sekelompok manusia yang sanggup menghadap muka aku and my story (read: crap). Sekurang-kurangnya my social life is still beeping. walaupun sudah menggunakan talian hayat. Aku cuma swing to menjadi lembab dan void, atau marah dan maki hamun. Ironiknya, marah dan maki hamun tu ada passion, walaupun api, maka aku rasa less hollow.

I need to find the right filling, thats all.

Broadband celcom, aku terima seadanya. Aku dah penat memaki printer yang hang, komputer yang lembab, asshole yang memandu di jalan raya seperti seekor asshole, jurujual yang kurang ajar dan celaka busuk. It is bad for my cardiac. sometime aku rasa jantung aku berdegup irregularly for no reason. Aku takut. Therefore, I spare you Celcom Bastardband. eh termaki juga. Redha? entah lah. Lebih kepada I had it enough.

Do you know how many people in my department quit or (forever) on hiatus during their final writing?(of course you dont darling). PLENTY. If we conduct statistical analysis on it, the outcome will surprise you. And those who cannot recover from their problems (or whatever halted them from finish their writing) will be let rotten, crush and burn in their unfulfilled dream. Yes, no matter how much money, time, tears or blood had been spent and spilled, they will gradually vanish and may be, if lucky, people will mention their names once in a while as bahan to kutuk, for example to the younger batch, with tag under their faces "Uncompelete Writing" . I wonder if the department aware about this. But even if they do, nothing much can be done about it. you cannot paksa kan... kononnya.

The journey, is backbreaking, and not just your back but also your heart, your moral, your self esteem, your wallet, your age, your time, your social life, your love life, your everything. There is no draw in this, either you win or you lose. You dont want to lose fighting, you want to win, you have to fight to win. This is the losing battle you cant afford to lose. Yes, when you are in the losing battle, dont ask people to wish you luck. Luck is not enough, you need miracles, a lot. Pray.

Finally, once again nature takes her course. Only the fittest will survive. and I will. I must.

P/s: apasal tiba2 hujung tulis english ni...

Tuesday, December 15, 2009

I Like You. Very.

Oh sudah ada Gofren.
=(

Mandi dan Sterika kain.

Dan sebenarnya aku sibuk. kerja mencekik bukan saja sampai paras leher malahan sudah hampir ke hidung. Tapi aku suka internet. Then so be it.

Ini aku ingin kongsikan luahan hati, buah fikiran, segala ding dong, yang biasanya terlintas semasa aku mandi dan sterika kain. Yes, I do quite a lot of thinking when I do both. Sudah semesti aku tidak boleh mandi semasa mensterika kain, dan vice versa.

Tadi di rumah di mana aku mencari sisa sisa kehidupan sosial yang sudah tinggal habuk dan serdak beberapa topik telah timbul. Senang cakap topik ini sentiasa timbul. Kerana iyanya lebih ringan dari sabut yang dicampak ke laut.

1. Kahwin.

Ini topik popular, juga termasuk dalam soalan-soalan default Puan Green Apple (kisah lain). Bagi aku siapa nak kahwin, kahwin. nak mampos, mampos. bukan?. jika anda masih terfikir2 nak mementingkan diri sendiri, seperti tidak mahu entertain mertua atau masih mementingkan shopping barang-barang yang tidak perlu seperti henpon mahal, henpon latest dan henpon mahal dan latest, dari susu anak atau pampers anak atau bayaran ansuran rumah, maka cadangan saya ialah jangan letakkan perkahwinan sebagai priority hidup. Ada baiknya anda fokuskan hidup untuk catch up dengan teknologi handphone terkini. Sekurang-kurangnya hanya hidup anda akan terkesan. Ibu bapa orang lain pun tak kecil hati.

Aku sebagai seorang orang, tidak tergugat dengan perkahwinan orang lain, atau boyfren orang lain, atau hubungan songsang orang lain yang tiada kena mengena dengan aku. Do it as you wish. Bila ditanya soalan default, jawapan standard (dalam hati) "buat masa ini tiada yang mewajibkan aku berkahwin, tiada yang menghalang". jawapan default bila kena tanya "belum lagi untuk masa ini". jawapan tak guna (juga dalam hati) "I am not that conservative" (hak ptuih!).

Bergantung kepada priority kamu. Jika kahwin adalah priority sila kan. jika tidak, terpulang. Pendek kata, Marriage is more than just a wedding, wedding would last for a weekend, marriage should last forever (or at least more than just weeks). atau dalam bahasa kita, "kahwin bukan untuk sehari dua".


2. Thesis, sambung belajar, pencapaian akademik gemilang dan menjejak langkah ke menara gading.

Thesis, sambung belajar bukan segala-galanya dalam hidup. Hidup lebih dari sekadar thesis, sijil, dan survive viva voce. Kembali kepada keyword kita "priority". Jika pencapaian akademik gemilang adalah keutamaan kamu (sekarang). Maka buat lah sehingga habis. bak kata orang "Jangan mulakan sesuatu yang tidak boleh ditamatkan".

Jika tiba-tiba anda jatuh cinta atau nak sangat kahwin atau nak jogak kahwin (rujuk #1), maka secara tidak langsung Thesis, dan sijil anda bukan lah satu keutamaan sangat. utama, tapi tak utama sangat. Pandai-pandai lah. Ramai orang boleh imbangkan dan berjaya dengan gemilang dalam keduanya. Ada yang terpaksa let go salah satu (selalunya thesis lah yang terkorban, sebab, well, perkahwinan lebih penting lah tu). Ada yang try very hard to put their legs in two boats which only later drowning when boats go to separate directions atau bila badai datang melanda. mampu letak lah kaki, tak mampu, pilih lah sendiri. You can always try. Dan ingat yang berjaya dengan gemilang dalam keduanya tu selalunya come with price, pengorbanan masa, duit, more or less kinda gamble with present and future.

kadang-kadang atau selalu juga, kita tidak boleh menang semua dalam hidup ni. kadang-kadang kalah, atau rugi. Jangan lah tamak. apa priority anda. Adakah priority anda adalah menjadi seorang tamak? maka tak perlu lah sembabkan muka anda ke bantal, kerana tak lama lagi anda akan jatuh tersembab dalam ketamakkan sendiri.

ukur baju badan sendiri.


3. Duit.

Nak duit, sila bekerja. Bila belajar ni kamu sebenarnya membayar, bukan dibayar. Sebab kamu mahu dan sanggup membayar untuk belajar(rujuk #2). Pastikannya berbaloi-baloi. Jika mahu.

Aku cakap duit, bukan 'untung'/'faedah'/'benefit'.
............................................................................
apa yang aku fikir masa aku mandi dan sterika baju. ada banyak lagi. ini pendapat sahaja, penerimaan, tafsiran, terpulang. Sama macam bila aku cakap "kursus kahwin sepatutnya optianal bukan wajib". Ada orang setuju, ada tidak. Ada yang kata, aku berlagak konon2 dah tahu lah konon. Tapi sebenarnya aku tak setuju bukan kerana kursus tu kursus semata2, tapi where the course go. hasilnya. adakah kursus itu sangat berkesan? sangat membantu? membantu sedikit? berkesan lah juga? statistically proven?

Tapi di Malaysia ni biasalah, objektif tercapai atau tidak bukan satu masalah. Apa yang penting, bila ditanya "sudah berkursus kahwin?" jawapannya "sudah ustaz, ini sijilnya.". Ilmu itu di amalkan atau tidak, kau jadi suami yang baik, adil, berilmu, bertanggungjawab atau tidak, bagaimana? so what the hell happened with value of your sijil kursus kahwin. enough to pay lunches for a weekend? is not like sijil kursus kahwin will prevent cerai, nikah lagi satu or rujuk or suami lari, with or without benda2 ni semua akan sentiasa berlaku. yang patutnya bila dah berkursus kahwin serta bersijil, andai ada kes cerai, nikah lagi satu or rujuk atau kes berkaitan rumahtangga, boleh lah berlaku secara lebih proper, meminimumkan penderitaan.

ni ustaz ni, tuan-tuan dan puan-puan, jika ustaz, atau guru sudah tak kisah ke arah mana ilmu yang disampaikannya, adakah ilmu yang disampaikannya sampai ke jiwa muridnya?, apatah lagi orang lain.

kepada peserta kursus kawin, if you are old enough to get married, means you are old enough to preform fardhu ain kan? tapi tak apa, belum terlewat untuk belajar, walaupun sebulan sebelum nikah, atau setahun selepas kahwin. kan?

I am not ustad basher. Tapi, ustaz secara terjemahan terusnya bermaksud guru, atau sinonimnya muaalim (guru), atau alim (yang berilmu) terbit dari perkataan ilmu itu sendiri.

Aku nak kita semua lebih menghargai dan menikmati ilmu, bukan aku nak suruh korang boikot kursus (which you cant, sebab nanti pending lagi sijil nikah korang, masalah tu). I am not preaching, nak sharing saja.

yang mungkin juga lebih kurang masalahnya (mana nilai ilmu?) ialah kisah bahasa inggeris, bahasa melayu ni. (haahahahaha, aku dah melalut). Cikgu jangan mengajar nak suruh murid score A sahaja. Murid jangan belajar sebab nak score A sahaja. Ibu bapa suruh murid belajar dan guru mengajar sebab nak anak score A sahaja. Yang orang perlukan bila Murid itu dewasa dan terkial2 cari kerja (macam aku), bukan lah pasal dia boleh score A dalam 20 subjek. tapi perlukan dia berkomunikasi. Macam biasa, kertas cadangan baik punya tebal, perlaksanaan aku tak pasti macam mana, campur itu ini, drama sana sini. Hasil? hanya akan kelihatan selepas 11 tahun? Mereka bukan mencit, atau expendable lab rat. Mereka anak orang. atau lebih penting jika aku kata, mereka anak korang.

Experiments are subjected to error.
...........................................................

Sunday, December 13, 2009

To someone from Oslo, Norway

Betul kah anda dari Norway?
Faham Bahasa Melayu kah? Selamat Bermusim Sejuk.

(aik, update 2 posts, hehehe.... senggang betul aku hari ni)

Long silence soon forgotten.

I am pretty busy lately. Luckily we managed to find loophole in the system. Therefore, I have a little bit more time to finish my work. Yes, I am capitalizing the loophole, dont blame me, blame the system.

I was kinda schadenfraunde yesterday. The pASSca announced the policy of reducing the fee for those who have already submitted their notice will be effectively abolished soon. I reserve further comment on that issue to myself.

A lot of things happened since the last time I wrote in this blog. Mostly regarding my study. I have publication now, an abstract, even though I am not quite satisfy with it. I know long way to go. but My goal for 2 years have been fulfilled, at least partially, which to publish something. I did. This baby step, hopefully will induce more publication from me in future. I have few titles in my mind already, but for now, I think it is better for me to put them on hold. Since I have a very big gauntlet ahead, pocketing my certificate within 1 month or less.

I have already wrote my acknowledgment last night. not very long, rather concise, last time I wrote full acknowledgment I just mentioned one name, the rest were mere generally mentioned. This time I put few names.

........................

To handle detoxification is a big hurdle. for the last couple of weeks or so, I have been enduring serious detoxification of internet. I try to handle it with more benefit activity; watching movies, The Sopranos, reading, and writing (which are good, I need to write, I must.)

I am happy, I read again, less and less time spent on scrollin' and lost in www. I havent finish my books. I have 2 books in queue now. On the lower note, I am worry about increasing frequency of my pilgrimage to the Holy 1B . Most of the time, because I need to eat something or to buy something, but I know I just give myself excuses, actually I just want to fill in the void. Before, the void was well occupied by internet, now, I need to find something else. Replacing one addiction with another, in my case, gives severe injured to my wallet.

The problem is not about my online life is disconnected, or I want to eat, or I want to shop. The problem is The Void. As long as The Void is there, all I need is to find the right filling.

p/s: lama tak blog, tiba-tiba entry macam haram.

Wednesday, December 2, 2009

Entah.

gila lah, kerja di makmal tak siap2. aku dah ngelat ke ehem ehem nak main internet. niat dihati nak check email. memang dah check pun. patutnya paling lama pun setengah jam. ni dah melalut2 dah ni. (tapi memang betul aku membalas email2 dan membaca email yang official bisnes tadi). bila lah aku nak subscribe broadband ni, apa pendapat korang broadband apa terbaik servisnya di Malaysia? kalau tak terbaik pun, kasi cadangan lah broadband yang servisnya yang ok dan tak haram jaddah.

oh ya, aku dah pindah ke NewYork. bye2 KF.

Friday, November 27, 2009

AidilAdha 1430H.

Selamat Hari Raya AidilAdha. Maaf Zahir dan Batin.

Thursday, November 26, 2009

lacking of update.

I am busy. Beraya, long weekend, packing and moving. soon, it is time to say goodbye to my favourite suburbia. Alhamdullilah, finally I finished my lab work, from now on I am focusing on my writing. Now is the time to focus with full throttle, Insya Allah. I pray to Allah, to give me enough strength to do this, to finish this, it's been pretty long journey already, and I shall reach the destination soon.

Few days ago, while in the shower (I do quite lot if thinking in the shower lately... haha), I was thinking about writing my acknowledgement. I want to make it short, concise, and thoughtful. I am not good in words but I have already few sentences in my mind. see how bad I want to finish this? my volume is nowhere to be seen but I am ready to put the finishing touch. so, stop asking "Bila kau abis belajar?".

To Lini, thank you for all good wishes, seldom we talk to each other. It is good to hear the good wishes for my study during this time. we dont really know each other, but to hear such encouraging words from you, make me realize, sometime good things come from the least expected. all the best for you and your study too, keep it going, you can do it. we can do this.

To Ayang, thanks for listened to all my craps last night (and not just for last night lah... selama ini and now on), I need the talk, before I move 5 minutes drive away from you. It is good to have someone who is walking by your side, doing more or less the same thing, gulping down more or less the same craps. I know I can count on you. Hey, finish your lab work. quick!. forget the house, just keep on working. we can do this, whoever finish first, I promise to be there. and please do promise you'll be there for me too.

Selamat Hari Raya AidilAdha.

Sunday, November 22, 2009

reading again.

since I cant go online as often as used to be. I start reading again, it's been a while since I read my books. Often abruptly stop and abruptly resume. I am not a bibliophile i guess. but I do like reading. well... when you read about what happened in Italian's Parliament in 1861-1879, it is easy to doze off.

other than resume my reading, now I am pretty much into movie, I watched The Last King of Scotland and Valkyrie back to back last week. I like'm both. Unfortunately i bought VCD not DVD (because I cant afford the latter). so the visual was not that sharp, but still acceptable. I expect, I will do more visit to Speedy store if my internet still cant be connected this week.

what come to my concern is, I pretty interested with Nazi history lately. I watched movie about Nazi, I read about Hitler, I watched Nazi what and about on History Channel. never get enough huh?. Hey, I resume my reading, that's good right?

Monday, November 16, 2009

Movie Marathon: The Review.

pergh... movie marathon. oleh kerana internet di rumah Kf rosak binasa, aku beralih arah kepada dvd dan panggung wayang.

1. Inglorious Basterds.

aku hangkut orang kampung tengok movie ni. sebab review obe sangat awesome. orang kampung punya lah tak berkenan movie ini kerana... well... too heavy kononnya. tapi actually tak lah heavy sangat. and pada mulanya memang expect action movie, bom, bang, peluru, askar bocor perut... ada juga cuma sikit sangat. cerita ni heavy on dialog. in heavily accented american english, french, german, and a little itallian (Margheritiiii). aku minat juga dengar movie yang skripnya selain english. lagipun sangat odd kalau watak der Fuehrer bercakap dalam english kan. Nein, nein, nein....

wayang ni panjang sikit lah... dengan watak2 yang berbicara dalam bahasa asing, hampir terdoze off juga aku. aku suka Herr Colonel Landa, sebab dia ni linguist cunning, hehehe. aku tak tahu lah apa motif dalam movie ni. nak kata highlight keganasan German terhadap Yahudi, tak lah sangat. aku tengok lebih kepada, highlighting apa yang Yahudi boleh buat walaupun dalam keadaan terseksa yang amat. keinginan mereka untuk membalas dendam.

aku suka watak Landa over Lt. Aldo the apache sebab, aku tak kenal Christopher Waltz tu, kalau tengok si Aldo tu konfem aku tahu dia tu Brad Pitt. maka, watak Landa lebih real.


2. Milk.

yeah.. filem lama sikit. tapi aku baru tengok. ok, no wonder Sean Penn got the statue. real lah dia berlakon sebagai Harvey Milk. well.. aku rasa movie ni just in time. about the same time California law allowed same sex marriage. sebab titik tolak permulaan secara openly melalui saluran politik dan demokrasi berkenaan hak gay adalah dari kedai kamera Harvey Milk di San Francisco. dulu, golongan ini dipandang hina. the real footage berkenaan gay club raid dalam intro filem ini menggambarkan satu masa dulu Amerika berpendapat golongan gay ialah pelaku jenayah. Ini kali ke-2 Sean Penn agak menarik lakonannya bagi aku, last time dalam filem I am Sam. I prefer Sean Penn in I am Sam.

i love James Franco in this movie. walaupun sudah tentu ghey wataknya.

3. Pisau Cukur.

what on earth? hahaha... actually setelah movie berat pada sebelah malam bercampur dengan 2 siri sopranos, i need this movie. oh panas. ditulis oleh Rafidah, seronok juga movie ni. aku suka sangat dengan watak braces boy, oleh Shahredza. menarik. hensem.

hey, tengok lah movie ni, loaded with beautiful people. and story pun not bad. Fazura and Maya karin... i like. scene tari cha cha between Maya and Shahredza pun sangat best. banyak juga hiccup. tapi biasalah.

4. Public Enemy

AWESOMENESS!. pada mulanya aku tengok ni dulu berbanding Milk, tapi ada masalah teknikal. gila hensem si Johnny Depp. setting pula zaman aku betul2 berkenan, zaman double breasted coat, di Chicago. what i like the most about this movie apart form the story, and Johnny is, the time setting. I think every man should know how to dress like gentlemen in this movie.

macam The Untouchable sikit, Road to Predition sikit. tapi syok. watak Dilinger tu sangat dark, macho, handsome, and emmm... mysteriously sexy. walaupun secara personal aku lebih suka filem ni tunjuk lebih banyak development tentang J. Hoover. yes, pengerusi/founder FBI. tapi sayang hanya tunjuk sikit2. sebab lebih nak fokus tentang Dilinger dan kekasihnya, Billie (which is good for commercial value). banyak scene tembak2 menggunakan rifle tommy gun, shotgun.

skrip pilihan, "tell Billie for me, bye bye blackbird".

5. Revolutianary Road.

setting masa dah cantik dah. zaman 50's kot. i like. tapi cerita buat aku tertidur. seriously tak habis tengok. nanti aku cuba lagi.

ok lah itu sahaja movie yang aku sempat tengok. aku ada beli VCD (tak mampu nak beli DVD mahal seh..) Valkyrie dan The Last King of Scotland di speedy. belum tengok lagi. aku ada jumpa cd There Will Be Blood juga, aku dah tengok, so tak nak beli lagi. Tristan and Isodle pun ada jumpa... so aku terasa nak pengsan di kedai Speedy hari tu. banyak gila CD/DVD yang aku nak. tak apa, aku siapkan dulu Valkyrie dan The Last King Of Scotland. Valkyrie aku tak simpan harapan tinggi, tapi The Last King of Scotland tu aku berharap juga lah agak awesome.

yang masih dalam list untuk beli cd ialah; Hotel Rwanda, The Pianist, Breakfast at Tiffany, dan... banyak lagi.

wayang, nak tengok 2012 kot... tengok lah nanti.

p/s: taip sambil tengok American Gangster on HBO buat kali ke berapa entah.

Wednesday, November 11, 2009

Inhale Exhale.

aku dah tengok Inglorious Basterds. nanti aku buat review panjang-panjang sikit. aku penat dan sedikit tertekan. sampai jus gastrik keluar secara berlebihan. ok nak berlatih kerat kertas. kalau tidak sia-sia aku hangkut pengerat kertas balik rumah. yes, I dont have steady hand, I cant draw proper straight line even with the most accurate ruler in the world. thats why I cant be a medical doctor (hahaha.. alasan penipu besar, padahal masa sekolah tak pandai sangat, Maths cukup lulus). so i need to practice. practice makes perfect, at least people said so.

Fakap

yes, I am still around. cuma sibuk dengan hal ehwal semasa, dan sibuk di dalam Facebook. ok by the way.. i purposely 'disconnected' myself. so i can hide, and had some fun with photos. otherwise, I end up slapping someone, and I'll get big slaps in return. it is time to chill, turn down a little.

whenever people start to dump every single tiny little mistake on me, well... being a bad tempered person myself, it wasnt easy to keep my mouth shut. misplace something blame it on me, kertas koyak blame it on me, piece of paper unevenly scrapped blame it on me, i couldnt find papers blame it on me, my mistake blame it on me, thing flipped upside down blame it on me, everything goes wrong blame it on me. oh Fuuu.... yes, luckily I have my sanity, if not the F word would fly like emm... you know how... I do make mistakes. but blaming everything on me is simply unfair.

some people think they are great enough and living a mistake free life. Have you forgot? WE ARE Humans. we do commit mistake. small, big, unforgiven, etc... we are mortals. and by blaming others you wont make things better. If I have done something wrong, well that was my mistake. but when I have done nothing wrong but something went wrong, please do not shove it into my throat like it was my fault. superiority is not a license for you to start act like bad arse bullies.

plant a spy to spying on me... cool huh! what next? a gigolo?

oh yeah about my english, for my whole life, I never been to England, America, Canada, South Africa, Australia, New Zealand.... I dont speak English like Lt. Aldo the Apache. I am still learning. I am writing in English.. still learning, I cant write like Dicken. and I do read German. not as good as Herr Colonel Hans Landa (well, he is or was a German himself), I know basic Deutsch. still learning here and there. and as far as I know, you never learn German, so I know something that you dont, and you are to proud to admit it.

I dont appreciate sarcasm. and please stop act like SIYAL. SIAL. I warn, stop before I cut your throat.

Wednesday, November 4, 2009

Gerigitan

macam2 lah jadi hari ni. one thing after another. bikin panas. nagging, membebel until mouth frothing... ndak habis2. knock it off. FUCK OFF!

Tuesday, November 3, 2009

Ironik

baru aku post kemarin "why sleeping if life is soo fantastic?!" siap bubuh XoXo lagi. konon Gossip Girl lah ni. sekarang aku dah mengantuk(ke fantastic life hanya sehari sahaja?). perasan tak? post aku singkat2 sekarang. sesungguhny aku penat. aku ada due date nak dikejar. penat. aku dah awal ke lab ni. nak wallop buat disertation. *maka apa kejaddah aku buat menerawang ke laman sesawang ni?

err... dah lah eh. esok aku ada bengkel untuk dihadiri. itu pun kalau aku bangun awal.

cheers!

Monday, November 2, 2009

wa wa wee wa Monday!

what an unusual monday, after had a good enough sleep last night, i woke up before 5. drove all the way from Putatan, I pressed the gas pedal as I like, because the street was relatively empty, reached KF before 6, clean my room, have cup of milk tea, while browsing the web.

I forgot when the last time I slept before 12 am (last night about 11.00++), and wake up freshly before 5 am.

Why sleeping if life is so fantastic?! xOxO.

Friday, October 30, 2009

Diagnosis


suffer from severe addiction to internet. can be treated by installing astro dish compelete with new 17 inches LCD Tv and a DVD player. can be treated but not cured.

=(

picture from google.

Catch me if you can- Review


AWESOME!.

p/s: I'll catch you if I can. even if, I have to go to who-knows-where-Mountrichard.

picture from Google.

Thursday, October 29, 2009

StreamSux.

macam hampir hari2 komplen stremyx. apa nak buat line murahan. nanti kaya esok, langgan line internet terpantas.

nak cerita apa hari ni? tiada yang menarik macam biasa. aku godek2 Fb. log out, sign in. berselang2. join forum2 juga sekali. tapi hari ni semua slow.

macam nak berjalan2 ni. tapi biasalah aku kan kedekut. hehe... oh yeah, one of long standing problem have settled. Now I have my new BSN ATM debit card. before this, I havent replace my 5 years old card. never used it actually. sebab tiba2 macam mau shopping online, beli2 tiket sembunyi2, maka buatlah debit card. boleh buat mobile banking. tapi aku tak faham apa jaddah kah itu.

ramai yang cadangkan Maybank. tapi aku belum tergerak hati nak buka akaun Maybank. hal ini kerana, aku mana ada gaji lagi. maka buat apa aku nak buka akaun bank banyak2. yang kad BSN pun aku tidak guna sangat. cuma mau back up jak tu. aku hari2 guna CIMB, disana lah disalur segala dana supaya aku cukup duit nak beli maknan.

dulu masa pigi Indon aku ada kad CIMB and cash jak (Rp., MYR, USD). so kalau habis cash tu, sah2 lah aku cuma boleh bergantung harap dengan CIMB tu. aku sudah activate awal2. masalahnya CIMB cuma ada cop meps n bankcard. dan nak cari ATM yang ada cop Bankcard, aku rasa cuma ada 2 kot, OCBC dan CIMB niaga. CIMB niaga tu aku tak jumpa pun ATMnya. CIMB aku pun bukan debit card. masa di sana, aku tengok2 banyak bank yang ada cop Plus, Visa. seingat aku, (sebab aku cuma pernah ada kad BSN, CIMB sahaja) BSN ada cop Plus. macam Plus ni kat mana2 ATM ada, dan aku agak lagi mudah lah kot kalau kad aku ada cop Plus.

masa kat Indon aku agak takut2 nak bershopping, cuma sekadar beli yang perlu seperti makanan dan tambang2 angkot, aku rasa aku ada beli 2 key chain kot, benda remeh yang tak berguna sangat. iya lah beli pun sekadar beli nak buat kenangan. sebab aku takut aku run off cash, lepas tu tak jumpa OCBC. risau juga lah kalau jalan2 tak ada credit card, seingat aku mastercard senang guna kat sana. Visa aku tak tahu lah. aku ingat nanti kaya esok, aku nak apply lah kad plastik satu, prefer mastercard lah kot. senang nak bayar2 hotel or bank (kira berhutang lah dulu).

actually ada juga kawan yang dah kerja, gebang pasal beli tiket online. dia gebang macam aku tak tahu how the thing works. aku tak lah pernah beli tiket untuk diri sendiri (sebab aku tiada debit/kredit kad maka ada orang yang akan beli dan bayar untuk aku.), tapi i know how the thing works. aku orang sabah lah, Sabahans do fly frequent. next time nak berlagak, cari lah benda yang aku ala ala blur sikit, macam LPO or buka tender, buka kontrak, nikah kahwin.. etc. etc.

dan kepada yang ada kredit card (classic) tu, kalau dah tahap pernah kena bar, tak payah lah nak pukul canang kau ada kredit kad. aku orang kampung-kampung, but i know how the thing works. jangan malukan diri yang sendiri tu berhutang banyak boleh tak?

Wednesday, October 28, 2009

dear anonymous,

reproduce below is a comment left by anon. in my previous posting here.

Anonymous said...

I'm sorry but I disagree with you on this. I have always known God as Allah in my church since I learnt to speak and that was a long time ago as I'm 21 now. You guys are just making a big hype because you're now only finding out about our religion and that,from the wrong source. If you have akidah, you will not be afraid of us using the name Allah. I believe we have the same God but you Muslims make it seem like our God is different, then how can you confess that Allah is the only God if you don't admit we worship Him as well. Even Nabi Muhammad recognize that Muslims, Christians & Jews worship the same God. You are very ignorant. Don't be afraid of us, learn from us what you'd like to know. Don't jump to conclusions. God Bless.

Dear Anonymous;

It is ok to disagree since we here in vast virtual world are entitle to our opinion, and we can simply cowardly dropped anonymous comment in other's blog. In my previous post, it wasnt really about Christian or Church using 'Allah' in their prayers. It was about me reminding myself and asking my fellow Muslims to re-learn true path of Islam, to really understand the essence of Islam, and eventually to live and die as Muslims.

here is extraction from my previous posting just in case you didnt read it;

apa yang saya nak highlight kan disini bukan lah isu penggunaan perkataan ALLAH SWT semata2 tetapi berkenaan dengan umat Islam mestilah berpegang teguh dengan ajaran Islam dan hukum ALLAH SWT berpegang teguh dengan kitab Al-Quran dan sunnah Nabi Muhammad, Rasullallah SAW. mempersiapkan diri agar dapat mempertahankan akidah dan agama Islam yang suci.

in my personal opinion, God direct translation to Malay is "Tuhan". do you agree? can you deny Joshua Project is exist? can you deny what they do? can you deny Christians Missionary's method to attract the non Christian? by offering shelter, comfort, food, love and then a religion.

can I stop Christians from preaching their religion? NO. can you stop me from asking my fellow Muslims to relearn the true path of Islam? NO. I am not preaching, it is not my place to preach. but as you are, me too is entitle to my opinion. In the post, it was all about reminding myself and my fellow Muslims to stand our ground, to strengthened our faith to Allah SWT, to live and die as a true Muslim, to protect the purity of Islam.

you said, Allah is the same, for Muslim, Christians and all. but according to our akidah, Allah SWT is one and only. but to Christians, you guys have trinity concept which is contradict to Islamic akidah. do you know about this contradiction? see who is ignorant now. the difference is the way we 'treat' our God. do you know about this? for Muslims, Nabi Isa or Jesus is the son of Mariam. but for Christians, you know better i guess, what did your church told you about who is or was Nabi Isa/Jesus? care to share?

for Muslims, "Allah tidak beranak dan tidak diperanakkan" (Al-Quran; 112:3). if you can question about my akidah as a Muslim, and be ready to be questioned about your faith as a Christian. but I think, I shall leave your faith issues or trinity concept to yourself.

I am not afraid of your church use the word ALLAH. I am not afraid of Christians. Merely mortal we are. what come to my concern is about my fellow Muslims and their faith to Islam. can you stop me from expressing my concern to my dearly Muslims? absolutely not. are you trying to tell me to stop? you better not.

Bagi kamu agama kamu, Bagi ku agama ku. For you, your religion. For me, mine (Al-Quran; 109:6).

p/s: since i am mentioned about religions here, just in case i am wrong, corrections are welcome.

Monday, October 26, 2009

Isnin

macam biasa line sux. biasalah line murah ni kan, nanti langgan 4mbps tidak mampu pula bayar bulan2.

bebalik kepada cerita suam-suam kuku, blog dan duit. aku tidak tahu lah sejauh mana blogger war ni. tapi aku rasa suam suam kuku juga. malas aku nak godek sebiji2 celah bedah blog ni. mana yang aku sempat baca, aku baca.

aku dan partner in crime juga sepanjang hujung minggu lalu juga perbincangan kami penuh dengan kutuk, maki, diskas, etc.. berkenaan celah bedah internet. bukan pasal blog n blogger sahaja, tapi juga termasuk lah forum dan forummer, download, Fb for poweruser, directed link etc etc...

apa pun, internet ini dunia luas yang mengasyikkan (lagha) oleh itu jika diguna kepada yang elok, maka elok lah hasilnya, jika diguna kepada yang buruk, maka buruk lah hasilnya. aku nak tulis panjang lebar pun, blog aku ni bukan ramai sangat nak baca pun, atau masuk dalam kategori blog kuncup. keep on blogging, especially kepada green apple (eh, macam bodek-apa lah yang aku boleh bodek kan...).

...............

apa lagi aku nak karutkan untuk kali ini? oh ya, blog aku memang jarang letak gambar, sebab;

1. aku malas
2. line buruk
3. tiada kamera (cuma kamera hp)
4. aku pemalu (serius lah)
5. aku tak fotogenik.

memang jarang ada gambar aku lawa. nanti muka dah comel, tudung herot. tudung dah comel muka berminyak.... ada saja yang tak kena. so tak payah lah aku nak menyesakkan bit broadband korang. lagipun camwhoring ni tak sesuai dengan orang macam aku. lain lah untuk wanita unik yang ada distinctive personality contoh: suka/obses warna merah/pink/hitam/kelabu/purple bla bla... (unik sangat lah tu konon).


oleh itu, siapa nak hadam segala hal ehwal semasa yang aku nak tulis ni, layan. tak nak, tak payah.

oh yeah, speaking about personality, baru2 ni aku tertengok di Astro rancangan Tangkap Muat. pengacaranya Sarimah Ibrahim. ini rancangan makeover, seronok juga tengok. iya lah untuk orang yang fail bab2 grooming macam aku ni, harus lah timba ilmu grooming sikit2 (baju pun malas aku nak sterika, ini kan pula grooming2 ni.. haih~ malas). pakar andaman dan gaya ada 2 orang, iaitu Rizalman dan Fadli (kot? tak ingat nama dia). kedua2 pun pakar dan glemer lah juga. aku rasa ramai yang pernah dengar 2 orang pakar ni.

Rizalman bagi tip2 menarik. especially macam mana nak rocking baju kurung. i mean, nak menggayakan dengan gaya yang paling sesuai. aku suka pakai baju kurung kalau majlis2 jamuan makan malam. sebab, well aku tak ada duit nak beli dress ni semua, dan mostly semua dress tu nampak ketiak. aku nak pakai dengan tudung, harus aku dituduh zalim. lagipun bukan selalun aku ada dinner party yang formal ni. sesekali saja. oleh itu baju kurung lah. now i know which shoes match with baju kurung. thanks Rizalman.

dan pasal clutch. i like clutch too.. hehe. tapi aku cuma ada satu clutch warna itam. tu pun kakak saya belikan. tak apalah, tak berduit, buat cara tak berduit. kan...

korang boleh lah tengok Tangkap Muat tu, jika berminat.

Friday, October 23, 2009

Tangerine Blue and Sunset Dream

have you read this well said article from Kahuna?. korang klik lah bagi sesiapa yang belum baca. especially blogger. bagus artikel tu, bila pasal blog dan duit ni. ketahuilah banyak indah kabar dari rupa. dulu aku pun ingat boleh rolling ribu2 ringgit dengan blog. sekali hahaha... pendapatan 25 sen seminggu tu, adui, bagus aku kumpul tin aluminium, ada juga 2-3 ringgit.

mula aku blog pun di friendster, sebab.. nak improve english, nak luahkan perasaan, nak kurangkan tekanan, nak belajar menulis, masa tu aku in the middle of my final semester. masa tu banyak sangat kerja, projek, dan sistem belajar dah upgrade sikit iaitu baca nota tak cukup, baca buku teks tak cukup, kena baca journal yang azab aku nak hadam. lepas tu kawan2 selamba2 minta kat kau extract yang kau dapat dari journal2 tu. aku share juga, sebab, well.. aku rasa tak ruginya aku nak share extract tu. tapi ada rasa sikit lah macam upset, sebab penat lelah kita kan, orang datang tuai hasil saja. aku rasa penat masa tu, so i turn to internet lah nak meluahkan segala2. termasuklah kekecewaan aku selepas kertas statistik. basically banyak bekisar tentang aku dan pembelajaran lah masa mula2 tu.

bila buka blog orang, nah dari situ aku tahu kita boleh dapat duit. so pasang angan2 ni. even tadah muka bersengkang mata nak kasi up blog supaya dapat binatang gemilang dari nuffnang. haha. the rest is history. aku berbalik kepada tujuan asal aku buat blog dalam cheap cheap friendster tu. lagipun tak nak lah nampak fake, sebab review produk yang kita terpaksa nak review, sebab mereka ialah client.

tak apa lah, mungkin bukan rezeki di blog. mungkin tempat lain. aku pun tak sabar rasanya nak earn serious money. duit belum ada aku dah pasang angan tinggi2 nak beli itu ini, nak bercuti sana sini. well biasalah kan.
.......................................

actually aku ada 2 helai kertas bahasa jerman nak diterjemah ni. Jerman aku pun dah karat, tinggal nak tertanggal saja. lagipun bila masa aku nak ulangkaji bahasa ke(?) ni. aku pun belajar sekerat sampai level 2 (setahun, 2 kali seminggu). ada lah basic. tapi yang aku cuma boleh translate tadi ialah, "Tumbuhan berwarna hijau zaitun hingga keperangan..." lepas tu aku tak tahu apa jadah lah si Fleisher tu tulis. tengok orang Jerman, tak hadap dia nak tulis buku berjilid2 dalam english. well.. buku si Fleisher tu jilid ke-3 terbit 1908. ada 4 jilid semuanya. masa tu aku agak2 lah kan, english and german were rival. so semangat patriotisme tinggi, tak nak tulis bahasa asing.

iya, tanpa english masih boleh menulis buku sains tebal2 gila beribu2 mukasurat sampai 4 jilid. tak kisah pun, tapi biasalah ada pro ada kontra. bagi anak-anak German nak belajar mungkin senang. tapi circulate buku tu tak jauh, maklumat tip top banyak dalam buku Fleisher tu, tinggal kau nak baca atau tak saja. al malkum lah, baca Bahasa Melayu pun semput (kecuali gossip harian metro) ini kan pula nak hadam bahasa german sebutir sebutir. tengok German, macam tu punya bangga, "kau nak ilmu aku, kau belajar bahasa aku". dia peduli hapa dengan bangsa lain tersedak2 nak translate, sebab dia tahu, orang tetap akan baca buku dia kerana maklumat tu sangat berguna dan mungkin rare. bottom line, bukan nilai bahasa semata2, bukan tentang bahasa mana lebih antarabangsa, tetapi nilai ilmu, ilmu siapa lebih bernilai. jika ilmu tu ilmu rebutan, kau tulis lah bahasa icelandic sekali pun, tetap akan ada non icelandic yang nak belajar ilmu tu akan berusaha baca tulisan tu.

ex-big big big boss/ex classmate aku pernah berkata tentang semangat atau sifat orang putih bagaimana mereka nak meninggalkan belang/nama mereka. buku fleischer tu dated seawal abad ke 19. sekarang dah tahun 2009, tapi buku dia tu masih lagi digunakan. aku bukan anglophile atau westernized. apa yang baik, baik lah, tak kisah dari siapa atau arah mana iya datang.

untuk kes aku, tadi aku dah selongkar semua journal inggeris yang ada. cuma fleischer saja yang ada maklumat yang aku mahu. ada sesiapa yang pandai translate bahasa jerman untuk gugusan botani disini?

Thursday, October 22, 2009

cerita hari-hari semalam.

apa cerita hari ini? ceh, aku kunun2 hangkut jurnal segala paper segala nak menaip lah konon. sekali, pekena internet seround, jadi 5 round. bila nak insaf?. tapi nak pulun juga lah, minggu ni tinggal 2 hari. masih bulih berharap aku akan datang awal esok. harap saja lah. tapi tadi aku rasa agak speedy gonzalez juga aku menaip, sebab terkurung dalam lab sorang2 kan. bosan lah juga, tapi fokus lebih (*bluweek). tak lah menaip straight, sambil mengelamun, godek laptop, masa tu lah nak gatal tangan nak buat hauskeeping file lah, nak clean disk lah, nak customize desktop, macam2. dan sudah tentu break untuk sembahyang dan pergi ke tandas.

masa di lab tu aku pulun pasang lagu2 sebab internet laptop tua aku ni tak boleh connect (nak juga balik rumah, pemalu betul dia). sebagai tribute lah konon pasang lagu boyzone. hari ini asyik2 dengar lagu boyzone, pagi bawa ke pagi. tu dia. aku dah buat memorial post di bawah entry ni. dulu aku sangat suka boyzone, tak percaya tanya lah kakak aku (yang kenal dia lah). yeah, sebelum coldplay, incubus, RHCP, eminem, kanye west, ne-yo, rock star, rnb, hiphop gangster rap, aku suka pop boyband; iaitu boyzone dan westlife. boyzone first lah kan, westlife second.

kenapa aku suka pop boyband? sama saja dengan sebab dan alasan mana2 budak 13 tahun yang menyukai pop boyband semasa tahun 90's-awal 2000's. hensem dan pandai nyanyi (eh.. tak lah sedap sangat, boleh lah tangkap leleh). oh ya, kepada yang masih dalam gelap, jantina aku perempuan.

habis tu kenapa aku agak macam terkesan dengan kematian mengejut stephen atau steo ni? sebab, boyzone lah yang mula2 aku betul2 tahu aku ni boleh minat one particular singer/artist. sebelum tu aku cuma suka lakonan eman manan di tv, dan segala jenis pelakon siri drama swasta yang ada dalam RTM. muzik2 orang putih ni, aku tak tahu, aku tak minat. sekadar dengar... entah tak paham haram. dia sebut/nyanyi "touch your hand' sikit, aku dah rasa benda tu lucah dan menentang adat ketimuran. iya, sebegitu konservatifnya aku dulu.

bila aku dah start suka, ada pula lagu ronan keating "when you say nothing at all". pergh.... ni lagu paling epik dalam hidup aku sebagai seorang 13 tahun. dulu2 masa aku 13 tahun, family belum pasang astro (dah ada kot, cuma kat rumah aku tak ada). yang ada cuma RTM, TV3, Ntv7. masa tu Ntv7 baru2 panas2 lagi, tali pusat baru nak tertanggal. Ntv7 ni konsep urban sikit, so asyik lah tayang video muzik artis luar negara. Ntv7 Malaysia lah MTV pertama ku. masa tu ada juga rancangan MTV syok dan MTV no limits di Tv2 (kot?). pengacara erin malik. tapi seminggu sekali saja. so aku apa lagi menghadap lah Ntv7 nak menunggu video muzik kegemaranku, Ronan Keating "when you say nothing at all". (baru minggu lepas aku layan notting hill on hbo).

ada sekali dihujung minggu, aku sampai tak mandi nak menunggu video muzik Ronan tu. aku dah siap tahu playlist Ntv7, bila ada video muzik 98 degrees, maksudnya aku dah terlepas lagu si Ronan tu. besar pengaruhnya ni dulu. dulu, masa tu zaman dah maju, cuma aku saja masih merangkak keluar dari kepompong ultra konservatif haluan kiri. aku tak tahu apa internet ni. aku pernah dengar 'email', tapi entah apa benda email tu aku tak tahu. so selain dari media cetak (e.g. Mangga dan kemudian Galaxie), cuma ada tv dan radio sebagai hiburan. kalau nak tahu lirik lagu orang putih kena lah belek Galaxie, kalau ada. biasanya aku bukan lah mampu nak beli2 majalah tu setiap isu. oleh kerana semangat nak tahu lirik lagu, aku dengar dan try2 salin. kau bayangkan lah time tu... aku upsr yang BI dapat C ni nak mencuba menjadi telinga orang putih. sekarang senang, pop, dah google tayang lirik lagu, tinggal print. buka youtube, ha bengkak la mata kau melayan segala video muzik dalam tu.

masa tu kalau hujung tahun waktu krismas-tahun baru, rancang tv syok sangat, macam rancangan countdown. dan selalu masa ni Tv akan ulang tayang siaran Party in the park UK. korang google lah apa tu. selalunya Boyzone akan diundang menyanyi sama. macam excited gila lah kalau tengok Party in the park ni, walaupun sekadar ulang siaran di tv, itu pun entah Party in the park tahun bila. lepas tu ada showcase2 boyzone, semua aku tunggu. siap catat tarikh dan masa siaran, tv apa takut termiss. macam tu sekali. walaupun aku cuma beli 1 saja kaset dia, by request.

selain dari muzik, umur 13-15 tahun juga membuka pandangan ku kepada perkara lain. korang pernah tengok rancangan "speak up" di tv3 tak dulu? ni around tahun 2000. pengacaranya 2 beradik, sarah dan shyna. shyna ni aku rasa, shyna zaid yang ada dalam Fb (seorang penyanyi di NY dah sekarang). mereka ni about my age, shyna tua setahun kot.. sarah kakak dia. mereka ni cakap english pergh.... berhabuk. masa tu aku berazam nak juga tahu english. at least, boleh paham tanpa tengok subtitle. and the rest is history. rancangan "speak up" tu agak besar juga impaknya dengan kelas bahasa inggeris aku (aku saja). about sara n shyna, rupa2nya mereka ni half american. so english is printed on half of their tounges. patut lah berhabuk. aku? eh... tak elok rasis2 ok. hehe.

selepas tu sokmo tengok orang putih, masa tu dah layan friends (start aku form 2 kot?), suddenly susan, the naked truth (laku gila si brooke shield kan?), x-files, mr. & mrs. smith (yang ni tak sangat sebab dia label 18pl or pa, aku tak berani tengok selalu2 lagi pun main tengah2 malam), chicago hope (yeah before grey's anatomy there was chicago hope and ER) yang paling lagendary selepas friends ialah ally mc beal. hehehe... sampai aku rasa macam nak jadi lawyer time tu. masa tu label lah 18 sx, sg, aku main redah saja tengok. kecuali yang 18pl kot aku pikir2 lagi.

ya, korang jangan tak tahu, sebelum brad pitt jadi Mr. Smith, ada seorang jejaka tua yang lebih dulu menjadi Mr. Smith, iaitu Scott Bekula (the real Mr. Smith). mrs smith nya aku tak ingat siapa, tapi gojes juga lah, blondie.

oh ya ada satu nama aku tak mention lagi, seorang yang memberi kesan mendalam masa usiaku 13-15 tahun. David Robert Joseph Beckham. nak cerita pasal dia ni, panjang gila kena buat entry lain. dulu mula2 suka muzik, muzik aku lebih kepada Britain (dan Ireland), rancangan Tv america. sekarang, lebih kepada america kot semua2... walaupun kalau korang tanya rock band apa yang aku paling minat di planet bumi, itu ialah Coldplay (walaupun cuma beli 1 kaset saja, a rushblood to the head, the artwork will be featured in Royal Mail's stamp, next year (kot).)

keywords: Boyzone, Ronan Keating, Ntv7, sitcoms orang america, David Beckham, Coldplay.

Wednesday, October 21, 2009

In Loving Memory, Stephen 1976-2009

(the way I want to remember him)

Thank you for made 13 years old me happy.

p/s: Boyzone's by request album was the first cassette I purchased. I was 13.


Tuesday, October 20, 2009

apa yang menjengkelkan dalam Facebook (Malaysia).

1. Nama yang entah apa-apa
kepada yang masih nak bernama fancy mengarut (e.g. princess, nottygirl, jejaka hensem, gonjeng drifter) sila ke Myspace atau Friendster. aduh tolonglah, aku bukan lah strict gila sangat nak nama betul kau dalam surat beranak. cukup lah insert nama betul dalam nickname kau, e.g. Nasir achoi, Mikey Rahman. mana lah tahu kau lebih suka guna nama glemer kan. tak kisah guna nama nickname, asalkan nickname tu nickname di alam nyata. dulu aku pakai nickname juga dalam Fb (nickname mengarut juga, tapi memang nama samaran aku dalam online). tapi lepas aku baca artikel pasal Fb menekankan kepada pengguna supaya mengguna nama sebenar, so aku pun letak nama sebenar.

iya aku tahu ada yang perasan glamourama, kononnya letak nama samaran untuk mengelak stalker atau hacker. jangan lah perasan, berapa kerat lah pengguna internet ni nak stalk Fb ngkau. yang penting keep the private things private.

kepada budak2 sekolah/rempit yang nak cari awek tetek, sila ke myspace.

2. gambar yang bajet cun/hensem
ni lagi satu kumpulan perasan dalam Fb. aku pelik lah kenapa lah orang Malaysia (orang putih, lain cerita) ada yang menayang2 cleavage di Fb. ada yang siap buat profile picture lagi. aku tahu kau baru beli web cam dengan high resolution dan masih tak puas beraksi di depan bf masa chat ym tadi. maka kau pun snap gambar pakai baju singlet dengan dada tersembul-sembul dengan web cam. pastu tempek kat profile picture. remember, cleavage showing is not a virtue.

yang lelaki pula, selalu letak gambar dengan spek mata sebesar pipi. nampak murah walaupun spek mata hitam kau tu prada limited edition summer 2009. tapi selalunya spek mata tu pun memang murah. gambar murahan, macam bapak ayam pun ada.

satu lagi gambar pouting. ni gambar profile lah ni selalunya. nak pout2 ni kau bukan saja kena cantik dan langsing dan cantik gila tetapi juga kau perlukan kekayaan harta benda dan real ego. otherwise, flat gila gambar pouting tu. nampak murah.

3. status orang bercinta.
status seperti "i am so in love with my other half", "miss you so much B", "Oh rindunya sama tunang", "makan bersama tunang", "tunang ku yang tercinta ku sangat menyayangimu", etc etc etc. kalau sekali sekala ok lah. kalau dah selalu selalu gila. adui...

iya aku tahu, kau baru bertunang, tunang tinggal jauh (sebab tak kawin lagi, maka tinggal kat rumah mak ayah dia), cool cool sudah lah. tunang itu, tunang ini, sayang, abang.... Public Display of Affection in Fb ni memang buat aku geli.

tak cukup kah dengan mengupload 18 dozens gambar(public) bertunang, gambar berdating, sebagai hebahan kepada pengguna Fb lain?. tak cukup dengan itu upload lagi gambar cincin bertunang sebanyak 13 dozens keping. apa yang kau nak buktikan? cinta sekeras batu sungai? keep private things private. bodo. and yes, i consider romantic relationship as private.

3. gambar-gambar peribadi.
gambar2 bersifat peribadi ni banyak tafsirannya. kalau gambar bercium dengan bf/gf tu nak diupload sebenyak 4 photo albums tak payah lah nak dipublish di newsfeed. sama lah dengan gambar kongsi chivas sebotol, minum 38 orang, tu.

dan juga segala macam gambar peribadi2 yang terlondeh, minum arak (bagi yang tak boleh minum, faham kan maksud aku). korang bukan saja2 nak share kan. tapi nak tunjuk juga keurbanan bebal korang kan? arak dah minum, babi kau dah cuba makan belum?

4. Fb jadi tempat berlagak.
status tak agak2 e.g. "oh i buy new iphone 3gs today". "sipping nice coffee at starbuck", "oh i left my blackberry in my Gucci bag, why didnt i put it in my eeLVee", "yeah sudah tukar kepada rim 17" berwarna emas".

iya tahu kau kaya. cool cool sudah lah. ini sikit2, my iphone this, my starbuck that, my blackberry this, my Gucci that. kau ni agen iklan pro bono kah apa? tu belum lagi dalam published photo yang ambil gambar segala jaddah dalam almari. seluar dalam victoria secret pun nak tayang, abis tu seluar dalam bergetah longgar tu kau tak nak tayang sekali dalam Fb?

btw, apa ada dengan Starbuck ni? sampai ada yang kalau minum di starbuck tu berebut2 nak hapdet status. bukan kopi kat starbuck tu mahal mencekik gila babi punya overprice kah? so apa yang kau bangga sangat minum kopi kapitalis tu? aku kalau orang nak share pasal gambar makanan dan minuman sebagai makanan dan minuman semata-mata, aku tak kisah. tapi kalau tangkap gambar kat Secret Recepie, Starbuck, Dome etc etc... semata2 untuk berlagak makanan tu mahal, lepas tu publish dalam newsfeed, itu menjengkelkan.

5. invitation.
ini tak lah benci sangat tapi masih menjengkelkan. aku biasa kumpul banyak-banyak lepas tu aku delete secara berjemaah. kadang2 ambil masa berminit2 juga nak delete semua sekali. aku suka juga jawab kuiz2 mengarut segala2 ni. tapi agak2 lah kalau nak invite. jangan lah setiap kali jawab kuiz setiap kali tu lah seluruh rakyat dalam friend list kau nak invite.

Kucing's cemetery

hari ini, Isnin. Alhamdullilah aku kiranya berpuas hati juga dengan perkembangan hari isnin ku pada kali ini. biasanya hari isnin ialah hari extended weekend. tapi hari ni aku agak aktif, pagi bangun subuh, drive jauh2 merentas trafik, lepas tu kisah2 yang kononnya official. Alhamdullilah, rezeki murah hari ini. Alhamdullilah.

actually hari bermula sedikit horror. masa aku mau keluar pagi2 tadi, ada bangkai kucing didepan pagar rumah. aku park kereta diluar pagar sebab well.. perumahan, car porch cuma muat untuk ehem.. ehem.. buah kereta. memandangkan kereta kancil hep tu kecil2 an aku park diluar sahaja. senang reverse. apa yang aku terkejut, bangkai kucing tu cuma tinggal kepala dan organ2 dalam yang terseret2. badan dia sudah tiada. err... sangat horror, macam kucing penanggalan (sejenis hantu). aku nak pandang pun aku tak lalu, geli dan kesian. mungkin dibawa anjing liar. sebab malam tadi tiada bangkai tu. nasib baik lah tadi aku call orang kampung, kata dah setel dah bangkai tu. aku risau dengan kakak aku saja. dia ni jenis cepat geli geli, tapi syukur lah tak ada apa2. walaupun aku tak suka kucing, aku tak lah benci.

menambahkan horror kucing pada hari isnin, mengikut jiran aku di kf, (aku nomad, tinggal 3 buah rumah seminggu). hujung minggu yang baru ni, ada satu bangkai kucing juga di porch rumah dia. bangkai tu ada kesan cedera ditetak dikepala. tak pasti lah sama ada orang saja letak bangkai kucing tu kat porch atau kucing tu memilih untuk mencari refuge di porch jiran aku lalu menghembus nafas terakhir disana. nasib baik ada pak guard tolong setelkan bangkai tu. kesian ok, kesan tetak tu. walaupun binatang, tapi tetap bernyawa. sedangkan binatang yang menjadi mangsa natural predator pun aku kesian, apatah lagi mangsa kekejaman manusia. setahu aku jiran aku kat belakang rumah ni memang suka kucing, siap belai2, even ada seekor anjing cacat anggota pun menumpang kasih dan makan kat rumah jiran belakang. yang sebelah rumah pun suka juga sedekah sisa makanan dengan kucing2 liar ni. tak tahu lah siapa sampai hati main tetak2 kucing ni.

sebenarnya kucing ni leceh juga lah, sebab kalau nak reverse kereta tu kucing selalu lepak bawah kereta. geram aku. nak redah, takut dapat kucing penyet pula. tak pasal, horror bertimpa2. sebab aku selalu parking tempat tak berbumbung so faham2 lah seksa azab nak paksa kucing tu keluar kalau masa tengahari buta. dan memang waktu tengahari buta lah kucing suka melepak dibawah kereta. nak maki bodoh pun, dah namanya binatang kan. nak redah, kita tak sampai hati.

apa pun aku memang selalu kesian dengan binatang2 jalanan ni. apa nak buat nak tolong pun, aku tak suka nak belai2 binatang. lagipun dulu2 famili aku ada bela kucing2 ni, sekarang pun ada lagi cuma aku tak layan sangat. bukan bela, cuma sekadar bagi tumpang dia lepak kat sekitar kawasan rumah (bukan dalam rumah) dan beri makan. dulu kalau anak kucing or kucing mati aku akan sedih sampai sehari-2, aku rasa pernah anak kucing di attack kucing jantan, cedera parah, aku menangis (senyap2 lah tak kan nak tunjuk ok). siap letak ubat sapu kat anak kucing tu... well.. kucing tu mati. and i am not good in handling death. sedih aku tau. sebab tu aku malas nak layan2 pets ni sebab kalau mati aku akan sedih. walaupun pets itu adalah hanya sekadar seekor ikan emas dalam balang.

aku ni nak cerita pasal lain, alih-alih cerita pasal kematian kucing pula... huish... oleh itu aku bubuh lah tajuk seperti di atas.. (mula-mula aku tak letak sepatah tajuk lagi pun masa tulis draf ni..).

lama juga aku tak memblog kan... aku tidak lah bizi wuzzy, cuma tiada mood mau blogging. ok lah sila klik iklan nuffnang ku. terima kasih.

Tuesday, October 13, 2009

Camwhoring is not photography.

eh... aku tak berapa ada mood nak update blog. tak lah sibuk sangat, cuma malas, kot. apa ya, oh, i had a blast masa my 24th bday. aku bukan jenis yang sambut bday, cuma kebetulan masa tu hujung minggu. kawan2 aku dari kampung pula dengan semangat juang yang tinggi nak melawat aku disini. kebetulan juga ada pesta tamu gadang. maka kami pun kira buat gathering. memang mereka tak ada niat nak sambut bday aku pun. dah tengah hari baru mereka ingat bday aku. tak apa aku tak kecil hati. terima kasih kerna dalam lupa2 tu mereka bagi juga aku hadiah. hehehe... dan juga hari tu aku dah nickname geng kami Meet Babu Jijah. actually mereka known as Geng Karas. tapi aku dah buat sedikit rebranding. ala kamu buat economic and finance dulu kan.. mesti tau ni rebranding2 ni

sehari 2 ni aku rasa macam nak enroll balik college. ceh.. apa jenis kiasu aku ni?. after my 24th bday ni macam aku terbuka hati nak buat Law. mesti orang yang paling gembira di planet bumi ini ialah bapa aku. panjang cerita nya tu... tak apa lah nanti aku cerita, kalau aku nak cerita ya.

tak apa kita buat perlahan-lahan. set up priority. dan priority sekarang ialah bercanda dengan lebih meriah, belajar apa aku nak belajar, dan Grad. penat aku nak pikir pasal M.Sc. ni.

Saturday, October 10, 2009

10.X.2009

Today I have 2 news, happy and sad.

1. first, happy news, earlier today, from news feed in FB, My cousin, welcome their 3rd baby. the newborn is a girl and my cousin and his wife already have a designated name for their newborn. The initial name is of course Dayang, to acknowledge our Brunei lineage. The 2nd name is Terra, which meaning is Soil or Earth, and of course she has 3rd name, i am not sure the spelling, but something sound very girly, like erisya or something alike. nothing official yet, but i am glad they consider 'Terra' as name of their princess. Terra is not only a girly name, the meaning is also reflecting the origin of human, from 'soil'. It is a beautiful name and tagged with humbling meaning.

2. around 8 pm today, I recieved sms from my friend Jazreen. The content of the forwarded messege was very sad, but i wasnt shocked. Our former teacher and Professor, passed away at 7 pm. not long after that, i recieved another same forwarded messege from Nina. I forwarded the sad news to our fellow friends, not everyone, but I am sure the messege is circulated among us. I am not sure where was Arwah, at home or hospital. He had been very ill for the last few days, my friend even described his condition was very heartbreaking to everyone.

i dont know much detail about his illness. but from friends, they said, he was suffered from cancer. for former students like us, he will be forever remembered as a teacher, a botanist and a passionate taxonomist. Good bye Pak Din, thank you for everything, we will miss you. Al-Fatihah.




screenshot from his weblog. Pak Din posed with his flower, the Rafflesia. Rest in Peace, Sir. Al-Fatihah.

Friday, October 9, 2009

Syukur kepada Allah, hari ini Jumaat.

konfem aku malas ke lab hari ini. kereta aku dah sihat dah. baru saja dihantar tadi. hamboi macam ada delivery kereta2 pula kan. banyak kos juga tu nak perbaik kereta tu. sebenarnya aku dalam mission "Experimental Internet Challenge go Extremo". aku sejak kereta rosak, haram aku nak naik bas. bukan lah apa.. bukannya Bas tu sampai ke pintu foyer jabatan dia hantar. aku kena mendaki bukit lagi. nak nak aku balik lewat petang/malam. bahaya beb...

lagi satu, not so long time ago, i have promised myself, aku dah tak nak menyusahkan tubuh badan nak naik bas dah (patotlah badan dah naik lemak). i have done it enough masa aku belajar dulu. bukan aku nak kata aku tak nak naik bas ever again. cuma buat masa ni, aku nak recover balik pahit maung aku naik bas, jalan kaki time hujan ribut petir, panas terik, malam2, siap tumpang motor stranger yang baik hati (perempuan ya...) sebab nak pergi lab/kelas/library/cari makanan. kisah dulu2 tu aku tahu kalau nak dibandingkan dengan penderitaan orang lain (contoh: anak sakit tak cukup duit pergi hospital) memang celah kuku saja. tapi kesannya dalam diri aku tetap ada. bukan lah trauma, tapi masih berbekas.

sebut zaman dulu2 ni, Bekas pensyarah aku sakit teruk kat hospital sekarang. itu pun aku baru dapat tahu malam tadi. aku godek2 Frenster, dah lama tak godek kan, sebab dah pakai Fb. kat kolum komen akaun kawan aku, ada berbunyi "Prof. tengah sakit teruk tu, kau dah melawat belum, pergi lah melawat cepat". aku dah tak sedap hati. lantas aku sms kawanku si rafiq. dia tak balas, almaklumlah, cikgu rafiq ni kena bangun awal maka dia kena tidur awal.

aku log in balik Fb. sebab dalam Fs tu kalau aku tinggal komen pun berkarat komen tu tak bereply. hantar messege guna Fb,kepada rafiq dan nina, tanya apa kabar Pak (insert nama dia) kami sorang tu (panggil Pak, sebab memang nick dia tu). pagi2 ni bangun2 aku check (memang lumrah aku bangun pagi on kompite minggu ni). Nina balas: Pak (nama dia) memang sakit, shera dgn akak si.tim ada melawat. dah kurus sampai tak kenal. Rafiq balas: kata fitri, memang Prof. sakit teruk. aku tak melawat lagi. (lebih kurang lah reply mereka, aku tak hafal sangat nak quote).

aku tinggalkan nombor phone aku dengan nina. senang nanti punch saja sms, if any update. aku kesian juga kat Prof. masa konvo dulu tak sempat nak jumpa dia. masa tu pun dia dah sakit2 dah. aku plan nak jumpa dia kat hospital. tapi bila nak pergi, kawan kata dia dah discharge. so tak pulak aku nak melawat kat rumah, sebab dia dah lah sakit mestilah family nak privacy.

so kemudian2 lepas bulan2 after konvo, Prof. dah update blog dia balik. aku ikut perkembangan thru blog saja lah. bila lama dia tak update segala benda2 dia kat internet, aku dah tak sedap hati balik. tanya kat kawan2 tak ada reply, atau tak tahu. last week atau minggu ni baru aku tergerak nak buka balik blog-blog dia tu. still hiatus. kat Fb ada akaun, tapi dia tak approve aku. nasib baik aku godek Fs semalam.

kadang2 tertanya2 juga aku, kawan2 aku yang lain memang dah betul2 moving forward dan dah tak peduli kisah yang ada sangkut paut dengan old campus? aku tahu masing2 ada tanggungjawab masing2. tapi bila aku rasa ada yang macam ignore saja kisah kebajikkan ni (orang sakit) aku pula rasa macam terkilan. kan dia tu bekas guru kita.

harap2 Prof. lekas sembuh, dipermudahkan Allah SWT dalam menghadapi ujian getir ini. my prayer also goes to his wife and family.

dalam Fs juga terdapat update kawan yang tiada dalam Fb. ada kawan dah tunang dah, ada dah kawin, macam2 juga. selebihnya tu lebih kurang macam Fb saja.

baru pagi tadi, kawan lama, encik A sms aku. tanya2 khabar. encik A ni memang jarang sms, tapi at least ada juga contact. dia tanya pasal kawan aku, tapi aku lagi lah tak tahu menahu update kawan aku sorang tu. sorry lah A. nanti aku godekkan, aku update lah apa2 yang patut.

life must go on kan... campus tu boleh jadi just a phase, boleh jadi life changing experience.. macam2. aku teremo ingat2 old campus ni, sebabmalam tadi aku baca, my former alma mater is ranked #291 in the world. #2 in country, even beated the apek's uni. tapi country's oldest is ranked much much higher, #180, higher than Reading, Uk. terperosok juga lah. sebab my alma mater, used to be in top 200.

ok lah korang doakan supaya aku lebih rajin diminggu hadapan. "Experimental Internet Challenge Go Extremo" telah berlangsung selama 3 hari (and counting). aku pun dah penat ni nak meneruskan cabaran. tapi the show must go on, sampai aku muntah atau sampai Boss aku call perhambat aku masuk lab balik.

Thursday, October 8, 2009

my day

today is sooo gloomy. not just the weather but also me. adui... meh tengok2 gadget.

Wednesday, October 7, 2009

Pwned -500.

kereta masuk workshop esok. maka tiada kereta lah kan. sekurang-kurangnya untuk 2 hari. steering ada masalah, bearing pecah.. entah, aku tak faham. tapi yang pasti RM500 harganya. RM500 ya tuan2 dan puan2. harga sebiji Lumix. maka dengan ini operasi Lumix ditangguhkan sekurang-kurangnya hingga bulan depan.

aku sibuk sikit ni. aku habiskan masa (termasuk mengelamun, pergi tandas, break sembahyang, kemas2) 4++ jam sehari di lab. kenapa tak buat 8 jam? oh.. aku ada penyakit suka main internet. aku rasa ramai yang menghidap penyakit ni. another 10 jam aku tidur, 3 jam hal2 lain (mandi, laundry, sembahyang makan), selebihnya, internet internet internet. kalau aku dapat cut down masa aku dengan internet, maka ada peluang aku buat lab 8 jam. itu pun belum tentu aku tahan duduk melepak menjadi seekor nerd dalam lab selama 8 jam (hoh, melepak 8 jam main internet tu boleh pulak).

sekarang ni aku rajin balik masuk forum2 al maklumlah musim by election, panas sikit forum2 tu. kalau tak melepek bosan isu nya. paling2 pun diahorrea ngutuk amnu. rajin juga aku godek2 laman web lain, FB sudah mesti. tapi FB ni masa ada geng2 aku suka juga main comment olympic dalam tu. kalau masa sorang2 bosan, nak main game pun bosan.

pening aku sekarang ni. nak kata masalah aku besar Gabak, tak juga. masalah chill chill saja. tapi i dont know how far i can take it. aku cuma iya, angguk, ermmm, diam kan diri, ngaku salah orang lain sebagai salah aku, salah aku sebagai salah aku, tadah telinga disindir (maki balik dalam hati), tahan geram, orang lain yang keliru pun salah aku juga, dan sebagainya. ALLAH SWT saja yang tahu, kadang2 hati ini ingin jadi lebih rebel dari rebel. tapi orang kata, jangan ikut hati kan..

being me, aku jenis yang kalau aku tak nak tu maka tak nak lah. nanti mulut aku kata 'ya', perlakuan aku tetap 'tak'. perhambat lah suruh masuk lab pukul 9 pagi, berbuih lah mulut. kalau dah time tu aku nak tidur, aku belasah tidur. sebab kalau aku masuk lab pun tetap aku nguap2 setiap 2 minit tengok jam, menunggu lunch time, bukan untuk makan saja, malahan untuk balik tidur. thats why i dont want to be a RA. sebab RA kena punch card, jadi kuli batak, GAJI CIPUT (banyak juga kadang2 tapi lambat lah), lepas tu mengaku segala bukan kesilapan diri sebagai kesilapan sendiri, jadi punching bag. i did apply once, but tidak dapat. dats it dats all. lagipun bila kita minta duit geran (atau mengharap duit geran), people start treating you like shit. dengan alasan "aku bayar gaji kau guna geran aku".

aku ni budak baru belajar. tapi aku tak belajar macam budak pandai dan rajin. aku tak belajar macam budak cina pengampu nak markah tinggi. aku belajar bila aku nak belajar. dan kerap aku salah. alangkan pakar lagi expert boleh contradict dengan paper sendiri, ini kan pula aku yang hanya baca paper orang.

itu belum lagi masalah domestik. haih.. malas nak cerita masalah yang ni. i am not the top gun, but i know how this thing work. i know the suppose pace, i know the suppose duration, i know. i just know. in this race, i am left far behind not because i dont run. because i cant run with ankle tied to the lamp post.

dengan siapa aku nak cerita kisah lame ni? dengan blog ni lah. lantak lah siapa nak baca, baca. tak nak sudah. terasa, terasa. apa aku kisah.

i warn eh... do not treat me the way i dont like, i'll make you pay for it. may be not today, but someday. seriously, me alone will never hurt you. but in war we know, it is not about me and you, it is about who we know.

i did once, make you dropping your jar and raising your eyebrows at the same time. i can do it again, if i want to.

Sunday, October 4, 2009

pelajar perubatan

pelajar perubatan universiti andalas siyall mana masuk tv 3 tadi tu. owh... kelas dan studi kau saja yang kau risaukan ahh? di Padang Sumatra tu gempa bumi, bencana alam, orang ramai jadi mangsa cedera, tiada air, makanan. si mamat dokter siyall tadi dalam tv 3 tu boleh2 risaukan tentang bila boleh resume study.

ini mau jadi dokter? belas kasihan sedikit pun tiada dalam hati. yang dia tahu pentingkan diri, mau dapat sijil medik, mau bergelar dokter. cilakak punya orang.

Friday, October 2, 2009

hari yang paling tak produktif.

hari ini sungguh aku tak aktif, tak ada hasil. aku godek FB sampai tertidur. lagipun cuaca panas di waktu siang, waktu malam; kejap tenang, kejap angin menderu. belum masuk black out segala.

ok lah dah alang2 cerita pasal hal ehwal domestik meh aku nak sentuh sikit (ke banyak?) pasal bekalan elektrik di Sabah atau kata orang Sabah, Karan. Karan di Sabah ni selalu terputus-putus. tempat aku ni kawasan suburb, selalu siang dia blackout 1-3 jam. kalau kat kampung biasanya malam. bayangkan kalau masa waktu kenduri kahwin (standrad kampung aku buat 2 hari 1 malam) tuan rumah kena standby generator, mana lah tahu masa pengantin sibuk berinai karan mati pulak kan.

sebenarnya dah lama dah nak dibuat sebuah jana kuasa di Sandakan. entah siapa lah yang environmental friendly atau political friendly tu yang membantah itu ini. opppsss.... kejap aku tahu pasal keburukkan jana kuasa arang batu, korang tak payah nak mengajar, dan jangan juga nak sibuk cakap pasal EIA, sebab aku ambil paper EIA dan lulus, untuk lulus aku kena menghafal by heart (tak hafal sangat pun, aku sibuk main facebook) segala mak nenek dalam enakmen EIA negeri segala. pendek kata ini bidang sampingan aku. aku rasa NGO yang sibuk membantah2 ni nama jak NGO, tapi political juga. kalau dah durang berpeluk cium dengan orang politik, nah... jadi lah NGOk. mesti ada interest kan.

konon2 ini konspirasi Amnu lah, BN lah.. konspirasi itu ini. membazir wang rakyat, wang rakyat, wang rakyat. tak habis-habis meroyan macam Nuar Berahim. ok, kalau nak ikut betul betul, sebarang aktiviti pembangunan memang ada kesan kepada alam sekitar. apatah lagi aktiviti pembangunan kuasa elektrik ni. tidak lupa juga menelan belanja terlebih besar kalau silap atau buat-buat silap atau korup. dalam forum bukan main hell buat teori itu dan ini. oh yeah.. kawasan yang kunun2 tak boleh di balak di Maliau Basin tu memang ada berlaku pembalakkan haram pun. haram atau berlesen, it is happening. live with it. isu balak ni bukan zaman celik IT ni saja. dari zaman PBS atau pre PBS dulu pun memang isu gila. bezanya orang jak bertukar2 jadi taukey balak atau pencacai pemakan rasuah. mampos!.

korang ni semua (i mean yang konon environmental friendly) terlampau banyak tengok national geografik amerika tu... korang pernah nampak cerita pasal minyak sawit dalam channel travel and living tak silap aku. memang mula2 cerita pasal bad fat, good fat, lepas tu cerita pasal plantation. orang kat plantation akan berkeras cakap plantation ni enhance diversity of species. oh yeah? jawapan aku senang jak... pergi belajar balik statistik. your sampling is not good enough. yang buat biodiversity assessment di plantation tu budak baru belajar. jangan nak kelentong ya adik...

orang amerika (yeah.. emerika jahat, apa2 yang jahat kat dunia ni memang kerja amerika *bluweek) ni shove into our throat yang orang negara dunia ke 3 ni mesti menjaga alam sekitar, jangan ada plantation, jangan ada pertanian, jangan ada stesen jana kuasa, mesti mengawal global warming. supaya kita still live in the dark, primitif, dan mereka boleh start buat dokumentari "Orang Rimba di Borneo" atau "Borneo Gypsies" atau whateverfuck yang mereka nak buat untuk menggambarkan kita ni mundur, muka berkerak, buta hurup, dsb. btw, macam mana kau nak stop atau slow down global warming? macam mana? nak tempek ozone?. planet ni dah beratus ribu juta tahun, menyejuk dan memanas. beribu juta tahun lalu sejuk macam freezer than gradually panas. circle yang natural. sila google lah senang. kepada cikgu sains sekolah, sila banyakkan membaca dan kurangkan main facebook.

kalau kita nak maju (ceh macam YB pulak aku), kita kena lah berkorban. untuk memajukan spesies kita ni iaitu Homo sapien, kita mahu atau tidak mestilah mengorbankan spesies-spesies lain, termasuklah spesies pokok balak, dan mungkin juga untuk keselesaan segerombolan spesies Homo sapien di kawasan bandar-bandar besar menonton astro dan melayari internet, maka sekumpulan Homo sapien minoriti di kawasan pedalaman terpaksa dikorbankan (not bunuh, tapi hidup dorang tercemar lah, tak selesa, terdedah kepada bencana).

ada orang kata, sebab EIA tak lepas lah plant di sandakan tu tak jadi dibuat. aku dalam hati ek eleh... macam tau jak. aku pun tak tahu, tapi more or less whatever decision yang dibuat akan berkait dengan politik, political survival, periuk nasi politik. bukan hal ehwal EIA tak lepas. sebab EIA ni more or less nampak macam besar gabak isunya tapi bila dibandingkan dengan political survival, EIA ni celah gigi jak. atau dalam kata lain bullshit.

yang susah kerajaan lah, tapi memang kerja kerajaan pun mengurus tadbir ni (nak jadi kerajaan, kena terima baik dan buruk ok). nak buat power plant, pembangkang dan NGOk menjerit2 konon2 mencemarkan alam sekitar, penduduk kampung hidup dengan risiko menyedut asap arang batu beracun. tak buat power plant, orang di KK asyik mati karan, taukey kaya dan buncit marah bisnes terganggu, yang professional pulak salahkan kerajaan, orang kampung marah. pembangkang dan NGOk ambil peluang ni nak meroyan, jadi hero jadi champion.

akhirnya, PM umumkan juga, power plant tetap lah akan dibuat. cuma relocate ke felda di Lahad Datu. thanks Datuk PM. kerana memahami kepentingan kolektif (eh.. macam bodek). yang pembangkang tu boleh keep on meroyan atau makan hati. yang environmental friendly konon ni.. nah, aku ada satu soalan jak, "are you willing to jeopardize your own species for the sake of other species?" atau kau ada solution lain. jangan kata buat power plant guna minyak, harga minyak sangat flactuated, kalau taarif karan flactuated kau meroyan juga.

aku sokong jak power plant tu. im sure, tak kan lah nak buat power plant dikawasan yang betul2 sebelah rumah penduduk. at least penduduk harus mintak untuk dipindahkan. yes, ini lah harga pembangunan, not everybody can win at everytime. well ini aku cakap jak lah. the real situation ni aku tak paham. al maklumlah aku bukan orang sandakan. aku rasa orang sandakan pun mengalami masalah mati karan almost everyday and need a solution to the problem kan?. cuma tiada siapa yang volunteer, "eh.. meh sini di kampung kami kamurang buat tu power plant arang batu".

kita semua mahu "biarlah urang di (insert tempat selain kampung sendiri) yang menderita asalkan rumah kita bekaran hari-hari" kan?. so bravo to Felda people in Lahad Datu. Terima Kasih in advance diucapkan kerana sanggup menerima sebuah power plant. the least i can do is thanks them.

panjang juga cerita power plant aku ni. well pendapat kan.

apa lagi, eh.. minggu lepas aku ada tertengok siaran David Letterman, tetamunya Bill Clinton. di Emerika guna Mr. Mr. Clinton ni, macam biasa, dia mau mengubah dunia. dan dia terlibat dalam usaha membantu orang-orang afrika untuk mendapatkan air bersih. kira banyak terlibat dalam charity dan fund rising. Letterman tu bukan lah ramah tamah dengan orang politik, lagi celupar ada. tapi bila Letterman said, "can you believe how smart this guy (Clinton) is" (more or less i forgot the original words). and i am agree with Letterman. Clinton is smart (ok skandal tu lupakan dulu ek..). masa aku dengar hujah2 Clinton bagaimana kita (atau emerikan) boleh membantu orang di Afrika, aku rasa ada benarnya kata Clinton tu. Clinton lebih bijak dari Obama. yang Bini dia tu aku tak tahu, dan tak minat.

nak tambah rencah sikit, Clinton terpaksa membetulkan segala sampah yang ditinggalkan oleh Bush Sr. lepas Clinton pencen, anak Bush pulak buat sampah. tapi ironikly, masa Bush vs. Gore. aku tersokong Bush. kerana insiden Gore dengan Malaysia masa tu. macam haram si Gore ni. sekarang Gore ni kesayangan semua environmentalist and environmentalist wannabe. sebab filem dokumentarinya tak silap aku siap dapat nobel prize. aku dengar, syarikat yang jual kredit karbon tu ialah milik Gore. hahahaha... padan muka korang kena tipu dengan Gore. masa Bush vs. Kerry (bukan anak Jamaludin) aku tersokong Kerry, sehingga lah cikgu english aku bagitau siapa Kerry tu. hehe... start dari tu aku rajin godek internet (main friendster).

dan pilihanraya presiden yang paling aku ikuti ialah Bush vs. Gore. gila kritikal. mereka kata macam Kennedy vs. Nixon. Florida dulu sikit lagi dijual kepada saudagar tebu di Kuba, kerana pening nak kira undi. lepas pilihanraya Bush-Kerry aku tak peduli dah, masa Obama menang, aku hahahaha jak. lucu tengok orang Indonesia bangga dengan Obama.

oh yeah.. in Generation Kill (Tv series), American soldiers in Iraq put bullet into children's heads. bravo Bush, kau memang terkutuk!. i dont care if they kill soldier or police, but they kill children too.

dah dah.. panjang sangat dah ni.