MEH LAH KLIK...

Tuesday, December 30, 2008

Obama hanyalah kawalan kerosakkan

ketika ini macam2, dan pelbagai. yang aku paling tertarik ialah kisah blog menghina agama. pelbagai reaksi, ada marah, ada sabar, ada tegas. reaksi ku? aku anggap reaksi ku jenis kasihan berbaur tegas dengan blogger yang menghina itu. aku kasihan dengan blogger itu kerana dia tak ketemu jalan yang benar, dia meraba tak jumpa apa yang betul, nampak lagi bersuluh dia dalam situasi malang kerana tiada agama yang oleh dia anut dengan baik. aku tegas, aku percaya hujah blogger menghina itu bertujuan jahat dan tidak benar. tujuan nya penuh dengki.

Islam dikhabarkan agama yang paling cepat berkembang di Benua Eropah. ini bukan perkara baru sedangkan pada satu ketika dahulu Orang Islam pernah menguasai Andalusia. kini orang Islam hidup merata2 di Eropah, terutamanya Eropah Barat. ramai antara mereka asal usulnya imigran yang datang bekerja.

di Malaysia ini kadang kala orang Islam terlalu baik. sehinggakan ada yang tak segan silu untuk memijak kita. jika kita hendak menegakkan syiar Islam, maka ada lah yang kononnya bersijil LLB akan datang membaca artikel itu dan ini serta menuduh kita sebagai supremist. Islam ialah agama rasmi di Malaysia. dan Islam juga menjamin keselamatan penganut agama lain. Islam melarang umatnya mengkasari sesama manusia, sedangkan haiwan pun dilarang untuk dikasari ini kan pula manusia. oleh itu yang bukan Islam tak harus rasa tergugat.

Menegakkan Islam bukan sahaja dengan membina masjid kristal berkubah emas, tetapi dengan menggunakan masjid dan surau itu sebagai pusat ibadah dan aktiviti berkaitan dengan Islam. penguasaan Ilmu, ya... Umat Islam mestilah menguasai pelbagai Ilmu pengetahuan, supaya dapat memajukan diri dan agama. supaya kita tidak lagi ditindas dan diperkotak katikan oleh musuh yang bersijil LLB, yang kononnya tahu segala selok belok yang benar dan salah. kuasai ilmu komputer supaya kita boleh tangkis serangan gaya baru dari blogger2 yang sesat.

ketika ini penduduk Gaza sedang berada dalam kesengsaraan, ditindas dan diserang oleh rejim yang jahat dan angkuh, Israel. bukan kah yahudi sememangnya bangsa tanpa tanah air, tanpa negara. hanya selepas perang dunia mereka dapat merampas tanah dari Arab Palestin. dan apa reaksi Anwar Ibrahim? aku tak tahu.

sekali dulu aku ada baca dalam artikel di internet bahawa, perang dunia ke-2 ialah satu cara untuk yahudi mendapatkan tanah. adakah perang itu angkara yahudi sendiri? aku tak tahu. apa yang pasti selepas perang dunia ke-2 yahudi benar2 mendapat untung. mereka dapat merampas tanah dari palestin. selain itu yahudi juga diterima di amerika. akhirnya kini, yahudi lah yang menguasai ekonomi amerika, mendalangi segala senario politik amerika.

jika yahudi tidak restu, pasti Obama tak akan jadi presiden Amerika yang baharu. Bagi aku Obama hanyalah satu kawalan kerosakkan (damage control) yang telah dibuat oleh Bush. Obama satu2 nya tiket untuk memperbaiki imej Amerika yang suka berperang. Obama menang kerana yahudi hendak Obama menang. Obama disorak sebagai presiden yang diterima oleh dunia. maka ini satu kemenangan permulaan bagi dalang yang menarik benang untuk menggerakkan boneka.

segala kerosakkan dan masalah yang berlaku di dunia ini semuanya angkara yahudi. mereka kuasai sistem ekonomi, mereka kuasai bank dunia. yang paling jijik sekali jika ada yang sanggup menjadi talibarut yahudi.
..........................................................................................................................................................................

awal Muharram pada tahun ini adalah yang paling teruja ku tunggu. entah lah kenapa. tiada lah sambutan besar2an cuma sekadar membaca doa akhir dan awal tahun. selain itu aku juga menghantar sms kepada beberapa rakan dan taulan untuk mengucapkan salam hijrah.

kebetulan tahun baru masihi 2009 akan disambut lusa. aku memang dah tak sambut tahun baru masihi. kali terakhir sambut tahun baru ialah semasa tahun baru 2004, ketika tu bersama rakan2 kami buat jamuan kecil sambil berborak di kawasan kolej. ketika kecil dahulu, di kampung ku pernah dibuat keramaian di tepi pantai sempena tahun baru. kami sekeluarga pergi ke sana bersama2 penduduk kampung. ramai juga penduduk kampung mengambil peluang membuka gerai untuk berniaga. ketika itu seronok, selalunya dapat berjumpa dengan kawan2. maklum lah masa tu belum ada astro lagi. sudah tentu keramaian seperti ini sesuatu yang menyeronokkan orang kampung.

tapi sekarang tiada lagi diadakan keramaian sempena tahun baru di kampungku, Alhamdullilah. bukan apa, walaupun keramaian itu memberi peluang untuk penduduk kampung berniaga, tapi aku rasa adalah lebih baik tidak dibuat sebarang keramaian semata2 nak sambut tahun baru.

kini aku anggap tahun baru masihi sebagai cuti. cuti yang digunakan untuk bersama keluarga. tahun baru 2008, aku makan malam bersama keluarga, dan lepas makan kami ke First Beach Tg. Aru. itu sahaja. tak ada count down. cuma tengok count down di tv, dan dengar bunyi bunga api dari jauh.

kemeriahan tahun baru itu ok. tapi tak payahlah nak dihidangkan dengan konsert berlebihan yang ditaja syarikat korporat besar. membazir semua tu. kepada saudara/i muslim, tak payah lah sambut tahun baru masihi secara berlebih2an.

1 comment:

fara said...

jla..lame dah aku tak bace blog ko...hehe...selamat thn baru...