MEH LAH KLIK...

Monday, October 13, 2008

post 23rd bday coret coret

intro

politically speaking, a lot of going on in Malaysia. some people care a lot people dont. i cant say i dont. my bday was the only reason why i prevented myself from wandering around www. i didnt want to write anything political or hatred during my bday or the day after. even though i did the day before (hatred).
..............................................................................................................................................................................
orang kampung

aku ahli group pimping membakut dalam fs. ok baru2 ni ada seorang ahli lain buka topik pasal pemilihan pemuda (umno). then i poured a little respond to the topic. more to slap on someone's face (may be). senang cakap lah kan. kalau kau belum mendaftar sbg pengundi limitkan bicara tentang politik. politik ni bukan untuk bawah umur. dulu ada seorang dzulnashriq pernah hentam aku dalam komen beliau katanya mengundi bukan wajib dari segi undang2. memang lah tak wajib dzulnashriq. tapi untuk membentuk kerajaan demokratik, kalau bukan melalui undian rakyat tym pilihanraya, macam mana lagi mau bentuk kerajaan demokratik selain itu? main sms? dzulnashriq ni aku nda tau berapa range umur dia atas 18 bawah 21? atau atas 21? so crap. i dont care. dzulnashriq adalah maskot kecetekkan pemikiran mahasiswa. (katanya dia bekas pelajar uitm sekarang belajar di ums).

aku tahu yang create topik dlm group pimping membakut tu seorang pelajar uitm, kenal juga, saudara juga tu. yang aku rasa muda 2 tahun dari aku. pendek kata belum abis diploma pun lagi budak tu. tapi latar belakang nya, tidak dinafikan ada heavy politik (relatively). mungkin dia melihat pecaturan politik secara first hand. another yg respon ialah orang yang sama pernah bash KMWM (sebuah kelab non profit). yang basher ni dalam responnya kepada tajuk pemilihan pemuda tu ada berunsur marah. mungkin kerana calon favretnya kalah betutuk (kalah lah bah tu, apa lagi).

my piece of word, kamu tu budak2 yg bersih, jadi jangan jd sukarela minta dikorupkan secara pra matang. habiskan dulu diploma mu tu, habiskan dulu stpm. then baru lah kalau mau rasa sepak terajang politik. sila kan. lebih kpd sepak terajang akaun bank. banyak usin mu Wang?

..........................................................................................................................................................................
pergerakkan pemuda kimanis dan aku rasa

sudah abis berundi kan? usin pun banyak abis kan? jadi apa lah lapas ani? betapok? jua kan....

aku rasa semua tahu ketua pemuda nasional ialah menteri pelajaran. aku rasa pencacai2 pemuda dibawah ni mesti bekerja menyumbang hal berkaitan pelajaran. no bukan suruh mengajar jadi chegu. (manakan gaji chegu nganya tah dpt mambali avanza, urang kan makai prado, mesti tah jadi kontrekter)

mun sudah manang berjawatan atu, konfem tah kana hambur kontrak. apa nya urang mun ngam kepalanya. lacah titu oleh projek.

jadi apa lah kunun sumbangan pemuda ni selain dari membuat bastop n gelanggang takraw? mahu dapat jawatan nganya tah mau mandi merungus oleh projek. aku rasa sepatutnya dorang ni ambil peduli tentang sekolah2 di dalam bahagian. no. bukan suruh buka tender buat kantin atau jamban iskul. tapi suruh pemuda2 yang merungus dapat projek jota2 memberi sumbangan kpd sekolah2 dalam bahagian.

bukan lah suruh biskita mengajar tapi dengan usin biskita yang berhamburan dan pangkat (yang dapat pun main menghambur???) yang biskita ada. ada baiknya digunakan kedua2 itu untuk memberi sumbangan kpd anak2 sekolah.

di bahagian kimanis ni ada 6 skolah menengah. 2 di bongawan 3 di membakut 1 di kimanis. apa yg pernah nampak. sekolah (di membakut) kekurangan buku rujukan. seperti buku latihan tambahan, kamus, buku subjek2 sukar (sains, inggeris). mungkin juga kemudahan komputer. apa salahnya biskita sudah untung projek berjota2 tu menyumbang barang 10 ribu untuk membeli buku2 rujukkan untuk disumbangkan kepada sekolah2 disekitar bahagian. atau pun sumbangan bantuan alat tulis dan buku latihan kepada anak2 sekolah rendah. buat lah bah koleksi duit sesama pemuda. dari ketua sampai ajk. mesti setakat 10 ribu tu boleh dikumpul. nah nampak juga fungsi pergerakkan pemuda.

jika pergerakkan pemuda ada usaha untuk menyumbang kepada kemajuan pelajaran anak2 di bahagian kimanis. maka itu bukan saja memberi keuntungan kpd rakyat malahan modal baik untuk berkempen pada masa akan datang (kalau ikhlas lah kalau jenis hantu projek projek projek pigi mampos!).

ini aku rasa mahu berjawatan supaya senang akses dgn di 'KeheeL' supaya senang dapat projek. projek2. projek2. nanti gali kuburan pun mo open tender rasanya. itu lah pemuda. cari projek2 supaya ada modal untuk menghambur next pemilihan. cuba buat sesuatu yg menampakkan peergerakkan pemuda ini sesuatu yang berguna. selain dari hal2 projek apa lagi yang pemuda tahu. oh ya pemuda yang mahu btanding dalam pemilihan juga suka belanja makan minum di gerai2. lepas tu nda lain projek projek projek. atau pun si anu urang si anu. pencacai. toilet paper boy (pinjam sheih punya perkataan). kasi lap baik punya itu arse. arse siapa? kerry? dia punya arse pun sudah panas nda senang duduk.

kamu ada duit. kamu ada jawatan. tapi jangan lupa kan tanggungjawab kamu terhadap jawatan. setakat projek2. itu bukan tanggungjawab. itu power overused atau abused. tolong lah tolong sekolah2 di sekitar bahagian. tolong beri sumbangan supaya akademik anak2 sekolah meningkat. supaya dapat meringankan beban rakyat kurang mampu untuk membeli keperluan sekolah anak2. (ya aku tahu tanggungjawab memberikan pelajaran ialah tanggungjawab ibu bapa, tapi tak salah jika kita tolong org susah)

jangan jadi pemuda yang hanya tahu buat bastop, hanya tau buat kastom, hanya tahu buat gelanggang takraw. dan derma hamper pertandingan karaoke. jangan jadi pemuda berjawatan yang hanya mahu mementingkan survival jawatan selepas dapat jawatan tapi pengisian tanggungjawab tu sama macam bastop2 yang beselerak di kampung pimping. jadi tempat melepak (n boozing?) bukan tpt tunggu bas.

projek buat bastop bertimbun2. pembangunan bastop amat banyak. selesa tunggu bas kan???. lepas sebuah siap sebuah dibina. tapi pemuda (especially kampong pimping). nda sedarkah betapa perkhidmatan bas (van) utk membawa penumpang ke pekan membakut sgt tiada. sangat buruk. ada pemuda kampong pimping cari penyelesaian???. konon pemimpin konon pelapis pemimpin. tapi semua sudah terlebih sedut habuk simen. kamu buat bastop tapi perkhidmatan bas tidak dibaiki. jadi selesa lah kan penduduk kampong menunggu bas berjam2 sampai ke mana la mereka tu? sampai ke bua semata2 melihat kekemasan paitung simen bastop?

mungkin bagi mereka nda apa yg penting dapat claim projek. projek projek projek projek. (aku menahan diri dari menulis perkataan vulgar). pemuda berjawatan bukan menyelesaikan masalah. tapi berjawatan supaya kerry the son in law (superMukh leading skrg ni... mcm kena sembelih saja kerry ni...) hambur duit kasi projek. dapat duit projek, juntun kereta, juntun suv, juntun 4x4. langsung lupa tanggugjawab jawatan yg disandang.

tanggungjawab dlm pergerakkan pemuda adalah bukan semata bayar makan minum ahli pemuda di kadai. atau kasi reload henpon perwakilan cawangan. lebih dari itu. hei... memang kasi panas lah. sebab aku sedih dalam bangsa (dangsanak pun ada mungkin durang ni) aku sendiri. orang kampung aku sendiri masih macam ni.

kamu sedarkah bangsa lain jauh tinggalkan kita. hey! org brunei sabah ni bukan ramai. urang pimping saja kasi ramai itu statistik tau. political power kita cuma di kawasan kimanis-papar-sipitang(?). kamu sedar kah ni. kalau kamu terus jadi pemuda projek. maka suda jelas lagi bersuluh. tebuka sudah kelimpanan. bahawa tanggungjawab pergerakkan pemuda ialah projek, projek, projek.
.........................................................................................................................................................................
hal2 lain

atas permintaan sahabat, bro nel. dia minta aku komen isu dato' SRK

shah rukh khan dapat dato'. apa sumbangan shah rukh khan kpd tanah air Malaysia ni? selain dari memberikan hiburan duniawai semata2.

dulu cikgu english aku mr. wong. dia ajar aku english tym form 1. sudah pencen. mr.wong jd guru utk tempoh masa yg lama. kawan aku cakap abang2 kakak2 mereka pun bekas anak murid mr. wong. aku rasa ramai lagi org lain pernah belajar english dgn mr.wong.

mr.wong jd cikgu mengajar anak bangsa berpuluh2 tahun. ada dia dapat pingat dato'? ada dia dpt pingat pjk, asdk, dk, gstk, fstb, 4utc, kpn, duk, fcuk, n.i.k.e,? sepengetahuan aku nda pernah. mr.wong seorang pesara guru yang pernah mengajar ramai anak murid dan juga pernah jadi guru disiplin selama berpuluh2 tahun. setakat ini aku masih masih merujuk beliau sbg Mister. ya mr. wong. bukan dato' bukan tan sri.

dato' shah rukh khan? (and his wife is now 'datin') waddafag!?? pigi mampos.

note to bro': walaupun aku tak pro The Anwar. tak semestinya aku membuta tuli iya kan saja apa yg berlaku sekeliling. tengok without being fan of The Anwar, aku masih boleh membuat pertimbangan. kita ni akan ok-ok saja without The Anwar. jgn risau.

No comments: