MEH LAH KLIK...

Thursday, November 20, 2008

think tank? memandai mandai saja ini.

how science evolution theory is?. just now i think that evolution is something what i call 'sains memandai-mandai' or 'merely assumption that assumed to be true for the sake of explanation'. thus, i stick with my previous stand, whatever you may think about evolution and darwin, people like darwin somehow give people like me something to do.

when i was a school kid. everytime darwin name was mentioned (by my teachers), people related his name to ape or something to do with apes' descendant or worse monkey . i wonder now, whether those teachers ever read darwin's the origin of species. they blamed darwin instantly because of his idea. were they know about what the hell they blamed about??? till date, i dont know. but i would like to assume they didnt. i hate to quote, but Voltaire said, 'i may be dont agree with thing that you said, but i will defend your right to say it'.( more or less).

1 or 2 years ago if someone asked me, what science field would i like to study if i dont read biology??. my answer would be chemistry. or more specific, organic chemistry. why? simply because i cant do mathematics and physic. but now if same question arise, my answer would be geology. or specifically paleontology.

if neither, then i would choose linguistic or law or islamic study. who knows??

in my class last week, someone said, science is ruled by two; the big bang and the evolution. as far as i know, both mention about 'force'. so dont crucified people who study evolution too soon. just take a little time to think about the 'force'. then may be we think about the same thing.

ironically, i agree fossil is mute. and it is scientist who tells the story for them. how true the story is?

..........................................................................................................................................................................

tadi kan biasalah kelas. aku suka kelas, bukan kerana aku morning person. tapi sebab bosan duduk dalam bilik. ada kelas, berfikir sikit otak ni. i mean critically thinking... (ok ni dah hyperbola.. gitu). hakikatnya aku memang liat nak bangun pagi untuk ke kelas.

beza yang paling ketara undergrad dan graduate study, ialah... suasana lebih sunyi. atau suasana sunyi sepi. kau hanya bertemankan radio hot fm dan nota yang kau pandai2 ja nak tulis. pendek kata suka hati kau nak buat apa. sampai kau tak tau apa nak buat.

berbalik kepada kelas tadi,

tadi ada buat sikit matematik. jelas lagi bersuluh aku tak berapa gemar mengira, atau aku memang slow bab kira2 hisab, hitung2 ni. sedangkan duit untuk beli sekotak jus oren dan setin cola pun aku tekan kalkulator. ini kan pula nak kira base pair dalam gene. tak lah susah sangat, (saja aku buat ayat hyperbola tu) kerana kiraan bersifat konsepsual. lagipun ini bukan kelas matematik, ini kelas phylogeny. nak buat perkiraan teruk2 buat engineering lah...

lama juga kami berbincang2 sesama kami. aku tadi confuse2 juga. nasib baik ada nota dulu2. tak lah mantap sangat nota lama aku. tapi nota tu mengandungi terminology crucial. seperti penjelasan kenapa ada node. node tu maksudnya apa?. bila tak ada node. aku memandai2 terus kata itu lah menunjukan outgroup. kerana peristiwa penspesisan tidak berlaku. nasib baik bila ku kata begitu classmate dan aku sama sebulu, guru kami juga setuju. kan aku dah kata evolusi ni sains memandai mandai.


bila dah pening2 mengira tu. aku sempat lagi memandai2 propose bahawa ada baiknya kami buat perkiraan jarak antara takson mengikut percentage bukan nilai jarak takson kepada node semata. sebab aku berkata demikian kerana nilai penuh jarak antara dua takson ialah tidak sama. lagi satu bahagian menunjukkan aku memandai2.

pasal lukis pokok tu, secretly, aku ada conteng 2-3 pokok. yang melintang ada yang tertonggeng ada unrooted dan rooted. aku pun tak berapa pasti. since aku kata ini sains memandai2 so kita kena pandai2 lah pilih mana pokok yang lebih sesuai.

nasib baik cikgu aku penyabar orangnya. dia tunjuk lah juga kiraan satu persatu. walaupun hakikatnya segala algorithm tu ramai orang yang buat systematic dah tak berapa endah teorinya, kerana ada software. cuma belajar guna software saja. pendek kata kita biologist bukan mathematician. itulah alasan terkukuh.

kesimpulannya, aku suka cikgu itu mengajar. hehe...

tadi ada juga bincang2 pasal M. Sc. yang sedang kami sedang buat ni. aku hampir2 mengadu nasib tadi. sudah slipped pun sepatah dua ayat, aku kata course ni relatively mahal di malaysia lah. di samping takes relatively longer time. apa pun jika bandingkan kau nak buat course sama di imperial college lagi lah mahal sebab kau bayar yuran guna pound. even kau nak buat plant taxonomy di reading pun kau kena bayar mahal. kebaikkannya buat ums, ialah kau bayar dalam ringgit walaupun mahal. tapi tak semahal kau nak convert ringgit ke pound. pendek kata kalau nak suka2 aku syorkan jangan. kerana first of all, mahal (berapa kali aku dah tulis perkataan mahal??), kedua kau practically non eligible for ums scholarship walaupun kau eligible to apply. ke tiga, people will easily stereotyping kau sebagai, seorang guru yang nak sijil semata2. nak upgrade 41 ke p. kanan or pengetua. padahal mereka tak tahu pun... aku tak pernah bekerja. aku cuma insan biasa yang sambung belajar. tak ada pangkat2 bernombor2 ni semua.

disamping itu, orang research yang kurang hajar (yang tak kurang hajar tak termasuk lah tu) memandai2 perasan mereka ni lebih berkualiti. it just paper hokeh... sijil.. sama ada kau berpengetahuan banyak atau sikit you cant merely use certificate as yardstick. apa hal?? buat by research kalau kerja terus berdesup ke skill jusa kah??? kammmooon..... M. Sc. kau buat di harvard di yale, di nanyang, hatta di isketambola college, still M. Sc. so apa nak kecoh kau buat by research. by research bayar murah itu sahaja.... kan aku dah terkutuk engkau.

jangan lah sebut frasa lapok 'kami ni by research...' tu lagi. by research terberak lah kau.

personally, ada 3 tempat yang terbaik kau nak buat taxonomy dan systematic study, andai kau ada segala kemampuan (kewangan, kehendak, kesanggupan sendiri jatuh sendiri bangun, sendiri nangis lap air mata sendiri2, sendiri masak sardin sendiri makan sendiri2)

1. harvard, kerana arnold.
2. imperial college, kerana attached dengan bnhm
3. reading, kerana attached dengan kew

* jika aku boleh pilih aku pilih no.2 kerana harvard tu kau boleh kiss good bye bukan senang nak masuk ivy league. reading good choice sama macam i.c cuma... aku nak pergi melawat museum2 sejarah semulajadi yang ada dinosour tu...plus ic di london. reading di reading.

lain2 pun ada lagi.

u yang attached dgn anhm?? ada kah.. check balik
u yang attached dgn smithsonian
amsterdam krn attached dengan leiden

nak murah sikit,

NSU attached dgn SBG.

nak murah lagi,
ukm
bogor (murah kah???)

nak mahal dan kau orang sabah,
ums. (advantage nya hanyalah semata2 kerana terletak di pulau borneo).

*aku baru check sister program M.Sc. T&B yang di I.C. tu harganya ialah 16,750 pound sterling sahaja. kau convert jadi ringgit. 4 kali kau boleh pergi haji rasanya... tu belum masuk duit beli periok nasi, tiket kapal, berfoya2 dan sewa rumah. tapi kau belajar kat bnhm hokeh.... hehehe..bnhm macam sacred saja bunyiknya tpt tu padahal museum jak pun.

No comments: