MEH LAH KLIK...

Wednesday, December 31, 2008

Ip Man: Film Review

i watched Chinese movie, titled Ip Man(pronounce Epp Mahn not i-pee men). Everyone know Bruce Lee but less people know about his master, Ip Man. at least i didnt. anyway, this movie as the title said, a story about a kung fu master in China. He was a humble and generous kung fu expert and had the qualitiy of true leader. to cut it short, the story potrayed the life of Chinese during Japanese occupation. Their life was so hard, and people were willing to do everything for food. They had to face with famine, the oppression and all kind of hardship.

Ip Man won a fight against Japanese Colonel, and he inspired his fellow countrymen to fight for their motherland. Ip Man moved to Hong Kong with his wife and son. lLater, he opened his kung fu club in Hong Kong, and had about 2 millions students. one of his well known student was Bruce Lee.

if i have to give star, i give 3 and half. why? there are some scenes i dont really like. but because it is a period movie, and set back in 1930's to World War 2 period, overally i like it. though i am not kung fu fan. but this movie is much much better than ridiculous kung fu hip hop or kung fu hustle, or any recent kung fu movies.

to those kung fu fan or kung fu master wannabe, this movie is for you. Sammo Hung directed the martial art for this movie.

..........................................................................................................................................................................

aku dah berbulan raban tak tengok filem di panggung wayang, kali terakhir apa ya... either aussie movie atau max payne. begitu lama yuu... oleh itu juga ya aku terlepas untuk menonton beberapa filem yang begitu menjadi sebutan umum... tak ingat dah apa. emm... actually tadi aku tu nak tengok hollywood, sebab biasanya aku ni strictly hollywood, tapi sekarang ni cerita seram meram saja yang banyak the spirit lah, histeria lah... aku tak suka tengok filem seram.

tadi tu aku kira2 nak tengok movie Yes Man atau bed time story, tapi bila partner in crime kata ni cerita pasal guru Bruce Lee, so i bet lah, mesti cerita setting zaman dahulu kala, aku memang suka cerita purba warna ni.

ok lah at least tak lah sepredicteble macam cerita max payne. mula2 aku ingat cerita pasal guru Bruce Lee ajar Bruce Lee macam mana nak berkungfu. rupanya cerita sebelum sebelum tu lagi. Bruce Lee pun belum lahir lagi. kira cerita pasal guru Bruce Lee semata2 yang Bruce Lee nya cuma disebut secara narrative, tu pun di hujung2 filem. tak ada watak Bruce Lee pun dalam filem ni. walaupun pada mulanya, lelaki yang pungut layang2 tu aku sangka Bruce Lee, ternyata sangkaan meleset, sebab lelaki layang2 tu bernama Yuan, dulu classmate aku pernah bgtau, nama Bruce Lee ialah, Lee Siu Loong. atau small dragon. cuba korang google check dlm wiki.

apa pun macam aku kata, kepada sesiapa yang minat kung fu boleh lah tengok wayang ni, siapa yang tak minat pun boleh lah juga. suka hati

No comments: